Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Isus/Isa a,s -Bog ili Božiji poslanik?

power_settings_newLogin to reply
+24
šalome
Van_Helsing
Mi-Ha-El
estera
usamljena
dr.gog
Muatez
sunshine
kainos
Izrail
jakob
markecb
tetova
prana
Hristov
Medeni
apostol
Alem
Konin
Euro
RahatLokum
Velikomucenik
Sejfudeen
Jasmin(Jason)
28 posters

descriptionIsus/Isa a,s -Bog ili Božiji poslanik? - Page 17 EmptyRe: Isus/Isa a,s -Bog ili Božiji poslanik?

more_horiz
Prenosim sa Radio vatikana:

Sveta Stolica gleda s nadom na susret između Benedikta XVI. i muslimanskoga izaslanstva potpisnika pisma upućenog Papi i kršćanskim vođama. U pismu upućenom državnome tajniku kardinalu Bertoneu, koje je objavljeno 28. prosinca, muslimanski uglednici zahvaljuju Svetome Ocu na spremnosti za susret. Dvije će se delegacije u početku sljedeće godine susresti kako bi pripremili susret koji kardinal Jean Louis Tauran, predsjednik Papinskoga vijeća za međureligijski dijalog, naziva povijesnim.
Kardinal Bertone je u Papino ime pismom upućenim jordanskome kraljeviću Ghaziju 19. studenoga odgovorio na Pismo potpisano od 138 muslimanskih uglednika, ističući kako je Sveta Stolica spremna primiti uže izaslanstvo potpisnika kao i mogućnost razmjene gledišta o sadržaju pisma sa strukovnim ustanovama, poput Papinskoga Zavoda za Arapske studije i islamologiju te sveučilišta Gregoriane. Papa je odgovorio da je raspoložen primiti u audijenciju sudionike susreta. Zatim je 12. prosinca Ghazi odgovorio kardinalu Bertoneu, ističući kako prihvaća prijedlog Svete Stolice te kako bi u veljači ili ožujku u Rim došla tri predstavnika da dogovore susret – kazao je kardinal.
Na upit o čemu će se raspravljati na susretu, rekao je kako će u središtu biti tri teme. Prva, poštovanje dostojanstva ljudske osobe, njezinih prava, na prvome mjestu prava na slobodu savjesti i vjerovanja. Potom potreba dijaloga da se objektivno upozna vjerovanje drugoga, te kako je napisao kardinal Bertone, obrazovanje mladih u uzajamnome poštovanju i snošljivosti. Nakon blagdana započet ćemo suradnju na ostvarivanju toga projekta. Prema mogućnostima jednih i drugih dogovoriti datum. S obadvije strane postoji dobra volja, stoga s pouzdanjem gledam na ishod susreta – zaključio je kardinal Tauran.-

--------------

Idemo se vratiti za stol:

-poštovanjem dostojanstva ljudske osobe, njezinih prava, na prvome mjestu prava na slobodu savjesti i vjerovanja. Potom potrebom dijaloga da se objektivno upozna vjerovanje drugoga, upucivanjem obrazovanjem mladih u uzajamnome poštovanju i snošljivosti.

descriptionIsus/Isa a,s -Bog ili Božiji poslanik? - Page 17 EmptyRe: Isus/Isa a,s -Bog ili Božiji poslanik?

more_horiz
Pozdrav Jasmine,

Pogledaj što je Sejfudeen napisao o tebi:

Sejfudeen:

Jasmin vam je dovoljno napisao,a ja dodajem da
je sastavljanju onih listova koji su sakupljeni u 1 knjigu Kur´an
prisustvovalo 30.000 ashaba.

Prema tome ako Sejfudeen to kaže onda je to stvar za raspraviti sa Sejfudeenom.
I molim te nešto - nemoj mi se obraćati na takav način. Tvoju ljutnju nisam uzrokovao ja nego čovjek koji spominje tvoje ime i "tvoje" objašnjenje o nastanku Kurana.
A to je Sejfudeen !!!

I daj molim te snizi taj bezobrazni ton, jer mi sve više ličiš na Sejfudeena.
Nije mi jasno samo kako si mi išao pisati o tome, a da nisi pročitao onaj moj post prvi po redu gore.

pozdrav

Euro

more_horiz
Ja ne stavljam u riječi drugih neke svoje bolesna shvatanja i bilo bi me stid da se služim takvim mizernim radnjama.

Izvoli dokaži da je Jasmin rekao da je Kur'an nastao poslije Muhammedove smrti!

Jasmine..........da li bi ovo isto napisao na svom forumu?

Zadnja promjena: ; pon 11 vel 2008, 00:38; ukupno mijenjano 2 put/a.

more_horiz
Priblizavamo se granici preko koje ne bi trebalo prijeci
- vratimo se u konstruktivni dijalog, kao da je odbrojavanje pocelo..Vratimo se!
Pozdrav
Jeste li za to?
Mislim da jesmo , ali eto neka muska sujeta, no i ona moze prestati...
Jel nam je tako tesko prestati biti brezobrazano uvrijedjeni u dijagonalama..

---------

Zadnja promjena: ; pon 11 vel 2008, 00:43; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
abraham je napisao/la:
Priblizavamo se granici preko koje ne bi trebalo prijeci
- vratimo se u konstruktivni dijalog, kao da je odbrojavanje pocelo..Vratimo se!
Pozdrav
Jeste li za to?
Mislim da jesmo , ali eto neka muska sujeta, no i ona moze prestati...
---------

Mislim da cete se svi sloziti da u roku od 5 min.ipak temu treba zakljucati.

more_horiz
Jednostavno receno pisi o bilo cemu samo ne o temi,
a Euro je majstor za takve stvari,svadjati se zna,a argumenata za temu nema.
Toliko sam pitanja postavio-fale odgovori.
Ali ne,ti bi najradije da mi odemo,a ako je to cilj recite.

more_horiz
Sejfudeen je napisao/la:
Jednostavno receno pisi o bilo cemu samo ne o temi,
a Euro je majstor za takve stvari,svadjati se zna,a argumenata za temu nema.
Toliko sam pitanja postavio-fale odgovori.
Ali ne,ti bi najradije da mi odemo,a ako je to cilj recite.

Mislis li da je ovo pred Stvoriteljem posteno sto si rekao.
OVOLIKO STRPLJENJA....a nije u pitanju samo tema,nego i nacin repliciranja.Kakav je to dijalog ako netko kaze,Biblija je ne tocna?

more_horiz
A ne, nećeš ti otići nego ću ja otići i to odmah.
Jučer sam rekao da više neću s tobom polemizirati, ali sada stvarno više neću pisati na ovom topicu.

Baš me zanima tko je slijedeći na redu tko će vam smetati u tumačenju da je Biblija neispravna kako kaže Jasmin:

Vi očekujete od nas da kažemo kako je Biblija ispravna i očuvana iako sami znate da je to laž!

Volio bih samo vidjeti kako ste prolazili sa ovakvim razmišljanjem na drugim kršćanskim forumima... Rolling Eyes

zbogom

Euro

more_horiz
Euro

Pozdrav Jasmine,

Pogledaj što je Sejfudeen napisao o tebi:

Sejfudeen:
Citat:
Jasmin vam je dovoljno napisao,a ja dodajem da
je sastavljanju onih listova koji su sakupljeni u 1 knjigu Kur´an prisustvovalo 30.000 ashaba.

Prema tome ako Sejfudeen to kaže onda je to stvar za raspraviti sa Sejfudeenom.

Euro dragi,ja sam od tebe zatražio da navedeš svoju tvrdnju sam ja rekao da je Kur'an nastao nakon Muhammedove a.s smrti-zar ne?

A šta mi ti sad ovo pišeš?

Što je mene moj brat Sejfudin sa opravdanjem nadopunio,što mu ja ove prilike zahvaljujem,jer je tačno rekao!?

Ja sam tebe pitao ponavljam da pred svima ovdje navedeš moje riječi koja ukazuju da je Kur'an nastao poslije Muhammedove a.s smrti!?

Znam da nemaš argumenata pa sad trebaš opet na Sejfudina da svališ neku krivnju!?

Ali dovoljno je i previše ovoga ,ja se ne želim prepucavati.

Ljudi koji realni i pošteni prema sebi,će da provijere ko je šta ovdje iznosio,a ja imam puno pametnijeg posla,od prepucavanja i vrijeđanja.

Pozdrav.

more_horiz
Pa de mi onda vi recite kako da se izrazim?
Kako da kazem da je Biblija ne izmjenjena i da nema gresaka kada je jedan od vas sam priznao da se podkrala pokoja greskica?!
Euro,bas je steta,a tek smo dio dokaza iznijeli.
Pa ako cemo detaljno jos se nismo kako-treba odmakli od Pon.zakona,a koliko je daleko raspece,mogao bi se jos pokoji dokaz iznijeti.Ako vam je u cilju da odbranite svoju vjeru nastaviti cemo.
Dao sam vam neke adrese nasih foruma,izvolite,probajte-tamo sigurno nece zakljucavati teme.

more_horiz
Dina

Ja ne stavljam u riječi drugih neke svoje bolesna shvatanja i bilo bi me stid da se služim takvim mizernim radnjama.

Izvoli dokaži da je Jasmin rekao da je Kur'an nastao poslije Muhammedove smrti!

Jasmine..........da li bi ovo isto napisao na svom forumu?

Bi Dino u svaka doba bi isto i možda još oštrije napisao,ako mi neko stavlja laži u usta sa ciljem još da me zavadi sa bratom po vjeri,a nakon toga ne može da potvrdi argumentima svoje navode i tvrdnje,onda bi na svom forumu još oštrije rekao Dino.
Zato što to nije nikakvo lijepo dijelo,kao što bi trebala sama da znaš,i ja kritikujem najoštrije takva dijela,sa bilo čije strane da dolaze.

Kakav je to dijalog ako netko kaze,Biblija je ne tocna?

Nemam riječi za ovako nešto,zaista!?

Pa Dino draga da li si ikada gledala profesionalne debate na ovom polju?

Pa hoćeš li ti nas sada prisiliti da kažemo kako je Biblija tačna u kompletu?

Pa stvarno ovo je i više nego smiješno.

Onda bi bili Dino kršćani pa bi bili sa vama na temema pout vaše apologetike itd...

Ako se neko izruguje Bibliji (a to muslimani ne mogu činiti,jer vjeruju da je dio ispravnog Inđila u njoj) ili je na bilo koji način olajavaju,onda možeš reći kako je to za kritikovanja.

Zašto se mi ne ljutimo kada nam kažete da je Kur'an laž i da je Muhammedovo dijelo?

Pa kako bi vodili vjerske dialoge,i kako su se Dino do sada vodili?

Samo ne smije biti vrijeđanja,a reći kako se ne vjeruje u Kur'an i Bibliju,nije vrijeđanje Dino kada se vodi vjerski dialog.

Očito nikada nisi prisustovala istom na profesionalnim nivoima,pa si na našu sreću još i moderator ovdje,pa ne znam više šta da i ti pišem.

Dovoljno ste sve rekli.

Mislim da cete se svi sloziti da u roku od 5 min.ipak temu treba zakljucati.

Zaključajte i budite sretni,a to vam je očito i bio cilj.

Isto vam predlažem da ukinete svaku mogućnost profesionalnog vjerskog dialoga na ovom forumu,jer pojedini od vas nisu spremni za tako što!

Čast profesionalnim teolozima tipa ;Van Helsing,Justin ,No nick i drugih,koje pozdravljam a vama savjetujem da se ugledate na njih i vođenje vjerskog dialoga ubuduće u životu.

Pozdrav i svako dobro.

more_horiz
Na samom kraju bih želio da navedem kako je sve i počelo.

Volio bih da svi ovo pročitate,a ti Dino posebno!

Kako je sve počelo,i kako sam se ja našao na ovom forumu.

Šta mi je obećano od strane onih koji su me pozvali sa drugog foruma na ovaj.

Jasmin nije došao ni nenajavljen,i vjerovatno nebih nikada sam ni "banuo" na čisto kršćanski forum ,kako bih vas pozvao na vjerski dialog.

Pošto sam sudjelovao ne jednom drugom forumu i nakon određenih komplikacija sa pojedinim članovima,admin istog foruma je opomenuo nekoliko puta svoje članove koji su počeli da me vrijeđaju.

Ja sam ga zamolio da ne banuje nikoga od njih,nego da lijepo nastavimo bez vrijeđanja.

Nakon toga sam pozvan od strane Svjetlosti(Noemi) čini mi se na ovaj forum.

Otvorili su temu Biblija ili Kur'an i napisali slijedeće-da vas podsijetim a svi provijerite prvu stranicu teme Biblija ili Kur'an:

-------------------------------------------------------------------------------------

U V O D

Molila sam Bogu. Želja mi je da upoznam prave muslimane i njihov način vjerovanja, kulturu,običaje i tradiciju.
Pozvala sam jednog čovjeka, muslimanske vjeroispovjesti, te sam ga ljubazno zamolila da dođe naš forum. Želja mi je upoznati Islam sa više aspekata, pogotovo kulturološki i sociološki.

Dakako, zanima me i izražavanje vjere u Boga na taj, za mene nepoznati način.

Želim reći da ćemo imati gosta na našem forumu, te vas lijepo molim da uvažite moju potrebu za istraživanjem i da prema mome gostu budete ljubazni. Ako se pojedinima nešto ne dopada po pitanju bilo koje religije, pa tako i Islama, imate otvoren topik gdje možete izraziti svoj osobni komentar.

Odmah da kažem, svaki off topik, tekst koji ne bude imao podlogu sa temom koja se, ako Bog da, bude razvijala, ja ću je preseliti. Ako je nešto neumjesno, brisat ću.

Poučena dosadašnjom komunikacijom između drugih vjeroispovijesti, odmah u startu sam vam napisala moj stav.

Znam da je ovaj forum javan i svi imaju pravo pisati, no, ovaj put bih željela da ovo bude poseban dijalog, uvažen sa svih strana, bez obzira na razlike u vjerovanju.

Vaša Noemi

Odmah u 4. postu osoba sa nikom Domenic kaže slijedeće(pa provjerite):

Domenic:

Muhamed nije prorok, vec je muslimani kazu da je muhamed poslanik (vidi slicnost s jedinim takvim izrazom u Novom Zavjetu).

Uglavnom Kuran je neka cudna mjesavina arapskih puckih vjerovanja (poganstva), krscanstva (u manjoj kolicini) i judaizma (u vecoj kolicini).

Kuran je u neku ruku Zakon, iskrivljen i prilagodjen arapima i njihovom pogledu na svijet. Vrlo je materijalno i "farizejski" nastrojen, kao i agresivan.

Dat cu primjer:
Stari Zavjet: Oko za oko, zub za zbu.
Novi Zavjet: Ljubite svoje neprijatelje.
Kuran: Dva oka za oko, dva zuba za zub.

Ne vidim Dino da si ti smatrala nakon ovih izjava Domenica,da su uvredljive za mene kao muslimana,jer u svom prvom postu,tačnije 12.po redu na prvoj stranici kažeš slijedeće;

Dina

E ,super Noemi,to sidobro napravila,evo ja vec sad pozdravljam tvog gosta ,na nasem forumu,nadam se da vec, sad moze vidjeti, da ga zeljno ocekujemo,vid koliko vec pitanja imamo,pa ga podsjeti da dodje sto prije.

Smile

Nisi imala takvo mišljenje Dino da bih se Jasmin mogao uvrijediti jel da ?

Ali Jasmin se Dino i nije uvrijedio,jer je spreman da čuje bez opterećenja stavove drugih-poput Domenikovih.

Međutim ti nam ovdje reće da je uvreda reći da je Biblija netačna i iskrivljena!?

Naprotiv Jasmin počinje sa ovim riječima:(14.post po redu na prvoj stranici)
Jasmin(Jason)

Na prvom mijestu bih zelio da vam se od srca zahvalim na toplom gostoprimstvu koje ste mi pripremili,a onda da vas sve zajedno pozdravim isto tako od sveg srca!

Pogledajmo šta kaže ADMINISTRATOR KRIZOSTOM nakon toga Dino,sa kojim sam razmijenio mnogo prijateljskih privatnih poruka:

Krizostom:ADMINISTRATOR

Hvala i tebi što si došao i pristao na jedan uljudan dijalog...i stoga molio bih sve one koji sudjeluju bez vrijeđanja i oštrih riječi, i da se ograničite samo na ovu temu...tj. Biblija ili Kuran...za sve ostalo imate temu "Islam" na istom ovom forumu "Svjedočenje"...hvala...

Tako da nisam mogao otići ,prije nego navedem ove argumente,koje tražim da provijerite sami.

Međutim Dino ti si uradila nešto sasvim drugo od upozorenja admina,jer si očito insistirala da se što manje piše o ovoj temi i namjerno si je rušila.

Ja se neću žaliti Kristozomu na p.m,jer neću da bilo kakav sukob bude radi mene,u bilo kojoj mjeri -među vama.

Samo bih volio da ubuduće ,poštuješ pravila svojih nadležnih,i da budeš spremna da čuješ i drugačije mišlljenje onih drugačijih,a ako to nisi u stanju ,onda da ne kvariš takve teme niti da ih posijećuješ-čisto zbog članova iste i njenog opstanka.

Zato ja nisam posijećivao vaše teme apologetike,kako nebi uvrijedio one koji poput tebe ne mogu slušati islamski stav o tome da je Biblija iskrivljena i da je netačna-stav drugih i drugačijeg!

Ipak iako mi je ovaj forum bio jedan od najdražih ,prisiljen sam da ga napustim.

Zadnji pozdrav i svako vam dobro od vašeg bivšeg člana -Jasmina!

more_horiz
Moguce je ne vrijedjati i moguce je ne biti uvrijedjen.
To je dio trpljenja.
Pokusajmo vjerom.
Radi rasterecenja dijaloga neugodnim sadrzajem potrebno je nesuglasice rjesavati izvan teme u Sobicku za raspravu.

No , pitam -
da li su svi pravi muslimani jedinstveni u stavu da je Biblija iskrivljena i da Isus nije jedna od osoba Trojstva, ili , jedan veci dio pravih muslimana tako misli?
Ima li pravih muslimana koji drze da Biblija nije iskrivljena?
Koji je prijedlog pravih muslimana da se takva nepravda ispravi?

Na jednom forumu sa nasao post jednog clana - xy , pitam, da li je to dirigirani trend :
Neki od Muslimana tvrde da su Hriscani izmenili Bibliju. Da li je to tacno?

IV (an-Nisa) 136
“A onaj tko ne bude vjerovao u Allaha, I u meleke Njegove, I u knjige Njegove, I u poslanike Njegove, I u onaj svet daleko je zalutao”
Sta uzviseni Kur an kaze u vezi s eventualnim falsificiranjem Biblije?
U Sest razlicitih sura Hebreji, I u manjem opsegu, krscani optuzeni su da ne slede svoje Svete spise:
II (al-Baqara) 41-42, 59,79, 140-143, 146, 159,174
III (Al Imran) 71,78, 178
IV (an-Nisa) 46
V (al-Ma ida) 13-15,41
VI (al-An am) 91
VII (al-A raf) 162, 165
Pozivam vas da procitate ove tekstove u uzvisenom Kur anu. U arapskom jeziku u ovim tekstovima upotrebljeno je osam razlicitih glagola:
1. ahfa-zapecatiti, odbiti propovedanje: V (al-Ma ida) 5; VI (al-An am)
2. 2.ishtara-napraviti bijednu imitaciju, pomjesati sa originalom: II (al-Baqara) 79
3. albasa-zamjeniti istinu lazima: II (al-Baqara) 42: III(Al Imran) 71
4. baddala-zamjeniti, promjeniti za druge rijeci: II (al-Baqara) 58; VII (Al-A raf) 162
5. karama-sakriti. Ovaj glagol je najcesce upotrebljen: II (al-Baqara) 42,140,146,159,174; III (Al Imran) 71,178
6. lawa-pokretati jezik: III(Al-Imran) 78; IV (Al-Nissa) 46
7. nasa-zaboraviti bez ijedne iznimke : V(al-Ma ida)13: VII (al A raf) 165

U nekim od ovih stihova mozemo videti sto su Hebreji namerno uradili:
-oni su zatajili da je Ibrahim bio musliman,
-nisu se slozili sa nacinom molitve (kibla).
-nisu ispravno citali Tevrat,
-nisu ispravno tumacili Tevrat,
-zapecatili su spise,
-napisali su drugu kjigu I proglasili da je ta knjiga “jec Allahova”
-stavili su ostale knjige na isti nivo kao I Bibliju

Videci sve ovo, mozemo reciIsus/Isa a,s -Bog ili Božiji poslanik? - Page 17 Redface1vi glagoli ne znac da su Hebreji promjenili Tevrat, vec da su ga propovedali na pogresan nacin.

8. Ipak postoje 4 stiha u kojima je upotrebljen glagol harrafa sa znacenjem “iskriviti”, “promeniti”. II (al Baqara) 75; IV (an-Nissa)46; V (al-Ma ida) 13,41
Pitanje jeda li ova izmjena (Tahrif) odgovara samom tekstu ili smislu tog teksta. Sta je upravo imjenjeno: sam tekst, ili nacin na koji je on tumacen?
Odgovor najvecih ucitelja Islama je: Kur an govori o izmjeni tumacenja, ali nikako o izmjeni samog teksta.
Al-Razi (dec.606/1209)
“Rijec “tahrif” moramo primjeniti na proizvoljno tumacenj teksta” (Fahr Al-Din Al Razi, Mafatih al-Gayb aw al-Tafsir al-Kebir, Teheran, vol.10,s.118)
“Jer ukoliko su Hebreji promjenili tekst, Allah ne bi dopustio da ove promjene dovedu u pitanje smisao teksta. Zbog toga,zapravo,ovakve “izmjene” niti ne postoje.”(isto.str135)

Mnogi muslimani misle da su tekstovi koji objavljju dolazak Muhameda bili izbaceni iz Indzila. Ali kako Muhammed Abdu, lector na univerzitetu Al-Ahzar u Kairu,izjavljuje:
“To bas I nije moguce. Jer je zapravo nemoguce da se svi vlasnici spisa iz razlicitih zemlja sloze da urade ovakav zadatak.” (Muhammad Abduh, Tafsir al-Manar, Cairo: Dar al-Manar, vol.2, str.77)
U istom odsjeku Muhammed Abdu govori o tome da li su se Hebreji I krscani uopce mogli dogovoriti o promjeni teksta o Isa Merjiminom:
“Ovo se nikako nije moglo dogoditi. Hebreji bi bili protiv toga, jer nisu prihvatili Isau kao llahovog sina!”
I dalje u istoj knjizi pise:
“Mi cvrsto verujemo da je Indzil istinsko Evandjelje.” (isto,str.160)
Isti problem postavio je al-Baqillani (dec.403/1013). Po njegovom misljenju, razlike u islamskoj I krscanskoj doktrini o Isai nisu nikakav razlog za ispitivanja auteticnosti Indzila.
Ipak, on saveuje vjerike da proucavaju Bibliju I da sami pronadju argumente u njenom tekstu. Na ovaj nacin oni ce sami stvoriti zakljucak o ocoitim, jasnim razlikama.
Al-Gazali (450-505/1057-1111), otac islamske teologije, podrzava ovu misao.(videti: Abu Hamid Al-Gazali, Al-Radd al-Gamil, Paris,1939,str.7.8.25)"

Vidim da neki muslimani pretrazuju ekumenske koncile po ovim pitanjima i da koriste argumente odbacenih stavova o Isusu.
Vjerujem da ce se osnovni nesporazumi izmedju muslimana i krscana moci rjesiti u dijalogu muslimana i Vatikana.

Zadnja promjena: ; pon 11 vel 2008, 11:59; ukupno mijenjano 2 put/a.

more_horiz
Jasmin(Jason) je napisao/la:
Na samom kraju bih želio da navedem kako je sve i počelo.

Volio bih da svi ovo pročitate,a ti Dino posebno!

Kako je sve počelo,i kako sam se ja našao na ovom forumu.

Šta mi je obećano od strane onih koji su me pozvali sa drugog foruma na ovaj.

Jasmin nije došao ni nenajavljen,i vjerovatno nebih nikada sam ni "banuo" na čisto kršćanski forum ,kako bih vas pozvao na vjerski dialog.

Pošto sam sudjelovao ne jednom drugom forumu i nakon određenih komplikacija sa pojedinim članovima,admin istog foruma je opomenuo nekoliko puta svoje članove koji su počeli da me vrijeđaju.

Ja sam ga zamolio da ne banuje nikoga od njih,nego da lijepo nastavimo bez vrijeđanja.

Nakon toga sam pozvan od strane Svjetlosti(Noemi) čini mi se na ovaj forum.

Otvorili su temu Biblija ili Kur'an i napisali slijedeće-da vas podsijetim a svi provijerite prvu stranicu teme Biblija ili Kur'an:

-------------------------------------------------------------------------------------

U V O D

Molila sam Bogu. Želja mi je da upoznam prave muslimane i njihov način vjerovanja, kulturu,običaje i tradiciju.
Pozvala sam jednog čovjeka, muslimanske vjeroispovjesti, te sam ga ljubazno zamolila da dođe naš forum. Želja mi je upoznati Islam sa više aspekata, pogotovo kulturološki i sociološki.

Dakako, zanima me i izražavanje vjere u Boga na taj, za mene nepoznati način.

Želim reći da ćemo imati gosta na našem forumu, te vas lijepo molim da uvažite moju potrebu za istraživanjem i da prema mome gostu budete ljubazni. Ako se pojedinima nešto ne dopada po pitanju bilo koje religije, pa tako i Islama, imate otvoren topik gdje možete izraziti svoj osobni komentar.

Odmah da kažem, svaki off topik, tekst koji ne bude imao podlogu sa temom koja se, ako Bog da, bude razvijala, ja ću je preseliti. Ako je nešto neumjesno, brisat ću.

Poučena dosadašnjom komunikacijom između drugih vjeroispovijesti, odmah u startu sam vam napisala moj stav.

Znam da je ovaj forum javan i svi imaju pravo pisati, no, ovaj put bih željela da ovo bude poseban dijalog, uvažen sa svih strana, bez obzira na razlike u vjerovanju.

Vaša Noemi

Odmah u 4. postu osoba sa nikom Domenic kaže slijedeće(pa provjerite):

Domenic:

Muhamed nije prorok, vec je muslimani kazu da je muhamed poslanik (vidi slicnost s jedinim takvim izrazom u Novom Zavjetu).

Uglavnom Kuran je neka cudna mjesavina arapskih puckih vjerovanja (poganstva), krscanstva (u manjoj kolicini) i judaizma (u vecoj kolicini).

Kuran je u neku ruku Zakon, iskrivljen i prilagodjen arapima i njihovom pogledu na svijet. Vrlo je materijalno i "farizejski" nastrojen, kao i agresivan.

Dat cu primjer:
Stari Zavjet: Oko za oko, zub za zbu.
Novi Zavjet: Ljubite svoje neprijatelje.
Kuran: Dva oka za oko, dva zuba za zub.

Ne vidim Dino da si ti smatrala nakon ovih izjava Domenica,da su uvredljive za mene kao muslimana,jer u svom prvom postu,tačnije 12.po redu na prvoj stranici kažeš slijedeće;

Dina

E ,super Noemi,to sidobro napravila,evo ja vec sad pozdravljam tvog gosta ,na nasem forumu,nadam se da vec, sad moze vidjeti, da ga zeljno ocekujemo,vid koliko vec pitanja imamo,pa ga podsjeti da dodje sto prije.

Smile

Nisi imala takvo mišljenje Dino da bih se Jasmin mogao uvrijediti jel da ?

Ali Jasmin se Dino i nije uvrijedio,jer je spreman da čuje bez opterećenja stavove drugih-poput Domenikovih.

Međutim ti nam ovdje reće da je uvreda reći da je Biblija netačna i iskrivljena!?

Naprotiv Jasmin počinje sa ovim riječima:(14.post po redu na prvoj stranici)
Jasmin(Jason)

Na prvom mijestu bih zelio da vam se od srca zahvalim na toplom gostoprimstvu koje ste mi pripremili,a onda da vas sve zajedno pozdravim isto tako od sveg srca!

Pogledajmo šta kaže ADMINISTRATOR KRIZOSTOM nakon toga Dino,sa kojim sam razmijenio mnogo prijateljskih privatnih poruka:

Krizostom:ADMINISTRATOR

Hvala i tebi što si došao i pristao na jedan uljudan dijalog...i stoga molio bih sve one koji sudjeluju bez vrijeđanja i oštrih riječi, i da se ograničite samo na ovu temu...tj. Biblija ili Kuran...za sve ostalo imate temu "Islam" na istom ovom forumu "Svjedočenje"...hvala...

Tako da nisam mogao otići ,prije nego navedem ove argumente,koje tražim da provijerite sami.

Međutim Dino ti si uradila nešto sasvim drugo od upozorenja admina,jer si očito insistirala da se što manje piše o ovoj temi i namjerno si je rušila.

Ja se neću žaliti Kristozomu na p.m,jer neću da bilo kakav sukob bude radi mene,u bilo kojoj mjeri -među vama.

Samo bih volio da ubuduće ,poštuješ pravila svojih nadležnih,i da budeš spremna da čuješ i drugačije mišlljenje onih drugačijih,a ako to nisi u stanju ,onda da ne kvariš takve teme niti da ih posijećuješ-čisto zbog članova iste i njenog opstanka.

Zato ja nisam posijećivao vaše teme apologetike,kako nebi uvrijedio one koji poput tebe ne mogu slušati islamski stav o tome da je Biblija iskrivljena i da je netačna-stav drugih i drugačijeg!

Ipak iako mi je ovaj forum bio jedan od najdražih ,prisiljen sam da ga napustim.

Zadnji pozdrav i svako vam dobro od vašeg bivšeg člana -Jasmina!

Jasmine brate.....stani malo,ajd nek ti ne kazem nista osim dvije zelje:
1.Stani pred Alahom i kazi.....ja se ponasam pravo prema ovim ljudima.
2.Zelja mi je da te vidi moj administrator s foruma www.tolerancija.org
koji ima na njemu vise od 10 denominacija kako ja znam,covjek islamske vjere.

more_horiz
I,sta si ti Abraham zakljucio iz tog texta ?

more_horiz
Sejfudeen je napisao/la:
I,sta si ti Abraham zakljucio iz tog texta ?

Potrebno mi je sistematski prouciti trend rasprava i uporediti sa strucnim materijalom od strane muslimanskih teologa i ucenjaka razlicitih struka.
Koji strucni materijal predlazes?

more_horiz
Prvo se zapitaj,a i odgovori s kojim ciljem kreces u proucavanje?Ako ti je cilj ono sto ja mislim,dzaba gubis vrijeme,a ako sam ja u krivu,ne moras plaho daleko ici Smile

more_horiz
Eto,da probamo ponovo.Postavljati cu vam po 2 max. 3 pitanja,kao gost imam pravo da trazim direktne i potpune odgovore.Ja ih necu komentarisati sve dok ne zavrsim sa pitanjima.
Molim za objasnjenje-tumacenje ovih stihova:

Zasto me zoves dobrim?-rece mu Isus.
Samo je jedan Dobri,Bog.

Ali hocu da znate da je Krist glava svakome covjeku,da je covjek glava zeni i da je Bog glava kristu.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply