Jasmin(Jason) je napisao/la:Kratak osvrt:
Nije baš "kratak", ali još bolje.
Jasmin(Jason) je napisao/la:Što se tiče zaprljanosti, pri tome stojim, svi smo mi zaprljani i ja i ti i svi ostali. Jedina je razlika što oni koji sljede Isus se žele promjeniti, a oni koji slijede Muhamade to ne žele....
U prijašnjem postu si rekao da smo samo mi muslimani ustvari "prljavi"-citiram te pa provijeri;
Vama je super ostati ovakvi grešni i "prljavi" i nadati se
Ali hajde ne ljutim se promijenio si mišljenje i to smatram pohvalnim aktom,svi griješimo jer smo slaba ljudska bića i nismo savršeni.
Nisam to rekao, bolje čitaj. Rekao sam da je vama super ostati "prljavi", a ne da samo vi jeste prljavi, to je velika razlika i većina ljudi to nebi shvatila kao i ti.
Kada sam rekao "prljavi" treba znati šta sam pod tim mislio, zato sam i stavio tu riječ pod navodnike, da nebi netko to shvatio kao uvredu, nego kao "duhovnu" karakteristiku koja je svojstve svima nama, a označava ono što bi se u krščanstvu reklo "zaprljan grijehom", što uistinu svi mi jesmo.
Ono što sam rekao i pri čemu i dalje stojim je to da kršćani rade na tome da se "pročiste" odnosno da se oslobode grijeha, dok muslimani ne poznaju taj pojam, oni ostaju "zaprljani grijehom" , a pokušavaju to "neutralizirati" sa klanjanjem, postom i drugim raznim "djelima".
U kršćanstvu se ne dolazi do spasenja djelima, nego promjenom naravi.
Nadam se da je sada jasnije.
Jasmin(Jason) je napisao/la:
A nastavak u kojem kažeš kako se mi muslimani ne želimo promijeniti,nikako mi nije jasan!?
Možeš li nam to dokazati nekim očitim argumentom,bez matamatičkih formula i digitrona?
Dajem ti mogućnost da ga iznađeš iz kojih želiš izvora!?
Govorim o promjeni naravi.
Islamski šarti:
1. Jedinstvo Alaha
2. Klanjanje Namaza
3. Davanje milostinje
4. Ramazanski post
5. Odlazak na hadž
Ja tu nigdje ne vidim bilo šta što bi sugeriralo promjenu naravi, već samo određena djela, odnosno nauk koji treba sljediti.
Dok je recimo temelj kršćanstva promjena naravi, krštenje Duhom, odnosno ono što Isus zove "nanovo se roditi iz Duha".
Ostvarenje direktne veze s Bogom preko Duha Svetoga i život prema Duhu, a ne tijelu.
Jasmin(Jason) je napisao/la:Neznam šta bi tu trebalo objašnjavati. Isus nikada nije tražio da ga obožavamo, nego da ga nasljedujemo u djelima i naravi.
Obožavaš li onda ti Isusa Konin?
Moliš li mu se ili slično?
Ja bi rekao da mu se divim i da, molim mu se, da postane u što većoj mjeri dio mog života i da postanem što sličniji njemu.
Vrlo je bitno napomenutu da bilo kakvo obožavanje, klanjanje ili molitva nije radi Boga, nego radi nas i da nije to nešto što "moramo" raditi nego to radimo kada je to prirodno i za nas potrebno.
To je također velika razlika između kršćana i muslimana.
Jasmin(Jason) je napisao/la:Naravno da je Otac veći od Isusa, a isto tako naravno da je Isus jednak Bogu.
Veliki umovi i mislioci, ovakve diajalektičke akrobacije nazivaju , bolešću intelekta.Pa i muslimani im se pridružuju i odbacuju ovakve besmislice koje proturiječe jedna drugoj.
Naravno ja ti iznosim samo naše stajalište na osnovu spomenutog.
To nisu nikakve akrobacije. Neznam zašto i dalje ovo spominjete kada samo ispadate, i ne želim vrijeđati, ali glupi.
Dakle dokazao sam da je to muguće u najkrućem i najograničenijem sistemu, matematici, kako li tek nebi moglo biti moguće u stvarnom svijetu.
Jasmin(Jason) je napisao/la:Kao što rekoh to je na razini teorije skupova, koja uopće nije tako komplicirana, postoje puno suptilnije i kompliciranije teorije, ovo je za srednju školu.
Možeš li mi ukratko formulisati pojam znan kao teorija?
Šta je teorija ustvari,i hoće li nam ona kao takva pomoći u identifikaciji Isusove ličnosti?
Neznam kako će ti pomoći, ali definicija teorije bi bila:
U empirijskim naukama, sistem međusobno povezanih i uskladištenih tvrdnji koji nastaje sažimanjem i regeneracijom izvora parcijalnih empirijskih nalaza, kao i smisaonom interakcijom većeg broja provedenih činjenica, hipoteza i zakona koji se odnose na jednu oblast stvarnosti.
Ovdje sada zalaziš u apstraktnu filozofiju bez razloga.
Teorija skupova je samo jedno "poglavlje" osnovne matematike i nema veze sa duhovnošću. Znači nešto puno ograničenije, kruće i inferiornije os stvarnog svijeta.
Moja tvrdnja se sastoji da ako unutar tog ograničenog područja mogu dokazati da nešto može vrijediti, tada je zaključak da to definitivno postoji u puno slobodnijem i širem području poput ovog svijeta.
Jasmin(Jason) je napisao/la:Za onoga tko prati i nasljeduje Isusa, Stari Zavijet je s teološke strane suvišan i bezpotreban.
Jesu li ti onda bitna starozavjetna proročanstva kojima tvrdite da su najavila samog Isusa? Jesu li tad Konine ?
Meni nisu. Za mene Isus nije Bog zbog nekih nejasnih prorčanstva koja je ili nije ispunio već zbog dubine Njegovog nauka, zbog Njegovog života, djela koja je činio, te utjecaja koje je imao na puno ljudi, uključujući i mene.
Jasmin(Jason) je napisao/la:Umom se ne spoznaje ništa, um je samo alat, a ne sredstvo spoznaje.
Šta je onda po tebi sredstvo spoznaje,možeš li nam precizirati?
Kršćanskom terminologijom: Duh Sveti.
["Branitelj - Duh Sveti, koga će Otac poslati u moje ime, poučavat će vas o svemu i dozivati vam u pamet sve što vam ja rekoh."
Jasmin(Jason) je napisao/la:Upravo zato jer to vjerujete mrzite Isusa,
Optuži ti mene prije nekoliko postova,kao biblijsku neznalicu,a sad ću ja tebe morati kao kur'ansku!?
Ja ti rekoh da na ivan 10:30:Ja i otac jedno smo ,imaš u istom tom Ivanovom evanđelju Isusovo priznanje koje glasi da je otac veći od njega!?Pa eto vidi kako stvari stoje!
A sad ja tebe pitam da mi navedeš samo jedan dokaz iz islamske baštine ,kako muslimani mrze Isusa ili bilo kojeg drugog Božijeg poslanika a.s!
Tako bi mi argumentirao svoju tvrdnju,koja avaj pošteno ti kažem nema nikakve povezanosti sa islamskim učenjem,čak naprotiv,bilo koji čovijek koji ne vjeruje u Allahove poslanike ,ili ih vrijeđa,izruguje im se,-ruši jedan od islamskih stubova vjerovanja,bez kojeg nakon toga nema prava da se naziva muslimanom.
Ali držim te za riječi i tvrdnje koje iznosiš,i opravdano na osnovu toga tražim argument.
Naravno da mrzite Isusa, jer je Isus govorio upravo protiv takvih poput vas.
Ali pravi Isus, ne neka karikatura koju ste vi stvorili, taj Isa.
Reci mi šta Kuran kaže za čovijeka, koji sebe zove Bogom, koji vrijeđa vjerske učitelje, koji ukida i mijenja "Božje zakone zapisane u svetoj knjizi" i koji zabranjuje provođenje "Božje pravde"?
Jasmin(Jason) je napisao/la:Isus je Gospodar, ljudi su pada pred Njega.
Jeli to Isus a.s zahtijevao od njih?
Nije li uputio ljude kako da se mole samo Bogu,pa odatle vaša molitva koja glasi;Oče naš koji si na nebesima,nek se sveti ime tvoje,neka bude volja tvoja....
Nije li to bila najprikladnija situacija da Isus uputi svoje učenike da se mole lično njemu i padaju mu pred koljena,a ne Bogu?
Ipak Isus a,s neka je mir na njega ,učini upravo suprotno,pa po obećanju o ne ukidanju prijašnjih zakona poslanika ,na dijelo sprovede prvu Mojsijevu zapovijed.
Razmisli malo o ovome!
Kao prvo Isus, a niti Bog, ne želi, niti traži, niti treba, naše klanjanje, naše molitve. Molitva je zbog nas, ne zbog Boga, ako netko nema potrebu moliti se, ne treba se moliti. Klanjanje i obožavanje j nešto što je individualno i što se radi samo iz potrebe, odnosno osjećanja u određenom trenutku.
Mojsijeva zapovijed je ovdje već suvišna, rijetko tko da je politeist, pa da vjeruje da pored Boga, postoji još neki Bog, to su zastarjeli i suvišni "zakoni".
Jasmin(Jason) je napisao/la:Ti ako želiš budi sluga, budi rob, budi ponizni pas, ja to ne želim, ja želim biti slobodan od svih ograničenja, slobodan od svih grijeha, želim biti poput Isusa, a ne pred njim puziti i to ne nakon smrti, nego sada.
Bog uzvišeni nas je stvorio kao bića koja su na daleko većem stupnju od životinje,pa smo bolji od pasa.
Međutim da je Njegova Uzvišena odredba bila da budem i "ponizan pas",ja bih Mu se pokorio.
Nemam ja šta da želim ili da ne želim ,ja sam slab i trebam svog Stvoritelja,a bez Njegove volje i milosti bi prestao postojati.
Vidiš upravo o tome govorim. Da u vašoj knjizi piše da budeš "ponizni pas" ti bi to bio.
Krščanin bi pogledao Isusov život i njegov nauk i odbacio "to" kao sotoninu laž.
Da istina, svi smo mi slabi i bez Boga smo ništa. Ali kršćani nasljeduju Isusa tako što primaju Duha svetoga, tako što postaju hram u koji se Bog spušta. Nakon krštenja Duhom, postajemo hram Boga u određenoj mjeri i ponižavati sebe nakon toga bi značilo ponižavati samog Boga i uništavatu vez s Njim, koju smo dobili kao najveći dar.
Jasmin(Jason) je napisao/la:Već sam rekao da duhovnost nije tako jednostavna da bi se mogla opisati matematičkim formulama.
E to priznaju mnogi vaši teolozi kada im se odgovori na izjave tipa tvojih,sa kojima si na početku "palio" sve oko sebe.
Ipak poštujem takvu vrstu priznanja,ali poštujem da onda možeš da vijeruješ u bilo koji vid neracionalnog poimanja.
Nema prisiljavanja sa bilo čije strane,svako ima pravo da vijeruje kako želi.
Za mene si dovoljno rekao i dovoljno priznao.
Svako dobro ti želim.
Kakvo priznanje, da se duhovnost nemože opisati jednostvanim matematičkim formulama, pa naravno da nemože, jadna je duhovnost koja može.