Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Isus/Isa a,s -Bog ili Božiji poslanik?

power_settings_newLogin to reply
+24
šalome
Van_Helsing
Mi-Ha-El
estera
usamljena
dr.gog
Muatez
sunshine
kainos
Izrail
jakob
markecb
tetova
prana
Hristov
Medeni
apostol
Alem
Konin
Euro
RahatLokum
Velikomucenik
Sejfudeen
Jasmin(Jason)
28 posters

descriptionIsus/Isa a,s -Bog ili Božiji poslanik? - Page 9 EmptyRe: Isus/Isa a,s -Bog ili Božiji poslanik?

more_horiz
abraham je napisao/la:
Ratluk pise:
Pavle je samozvani apostol. Tvrdnje dolaze od Pavla. Ti mozes vjerovati da on jeste poslan. Ja u to sumnjam. Vise sam sklon vjerovanju da je Pavle unistavao Isusovo ucenje.

Kako je to Pavle unistavao Isusovo ucenje ?
Koje je Isusovo ucenje?

Sto kaze Petar za Pavla?

Pa imao je svoje ucenje koje Isus nije naucavao. Cak i kad uporedimo Isusa iz danasnje Biblije uocavamo razlicitost Pavlovog ucenja. Sta vise Pavle je zauzeo mozda vecinu tzv. Novog Zavjeta. To ucenje bi najprije nazvao nekakav Paulijanizam nego li Isusovo ucenje. Sto se njegove vizije tice drzim vrlo mogucim da ju je fabricirao.

Sta vise mnogo je ljudi krscanske pozadine koji smatraju da je Pavle odstupio od ucenja Isusa, jednog Izraelicanskog proroka koji je ipak drzao u biti zidovsku tradiciju. Totalno je helenizirao jedno zidovsko ucenje. U jednoj knjizi u knjizari nadjoh da ga sumnjice cak i za ubacenog rimskog spijuna (bio je cini mi se i rimski gradjanin). Ali bez spekuliranja, ipak vrlo je uocljiv Pavlov razlicit nauk nad naukom apostola koji su licno hodili sa Isusom.

A sto Petar kaze za Pavla? A sta ja znam! Ianako ne vjerujem u originalnost Biblije. A iako je mozda nesto dobro rekao, pa sta. (A volio bih ionako da mi navedes sta je rekao). On je rekao i Isusu da ga se nece odreci pa se odrekao. Uostalom ukoliko je Pavle sve fabricirao onda je moguce i da je "nasanko" (izvini Dino na izrazavanju) mozda i neke apostole.

Jos nesto. Moj nick nije Ratluk!

--------------------------------

Evo vidim da jos odzvanja Muhammed Ali mnogima u usima. Ja stvarno nisam naveo onu desetoricu da dokazem istinitost islama. To sam cini mi se vec jednom rekao. Razlog su bili neki video argumenti za koje sam ja ranije govorio kao i za stripove da ne piju vode kod muslimana jer su slabo dokazivi i djeluju inace propagandno i nestvarno. Ali posto sam vidio da i dalje neko ide istim sistemom onda sam lansirao isti primjer, a koji je po meni cak i stvarno provjerljiv jer se radi o likovima koji su dobro poznati. Pa kada navedete slicne primjere onda bi bili mnogo prihvatljiviji. Zato sam se izrazio "da nasolim" jer sam u svojim ocima vidio vase argumente kao lonac graha kojem nesto fali da bi bilo jestivo.

descriptionIsus/Isa a,s -Bog ili Božiji poslanik? - Page 9 EmptyRe: Isus/Isa a,s -Bog ili Božiji poslanik?

more_horiz
Selam/Mir s vama, narode!

Sigurno ce da dodje uskoro, jer ovo je vrijeme farizejstva, sodom i gomor, licemjerstva, lazi i prevare. No nece biti stvoren od mrtvih slova, vec od duha svetog.

http://www.uzice.net/mileseva/bandjeo.htm

Pocela gradnja 1234-1243 u oba slucaja je rezultat 10. Prvi i poslednji.

I Ima stap u ruci kojim ce ponistiti zlo i laz prevaru.

Svako dobro

Zadnja promjena: ; čet 07 vel 2008, 00:45; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
Na ove textove je dato bezbroj odgovora pa se ne bih vracao,ali jedna Abrahamova recenica je vrijedna paznje:
Sljedbenik samog sebe..
Ako napisete 1-jednu recenicu,jedan citat gdje Isus kaze:
"Ja sam Bog,mene obozavajte",ja primam krscanstvo.
Svi njegovi govori ukazuju na jednog mirnog,predanog covjeka koji se moli,pomaze drugima,sebe stavlja daleko ispod onoga sta mu namecu- kratko receno jedan dobrica koji je zivio i umro.
Druga je stvar ako ljudi nece da slijede ucenje Isaa a.s.,a objerucke prihvataju Savla koji nije bio ni blizu Isaa a.s.

Mislim da bi bilo posteno da se vratimo Pon.zakonu 18:18,19 i Mateju 3:11,12 - valjda je red da domacin detaljno odgovori na pitanja gostiju Smile
Stvarno mi nije jasno da jedan gost toliko mora cekati na odgovor koji cesto i ne dobije,nego ga se napada nekim jeftinim tvrdnjama.
Otidjite vi na nase forume i ponudite ono sto mi vama nudimo,jedva ce docekati:
www.Ikre.islambih.net;
www.studio-din.com;
www.dzemat.org
Izvolite,biti cete dobrodosli Very Happy

more_horiz
Sejfudeen je napisao/la:
Na ove textove je dato bezbroj odgovora pa se ne bih vracao,ali jedna Abrahamova recenica je vrijedna paznje:
Sljedbenik samog sebe..
Svi njegovi govori ukazuju na jednog mirnog,predanog covjeka koji se moli,pomaze drugima,sebe stavlja daleko ispod onoga sta mu namecu- kratko receno jedan dobrica koji je zivio i umro.
Druga je stvar ako ljudi nece da slijede ucenje Isaa a.s.,a objerucke prihvataju Savla koji nije bio ni blizu Isaa a.s.

Mislim da bi bilo posteno da se vratimo Pon.zakonu 18:18,19 i Mateju 3:11,12 - valjda je red da domacin detaljno odgovori na pitanja gostiju Smile
Stvarno mi nije jasno da jedan gost toliko mora cekati na odgovor koji cesto i ne dobije,nego ga se napada nekim jeftinim tvrdnjama.
Otidjite vi na nase forume i ponudite ono sto mi vama nudimo,jedva ce docekati:
www.Ikre.islambih.net;
www.studio-din.com;
www.dzemat.org
Izvolite,biti cete dobrodosli Very Happy

Do sada bi mnogima bilo jasno zašto nema odgoora.

more_horiz
Sejfudeen kaze:

Ako napisete 1-jednu recenicu,jedan citat gdje Isus kaze: "Ja sam Bog,mene obozavajte",ja primam krscanstvo.

Sta vredi i da navedemo kada ces reci, a vec si to i pomenuo u gornjem postu, da sumnjas u verodostojnost Biblije. Zahtevas da ti nesto odgovorimo na temelju Svetog pisma, dok ga istovremeno nipodastavas. Paradoksalno! smjeh

No, izgleda da je Pismo verodostojno samo kada se vi, muslimani, sluzite njime...

Pozdrav.

more_horiz
Selam/Mir s tobom Velikomucenik. Govorim u svoje licno ime i dosta koristim Bibliju. No ima jedan paradoks drugi. Kuran je objava koja je dosla posle Objave Indzila i Issa a.s. nije imao nikakvog znaka i nigdje ne pise da se ubijaju mislimani cak ni bilo koji ljudi, sto katolicanstvo cini stoljecima i ubili su preko sto pedeset miliona ljudi do sada i razne crkve i danas blagosiljaju razne smutljivce blagosiljaju vojske koje razaruju ljudima zemlje i ubijaju djecu. Ja mislim Hristos/Ucitelj Isus nije tako ucio svoje slijedbenike ljude. Vjera u Boga se vidi po Bozjem nauku"cinjenja dobra", a ne po branjenju tekstova i mrtvih slova. Tako je ta Bozja istina stoji u Biblij, a ostalo je istorija dogadjaja tog vremena pisana od strane ucesnika tih dogadjaja. Jedini krst koji je nosio bio je onaj na koji su ga raspeli. Pise negde, a ti to sigurno bolje znas od mene, da ne citiram, ovako nekako, Mi dodjosmo u Apadokiju i prozvasmo se krscanima, izvinjavam se ako grijesim, pa ispravi.
Trece, uopsteno za svaku vjeru je "djelo koje covjek cini za zivota". Mrtvi su se davno preselili na onaj svijet, cineci zlo, a trazeci opravdanje po raznim spisima mi nekako ne lici na slijedjenje Bozje rijeci. Jer Bozja rijec nije upucena mrtvima no zivima. A Isus je ucio ovako "Ono sto ne zelis sebi ne ucini drugom, a zapovjesti znas!" No danasnji krscani se ovoga nauka bas ne pridrzavaju i ako je savrseno Bozanski jasno, cak i laiku koji nezna mlogo od nauka, toliko moze razumiti.

Zamolio bi te za jedno prizemljenije objasnjenje, sto nikako ne kontam od ove ovolike filozofije i teozofije , na koju jos Isus upucuje, kao zlo za zavodjenje ljudi, sta je to ustvari krscanin, sta hoce, cemu tezi u zivotu? Nemoj samo molim te opet nekim spisima, valjda znas ko si i sta hoces. Meni je interesantno razgovarati s "zivim vjernicima", ne sa "zivim mrtvacima".
Selam/Mir s tobom

more_horiz
Pozdrav prana,drago mi je da si sa nama,ali moraces i usvojiti nase manire.Ovaj forum ima koncepciju mira u dijalogu.Pa te molim drzi se stoga.Ne mozes,a pogotovu na ovoj temi,traziti sve odgovore od krscanstva.Ovdje ima vise od 25 denominacija,daj molim te uzmi si truda prouci forum i obrati se konkretno nekima a ne opcenito.Jos jednom upozoravam na moj prijasnji post.Postivajte se medjusobno u dijalogu,inace nema smosla,ici u jedan ratoborni dijalog.Drzite visoki stupanj tolerancije.
Pozdrav

Zadnja promjena: ; čet 07 vel 2008, 14:41; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
Velikomucenik je napisao/la:
Sejfudeen kaze:

Ako napisete 1-jednu recenicu,jedan citat gdje Isus kaze: "Ja sam Bog,mene obozavajte",ja primam krscanstvo.

Sta vredi i da navedemo kada ces reci, a vec si to i pomenuo u gornjem postu, da sumnjas u verodostojnost Biblije. Zahtevas da ti nesto odgovorimo na temelju Svetog pisma, dok ga istovremeno nipodastavas. Paradoksalno! smjeh

No, izgleda da je Pismo verodostojno samo kada se vi, muslimani, sluzite njime...

Pozdrav.

Nemoj tako Velikomucenik,dopusti da te ispravim:
Rekao si:Sta vrijedi i da ti navedemo..
Bolje ti je da kazes:Takva recenica,citat ne postoji u Bibliji, Isus nikada nije rekao:Ja sam Bog,mene obozavajte,
to smo mi zakljucili.
Za ostale textove komentar je suvisan.

Sta je sa: Matej 3:11,12??

more_horiz
Trebali bi svi da malo ohladimo,da se skoncentrišemo na temu a ne da pričamo o Abrahamu i "bombastičnim" prelascima vjernika iz jedne u drugu vjeru!?

To nije tema.

Tema je Isus/Isa a.s.

Abrahame prijatelju dragi,o Ibrahimu a.s je bilo govora na temi Biblija ili Kur'an,pa ako je nisi čitao,malo je posijeti i pokušaj da ti daš odgovor o kontradikciji u vezi istog,na koju nisu mogli da odgovore ni Cubela a niti drugi!
Ako baš toliko želiš da govoriš o Abrahamu i njegovom potomstvu otvori novu temu i imaćeš kvalitetnu debatu-obećavam ti!

I o Pavletu je bilo govora itekako,ali očito pojedini kada ne mogu da odgovore u trenutku kada bi trebali,sačekaju da sve prođe ,da bi ponovo pokušali da izvuku "as" iz rukava.

E pa ima i onih koji prate ovu temu,a i onih koji ne žele da ponavljaju kao papagaji,pogotovo ako se odstupa od teme koja je postavljena.

Pavle je utemeljivač kršćanstva a ne Isus/Isa a.s,i u tome se slažu svi iole objektivni stručnjaci po pitanju same kršćanske institucije.
Da ne zaboravim Konstantina ovdje spomenuti.
To je moj stav i stav kako rekoh brojnih stručnjaka,koji su kompetentniji od nas mnogih na ovom forumu.
Moj stav po pitanju spomenutog je zasnovan na argumentima ali ne ubijeđujem nikoga,a niti će mene ko -bez kontraargumenata.

Pavle ni sam ne zna šta mu se desilo kada je "susreo" Isusa,i opisao je to na različite načine!?
Jeli vam to poznato?
Ako nije pisaću ponovo i puno preciznije o ovom samoproglašenom apostolu i ranom progonitelju kršćana.
Ovo je argument iz Biblije ponavljam,prije nego što me optužite možda za oštre riječi.
Ja stojim iza onoga što tvrdim,i spreman sam to argumentirati samom Biblijom.

E sada mislim da je vrijeme da se vratimo zaista temi.

Euro kažeš:

Isus nije bio kršćanin. Nije bio niti Musliman.

No, ja to tebi ne mogu dokazati, jer današnji Muslimani nazivaju i Isusa muslimanom tj. obožavateljem jedinog Boga. Svi koji obožavaju Allaha jedinog Boga su za vas Muslimani. Pa tako i Isus.

Problem je u nepoznavanju i neshvatanju termina muslim=predan,pokoran.

Prema tome Isus/Isa a.s je uvijek bio predan ,pokoran Bogu.
Biblija to potvrđuje na svakom mijestu.

Ostaje samo da se prihvati ili ne.

Pozdrav svima i slijedećim postovima imam namijeru da nas vratim na temu.

more_horiz
Iako sam imao namijeru da detaljnije govorim o starozavjetnim proročanstvima,ipak razjasnimo jedno koje je ima veliki značaj.

Brat Sejfudin i ja smo ga više puta spominjali,i pokušajmo sada da ga zajedno i objektivno ispitamo!

Bog tvrdi Mojsiju;

18. Podignut ću im proroka između braće njihove, kao što si ti. Riječi svoje stavit ću u usta njegova, da im kaže sve, što mu zapovjedim.

19. A tko ne posluša riječi mojih, što će ih govoriti u ime moje, toga ću ja sam povući za to na odgovornost.

20. A prorok, koji se usudi govoriti što u ime moje, što mu nijesam naložio da govori, i koji govori u ime drugih bogova: takav prorok neka se pogubi!

(Ponovljeni zakon 18:18-20)

Nedvosmisleno Bog obećaje Mojsiju da će prorok biti kao on-kao Mojsije-slažemo li se ?

Ko je onda taj prorok koji će biti sličan Mojsiju?

Na vaš odgovor da se radi o Isusu,mi pitamo;

Po čemu je to Isus sličan Mojsiju?

Pokušajmo analizirati!

U samom proročanstvu prorok nije imenovan,osim što je kako već rekoh,naglašeno da će biti poput Mojsija.
Ako u Ponovljenom zakonu 18:18-20, nema Isusovog imena,onda se svi oni koji tvrde da se odnosi upravo na njega,moraju dobro potrdutiti da to argumentiraju.

Da li je Isus sličan Mojsiju?

Prepuštam rahmetli Ahmedu Didatu da nastavi (iz knjige "Šta Biblija kaže o Muhammedu a.s?):

TRI RAZLIKE

Tako u razgovoru rezonujemo zajedno:

1.“Kao prvo Isus nije sličan Mojsiju, radi toga, što
prema vama - ”Isus je bog", ali Mojsije nije bog, je li to tačno"? Odgovorio je: “Da”.
Rekao sam:“Radi toga Isus nije sličan Mojsiju!”

2.Drugo; prema vama - “Isus je umro za otkup ljudskih grijeha”, ali Mojsije nije morao umrijeti radi grijehova svijeta.
Je li to istina?" Ponovo je rekao “Da.”
Rekao sam:“Radi toga Isus nije sličan Mojsiju!

3.Treće; prema vama - ”Isus je otišao u pakao na tri dana", a Mojsije nije morao tamo ići.
Je li ovo tačno? Odgovorio je nevoljno: “D-a-a”.
Zaključio sam:“Radi toga Isus nije sličan Mojsiju!

Ali svešteniče - nastavio sam - ovo nisu pravi dokazi istine, dokučive
istine; ovo su stvari uvjerenja na koje se i djeca mogu navesti. Prodiskutirajmo nešto veoma jednostavno, veoma lagano:
Recimo nešto što i mala djeca, ako bi bili saučesnici diskusije,
ne bi imali problema da shvate, hoćemo li? Sveštenik je bio veoma zadovoljan sugestijom.

(nastavlja se)

more_horiz
OTAC I MAJKA

1.“Mojsije ima oca i majku. Muhammed, takođe, ima oca i majku. Ali, Isus je imao samo majku, a ne i oca čovjeka.
Je li to tačno?” Rekao je: “Da” . Ja nastavih:
“DAAROM IS JESUS NIE SOOS MOSES NIE, MAAR MUHUMMED IS SOOS MOSES!” što znači:
“Radi toga Isus nije kao Mojsije, ali je Muhammed kao Mojsije.”

2.“Mojsije i Muhammed su se rodili na normalan, prirodan način, tj. iz fizikalne veze između čovjeka i žene a Isus je stvoren posebnim čudom
Sjetit će te se da nam je rečeno u Jevanđelju po Mateju, ( 1:18 )

“Ali prije nego se zajedno nastaniše, pokaza se da je začela po Duhu Svetome.”
A Sv. Luka nam kaže da kada su joj lijepe vijesti, o rođenju svetog sina, najavljene,
Marija je rezonovala:
“Kako će to biti - reče Marija Anđelu - jer se ja ne sastajem s mužem?
”Duh sveti sići će na te" - odgovori joj Anđeo - “Sila Previšnjega
zasjeniće te.” (Luka, 1:34,35)
Časni Kur'an potvrđuje Isusovo rođenje plemenitijim i uzvišenijim riječima. U odgovoru na njeno logično pitanje:

“O moj Gospodaru, kako ću imati dijete, kad me ni jedan muškarac nije dodirnuo?”
- “Eto tako”, -reče - “Allah stvara što On hoće. Kada nešto odluči, On samo rekne:
”Budi" - i ono bude.10 (Časni Kur'an 3:47)

Bogu nije nužno da posije sjeme u čovjeka niti u životinju.On to samo poželi i to postane stvarnost.
Ovo je muslimansko poimanje Isusovog rođenja."
(Kada sam
uporedio Kur'ansku i biblijsku verziju Isusovog rođenja, čelniku Biblijskog udruženja u našem najvećem gradu, i kada sam ga upitao:
“Koju verziju bi vi voljeli dati svojoj kćerki, kur'ansku ili biblijsku verziju?”
Čovjek je pognuo glavu i odgovorio:
“Kur'ansku.”
Da skratim, rekao sam domineu: “Je li tačno da se Isus rodio čudotvorno,
nasuprot prirodnom rođenju Mojsija i Muhammeda?” On je odgovorio ponosno: “Da”

A ja sam na to rekao: “Radi toga Isus nije sličan Mojsiju, nego je Muhammed sličan Mojsiju.”

BRAČNE VEZE

3. “Mojsije i Muhammed su oženjeni i imaju djecu, ali Isus ostaje neženja cijelog života. Je li ovo tačno?”
Sveštenik je odgovorio: “Da”.
Ja sam rekao:Radi toga Isus nije sličan Mojsiju,
ali je Muhammed sličan Mojsiju."

ISUS ODBAČEN OD SVOG NARODA

4. “Mojsije i Muhammed su prihvaćeni kao proroci u svome narodu,
u njihovom životnom vijeku.
Bez sumnje, Jevreji su Mojsiju zadali beskrajne brige gunđajući u divljini,
ali kao nacija, prihvatili su Mojsija kao Božijeg poslanika, koji je njima poslan. Arapi su, također, učinili Muhammedov život nemogućim.
Veoma mnogo je pretrpio od njihovih ruku.
Nakon 13. godina poslanstva u Mekki, morao je napustiti svoj rodni
grad. Ali prije njegove smrti, arapska nacija ga je u potpunosti prihvatila kao Allahova Vjerovjesnika.
Prema Bibliji -
“K SVOJIMA DOĐE (Isus), I SVOJI JE (istinitu svjetlost) NE PRIMIŠE.” (Ivan, 1:11)

Pa čak i danas, nakon dvije hiljade godina, njegov narod - Jevreji - kao cjelina,odbacuju ga.

Je li ovo istina?" Sveštenik je odgovorio “Da.

A ja sam kazao:”Radi toga
Isus nije sličan Mojsiju, ali je Muhammed sličan Mojsiju."

(nastavlja se)

more_horiz
“DRUGAČIJE REČENO” KRALJEVSTVO

5. “Mojsije i Muhammed su bili poslanici, kao što su bili i kraljevi.Pod Poslanikom ja smatram čovjeka koji dobije božansku objavu,
kao uputu ljudima,a on tu uputu prenosi drugim Božijim stvorenjima,onakvu kakvu je dobio bez ikakvog dodavanja ili oduzimanja.
Kralj ima moć da ostavi u životu ili osudi na smrt svoje podanike.
Nebitno je da li osoba nosi krunu ili ne,ili da li je ona ikada oslovljena kao kralj ili vladar; ako čovjek ima pravo na izricanje smrtne kazne - on je kralj.
Mojsije je imao takvo pravo.
Sjećate li se Izraelca koji je otkriven kako uzima drva za loženje, na dan subotnji, a Mojsije je odredio njegovo kamenovanje do smrti?
(Brojevi, 15:36)
Postoje i drugi zločini, takođe spomenuti u Bibliji, za koje je Jevrejima
određena smrtna kazna, na Mojsijevu zapovijed.
Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, je, takođe, imao pravo na
izricanje presude na život kao i smrtne presude nad svojim narodom.
Postoje, takođe,u Bibliji primjeri osoba, kojima je dat samo dar proročanstva ali oni nisu bili u prililci da primjenjuju svoje direktive.

Neki od ovih časnih ljudi, koji su bili bespomoćni u očitom i tvrdokornom odbijanju njihove poruke,bili su proroci: Lot (Lut a.s.), Jonah
(Junus a.s.), Danijel, Ezra i Džon baptis (Ivan Krstitelj ili Jahja a.s.).
Oni su mogli samo prenijeti poruku, ali nisu mogli sprovoditi zakon.
Sveti poslanik Isus, nažalost, spada u tu kategoriju.
Kršćansko jevanđelje to jasno potvrđuje:
Kada je Isus dovučen pred rimskog kralja Pontius Pilata, optužen za pobunu, Isus se ubjedljivo odbranio i odbacio
lažnu optužbu. Isus odgovori:

“MOJE KRALJEVSTVO NE PRIPADA OVOME SVIJETU. KAD BI MOJE KRALJEVSTVO
PRIPADALO OVOME SVIJETU, MOJI BI SE DVORANI BORILI DA NE BUDEM PREDAN
ŽIDOVIMA. ALI MOJE KRALJEVSTVO NIJE ODAVDE.” (Ivan, 18:36)

Ovo je uvjerilo Pilata da Isus, mada nije bio u punoj mentalnoj kontroli, nije opasan za njegovu vladavinu.

Isus je samo polagao pravo na duhovno kraljevstvo; drugim riječima,
on je samo polagao pravo na poslanstvo.

Je li to tačno?" Sveštenik je odgovorio: “Da”.

Ja sam kazao:“Radi toga Isus nije sličan Mojsiju, ali je Muhammed sličan Mojsiju.

NEMA NOVIH ZAKONA

6. “Mojsije i Muhammed su donijeli nove zakone i pravila za svoje narode. Mojsije, ne samo da je dao deset zapovijedi Izraelcima,nego i veoma obiman obredoslovni zakon,radi upute svoga naroda.
Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, dolazi narodu ogrezlom u barbarstvu i neznanju.Ženili su svoje maćehe; zakopavali svoje žive kćeri;pijanstvo, brakolomstvo, idolopoklonstvo i kocka su svakodnevna pojava.Gibbon opisuje pred islamske Arape u svom ”Pad i propast Rimske imperije" kao:
“Ljudske zvijeri, skoro bez osjećaja, teško se razlikuju od ostalih
životinjskih stvorenja.”
Jedva da je bilo išta da se uoči kao razlika između “čovjeka” i “životinje”,
bili su životinje u ljudskom obliku.
Od ovog niskog barbarizma, Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem,
ih je uzdigao, prema riječima Thomasa Carlyslea,“u bakljonoše svjetlosti i učenja.”

On kaže:“ZA ARAPSKU NACIJU JE TO BILO ROĐENJE IZ MRAKA U SVJETLOST. ARABIJA JE
PO PRVI PUT OŽIVJELA POMOĆU TOGA; SIROMAŠNI STOČARSKI NAROD, LUTAJUĆI
NEPRIMJEĆEN KROZ SVOJE PUSTINJE, OD SAMOG STVARANJA SVIJETA VIDI DA
NEUOČLJIVO POSTAJE UOČLJIVO, MALO JE NARASLO U SVJETSKU VELIČINU. JEDNO
STOLJEĆE NAKON TOGA, ARABIJA JE BILA U GRANADI S JEDNE STRANE, A U DELHIJU
S DRUGE STRANE. BLJESKAJUĆI U SRČANOSTI I SJAJU, I SVJETLOSTI GENIJA,
ARABIJA OBASJAVA VELIKI DIO SVIJETA...”

Činjenica je da je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem,
dao svome narodu zakon i red, koji nisu imali nikada prije.
Što se tiče Isusa,kada su Jevreji postali sumnjičavi u to da bi on mogao
biti varalica koji pokušava da iskvari njihova učenja,Isus se potrudio da ih uvjeri da on nije došao sa novom religijom -nema novih zakona niti novih pravila.
Navodim njegove vlastite riječi:

"Nemojte misliti da sam došao ukinuti zakon i poslanike,ne dođoh da ih ukinem ,već da ih ostvarim.Jer zaista ,kažem vam dok opstoji nebo i zemlja ,ni jedna nota,ni jedna kovrčica slova iz zakona sigurno neće nestati,a da se sve ne ostvari."(Matej ,5:17-18 )

Drugim riječima,on nije došao sa novim zakonima ili propisima ;došao je samo da upotpuni stare zakone.To je ono što je on jasno stavio do znanja Jevrejima-osim ako nije govorio drsko,pokušavajući navesti Jevreje da ga prihvate kao od Boga poslanog čovijeka,i pod izgovorom pokušao nametnuti im novu religiju.Ne! Ovaj Božiji poslanik se ne bi nikada poslužio takvim sredstvima da podvali Božiju vjeru.
On je samo upotpunjavao zakone.On je praktikovao Mojsijeve Zapovijedi
poštovao subotu.Niti jedan Jevrej nije upro prst u njega govoreći;
"Zašto ne postiš?",ili "Zašto ne pereš ruke prije nego što komadaš hljeb?",dok su ove optužbe uvijek iznosili protiv njegovih apostola(učenika) ,ali nikada protiv Isusa.To je zbog toga što je on kao dobar Jevrej uvažavao zakone poslanika prije njega.
Ukratko ,on nije stvorio novu religiju,i nije donio novi zakon,kao što su Mojsije i Muhammed a.s.

Je li ovo istina?-pitao sam sveštenika,a on je odgovorio:"Da".

Rekao sam:

"Radi toga Isus nije sličan Mojsiju,ali je Muhammed sličan Mojsiju".

(nastavlja se)

more_horiz
KAKO SU ONI UDALJENI

7. "Obojica ,Mojsije i Muhammed ,su umrli prirodnom smrću,a po kršćanskim izvorima Isus je nasilno ubijen na krstu,-Je li to istina?"
Sveštenik reče:"Da".
Ja potvrdih;"Zbog toga Isus nije sličan Mojsiju,ali je Muhammed sličan Mojsiju".

NEBESKI DOM

8. "Obojica,Mojsije i Muhammed a.s su pokopani u zemlji,ali po vama ,Isus se odmara na nebu.
Je li to tačno?
Sveštenik se složio.
Ja sam rekao:"Radi toga Isus nije sličan Mojsiju,ali je Muhammed sličan Mojsiju".

ISMAIL PRVENAC

PoŠto se sveštenik bespomoćno saglašavao sa svakom tačkom, ja sam rekao:“Svešteniče, ovo što sam ja učinio do sada je samo radi dokazivanja jedne tačke iz cijelog proročanstva - tj. dokazivanje fraze ”KAO ŠTO SI TI" - sličan tebi - “kao Mojsije”.

Proročanstvo je mnogo više od ove jedne fraze, koja glasi:

“PODIGNUĆU IM PROROKA IZMEĐU NJIHOVE SABRAĆE, KAO ŠTO SI TI...”

Naglasak je na riječima:“Između njihove sabraće.”

Mojsije i njegov narod Jevreji su ovdje oslovljeni kao rasni entitet,a
kao takvi, njihova “sabraća” bi bez sumnje bili Arapi.
Vidite, sveta Biblija govori o
Ibrahimu, alejhisselam, (Abrahamu) kao “Božijem prijatelju.”

Ibrahim ima dvije žene -
Saru i Hadžeru. Hadžera je rodila Ibrahimu sina - njegovog prvenca -
“...A Abram12 SINU ŠTO MU GA RODI HAGARA NADJENU IME JISMAEL.” (Ismail,
alejhisselam) (Postanak, 16:15)

“Uzme zatim Abraham SVOGA SINA, Jismaela...” (Postanak, 17:23)

“A NJEGOVU SINU Jismaelu bijaše trinaest godina kad ga obreza.” (Postanak: 17:25)

Sve do dobi od trinaest godina Ismail, alejhisselam, je bio JEDINI sin, sjeme
Ibrahimovo, alejhisselam, kada je ratifikovan savez između Allaha, dželle šanuhu, i Ibrahima, alejhisselam, Bog daruje Ibrahimu, alehisselam,
drugog sina sa Sarom, po imenu Isak (Ishak, alejhisselam),
koji je bio mnogo mlađi od njegovog brata Ismaila.

ARAPI I JEVREJI

Ako su Ismail i Ishak, obojica sinovi istog oca, onda su oni braća.

I tako su djeca jednog SABRAĆA djeci drugog.

Ishakova djeca su Jevreji, a Ismailova djeca su Arapi -
tako su oni jedni drugima SABRA]A. Biblija potvrđuje:
“I pred licem drugih on će stan podići.” (Postanak, 16:12)

“Zatim izdahnu; umrije i bi pridružen svojim precima.” (Postanak, 25:17)

Ishakova djeca su sabraća Ismailove djece.

Na sličan način Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, potiče od Izraelćanske sabraće, zato što je on porijeklom od Ismaila sina Ibrahimova.

Ovo potvrđuje poslanstvo u kojem se kaže:

“PODIGNUĆU IM POSLANIKA IZMEĐU NJIHOVE BRAĆE” (Ponovljeni zakon, 18:18 )

Ovdje poslanstvo izričito napominje da dolazeći poslanik, koji će biti kao Mojsije, ne
smije izrasti od “djece Izraelske” ili “između njih samih”, nego od njihove sabraće.

MUHAMMED STOGA POTIČE OD NJIHOVE SABRAĆE!

RIJEČI U USTIMA

Proročanstvo se nastavlja dalje:

“...I STAVIĆU SVOJE RIJEČI U NJEGOVA USTA...”

Šta to znači kada se kaže: “Stavit ću moje riječi u tvoja usta?”
Vidite, kada sam tražio od vas (od sveštenika), da otvorite Ponovljeni zakon,poglavlje 18, stih 18, i ako sam vas ja zamolio da čitate, i ako ste vi čitali;da li bih ja stavljao moje riječi u vaša usta?
Sveštenik je odgovorio: “Ne.”
Ali, ja sam nastavio: “Ako bih vas ja učio arapski jezik koji vi ne poznajete,i ako bih vas ja zamolio da ponavljate za mnom ono što ja
izgovorim, tj.
Kul huvAllahu ehad,
1. Reci: “On je Allah - Jedan!
Allahus-Samed,
2. Allah je utočište svakom!
lem jelid ve lem juled,
3. Nije rodio i rođen nije,
ve lem jekun lehu kufuven ehad.
4. i niko Mu ravan nije! (Časni Kur'an, 112:1-4)

Ne bih li ja stavljao ove riječi stranog jezika, koje niste čuli a izgovarate ih, u vaša usta?"
Sveštenik se saglasio da je to doista tako. Na identičan način, ja sam rekao riječi objavljene u Časnom Kur'anu, objavi dostavljenoj Muhammedu, sallallahu alejhi ve sellem, od Svemogućeg Boga.
Historija nam kaže da je Muhammed, sallallahu alejhi ve
sellem, imao četrdeset godina. Bio je u pećini, tri milje sjeverno od grada Mekke. To je bila 27. noć muslimanskog mjeseca ramazana.
U pećini mu melek Džibril naređuje na njegovom maternjem jeziku:
“IKRE” - što znači: “Čitaj!” ili “Proglasi!” ili “Recituj!”.
Muhammed je prestravljen i u svojoj zbunjenosti odgovara: “Ma ene bi karižin,” što znači: “Ja ne znam čitati!”
Melek mu naređuje i drugi put, s istim rezultatom. Po treći put melek nastavlja:
“Ikre, bismi Rabbikellezi halek.”
Sada Muhammed shvata, ono što se od njega zahtijeva je da ponavlja!
Da oproba! I on ponavlja riječi, onako kako su stavljene u njegova usta:

1. Čitaj, u ime Gospodara tvoga koji stvara,
2. Stvara čovjeka od ugruška!
3. Čitaj, plemenit je Gospodar tvoj,
4. koji poučava peru,
5. koji čovjeka poučava onome što ne zna." (Časni Kur'an 96: 1-5)

Ovo je prvih pet ajeta koji su objavljeni Muhammedu, sallallahu alejhi ve sellem, koji sada zauzimaju početak 96. sure Kur'ana časnog.

VJERNI SVJEDOK

Odmah po odlasku meleka, Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, je požurio kući,prestravljen i sav oznojen, zatražio od svoje voljene žene Hatidže “da ga pokrije”.
Legao je gledajući u nju. Nakon što je došao sebi, objasnio joj je šta je vidio i čuo.
Ona ga je uvjerila u svoje pouzdanje u njega, i da Allah, dželle šanuhu, ne bi nikada dozvolio da mu se desi neka strašna stvar.

Da li su ovo ispovjedi varalice? Da li bi varalice, kada bi ih Allahov melek suočio sa Porukom od Najuzvišenijeg, prestrašeni,prestravljeni i preznojeni, trčali kući i to priznali svojim ženama?

Svaki kritičar može vidjeti da njegove reakcije i ispovjedi potječu
od jednog poštenog, iskrenog čovjeka,čovjeka od istine -"EL - EMIN" - Pošteni, Pouzdani, Povjerljivi.
U naredne dvadeset i tri godine njegovog poslaničkog života, riječi su
“stavljane u njegova usta”,a on ih je izgovarao.
One su imale neizbrisiv uticaj na njegovo srce i um: i kako je obim časnih
spisa (Kur'ana Časnog) rastao to je bivao pisan na palminom lišću, na životinjskim kožama i plećkama: i u srcima njegovih vijernih učenika (tj. pamtili su ih napamet).Prije njegove smrti, ove riječi su poredane redosljedom kakav mi danas nalazimo u Kur'anu Časnom. Riječi (Objave) su u stvari stavljene u njegova usta, tačno onako kako je predskazano u proročanstvu,kao što smo već naveli u diskusiji:

“I STAVIĆU SVOJE RIJEČI U NJEGOVA USTA.” (Pon. zakon, 18:18 )

(Kraj)

more_horiz
Izvinjavam se svima na ovim dužim postovima,ali sa obzirom da sam želio da pišem o starozavjetnim proročanstvima,odlučio sam da navedem samo ovo-koje je svim muslimanima dovoljno.

Kada svi pročitaju,možemo komentarisati.

Imam ja još nekih pitanja po pitanju ovog proročanstva,ali nakon što se pročita ovo što sam naveo iz knjige "Šta Biblija kaže o Muhammedu a.s"-od rahmetli šejha Ahmeda Deedata.

Pozdrav svima,i molim vas da na tolerantan način debatujemo,kao i do sada.

more_horiz
Ivan 5,46.47:
<tr>
"Uistinu, kad biste vjerovali Mojsiju, i meni biste vjerovali: ta o meni je on pisao.
Ali ako njegovim pismima ne vjerujete, kako da mojim riječima vjerujete?"

Hvala Jasminu na mirnom i lijepom tekstu, sa pronicljivim argumentima.Ne slazem se sa Tvojom verzijom Pavlijanizma..
U svezi Abrahama - Ibrahima - ocekivao sam ovu temu o Ismailu i Izaku sto se tice sofizma pitanja o slicnosti Mojsija i Jos Tada Neimenovanog Proroka ..Moja je strategija da ocekivani Prorok dolazi po liniji obecanja - po Izaku a ne po Ismailu koji je takodjer bio mio Bogu.Kad je doslo sjeme nepropadljivo Isus - prema proroku Danielu Zidovi su ga odbacili na kraju vremena koje im je bilo odredjeno nakon izlaska iz Babilonskog suzanjstva..
Ovdje nalazimo zanimljivu argumentaciju:
http://www.answering-islam.de/Main/Silas/deut1818.htm

Prema istom prorocanstvu
Isus se ne nalazi na odmaranju u Nebu - vec je u sluzbi u Nebeskoj svetinji - u drugom odjeljenju ..Ocekujemo Ga po zavrsetku istraznog suda - tj po zavrsetku Dana pomirenja..
Nakon Isusovog razapinjanja ostvarilo se obecanje dano Abrahamu..
A sada nema vise djece puste i djece obecanja - svima nam je dano pravo da se nazovemo i budemo djeca Bozja po sjemenu nepropadljivom a ne po tijelu staoga Adama vec po prihvatanju djela Novog Adama.

U najmanje tri slučaja biblijski pisci jasno govore o Isusu kao Bogu. U jednom od prvih Heb 1,8.9 – DF pisac je uzeo Psalam 45,7.8 u kojem Bog govori Sinu: "Prijestolje je tvoje, Bože, u vijek vjekova, i pravedno žezlo – žezlo je tvog kraljevstva. Ti ljubiš pravednost, a mrziš bezakonje, stoga Bog, Bog tvoj, tebe pomaza uljem radosti kao nikog od tvojih drugova." U ovom ulomku je Sin, koji je uzvišeniji od anđela (Heb 1,4–2,9), Mojsija (Heb 3,1-6) i levitskog velikog svećenika (Heb 4,14–5,10), oslovljen kao Bog. Kao Otac i Isus posjeduje božansku narav.
Drugu izričitu tvrdnju nalazimo u Ivanu 1,1: "U početku bijaše Riječ, i Riječ bijaše kod Boga – i Riječ bijaše Bog." Premda je istina da postoje izuzeci od pravila, uporaba riječi "Bog" u 1,1c ("Riječ bijaše Bog") bez člana razlikuje predikat od subjekta glagolom "bješe" i time potvrđuje "i Riječ bijaše Bog" . Osim toga, izostavljanje člana naglašava kvalitetu i karakter Riječi. Nakon što je prikazao razliku Riječi i Boga Oca (r. 1b), Ivan potvrđuje da Ona dijeli narav s Ocem. U prvoj od tri kratke rečenice u prvom retku Ivan potvrđuje apsolutno, nadvremensko postojanje Riječi. Ona postoji od početka, prije vremena i stvaranja. Ovo vječno postojanje, međutim, nije bilo u osami, jer Ivan dodaje da "Riječ bijaše kod Boga". Ona se razlikovala od Boga, ali je bila u zajedništvu s Njim, u pravom smislu istovjetna s Bogom. Ovo apostol potvrđuje nedvosmislenom izjavom da "Riječbijaše Bog". Predikat "Bog" u trećoj rečenici ove izuzetne objave stavlja je u položaj naglašavanja, vjerojatno da se izbjegnu neodgovarajući zaključci o naravi Riječi. Vječno preegzistirajuća i u osobnoj uzajamnoj zajednici s Ocem, Riječ je u četrnaestom retku prepoznata kao Isus iz Nazareta, suštinski božanska.
Nigdje u Novom zavjetu Isus nije jasnije prepoznat kao Bog nego u posljednjem ulomku, u kojem u odgovoru na Isusov poziv da dotakne Njegove rane, Toma, sumnjičav učenik, izgovara riječi: "Gospodin moj i Bog moj!" Iv 20,28 Ovo priznanje je to značajnije što ga zbog njega Isus nije prekorio (r. 29; usp. Otk 19,10). Kao što je Izrael iskazivao štovanje Jahvi riječima: "Gospod, naš Bog" Ps 99,8 , tako su kršćani za Isusa mogli reći: "Gospodin moj i Bog moj!" i "[poštujte] Sina kao što [poštujete] Oca" (Iv 5,23).
U Ivanovom Evanđelju sačuvan je niz Isusovih izjava koje svjedoče da je bio svjestan svoje božanske naravi. On je uvijek iznova tvrdio da je više nego zemaljskog podrijetla i naravi. Naučavao je da je "sišao s neba" (Iv 3,13). Ustvrdio je: "Vi potječete odozdo, ja potječem odozgo. Vi potječete od ovoga svijeta, ja ne potječem od ovoga svijeta." Iv 8,23 Ovi tekstovi ukazuju na preegzistenciju koja je još izričitija u pitanju: "A još da vidite Sina Čovječjega kako uzlazi gdje je prije bio…?" (Iv 6,62) ili u Njegovoj molitvi: "A sada, Oče, proslavi ti mene kod sebe samog slavom koju imadoh kod tebe prije nego postade svijet." (Iv 17,5)
Ovu svjesnost da je ontološki bio božansko biće nalazimo izraženu u više značajnih "Ja sam" kazivanja: "Ja sam kruh života" (Iv 6,35), "Ja sam svjetlo svijeta" (Iv 8,12), "Ja sam vrata ovcama" (Iv 10,7), "Ja sam pastir dobri" (r. 11), "Ja sam uskrsnuće i život" (Iv 11,25), "Ja sam put, istina i život" (Iv 14,6), "Ja sam pravi trs" (Iv 15,1).
Isus ne samo što donosi ili daje kruh, život, svjetlo ili uskrsnuće; On je svako od toga. U židovskim ušima su ove "Ja sam" izjave morale izazvati asocijacije na božansko, jer u LXX, grčkom prijevodu hebrejskog Starog zavjeta, ovim se naglašenim "Ja sam" često služi sam Bog (usp. Pnz 32,39; Iz 41,4; 43,10 i drugi). Isto razumijevanje jasno ističu drugi ulomci u kojima Gospodin rabi formulu "Ja sam" bez dodavanja modifikatora predikata, kao na primjer u Ivanu 8,24.28 i 13,19. Najočitiji takav primjer nalazimo u Ivanu 8,58: "Zaista, zaista, kažem vam, prije nego je Abraham bio, Ja Jesam." Razbješnjeli, Njegovi protivnici "digoše kamenje da ga bace na njega" (r. 59), očito smatrajući Isusovu izjavu bogohulnim iskazom o izjednačenosti s Bogom, o nepromjenljivosti, tvrdnjom da je Bog.

Nakon što smo zaključili da Novi zavjet uči kako je Isus iz Nazareta bio istovremeno božanske i ljudske naravi, još uvijek se nalazimo pred najvećim od svih kristoloških problema i predmetom od najveće važnosti. Kako mogu postojati dvije naravi, a samo jedna osoba? Premda možemo zaključiti da je teško naći odgovor na ovo pitanje, Sveto pismo nas poziva da razmatramo Božju tajnu, Krista (Kol 2,2.3); sam Isus nam kaže da je prava spoznaja Njega moguća samo putem otkrivenja (Mt 11.25-27; 16,17).
Prvo moramo utvrditi da je gledište, po kome Isus ima dvije naravi sjedinjene u jednoj osobi, ono što zahtijeva samo Pismo. Već smo zamijetili da Sveto pismo prikazuje Krista kao osobu s božanskom i ljudskom naravi. Stalno se podrazumijeva da su one sjedinjene u jednoj osobi, premda to formalno nije izrečeno u Novom zavjetu koji prikazuje Isusa kao jednu osobu, jednu nepodijeljenju ličnost, u kojoj su dvije naravi nerazdvojno sjedinjene. Tako Pavao govori o Kristu da je po svojoj ljudskoj naravi Davidov potomak (Rim 1,3), a "po Duhu Svetom… sin Božji" (r. 4) – dvije naravi u jednoj osobi. U Poslanici Hebrejima od samog početka nalazimo sistematski razvoj Kristove dvije naravi u jednoj osobi. Prvo poglavlje proglašava Kristovo božanstvo rr. 2.3.6.8.10-12, dok drugo raspravlja o Njegovoj ljudskoj naravi (rr. 9.14.16.17). Pavao govori o istoj osobnoj zajednici u svom opisu Krista, koji ima lik (odnosno narav) Boga, ali koji se zbog svoje ljudske naravi ponizio, uzimajući narav (ponovno "lik") sluge, postavši sličan ljudima Fil 2,6-8. Ivan na sličan način potvrđuje da je Riječ, koja bješe Bog, postala tijelom i da se Krist, imajući božansku i ljudsku narav, nastanio među ljudima Iv 1,1-18.
Ovo je osvjedočenje među prvim vjernicima bilo tako snažno da apostoli bez i najmanjeg oklijevanja na istu osobu primjenjuju karakteristike ljudske i božanske naravi. Tako je Onaj koji svemir uzdržava svojom silnom riječi napredovao u mudrosti i rastu. Onaj koji je bio prije Abrahama, rodio se u štalici. Onaj koji umire je Onaj koji ispuni sve. U nekim su slučajevima obje naravi zadržane u napetosti u jednoj jedinoj, zgusnutoj frazi, kao kad čitamo da su "Gospodina slave razapeli" 1 Kor 2,8. Izjave ove vrsti nisu ni proturječne ni apsurdne kad ih promatramo u svjetlu ljudsko-božanske zajednice kako je prikazana u Pismima. One imaju smisla samo ako su ove obje naravi bile sjedinjene u jednoj osobi, u Bogočovjeku.

Oprostite sto nisam odmah odgovarao na ptanja, usput trebamo i nesto zaraditi i vise toga nauciti i moliti..Osjecajte se kod kuce medju subracom krscanima..Danas sam ispricao jednu - sretnem radnicu svoje supruge, muslimanke iz Kurdistana i razgovaramo o njenoj molitvi nakon pauze..Govrili smo o nacijama, kazem joj, u jednoj grupi razlicitih naroda u Berlinu pitaju jedan drugoga za narodnost - Sto si Ti -?

- ja sam Irac,

a Ti?

- ja sam Njemac,

a Ti?

- Hrvat

itd..i tako obredali se do posljednjeg , i svi ga promatraju, a on se skupio , pa uspravio:

Ja sam covjek..
Dakle , budimo ljudi.
--------
Vjerujem da ce vam biti informativan ovaj link o
A Collection of Ahmed Deedat's Debates High Quality Videos

http://english.truthway.tv/

more_horiz
Jasmin(Jason) je napisao/la:

Euro kažeš:

Isus nije bio kršćanin. Nije bio niti Musliman.

No, ja to tebi ne mogu dokazati, jer današnji Muslimani nazivaju i Isusa muslimanom tj. obožavateljem jedinog Boga. Svi koji obožavaju Allaha jedinog Boga su za vas Muslimani. Pa tako i Isus.

Problem je u nepoznavanju i neshvatanju termina muslim=predan,pokoran.

Prema tome Isus/Isa a.s je uvijek bio predan ,pokoran Bogu.
Biblija to potvrđuje na svakom mijestu.

Ostaje samo da se prihvati ili ne.

Pozdrav svima i slijedećim postovima imam namijeru da nas vratim na temu.

Ako sam nešto pogriješio onda mi objasni. Za mene je predanik isto što i obožavatelj. Možda za nekog drugog nije. Onaj tko je predan Bogu definitivno obožava Boga !!! No, problem je u interpretaciji Isusove uloge na Zemlji - da li je on Bog ili ne? Pošto su mišljenje kršćana i Muslimana suprotna meni ne ostaje drugo nego da pročitam argumente.

Na žalost ove plahte od postova nemam vremena za čitati.

pozdrav

Euro

more_horiz
Sejfudeen je napisao/la:

Nisam se mislio petljati u ovu raspravu, ali na ovakve izjave moram reagirati.
Ovako nešto može izjaviti samo onaj tko nije niti jednom uzeo Bibliju u ruke ili nekoga tko ima izričitu namjeru zavarati druge.
Naravno izjavu "Ja sam Bog, mene obožavajte" nečemo nigdje naći u Bibliji, jer Isus nikada nije rekao nešto takvo niti tražio.
Isus je izjavio da je ON Bog, ali Njegova prava poruka je puno važnija i jača: "Ja sam Bog, budi poput mene"
Činjenicu da je Isus to tvrdio lako je dokazati ovim stihovima:
"Ja i Otac jedno smo." 31 Židovi ponovno pograbiše kamenje da ga kamenuju. 32 Isus im odgovori: "Mnoga vam dobra djela Očeva pokazah. Za koje me od tih djela kamenujete?" 33 Odgovoriše mu Židovi: "Zbog dobra te djela ne kamenujemo, nego zbog hule: što ti - čovjek - sebe Bogom praviš."
i
"Budite dakle savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski!"

Malo sam razmislio i čini mi se da je u ovoj tvojoj tvrdnji i bit svih problema. Islam je zapeo na teologiji staroj preko 2000 godina, gdje se na Boga gleda kao močnog i opakog vladara kojem se treba pokoriti i koje od nas želi stvoriti robove i sluge. Vama to odgovara i samo takvog Boga vi tražite, želite i prepoznajete. Zato ili ne priznajete Isusa i tvrdite da laže ili još gore želite ga poniziti i svesti na nešto što on nikako nije.
Isus je došao unutar kulture koje je bila vrlo slična Islamu, ali došao je upravo zato da izmjeni pogled na Boga, došao je objasniti da je Bog pun ljubavi i da ne traži pokornost već tražit od nas da budemo savršeni poput Njega. Bog koji ne glada na ljude kao robove, već kao svoju djecu. Bog koji ništa ne traži, već samo daje; "sunce koje podjednako sija i dobrima i zlima".

Ali ne, vi to ne želite, takav Bog vama ne odgovara, jer tada bi se trebali promjeniti, a to vas užasava. Vama je super ostati ovakvi grešni i "prljavi" i nadati se da se možete dovoljno poniziti i da će se to priznati na nekom "božanskom sudu". Tražito što više zakona, obreda i običaja, s kojima pokušavate zamijeniti ljudsku narav.
Isus je čista suprotnost tome, Isus traži beskompomisnu promjenu naravi, On ne traži da zbog naše grešnosti spustimo pogled toliko nisko da nas ne smeta blještavilo božanske svjetlosti, niti da zbog grijeha vršimo žrtve, niti da izvršavamo i poštujemo neke običaje i zakone. To je nebitno.
On traži da postanemo savršeni kako bi mogli gledati Božansku svjetlost i ne skrenuti pogled. ON je došao pokazati da je to moguće, zato ga i jesu ubili, oni kojima to nije odgovaralo, kao što ni danas vama ne odgovara.
To je bit Isusovog nauka i Njegove misije, koji je tolika prijetnja grešnim ljudima da ga uporno pokušavaju izmjeniti.
I neće uspjeti....

more_horiz
Hvala ti Konine na ovom prikazu. Nisam uobražen, ali moram reći da već dva dana razmišljam da li bi na ovom topiku napisao ovo što si ti sada napisao:"Ja i moj Otac smo jedno!"

Svakome dobronamjernom će to biti od koristi, jer to svjedoči što je Isus sam govorio o sebi.

Želio bih nadodati nešto. U Ivan 10:27-28 stoji:

"Ovce moje slušaju glas moj; ja ih poznajem i one idu za mnom. Ja im dajem život vječni te neće propasti nikada i nitko ih neće ugrabiti iz moje ruke."

Isus kaže da on daje život vječni!!! Ako je Isus običan smrtnik kako tvrdi Islam, kako je moguće da on daje život vječni?
Drugim riječima, Isus za sebe indirektno govori da je on BOG, jer samo Bog daje vječni život !!!
Ali što to vrijedi za one koji to ne žele ispravno shvatiti...

pozdrav

Euro

Zadnja promjena: ; čet 07 vel 2008, 18:38; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply