Da i ovo kažem, slika koju si prije imao u avataru prikazuje mitološku scenu Lutherovog zabijanja 95 teza o vrata crkve u Wittenbergu koja se u stvarnosti nikad nije dogodila, izmislio ju je kasnije Melanchton iz kojeg mu drago razloga. Nigdje u Lutherovim spisima ne nalazimo podatak da je svoje teze zabio na vrata i time svjesno započeo revoluciju (kako se to obično prikazuje u protestanstskoj historiografiji) 31. 10. 1517. (hm... nepostojeći dan reformacije koji se poklapa s danom vještica - govori li nam to nešto?
) već odaslao svoje pismo okolnim biskupima nekoliko dana kasnije koje je zadobilo neočekivani odjek, tako da Luther sam ističe kako se prestravio lavine koju je pokrenuo. Niti je zabio svoje teze na vrata crkve, niti je s namjerom pokrenuo revoluciju, kako se nastoji sugerirati. Eto, bilo bi korisnije usredotočiti se na stvarne mitove umjesto izmišljati ih.
Eh sad, rekao si da je križ poganski simbol - dakle mjesto pogubljenja je prepuno poganske simbolike a Isus je po toj logici želio umrijeti na poganskom simbolu...? Tako ispada iz tvoje izjave, ja nisam ništa izmislio.
Mislim da si previše zaokupljen mitološkim pričicama i teorijama, i s druge strane imaš krivu predodžbu simbola. Dakle sam si rekao da je križ korišten u drevnim religijama, i što iz toga imamo zaključiti? Da sam po sebi posjeduje nekakve magijske moći poganskih bogova pa ga trebamo odbaciti, iako se na njemu dogodilo otkupljenje čovječanstva? Shvati da se radi o običajima i simbolima, a ne vjerovanjima, i ako oni zapravo upućuju na Krista - tada više nisu poganski nego kršćanski, zar ne???
Tko je Wels, ako može točan naziv, kratki opis njegovog životnog djela...?
Moj Bože, pa ti si nenadmašiv u skretanju teme u ćorsokak, pa kakve sad veze ima Marija kao kraljica s Hrvata s ovom raspravom?
Marija je naša duhovna Majka, ne samo Hrvata nego svih kršćana, u što se možemo uvjeriti ako promotrimo isutaciju ispod križa gdje Isus predaju svoju Majku apostolu Ivanu na uzdržavanje. Ivan u ovom slučaju simbolizira Crkvu, a Marija postaje duhovna Majka svih kršćana. Motiv kraljice neba nalazimo u Otkrivenju poglavlje 12, pa prema tome ako je Marija kraljica svih kršćana - tada je i kraljica kršćana Hrvata. Nisam siguran zbijaš li šalu ili misliš ozbiljno ovo o Zvonimiru, no u svakom slučaju objašnjenje je tu.
Papa je pokrenuo vojnu za vraćanje otetih svetih mjesta, budući da su Saldžuci pljačkali i ubijali kršćanske hodočasnike pa iz tog aspekta u okolnosti onoga vremena bismo mogli shvatiti neke stvari na drugi način. Kažem shvatiti, ne i opravdati, no u svakom slučaju moramo imati na umu da je i papa podlužan grijehu kao svaki drugi čovjek. A uzmemo li u obzir onu sliku Crkve koju neprestano ponavljamo - teandričke tvorevine u kojoj se isprepliću svetost i grešnost njezinih članova, mnoge stvari nam postaju jasnije.