Istinski BožićPropovijedi Donald J. Gettys
Matej 2.Ovo je doba godine kada većina ljudi po svijetu počinje razmišljati o rođenju Isusa Krista. To je dobar razlog da i mi također razmišljamo o tome. Dopustite mi da s vama podijelim božićnu priču.
Želio bih da sa mnom pođete u biblijsku knjigu apostola Luke, 2. poglavlje. Govoreći o Mariji, Luka 2,7 počinje: "I porodi sina svoga, prvorođenca, povi ga i položi u jasle jer za njih nije bilo mjesta u svratištu."
Oni nisu bili na nekom lijepom mjestu. Ovo nije bio ni naizgled idilični prizor sa božićnih čestitki. Toliko lijepo nije bilo. Ali bilo je dobro. Marija i Josip nisu bili u Hilton hotelu okruženi gomilom reportera. Nisu to učinili. Da se Isus rodio u nekoj palači, vrlo malo bi bilo onih koji bi se mogli s njim identificirati ili osjećati ugodno u njegovom društvu. On bi bio daleko iznad njih. Ali, svatko, bio visok ili nizak, bogat ili siromašan, može ući u staju. Svatko je dobrodošao u staju. Isus je rođen u tamnoj smrdljivoj, prljavoj nehigijenskoj staji. To je zadnje mjesto na koje biste htjeli donijeti novorođeno dijete.
Isus je došao kao ponizni Kralj. Kada je trudna Marija ujahala na magarcu u Betlehem i rodila Isusa u staji, sam Bog je time želio nešto pokazati. Holivudska zvijezda će se pojaviti u sjaju i raskoši, ali ne i Kralj nad kraljevima. To je izgledalo kao da Isus namjerno ne dolazi limuzinom nego biciklom. On je time htio nešto pokazati. Zapravo, zašto je Isus rođen u neuglednoj staji? A gdje bi drugdje Janje bilo rođeno? Nije li Isus Janje? Ne dolazi li janje na svijet u staji? On je došao kao malo ponizno žrtveno Janje. Isus je došao kako bi dao svoj život za nas. On je došao platiti dug koji nije napravio, da bi mi mogli platiti dug koji nismo mogli platiti.
Isus je rođen blizu konačišta, ali ne u njemu. Konačište nije imalo sobu za Isusa, ali su vrata staje stajala otvorena da ga prime. Isus jedino dolazi tamo gdje je dobrodošao. Isus jedino dolazi tamo gdje su vrata otvorena. Da li je tvoje srce otvoreno za Isusa? Vrata staje su bila otvorena i Isus je ušao u staju. Otkrivenje 3,20 govori o vratima tvog srca. "Evo, na vratima stojim i kucam; posluša li tko glas moj i otvori mi vrata, unići ću k njemu i večerati s njim i on sa mnom." To je mjesto gdje Isus dolazi zato što su vrata otvorena. On će također doći u tvoje srce, ako su vrata tvoga srca otvorena.
Kada su Marija i Josip otišli u Betlehem i kada se Isus rodio, oni se nisu javili e-mailom svojim obiteljima, obavještavajući svakoga: "Ovdje smo se smjestili. Upravo smo dobili bebu i nazvali smo je Isus. Možete doći da nas posjetite." Zapravo, nitko i nije znao gdje može posjetiti Isusa, osim ako nije bio vođen od strane Boga, i jedino oni koji su se uskladili sa Božjim vodstvom znali su za ovo naročito mjesto. Pa, je li itko znao nešto o tome? Da znali su, jer su bili u vezi sa Nebom. Moraš biti ispravan u svome srcu i onda ćeš biti na pravom putu.
Hajdemo pogledati Mateja 2,1-12. Želim da vidite kako je prvi Božić proizveo četiri reakcije na Isusa. Svatko tko je ikada došao Isusu ili se susreo s Njim, pokazao je jednu od ove četiri reakcije.
1. Neki su tražili Isusa
2. Neki su ignorirali Isusa
3. Neki su se opirali Isusu
4. Neki su primili Isusa
1. TRAŽENJE ISUSA
Matej. 2,1.2.9
"Kad se Isus rodio u Betlehemu judejskome u dane Heroda kralja, gle, mudraci se s Istoka pojaviše u Jeruzalemu raspitujući se: 'Gdje je taj novorođeni kralj Židovski? Vidjesmo gdje izlazi zvijezda njegova pa mu se dođosmo pokloniti.' Oni saslušavši kralja, pođoše. I gle, zvijezda kojoj vidješe izlazak iđaše pred njima sve dok ne stiže i zaustavi se povrh mjesta gdje bijaše dijete."
To su bili mudraci. Oni su zaista došli. Oni su došli da služe. A jesu li dobili odgovor o tome gdje se on nalazi? Da li su ljudi u Jeruzalemu znali? Jeruzalemljani nisu dobili znak gdje je Isus. Rekli su: "Ako ga nađete, povedite i nas."
Tražiš li Isusa? Pobrini se da slijediš pravu zvijezdu. Ako budeš slijedio pogrešnu zvijezdu, nikada nećeš stići tamo. Mi volimo da slijedimo zvijezde, filmske zvijezde, junake, slavne osobe. Biramo zvijezde za zastupnike u državnim tijelima, mi ih biramo za predsjednike država.
Ali holivudske zvijezde te mogu pogrešno voditi. Prvo, oni ti mogu oduzeti vrijeme koje treba pripadati Isusu. Oni mogu odvratiti tvoju pažnju sa onoga u što trebaš gledati. Ljudski um se istovremeno može usredotočiti samo na jednu stvar. Ako potrošiš svoje vrijeme gledajući pogrešnu zvijezdu, biti ćeš udaljen od prave Zvijezde.
Isus je Zvijezda nad zvijezdama. Isus je stvorio sve ostale zvijezde. Isus je dao život svim ostalim zvijezdama. Usmjeravanje na njih uzima naš potencijal za duhovni rast. Usmjeri svoj pogled na Isusa. Gledaj na Isusa i imati ćeš koristi.
Ovi mudraci sa Istoka su tražili Isusa. U predbožićno vrijeme možemo često vidjeti umjetne scene Isusovog rođenja. U njima obično možemo vidjeti pastire kako se klanjaju Isusu. Možemo vidjeti i tri mudraca. Oni su obično zajedno u gotovo svim ovim prikazima. Ali, mudraci nisu došli iste noći kada i pastiri. U ovakvim prizorima često pastiri i mudraci zajedno gledaju u tek rođenog Isusa, ali u Mateju 2,9 se kaže da je Isus već bio dijete. On više nije bio beba. Mudracima je trebalo 2-3 godine da nađu Isusa. Možda im ne bi trebalo toliko dugo da su stali i pitali za smjer. Mogli su stići tamo mnogo prije, ali često bi ljudi radije umrli nego da pitaju za smjer.
Ali, mudri ljudi još uvijek traže Isusa. Upute su ovdje u Bibliji. Sve što trebaš je da čitaš.
Kako da tražimo Isusa? Postoje četiri načina.
- Traži ga cijelim svojim srcem. Jeremija 29,13: "Tražit ćete me i naći me jer ćete me tražiti svim srcem svojim."
- Trebaš odvojiti vrijeme za čitanje mape, Biblije, ako želiš naći Isusa. Trebaš gledati u mapu, a mapa je Biblija.
-Ali, mislim da će većina od nas brže pronaći Isusa ako Njega osobno zapitamo u molitvi. Moli se Njemu. To je ključ nalaženja Isusa.
- Drugi ključ je pomoći drugima da nađu Isusa. Ako pomažeš nekome drugome, to će i tebe osobno osnažiti.
2. IGNORIRANJE ISUSA (književnici i farizeji)
Pored grupe koja je tražila Isusa, bila je ondje i grupa koja se oglušila na Isusa. A u njoj su bili književnici i farizeji. Matej 2,4-6 "Sazva sve glavare svećeničke i pismoznance narodne pa ih ispitivaše gdje se Krist ima roditi. Oni mu odgovoriše: 'U Betlehemu judejskome jer ovako piše prorok: A ti, Betleheme, zemljo Judina! Nipošto nisi najmanji među kneževstvima Judinim jer iz tebe će izaći vladalac koji će pasti narod moj - Izraela!'"
Jesu li oni poskočili i rekli: "O, hajdemo s vama."? Jesu li svećenici, učitelji, književnici i farizeji rekli mudracima: "Pridružit ćemo vam se. Hajdemo. Vi tražite Njega, mi također tražimo Mesiju. Ako mislite da je ovdje, mi želimo biti prvi koji će ga naći."? Da li je to bila njihova reakcija? Ne. Oni su rekli: "Ako ga nađete, javite nam da znamo." Oni su Ga na neki način ignorirali. Njima je trebalo biti važnije da pronađu Mesiju nego mudracima s Istoka.
Zašto su se književnici i farizeji protivili Njemu? Na prvom mjestu, oni su se vjerojatno bojali prave istine. Drugo, Isus je ugrozio njihov posao i prihod.
Jedan član naše crkve je rekao: "Pastore, naše slavljenje Božića me podsjeća na događaj kada je Isus prevrnuo stolove sa novcima u Hramu." Isus je ušao u trgovački dio Hrama i prevrnuo stolove mjenjača novaca. (Ivan 2,15). Svećenici su komercijalizirali religiju, službu u Hramu; kupujući i prodajući životinje, mijenjajući novac, dopuštajući da novac zamijeni iskreno obožavanje Boga. Isto tako, način na koji moderni kršćani proslavljaju Božić je previše komercijalizirano. Mi razmišljamo o Božiću kao o vremenu kupovanja i prodavanja. Mislimo da je to cijela biti Božića.
Zamislite da ste živjeli u Betlehemu prije 2000 godina i ušli u vremenski stroj koji bi vas prizemljio usred nekog velikog trgovačkog centra tjedan prije Božića. I vidiš sve te pokretne elektroničke Djeda Božićnjake koji ti govore. Nalaze se posvuda. Svuda svjetleće lampice i zvončići. Redovi su dugi kod blagajni. Ljudi grabe igračke s daljinskim upravljačima i precijenjeno plastično smeće na predbožićnoj rasprodaji.
Zapitaš nekoga: "Što se tu događa?". Oni odgovore: "Pa zar ne znaš? Odakle si ti? Mi se spremamo za Isusovo rođenje. Znaš, Božić." Što bi ti mislio? Bio bi užasnut, zar ne? Ne bi li bio tužan i zbunjen? Zar ne bi pomislio: "Oni ništa ne znaju o tome. Oni uopće nemaju pojma o čemu se tu zapravo radi." Udaljenost između 2007. i Isusove staje nam pokazuje koliko smo se udaljili od pravog smisla Božića.
Koja je svrha tih svečanosti? Navodno se proslavlja Isusovo rođenje. Ali milioni takozvanih kršćana isključuju Isusa sa Njegovog vlastitog rođendana. Da se Isus pojavi na svojem rođendanu i vidi svakoga kako hoda po dućanima tražeći skupe poklone za svoje bližnje, bi li Isus ponovno bio u iskušenju ući u trgovine i uzrujan isprevrtati stolove sa novcima?
Dobrano smo sišli s pravoga puta. Isus je jedini razlog za blagdan. 2. Korinćanima 6,17: "Zato iziđite iz njihove sredine i odvojite se, govori Gospodin." Ja ne pozivan da odbacimo Božić, nego da to iskoristimo za izgradnju naše ljubavi prema Isusu. Neka ovo vrijeme uzdigne našu službu Isusu Kristu. Izbacili smo Dijete sa njegovog rođendana. Ne pozivamo Isusa da bude s nama.
Književnici i rabini su odbacili svjetlost. Svjetlost je došla k njima, a oni su je odbacili. Božić ima velike veze sa svjetlom. Pretpostavljam da ima miliona i miliona upaljenih božićnih lampica u ovo doba godine. Mislim da nas svaka božićna lampica treba podsjetiti na istinsku Svjetlost Isusa Krista jer je Isus rekao: "Ja sam svjetlost svijeta." (Ivan 8,12)
Nikada nemoj napustiti svjetlost. Mudraci nisu. Oni su slijedili svjetlost. Možeš li zanemariti Zvijezdu? Naše sunce je najbliža zvijezda. Možemo li se mi pretvarati da ono nije tamo? Možemo li onda zanemariti Isusa?
Svećenici i vladari su bili zaokupljeni problemima tog doba. Trebalo se osloboditi rimske dominacije. To je bio problem. Oni su se usmjerili na to. Oni su bili zaokupljeni oslobođenjem od rimskog autoriteta. I zbog te svoje pogrešne zaokupljenosti, oni su propustili Isusa. Oni su ignorirali Njegov dolazak.
Dopustite mi da navedem nekoliko načina pomoću kojih znaš ako ignoriraš Isusa:
- Ako je tvoja pažnja usmjerena na dar koji ćeš kupiti više nego na Darodavca svih stvari. Tada vjerojatno zanemaruješ Isusa u božićno vrijeme.
- Ako potrošiš svoje vrijeme na kuhanje, spremanje i umatanje darova ali imaš malo vremena za Isusa, možda je tvoje središte pažnje pogrešno.
3. OPIRANJE ISUSU
Tko je to činio? Ovo je reakcija Heroda. Nije mu se svidjelo što je stigao novi kralj. Pogledajmo Matej 2,3.4. "Kada to doču kralj Herod, uznemiri se on i sav Jeruzalem s njime. Sazva sve glavare svećeničke i pismoznance narodne pa ih ispitivaše gdje se Krist ima roditi." Mnogi Herodi žive i danas. I oni hoće da znaju o Isusu, ali ne zato da Ga obožavaju, nego zbog toga da Ga se mogu osloboditi. Oni se gorljivo opiru Isusu, zato što je Isus tako jedinstven. On nije ono što oni očekuju. Oni možda očekuju nekog kralja da dođe kao njihov Mesija. Ali, On nije došao kao kralj, došao je kao beba.
Isusova majka je bila djevica! Oni se rugaju: "Kako to može biti?" Ali ovo je prorečeno u Izaiji 7,14: "Zato, sam će vam Gospodin dati znak: Evo, začet će djevica i roditi sina i nadjenut će mu ime Emanuel!"
Tako je Bog postao beba. On je dovoljno velik da bi postao mali. On je dovoljno snažan da postane nemoćna beba. Herod ovo nije mogao prihvatiti. On nije mogao razumjeti takvoga Boga.
I ne samo to, Bog je došao na ovaj svijet da umre. U dobi od 33. godine, On je razapet na križ. On je rođen od netaknute djevice a uskrsnuo iz netaknutog groba. Isus nije došao da se bori protiv rimske prevlasti u Palestini. On je došao da se bori protiv prevlasti grijeha u ljudskom srcu. Došao je vama danas, ne da vas izbavi od neke okupacione sile, nego da vas izbavi od grijeha.
Herod nije mogao zamisliti takvu ludost. Herod je mislio da mu je Isus suparnik, da je Isus netko tko je došao da mu preotme vlast. Ali Isus je istinski želio da bude njegov Spasitelj. Herod je želio ubiti Isusa; Isus je želio umrijeti umjesto njega. Herod se opirao Isusu i najvjerojatnije izgubio vječni život.
4. PRIHVAĆANJE ISUSA Jedna grupa je prihvatila Isusa: mudraci. Pogledajmo Matej 2,10-12. "Kad ugledaše zvijezdu, obradovaše se radošću veoma velikom. Uđu u kuću, ugledaju dijete s Marijom, majkom njegovom, padnu ničice i poklone mu se. Otvore zatim svoje blago i prinesu mu darove: zlato, tamjan i smirnu. Upućeni zatim u snu da se ne vraćaju Herodu, otiđoše drugim putem u svoju zemlju."
Oni su došli vođeni svjetlošću zvijezde, a otišli vođeni svjetlošću Sunca. Svjetlost svijeta je sada sjala iz njihovih srca. Tama svijeta treba više svjetlosti. Kao što je ovo vrijeme godine kada su noći najduže, tako i mi živimo u dugoj noći grijeha koja traje više od 6000 godina. Ali blizu je vječni dan koji će razbiti tamu, a mi ćemo uskoro biti obasjani vječnom Isusovom svjetlošću, prilikom Njegovog drugog dolaska. Vjerujem da Isus dolazi uskoro. Zbog toga smo mi Kristovi čekaoci.
Znaš li koji bi poklon Isus doista želio za svoj rođendan? On želi da Mu daš svoje srce. To nećeš moći kupiti u trgovini. Već imaš taj poklon. Samo Mu daj svoje srce. Možda te neće ništa koštati, a možda će te koštati svega.
Kako da predaš srce Kristu? Kako da se predaš Isusu? Ovdje su četiri koraka predanja srca Isusu:
- Prepoznaj svoju potrebu za Spasiteljem.
- Zamoli Isusa da ti oprosti grijehe i podari ti vječni život.
- Stavi Isusa na prvo mjesto u svom životu.
- Daj svoje vrijeme, energiju i ljubav Isusu.
Tada ćeš iskusiti istinski Božić. Ako predaš svoje srce Isusu, On će tebi dati vječni život. To je razmjena darova. Hoćeš li to učiniti za Isusa?