Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Mislite li da bi svi trebali imati isto tumacenje Biblije?

power_settings_newLogin to reply
+20
Mika
Medeni
No Nick
Navi
ILIJA
Pravednik
jakob
Marko
msomi
Aladin
mickey_mouse
Fazlija
hrvoje hrki
Peaceful_warior
Feba
forestsilvy
vivi
dragan
dominik
Istina
24 posters

descriptionMislite li da bi svi trebali imati isto tumacenje Biblije? - Page 5 EmptyRe: Mislite li da bi svi trebali imati isto tumacenje Biblije?

more_horiz
Shvatanje zavisi od Duha Svetog (slazem se Gubi), ali i od licne perspektive, tacke gledista (ili kako kaze Istina-sloboda interpretacije). Strucno bi se reklo Sitz im Leben-zivotne okolnosti. Malo pre sam gledao film "Dvanaest gnevnih ljudi" (to je srpski prevod) i veoma je koristan za ovu temu. Preporucujem da ga pogledate. Naime, dvanaest porotnika treba da osudi decka od 18.godina zbog ubistva oca. U prvom glasanju jedanaest porotnika kaze da je kriv, a samo jedan da je nevin. Kasnije se polako menjaju misljenja i na kraju donose odluku-nije kriv. U cemu je poenta? Poenta je u tome da je svako imao svoj razlog zasto je glasao kako je glasao. Jedan zuri na utakmicu i hoce da se sto pre resi toga, drugi je rasista i po toj osnovi glasa, treci je poodavno u svadji sa svojim sinom i zato...

Predpostavljam da vas interesuje razlog zbog koga je onaj prvi rekao nije kriv i tako spasao decku zivot.
E pa pogledajte film. kuca

descriptionMislite li da bi svi trebali imati isto tumacenje Biblije? - Page 5 EmptyRe: Mislite li da bi svi trebali imati isto tumacenje Biblije?

more_horiz
Eutanasije je napisao/la:
Shvatanje zavisi od Duha Svetog (slazem se Gubi), ali i od licne perspektive, tacke gledista (ili kako kaze Istina-sloboda interpretacije). Strucno bi se reklo Sitz im Leben-zivotne okolnosti. Malo pre sam gledao film "Dvanaest gnevnih ljudi" (to je srpski prevod) i veoma je koristan za ovu temu. Preporucujem da ga pogledate. Naime, dvanaest porotnika treba da osudi decka od 18.godina zbog ubistva oca. U prvom glasanju jedanaest porotnika kaze da je kriv, a samo jedan da je nevin. Kasnije se polako menjaju misljenja i na kraju donose odluku-nije kriv. U cemu je poenta? Poenta je u tome da je svako imao svoj razlog zasto je glasao kako je glasao. Jedan zuri na utakmicu i hoce da se sto pre resi toga, drugi je rasista i po toj osnovi glasa, treci je poodavno u svadji sa svojim sinom i zato...

Predpostavljam da vas interesuje razlog zbog koga je onaj prvi rekao nije kriv i tako spasao decku zivot.
E pa pogledajte film. kuca

Problem i nastaje kada, zbog svojih sebičnih pobuda i ostalih stvari, počinjemo koristiti Pismo da opravda naše iskrivljene ljudske teologije. Pismo kao Pismo je savršeno jasno i treba ga živjeti onakvog kakvo je od Boga dano jer da nije tako Bog bi to specificirao i napomenuo. A ne iz njega izvlačiti stvari koje nama pašu i zadovoljavaju naše zle i pokvarene pobude.I kad bi svi iskreno i ponizno otvarali Pismo imali bi i isto značenje jer u njemu piše samo jedna istina i jedan put a ne njih sto. I to jedan u smislu jedne teologije i to one Božanske.

<tr>
[url=http://biblija.adventisti.info/glava.php?prijevod=stvarnost&knjiga=2. Petrova&glava=1#20]2. Petrova 1,20[/url]Ponajprije znajte ovo: nijedno se proroštvo Pisma ne može tumačiti samovoljno
[url=http://biblija.adventisti.info/glava.php?prijevod=stvarnost&knjiga=2. Petrova&glava=1#21]2. Petrova 1,21[/url]jer nikada proroštvo ne bi ljudskom voljom doneseno, nego su Duhom Svetim poneseni ljudi od Boga govorili.

<tr><tr><tr>
[url=http://biblija.adventisti.info/glava.php?prijevod=stvarnost&knjiga=2. Timoteju&glava=3#14]2. Timoteju 3,14[/url]Ti, naprotiv, ostani u onome u čemu si poučen i čemu si vjeru dao, svjestan od koga si sve poučen[url=http://biblija.adventisti.info/glava.php?prijevod=stvarnost&knjiga=2. Timoteju&glava=3#15]2. Timoteju 3,15[/url]i da od malena poznaješ Sveta pisma koja su vrsna učiniti te mudrim tebi na spasenje po vjeri, vjeri u Kristu Isusu.[url=http://biblija.adventisti.info/glava.php?prijevod=stvarnost&knjiga=2. Timoteju&glava=3#16]2. Timoteju 3,16[/url]Sve Pismo, bogoduho, korisno je za poučavanje, uvjeravanje, popravljanje, odgajanje u pravednosti,
[url=http://biblija.adventisti.info/glava.php?prijevod=stvarnost&knjiga=2. Timoteju&glava=3#17]2. Timoteju 3,17[/url]da čovjek Božji bude vrstan, za svako dobro djelo podoban.

Hvala. Mir vam u Isusu Kristu Gospodinu našemu.

more_horiz
Te jednoobraznosti misljenja nema i nikada je nece ni biti. To je jednomislje i nemoguce je da dva coveka imaju potpuno isto shvatanje. Svako cita ( i vidi, razume) Bibliju na svoj nacin. Dete, radnik, seljak, lekar, ribar, trgovac... svako od njih unosi sebe u tumacenje i razumevanje Biblije. Takodje unose i predrazumevanje teksta koji citaju.

Primer: sta shvata lekar pri Hristovim recima: "Lekaru izleci se sam", a sta bolesnik ili rudar?

more_horiz
Te jednoobraznosti misljenja nema i nikada je nece ni biti. To je jednomislje i nemoguce je da dva coveka imaju potpuno isto shvatanje. Svako cita ( i vidi, razume) Bibliju na svoj nacin. Dete, radnik, seljak, lekar, ribar, trgovac... svako od njih unosi sebe u tumacenje i razumevanje Biblije. Takodje unose i predrazumevanje teksta koji citaju.

Primer: sta shvata lekar pri Hristovim recima: "Lekaru izleci se sam", a sta bolesnik ili rudar?

I da naravno zaboravio sam spomenuti izvlačenje iz konteksta. Kad već hočeš nešto razumijeti onda moraš sagledati cijelu sliku toga. A mnogi upravo rade ovo što si i ti sad napravio. Citiraju redak i na temelju toga donose sud. Pa ja bih tako, da sam devijantan, mogao Pismom opravdati ubojstvo i mnogoženstvo te idolopoklonstvo a zapravo nisam sagledao cijelu sliku onogs što Krist ; Bog poručuje preko Pisma. Hvala. Mir vam u Isusu Kristu Gospodinu našemu.

more_horiz
Molim te budi ljubazan pa mi sagledaj i ujedno objasni stih "Vestici nedaj da zivi" jer ja sam devijantan pa ne mogu da razumem.

Ujedno te upucujem na knjigu "Uvod u novozavetnu egzegezu", Udo Šnele.

more_horiz
Molim te budi ljubazan pa mi sagledaj i ujedno objasni stih "Vestici nedaj da zivi" jer ja sam devijantan pa ne mogu da razumem.

Ujedno te upucujem na knjigu "Uvod u novozavetnu egzegezu", Udo Šnele.

Nisam rekao da si ti devijantan već da ljudi koji su devijantni; što će reći koji žele koristiti Pismo da opravdaju svoje postupke koji krše moralan zakon i krše sve što je Krist govorio i živio to i ćine na način da izvlaće iz konteksta ovisno o tome što žele opravdati. Treba sagledati cijelu sliku i staroga i novoga zavjeta zajedno sa svime na što upućuju te tek onda donositi sud. A svi imamu tu i tamo naviku biti "devijantni " s obzirom da smo grešni. Tako da Eutanazije nisam mislio ništa osobno a niti te bilo čime uvrijediti. Ako jesam, ispričavam se jer to mi nije bila namjera.Hvala. Mir vam u Isusu Kristu Gospodinu našemu.

more_horiz
Ma ne ljutim se ja. Nisam bas toliko uvredljiv. Wink

Nego da te podsetim na dve skole, hriscanske skole koje su dale svaka svoje vidjenje Svetog Pisma.

To su Aleksandrijska skola (odlikovalo ju je alegorijsko-preneseno shvatanje Svetog Pisma) i Antiohijska skola (nju je odlikovalo bukvalno shvatanje). Ako te interesuje nesto vise pogledaj malo u boljim knjigama Crkvene istorije i knjigama koje se bave egzegezom i hermeneutikom.

Ovo su dve suprotstavljene skole. Origen je pripadao Aleksandrijskoj skoli. Danas preovladava antiohijsko shvatanje-bukvalno.

more_horiz
Ok. Hvala na informacijama. Bog s tobom.

more_horiz
Efežanima 4,4Jedno tijelo i jedan duh, kao što ste i pozvani u jednoj nadi zvanja svojega,
Efežanima 4,5Jedan Gospodin, jedna vjera, jedno krštenje.
Efežanima 4,6Jedan Bog i Otac sviju, koji je nad svima, i kroza sve, i u svima.
Efežanima 4,7A svakomu je od nas dana milost po mjeri, kako ju je Krist darovao.

more_horiz
Nije moguće tumačiti Riječ i doći ka Ocu na više načina; samo na jedan---- preko Isusa Krista.I to je ono što Pismo tumači i svjedoči. Hvala. Bog s vama.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply