Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Mislite li da bi svi trebali imati isto tumacenje Biblije?

power_settings_newLogin to reply
+20
Mika
Medeni
No Nick
Navi
ILIJA
Pravednik
jakob
Marko
msomi
Aladin
mickey_mouse
Fazlija
hrvoje hrki
Peaceful_warior
Feba
forestsilvy
vivi
dragan
dominik
Istina
24 posters

descriptionMislite li da bi svi trebali imati isto tumacenje Biblije? - Page 4 EmptyRe: Mislite li da bi svi trebali imati isto tumacenje Biblije?

more_horiz
Tacno realnost ovog svijeta i iluzija ovoga svijeta je daleko od stvarnog stanja pred Bogom,no i to ce se vidjeti uskoro po dolasku Kristovom....

descriptionMislite li da bi svi trebali imati isto tumacenje Biblije? - Page 4 EmptyRe: Mislite li da bi svi trebali imati isto tumacenje Biblije?

more_horiz
Kako tumacite milenijum:

https://www.youtube.com/watch?v=X0sHdLh_CXA&feature=related

[url=http://object width="425" height="355"param name="movie" value="https://www.youtube.com/v/DxBtc_TufsI&rel=1"/paramparam name="wmode" value="transparent"/paramembed src="https://www.youtube.com/v/DxBtc_TufsI&rel=1" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="355"/embed/object]http://<object width="425" height="355"><param name="movie" value="https://www.youtube.com/v/DxBtc_TufsI&rel=1"></param><param name="wmode" value="transparent"></param><embed src="https://www.youtube.com/v/DxBtc_TufsI&rel=1" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="355"></embed></object>[/url]

more_horiz
“ispunite me radošću: složni budite, istu ljubav njegujte, jednodušni, jedne misli budite;” Filipljanima 2,2

more_horiz
ILIJA je napisao/la:
“ispunite me radošću: složni budite, istu ljubav njegujte, jednodušni, jedne misli budite;” Filipljanima 2,2

Lijpo je to,ali koji je to duh jedinstva
pravoslavci,katolici,karizmati,pentekostalci,baptisti,prezberitanci...?Ko je u pravu ko u krivu?

more_horiz
Isus kaze ja sam put istina i zivot-sljediti njegov put -dovoljno je.
Ostalo je pogresno...mada izgleda zanimljivo....

more_horiz
Jedan je Duh a tisuće duhovni darova sve je rečeno nije od mene nego od Boga.

more_horiz
Naravno,a koja je to Crkva i denominacija kriva i koja prava u koja su kriterija?Navodi li Bog uopce mjerila u Biblij ili ih izmisljamo mi?

more_horiz
Istina je napisao/la:
Ponudkana sa nekoliko zanimljivih tema evo pitam smatrate li da bi mi svi trebali isto tumaciti Bibliju i u koliko je ne tumacimo isto jeli u redu brata i sestru radi toga napadati ili nju/njega pokusati promjeniti?

Hvala!

Hvala tebi na iskrenom pitanju. Reći ću ti svoje mišljenje.

Ne mislim da trebamo imati isto tumačenje Biblije, jer, šta znači imati isto tumačenje Biblije? Naravno da je bitno kako se tumači, ali ako je za tebe lepša crvena boja, dok je za mene lepša plava boja, postaviti pitanje "koja je boja lepša" znači samo jednostrano posmatranje stvari. To nije objektivan pristup, već subjektivan-koja je boja meni ili pak tebi lepša.

Što se tiče tumačenja Biblije-načelno mislim da postoje neka generalna pravila, jer ona su postojala i u vreme pisanja novoga zaveta. Odnosno, rabini Isusova vremena su ih koristili, a ono što je zanimljivo jeste da su ta pravila primetna i u samom novom zavetu. Jeste, ljudi su ih 'izmislili', da se tako izrazim, ali to je bila jedna ljudska potreba pred gomilom činjenica. Ako su već imali toliko razloga za time, onda mislim da se to treba poštovati. Odnosno, ako nam ta pravila dolaze iz same Biblije, još više ih treba poštovati.

Naravno, ovakva pitanja iziskuju mnogo više nego li jednostavan odgovor "pa koja su to pravila"? Na to se može odgovoriti, i to uopšte nije nikakva tajna.

Osim toga, skoro sam shvatio neke stvari. Naime, kada pričamo o Bogu, često možemo reći kako je On Sveznajuć, Svemoguć, u potpunosti nespoznatljiv, nedokučiv, Večan. Verujemo da je takav i Isus, a Isus je Božja Reč-bar su Mu ti epiteti davani u novom zavetu.

Ako je to tako, onda sam mišljenja da se ni Božja pisana reč ne može tek tako lako uokviriti u naše šablone, niti se može u potpunosti sve tako lako razumeti. Bog je dao Njegova otkrivenja, na nama ostaje da ih prihvatimo, da Mu verujemo.

A sad, i tu postoje brojna pitanja šta i kako, no da ne dužim temu.

Pozdrav svima.

more_horiz
Ne mislim da trebamo imati isto tumačenje Biblije, jer, šta znači imati isto tumačenje Biblije? Naravno da je bitno kako se tumači, ali ako je za tebe lepša crvena boja, dok je za mene lepša plava boja, postaviti pitanje "koja je boja lepša" znači samo jednostrano posmatranje stvari. To nije objektivan pristup, već subjektivan-koja je boja meni ili pak tebi lepša.

Sa ovim cu se sloziti...Upravo to ja govorim...Svo ovdje navode Duha Svetog i ovo i ono kao pokazatelj jeli nesto ispravno ili ne, a ja tvrdim da pravila nema...Odnosno da je Bog nama ostavio slobodu da neke stvari interpretiramo i ziviom u skladu sa svojom savjescu i srcem...Nije uzalud govorio TKO IMA USI NEKA CUJE....

more_horiz
Istina je napisao/la:

Sa ovim cu se sloziti...Upravo to ja govorim...Svo ovdje navode Duha Svetog i ovo i ono kao pokazatelj jeli nesto ispravno ili ne, a ja tvrdim da pravila nema...Odnosno da je Bog nama ostavio slobodu da neke stvari interpretiramo i ziviom u skladu sa svojom savjescu i srcem...Nije uzalud govorio TKO IMA USI NEKA CUJE....

Potpuno se slažem. Very Happy

more_horiz
Pavlova radost zbog propovijedanja Krista

12želim, draga braćo, da znate da je sve što mi se ovdje dogodilo pomoglo širenju Radosne vijesti 13jer ovdje svi, pa čak i carska tjelesna straža, znaju da sam u okovima zbog Krista. 14A i većina braće osmjelila se zbog mojih okova još neustrašivije propovijedati Božju riječ. 15Neki, doduše, propovijedaju iz zavisti i nadmetanja, ali drugi zato iz dobre volje. 16Propovijedaju jer me vole i jer znaju da me je Gospodin doveo ovamo da branim Radosnu vijest. 17Oni drugi pak Krista navješćuju neiskreno, zaradi vlastite koristi. Misle da će mi time još više otežati okove. 18Ali što onda? Bile njihove pobude iskrene ili ne, Krist se navješćuje. Tomu se radujem. A i dalje ću se radovati 19jer znam da se molite za mene, da mi pomaže Duh Isusa Krista i da ću na koncu biti spašen.
Very Happy

more_horiz
Citiram sa http://defensorfidei.blog.hr:

"Ideja da su Katolici zabranjivali čitanje Biblije jedan je od najapsurdnijih zaključaka koje čovjek može imati u svojem vjerskom sustavu. S druge strane, ako se laž bude iznova govorila dovoljno dugo- ljudi će početi vjerovati u istu. Tako i danas mnogi vjerski predvodnici različitih zajednica govore da su Katolici zabranjivali čitanje Biblije, odgajajući svoje vjernike u neznanju. Ali dovoljno je malo proučiti povijest i dokaz koji uvjetuje istinu je na Katoličkoj strani.

Svi ovi podaci dolaze više-manje iz iste knjige: "Rimo-Katolicizam" Lorainea Boettnera. Radi se o kritičkom pregledu Katoličkih vjerskih doktrina i teoloških zaključaka a jedini problem kojeg Boettner ima u svojoj knjizi jest da Rimo-Katolici ne vjeruju 99% stvari koje im zamjera. Među ostalim, Boettner tvrdi da postoji "Dan Čistilišta" u Katoličkoj Crkvi te da Katolici imaju sakrament "Krštenja Crkvenih zvona" ( kad svećenik posvećenom vodicom blagoslivlja zvona Crkve- Boettner smatra takav čin Sakramentom poput Krštenja ili Svete Pomasti ).

Ipak, računajući na naivnost pojedinih vjerskih predvodnika, neprijatelji Katolicizma promiču njegove spise te je Boettner i danas prilično aktualan. Mnogi njegovi argumenti često se pojavljuju u različitim apologetskim diskusijama u inter-religijskom dijalogu. Najgore je što mnogi korisnici Boettnerovih izjava tijekom diskusije čvrsto drže svoj stav istinitim, i razgovor krene u smjeru "Vi Katolici ne vjerujete što govorite da vjerujete, mi ćemo vam reći što vjerujete, i kad vam velimo što vjerujete, dokazat ćemo zašto je netočno to što vjerujete."

Čvrsto držeći da će Božji ljudi uvijek nadvladati laži koje se o njima pričaju ( Djela Apostolska 6:13- Djela Apostolska 6:15 ), Katolici odgovaraju na ove napade. Zapitajmo se iskreno: ako je Crkva željela izbrisati Bibliju, zašto je istu stoljećima ručno prepisivala prije izuma tiskarskog stroja? Zašto su stoljećima redovnici marljivo prepisivali Bibliju, ako je namjera Katoličke Crkve bila da je izbriše?

Što se tiče prijevoda Biblije s latinskog, mnogi ljudi danas čitanje i pisanje smatraju zdravorazumnim. Ali samo prije 200 godina, nepismenost Europskih naroda bila je gotovo 95%. Preostalih 5% odnosilo se na intelektualce, a u to doba nije bilo obrazovane osobe koja nije znala latinski i grčki. Ta je osoba bez problema mogla čitati Bibliju i nije trebao prijevod na jezik naroda kojem je intelektualac pripadao. Ovome, do neke mjere, i Sveto Pismo ide u prilog. Petar i Ivan nisu znali čitati ( Djela Apostolska 4:13 ). Zapravo, osobe koje drže da je samo Sveto Pismo izvor vjere imaju problema s povješću. Naime, ako vjernik samo Svetim Pismom može doći do spoznaje Boga, tad je bilo nemoguće neobrazovanim i skromnim siromasima doći do spoznaje Boga jer nisu znali čitati. Takvo što u direktnoj je suprotnosti s Biblijom ( Evanđelje po Luki 10:21 ). Katolička Crkva podučavala je vjernike, znajući da kao nasljednici apostola imaju taj zadatak ( Matej 28:19 ) i da je Krist ostavio Crkvu, a ne Knjigu, za spoznaju Svete Vjere.

Koncil u Valenciji nije postojao, tu je Boettner malo šarao po povijesti. Takvo što ne bi bilo moguće jer je Valencija 1229 bila pod Islamskom okupacijom. Možete li zamisliti da Muslimani, s kojima su Kršćani u tom vremenu bili ljuti protivnici, dopuste koncil neprijatelja u svojem gradu? Sigurno ne- pa koji bi uopće bili Katolički razlozi za takav čin? Boettner nije tu napravio jedinu grešku: rekao je da je Katolička Crkva dodala Bibliju na popis zabranjenih knjiga 1229, iako je taj popis sastavljen preko 300 godina kasnije- 1559.

Da li je Biblija ikad bila na popisu zabranjenih knjiga? Biblija koju mi danas imamo ne, već Sveto Pismo koje su izmijenili heretici. Albigenzijanci ( heretici koji su promijenili Bibliju ) su vjerovali da je Isusovo tijelo bila iluzija i da je Isus došao kao duh ( odraz gnostika: 1 Ivanova 4:2 ). Vjerovali su i da je roditi dijete najgore što se može desiti ( suprotno Bibliji: 1 Timoteju 2:15 ) . U današnje vrijeme Albigenzijanci su jednako tako aktualni budući da ih Adventistička proročica Ellen Gould White smatra Kršćanskim svecima ( Ellen Gould White , Velika Borba, poglavlje 15, strana 271 ). Albigenzijanci su počeli prepisivati svoju verziju Svetog Pisma u kojoj su nadodavali riječi koje nisu bile u originalnom tekstu ( slično kao što je to činio Luther u 16. stoljeću a danas čine Jehovini Svjedoci u svojem New World Translation ). Naravno, ta verzija Svetog Pisma je bila netočna i mogla je mnoge neuke vjernike dovesti u probleme s vjerom. Albigenzijanska Biblija tako je bila zabranjena za čitanje 1229 na Koncilu u Toulousu, Francuska- gdje se održao Koncil kojeg Boettner stavlja u središte neprijateljske teritorije.

Što se tiče lanaca, zapitajmo se- ako je Katolička Crkva branila ljudima da čitaju Bibliju, zašto su je dali ljudima da čitaju u Crkvi a bila je na lancima? Ako smo mi Katolici branili ljudima da čitaju Sveto Pismo, zašto smo ga davali vjernicima u Crkvi s lancima na koricama? Ako u Bibliji piše da je Katolička Crkva dodala ili iskrivila nešto, zašto je Crkva ohrabrivala ljude da čitaju tu istu Bibliju na lancima? Ako je Biblija bila zabranjena, zašto se nalazila u Crkvi u lancima ,a ne proganjana? Prava je istina vrlo jednostavna: u to vrijeme Biblije su bile jako vrijedne jer nije bilo tiskarskog stroja. Jedna Biblija prepisivala se godinama i bilo bi velikih poteškoća ako bi tko uzeo Bibliju iz Crkve- bilo iz nekih vjerskih razloga ( da se čovjek želi osjećati sigurno jer ima Bibliju u kući ) bilo iz financijskih ( prodaja Knjige ). Zato je Biblija bila na lancima- ako je netko želio proučiti Sveto Pismo, mogao je tako učiniti u Crkvi. Ali nije mogao uzeti Sveto Pismo kući, jer postojala je mogućnost da bi netko uzeo tu vrijednu knjigu i iz drugih razloga koji nemaju veze s obrazovanjem. Ne radi se uopće o nekoj zabrani Biblijskog čitanja.

Sličnih optužbi ima na sve strane- ali jedina je istina vrlo laka za shvatiti. Katolička Crkva učila je i ohrabrivala ljude da čitaju Bibliju. Svi koji se suprotstavljaju tome, neka iznesu svoje optužbe ali neka se čuvaju Boettnerovih argumenata. I naravno, zapitajmo se trebamo li laži da širimo Evanđelje? Ako ljudi izmišljaju neisitne o Katoličkoj Crkvi, tad valjda to znači da ne mogu toj Crkvi napakostiti istinom.

I ako se Katolička Crkva brani istinom, što to znači za njene protivnike? Tko se brani Kršćanski, a tko nesuvislo? Tko iskrivljava Božju Riječ i povijest? I zašto se ne može oduprijeti činjenicama? Činjenicama koje govore da je Katolička Crkva uvijek bila jasan promicatelj Svetog Pisma u narodu. "

more_horiz
abraham je napisao/la:
Tko iskrivljava Božju Riječ i povijest? I zašto se ne može oduprijeti činjenicama? Činjenicama koje govore da je Katolička Crkva uvijek bila jasan promicatelj Svetog Pisma u narodu. "

da, uvijek je bila promicatelj Svetog pisma, samo na jeziku kojeg nije govorilo 99% običnih ljudi, zašto to ne reći i zašto to kao pripadnik te crkve ne priznati? Nikog se ne sudi niti bilo šta slično, pa može se biti čovjek i priznati.

zamisli svećenika, nešto govori, a ti ga uopće ne razumiješ...

more_horiz
Sveto Pismo je napisano tako da ga mogu razumijeti apsolutno svi koji mu pristupaju iskrena srca i koji žele imati iskrenu zajednicu sa Bogom. Bez obzira na nivo znanja , školsku spremu ili slično. A ljudi koji mu pristupaju da bi opravdali svoj način života, svoje političko stajalište ili bilo što drugo neće Pismo apsolutno nikada razumijeti. I takvi ljudi kad propovijedaju govore a da ih se ne razumije jer pobude iz kojih čitaju Pismo nisu iskrene i čiste. Hvala.

more_horiz
...de iz kojih čitaju Pismo nisu iskrene i čiste. Hvala.

Nije mi jasno kog se i čemu i kome zahvaljuješ na kraju svakog svog posta..?

more_horiz
crusader je napisao/la:
...de iz kojih čitaju Pismo nisu iskrene i čiste. Hvala.

Nije mi jasno kog se i čemu i kome zahvaljuješ na kraju svakog svog posta..?

Bogu što sam tu i mogu pisati te vam što me trpite i prihvaćate te vodite konstruktivnu raspravu samnom. Hvala. Bog s vama.

more_horiz
Treba se shvatiti što u Bibliji piše, a to nije lako. Upravo zbog previše filozofiranja oko nekih biblijskih stihova je došlo do podjela u vjerskim zajednicama.

more_horiz
Koliko sam ja shvatio shvaćanje sadržaja Svetog Pisma ovisi o vodstvu Duha Svetoga kroz čitanje i da li čitamo iskreno i iz čistih pobuda. Slažem se i sa Origenovom izjavom. Hvala .Bog s vama

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply