Molio bih nekog Katolika, koji je upućen u nauk svoje Crkve, da mi objasni kakav je točno papa autoritet. Jer, katoličko učenje je da je papa vrhovni autoritet po pitanju vjere, da se njegovo tumačenje Biblije mora uzeti kao jedino ispravno i bezgrešno, budući da je njega nadahnuta Crkva izabrala da bude osoba kroz koju će govoriti sam Sveti Duh... JE LI TAKO? Ako nije tako, onda mi objasnite kako je, jer me živo zanima!
No, ako sam do sada u pravu, onda bih pod ovim topicom htio skrenuti pažnju na BIBLIJSKE PRINCIPE za provjeravanje je li neki prorok/vjerski učitelj - pravi, ili lažni:
Biblija nam daje nekoliko osnovnih principa za ovo provjeravanje. Prije svega, ona nas poziva "ne vjerujte svakom duhu, nego provjeravajte je li neki duh OD BOGA" (1. Ivanova 4:1).
Kako ćemo znati je li neki prorok/vjerski učitelj nadahnut BOŽJIM Duhom, ili ne? Biblija nam daje principe. Za one proroke koji proriču budućnost (moramo shvatiti da nisu svi Božji proroci proricali budućnost), ona nam kaže da ćemo po tome znati da su od Boga, ako se njihovo proročanstvo ISPUNI (Ponovljeni zakon 18:22, Jeremija 28:8-9). Međutim, čini mi se da papa baš ne proriče budućnost, ali svakako je ogromni autoritet po pitanju vjere i vjerske nauke. Stoga se na papu mogu primijeniti ostali biblijski principi za provjeru proroka/vjerskog učitelja:
1. ISPRAVNA TEOLOGIJA
Biblija je jasna: poruka bilo kojeg novog proroka ili vjerskog učitelja, mora se slagati s već postojećim Božjim otkrivenjem! U 13. poglavlju Ponovljenog zakona, Bog je Izraelce oštro i izričito upozorio, da se jako čuvaju lažnih proroka i učitelja. Ako bi se čak i nečije viđenje ispunilo, još uvijek su Izraelci trebali biti na oprezu i trebali su dobro provjeriti, je li ono što im sada taj prorok govori da trebaju činiti u skladu s BOŽJIM ZAKONOM, ili nije! Koliko je Bogu ovo bilo važno, vidimo po tome, da je odredio smrtnu kaznu za nekoga tko bi odvraćao Izraelce od Njegovog zakona - Izraelac je takvu osobu trebao zasuti kamenjem, pa makar mu to bila i "žena u tvome naručju", "sin tvoje majke", ili "prijatelj tvoj koji ti je kao duša tvoja" - nije smjelo biti milosti prema takvima, koji bi odvraćali ljude od jasnog Božjeg zakona!
Prorok Izaija piše: "Uza zakon! Uza svjedočanstvo! Tko ne govori tako, njemu nema zore!". Ovaj princip su Izraelci jako dobro poznavali (ali praksa je često puta bila nešto drugo...nažalost). U Novom Zavjetu ovaj princip se nije promijenio, s tim što je sada centralno otkrivenje za provjeravanje proroka/učitelja postalo Evanđelje, odnosno zapis evanđelista o Isusovom životu. Počeli su se javljati razni učitelji, koji su tvrdili da Isus nije došao u tijelu (marcionisti), ali u 1. Ivanovoj 4:2-6, apostol Ivan upozorava vjernike da ne vjeruju nikakvoj nauci koja se suproti nauci Evanđelja!
Pavao također kaže da se boji da bi vjernici mogli biti prevareni i "odvratiti se od jednostavnosti koja je u Kristu" (2. Korinćanima 11:3). Molim vas da pročitate cijeli ovaj odlomak - 2. Korinćanima 11:1-15. Ovdje Pavao kaže da ne vjeruju nikome tko im navješćuje neko drugo Evanđelje! U 13. redku upozorava vjernike da postoje "lažni apostoli", "prijevarni radnici, koji se pretvaraju u Kristove apostole". Ali on kaže da "nije ni čudo, jer se sam Sotona pretvara u anđela svjetla" i dodaje: "svršetak će im biti prema njihovim djelima". Ovdje upozorava vjernike da će neki od tih "lažnih apostola" biti dobro zamaskirani...
U svakom slučaju, provjeravanje je li govor nekog učitelja u skladu s otkrivenom Božjom Riječju, jedan je od osnovnih principa za testiranje takvih "lažnih apostola". Na samom kraju Biblije, u knjizi Otkrivenje Ivanovo, sam Isus izjavljuje: "Ja svakomu koji čita proročanske riječi ove knjige izjavljujem: 'Tko ovomu što nadoda, Bog će mu dodati zla opisana u ovoj knjizi; a ako što oduzme od riječi ove proročke knjige, Bog će mu oduzeti njegov dio na stablo života i na Sveti grad, opisane u ovoj knjizi. Onaj koji ovo jamči izjavljuje: 'Da, dolazim uskoro!'" (Otkrivenje 22:18-20).
2. ETIČKI TEST
Biblija nam jasno ukazuje na činjenicu da lažni učitelji ne žive prema Božjem zakonu i ne govore jasno i otvoreno protiv grijeha! Ezekiel o lažnim prorocima i učiteljima ovako govori u Božje ime: "Jer vi lažju ražalostiste srce pravednika, koje ja ražalostiti ne htjedoh, a okrijepiste ruke bezbožnika da se ne odvrati od zla puta bezbožničkog pa da život spasi." (Ezekiel 13:22). Biblija nam za lažne učitelje također kaže da su bahati i arogantni (2. Petrova 2:18 ), prijevarni i zli (Djela 13:6-10 - proučite ovaj ulomak), te naučavaju i propovijedaju samo radi PLAĆE (2. Petrova 2:3.13.15 - proučiti ovo!). Jasno nam je kao dan, da Biblija kaže da životi lažnih učitelja nisu u skladu s Božjim otkrivenjem! Biblija nas upozorava da se ljudi mogu praviti jako sveti, čak mogu i govoriti divne riječi, ali Isus je za takve rekao da su "vuci u ovčjem runu" (Matej 7:15)!!
3. PO NJIHOVIM RODOVIMA
Proučiti Matej 7:15-20! Ovaj test za ispitivanje pravih proroka sam je Isus uspostavio. Ovaj test je sličan prethodnom, etičkom testu, međutim ovaj test ide još dalje, postavljajući pitanje: Koji su rezultati službe osobe, koja tvrdi da je Božji poslanik, da je vjerski učitelj nadahnut Božjim Duhom? Izgrađuje li njegova/njezina služba Crkvu na bolje? Ponekad ovaj test zahtijeva da prođe neko vrijeme, ali rodovi službe zlog i prijevarnog učitelja, prije ili kasnije će se pokazati!!
NA KRAJU BIH HTIO NAGLASITI NEŠTO VAŽNO:
Na temelju BIBLIJE, Božjeg otkrivenja, koje je cijelo nadahnuto i služi nam za pouku i popravljanje (2. Timoteju 3:16.17), imamo jasne upute i naloge, da TREBAMO BITI NA OPREZU!!! Vidite li, dragi prijatelji Božje Riječi? Biblija nam nigdje ne piše da možemo biti mirni, opušteni i spokojni, jer smo u Kristovoj Crkvi koja ima puninu objave i nemamo se čega plašiti, jer je neki čovjek na čelu te Crkve i u dobrim smo rukama... NE, BIBLIJA NAM UPRAVO SUPROTNO GOVORI! ONA NAS POZIVA DA BUDEMO BUDNI I NA OPREZU I DA "TESTIRAMO SVE" (1. Solunjanima 5:20.21), da "PROVJERAVAMO DUHOVE" (1. Ivanova 4:1)!! Biblija nam ne obećava nigdje sigurnost po pitanju Božje nauke, OSIM U BOŽJOJ OTKRIVENOJ RIJEČI!
Stoga bih svakoga pozvao da prouči povijest Katoličke Crkve i da pogleda pape koji su "vladali", te da ih propusti kroz BIBLIJSKE TESTOVE za provjeru pravog učitelja!
Bog nam kroz svoju otkrivenu Riječ nije obećao sigurnost ni u jednom imenu pod nebom, osim u Isusu Kristu, koji je jedini "Glava Crkve" (Efežanima 5:23), a također i "glava svakom čovjeku" (1. Korinćanima 11:3)!
Braćo i sestre kojima je stalo do Božje istine, poslušajmo poziv apostola Pavla: "Nasljedujte mene, kao što i ja nasljedujem Krista!". Mi možemo s povjerenjem proučavati evanđelja i poslanice, znajući da su ti apostoli bili nadahnuti Svetim Duhom. "Ni u čemu nisam manji od nadapostola" (2. Korinćanima 12:11), rekao je Pavao. Ako postoji "sigurna proročka riječ", sigurna Božja objava - ONDA JE TO SVETO PISMO!
Nemojmo biti prevareni, pouzdavajući se u sumnjiva tumačenja ove sigurne Božje objave.
Nemojmo biti zavedeni, nego "ispitujmo sve"!