Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Učiteljski autoritet- naspram "Biblija, Duh Sveti i Ja&

power_settings_newLogin to reply
+9
forestsilvy
Spart
Aladin
Euro
Justin
Trešnja
No Nick
Izrail
hrvoje hrki
13 posters

descriptionUčiteljski autoritet- naspram "Biblija, Duh Sveti i Ja& - Page 5 EmptyRe: Učiteljski autoritet- naspram "Biblija, Duh Sveti i Ja&

more_horiz
A budući da nemate NIŠTA, apsolutno nikakav biblijski dokaz za svoju nauku i za autoritet kojega pripisujete Majci Crkvi i papi - budući da nemate nikakav dokaz, nemate stoga ni nikakva prava da bilo što govorite protiv onih, koji se drže PISMA, koji se drže jasne Božje objave, koji za sebe kažu da je njihov vrhovni poglavar ISUS KRIST, a ne papa! Nije li tako? NEMATE NIKAKVA PRAVA NI PRAVOG AUTORITETA, da tvrdite da se svi trebaju pokoriti autoritetu pape i Katoličke Crkve!

Slažete li se s tim?

descriptionUčiteljski autoritet- naspram "Biblija, Duh Sveti i Ja& - Page 5 EmptyRe: Učiteljski autoritet- naspram "Biblija, Duh Sveti i Ja&

more_horiz
Ali problem s Katoličkom Crkvom je uvijek bio i uvijek će biti taj, što ona ne želi PRIZNATI da njezino učenje nije biblijsko, i pored svih jasnih pokazatelja! Ona će uvijek tvrdoglavo tvrditi da je njezina tradicija "bog i batina", da se tome svi moraju pokoriti, da svi moraju primati udjela u njenim sakramentima, koji se u Bibliji ni ne spominju!

I SLUŠAJTE ME SAD DOBRO:

Iako Katolička Crkva nema NIKAKAV dokaz da je ono za što se predstavlja, ipak postoje dokazi da ona to NIJE! A jedan od najjačih dokaza je taj, što je ona u prošlosti bila KRVNIK I PROGONITELJ, a njezin najveći autoritet - papa - to je podržavao! Kao što leopard ne mijenja svoje točkice, tako ni Katolička Crkva nije promijenila svoju ćud. Doći će vrijeme, kad će ona ponovno biti KRVNIK I PROGONITELJ onih, koji joj ništa nisu krivi, onih koji zastupaju Bibliju, kao vrhovno Božje otkrivenje i koji Isusa Krista priznaju za svoga vođu!

KAD TO VRIJEME DOĐE, nadam se braćo moja Katolici da vi nećete biti na toj strani. Jer, ja ću sigurno biti na drugoj...i nećete na meni naći nikakve mane, osim toga što ću "propovijedati Krista raspetog". A htjet ćete me ubiti.

more_horiz
pa Biblija ti je puna tradicije ( traditio= predati)
pa prva pisanja o Isusu su prenošena

pa pavlove misije su napisane tako da su ta pavlova iskustva prenošena sa uha , na uho
a poslije papirusom itd

čitava biblija ti je tradicija!!

jer gutenbergov stroj za masovnu prizvodnju knjiga je izmišljen tek oko 1500 godine

more_horiz
Hrki, pa kakve veze sad imaju pravoslavci sa ovom nasom pricom?????

I naravno da je i citava Biblija tradicija, slazem se 100% sa tobom!!!! Imas picje za 1 maj. Smile

Nego, tu postoji problem.

Ako je i Stari Zavet tradicija, zasto je on bio relevantan za jevreje po pitanju njihove vere i doktrine iznad svega ostalog?? Zasto je Stari Zavet a ne ljudska tradicija, bila Biblija za apostole?? Pavle Sz spise naziva "Pismom" negde i Bozjom recju. Ostali apostoli isto. Isus isto tako.

U cemu je razlika izmedju "tradicije" i "Tradicije"??

Usput, upravo neki protestantski skolari su dali dobre odgovore na ova pitanja, i ja sam se iznenadio.

Tradicija je citati Bibliju, moliti se, pricati o veri. To je isto tako tradicija.

isto je tradicija i Biblija. naravno.

Medjutim, svaka tradicija koja ide nasuprot Biblijskoj tradiciji nije vise dobra i prava tradicija, to je razlika.

To sam znaci da je Biblija kriterij svake tradicije, a ne obrnuto. To samo znaci da njome se trebaju ispitati sve tradicije, a ne obrnuto.

eto, ako nacinjemo ovu temu, imacemo o cemu pricati, jer vise puta rekoh da me ova tema zivo zanima.

Poz.

more_horiz
Justin je napisao/la:
Ali problem s Katoličkom Crkvom je uvijek bio i uvijek će biti taj, što ona ne želi PRIZNATI da njezino učenje nije biblijsko, i pored svih jasnih pokazatelja! Ona će uvijek tvrdoglavo tvrditi da je njezina tradicija "bog i batina", da se tome svi moraju pokoriti, da svi moraju primati udjela u njenim sakramentima, koji se u Bibliji ni ne spominju!

I SLUŠAJTE ME SAD DOBRO:

Iako Katolička Crkva nema NIKAKAV dokaz da je ono za što se predstavlja, ipak postoje dokazi da ona to NIJE! A jedan od najjačih dokaza je taj, što je ona u prošlosti bila KRVNIK I PROGONITELJ, a njezin najveći autoritet - papa - to je podržavao! Kao što leopard ne mijenja svoje točkice, tako ni Katolička Crkva nije promijenila svoju ćud. Doći će vrijeme, kad će ona ponovno biti KRVNIK I PROGONITELJ onih, koji joj ništa nisu krivi, onih koji zastupaju Bibliju, kao vrhovno Božje otkrivenje i koji Isusa Krista priznaju za svoga vođu!

KAD TO VRIJEME DOĐE, nadam se braćo moja Katolici da vi nećete biti na toj strani. Jer, ja ću sigurno biti na drugoj...i nećete na meni naći nikakve mane, osim toga što ću "propovijedati Krista raspetog". A htjet ćete me ubiti.

netko te je grdno slagao da učenje KC nije biblijsko

pa što su onda reformirani preuzeli tu istu Bibliju koji su kompilirali katolici prije nastanka reformiranih:evil:

šta će sada pile učiti koku:rendeer:

more_horiz

Pa upravu je tu problem, Hrki, sto se mnogo toga iz katolicke tradicije ne moze dokazati biblijom. To je problem, a pricas drugacije, ili prica se drugacije?? A sta ako je tebe neko prevario da je ucenje KC biblijsko, sta sa time?? Ta solucija nije dozvoljena, nije moguca ili..??

pa što su onda reformirani preuzeli tu istu Bibliju koji su kompilirali katolici prije nastanka reformiranih Evil or Very Mad

šta će sada pile učiti koku rendeer

A, pa nije bas tako. Smile I braca pravoslavci imaju tu 'udela', ako tako posmatras, a drugo, da nije protestanata, tesko da bi ti znao da postoji Biblija, osim ako nisi neki istoricar i slicno, koji bi znao da postoji nekakva Biblija u muzejima, doduse samo na latinskom jeziku, tako da ako bi znao taj jezik, mozda bi i znao nesto o Isusu i apostolima. Ovako, zahvalnost za Bibliju itekako pripada protestantima.

A da ne pricam koji su oni doprinos dali na podrucju teologije, taj uticaj se ne moze poricati. Cak su nastajali i vasi Koncili da bi teoloski odgovorili na ucenja protestante, to sigurno znas.

more_horiz
Učiteljski autoritet- naspram "Biblija, Duh Sveti i Ja& - Page 5 1163256241 Papa Benedikt pozirao za kalendar.Više možete pročitati na http://www.kriz-zivota.com/zoom/1688/papa_benedikt_xvi_pozirao_za_kalendar

more_horiz
No Nick je napisao/la:

Pa upravu je tu problem, Hrki, sto se mnogo toga iz katolicke tradicije ne moze dokazati biblijom. To je problem, a pricas drugacije, ili prica se drugacije?? A sta ako je tebe neko prevario da je ucenje KC biblijsko, sta sa time?? Ta solucija nije dozvoljena, nije moguca ili..??

pa što su onda reformirani preuzeli tu istu Bibliju koji su kompilirali katolici prije nastanka reformiranih Evil or Very Mad

šta će sada pile učiti koku rendeer

A, pa nije bas tako. Smile I braca pravoslavci imaju tu 'udela', ako tako posmatras, a drugo, da nije protestanata, tesko da bi ti znao da postoji Biblija, osim ako nisi neki istoricar i slicno, koji bi znao da postoji nekakva Biblija u muzejima, doduse samo na latinskom jeziku, tako da ako bi znao taj jezik, mozda bi i znao nesto o Isusu i apostolima. Ovako, zahvalnost za Bibliju itekako pripada protestantima.

A da ne pricam koji su oni doprinos dali na podrucju teologije, taj uticaj se ne moze poricati. Cak su nastajali i vasi Koncili da bi teoloski odgovorili na ucenja protestante, to sigurno znas.

kad kažem KC uglavnom mislim i na ortodoksnu jer nema velikih neslaganja između ove dvije "škole Biblije"

a Bibliju je proširilo masovno tiskanje - gutenberg , a ne protestantizam

to jke obična laž da je KC skrivala bibliju , pa sva liturgija KC počiva na bibliji

more_horiz
Joshua je napisao/la:
Papa Benedikt pozirao za kalendar.Više možete pročitati na http://www.kriz-zivota.com/zoom/1688/papa_benedikt_xvi_pozirao_za_kalendar

Hvala na ovom idem pročitati. Ima i drugih zanimljivih i poučnih tekstova tamo.

more_horiz
Molio bih nekog Katolika, koji je upućen u nauk svoje Crkve, da mi objasni kakav je točno papa autoritet. Jer, katoličko učenje je da je papa vrhovni autoritet po pitanju vjere, da se njegovo tumačenje Biblije mora uzeti kao jedino ispravno i bezgrešno, budući da je njega nadahnuta Crkva izabrala da bude osoba kroz koju će govoriti sam Sveti Duh... JE LI TAKO? Ako nije tako, onda mi objasnite kako je, jer me živo zanima!

No, ako sam do sada u pravu, onda bih pod ovim topicom htio skrenuti pažnju na BIBLIJSKE PRINCIPE za provjeravanje je li neki prorok/vjerski učitelj - pravi, ili lažni:

Biblija nam daje nekoliko osnovnih principa za ovo provjeravanje. Prije svega, ona nas poziva "ne vjerujte svakom duhu, nego provjeravajte je li neki duh OD BOGA" (1. Ivanova 4:1).
Kako ćemo znati je li neki prorok/vjerski učitelj nadahnut BOŽJIM Duhom, ili ne? Biblija nam daje principe. Za one proroke koji proriču budućnost (moramo shvatiti da nisu svi Božji proroci proricali budućnost), ona nam kaže da ćemo po tome znati da su od Boga, ako se njihovo proročanstvo ISPUNI (Ponovljeni zakon 18:22, Jeremija 28:8-9). Međutim, čini mi se da papa baš ne proriče budućnost, ali svakako je ogromni autoritet po pitanju vjere i vjerske nauke. Stoga se na papu mogu primijeniti ostali biblijski principi za provjeru proroka/vjerskog učitelja:
1. ISPRAVNA TEOLOGIJA
Biblija je jasna: poruka bilo kojeg novog proroka ili vjerskog učitelja, mora se slagati s već postojećim Božjim otkrivenjem! U 13. poglavlju Ponovljenog zakona, Bog je Izraelce oštro i izričito upozorio, da se jako čuvaju lažnih proroka i učitelja. Ako bi se čak i nečije viđenje ispunilo, još uvijek su Izraelci trebali biti na oprezu i trebali su dobro provjeriti, je li ono što im sada taj prorok govori da trebaju činiti u skladu s BOŽJIM ZAKONOM, ili nije! Koliko je Bogu ovo bilo važno, vidimo po tome, da je odredio smrtnu kaznu za nekoga tko bi odvraćao Izraelce od Njegovog zakona - Izraelac je takvu osobu trebao zasuti kamenjem, pa makar mu to bila i "žena u tvome naručju", "sin tvoje majke", ili "prijatelj tvoj koji ti je kao duša tvoja" - nije smjelo biti milosti prema takvima, koji bi odvraćali ljude od jasnog Božjeg zakona!
Prorok Izaija piše: "Uza zakon! Uza svjedočanstvo! Tko ne govori tako, njemu nema zore!". Ovaj princip su Izraelci jako dobro poznavali (ali praksa je često puta bila nešto drugo...nažalost). U Novom Zavjetu ovaj princip se nije promijenio, s tim što je sada centralno otkrivenje za provjeravanje proroka/učitelja postalo Evanđelje, odnosno zapis evanđelista o Isusovom životu. Počeli su se javljati razni učitelji, koji su tvrdili da Isus nije došao u tijelu (marcionisti), ali u 1. Ivanovoj 4:2-6, apostol Ivan upozorava vjernike da ne vjeruju nikakvoj nauci koja se suproti nauci Evanđelja!
Pavao također kaže da se boji da bi vjernici mogli biti prevareni i "odvratiti se od jednostavnosti koja je u Kristu" (2. Korinćanima 11:3). Molim vas da pročitate cijeli ovaj odlomak - 2. Korinćanima 11:1-15. Ovdje Pavao kaže da ne vjeruju nikome tko im navješćuje neko drugo Evanđelje! U 13. redku upozorava vjernike da postoje "lažni apostoli", "prijevarni radnici, koji se pretvaraju u Kristove apostole". Ali on kaže da "nije ni čudo, jer se sam Sotona pretvara u anđela svjetla" i dodaje: "svršetak će im biti prema njihovim djelima". Ovdje upozorava vjernike da će neki od tih "lažnih apostola" biti dobro zamaskirani...
U svakom slučaju, provjeravanje je li govor nekog učitelja u skladu s otkrivenom Božjom Riječju, jedan je od osnovnih principa za testiranje takvih "lažnih apostola". Na samom kraju Biblije, u knjizi Otkrivenje Ivanovo, sam Isus izjavljuje: "Ja svakomu koji čita proročanske riječi ove knjige izjavljujem: 'Tko ovomu što nadoda, Bog će mu dodati zla opisana u ovoj knjizi; a ako što oduzme od riječi ove proročke knjige, Bog će mu oduzeti njegov dio na stablo života i na Sveti grad, opisane u ovoj knjizi. Onaj koji ovo jamči izjavljuje: 'Da, dolazim uskoro!'" (Otkrivenje 22:18-20).

2. ETIČKI TEST
Biblija nam jasno ukazuje na činjenicu da lažni učitelji ne žive prema Božjem zakonu i ne govore jasno i otvoreno protiv grijeha! Ezekiel o lažnim prorocima i učiteljima ovako govori u Božje ime: "Jer vi lažju ražalostiste srce pravednika, koje ja ražalostiti ne htjedoh, a okrijepiste ruke bezbožnika da se ne odvrati od zla puta bezbožničkog pa da život spasi." (Ezekiel 13:22). Biblija nam za lažne učitelje također kaže da su bahati i arogantni (2. Petrova 2:18 ), prijevarni i zli (Djela 13:6-10 - proučite ovaj ulomak), te naučavaju i propovijedaju samo radi PLAĆE (2. Petrova 2:3.13.15 - proučiti ovo!). Jasno nam je kao dan, da Biblija kaže da životi lažnih učitelja nisu u skladu s Božjim otkrivenjem! Biblija nas upozorava da se ljudi mogu praviti jako sveti, čak mogu i govoriti divne riječi, ali Isus je za takve rekao da su "vuci u ovčjem runu" (Matej 7:15)!!

3. PO NJIHOVIM RODOVIMA
Proučiti Matej 7:15-20! Ovaj test za ispitivanje pravih proroka sam je Isus uspostavio. Ovaj test je sličan prethodnom, etičkom testu, međutim ovaj test ide još dalje, postavljajući pitanje: Koji su rezultati službe osobe, koja tvrdi da je Božji poslanik, da je vjerski učitelj nadahnut Božjim Duhom? Izgrađuje li njegova/njezina služba Crkvu na bolje? Ponekad ovaj test zahtijeva da prođe neko vrijeme, ali rodovi službe zlog i prijevarnog učitelja, prije ili kasnije će se pokazati!!

NA KRAJU BIH HTIO NAGLASITI NEŠTO VAŽNO:

Na temelju BIBLIJE, Božjeg otkrivenja, koje je cijelo nadahnuto i služi nam za pouku i popravljanje (2. Timoteju 3:16.17), imamo jasne upute i naloge, da TREBAMO BITI NA OPREZU!!! Vidite li, dragi prijatelji Božje Riječi? Biblija nam nigdje ne piše da možemo biti mirni, opušteni i spokojni, jer smo u Kristovoj Crkvi koja ima puninu objave i nemamo se čega plašiti, jer je neki čovjek na čelu te Crkve i u dobrim smo rukama... NE, BIBLIJA NAM UPRAVO SUPROTNO GOVORI! ONA NAS POZIVA DA BUDEMO BUDNI I NA OPREZU I DA "TESTIRAMO SVE" (1. Solunjanima 5:20.21), da "PROVJERAVAMO DUHOVE" (1. Ivanova 4:1)!! Biblija nam ne obećava nigdje sigurnost po pitanju Božje nauke, OSIM U BOŽJOJ OTKRIVENOJ RIJEČI!

Stoga bih svakoga pozvao da prouči povijest Katoličke Crkve i da pogleda pape koji su "vladali", te da ih propusti kroz BIBLIJSKE TESTOVE za provjeru pravog učitelja!
Bog nam kroz svoju otkrivenu Riječ nije obećao sigurnost ni u jednom imenu pod nebom, osim u Isusu Kristu, koji je jedini "Glava Crkve" (Efežanima 5:23), a također i "glava svakom čovjeku" (1. Korinćanima 11:3)!

Braćo i sestre kojima je stalo do Božje istine, poslušajmo poziv apostola Pavla: "Nasljedujte mene, kao što i ja nasljedujem Krista!". Mi možemo s povjerenjem proučavati evanđelja i poslanice, znajući da su ti apostoli bili nadahnuti Svetim Duhom. "Ni u čemu nisam manji od nadapostola" (2. Korinćanima 12:11), rekao je Pavao. Ako postoji "sigurna proročka riječ", sigurna Božja objava - ONDA JE TO SVETO PISMO!
Nemojmo biti prevareni, pouzdavajući se u sumnjiva tumačenja ove sigurne Božje objave.
Nemojmo biti zavedeni, nego "ispitujmo sve"!

descriptionUčiteljski autoritet- naspram "Biblija, Duh Sveti i Ja& - Page 5 EmptyMarijo ajko Crkve moli za nas

more_horiz
Papa je rimokatolički biskup u rangu patrijarha Rima, poglavar Rimokatoličke crkve i Grkokatoličke crkve (unijati), kao i Koptokatoličke crkve.

Neke ne-rimokaotličke hrišćanske denominacije, kao što su Pravoslavna
crkva, Anglikanska crkva, Istočna Asirska crkva i Istočna Pravoslavna
crkva prihvataju dogmu Apostolskog nasleđivanja i stoga
prihvataju (u različitim oblicima) pravo pape kao naslednika svetog
Petra i naslednika Petrovog primata po časti, što je i potvrđeno
Rimokatoličko-Pravoslavnim Sporazumom iz 1965.
No, one opovrgavaju naslednost Petrovog primata po nadležnosti. Pošto
ni jedna od navedenih crkava ne priznaje Prvi Vatikanski Sabor kao
ekumenski, ne smatraju definicije papine nadležnosti i nepogrešivosti
(kao i anatemizacije onih koji ih neopštuju) kao obavezujuće.
Ostale ne-rimokatoličke hrišćanske denominacije ne prihvataju ni dogmu apostolskog nasleđivanja, ili je ne prepoznaju u hijerarhijskom smislu, te stoga ne prihvataju papin primat ni po jednom osnovu.
Neki prigovarači papstvu navode čisto empirijske argumente, navodeći pape kao što su Aleksandar VI i Kalikstus III iz poznate porodice Bordžija, koji svojim ponašanjem nisu bili podobni za moć da „vezuju i razvezuju na Zemlji i Nebu”.
Neki govore da sveznajući i milosrdni Bog ne bi dopustio da ovakvi
ljudi imaju moć koju im pripisuje Rimokatolička crkva. Branioci papstva
navode primere iz Biblije u kojima Bog daje privilegije čak i
osvedočenim grešnicima (kao što su kraljevi Izraela, Apostol Juda
Iskariotski, i čak i Sveti Petar nakon što se odrekao Hrista), i tvrde
da čak ni najgrešnije pape nisu koristile moć da otrgnu Crkvu od njenih
apostolskih korena, što je dokaz da je u tim slučajevima sama
institucija pod božanskom zaštitom, a da će se grešnim papama suditi na
Kraju vremena.

more_horiz
Htio bih još dodati:

"Ne dopustite da vas nazivaju 'rabbi' ('učitelju'), jer imate samo jednog Učitelja, a svi ste braća! Nikoga na zemlji ne nazivajte svojim ocem, jer imate samo jednog Oca, onoga nebeskoga!" (Matej 23:8-9)

- ovo je Isus rekao apostolima. PITANJE ZA RAZMIŠLJANJE: Što znači 'papa'?

more_horiz
Molio bih svakog Katolika da pročita moj posljedni DUGAČKI post, ako mu je stalo do onoga što Biblija ima za reći o provjeri pape.

descriptionUčiteljski autoritet- naspram "Biblija, Duh Sveti i Ja& - Page 5 EmptyMajko Božja Marijo moli za nas

more_horiz
Titula pape je data episkopu grada Rima, poglavaru Rimokatoličke crkve. Nastala je od grčke riječi papas koja znači otac,
a koristi se iz poštovanja. U Katoličkoj crkvi papa ima najveći
autoritet u svim crkvenim pitanjima.

more_horiz
Hvala lijepo na objašnjenju, Izraile.

Dakle:

- papa=otac.
- Isus je rekao da nikoga na zemlji ne zovemo ocem.

more_horiz
Ko uistinu služi Isusu? Isus je rekao i “bit će jedno stado, jedan
pastir”.… nisu li oni koji dijele Isusovo stado kristovi protivnici…

more_horiz
Justin je napisao/la:
Molio bih nekog Katolika, koji je upućen u nauk svoje Crkve, da mi objasni kakav je točno papa autoritet.

“A ja tebi kažem: Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni sagradit ću
Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati.” (Matej 16, 1)

Petar je uvjek navođen kao prvi, kao glavni apostol…
(Matej 10, 1-4), (Marko 3, 16-19), (Luka 6, 14-16), (Djela Apostolska 1, 13), (Luka 9, 32).

Petar govori u ime apostola…
(Marko 8, 29), (Luka 12, 41), (Ivan 6,68-69)

Duhovi: Petar je prvi koji je propovijedao…
(Djela apostolska 2, 14-40)

Petar učinio prvo ozdravljenje…
(Djela apostolska 3, 6-7)

Da se pogani trebaju krstiti otkriveno je Petru…
(Djela apostolska 10,46-48)

Papa je nasljednik Svetog petra i naravno da oni koji nemaju nikakva apostolskog naslijeđa pljuju po onom čega nemogu ni imati.

more_horiz
Apostolsko nasljeđe je nebiblijska praksa. Redci koje si dao, ne govore ono što bi ti htio da govore, jer ni jedan od njih nam ne daje čak ni naslutiti da je Petar bio najveći autoritet među apostolima, niti da je on trebao biti prvi u nizu papa...

Ako hoćeš, mogu ti dati puno drugih redaka, koji potvrđuju to što sam sad napisao. Ali to sam već učinio pod topicom "Petar stijena", pa bih te zamolio da tamo nastavimo ovu raspravu, tako da ne budemo off-topic.

Pod ovim topicom trebali bismo ipak više govoriti o tome zbog čega je opravdano papi i crkvenom učiteljstvu pridavati toliki autoritet, kakav im se pridaje.
Mislim da sam na temelju Biblije ovdje otvorio neka pitanja u tom pravcu i očekujem odgovor.

Zadnja promjena: ; pet 20 tra 2007, 11:58; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply