Pravo si kazao. To cini i bices ziv.
Izraile, reci mi o čemu se pod ovim topicom diskutira?
Ustvari, reci mi zašto uopće postoje topici? Zar zato, da se samo dođe i kaže: "Moja crkva jedina ima puninu objave, mi imamo najbolji učiteljski autoritet, mi imamo neprekinuto apostolsko nasljeđe, sve što papa kaže "ex catedra" je neupitno!"??
Molim te shvati da ove stvari svi već znamo. Svrha ove teme nije da se ponavljamo ko papagaji i da svatko samo trubi ono što on vjeruje, nego koja je svrha?
Hajde reci mi, koja je svrha ove teme?
Je li svrha da se stvori jedan kvalitetni dijalog, u kojemu će obje strane iznijeti argumente za svoju nauku i vjerovanje?
E pa ja sam ti lijepo i otvoreno i bez vrijeđanja iznio BIBLIJSKE argumente, na temelju kojih ne mogu prihvatiti papu i KC za svoj vrhovni autoritet. A što si ti učinio s tim argumentima? Jednostavno si prešao preko njih! Prešao si preko Božje Riječi kao da nije za tebe nikakav autoritet!
Vidiš li što ti radiš na ovoj temi?
Ti si ovdje došao zato da svima lijepo kažeš da tvoja Crkva ima puninu objave i da trebamo papu uzeti za svoj vrhovni autoritet po pitanju vjere. I sada želiš da "raspravljamo na zdravim osnovama, uvažavajući različitosti". Pa nemoj nas sve ovdje nasmijavati, brate moj!
Naravno da trebamo uvažavati različitosti! Ali znači li to da trebamo samo tražiti dodirne točke po ovom pitanju? Evo ti jednog otkrivenja: Nema dodirnih točaka između nas po ovom pitanju! Zar to nije očito? Vi imate PAPU za vrhovni autoritet, a mi imamo BIBLIJU! Kako ovo možemo pomiriti? NIKAKO!
Vi kažete da Biblijom možete sve opravdati, a niste još dali nikakvo objašnjenje kako Biblijom išta od ovoga opravdavate!
Mi smo svjesni različitosti i mi tebi dajemo objašnjenje zbog čega vjerujemo drukčije i od tebe tražimo da i ti nama objasniš zbog čega ne možeš prihvatiti naše biblijske dokaze i očekujemo da nam objasniš zbog čega misliš da smo Bibliju pogrešno razumjeli.
Evo, brate, mi smo svoje vjerovanje lijepo objasnili i sada u kršćanskom duhu očekujemo da ćeš i ti biti toliko dobar i spreman na dijalog kao i mi, i da ćeš i ti nama objasniti zašto to naše vjerovanje ne uvažavaš!
Nadam se da shvaćaš da si ti sada "na potezu" i da bez tog vašeg poteza ne može biti kvalitetne kršćanske diskusije!
Molim te odgovori na pitanja:
- Uvažavaš li za vjerodostojne biblijske principe za provjeru proroka/vjerskog učitelja, koje sam stavio na ovom topicu? Ako ne, zašto?
- Jesi li spreman provjeriti papu i crkveno učiteljstvo, koristeći ove biblijske principe?
- Zbog čega vi Katolici ne priznajete da je jedna od najboljih i najpravednijih metoda za proučavanje Biblije, metoda "sui ipsius interpres"?
Justin je napisao/la:
E pa ja sam ti lijepo i otvoreno i bez vrijeđanja iznio BIBLIJSKE argumente,...Prešao si preko Božje Riječi kao da nije za tebe nikakav autoritet!
Zar to nije očito? Vi imate PAPU za vrhovni autoritet, a mi imamo BIBLIJU!
Molim te odgovori na pitanja:
- Uvažavaš li za vjerodostojne biblijske principe za provjeru proroka
Jesi li spreman provjeriti papu i crkveno učiteljstvo, koristeći ove biblijske principe?
- Zbog čega vi Katolici ne priznajete da je jedna od najboljih i najpravednijih metoda za proučavanje Biblije, metoda "sui ipsius interpres"?
Justin je napisao/la:Ako provjeravate papu i crkveno učiteljstvo na temelju biblijskih principa koje sam dao, onda recite kako objašnjavate mnoge pape kroz povijest, koji su očito pali na ovom biblijskom ispitu provjere pravog proroka?
Justin je napisao/la:
Ne razumijem ovu logiku. Prije svega, to što si napisao nije točno - prvi kršćani su IMALI zapisanu Riječ!
Justin je napisao/la:Možete li na temelju biblijskih principa za provjeru pravog Božjeg poslanika, tvrditi da je papa taj, za koga se predstavlja?
Izrail je napisao/la:Justin je napisao/la:
Ne razumijem ovu logiku. Prije svega, to što si napisao nije točno - prvi kršćani su IMALI zapisanu Riječ!
Ali ne cijelu to i sam kažeš.
Dakle odgovorio sam ti ali ti opet imaš neko svoje mišljenje na koje imaš pravo ali zašto ga naturaš meni.
Izrail je napisao/la:Justin je napisao/la:Možete li na temelju biblijskih principa za provjeru pravog Božjeg poslanika, tvrditi da je papa taj, za koga se predstavlja?
Pa već sam ti odgovorio da možemo.
Dakle Bog je u temeljima Katoličke Crkve a ne čovjek koji može biti svakakav.
Ali nije propala Katolička crkva zbog zločestoće svojih pastira jer je Krist vodi a što se za tvoju crkvu ne bi moglo reći.
Tj raspadala se i dalje kad su neki odlučili da E.W. nije ispravna.
Justin je napisao/la:Molim vas braćo Katolici da budete iskreni prema ovome. Pomirimo se s činjenicom da mnogi pape u povijesti nisu prošli biblijski test za provjeru Božjeg poslanika.
Izrail je napisao/la:Justin je napisao/la:Molim vas braćo Katolici da budete iskreni prema ovome. Pomirimo se s činjenicom da mnogi pape u povijesti nisu prošli biblijski test za provjeru Božjeg poslanika.
Pazi samo da ne gledajući njih ti padneš na tom ispitu.
Justin je napisao/la:
Pozivam sve Katolike koji čitaju ove postove, da svojim svećenicima i profesorima postave ova pitanja koja sam ja ovdje postavio.
Izrail je napisao/la:Justin je napisao/la:
Pozivam sve Katolike koji čitaju ove postove, da svojim svećenicima i profesorima postave ova pitanja koja sam ja ovdje postavio.
Koji si ti tip hoćeš da svi budu tvoji klonovi a ti kao znaš Bibliju i uhvatio si boga za bradu. Samo kojeg boga?
Justin je napisao/la:
Zašto bi bilo loše da ova pitanja postaviš svome svećeniku? Znaš li odgovoriti na njih sam? Očito ne znaš.
Inače, IZRAILE, nisi u pravu kad ovako pišeš o meni, jer ja sam itekako spreman da se mijenjam, ako mi netko na temelju Biblije pokaže da bih trebao drukčije razmišljati.
Zato vas molim, braćo Katolici:
Pokažite mi na temelju Biblije da trebam drukčije razmišljati.
hrvoje hrki je napisao/la:Nedostatak definitivnog učiteljskog autoriteta kod reformiranih ( kao Katolički Magisterium) čini da mnogi protestanti individualci misle da oni imaju direktnu vezu s Bogom , bez obzira na svu kršćansku tradiciju i na povijest biblijske egzegeze ( mentalitete " Biblija, Duh sveti i JA ")
Takvi ljudi često tumače evanđelje krnje, krajnje INDIVIDUALISTIČKI , svatko ima mogućnost da sam tumači svojevoljno bibliju ( ili u najmanju ruke temeljem tumačenja nekog novog osnivača neke crkvene denominacije ili sekte, ili nekog tko "preko Duha svetog" ima objave temeljem kojih je , eto, osnivač nove zajednice).
najčešće se tu koriste pojmovi komuniciram sa Duhom svetim, u Duhu sam spoznao, nasumice se otvara Biblija, pa se opet ad hoc tumači šta nam to Duh sveti poručuje i slično.
uglavnom neki specifičan , redovit , svakodnevni program komunikacije sa Duhoim svetim
šta mislite koliko je ispravno tako samovoljno, ad hoc tumačenje Biblije i kao privatno prisvajanje Duha svetoga, a generalno odbacivanje 1000- godišnjeg eggzegetskog rada 100-tina crkvenih otaca, naučitelja, teologa KC
da li takvo raznišljanje i život nas može uvući u grijeh oholosti, neponiznosti?
šta reformirani misle o tome?