Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Učiteljski autoritet- naspram "Biblija, Duh Sveti i Ja&

power_settings_newLogin to reply
+9
forestsilvy
Spart
Aladin
Euro
Justin
Trešnja
No Nick
Izrail
hrvoje hrki
13 posters

descriptionUčiteljski autoritet- naspram "Biblija, Duh Sveti i Ja& - Page 3 EmptyRe: Učiteljski autoritet- naspram "Biblija, Duh Sveti i Ja&

more_horiz
O da kad ste vec pomenuli zmije i otrove,

poznavao sam jednog koji mi je pricao kako u Americi, ne znam ko tacno, neki vernici uzimaju zmije u ruke da bi pokazali svoju veru i one im nista ne naude.

Takodje, pricao mi je kako piju otrov a da im on nista ne moze.

I to neki protestanti.

descriptionUčiteljski autoritet- naspram "Biblija, Duh Sveti i Ja& - Page 3 EmptyRe: Učiteljski autoritet- naspram "Biblija, Duh Sveti i Ja&

more_horiz
Izrail je napisao/la:
Justin je napisao/la:
Dakle, ja oholo nastupam zato što kažem da nam BOŽJA, a ne ljudska riječ, mora biti vrhovni autoritet?

Ako je tako, onda neka budem ohol...

Je li ti sad jasno ono što sam ti pojasnio.
Dakle dokaz da su tvoje tvrdnje, o tome kako sami trebamo tumačiti Bibliju, neistinite je to što imaš tisuće denominacija koje tvrde da su u pravu i tumače kao i ti.
Uostalom zar ne piše u Bibliji da će vjernici uzimati otrovnice i da im one neće nauditi.
Jesi li uzeo koju i jeli ti naudila?

pa i škorpione:heart:

i sada čistim racionalističkim, logičkim tumačenjem ispada da u biti skoro nitko nije vjernik

bi li ti justine , ako se mstraš istinskim vjernikom imao hrabrosti pustiti otrovnicu u ruke;) Exclamation

more_horiz
Ljudi i braćo ako pročitamo sutra da je nekog iz virovitice ugrizao poskok jer ga je dražio znat ćemo da je pokušao.
Ali mogli bi nas optužit da ga nagovaramo.
Dakle dječačiću nemoj uzimati zmije u ruke da bi dokazao svoju vjeru.

more_horiz
Reci mi, Izraile, zašto Bog Katoličkoj Crkvi nije dao Svetog Duha prije 1950. godine, po pitanju Marijinog uzašašća? I zašto sami katolički autoriteti priznaju da ta nauka NIJE BIBLIJSKA?
Također, zašto joj nije dao Duha Svetog da prije 1854. godine shvati da je Marija "očuvana imunom od ljage prvotnog grijeha"?
Možda ćeš mi sad odgovoriti da su i Protestanti vrlo kasno formirali svoje ključne nauke, ali evo ti unaprijed odgovora: Ne možeš se vaditi na to, budući da Protestanti nisu ni postojali ranije. A ako ti tvrdiš da je Katolička Crkva oduvijek imala bezgrešnu nauku, jer je bila nadahnuta Duhom Svetim, Marijom i svim svecima i ne znam čime - tada te molim da mi objasniš kako je moguće da nije imala ovu nauku (o kojoj sada raspravljamo na temi "mariologija") sve do 19. stoljeća?? Zašto joj Duh Sveti nije to ranije otkrio? Ista je stvar po mnogim drugim doktrinama. Ako vjerujete da je to Božja Crkva, kojoj je On odmah nakon apostola Petra ostavio u nasljeđe "puninu svoje nauke, objave, otkrivenja" ili kako god - zašto tada Bog to nije učinio? Zašto su uopće potrebni toliki sabori i koncili i LJUDSKA mudrovanja, da se dokuči neka nauka - ako je to BOŽJA crkva?? MOLIM TE SHVATI KOLIKO SU OVO OZBILJNA PITANJA.

DRUGO: Koliko ja znam, ni Katolička Crkva nije baš nepodijeljena. Ima i unutar nje nekakvih "reformiranih pokreta"... NIJE LI TAKO?
Prema tome, logika ti ne štima. Zašto ti logika ne štima? Zato što ti na temelju činjenice da postoje mnoge protestantske reformirane crkve, pokušavaš dokazati da protestantska metoda proučavanja Biblije (sui ipsius interpres - "Biblija tumači samu sebe") nije ispravna. Ali budući da postoje i reformirani pokreti unutar Katoličke Crkve, onda po tvojoj logici ni Katolici nemaju ispravnu metodu proučavanja Biblije, zar ne??
ALI TAKOĐER NE SMIJEŠ ZABORAVITI NEŠTO KLJUČNO: Svi protestanti koji postoje su ustvari reformirana Katolička Crkva, nije li tako? Luther se nije htio odvojiti od Majke Crkve, on je htio samo ispraviti njezinu očito nebiblijsku nauku. Ali Majka Crkva je svog sina proglasila heretikom, zato što se usudio dati BOŽJOJ RIJEČI glavnu riječ! KAKAV DUH JE MAJKU CRKVU POKRETAO DA TO UČINI? KAKAV DUH JU JE POKRETAO DA VRŠI ODVRATNU INKVIZICIJU??

I onda se ti usuđuješ govoriti o Majci Crkvi kao o autoritetu za moje vjerovanje i ponašanje. HVALA LIJEPO, ali moj autoritet je bio i uvijek će biti samo jedan - BOŽJA RIJEČ!

A što se tiče biblijske nauke prije pojave protestantizma, nadam se da ti je jasno da je uvijek bilo puno vjernih kršćanskih zajednica izvan katoličke crkve, samo što je Majka Crkva uvijek bila najbrojnija, jer je ona uvijek išla na KVANTITETU, umjesto na kvalitetu. A kasnije je Majka Crkva te vjerne Božje ljude, koji joj nisu ništa nažao činili, proglašavala hereticima i progonila i masakrirala. Reci mi, što je bilo s Majkom Crkvom u to vrijeme u povijesti? Je li ona za trenutak zaboravila da je Majka? Ovo je jako ozbiljno pitanje i hoću da se zamisliš nad njim (zato ga i ovako provokativno postavljam).

Prema tome, ne vidim doista niti jedan razlog da prihvatim Majku Crkvu za svoju majku, kao ni Mariju za svoju majku.

Biblija kaže da je KRIST GLAVA CRKVE! Biblija jasno kaže tko nam treba biti najveći autoritet! A ako će Majka Crkva ovu jasnu Božju objavu izokretati kako joj paše - činit će to bez mene!

Pozdrav.

more_horiz
Justin je napisao/la:
Reci mi, Izraile, zašto Bog Katoličkoj Crkvi nije dao Svetog Duha prije 1950. godine, po pitanju Marijinog uzašašća? I zašto sami katolički autoriteti priznaju da ta nauka NIJE BIBLIJSKA?

Pa Duha Svetog ne možeš ograničiti
On djeluje i tako i Crkva dolazi
do pojedinih spoznaja u povijesti. Dakle svjesna je svoje nesavršenosti
ali očito ti pripadaš nekoj savršenoj.

Drugo Sveta Katolička crkva je nepodijeljena i ima jedinstvo u Papi koje drugi nemaju

Treće nemoj uzimati zmije da dokažeš kako nam je Bog rekao da doslovno tumačimo Bibliju.

Zadnja promjena: ; sri 18 tra 2007, 16:03; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
nije vjerojatno bilo potrebe da se to otkriva

nastupila su jako ohola vremena, kad se svatko stavlja na pijedestal osim Boga
vrijeme srebreljupstva, oholosti, mržnje prema bližnjem itd
i zato Bog daje da se i kroz dogmu još jednom naglasi tko je bila ta ponizna službenica Gospodnja

a i kroz ukazanja koja Bog dopušta svojoj Majci isto tako se dokazuje da će DRUGOM DOLASKU Gospodnjem prethoditi ukazanja njegove službenice

a onda je to znak da će Dva Srca trijumfirati - Bezgrešno Srce Marijino i Presveto Srce Isusovo
ali to su opet neispitiva otajstva, barem sola scriptura

more_horiz
nemoj uzimati zmije da dokažeš kako nam je Bog rekao da doslovno tumačimo Bibliju.

Izraile, citiraj me gdje sam to rekao da trebamo DOSLOVNO TUMAČITI BIBLIJU???

more_horiz
Pa Duha Svetog ne možeš ograničiti
On djeluje i tako i Crkva dolazi
do pojedinih spoznaja u povijesti. Dakle svjesna je svoje nesavršenosti

Evo, braćo protestanti, vjerovali ili ne, ovo je KATOLIK rekao!
Molim da uramimo i stavimo na zid! Smile

Shvaćaš li Izraile što si sad rekao?
Rekao si da:
1. Katolička Crkva nije savršena (tj. nepogrešiva)
2. Nauka Katoličke Crkve ovisi o Duhu Svetome, a ne o papi ili crkvenom učiteljstvu - i na osnovu toga zaključuješ:
3. Katolička Crkva je na temelju prosvjetljenja Svetog Duha stoljećima formirala svoju nauku, malo po malo.

Shvaćaš li da sve ovo možeš reći i za BILO KOJU DRUGU KRŠĆANSKU CRKVU?

Jedino si malo upropastio ovu idilu na kraju, kad si napisao da Katolička Crkva ima svoje jedinstvo u PAPI.

HM... A gdje ti je sad nestao Duh Sveti?
Jer, kad je trebalo govoriti o vjerodostojnosti nauke, o moralu, o spoznavanju Božje volje - tada je za to sve bio zaslužan DUH SVETI, a ne papa! Smile

more_horiz
hrvoje hrki je napisao/la:

i zato Bog daje da se i kroz dogmu još jednom naglasi tko je bila ta ponizna službenica Gospodnja

a i kroz ukazanja koja Bog dopušta svojoj Majci isto tako se dokazuje da će DRUGOM DOLASKU Gospodnjem prethoditi ukazanja njegove službenice

a onda je to znak da će Dva Srca trijumfirati - Bezgrešno Srce Marijino i Presveto Srce Isusovo

KAKO S PUNO OSJEĆAJA PIŠEŠ, HRKI... Ali PONOVNO sve pišeš NEBIBLIJSKI.
Gdje to u Bibliji piše da će "dva srca trijumvirati"? Zar nije samo Isus opisan kao Pobjednik???

Zanimljiva mi je tvoja logika:
-nastala su teška i zla vremena (oholost, mržnja...)
-i zato Bog daje da se naglasi TKO JE BILA BEZGREŠNA ŽENA, MARIJA...

Zašto Bog nije dao nauku o sebi, o Isusu Kristu i Njegovom skorom dolasku u to vrijeme? Zašto je pozivao svijet na pokajanje kroz Mariju, koja ih uopće ne može spasiti? Ups, čekaj malo, pa DAO JE Bog u to vrijeme i nauku o ISUSU I NJEGOVOM SUDU I DRUGOM DOLASKU U SLAVI - ali to nije propovijedala Katolička Crkva, nego protestanti (posebno Adventisti!).

JOŠ PIŠEŠ:

Hehe, što se to "dokazuje" tim ukazanjima, molim te? I na koji način to što netko vidi Mariju može tu osobu dovesti do promjene srca? Je li Bog ikada u povijesti koristio tu metodu da dovodi ljude do pokajanja? Uostalom, ako ćemo govoriti o posljednjem vremenu u konteksu ukazivanja, jesi li pročitao nedavno Matej 24:23-26? Isus nas izričito upozorava da ne vjerujemo nikakvim ukazanjima! Prema tome, ima li ikakve logike da Bog koristi tu metodu da u posljednje vrijeme poziva ljude na pokajanje? Malo sutra. Također nas Biblija oštro upozorava na nekoliko mjesta, da će u posljednje vrijeme biti manifestirana mnoga čudesa, ali da će to biti djelo Sotone! U 1. Sol. 5 nas apostol Pavao upozorava da "sve ispitujemo"! A u 2. Solunjanima 2:8-12 nas upozorava da će se u posljednje vrijeme "javiti bezakonik", "sa svakom silom i znacima i lažnim čudesima"...
DAKLE, TREBAMO LI GLEDATI U NEBO I NA ZEMLJU I SAMO OČEKIVATI GDJE ĆE SE UKAZATI MARIJA? Malo sutra.
Biblija nas poziva da budemo itekako rezervirani po pitanju takvih "znakova"! BIBLIJA JE PO TOM PITANJU SASVIM JASNA!

more_horiz
Potpisujem ovu rec, Justine.to stari

more_horiz
Justin je napisao/la:

KAKO S PUNO OSJEĆAJA PIŠEŠ, HRKI... Ali PONOVNO sve pišeš NEBIBLIJSKI.
Gdje to u Bibliji piše da će "dva srca trijumvirati"? Zar nije samo Isus opisan kao Pobjednik???

Zanimljiva mi je tvoja logika:
-nastala su teška i zla vremena (oholost, mržnja...)
-i zato Bog daje da se naglasi TKO JE BILA BEZGREŠNA ŽENA, MARIJA...

Zašto Bog nije dao nauku o sebi, o Isusu Kristu i Njegovom skorom dolasku u to vrijeme? Zašto je pozivao svijet na pokajanje kroz Mariju, koja ih uopće ne može spasiti? Ups, čekaj malo, pa DAO JE Bog u to vrijeme i nauku o ISUSU I NJEGOVOM SUDU I DRUGOM DOLASKU U SLAVI - ali to nije propovijedala Katolička Crkva, nego protestanti (posebno Adventisti!).

JOŠ PIŠEŠ:

Hehe, što se to "dokazuje" tim ukazanjima, molim te? I na koji način to što netko vidi Mariju može tu osobu dovesti do promjene srca? Je li Bog ikada u povijesti koristio tu metodu da dovodi ljude do pokajanja? Uostalom, ako ćemo govoriti o posljednjem vremenu u konteksu ukazivanja, jesi li pročitao nedavno Matej 24:23-26? Isus nas izričito upozorava da ne vjerujemo nikakvim ukazanjima! Prema tome, ima li ikakve logike da Bog koristi tu metodu da u posljednje vrijeme poziva ljude na pokajanje? Malo sutra. Također nas Biblija oštro upozorava na nekoliko mjesta, da će u posljednje vrijeme biti manifestirana mnoga čudesa, ali da će to biti djelo Sotone! U 1. Sol. 5 nas apostol Pavao upozorava da "sve ispitujemo"! A u 2. Solunjanima 2:8-12 nas upozorava da će se u posljednje vrijeme "javiti bezakonik", "sa svakom silom i znacima i lažnim čudesima"...
DAKLE, TREBAMO LI GLEDATI U NEBO I NA ZEMLJU I SAMO OČEKIVATI GDJE ĆE SE UKAZATI MARIJA? Malo sutra.
Biblija nas poziva da budemo itekako rezervirani po pitanju takvih "znakova"! BIBLIJA JE PO TOM PITANJU SASVIM JASNA!

pišeš o stvarima o kojima ništa ne znaš

kad Bog dopušta da se najponiznija i njegova Majka ukazuje , ona sve što govori govori u Božje ime
nikada ne spominje sebe ili svoju veličinu
sve što radi , znači, radi po nalogu i željama svoga Sina

zašto Bog šalje najponizniju službenicu

zato , jer su ovo , kao što sam ranije rekao , vremena NEPONIZNOSTI, OHOLOSTI , nitko nikoga ne voli i nitko nije spreman nimalo trpjeti i služiti bližnjem
zato se često daju poruke svijetu preko Sinove Majke , ane direktno
nadam se da ti je sada jasnija uloga BDM;)

more_horiz
nije istina da Isus negira ikakva ukazanja u posljednja vremena

pročitaj 2 sol ( ne trnite proročkog glasa, sve dobro ispitajte...) i u evanđeljima gdje se spominje " djeca će imati viđenja , prorokovati će..."

a lažni proroci su sai baba, reiki vračari , joga-zen magi i slični
a ne BDM koja poziva na pokajanje, molitvu ,post , čitanje Biblije , sakramente ispovijedi i pričesti itd

more_horiz
Justin je napisao/la:

Shvaćaš li Izraile što si sad rekao?
Rekao si da:
1. Katolička Crkva nije savršena (tj. nepogrešiva)
2. Nauka Katoličke Crkve ovisi o Duhu Svetome, a ne o papi ili crkvenom učiteljstvu - i na osnovu toga zaključuješ:
3. Katolička Crkva je na temelju prosvjetljenja Svetog Duha stoljećima formirala svoju nauku, malo po malo.

Shvaćaš li da sve ovo možeš reći i za BILO KOJU DRUGU KRŠĆANSKU CRKVU?

Jedino si malo upropastio ovu idilu na kraju, kad si napisao da Katolička Crkva ima svoje jedinstvo u PAPI.

HM... A gdje ti je sad nestao Duh Sveti?
Jer, kad je trebalo govoriti o vjerodostojnosti nauke, o moralu, o spoznavanju Božje volje - tada je za to sve bio zaslužan DUH SVETI, a ne papa! Smile

Duh Sveti djeluje kroz učitaljstvo Crkve i Papu.
Vidiš kako ti sve napraviš a ne staviš prvu ciglu koja se pokaže najveća pa moraš rušit građevinu od teorije.

Katolička Crkvaima puninu objve i kontinuitet a to je bitno da se mogu reći gore navedene točke.
Uostalom nije lijepo da ti formuliraš ono što sam rekao i stavljaš mi u usta riječi.
Stoga prijatelju pogledaj moj potpis.

more_horiz
[quote="Izrail
Duh Sveti djeluje kroz učitaljstvo Crkve i Papu.
Vidiš kako ti sve napraviš a ne staviš prvu ciglu koja se pokaže najveća pa moraš rušit građevinu od teorije.

Katolička Crkvaima puninu objve i kontinuitet a to je bitno da se mogu reći gore navedene točke.
Uostalom nije lijepo da ti formuliraš ono što sam rekao i stavljaš mi u usta riječi.
Stoga prijatelju pogledaj moj potpis.[/quote]

Da, papa je vaš vrhovni autoritet. Ono što kaže papa, to je Duh Sveti rekao kroz njega. Pa ako je to tako jednostavno, zašto Duh Sveti nije odmah prvom papi sve lijepo objasnio, zašto je dozvolio da se toliki pape kroz povijest prepiru oko nauke, zašto toliko crkvenih sabora i koncila, gdje su crkveni autoriteti razbijali glave, pokušavajući formulirati nauku - ako je Duh Sveti taj, koji papi daje puninu objave? Zar su nekakvi teolozi pametniji od pape, koji dobiva objavu direktno od Krista?

Doista, nemoj me vući za jezik, da ti počnem davati povijesne podatke o papama...
Nema apstolutno nijednog pokazatelja kroz povijest, da je papa dostojan toga, da bude nečiji vrhovni autoritet po pitanju tumačenja Biblije!

A to što ljudima treba LJUDSKI autoritet, samo još više pokazuje našu iskvarenu ljudsku narav, koja se ne želi pokoriti Bogu i Njegovoj riječi, kao najvećem autoritetu.

Ako sam nešto pogrešno napisao, ispravi me.

more_horiz
DS djeluje kroz Crkvu
papa je samo poglavar Crkve
a , pojam nepogrešivosti pape je jako izvitoperen , vjerojatno namjerno da se napravi isforsirana mržnja prema njemu

papa je nezabludiv jedino kada govori ex cathedra o vjerskim istinama i dogmama
a to je vrlo , vrlo RIJETKO
i tada papa o vj.istinama govori nakon pomnog raspravljanja i analiziranja na crkvenim koncilima ili sličnim sastancima
u prošlom stoljeću to je bilo samo 1 ili 2 puta!

more_horiz
Justin je napisao/la:

Ako sam nešto pogrešno napisao, ispravi me.

Pa fali ti zagrada u onom kad si me citirao.
A druge stavri ti neću pokušati objasnit dok ne budeš mogao komunicirati pristojno.
afro

more_horiz
DS djeluje kroz Crkvu
papa je samo poglavar Crkve
a , pojam nepogrešivosti pape je jako izvitoperen , vjerojatno namjerno da se napravi isforsirana mržnja prema njemu

papa je nezabludiv jedino kada govori ex cathedra o vjerskim istinama i dogmama
a to je vrlo , vrlo RIJETKO
i tada papa o vj.istinama govori nakon pomnog raspravljanja i analiziranja na crkvenim koncilima ili sličnim sastancima
u prošlom stoljeću to je bilo samo 1 ili 2 puta
!

Hrki, podebljao sam stvari koje me uvijek iznova tjeraju da PUKNEM OD SMIJEHA!

Kao prvo, Katolička Crkva (ne zaboravimo: koja je i do tada imala PUNINU OBJAVE) je tek na Vatikanskom koncilu 1870. godine proglasila da je papa nepogrešiv samo u izgovaranju dogmi "ex catedra"!! Zašto? Zato (i vjerojatno SAMO ZATO), što je vidjela da mora nešto takvo proglasiti, inače njezina nauka o papinoj nepogrešivosti pada u vodu! A zašto? O tome se može debela knjiga napisati...

Drugo, dobro kažeš, da papa govori "ex catedra" JAKO RIJETKO! Sad nam je valjda još jasnije, zbog čega je lukava Katolička Crkva donijela ovakav proglas - zato što će tako ZNATNO SMANJITI ŠANSU DA PAPA IKAD VIŠE POGRIJEŠI. Smile

Treće, tek nakon pomnog raspravljanja i analiziranja na crkvenim koncilima, PAPA donosi nekakvu dogmu! A reci mi, zašto je potrebno toliko raspravljanje, ako je papa tamo najveći autoritet i ako Duh Sveti njemu jedinome daje puninu objave? Zar bi mogao biti netko PAMETNIJI OD PAPE, po pitanju biblijske nauke? Stvarno, ovo uopće nema smisla.

Zadnja promjena: ; čet 19 tra 2007, 13:48; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
A sta je sa sukobima i ratovima koje su vodile pape, jel' i to delo Svetoga Duha?? Pitam jer me zanima vase vidjenje istog, a ne zato sto vodim racuna o njihovim zivotima. Smile

A sta je za zenom koja je bila papa?? Sa krstaskim ratovima?? I mnogocemu jos, sto cak ni vasi teolozi i istoricari ne negiraju?? Sta to znaci, kako to razumeti?? Pravdati dela pape pod izgovorom da Duh radi u crkvi, a kad prodje izvesno vreme, onda se priznaje da bas nije tako...ili...???

Zato me zanima vase vidjenje. inace, ovo su prigovori koje vam upucuju i sami katolici, ovo nisam ja izmislio.

Bratski pozdrav.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply