Slažem se s imhotepom.
Međutim, vi ljudi ne shvaćate što znači metoda da Pismo tumači samo sebe ("sui ipsius interpres"). Hrki to poistovjećuje s "individualističkim pristupom", što je potpuno netočno. "Sui ipsius interpres" znači sljedeće: Ako nešto nije dovoljno jasno na jednom mjestu Biblije, postaje jasno ako se uzmu u obzir svi dijelovi Biblije koji govore o toj stvari.
LJUDI, JESTE LI OVO POKUŠALI? AKO NISTE, IMATE LI PRAVO GOVORITI DA OVO NIJE TOČNO? JA SAMO OVO POKUŠAO I STOTINU PUTA SE UVJERIO DA JE TAKO!!
Katolici imaju jednu zanimljivu logiku:
- Pismo je vrlo često nerazumljivo i trebamo ga stoga tumačiti "kroz naočale crkve".
- Također, Pismo ne govori o svim važnim temama. Kad Pismo o nečemu šuti, tada trebamo slušati glas crkve (crkvenih otaca i magisterija crkve).
BRAĆO VJERNICI (bilo koje denominacije), čujte me i počujte:
Božja Riječ je samo jedna - BIBLIJA. Međutim, problematično pitanje za nas kršćane nije "Koja knjiga je Božje nadahnuto otkrivenje?", nego "Koja knjiga je za nas najveći autoritet?"!
Za braću Katolike najveći autoritet nije Biblija, nego Katekizam. Zašto? Zato što oni smatraju da je Biblija previše nerazumljiva knjiga, da bi bila dobar autoritet. Nju su morali protumačiti vrlo mudri ljudi, koji su dobili specijalno otkrivenje od Duha Svetoga, pa su onda oni uspjeli nama lijepo protumačiti ovu inače vrlo nerazumljivu knjigu...to je katolički stav.
Međutim, Adventisti sedmog dana drže Bibliju i samo Bibliju najvećim autoritetom po pitanju vjere. Zašto? Zato što vjeruju da Biblija nije toliko nerazumljiva i nejasna knjiga, da samo "specijalno prosvijetljeni" ljudi mogu čitajući ju shvatiti Božji plan za čovjeka... Naravno, mi vjerujemo da se Biblija ne može razumjeti ako se čita bez vjere i molitve (tj. bez Duha Svetoga), odnosno ako se čita kao nekakav roman... Bog je taj koji prosvjetljuje čovjekov um i srce, tako da čovjek može razumjeti Njegovu istinu i volju...
Ali ono što sam htio naglasiti jest da mi se čini da i dan-danas Katolička Crkva drži svoje vjernike na nekoj distanci od Svetog Pisma, na način da im sugerira kako je Biblija vrlo nerazumljiva knjiga, koju se ni ne isplati puno čitati, jer ju ionako čovjek ne može shvatiti, nego da treba čitati crkveno tumačenje Biblije.
Ali braćo i sestre, ako želimo shvatiti osnovne istine po pitanju spasenja - čitajmo Bibliju s molitvom i poniznošću. Biblija doista tumači samu sebe i zato je potrebno da ju čovjek čita u cjelini njezine nauke, da se ne zadrži na jednom teškom redku i onda počne na temelju njega graditi neko svoje tumačenje (ili jednostavno prihvatiti tumačenje nekog čovjeka samo zato što mu se čini logičnim), jer takvim pristupom se definitivno dolazi do svakojakih zaključaka... Biblija se treba proučavati na taj način, da joj dopustimo da protumači samu sebe. To je osnovni način da se njezino učenje shvati. Naravno, neke dijelove Biblije ćemo jako teško shvatiti, ako ne razumijemo povijesni kontekst, ali osnovne istine koje nam Bog preko Biblije želi reći, možemo shvatiti i ako jednostavno dopustimo Bibliji da nam govori, ako uz molitvu proučimo njezin nauk u cjelini. JESMO LI OVO UČINILI? Ako ne, odakle nam onda pravo tvrditi da "imamo Duha", da "imamo pravu nauku", itd...???
Tko god svoju teologiju gradi na ljudskim tumačenjima Biblije, a ne na svom osobnom gorljivom i nepristranom istraživanju njezinog učenja u cjelini, uz pomoć prosvjetljenja Svetog Duha - takav čovjek nema nikakvo pravo reći da ga u tumačenju Biblije vodi Duh Sveti, jer takav čovjek nikad nije Bibliji i Duhu Svetome dao šansu da mu pokaže što Bog doista govori.
Razumijemo li ovo i slažemo li se s time?
IMHOTEPE, da, naši pioniri su nakon 1844. oformili nauku o istražnom sudu! Ali ja tu nauku ne prihvaćam zato što su ONI TAKO REKLI, nego zato što sam proveo puno sati proučavajući cijelo mnoštvo biblijskih redaka i poglavlja koji govore o toj tematici, a ne samo Daniela 8:14! Znaš li da sam jedno vrijeme i sam bio vrlo skeptičan po pitanju ove nauke? Čak mi se činilo da je to nebiblijsko učenje... Ali ja sam bio uporan i razbijao sam glavu satima i satima, istraživao sam originalne tekstove, pokušavao sam shvatiti što CIJELA BIBLIJA ima za reći o toj stvari... Da, naravno da nisam samo čitao Bibliju, nego sam i puno sati proveo proučavajući odlične znanstvene radove na tu temu, ALI OPET SAM SVE PROVJERAVAO BIBLIJOM - i imao sam sve jasniju sliku o istražnom sudu!
Pozivam svakoga tko želi razumjeti Božju Riječ, da sva ljudska tumačenja provjerava u Svetome Pismu!
TO JE JEDINI ISPRAVNI NAČIN DO ČOVJEK SHVATI JE LI NEKA TEOLOGIJA ISPRAVNA ILI NE - BIBLIJA TUMAČI SAMU SEBE! Ja sam se u to 1000 puta uvjerio...
Ljudi, nemojmo biti zavedeni ničijom naukom, nego uzmimo Bibliju i pročitajmo ju od prve do zadnje stranice! Pa nije nam Bog dao svoje otkrivenje zato da nam skuplja prašinu u ormaru! Bog želi da mi Bibliju prostudiramo! Njegovu Riječ!
ONE STVARI KOJE SU NAM VAŽNE ZA SPASENJE, SAMA BIBLIJA NAM KRISTALNO JASNO OBJAŠNJAVA!
Pozivam sve da pročitaju moje dugačke postove o suboti i stvaranju, koje ću uskoro postirati na forumu.
Ali pozivam vas da nakon što pročitate moje postove, SVE PROVJERITE BOŽJOM RIJEČJU! Ništa ne uzimajte zdravo za gotovo, samo zato što vam se moje tumačenje čini logičnim i ispravnim, nego čitajte Bibliju, uspoređujte s originalinim prijevodima, proučavajte povijesni kontekst - sve ove stvari nam itekako pomažu da imamo jasniju sliku o tome što unutra piše, zar ne?
I neka nam svima Bog kroz svoju Svetu Riječ pomogne da shvatimo i umom i srcem ono što svakome od nas On kroz nju želi reći.