Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Učiteljski autoritet- naspram "Biblija, Duh Sveti i Ja&

power_settings_newLogin to reply
+9
forestsilvy
Spart
Aladin
Euro
Justin
Trešnja
No Nick
Izrail
hrvoje hrki
13 posters

descriptionUčiteljski autoritet- naspram "Biblija, Duh Sveti i Ja& - Page 6 EmptyRe: Učiteljski autoritet- naspram "Biblija, Duh Sveti i Ja&

more_horiz
Izrail je napisao/la:
Ko uistinu služi Isusu? Isus je rekao i “bit će jedno stado, jedan
pastir”.… nisu li oni koji dijele Isusovo stado kristovi protivnici…

odlično brate

pa Justine , vidiš dokle može dovesti puko inzistiranje na LOGIČKOM, čisto racionalnom tumačenju citata iz Biblije

a ti to već duže vrijeme radiš na mnogim temamam ( mariologija, ova itd)

pa eto , tim istim tvojim , aršinom , šta ti sada imaš reći na ove Isusove riječi:
ta nisu se katolici odvojili od matičnog stada- reformiranih , nego je bilo obrnuto, zar ne?lol!

descriptionUčiteljski autoritet- naspram "Biblija, Duh Sveti i Ja& - Page 6 EmptyRe: Učiteljski autoritet- naspram "Biblija, Duh Sveti i Ja&

more_horiz
Justin je napisao/la:
Apostolsko nasljeđe je nebiblijska praksa. Redci koje si dao, ne govore ono što bi ti htio da govore, jer ni jedan od njih nam ne daje čak ni naslutiti da je Petar bio najveći autoritet među apostolima, niti da je on trebao biti prvi u nizu papa...

ma čovječe

ti nikako da shvatiš da biblija nije knjiga recepata i da u njoj sve mora pisati
nešto se dade zaključiti između redaka, nešto indirektno , nešto zdravorazumski itd

to tvoje strogo sols scriptura nema veze sa stvarnošću i životom pravog vjernika

isto bih te ja moogao priupitati: gdje to Isus u Bibliji kaže da za pravu vjeru i vjernika vrijedi samo sola scripturaobred

more_horiz
hrvoje hrki je napisao/la:
Justin je napisao/la:
Apostolsko nasljeđe je nebiblijska praksa. Redci koje si dao, ne govore ono što bi ti htio da govore, jer ni jedan od njih nam ne daje čak ni naslutiti da je Petar bio najveći autoritet među apostolima, niti da je on trebao biti prvi u nizu papa...

isto bih te ja moogao priupitati: gdje to Isus u Bibliji kaže da za pravu vjeru i vjernika vrijedi samo sola scripturaobred

Pa piše ti u Pismu: Izaija 8:20.

A što se tiče Isusa, On nije davao ljudima nikakvu novu nauku, zar ne?

Reci, je li išta što je Isus govorio bilo potpuno strano Starom Zavjetu? Je li Isus dao ijednu tako revolucionarno novu ideju, kao što su se Katolici usudili dati - npr. čistilište, nauk o Mariji, svecima, papama, itd...???
Čak i novi obred kojega je uspostavio - Večera Gospodnja, bila je samo zamjena za pashu, zar ne?

Zadnja promjena: ; pet 20 tra 2007, 12:07; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
“Metnut ću mu na pleća ključ od kuće Davidove: kad otvori, nitko neće
zatvoriti, kad zatvori, nitko neće otvoriti.” (Izaija 22, 22)

more_horiz
Izrail je napisao/la:
“Metnut ću mu na pleća ključ od kuće Davidove: kad otvori, nitko neće
zatvoriti, kad zatvori, nitko neće otvoriti.” (Izaija 22, 22)

Hajde sad mi u skladu s tumačenjem biblijskih proročanstava i u pravom kontekstu, objasni ovaj redak, molim te, i pokaži na koji način on sugerira mogućnost ljudske vlasti nad Kristovom Crkvom! O čemu uopće ovaj tekst govori? Hajde reci, ako znaš!

more_horiz
“A ja tebi kažem: Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni sagradit ću
Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati. Tebi ću dati ključeve
kraljevstva nebeskoga, pa što god svežeš na zemlji, bit će svezano na
nebesima; a što god odriješiš na zemlji, bit će odriješeno na
nebesima." (Matej 16, 18-19)

Ključevi kao simbol autoriteta - i napose autoriteta nad domom Davidovim…

Velik je Papa autoritet. ko je kriv onima što to ne priznaju mogu se samo oholo hvastati.

Zadnja promjena: ; pet 20 tra 2007, 12:14; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
Iz

20 Uza Zakon! Uza svjedočanstvo! Tko ne rekne tako, zoru neće dočekati.

i gdje je tu dokaz , molim lijepo ??

more_horiz
Hrki, ako proučavaš Evanđelja, lijepo vidiš da je Isus držao Stari Zavjet za autoritet, kojemu je čak i ON SAM BIO PODLOŽAN! On nije sebe i svoju nauku ni u jednom trenutku stavljao IZNAD Tore! Najviše su Ga okrivljavali da ukida subotu, ali On je u nekoliko navrata jasno dao ljudima do znanja da Mu nije namjera kršiti subotu, nego objasniti kako se ona pravilno treba svetkovati ("Što je dopušteno činiti u subotu: činiti dobro ili zlo? Spasiti život, ili ga upropastiti?" - Marko 3:4).

Zadnja promjena: ; pet 20 tra 2007, 12:34; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
Izrail je napisao/la:

Velik je Papa autoritet. ko je kriv onima što to ne priznaju mogu se samo oholo hvastati.

Dakle, ti Izaiju 22:22 i Matej 16:19 povezuješ na taj način... Vidiš, sad si me podsjetio na dragomira, koji je u Bibliji našao da je jedan dan= tisuću godina, pa sada na temelju toga zaključuje da je svaki dan u tjednu stvaranja trajao 1000 godina! Ti tumačiš Bibliju na sličan način.

more_horiz
Justin je napisao/la:
Hrki, ako proučavaš Evanđelja, lijepo vidiš da je Isus držao Stari Zavjet za autoritet, kojemu je čak i ON SAM BIO PODLOŽAN! On nije sebe i svoju nauku ni u jednom trenutku stavljao IZNAD Tore! Najviše su Ga okrivljavali da ukida subotu, ali On je u nekoliko navrata jasno dao ljudima do znanja da Mu nije namjera kršiti subotu ("Što je dopušteno činiti u subotu: činiti dobro ili zlo? Spasiti život, ili ga upropastiti?" - Marko 3:4).

nisi mi odgovorio na citat iz izaije koji si sam naveo kao dokaz za isključivo sola scriptura
odgovori prvo na to:!:
subota i zakon su dalja , dublja priča:king:

more_horiz
Justin je napisao/la:
Izrail je napisao/la:

Dakle, ti Izaiju 22:22 i Matej 16:19 povezuješ na taj način... Vidiš, sad si me podsjetio na dragomira, koji je u Bibliji našao da je jedan dan= tisuću godina, pa sada na temelju toga zaključuje da je svaki dan u tjednu stvaranja trajao 1000 godina! Ti tumačiš Bibliju na sličan način.

nevidim nikakve logike
šta si ti tu dokazao Izrailu:?:

ništa
jedno , veliko NIŠTA:roll:
osim, što si smanjio svoj koliko-toliki rejting kod mene:pale:pale

more_horiz
Iz

Ne da mi se ponavljati, to sam već napisao u postu u kojemu sam dao biblijske principe za provjeru pravog proroka.

more_horiz
Polako hrki, nisam još objasnio Izaiju 22:22... Ali što mi uopće vrijedi vama dvojici tumačiti Pismo, kad ćete vi na temelju ovakve slabe logike meni dokazivati da nisam u pravu?

Zadnja promjena: ; pet 20 tra 2007, 12:55; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
Justin je napisao/la:
Iz

Ne da mi se ponavljati, to sam već napisao u postu u kojemu sam dao biblijske principe za provjeru pravog proroka.

zato jer i ne možeš, argumentirano dokazati
možeš samo po svom nekom ekstraktiranom, derivatnom tumačenju!

ali odgovori kako tumačiš onaj citat koji ti prije 10-20 minuta nevede Izrail
ono oko stada i jedenog pastira...

more_horiz
Izrail je napisao/la:

odlično brate

pa Justine , vidiš dokle može dovesti puko inzistiranje na LOGIČKOM, čisto racionalnom tumačenju citata iz Biblije

pa eto , tim istim tvojim , aršinom , šta ti sada imaš reći na ove Isusove riječi:
ta nisu se katolici odvojili od matičnog stada- reformiranih , nego je bilo obrnuto, zar ne?lol!

umirem od smijeha
Oprosti, hrki, ali stvarno ne znam tko na ovom forumu zastupa BIBLIJSKO učenje, a tko je onaj tko daje LOGIČNE argumente (a ponekad i "logično" povezuje neke biblijske tekstove, tako da se čini da Biblija kaže ono što on želi da ona kaže)- a ovakvo tumačenje Biblije, ne samo da je primitivno, nego i bezobrazno. Jer, ti na temelju ovakvih biblijskih tekstova o stadu i pastiru pokušavaš dokazati da je Katolička Crkva to stado, a papa valjda onda pastir, ili ne znam što već... PA SRAM TE MOŽE BITI, stvarno! I tebe i Izraila! Pravite se neki teolozi, a bubnete bezveze neki biblijski citat, izvadivši ga iz konteksta i onda ste kao s time mene pobili do daske... SRAM VAS MOŽE BITI OBOJICU! Ja se ponizno trudim da tumačim Bibliju u kontekstu, da ju razumijem u cjelini, tražim originalni tekst i sve, a vi se ovako SPRDATE s Božjom Riječju! Ma tko vam je dao takav autoritet? Sad si uzimate više prava nego sam papa, vjerujte mi! On si nikad ne bi dopustio da ovako tumači Pismo kao vi, a kamoli da to govori "ex catedra"!!

more_horiz
Justin je napisao/la:

Pa piše ti u Pismu: Izaija 8:20.

justine justine, ovdje te moram malo ukoriti (uostalom i sam si mi to rekao)... znam da si revan apologeta naše nauke, i jako to cijenim... ali ovaj stih ima veze sa načelom Sola Scriptura kao i bombardiranje hirošime sa izumiranjem dinosaura. sa ostalim se u načelu slažem, samo tako nastavi

more_horiz
Justin je napisao/la:
Izrail je napisao/la:

odlično brate

umirem od smijeha
Oprosti, hrki, ali stvarno ne znam tko na ovom forumu zastupa BIBLIJSKO učenje, a tko je onaj tko daje LOGIČNE argumente (a ponekad i "logično" povezuje neke biblijske tekstove, tako da se čini da Biblija kaže ono što on želi da ona kaže)- a ovakvo tumačenje Biblije, ne samo da je primitivno, nego i bezobrazno. Jer, ti na temelju ovakvih biblijskih tekstova o stadu i pastiru pokušavaš dokazati da je Katolička Crkva to stado, a papa valjda onda pastir, ili ne znam što već... PA SRAM TE MOŽE BITI, stvarno! I tebe i Izraila! Pravite se neki teolozi, a bubnete bezveze neki biblijski citat, izvadivši ga iz konteksta i onda ste kao s time mene pobili do daske... SRAM VAS MOŽE BITI OBOJICU! Ja se ponizno trudim da tumačim Bibliju u kontekstu, da ju razumijem u cjelini, tražim originalni tekst i sve, a vi se ovako SPRDATE s Božjom Riječju! Ma tko vam je dao takav autoritet? Sad si uzimate više prava nego sam papa, vjerujte mi! On si nikad ne bi dopustio da ovako tumači Pismo kao vi, a kamoli da to govori "ex catedra"!!

pa justine,

opet nisi ništa odgovorio na:

Isus je rekao i “bit će jedno stado, jedan pastir”.… nisu li oni koji dijele Isusovo stado kristovi protivnici…

a mi se s nikom ne sprdamo, pogotovo ne s biblijom
ja vjerujem svojim pastirima , teolozima, apologetama koji su 100-nama godina proučavali božju riječ

ali ispada ,da ti svojim naučiteljima ne vjeruješ , kad sam toliko fanatično tumačiš bibliju, temeljem vlastitig pukog osjećaja ili intuicije

more_horiz
Imaš pravo, ovo sam na brzinu napisao, bez puno razmišljanja... Ali ovaj redak nam ipak ukazuje na to, da je Izraelcima Tora uvijek bila najveći autoritet i pokazatelj Božje volje! Oni su sve proroke provjeravali na taj način, slaže li se njihova nauka s Pismom, ili ne - to sam objasnio u onom dugačkom postu...

A kad je riječ o soli scripturi, istina da ovaj redak direktno ništa ne dokazuje, ali on nam pokazuje da nam Božja pisana Riječ mora biti najveći autoritet, a ne nekakva ljudska filozofiranja! Sola scriptura! Samo Pismo!

Ali moj naglasak nije ni bio na ovom redku, nego na Isusu, koji je cijelim svojim životom pokazao da je i sam bio VJERAN TORI!

Pa onda pitam braću Katolike: Kad se sam Isus pokoravao Pismu, otkud vama Katolicima pravo da stvarate nekakve nove nauke, o kojima Pismo ništa ne piše? Na temelju kakvog autoriteta da netko tko proučava Pismo i vidi da ga ono poziva da sve provjerava, na temelju kakvog autoriteta i kakve logike bi takva vjerna osoba morala i trebala prihvatiti katoličku nauku?

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply