tko ti je rekao da DS SAMO PAPI daje puninu objave
ti očito ne razumiješ da kakno KC nije sastavljao papa nego koncili na temelju pomnog proučavanja najjačih umova KC-TEOLOGA, EGZEGETA ISL.
Brate Hrki, onda lepo uzmes i kazes nesto o tome, cisto da ne bude nerazumevanja. Ako se ti, npr., ne slazes sa onim sto je justin kazao, ili ko god drugi, pa i ja, lepo nam objasni-punina objave je ovo/ono...Sta je objava, mozda odatle da krenemo, sta znacu "punina", itd. Eto, mislim da je tako mnogo bolje da bi se razumeli. Ukapirao sam ja odavno gde lezi problem u nerazuvemanju, zato ti i kazem to. Ovako, kada kazes "ti ocito ne razumes", "vi nemate pojma", "vi nista ne znate", "nista ne razumete" i slicno-ne ide tebi u prilog, nego nama, najiskrenije! Tako krijes svoje neznanje.
A sto se tice "sastavljanja" razlicitih dogmi KC-pa ni to nije bas najtacnije da su najveci umovi ucestvovali u tome, jer su mnoge dogme donesene na osnovu toga sto su vec bile prisutne u crkvi vekovima, pa niko nije tolika budala da tako nesto 'izbaci' iz ucenja crkve, to bi izazvalo pravi rat. eto ti primera dogma iz tek 19 veka o Papi 'ex catedra'. Vekovima pre toga postojala je takva praxa, vekovima, iako nije bio formiran nikakav zvanican stav. A on se morao formirati, Justin je to dobro primetio. Jak uticaj protestantizma, mnoga pitanja u vezi ucenja RKC, jednostavno autoritet i samog pape je ozbiljno doveden u pitanje, i to je bio najbolji nacin da se ocuva u ono vreme integritet i celovitost i autoritet RKC i samog pape.
Ajde da ti ja odgovorim jer ne vičeš.
Izrail, pa sta ti mene smatras u sataniste ili sta..???? Pa zasto bih i vikao?? ako to i radim-jos uvek je to daleko od mrznje prema bilo kome, hvala Bogu nemam taj problem, niti ga zelim imati.
Dakle brate pa Papa se ispričao za pogreške koje su učinili ljudi u ime Crkve.
postujem navodno ispricavanje i izvinjavanje za toliko zivota izgubljenih u proslosti, ti to zoves "pogreskom", ja ili cinjenice govore malo drugacijim jezikom, ali nema veze. Prijatelju, ovde postoji problem, ako zelis da udjemo u to, zasto se sve to radilo? I u cemu je razlika izmedju ondasnjih papa i savremenijih?? Ili, jos bolje: izmedju ondasnje politike RKC i politike koju ona danas vodi?? Ima li slicnosti i razlika, i koje su ako ih ima?? Na koji nacin RKC zeli dominirati hriscanskim svetom?? Ovo ne bi trebao smatrati za uvredu, osim ako imas problem sa svojim egom (ajde, ruku na srce,ne delujes mi tako:) Ovo su ozbiljna pitanja (doduse, samo od nekih, ima ih jos).
Dakle devijacija je bilo. Ali niti sam Luther nije ostao imun na nenasilje i vidi što je izjavljivao o pobunjenim seljacima i baptistima. Imaš to na temi o Lutheru.
Ja ovde vidim generalni problem sa katolicima. Ko pominje Lutera, i ne znam zasto vi sve sto nije deo RKc ili PC smatrate za luterovimcima i slicno?
To sto ti pominjes Lutera i njegove probleme-o, pa i ja imam stosta prigovoriti, sad malo zurim, vreme me juri.
Slažeš se da danas Papa nije nikog ubio zar ne?
Mislim da sam ti jednom vec rekao nesto u vezi ove izjave: reci mi i pokazi istorijski koji je papa ikog licno ubio??? Hocu to da mi pokazes.
Poz.