Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Proklestvo

power_settings_newLogin to reply
+4
Aladin
No Nick
Justin
Ruta
8 posters

descriptionProklestvo - Page 6 EmptyRe: Proklestvo

more_horiz
Brate No Nick

Uopšte nije pitanje ovde prevod već TEMA.

Brate, aladine, zasto si se onda uhvatio za neki text? I cim se pojavila druga mogucnost onda vise nije u pitanju text nego tema?

Ok, da li je to TEMA 9 poglavlja-eto ti pa citaj.

Cela 9.-ta glava Hebrejima je objašnjenje ulaska Prvosveštenika u najsvetije mesto i koja je bila svrha toga i kako je to Isus ispunio.

Pa pitanje je da li je to tako.

Inače bukvalno sam prekucao Šarićev prevod.

Smile Pa nisi morao, imas ga online. Smile

Ako je Prvosveštenik u S.Z. ušao u Svetinju nad svetinjom krvlju ovaca i bikova da se pokaže pred Bogom za sebe i narod, gde je novozavetni Prvosveštenik onda ušao SVOJOM KRVLJU, (koja je savršenija od starozavetne) da se pokaže pred licem Božijim za nas? Molim te pročitaj ponovo 9.-tu glavu Hebrejima, i u iskrenosti svoga srca, reci gde je to ušao Isus.

Brat Aladin

Pa eto, nisam procitao tako kao ti, i zao mi je sto tamo ne mogu naci ono sto ti vidis, ili onako kako ti vidis stvari. Sta da radim.

Poz.

more_horiz
Ništa nije nejasno, sasvim su upravu u tome. Šator ili hram koji je bio u liku šatora se sastoja od tri dela, ili da budem precizniji 2.
Prvi deo je bio predvorje ili mesto pre ulaska u sam šator. Onda ulaskom u sam šator se ulazilo u svetinju. A onda taj zadnji deo je bio iza zavesa gde je bio presto milosti i suda. Služba prvosveštenika je bila upravo u tome, da uđe u taj poslednji deo, Svetinju nad svetinjama, krvlju, i da zastupa narod.

Ako je to bila uloga prvosveštenika u zemaljskom šatoru, pa dobro šta je uloga Prvosveštenika u Nebeskom. Jer zemaljski je bio stvoren na sliku nebeskog. Ako je zemaljski šator odražavao Nebeski, onda šta je odražavao prvosveštenik u S.Z. ako ne Prvosveštenika Novog Zaveta koji je ušao u Nebeski hram, a budući prvosveštenik, gde bi mogao ući svojom krvlju i da pribavi večni otkup ako ne u Svetinju nad svetinjama, samo ne 1844.-te već nakon što se uzneo.

Pa to je toliko jasno, što se tiče jasnoće potpuno si u pravu.

Brat Aladin

more_horiz
Ovo je prilicno tacno. Samo postoji jedan problem-svakodnevna sluzba prvosvestenika.

A to je Isus radio isto tako, i to je opisano u 9 poglavlju, a ne Njegovo posredovanje u Svetinji nad svetinjama. Gledano iz ugla pisca poslanice, Isusov ulazak jeste bio u svetinji nad svetinjama, ali u cilju inauguracije, jer i tada je ulazio svestenik u svetinju nad svetinjama, jednom godisnje, a to mnogi previdjaju!

Prema tome, meni nije jasno ili potpuno jasno ono sto ti kazes u vezi 9 pogavlja. Eto.

Osim toga, to li bese tema topica?? Smile

Poz.

more_horiz
OK, No Nick, nije problem. Važno da je ušao i da je pribavio naše otkupljenje. Amen!

Što se tiče teme, nije prvi put da se svi pomalo udalje sa osnovne teme, a verujem ne i poslednji put. Ali ako je razgovor bio konstruktivan i nekom koristan. To je to.

Slava Gospodu!

Brat Aladin

more_horiz
Važno da je ušao i da je pribavio naše otkupljenje. Amen!

amen, i ja tako mislim!

Inace, sto se tice 'skretanja', uvek se skrece sa teme, pa ljudi smo, a ja pitah jer sam vec vise zaboravio o cemu je bila ova tema....Smile Smile

Poz.

more_horiz
da, znam problem sa ta hagiom...ali probati ćemo rješiti problem putem CIJELE Biblije a ne grčke riječi...

No Nick da li smo mi po Bibliji svi svećenici Bogu ovdje na zemlji?

I da li u Prvom Šatoru (Svetinji) je bilo simbolike za lice Božje u SZ?

more_horiz
da, znam problem sa ta hagiom...ali probati ćemo rješiti problem putem CIJELE Biblije a ne grčke riječi...

Eto, jedva cekam da to 'resimo'. Smile

No Nick da li smo mi po Bibliji svi svećenici Bogu ovdje na zemlji?

a sta znaci uopce 'svecenik', sta imas na umu kada to kazes??

Vidis, nas ljudski problem je cesto u samoj terminologiji, sto kazemo nesto, a ne mislimo svi isto pod nekim pojmom. OK, neke stvari su jasne, ali neke malo teze za definisati. Zato te i pitam ovo. Sta su svecenici, sta zelis time reci?? Otprilike znam na sto tipujes, ali to je jednostavno objasniti.

I da li u Prvom Šatoru (Svetinji) je bilo simbolike za lice Božje u SZ?

nemam pojma sta me pitas...Smile

more_horiz
Eto, jedva cekam da to 'resimo'. Smile

nije toliko važno jer ono što govore adventistički teolozi o hagii je više to rješeno na način kako odgovara vlastitom umu a ne duhu...

ja bi to riješio pomoću duha, duhovno, a ne tjelesno...

a sta znaci uopce 'svecenik', sta imas na umu kada to kazes??

Vidis,
nas ljudski problem je cesto u samoj terminologiji, sto kazemo nesto, a
ne mislimo svi isto pod nekim pojmom. OK, neke stvari su jasne, ali
neke malo teze za definisati. Zato te i pitam ovo. Sta su svecenici,
sta zelis time reci?? Otprilike znam na sto tipujes, ali to je
jednostavno objasniti.

mislim na to da smo svi koji smo otkupljeni Kristovom krvlju postali svećenici Božji (Otkrivenje 1:6)

nemam pojma sta me pitas...Smile

kako ne?

da li je u Svetinji Šatora sastanka bilo lice Božje?

more_horiz
nije toliko važno jer ono što govore adventistički teolozi o hagii je više to rješeno na način kako odgovara vlastitom umu a ne duhu...

Pa, zavisi kako to posmatras. i drugacija strana je to resila kako njoj odgovara, pa na istom smo. A sad odjednom nije vazno?

Alo jel' ti mislis da sam ja mentol, ili sta li vec? Mislis da nisam upoznat bar sa nekim napadima, i da nisam analizirao u zelji da nadjem istinu? Koju novu mudrost mislis da prosipas/? Evo, izvoli otvori temu pa da pricamo o tome.

ja bi to riješio pomoću duha, duhovno, a ne tjelesno...

da, naravno, sad menjamo taktiku...? I ja bih to resio na takav nacin, ali moraju obe strane biti duhovne. Ti polazis od toga da si ti duhovan??

mislim na to da smo svi koji smo otkupljeni Kristovom krvlju postali svećenici Božji (Otkrivenje 1:6)

To nije odgovor. Sta znaci biti svecenik? nisam pitao kako se on postaje, nesto drugo sam pitao.

kako ne?

da li je u Svetinji Šatora sastanka bilo lice Božje?

Ne razumem pitanje i dalje.

more_horiz
Aladin je napisao/la:
Ništa nije nejasno, sasvim su upravu u tome. Šator ili hram koji je bio u liku šatora se sastoja od tri dela, ili da budem precizniji 2.
Prvi deo je bio predvorje ili mesto pre ulaska u sam šator. Onda ulaskom u sam šator se ulazilo u svetinju. A onda taj zadnji deo je bio iza zavesa gde je bio presto milosti i suda. Služba prvosveštenika je bila upravo u tome, da uđe u taj poslednji deo, Svetinju nad svetinjama, krvlju, i da zastupa narod.

Ako je to bila uloga prvosveštenika u zemaljskom šatoru, pa dobro šta je uloga Prvosveštenika u Nebeskom. Jer zemaljski je bio stvoren na sliku nebeskog. Ako je zemaljski šator odražavao Nebeski, onda šta je odražavao prvosveštenik u S.Z. ako ne Prvosveštenika Novog Zaveta koji je ušao u Nebeski hram, a budući prvosveštenik, gde bi mogao ući svojom krvlju i da pribavi večni otkup ako ne u Svetinju nad svetinjama, samo ne 1844.-te već nakon što se uzneo.

Pa to je toliko jasno, što se tiče jasnoće potpuno si u pravu.

Brat Aladin

Da bi Isus ušao u drugi dio šatora - u Svetinju nad svetinjama, morao je prvo uči u originalni prvi dio iza prve zavjese koja je svetinju djelila od trijema.. da bi iza kadionog oltara otvorivši zavjesu ušao u Svetinju nad svetinjama u drugi dio šatora u kojem se vršila služba pomirenja.- u Svetinju nad svetinjama.Sasvim je logično da službu u prvom odjeljenju - iza prve zavjese - obavlja Isus boljom krvlju..Tako i u drugom dijelu službe..Uči direktno - znači proči prvo odjeljenje i prvi dio službe ili , obje spojiti u jednu..No tako se nije radilo u sjeni..U sjeni se nije radilo boljom krvlju, a bolja krv nije ukinula prvo odjeljenje i učinila službu prvog odjeljenja nepotrebnom.Dapače , da bi Svećenik mogao obaviti Pomirenje morao je prije obaviti prvi dio ..
Prvo odjeljenje ukazuje na vrijeme koje mora proći od ulaska od uznesenja
pa do vremena pomirenja - ili do vremena očišćenja svetinje i do Nebskoga suda..
Izlazak 30,10; Levitski zakonik 16,16-30; Molimo, idemo na mjesto- Nebeska svetinja da oslobodimo temu - prokletstvo..

Zadnja promjena: ; sub 24 oľu 2007, 23:31; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
No Nick je napisao/la:

da, naravno, sad menjamo taktiku...? I ja bih to resio na takav nacin, ali moraju obe strane biti duhovne. Ti polazis od toga da si ti duhovan??

ne, nisi me razumio...

mislio sam da na Nebu ne postoji fizički Hram kakav je opisan u Hebrejima nego to treba gledat sve duhovno...

To nije odgovor. Sta znaci biti svecenik? nisam pitao kako se on postaje, nesto drugo sam pitao.

pa mislio sam na onaj tip svećenika koji su ulazili u prvi dio šatora...

9:24 Krist doista ne uđe u rukotvorenu Svetinju, protulik one istinske, nego u samo nebo: da se sada pojavi pred licem Božjim za nas.

ako je Krist ušao u prvi dio šatora na Nebu, da li je to slika iz Starog zavjeta i gdje se pojavljuje lice Božje u prvom šatoru starog zavjeta?

more_horiz
ne, nisi me razumio...

mislio sam da na Nebu ne postoji fizički Hram kakav je opisan u Hebrejima nego to treba gledat sve duhovno...

Nemoj da pricas da ne postoji? Smile Nije rec o 'duhovnom', vec o alegorijskom tumacenju Biblije koje se preko Filona, Origena i alexandrijske skole tumacenja, zadrzalo i do nas danas. Ta skola uci, koliko je meni poznato, o simbolicnom a ne doslovnom Hramu na nebu, sto je strano Bibliji, jer Mojsije je video samo maketu pravog Hrama. To isto se ponavlja i u Hebrejima poslanici. U sustini, ovo o cemu ti pricas jeste princip tumacenja, a kada njega koristis dolazis do zakljucka da ne postoji nebeski Hram.

Prijatelju, jel' ti ne zelis ili neces ili ne znas da mi odgovoris?? Sta znaci u novom zavetu biti svecenik, na koji nacin? Ko su svecenici u novome zavetu, ima li ih??

9:24 Krist doista ne uđe u rukotvorenu Svetinju, protulik one istinske, nego u samo nebo: da se sada pojavi pred licem Božjim za nas.

ako je Krist ušao u prvi dio šatora na Nebu, da li je to slika iz Starog zavjeta i gdje se pojavljuje lice Božje u prvom šatoru starog zavjeta?

I dalje nista ne kapiram sto kanis reci? Bozje lice oznacava Njegovu prisutnost, to znam, sa time se slazem. Drugo ne kapiram.

more_horiz
No Nick je napisao/la:

Nemoj da pricas da ne postoji? Smile Nije rec o 'duhovnom', vec o alegorijskom tumacenju Biblije koje se preko Filona, Origena i alexandrijske skole tumacenja, zadrzalo i do nas danas. Ta skola uci, koliko je meni poznato, o simbolicnom a ne doslovnom Hramu na nebu, sto je strano Bibliji, jer Mojsije je video samo maketu pravog Hrama. To isto se ponavlja i u Hebrejima poslanici. U sustini, ovo o cemu ti pricas jeste princip tumacenja, a kada njega koristis dolazis do zakljucka da ne postoji nebeski Hram.

pa samo Nebo je Hram...a sve stvari koje je Bog naredio Mojsiju su alegorijske odnosno metaforične i predstavljaju sliku nečega duhovnog...

Prijatelju, jel' ti ne zelis ili neces ili ne
znas da mi odgovoris?? Sta znaci u novom zavetu biti svecenik, na koji
nacin? Ko su svecenici u novome zavetu, ima li ih??

pa rekao sam ti da su to svi koji služe Bogu. po Kristu Isusu posredstvom Duha Svetoga

I dalje nista ne kapiram sto kanis reci? Bozje lice oznacava Njegovu prisutnost, to znam, sa time se slazem. Drugo ne kapiram.

pa da li je u Svetinji postojala Božja Prisutnost ikada?

more_horiz
Daniel je napisao/la:
No Nick je napisao/la:

ne, nisi me razumio...

Sjena je bila na zemlji.Na nebu je original.
Prvi dio originala nije prestao postojati.On je čekao bolju krv - da se njome obavi služba u prvom dijelu nakon uznesenja da bi se nakon toga obavila služba boljom krvlju u drugom odjeljenju šatora - tj Hrama..

more_horiz
Ah, kakva rasprava oko tako jasne stvari u Bibliji.
Ako Hrist nije ušau u Najsvetije mesto svojom Krvlju da se pokaže pred licem Božijim za nas do 1844, i da pribav i večni otkup; ŠTA JE ONDA BILO SA HRIŠĆANIMA do 1844, ako to Isus nije učinio do tada.

Brat Aladin

more_horiz
pa samo Nebo je Hram...a sve stvari koje je Bog naredio Mojsiju su alegorijske odnosno metaforične i predstavljaju sliku nečega duhovnog...

Pa samo nebo je hram...Smile) Kako moze samo nebo da bude hram?? Ovo je toliko nelogicno. Drugo, alegorijske i metaforicke metode nisu najbolji princip za tumacenje Biblije. Vec sam ti kazao odakle poticu. Od Filona, koje prakticno htio pribliziti grcima jevrejsku filozifiju, i jevrejima grcku filozofiju.

Pored toga, Bog je jasno Mojsiju pokazao maketu originalnog Hrama na nebu! Nasa svetinja, odnosno ona zemaljska, je samo bila tip prave, one na Nebu. Nigde ti nemas u Pismu izjave tipa "ne postoji, to je iluzija, alegorija, metafora..." Biblijski pisci je nisu tako shvatali.

more_horiz
No nick, moram se sad praviti važna jer mi je jasna nebeska svetinja bounce

more_horiz
No Nick što je Hram Božji sada na zemlji?

i nisi mi odgovorio na pitanja koja sam ti postavio u vezi svećenika i Božje Prisutnosti u Svetinji...

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply