Sestro Noemi
Ja ne bi nikad delio Hrišćane na sektaše, denominacionaliste ili ko zna šta? Previše često se desilo u istoriji da su ljudi prezreli u svom vremenu ono što je bilo od Boga. To što se neka grupa brojčano uvećava ili smanjuje nemora samo po sebi značiti ništa. To što je Adventistička crkva dobila na milione vernika više, ne znači ništa, a to važi i za svaku drugu crkvu. Kvalitet je u Božijim očima mnogo bitniji nego kvantitet. "Ako se dvoje ili troje nađu u moje Ime..." Nekaže se: "Ako se deset ili dvadeset miliona ljudi okupi u moje ime...?????"
Što se tiče famozne 1844 i da je Isus tada ušao u najsvetije mesto u Nebu, ako bi samo čitali poslanicu Hebrejima, onako kako piše, bilo bi krajnje jasno da je Isus već u vreme kada je napisana ta poslanica tamo ušao. Evo neka se svi čitaoci foruma uvere u to.
Hebrejima 9:1-12:
I onaj prvi je, svakako, imao bogoštovne uredbe i Svetinju, ali ovosvjetsku.
Šator je uistinu bio uređen: prvi, u kojem bijaše svijećnjak, stol i prinos kruhova, a zove se Svetinja;
iza druge pak zavjese bio je šator zvan Svetinja nad svetinjama u njoj zlatni kadionik i Kovčeg saveza, sav optočen zlatom, a u njemu
zlatna posuda s manom i štap Aronov, koji je ono procvao, i ploče
Saveza; povrh njega pak kerubi Slave što osjenjuju Pomirilište. O tom ne treba sada potanko govoriti.
Pošto je to tako uređeno, u prvi šator stalno ulaze svećenici obavljati bogoslužje, a u drugi jednom godišnje samo veliki svećenik, i to ne bez krvi koju prinosi za sebe i za nepažnje naroda.
Time Duh Sveti očituje da još nije otkriven put u Svetinju dok još postoji prvi Šator.
To je slika za sadašnje vrijeme: Prinose se darovi i žrtve koje ne mogu u savjesti usavršiti bogoslužnika sve same na ićima i pićima i raznim pranjima utemeljene tjelesne uredbe, nametnute do časa ispravka.
Krist se pak pojavi kao Veliki svećenik budućih dobara pa po većem i
savršenijem Šatoru - nerukotvorenu, koji nije od ovoga stvorenja i ne po krvi jaraca i junaca, nego po svojoj uđe jednom zauvijek u Svetinju i nađe vječno otkupljenje.
O kojoj Svetinji se radi Pavle to nedvosmisleno kaže u Hebrejima 10:19-20.
Imamo dakle, braćo, slobodan ulaz u Svetinju po krvi Isusovoj put nov i živ što nam ga On otvori kroz zavjesu, to jest svoje tijelo;
Još jedna potvrda i to definitivna, Hebrejima 6:19-20:
Ona nam je kao pouzdano i čvrsto sidro duše što ulazi u unutrašnjost iza zavjese,
kamo je kao preteča za nas ušao Isus postavši zauvijek Veliki svećenik po redu Melkisedekovu.
Ako ovo nije dokaz da je Krist ušao u Najsvetije mesto još u vreme pisanja poslanice Hebrejima, onda ne znam u šta bih mogao da verujem, kada Pismo to tako jasno i nedvosmisleno uči.
Brat Aladin
www.nevesta-hristova.org