Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Proklestvo

power_settings_newLogin to reply
+4
Aladin
No Nick
Justin
Ruta
8 posters

descriptionProklestvo EmptyProklestvo

more_horiz
Postoji jos nesto sto me zbunjuje u vezi adventistickog vjerovanja i molilabih da mi odgovorite.Znamo svi da je Miller imao lazno prorostvo i da mu je povjerovala masa vjernika.Nije mi jasno kako niko nije prepoznao laznog duha zavodljivosti. Mi znamo da u Svetom Pismu pise da svak koji doda ili oduzme iz Svetog Pisma je proklet.Nije mi jasno kako poslije toga je doslo do blagoslova u adventistikcoj crkvi i da se upravo sestra Vajt(andjeo) dobila tu objavu a ne neko iz druge crkve?

descriptionProklestvo EmptyRe: Proklestvo

more_horiz
Draga sestro,
tvoje pitanje je na mjestu.

Odgovor:
Vjerujem da je Bog dopustio da se dogodi određena zabuna, kako bi se na jedan čudesan način, u onom kriznom vremenu u kojemu su ljudi bili zavedeni vlastitim napretkom i vjerovanjem da će čovjek sam stvoriti 1000-godišnje kraljevstvo mira na Zemlji, formirao narod koji s najvećom čežnjom i poniznošću iščekuje dolazak Spasitelja Isusa Krista... Moramo shvatiti da je ondašnja mileritska poruka o Kristovom dolasku 1844. godine, iako sama po sebi nije bila točna po pitanju datuma, ipak kao Božja poruka svijetu u sebi uključivala poruke koje su bile potpuno utemeljene na Pismu, na vrlo dobrom i dubokom razumijevanju Pisma, koje je tada bilo neopisivo potrebno ljudima i ženama koji su bili gladni i žedni Božje Riječi, Božjeg poziva na pokajanje...

Miller je imao lažni datum, to je točno. Bilo je nekoliko lažnih datuma. Ali mi (adventisti kojima se obraćaš) nismo nastali iz tog mileritskog pokreta koji je vjerovao da je Isus došao 1844. godine i onda se poslije razočarao i odbacio potpuno tu godinu. Mi smo nastali iz adventističkog pokreta koji je nakon 1844. počeo gorljivo istraživati Pismo (posebno Hebrejima i Daniela 7-9 i Levitski zakonik 16). Taj pokret je vjerovao da se ipak nešto dogodilo 1844. godine - da se ostvarilo proročanstvo iz Daniela 8:14, o "čišćenju" nebeskog svetišta!

E sad, svjestan sam da se mnogi ne slažu s ovakvim tumačenjem Daniela 8:14, ali ako doista želite shvatiti ima li ovo tumačenje smisla, ili ne - onda morate biti strpljivi, saslušati adventističko objašnjenje, proučiti sve biblijske retke koje ćemo vam dati, te saslušati naše tumačenje do kraja.

Nije jednostavno razumjeti ovo proročanstvo. Čak su i neki adventisti tu jako skeptični... Međutim, to su uglavnom oni adventisti, koji su tek površno proučili ovu temu. U Bibliji imamo puno čvrstih pokazatelja o istražnom sudu... Abraham je već neke stvari lijepo objasnio... Molim te Ruta da pukušaš razumjeti adventističko tumačenje u cjelini, prije nego ga počneš osuđivati. Vjeruj nam, naša poruka je BIBLIJSKA PORUKA.

U svakom slučaju, biblijska poruka o istražnom sudu, o nebeskom svetištu, o vidljivom i slavnom Kristovom drugom premilenijalnom dolasku i potrebi pravilne pripreme za njega - to su teme koje svaki iskreni kršćanin mora istraživati s najvećom poniznošću i ozbiljnošću, kao da mu od toga život ovisi! Nije li tako? I moramo priznati da nam za spasenje, na kraju krajeva, nije važno jesmo li u detalje shvatili sva proročanstva (što nikad ni nećemo uspjeti), nego jesmo li shvatili Božji poziv, Božju poruku nama, ljudima posljednjeg vremena! Ako se slažemo, predlažem da krenemo...idemo otvarati Bibliju, korak po korak, malo po malo, sve više i više, razumijevati Božju poruku nama...

more_horiz
Nikako ne razumijem to čišćenje nebeskog svetišta, Justine. Molim da mi to netko zdravoseljački objasni, već me to proganja, uznemiruje i nije mi dobro.

Što je to nebesko svetište, gdje se nalazi, od čega je onečišćeno da se treba čistiti, helppppp....

more_horiz
Kako to mislis 'imao je lazno prorostvo'? To ne razumem.

more_horiz
Noemi je napisao/la:
Nikako ne razumijem to čišćenje nebeskog svetišta, Justine. Molim da mi to netko zdravoseljački objasni, već me to proganja, uznemiruje i nije mi dobro.

Što je to nebesko svetište, gdje se nalazi, od čega je onečišćeno da se treba čistiti, helppppp....

Pripremam jedno zdravoseljačko tumačenje, Noemi. Ali budući da odjednom moram raditi na više strana (a nisam žensko, ni superman, ni superžena, da bih to baš najbolje uspijevao), molim te da shvatiš da mi treba malo vremena... Ali ne brini, sada mi je ova tema glavna na popisu!

Želim samo ohrabriti svakoga koga muči ova tema kao Noemi, da je adventističko tumačenje toliko čvrsto, uravnoteženo i ukorijenjeno na Bibliji, da doista nema nikakvog razloga za brigu, tipa: "mi adventisti smo tu učinili veliki promašaj", "sve smo pogrešno razumjeli"..itd.. Doista naše tumačenje još nijedan stručnjak nije uspio opovrgnuti...

Ali ne radi se čak ni o tome, nego najveći naglasak mi vjernici trebamo staviti na poruku koju ću ja iz svega toga primiti za svoj sadašnji život! Isto kao što su Izraelci pred Yom qippur živjeli u duhovnom samoispitivanju i čežnji da budu potpuno predani Bogu, isto kao što su vjernici 1844. godine sa strpnjom i velikom čežnjom očekivali slavni Kristov dolazak - tako i mi danas, koji živimo u posljednjem vremenu, u vremenu pred završnom fazom Kristove otkupiteljske službe, trebamo imati u svojim srcima i umovima ovu jaku svijest o blizini Njegovog dolaska, jaču nego itko ikada ranije! Ovo danas više nije tipologija, ovo je STVARNOST! Isus dolazi! Jesmo li potpuno Njegovi? Jesmo li s punim povjerenjem predani Njemu, bez obzira na to što nam puno stvari nije jasno, što nam se neke stvari čine i nelogičnima možda, što smo možda u velikim kušnjama...
JESMO LI POTPUNO NJEGOVI?
Ali tu opet postoji opasnost da se previše zatvorimo u sebe, podsvjesno misleći da smo MI ti, koji sad moramo nekako pripremiti svoja srca...tu postoji opasnost da odemo u nekakav perfekcionizam...
Ljudi, ako smo odlučili da ćemo biti potpuno Njegovi, tada krenimo u AKCIJU! Tada krenimo činiti ono što treba činiti vjerni naraštaj posljednjeg vremena: PROPOVIJEDATI EVANĐELJE SVIMA! Jer, Isus je dao svojim učenicima veliki nalog, iako su u tom trenutku neki bili slabi u vjeri, iako su neki "sumnjali" (Matej 28:17-20)! Ako smo slabi u vjeri, ako osjećamo da su kušnje velike i snažne - ne gledajmo u kušnje, gledajmo u ISUSA i krenimo pomagati ljudima oko sebe da shvate ljepotu, istinu i dobrotu našeg Spasitelja!

To je jedini način da i sami opstanemo u ovom teškom vremenu.

Neka nas sve Bog vodi u hodu s Njim...victory

more_horiz
ma ne mislim ja o krivim učenjima, sada. o tome nemam nikakvo učenje, prazna glava, pa pitam jer ne znam study

more_horiz
Žeđaš za znanjem, ha?pepsi

Pa morat ćemo te podhitno napojiti! trk

more_horiz
samo nemoj divku, molim te Twisted Evil

more_horiz
Noemi je napisao/la:

Za zdravoseljački odgovor treba i postaviti zdravoseljačko pitanje.

No , postoji li na nebu stvarno Svetište, Nebeska svetinja, ili je to samo govorna figura, metafora, koja simbolizira neku aktivnost u Božjem umu u svrhu našeg spasenja?
Poslanica Hebrejima i Otkrivenje Isusa Krista ističu da na Nebu postoji stvarno Svetište, stvarno-realno kao što je zbiljski stvaran Bog, Krist ,Duh Sveti, Jagnje Božje koje sada , upravo sada, i za Tebe posreduje, za sve nas kao naš Poglavar svećenički:
Molimo , pročitajmo :
Poslanica Hebrejima:
"Glavno je u ovome izlaganju ovo: imamo upravo takva Velikog svećenika - on sjede s desne strane prijestolja Veličanstva na nebesima, kao služitelj Svetišta i pravog šatora, kojeg načini Gospodin, a ne čovjek."
čitajmo dalje - dobro bi bilo u prijevodu Šarića ako nemate od Kršćanske sadašnjosti..
Kako je Krist svojom žrtvom razorio moć grijeha na zemlji osudivši grijeh za grijeh u tijelu dovršivši osuđenje smrču svojom nakon uznesenja je ko žrtva-Svećenik - krvlju svojom ušao u Nebesku svetinju i na Nju prenio grijehe kako bi izvršio službu u prvom i drugom odjeljenju - službu u prvom dijelu i službu u drugom dijelu.
Nas zanima ne samo prvi dio službe , već napose drugi dio
koji je služba očiščenja svetinje od grijeha na osnovu pregleda zapisa o grijesima kako bi se mogao obaviti sud i ostvariti vječno pomirenje i prenijeti grijehe na oca grijeha - izmislioca zla..Tu se dakle obavlja istovremeno - očišćenje svetinje, krvlju Velikog svećenika - Krista-koji je razorio svojom žrtvom grijeh i u Svetinji našao vječni otkup svojom krvlju; obavlja se istražni sud , obije radnje se odvijaju u sadašnje vrijeme jer je sadašnje vrijeme od 1844 Dan pomirenja, računajuči početak ako se od datuma proglas o izgradnji hrama doda 2300 godina..
Krist u Svetinji posreduje za nas -Hebrejima 9,24.
Hram nije isto što i Nebo- Hram je smješten u Nebu..
Kako će netko primiti plaću ako nije prošao sud milosti na kojem se utvrđuje da li je netko primio milost ili je odbio...

more_horiz
Pa, citava starozavetna pozadina je ispunjena u Isusovoj sluzbi na ovoj zemlji. Njegovo posredovanje u svetistu je samo jedna od njih. Verovatno jedna od najlepsih. Za moj pojam bar.

Divan je Isus!

more_horiz
<BLOCKQUOTE>
<BLOCKQUOTE>
Ruta je napisao/la:
sestra Vajt(andjeo)

A joj sve me vise strah hvata kad vidim sto ljudi vjeruju da adventisti vjeruju,mi cak i ne tvrdimo da je E.G.White prorok,a kamo li andjeo,ocito razlicite valne duljine,ili magnetna polja djeluju drugacije.</BLOCKQUOTE></BLOCKQUOTE>

more_horiz
Hehehe...ja cuo da nas neki optuzuju da se krstimo u "ime" elen vajt...:)

To me odusevilo prosto iz razloga sto znam da nije istina, dakle na dobroj sam strani...

Poz.

more_horiz
Ruta je napisao/la:
Postoji jos nesto sto me zbunjuje u vezi adventistickog vjerovanja i molilabih da mi odgovorite.Znamo svi da je Miller imao lazno prorostvo i da mu je povjerovala masa vjernika.Nije mi jasno kako niko nije prepoznao laznog duha zavodljivosti. Mi znamo da u Svetom Pismu pise da svak koji doda ili oduzme iz Svetog Pisma je proklet.Nije mi jasno kako poslije toga je doslo do blagoslova u adventistikcoj crkvi i da se upravo sestra Vajt(andjeo) dobila tu objavu a ne neko iz druge crkve?

Sestra White nije Nebeski anđeo već vijesnik izabran od Boga koja je imala i svoje anđele tumače i voditelje u vizijama, snovima, razmišljanjima..kao što i nama anđeli pomažu u zaštičivanju našeg uma..Kao što ima svaki vjernik svoje napadače - anđele sila tame , jer se vjernik nalazi u Velikoj borbi između dobra i zla kao vojnik ..
Milerovo "proroštvo" nije bio temelj adventističke doktrine već jedan od uzroka istraživanja pitanja o Svetinji koja se spominje u Danielu u svezi 2300 dana i noći.Od mnoštva razočaranih , treči dio se usmjerio na objašnjenje uzroka razočarnja i uzroka Milerovog "lažnog proroštva" koji je Isusa iskreno očekivao kao i drugi..
Mnoštvo je vjernika pokušalo objasniti - Bog je slao svoje poruke i vizije vjernima da pripremi narod koji će svijetu prenijeti Božju poruku, najsvečaniju i najozbiljniju opomenu -Troanđeosku opomenu o milosti i sudu..
Molim, da li će Miler ili ne u Nebo ovisi o nebeskom sudu - da li se pošteno odnosio prema Bibliji.Na Nebeskom sudu se ne samo sudi prema Zakonu, milosti, već prema Bibliji..Riječi Božjoj..
Ne na osnovu tradicije , teologije itd, ......
Kako je adventni pokret djelo Božje, isto tako postoji i antiadventistički pokret kojeg predvodi antikristov poglavar - sotona..koji svojim tumačenjima Biblije i svojim anđelima i ljudskim agentima nastoji razoriti vijesnike i samu vijest..Kao što izlaze vjerni iz Babilona tako u njega i ulaze nevjerni Istini da bi u ime istine razarali istinu...Mežu ulaznicima u Babilon takvi se nalaze na putu samožigosanja jer sudjeluju u Babilonskim grijesima namjerno iz mržnje i pakosti buduči se bore protiv Svetinje lažima o Kristovoj službi - kao na pr. Isus nam je oprostio, što tu sada komplicirati, kad su duše i tako besmrtne i odlze ili u čistilište, pakao, ili raj a neke i u limb..Ili, evo ovo je pravi Ilija i zove se tako i tako...

more_horiz
Pozdrav,

Ne bih koristio tako rec prokletstvo za Wilijama Milera, covek je imao jako veliku glad za Bozijim dolaskom to je cinjenica.

Cinjenica je i da je na osnovu istrazivanja prorockih knjiga pre svega Danijelovog tumacenja dosao dosao do 1884, ali kasnije ono sto je za razgovor veoma vazno je vizija Hirama Edsona koji je imao viziju da je Isus toga dana usao ne u Nebesku Svetinju, NEGO U SVETINJU NAD SVETINJAMA.

Jednostavno je Noemi, ako citas SZ vidis da je sator koji su Izraelci napravili a kasnije i Solomonov hram imao dva dela.

Prvi je bio SVETINJA GDE SE OBAVLJALA SVAKODNEVNA SLUZBA, i sastojao se od stola sa hlebovima, Zlatnog svecnjaka, ali je postojala i SVETINJA NAD SVETINJAMA U KOJOJ NIJE BILO DNEVNE SLUZBE, VEC JE PRVOSTVESTNENIK ULAZIO JEDNOM GODISNJE DA IZVRSI OCISCENJE GREHA.

Sada to je preneto u Nebo, jer stoji cinjenica da postoji stvarni hram na Nebu, stvarni presto, da je Jovan u Otkrivenju koristio samo starozavetnu tipologiju.

Ono sto je diskusija DA LI JE ISUS 1884 godine usao u TO ODELJENJE NEBA SVETINJU NAD SVETINJAMA DA OCISTI GREH NARODA, to je jako diskutabilno do tada je on kako se kaze cinio sluzbu u predvorju ali od tada pa dakle i danas ON JE U SVETINJI NAD SVETINJAMA I OCISCAVA GREH NARODA.

Jako opsirna tema.

more_horiz
dragomir je napisao/la:
Pozdrav,

Ne bih koristio tako rec prokletstvo za Wilijama Milera, covek je imao jako veliku glad za Bozijim dolaskom to je cinjenica.

Cinjenica je i da je na osnovu istrazivanja prorockih knjiga pre svega Danijelovog tumacenja dosao dosao do 1884, ali kasnije ono sto je za razgovor veoma vazno je vizija Hirama Edsona koji je imao viziju da je Isus toga dana usao ne u Nebesku Svetinju, NEGO U SVETINJU NAD SVETINJAMA.

Jednostavno je Noemi, ako citas SZ vidis da je sator koji su Izraelci napravili a kasnije i Solomonov hram imao dva dela.

Prvi je bio SVETINJA GDE SE OBAVLJALA SVAKODNEVNA SLUZBA, i sastojao se od stola sa hlebovima, Zlatnog svecnjaka, ali je postojala i SVETINJA NAD SVETINJAMA U KOJOJ NIJE BILO DNEVNE SLUZBE, VEC JE PRVOSTVESTNENIK ULAZIO JEDNOM GODISNJE DA IZVRSI OCISCENJE GREHA.

Sada to je preneto u Nebo, jer stoji cinjenica da postoji stvarni hram na Nebu, stvarni presto, da je Jovan u Otkrivenju koristio samo starozavetnu tipologiju.

Ono sto je diskusija DA LI JE ISUS 1884 godine usao u TO ODELJENJE NEBA SVETINJU NAD SVETINJAMA DA OCISTI GREH NARODA, to je jako diskutabilno do tada je on kako se kaze cinio sluzbu u predvorju ali od tada pa dakle i danas ON JE U SVETINJI NAD SVETINJAMA I OCISCAVA GREH NARODA.

Jako opsirna tema.

Ispravak - ne 1884 već 1844!

Slika Originala je prestala na Zemlji kada je Krist umro na Križu i razorio grijeh svojom smrću da bi prenio grijehe u Svetinju i krvlju svojom očišstio Nebeski Hram -Nebeski Original u kojem je prijestol milosti..
Pokušajmo zamisliti tu originalnu ljepotu i Isusovu službu..ispitajmo slobodni put u Svetinju ..Između očišćenja svetinje i očiščenja naroda na zemlji postoji paralela - tko na zemlji se pokaje u Ime Isusovo - njegov dio grijeha se čisti od svetinje krvlju se briše taj dio onečićene svetinje...
Koristimo dok još postoji vrijeme milosti te paralele ...

more_horiz
krvlju svojom ušao u Nebesku svetinju i na Nju prenio grijehe kako bi izvršio službu u prvom i drugom odjeljenju - službu u prvom dijelu i službu u drugom dijelu.

- znači: Isus je prenio grijehe čovječanstva sa sobom u nebo?
na čega se odnosi ono što piše da ništa nečisto neće moći u nebo?
-da li su to dva različita pojma, ovo nebo u kojem se događa očišćenje u nebeskoj svetinji, i konačni smještaj vjernika?
(uh? šta sam ja čitala u bibliji dosad, pa ja ništa neznam scratch

more_horiz

Mislis 1844??

Cuj, ako to nije tacno, ceo adventizam bi pao pre no sto je poceo. Ja znam da ljudi ne razumeju to, ismejavaju i slicno, ali koliko sam licno istrazivao stvari-verujem da je to to. Bog je podigao pokret sa posebno vescu.Druga je stvar ako oni ili neki od njih ne objavljuju kako bi trebalo. Svejedno, vest ostaje vest.

U sustini, adventizam je pokret, to je najbolja rec. I to mi se svidja, jer institucije nisu nesto sto Bog zeli. Iako je potrebna organizacija, nije potrebna institucija, jer one su staticne.

more_horiz
adventizam je prerastao iz sekte u denominaciju, učila ja iz sociologije, nije kult, anije više ni sekta. postaje denominacija, i snažno napreduje, statistika.

a neke denominacije su počele slabiti, i prijeti im generacijsko odumiranje...

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply