Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Proklestvo

power_settings_newLogin to reply
+4
Aladin
No Nick
Justin
Ruta
8 posters

descriptionProklestvo - Page 3 EmptyRe: Proklestvo

more_horiz
dominik je napisao/la:
Ruta je napisao/la:
Po svim izgledima za sve je kriv Pavle i izgleda po necijim tvrdnjama da mu je nedostajalo Duha da nam sve jasno objasni.Tako je i za cistu i necistu hranu,tako je i za subotu i da ne nabrajam.Vazno je da danasnji teolozi imaju vise Duha.Jadan nas Pavle jedno misli a drugugacije pise.

Cini se da je tako...albino

Ne mogu shvatiti kako toliki današnji vjernici mogu razmišljati na ovakav način?

Sestro Ruta i brate Dominiče, mislite li vi da Pavlove poslanice trebamo DOSLOVNO tumačiti? Ako da, tada je Pavao 100 puta izrekao najveće nebuloze i kontradikcije.
Toliko što se tiče "jasnoće" Pavlovog izlaganja... (Posebno ovo važi za poslanicu Rimljanima.)

Ako mislite da vi bolje možete razumjeti Pavolve poslanice od onih vjernih Božjih ljudi koji su desetljeća svoga života posvetili tome da s puno molitve i obrazovanja, pokušaju razumjeti KOME, KADA i ZAŠTO je Pavao pisao poslanice i na temelju toga shvatiti zašto je pisao upravo na takav način i zašto je rekao to što je rekao, tada se zapitajte ima li u vama kršćanskog duha?

Pozivam vas sve zajedno, da se ponizimo pred Božjom Riječi, umjesto što prkosimo našemu Bogu, tvrdeći da odlično razumijemo sve što je Pavao htio reći!!!!!!!!! Svi ćemo jednog dana dati pred Bogom račun za svoju bahatost.

Što se mene i mog tumačenja tiče, meni ranije, dok još nisam dovoljno proučio ove stvari, nije bilo ni na kraj pameti da idem okolo tvrditi da ja razumijem poslanicu Rimljanima! Pitam se na temelju čega netko ima obraza tvrditi da razumije poslanice, ako ih je samo pročitao u Bibliji?
Pitajte neku staru, vjernu bakicu, punu Duha Svetoga, kako bi objasnila kontradikciju koja postoji između redaka Efežanima 2:15 (zakon se ukida) i Rimljanima 3:31 (zakon se utvrđuje), pa me baš zanima hoće li vam ona to znati objasniti... Ili kontradikciju između Rimljanima 3:28 (zakon je nepotreban) i 1. Korinćanima 7:19 (zakon je potreban)!

KAKO BISTE VI OVO OBJASNILI? Mislite li da je to samo tako jednostavno za shvatiti? Pavao je bio vrlo, vrlo učen i mudar čovjek, koji je svoje misli iznosio na fantastičan način! Njegova teologija nema "rupe", ako ga se shvati. Razumijete li vi Pavla? Ja ga ne razumijem baš najbolje. Ali postoje ljudi koji su svoje živote posvetili tome, da razumiju Pavla. Mnogi od njih su bili vjerni Božji ljudi, vođeni Duhom Svetim! Hoćemo li reći da smo mi od njih pametniji po ovom pitanju??

Molim da prestanemo pisati ovakve postove na ovom forumu, braćo i da se ponizimo pred Božjom Riječju!

more_horiz
Dakle molim te justin budimo ozbiljni, pogledajmo na neke stvari koje ti izlazes ovde.
Sada Pavle je jako konplikovan KADA IMAMO TEORIJU KOJU DOKAZUJEMO!

Sada posto si ti bio otvoren prema meni bicu i ja prema tebi. U jednom postu si mi rekao da onaj koji se nije suocio sa istinom o suboti ima nade za njega a ONAJ KOJI SE SA TIM SUOCIO I OSTAJE NEPOSLUSAN JE NA OPASNOM PUTU.

Predpostavljam da si shvatio da sam jako duboko studirao troanjdeosku poruku kako je naucavaju adventisti te si mi stog napisao te reci.

Vidis justin ja KADA KAZEM DA VERUJEM DA BOG IMA SPASENE LJUDE U SVIM DENOMINACIJAMA TO DUBOKO VERUJEM.

Sada, mene je no nick, odnosno kada je napadao Branhama njega je nazvao spiritistom a ja znam i zasto.

Zato sto je Elen White, prorokovala da ce se pojaviti nova forma spiritizma u crkvi i DA CE DJAVO LECITI BOLESNE.

Tako na osnovu toga vi ste to proglasili sprititizmom ALI TO NIJE, LECENJE U BIBLIJI JE OBECANJE KAO I SPASENJE. I TO STO PORICU UCENJE O BOGU KAO LEKARU JE NAJBOLJI DOKAZ DA ADVENTISTI NISU ZADNJA BOZIJA PORUKA CRVKAMA.

Tako ja poznajem ucenje adventizma i ISKRENO IMA TU PUNO SJAJNIH STVARI AUTORA, ALI NE MORAM SE SLOZITI SA SVIME JE LI TAKO?

Sada odluci u koju kategoriju me svrstvas, u one o kojim Pavle govori u Rimljanima kao slabim u veri ili u licemere koji odbijaju put spasenje iz svoje oholosti.

Poniznost da ali u tvom vidjenju toga to bi znacilo da prihvatamo tvoje ideje. A kakve su one?

Kao prvo u svakoj skoli su te trebali nauciti da Biblija sama sebi nije kontradiktorna.
I pogledajmo te navodne kontradikcije?
Efezanima 2 15

tim da unisti Zakon zapovijedi s njegovim odredbama, da od dvaju naroda stvori, u sebi, jednoga novoga coveka tvoreci mir.

Rimljanima 3 31,

Ukidamo li tako vjerom zakon? Daleko od toga! Naprotiv, tim zakon utvrdjujemo.

I sada gde ti je tu kontradikcija pogledaj celinu Pavolvog ucenja ON RAZDVAJA ZAKON OD MILOSTI, ZAKON STAVLJA U ISTORIJU, A OBJAVLJUDE MILOST I ISTINU DAROVANU KROZ HRISTA.

Sada ZAKON JE SVET PRAVEDAN I DOBAR, ALI NIJE MOGAO OPRAVDATI NIKOGA, JER JE TO DOSLO KROZ VERU U HRISTA,

Bog je promenio nacin svog delovanja kroz coveka, NACIN ZAKONA JE BIO STRAH OD KAZNE, AKO URADIS OVO JA CU TE KAZNITI, TO JE DONOSILO STRAH, ALI U NOVOM ZAVETU ON DAJE LJUDIMA VERU KOJA SE KROZ LJUBAV OCITUJE I PROIZVODI DELA LJUBAVI.

Stari nacin pristupa Bogu je ukinut JER JE GOLGOTOM PREVAZIDJEN I SLAVA NOVOGA SAVEZA JE OBJAVLJENA. Kroz veru, opravdanje verom, posvecenje i krstenje Svetim Duhom Bog dovodi coveka do NANOVORODJENJA KOJE CINI DA LJUBAV DUHOM SVETIM IZLIVENA U NASA SRCA NAS NAVODI DA CINIMO SLUZBU LJUBAVI ZA HRISTA.

Tako da ljubav ucvrscuje i dovodi do savrsenstva i cini da MI ISPUNJAVAMO ODREDBE ZAKONA IZ CISTOG SRCA I VERE NELICEMERNE.

Promenio se nacin na koji Bog cini stvari sa ljudima, ZAPOVES JE SVETA PRAVEDNA I DOBRA ALI DA BI SE UGODILO BOGU POTREBNO JE NOVO SRCE I NOVI UM.

Dakle postoji zakon I POSTOJI ZAKON VERE!

Rimlajnima 8 glava,

Sada dakle nema nikakve osude onima koji su u Hirstu Isusu. JER ZAKON DUHA ZIVOTA, u Hristu Isusu OSLOBODIO ME JE OD ZAKONA GRIJEHA I SMRTI.

Dosita ono sto je BILO NEMOGUCE ZAKONU, jer je zbog tijele bio nemocan, ostvario je Bog, poslao je radi grijega svog vlastitog Sina u oblicju gresnog tijela i osudio grijeh u tijelu.

Eto ti ZAKONU JE BILO NEMOGUCE DA NAM DA SLOBODU, ALI POSTOJI ZAKON ZIVOTA U HRISTU ISUSU, I TO JE ZAKON VERE KOJA UVODI U SAVRSENSTVO.

TAJ ZAKON JE UCVRSEN!

Ali stari Zakon je ukinut, jer NIJE MOGAO NISTA DOVESTU U SAVRSENSTVO!

Poslanica Hebrejima, 7 glava 12 stih, Pavle govori o menjanju svestensta i to kako je Isus, nasledio Melkisedeka na tom mestu i evo sta kaze,

AKO SE NAIME MENJA SVECENSTVO, NUZNO SE MIJENJA I ZAKON.

I sta cem sa ovim stihom, NE MOZDA NEGO NUZNO SE MENJA I ZAKON!

ZAKON VERE JE DRUGACIJI ZAKON OD MOJSIJEVOG ZAKONA~!

Hajde jos malo o zakonu koji vise nije na snazi, Poslanica Hebrejima 8 glava, od 8 stiha,

KORECI IH, NAIME BOG IZAVLJUJE, EVO DOLAZI VRIJEME VELI GOSPODIN U KOJE CU SA DOMOM IZRAILOVIM I SA DOMOM JUDINIM SKLOPITI NOVI SAVEZ,

RAZLICIT OD SAVEZA KOJI UCINIH S OCIMA NJIHOVIM, OD ONOGA DANA KADA IH ZA RUKU UZEH DA IH IZVEDEM IZ ZEMLJE EGIPATSKE.

Dakle justine, savez Novoga Zaveta je razlicit i drugaciji potpuno drugaciji u njemu imamo pokajanje, krsntenje, opravdanje, posvecenje, izlecenje, krsntenje u svetom Duhu ,od cega nije bilo ni traga u Mojsijevom zakonu sem u prorockom tipoloskom predskazanju.

Dalje govori kako nisu bili verni i slusaj 10 stih,

OVO JE SAVEZ KOJI CU SKLOPITI S DOMOM IZRAILOVIM, POSLIJE OVOG VREMENA VELI GOSPODIN.

STAVICU SVOJE ZAKONE U PAMET NJIHOVU, UPISAT CU IH U SRCA NJIHOVA.

I sada moli bi te da obratis paznju na stih 13, govoreci o Novom savezu,

A KAD VELI NOVI TIME JE PRVI PROGLASIO ZASTARJELIM. A TO STO STARI I ZASTARJEVA BLIZU JE ISCEZNUCA.

Tako brate justin nema kontradikcije jer stari ZAKON JESTE UKINUT NE ZATO STO NIJE BIO DOBAR, NEGO ZATO STO NIJE MOGAO DOVESTI DO ZELJENOG CILJA, ALI JE ZAKON VERE U HRISTU TO UCINIO!

To je veoma jednostavno razumeti brate.
Zaista cenim sto si zabrinut za mene. Hvala ti na trudi i vremenu koje si ulozio u ovaj forum.

Bog te blagoslovio!

more_horiz
Dragomire, stvarno cijenim tvoj trud da shvatiš Pavlov stav prema zakonu i savezima.

Ali kad bi samo znao kako je opasno tumačiti sve stvari ovako bukvalno, kako to danas mnogi vjernici rade!

Da te pitam: izvlačiš li ti moralne principe iz Deset Zapovijedi, ili ne? Vrijede li Deset Zapovijedi danas ili ne vrijede? Je li Isus ukinuo taj zakon na križu? Je li Isus ukinuo subotu na križu?

Gledaj, naravno da se zakonom nitko ne spašava! Međutim, želiš li ti reći da su se drevni Izraelci zakonom spašavali?

Način spasenja kroz cijelo Pismo, od Adama na dalje, je samo jedan: milošću smo spašeni, kroz vjeru! Spasenje ne "kupujemo" vršenjem zakona. ZAKON NIJE, I NIKAD NIJE BIO - SREDSTVO SPASENJA.

Slažeš li se s tim? Ako da, onda te pozivam da redefiniraš svoj stav prema ulozi zakona u SZ-u.

more_horiz
ON RAZDVAJA ZAKON OD MILOSTI, ZAKON STAVLJA U ISTORIJU, A OBJAVLJUDE MILOST I ISTINU DAROVANU KROZ HRISTA.

Na osnovu cega tvrdis da Pavle stavlja zakon u istoriju a objavljuje milost i istinu darovanu kroz Hrista?? Ovo je klasican antinomijanizam, a ne znam imamo li vremena da ovo malo vise razradimo.

more_horiz
Evandjelje po Jovanu, 1 glava 16 i 17 stih,

UISTINU, SVI MI PRIMISMO OD NJEGOVE PUNINE MILOST ZA MILOST!

JER, ZAKON BIAJSE DAN PO MOJIJU A PO ISUSU HRISTU DODJE MILOST I ISTINA.

Da si pazljiviji citao video bi da se ne radi o tome DA SU VREDNOSTI MORALA ZAKONA OTISLE U ISTORIJU, NEGO NACIN NA KOJI BOG DELUJE SA LJUDIMA SE MENJA.

U istoriju su otisle forme, tipovi, ritulali i praznici medju kojima i subota.

more_horiz
I?? Nije tacno da Jovan o tome pise, ali pisacu drugi put vise, sada zaista nemam vremena, malo razumevanja, subota je. Smile Osim toga, ti si pominjao Pavla, a citirao Jovana??

I jos nesto: subota nije deo ceremonije i istorije, jer pisana je Bozjim prstom na kamenoj ploci i kasnije je ta ploca stavljena gde????

Drugo, nagradno pitanje: kada je Bog jos pisao?? Nije li Njegov zakon napisan u nasim srcima?? Ako jeste, sasvim je i normalno i logicno da je tu ukljucena i subota.

more_horiz
Proklestvo - Page 3 0454007.17

more_horiz
Hej, Noemi, lepa fotka. Smile

more_horiz
Da Jovan i Pavle su ucili iste stvari. Da razjasnim ja verujem da su ljudi se opravdavali verom u Starom Zavetu takodje. Naravno Abraham je verovao u Boga i to mu je uracunato kao pravednost.

Sam Pavle o tome govori. To je savrsena istina. Ustvari ABRAHAM JE PRIMIO OBECANJE PRE NEGO JE PROLGASEN ZAKON.

Zakon je dat preko Mojsija i njegov cilj je bio da pouci ljudeo o Bogu, Njegovom karakteru i naravno grehu.

TE STVARI NIKADA NE MOGU BITI PROMENJENE!

Ali uz to zakon je imao mnoge svoje delove KOJI NISU BILI MORALNE PRIRODE, to je ono sto zovemo ceremonijalni deo.

Sada svaka od tih stvari je TIPOLOSKI PREDSKAZIVALA HRISTA. Recimo ulje pomazanja je GOVORILO O SVETOM DUHU KOJI CE BITI IZLIVEN NA CRKVU, TAJ KOVCEG O KOME TOLIKO GOVORITE I KAMENE PLOCE SU POKAZIVALE DA CE JEDNOGA DANA REC POSTATI TELO I NASTANITI SE MEDJU NAMA.

PROROCKI SU GOVORILE O HRISTU TAKODJE!

Beskvasne hlebovi su govorili o NJEGOVOJ SVETOJ PRIRODI I KARAKTERU ODVOJENOG OD GREHA I TAKODJE O TOME DA JE NJEGOVO TELO SVETO.

Sve te stvari su govorile o NJEMU I NJEGOVIM OSOBINAMA PRE NEGO STO SE ON POJAVIO!

To su bile SENKE ILI SLIKE KOJE SU GOVORILE O HRISTU!

Pa kada je ON DOSAO, TE SENKE SU POSTLE REALNOST I ZAKON SE ISPUNIO, TAJ CEREMONIJALNI DEO.

O cemu je onda subota govorila ako nije govorila o POCINKU I ODMORU U HRISTU.

Prosto ne mogu razumeti kako ljudi danas misle da je to moralna stvar.
Stvar morala je ne cini preljubu, ne lazi, ne kradi, ljubi Gospoda Boga svog svim srcem, svom dusom svom snagom svojom. Jako bih voleo objasnjenje u cemu je moralna vrednost i znacaj subote.

HRIST JE NAS MIR I NAS POCINAK JE U HRISTU, ON JE REKAO DODJITE K MENI SVI KOJI STE UMRONI U JA CU VAM DATI MIR.

TAKO SUBOTA APOSLUTO JESTE SENKA ILI PROROSTVO O TOME KAKO NALAZIMO MIR U HRISTU, PA KADA IMAMO REALNOST NE TREBA NAM SENKA.

Tako u Starom Zavetu su se ljudi istinski opravdavali verom koja IM JE DAVALA UNUTRASNJE ISKUSTVO, VEROVALI SU DA DOLAZI MESIJA.

TO UNUTRASNJE ISKUSTVO NIKADA NIJE MOGLO BITI KAO ISKUSTVO CRVKE JER SVETI DUH NIJE MOGAO BITI NJIHVO TRAJNO VLASNISTVO NEGO SAMO POMAZANJE, NIJE MOGAO BITI ZATO STO ZRTVA STAROGA ZAVETA NIJE MOGLA OTKLONITI GREH I OTVORITI VRATA DOLASKU SVETOG DUHA SVECANO I SVETO TO JE UCINILA DRAGOCENA HRISTOVA KRV!

Sada justine ako govorimo o Pavlu znamo da je njegov problem bio sledeci, on kao glasnik pagana suocavao se sa opozicijom fariseja obracenih u hriscanstvo.

On je propovedao Hrista a za njim su dolazili oni uceci da moraju drzati ceo Mojsijev ceremonijalni zakon da bi se spasili. To je bio toliko veliki problem da u 15 glavi dela apostolskih citamo o Saboru u Jerusalemu, koji je o tome debatovao i doneo odluku da se paganima ne namece Mojsijev ceremonijalni zakon, osim da ne jedu meso pomesano sa krvlju, da se cuvaju bluda i idolopoklonickih skupova.

NIGDE SE NE POMINJE POTREBA SUBOTE JER JE SUBOTA SENKA HRISTOVOG MIRA!

Sada Pavle je pisao poslanicu Hebrejima da bi pokazao da se Starozavetni ceremonijalni zakon zavrsio i DA NEMA POTREBE GLEDATI NA SENKE KADA IMAMO STVARNOST HRISTA.

Na to sam mislio kada sam rekao ukidanje zakona. UKIDANJE SVIH SENKI KOJE SU UKAZIVALE NA HRISTA PA I SVETKOVANJA SUBOTNJEG DANA!

Moralni zakon se ispunjava kroz veru KOJA NAS UVODI U ISTKUSTVO POBEDE NAD GREHOM STO JE KRSTENJE SVETIM DUHOM.

Sada zasto je toliko potrebno naglasavati subotu meni je zaista nejasno, to je senka koja se ispunila, sinbol dolazeceg mira u Hristu koji vernici danas imaju Miloscu Bozijom.

more_horiz
Pozdrav

Kod proucavanja Svetog pisma se mora biti jako oprezan jer ako nismo usredotoceni mozemo neke stvari krivo protumaciti.

Sto se tice zakona u Bibliji jasno pise da je Isus rekao kako nije dosao dokinuti zakone koje je dao sam Bog. On ih je dosao razjasniti i usavrsiti.

U to vrijeme zidovi su imali na stotine propisa koje su oni sami napisali. Njima je bilo vazno pro forme izvrsiti te propise misleci da im je to dovoljno za spasenje, ali su bili sami sebi dovoljni i podgrugljivi prema svima koji ih nisu ili nisu mogli obdrzavati i njih su prozivali i zvali ih grijesnicima

Njemu je uvijek i prije svega na prvom mjestu covijek sto je pokazao svojim zivotom i javnim djelovanjem. Zakona koje je Bog dao trebamo obdrzavati.

Njemu je vazna ljubav na tri razine:
1. prema sebi (ne ona egoisticna)
2. prema drugima
3. prema Bogu

I te tri razine su medusobno isprepletene i medusobno ovisne jer je nemoguca istinska ljubav prema Bogu ako ne ljubimo sebe ili bliznje.

Stoga braco potrebno je puno vise nesebicne i istinske ljubavi jer gdje nje nema nastaje svada i razdor

Pozdrav:)

more_horiz
NIGDE SE NE POMINJE POTREBA SUBOTE JER JE SUBOTA SENKA HRISTOVOG MIRA!

Pa nigde se ne spominje ni to da je subota deo 'ceremonijalnog' zakona.

more_horiz
Poslije ispunjenja zavjetnih vremena od čuvara do razorenja grijeha i očiščenja , nakon zemaljskih vremena sjene Novog Adama koji je sjenama osvjetljavao nadu i podučavao Izraela kako bi pozvao pogane u svoj mir za potvrdu iščekivanja dade i njima znak Božji na razumu i srcu, kroz vjeru kako bi razumjeli da i sjenke i savršenstvo očišćenja i pomirenja koje nas je stavljalo pod zakon, pod vjeru, pod krv, pod Duh, tek razorenjem grijeha tijelom svojim, obnovi u nama vječno evanđelje otkrivenjem svojim, da pokaže kako nas je ispunio sobom, ispunivši za nas uvjete slave , da bismo u proslavljenom tijelu bili u slobodi pod stablom života , ispunivši svaku pokornost da bismo imali bogatstvo izvora zakona svetosti kojim smo zauvijek našli počinak pod stablom života zatvoreni svojevoljno pod zakon vječni - stabla života ;
Kada budemo u jačini slave Njegove tijelom koje ne postiže zemljani Adam, gdje je čuvar viši od njegovog kojega je imao u sebi?Bog, ne mogavši ga vratiti bez ispunjenja zavjetnih vremna ka stablu života, dade znak svoje vlasti nad stvorenjem, da se pozna razlika između stvoritelja i stvorenja, Duhom zapečati puninu u stvorenju, da novi čovjek po redu Novog Adama ima u sebi trajnu podložnost izvorištu vječnog života , imajuči slobodu pokorenu Kristu koji nas nije oslobodio sebe jer je slava stabla veća od slave Novog čovjeka..Stvoriteljstvo nikada nije bila sjena , jer je namisao otkupa radi proslavljanja stvoriteljstva svih vremena
radosna pokornost Stvoritelju zapisana u sedmome danu , tako da se radost bivanja pokornosti stablu života obnavlja u vječnosti..Ukazujuči proslavljanjem odmorišta nepromjenjivost stvoriteljstva -Subotom - živim znakom koji je iznad dobrih djela koja svojevoljno činimo po ispunjenju zakona zavjetnih vremena -- iznad starine slova, iznad novine Duha , zapečativši našu pokornost zakonu vječnog života
kako se ne bi obnovila pobuna protiv stvoritelja..Vrlina dobrodjetlji ispisana stvoriteljevom rukom koja je Krist u našem umu , srcu, tijelu ima pečat stvoriteljstva - vremenski znak stabla života - odmor od zla u Kristu Isusu Ocu i Duhu Svetome.
Da tako kažem - viša od moralnosti - dana za obnovljenje moralnosti - znak vječne pokornosti isunitelju zavjetnih vremena - znak Gospopdara otkupa, razaratelja grijeha, Svećenika Novog života..Subota - nikada ne bijaše sjena već znak vječnoga zavjeta između Boga i novoga Adama.
Oni koji ne bi htjeli biti pokorni stablu života, već iznad stabla, još se nisu oslobodili straha od pokornosti, misleči da su pokorni sjeni a ne izvorniku sjene ..Da bi nas oslobodio onoga pod i postavio novo u - pored stabla života potrebna je svojevoljnost pokornosti u nama - ispunjenje zakona svake podložnosti..Htijuči imati svoje stvoriteljstvo - Lucifer izmisli zlo kojim nas zarobi da osramoti Zakonodavca i svrgne Ga sa prijestolja kako bi ismijao svaku pokornost kao suvišak..

more_horiz
Tomasso je napisao/la:
Pozdrav

Kod proucavanja Svetog pisma se mora biti jako oprezan jer ako nismo usredotoceni mozemo neke stvari krivo protumaciti.

Sto se tice zakona u Bibliji jasno pise da je Isus rekao kako nije dosao dokinuti zakone koje je dao sam Bog. On ih je dosao razjasniti i usavrsiti.

U to vrijeme zidovi su imali na stotine propisa koje su oni sami napisali. Njima je bilo vazno pro forme izvrsiti te propise misleci da im je to dovoljno za spasenje, ali su bili sami sebi dovoljni i podgrugljivi prema svima koji ih nisu ili nisu mogli obdrzavati i njih su prozivali i zvali ih grijesnicima

Njemu je uvijek i prije svega na prvom mjestu covijek sto je pokazao svojim zivotom i javnim djelovanjem. Zakona koje je Bog dao trebamo obdrzavati.

Njemu je vazna ljubav na tri razine:
1. prema sebi (ne ona egoisticna)
2. prema drugima
3. prema Bogu

I te tri razine su medusobno isprepletene i medusobno ovisne jer je nemoguca istinska ljubav prema Bogu ako ne ljubimo sebe ili bliznje.

Stoga braco potrebno je puno vise nesebicne i istinske ljubavi jer gdje nje nema nastaje svada i razdor

Pozdrav:)

Jako dobro.
Bog nas nije oslobodio svoje zakonodavne sile, svojeg dobra, Krista, zakona vječnog života bez obzira što će izmišljač zla biti uništen.Iako je grijeh razoren Kristom ispunjenjem zakona, Krist nas ne oslobađa dužnosti na dobro jer nam je dao silu dobra , silu kojom je razorio sam grijeh.Po toj sili mrtvi smo grijehu jer smo suumrli u Njemu , živi Bogu jer smo suuskrsli u Njemu - Pred našim očima više nije zakon u starini slova , već u novini Duha - ispisan je zakon Duhom u umu i srcu, Krist sada svojina duše upučuje na pokornost stvoritelju u tome Duhu upisane pokornosti..Mi smo svjesni veličine stvoriteljstva - i kao naš unutrašnji znak vidimo Subotu kao pečat Stvoriteljstva.Subota je iznad devet dijelova i vrhovništvo je dobrote kreposti..Kakova bi bila krepost bez darovatelja kreposti..
Zar nije kreposno pokoran biti Stvoritelju time što nam je po Kristu upisao i svoj pečat po kome se u nama vidi da ga štujemo..Ti češ kazati nedjelja - kazao je Subota vječnog zavjeta sadržane u vječnom evanđelju..
Budi blagoslovljen Tomassa
abraham
Želim svima Subornji blagoslov
a posebno da se ne svađamo u ljubavi
već da se ljubimo u Kristu vršeči sve Njegove zapovjedi, vječne zapovijedi..
Ljubav koja je svata po Kristovom ispunjenju zakona, ima u sebi vječnu mržnju na grijeh, ona zna da je pokorna Stvoritelju zauvijek aktivnom voljom na dobro i uvijek time aktivnom osudom zla - zapečaćenom slobodom u granicama stvorenja - Novog čovjeka po Novom Adamu..
Zar je Novi Adam bez Zakona vječnog života?Koji dobijaju slavno tijelo - dobijaju i slavnu mržnju na grijeh -Ljubav, jer primiše Kristovo ispunjenje uvjeta vječnog života.Ispunjeni zakon vječnog zavjeta -Krist - sam je sobom ispunio dar zemaljskomAdamu da načini sobom Novog čovjeka
sa silom protivno zlu - silom dobra koja se čita kao zakon koji je ispunjenje čuvarstva -po zavjetu znam da ću činiti samo i samo to i to , i da to što znam - znam i to što neću nikada činiti , a koje je zlo, zar to nije zakon
- vječni moralni zakon - slika Božje dobrote u nama..Krist..

more_horiz
Pa zar je subota sustina stvari? Zar je to znak izmedju Boga i njegovog naroda?

Ne vidim kako neko moze reci da subota nije tip ili senka. Ona to jeste ona je sinbol mira i pocinka u Hristu.
Sta ima nemoralnoga u tome ako ja ne drzim subotu, kome cu naskoditi time? Nikome. Ali ako lazem, kradem, cinim preljubu naravno da cu biti jadan primer Hristovog karaktera.

Ali ako je subota znak, cak pecat Boziji. Budimo ozbiljni u ovom. Subota je tip Pocinka u Hristu, koji je ukinut kada i sve ostale ceremonijalne stvari, praznici i svetkovine koje su se odnosile na Hrista.

more_horiz
Brate Justine i ostala braćo i sestre.

Ja sam već na jednom mestu rekao jednom bratu kako vidim ulogu Zakona kojeg je Mojsije primio od Boga. Tu mislim na ceo zakon, ne deleći ga na moralni i ceremonijalni.

Dakle ja mislim da sledeci citati Pisma govore o Zakonu uopšte ne deleći ga ma moralni i ceremonijalni.

Zakon je pravedan, svet i dobar. Amen!

Evo kako vidim ulogu Zakona u Pismu.

Mojsijev Zakon nije ukinut, nego čak uzvišen i ispunjen u Novom Zavetu.

Galaćanima 3:19-...
Što će dakle zakon? Zbog prestupaka bio je postavljen, doli dođe potomak, kojemu
je bilo dano obećanje, određen po anđelima, rukom posrednika,
A posrednik nije jednoga, a Bog je jedan.
Je li dakle zakon protivan obećanjima Božjim? Bože sačuvaj, jer kad bi bio dan zakon, tako da bi mogao život dati, zaista bi od zakona bila pravda.
Je li dakle zakon protivan obećanjima Božjim? Bože sačuvaj, jer kad bi bio dan zakon, tako da bi mogao život dati, zaista bi od zakona bila pravda. (Nemoguće bi ovde reći da Pavle govori o moralnom ili ceremonialnom zakonu, već zakonu u celini.)

Ali je Pismo sve zatvorilo pod grijeh, da se obećanje dadne po vjeri u Isusa Krista onima, koji vjeruju.
A prije nego je došla vjera, bili smo pod zakonom čuvani i zatvoreni za vjeru, koja se je imala objaviti. (Opet ovde je reč o celom zakonu bez ikakve podele.)
Tako je zakon bio čuvar naš do Krista, da se vjerom opravdamo.
A kad je došla vjera, nijesmo više pod čuvarom. (Čuvar je ovde očito zakon.)
Jer ste svi sinovi Božji po vjeri u Kristu Isusu.

Eto, ovo je po mom najboljem znanju, naravno veoma sažeto da bi to neko i pročitao. Pa dobro ako se neko ne slaže neka piše argumentovano i u pristojnom tonu.

Brat Aladin
www.nevesta-hristova.org

more_horiz
Pozdrav tomasso,

Isus je dosao ispuniti zakon i proroke. Sta to znaci, UCINIO JE SVE ONO STO JE O NJEMU PROROKOVANO I TAKODJE REKAO DA SVE STO JE PROROKOVANO ZA BUDUCNOST CE SE U BUDUCNOSTI DESITI, CIME JE POTRVRDIO VERODOSTOJNOST SVAKE RECI BOZIJE...

On je rekao Nisam dosao da ukinem nego da ispunim zakon i proroke. Zakon i proroci su govorili o spasenju On je dosao i Spasio ljude, Prorokovano je da ce on leciti ljude On je dosao i to ucinio.

Sve sto je bilo prorokovano o Njemu On je ispunio. Bas sve.

more_horiz
Sta ima nemoralnoga u tome ako ja ne drzim subotu, kome cu naskoditi time?

O, pa ovo moze biti problem. Sta mislis, kada su slicno rekli oni u starome zavetu, kako su prosli? Smile

Pored toga, koju je funkciju imala subota u starome zavetu?? I sta je uopste moralno a sta nije??

more_horiz
Oni koji će imati slavno tijelo i biti kod stabla života neće li biti pokorni Bogu..Po kome zakonu? Po kome je zakonu Adam bio nepokoran Bogu ?
Po zakonu grijeha ili ..Bio li je nesposoban biti pokoran Bogu?
Imao li je čuvara u sebi - zar mu nije bilo rečeno - umriječeš ako...
Ka bude razoren otac zla koji će čuvar čuvati sigurnost slavnog tijela - da se ne pojavi neki novi izmišljač - zar to nije svjesna sloboda ...zakon svjesne slobode u svetosti slavnog tijela - vječna pokornost Bogu - ispunjeni zakon, ali još uvijek Zakon...u karakteru

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply