Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Kako se svetkuje dan Gospodnji-Subota?

power_settings_newLogin to reply
+8
vivi
No Nick
Daniel
Justin
Ruta
kainos
Spart
Mali princ
12 posters

descriptionKako se svetkuje dan Gospodnji-Subota? - Page 5 EmptyRe: Kako se svetkuje dan Gospodnji-Subota?

more_horiz
De ti Justine navrati malo kod nas u kavfanče pirat

descriptionKako se svetkuje dan Gospodnji-Subota? - Page 5 EmptyRe: Kako se svetkuje dan Gospodnji-Subota?

more_horiz
prije nego ti odgovorim na pitanja tvoja reci mi jednu stvar...

ovo je subotni Zakon:

4. Sjeti se da Dan subotnji obdržavaš i svetkuješ, kako ti
je naredio Jahve, Bog tvoj. Šest dana radi i obavljaj sav svoj posao. A sedmoga
je dana subota, počinak posvećen Jahvi, Bogu tvome. Tada nikakva posla nemoj
raditi: ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni
vol tvoj, ni magarac tvoj, niti ikakvo živinče tvoje, niti došljak koji je
unutar tvojih vrata; tako da mogne otpočinuti i sluga tvoj, i sluškinja tvoja
kao i ti.
Ta i Jahve je šest dana stvarao nebo, zemlju i more i sve što je u
njima, a sedmoga je dana počinuo. Stoga je Jahve blagoslovio i posvetio dan
subotni. Sjeti se da si i ti bio rob u zemlji egipatskoj i da te odande izbavio
Jahve, Bog tvoj, rukom jakom i ispruženom mišicom. Zato ti je zapovjedio Jahve, Bog tvoj, da držiš dan subotnji.

ako ja napravim u subotu uže u divljini zato jer je moj prijatelj pao u jamu, da bi ga izvukao iz te jame, pa onda poslije ga vučem sa svojim magarcem do svoje kuće, gdje jedan stranac kojise domarao do tada počinje kuhati da nas nahrani jer smo gladni od puta i da nazove hitnu da pogledaju mog prijatelja...

da li ja kršim Subotni Zakon iz 10 Zapovjedi...

more_horiz
Odlično pitanje!
E pa hvala Isusu, što nam je u Novom Zavjetu lijepo objasnio, što u subotu TREBA činiti! A On je rekao da u subotu treba činiti DOBRO! Time je uključio sve moguće iznimke ove vrste, koju si ti spomenuo...
Kako ne shvaćaš to, brate moj?

more_horiz
Noemi, a di ti je to kavfanče i šta je to?

more_horiz
to ti je kod Razno, link Caffe bar forumski Twisted Evil

more_horiz
Justin je napisao/la:
Odlično pitanje!
E pa hvala Isusu, što nam je u Novom Zavjetu lijepo objasnio, što u subotu TREBA činiti! A On je rekao da u subotu treba činiti DOBRO! Time je uključio sve moguće iznimke ove vrste, koju si ti spomenuo...
Kako ne shvaćaš to, brate moj?

čekaj malo...polako...

znaš dobro što 4. Zapovjed STVARNO kaže...ne radi NIŠTA ni ti, ni svatko uz tebe nego počini od svega rada...

odgovor je da...naime ja bi prekršio 4 Zapovjed da to sve radim...no stvar je u tome da bi prekršio 4. Zapovjed bez grijeha...da li je tako?

Mt 12:5 Ili zar niste čitali u Zakonu da subotom svećenici u Hramu krše subotu, a bez krivnje su?

Isus je definitvno naglasio da svećenici u Hramu krše subotu...no kršenje subote Bog tolerira ako je neki drugi Zakon ili Zapovjed veća od subote...

tako da svaka Zapovjed u 10 Zapovjedi je veća od subote, čak i obrezanje što je ceremonijlni Zakon, je veće od subote...

ako ti ne počineš već ideš spašavati čovjeka iz jame, kršiš subotu, no stvar je u tome da si BEZ grijeha jer si bio poslušan većem Zakonu od subote a to je, ljubi bližnjega...

zato je i Gospodin rekao farizejima da ne budu licemjeri što On krši subotu dozvoljavajući učenicima da trgaju klasje, jer sam David je prekršio Božji Zakon s time što je uzeo za sebe kruhove koji su posvećeni bili samo za svećenike...no David je to učinio bez krivice, zato što je Zapovjed "ljubi bližnjega" veća od Zapovjedi posvećenja kruha za svećenike...

Što misliš da li bi Isus dao ubiti nekoga koji bi skupljao drva u polju na subotu jer mu žena rađa, pa da ju ugrije sa vatrom...?

ja mislim da ne bi, jer opet se javlja Zakon "ljubi bližnjeg" koji je veći od subote (znamo da je skupljanje drva u subotu kršenje subote iz Izl 35:2 koji se kažnjava čak smrću!)

a vidiš, taj čovjek koji bi učinio bi PREKRŠIO Zapovjed Sabata, ali bez grijeha jer je veći moralni Zakon "ljubi bližnjega" od ceremonije sabata...

opet imamo u Izlasku:

16:29 Pogledajte! Zato što vam je Jahve dao subotu, daje vam hrane šestoga dana za dva dana. Neka svatko stoji gdje jest; neka nitko u sedmi dan ne izlazi iz svoga stana."

tu je Isus opet prekršio Sabat, ali opet bez krivice, jer je pomagao drugima...

35:3 Na subotnji dan ni vatre ne ložite po svojim stanovima."

vidiš, a što bi bilo opet s onim čovjekom i njegovom ženom? ona bi umrla a vjerojatno i dijete s njom, no to bi bio PREKRŠAJ sabata...ali bez krivice...jer Zakon "ljubi bližnjega" je veći...

imamo onda direktnu Zapovjed Božju da svatko tko radi na subotu, neka se kazni smrću...

zašto adventisti ne kažnjavate smrću onoga koji radi u subotu?

pa zato jer je Zapovjed "ne ubij" veća od subote...

u Djelima 16:13 U dan subotni iziđosmo izvan gradskih vrata k rijeci, gdje smo mislili da će biti bogomolja. Sjedosmo i stadosmo govoriti okupljenim ženama.

Pavao je izašao iz stana na subotu, makar je Bog to zabranio da se čini na subotu, a znao je da nema krivice, jer je zapovjed "propovedajte evanđelje" veće od subote...

Isus je prekršio Sabat Staroga zavjeta mnogo puta, ne sve je to bilo bez krivice, jer znao je da je ON - PRAVI SABAT...kao što je rekao Pavao:

4:8 Zbilja, da je Jošua njih u Počinak uveo, ne bi Bog nakon toga govorio o drugome danu.
4:9 Dakle: preostaje neki subotni počinak narodu Božjemu!
4:10 Zaista, tko uđe u njegov počinak, počinuo je od djela svojih kao ono i Bog od svojih.
4:11 Pohitimo dakle ući u taj Počinak da nitko ne padne po uzoru na takvu nepokornost.

a to je Isus Krist koji je Pravi Sabat, Pravi Počinak...

ti kažeš onda, daj mi biblijske tekstove za one spašene koji nisu svetkovali sabat...

inače, Bog nije dao zapovjed Sabat nikome do Mojsija, znači da ni Abraham, Izak, Jakov nisu svekovali sabat a spašeni su jer znamo:

Mt 22,32 Ja sam Bog Abrahamov, Bog Izakov i Bog Jakovljev? Nije on Bog mrtvih, nego živih!"

zato nikada ne otvrdnimo srca na ove stihove:

Rim 14:4 Tko si ti da sudiš tuđega slugu? Svojemu Gospodaru i stoji i pada! A stajat će jer moćan je Gospodin da ga podrži.
14:5 Netko razlikuje dan od dana, nekomu je opet svaki dan jednak. Samo nek je svatko posve uvjeren u svoje mišljenje.
14:22 Ti imaš uvjerenje. Za sebe ga imaj pred Bogom. Blago onomu tko samoga sebe ne osuđuje u onom na što se odlučuje!

tako kao što su Jakov, Petar i Ivan vidjeli na Gori Preobraženja Isusa kako razgovara sa Mojsijem i Ilijom (koji predstvaljaju Zakon i Proroke) a Otac je rekao da SINA SE SLUŠA, a ne Zakon i Proroke...tako nemojmo pasti u zabludu iz koje se nećemo moći izvući u Dan kada će biti najpotrebnije...

pozdrav

more_horiz
Danijel,ma jel ti to hoces nas sloboditi subote?

more_horiz
Roger Morneau je nekadašnji štovalac Sotone...njegov demon mu je dao dar da u snu vidi pobjednike konjskih utrka, i on je tako zarađivao novac...premda je radio u nekoj firmi gdje upoznao adventiste...i htio se rješiti tih demonskih sila...u zadnjem pokušaju demoni su mu trgali knjigu iz ruke, rušili namještaj, ali kada je rekao Kristova krv me očistila od svakog grijeha, demon je tako jako zalupio vratima da je ostala rupa...i više se nikada nije vratio
onda ga je njegov prijatelj počeo nagovarati da se vrati u sotonsku crkvu...a on nije htio...onda mu je prijatelj prenio što je sotonski svećenik rekao, parafraziram: "Da si u bilo koju drugu crkvu otišao, ali što u ovu gdje se svetkuje subota"...zaključio sam da sotona posebno mrzi adventističku crkvu, ne samo iz ovog primjera, čuo sam ih još, samo ne mogu da se sjetim...i stoga preporučujem knjigu od Roger Morneau "Moj bijeg iz svijeta natprirodnih sila"

more_horiz
Dina je napisao/la:
Danijel,ma jel ti to hoces nas sloboditi subote?
vidiš kako krivo razmišljaš...ne želim ja nikoga osloboditi svetkovanja subote, nego želim samo naglasiti da to nije moralni Zakon i da nije potreba održavati da se netko spasi...to je ono što ja želim reći o suboti, a ne da govorim protiv nje...sačuvaj Bože da je nešto kažem protiv dana kojeg je Bog blagoslovio...no samo želim razjasniti da svetkovanje subotom NIJE nužno za spasenje jer nije moralni Zakon...to je ono što ja želim naglasiti, i da to nije Božji Pečat, niti da je nedjelja znak Zvijeri...samo želim pomoći Duhu Svetom da vam ne utre put pomoću kamenja spoticanja u ovim posljednim danima, a ne da to radim zbog sebe ili zbog vlastitog ega...pozdrav Dina

more_horiz
Dakle, Daniele, slažeš se da je Bog subotu u SZ-u blagoslovio? Slažeš se i s tim da je Bog u SZ-u subotu dao Izraelcima, kao dan u kojemu će imati posebne blagoslove, zar ne?
Kako onda, s druge strane, objašnjavaš da je taj isti Bog već u SZ-u ukinuo subotu i da je tvrdio da ju treba "kršiti"?
Naime, tumačiš sljedeći redak tako, da kažeš da su svećenici kršili subotu:

Mt 12:5 Ili zar niste čitali u Zakonu da subotom svećenici u Hramu krše subotu, a bez krivnje su?
[color=black]Isus je definitvno naglasio da svećenici u Hramu krše subotu...no kršenje subote Bog tolerira ako je neki drugi Zakon ili Zapovjed veća od subote...[color:86f2=black:86f2]

Međutim, ja sam ti objasnio da je Isus ovdje koristio jezik farizeja, da ih je malo provocirao na neki način, kako bi im pokazao da nema smisla reći za trganje klasja od strane gladnih učenika u subotu - da je to "kršenje" subote, budući da se onda isto tako može reći i za svećenike, kojima je sam Bog dao službu u subotu u Hramu, da "krše" subotu!
Istina, učenici nisu vršili službu u Hramu, ali Isus je i to objasnio, rekavši da je Hram ovdje, s njima! Isus je bio Hram na Zemlji, te da je On Gospodar od subote (dakle, ako tko zna što je u subotu dopušteno, a što nije - to je On)! On je na Zemlji bio veliki svećenik, koji je činio službu davanja oprosta i spasenja grešnicima u potrebi, baš kao što su svećenici vršili tu službu u Hramu! On je to činio i subotom, jer je ljudima svakog dana potreban oprost, zar ne? Razumiješ li sada?
Gledaj, stvarno moraš biti jako hrabar tumač, da tvrdiš da je Bog još u SZ-u zaposlio svećenike u Hramu subotom, tako da bi oni redovito namjerno kršili subotu! Pa čovječe, nisu svećenici sami odlučili da će vršiti u subotu tu službu - BOG im je to dao za službu! Razumiješ li? TI TVRDIŠ, DAKLE, DA BOG NAMJERNO KRŠI SUBOTU, A NE SVEĆENICI!
A sad mi lijepo reci, zašto bi Bog kršio svoj zakon? I to još u SZ-u? Mislim, razumijem da je vama najjači argument da je Bog u NZ-u promijenio subotu u nedjelju... Ali tvoje tumačenje ovog teksta podrazumijeva da je Bog još u SZ-u namjerno kršio zapovijed o suboti, koju je sam i odredio! Ima li to ikakvog smisla?

[color=black]Osim toga, tekstove iz Hebrejima 4 i Rimljanima 14 izvadio si iz konteksta i izvršio nad njima nasilje.

Što se tiče cjelokupnog tvog izlaganja, imam neka pitanja:

Prvo:

Ti ovdje zaboravljaš da je LJUBI veća zapovijed i od svih ostalih zapovijedi Dekaloga, a ne samo od zapovijedi o suboti!

Ako tvrdiš da zapovijed LJUBI ukida subotu (ili da nas "oslobađa od subote, kako kaže Dina), onda po toj logici zapovijed LJUBI ukida i ostale zapovijedi, jer je Isus, a i Pavao, sažeo CIJELI DEKALOG u zapovijedi LJUBI!

LJUBI je doista veća zapovijed od svih zapovijedi Dekaloga. Ona je srce Božjeg Zakona, ona je direktan odraz Božjeg karaktera. Zato bih se složio da je zapovijed "LJUBI" veća od zapovijedi o suboti, jer je LJUBI temelj, osnovni princip, srž - svih zapovijedi (to je rekao Isus na nekoliko mjesta - npr: Marko 12:28-34, a također i Pavao u Rim. 13:8 – "koji ljubi drugoga, ispunio je Zakon"). Dakle, SVE ZAPOVIJEDI DEKALOGA su sadržane u zapovijedi LJUBI, pa i zapovijed o suboti. Zašto onda ne kažeš da zapovijed LJUBI ukida i sve ostale zapovijedi (ili da nas ona "oslobađa" i od njih)?

Drugo:

Želiš li reći da zapovijed o suboti ne sadrži u sebi, tj. ne podrazumijeva, zapovijed "ljubi bližnjega"? Izgleda da u ovom tvom stajalištu leži korijen tvog cijelokupnog razumijevanja subote.. Drugim riječima, ti smatraš da su u zapovijedi LJUBI sadržane sve zapovijedi Dekaloga, osim zapovijedi o suboti? Drugim riječima, smatraš da subota nije moralni zakon, da se ne tiče odnosa, da nema veze s ljubavi... NIŠTA OD OVOGA NE MOŽEŠ POTKRIJEPITI BIBLIJOM. Tekstove koje uzimaš, tumačiš na neki svoj način... Međutim, čitaj Stari Zavjet, molim te - PROČITAJ GA KAO CJELINU!

Sasvim je jasno da je u SZ-u subota podrazumijevala posebno, sveto vrijeme i posebne Božje blagoslove, da je to bio radostan dan. Izraelci nisu u suboti vidjeli nikakav TERET, već nešto predivno, sveti i divni Božji dar. U Izaiji lijepo piše da Bog želi da subota njima (a i nama) bude MILINA - Izaija 58:13.14.! Što se tiče smrtne kazne za prijestup, Bog je dao smrtnu kaznu i za nepoštivanje roditelja (Izlazak 21:15.17), pa ti ne kažeš da to nije moralna zapovijed! Vidiš, ovo pitanje smrtne kazne u SZ-u je jedna posebna tema, kao i kazuistički zakoni, a ti si to sve smućkao na jedan čudan način, koji je sasvim protivan SZ-u, te na temelju te svoje filozofije dobio sasvim čudno učenje.

(A, onako usput - također me zanima što misliš, sadržava li "zapovijed o nedjelji" u sebi zapovijed "ljubi bližnjeg"?)

Treće:
[color:86f2=black:86f2]Što se tiče patrijaraha - NISI LI MALO BAHAT OVDJE? Na temelju čega ti tako sigurno tvrdiš da patrijarsi nisu znali za šabat i da nisu svetkovali subotu? Piše li negdje da nisu znali? Ustvari, šutnja o tome ide više u prilog vjerovanju da su ZNALI, nego da nisu znali, budući da su biblijski pisci (u ovom slučaju Mojsije) podrazumijevali subotu kao Božju zapovijed, kao «dan od odmora», a za Abrahama je pisao: «Zato što je Abram slušao glas moj, i čuvao naredbu moju, zapovijedi moje, pravila moja i zakone moje.» (Postanak 26:5)! I ONDA GOVORIŠ DA SI PONIZAN, A OVDJE TVRDIŠ NEŠTO, ŠTO NIKAKO NE MOŽEŠ DOKAZATI I ŠTO VJEROJATNO I NIJE TAKO KAKO TI KAŽEŠ!
Molim te, razmisli o svemu što sam napisao...dobro razmisli...nemoj ništa uzeti zdravo za gotovo, nego sve usporedi s Božjom Riječi i moli se da ti Bog prosvijetli um i srce da shvatiš istinu o suboti. Molim se za tebe, prijatelju.

Svako dobro od Boga i bez ljutnje, molim!

more_horiz
lijepo si mi udario šamarčinu...hvala ti...udari me još jednom...pozdravi ne, ne ljutim se, samo mi se ne sviđa tvoje patrioniziranje...sotona uvijek patrionizira kada razgovara sa ljudima...zato ne želim više raspravljati s tobom, pozdrav još jednom

more_horiz
i ne govorim da si sotona...da ne bi mislio to...nego samo da je to njegovo ponašanje...

more_horiz
<BLOCKQUOTE>
<BLOCKQUOTE>
Daniel je napisao/la:
i ne govorim da si sotona...da ne bi mislio to...nego samo da je to njegovo ponašanje...

A joj Danijel.....sad ti nista vise necu reci................ali moram,da li si siguran da si Kristov predstavnik s ovakvom izjavom na brata,i da li mozes mirno zaspati.?</BLOCKQUOTE></BLOCKQUOTE>

more_horiz
pa patrioniziranje je dio sotonskog karaktera...ja ne kažem da ja to ponekad ne radim, i da mene sotona ne navede na takvo ponašanje...i ja sam samo običan grešnik...ali ovo napisano od justina, je patrioniziranje...žao mi je što je tako, ali je...makar ću se sada ić pokajati za to što sam rekao...ali ja sam samo iskren...pozdrav

more_horiz
Daniele, ti ne moraš sa mnom pričati, ako ne želiš.
Ja samo branim svoje vjerovanje.
Ako ti to doživljavaš osobno, ja ne znam što da tu uradim...
Oprosti, ali zar nismo ovdje da bismo raspravljali? Postoje drugi topici, kao na primjer KAVFANČE Smile , čija je svrha zezanje i tepanje... Ali ovaj topic je jako ozbiljan i ja pokušavam uspostaviti ozbiljnu diskusiju. Ovdje se ozbiljno raspravlja o biblijskim istinama, Daniele. To je svrha ovog topica. Ja se doista ni na koga ne ljutim, simpa si mi, kao što znaš...
Ali da sam znao da si tako osjetljiv, ne bih ništa ni pisao...
Doista me srce boli, kad vidim kako pogrešno ljudi protumače moje objašnjavanje Biblije, kad se vrijeđaju i uspoređuju me sa Sotonom... Najviše me boli to, što sam tebe povrijedio, a to mi doista nije bio cilj.
Sad sam i ja izgubio volju za daljnjom raspravom.

more_horiz
A što mislite o tome da je u biti grijeh sam sebi kazna, bez obzira što činili griješno uvijek vrijedi to da je taj čin dovoljno nas nisko bacio jer ne kušamo više vrijednosti na koje nas upućuju zapovijedi. Svetkovanje subote je na toj relaciji...

more_horiz
Molim te, objasni malo bolje što misliš pod tim, Mali prinče.

more_horiz
Justin je napisao/la:
Molim te, objasni malo bolje što misliš pod tim, Mali prinče.

Kad se čovjek pokaje, odnosno kada uvidi pogrešan način života shvati koliko je propuštao dok je živio daleko od Boga. Tada vidi da je sav taj prethodni način života bio traćenje vremena jer se moglo živjeti u Božjoj blizini. A Bog ne kažnjava ljude, ljudi se sami kazne svojim izborom: umjesto da pored punog stola blaguju, ljudi svojevoljno gladuju. Jel' im je Bog kriv? Ne, naravno! Sami su si krivi, sami su sebi odabrali kaznu u vidu grešnog života. No, to se vidi tek iz perspektive pokajanja.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply