Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Kako se svetkuje dan Gospodnji-Subota?

power_settings_newLogin to reply
+8
vivi
No Nick
Daniel
Justin
Ruta
kainos
Spart
Mali princ
12 posters

descriptionKako se svetkuje dan Gospodnji-Subota? - Page 2 EmptyRe: Kako se svetkuje dan Gospodnji-Subota?

more_horiz
Da Subota je i slika Bozjeg kraljestva. To je tako jasno.

To je konacni Pocinak u Hristu kroz sve vekove vecnosti.

Medjutim, Bozje kraljestvo pocinje kaze Isus ovde na zemlji, u nasim srcima. Pa ako zelimo to carstvo onda ga imajmo vec sada.

Koce se spasiti ili ne, to prepustimo Bogu da sudi. Ne kaze niko niti iko ima prava da tvrdi da neki koji sada ne svetkuju Subotu nece biti spaseni. Ko zna, sta i koje stvari su ih navele na takav stav. Ali oni koji imaju svetlost od Boga, i od Njega su nauceni o Suboti u velikoj su opasnosti.

Ja nikada ne bih imao izgovora ako ne bih svetkovao Subotu. Jer imam lican osvedocenja o njoj kao danu Bozjem. Ono sto me ovde boli kada citam neke komentare jeste ocigledno neprosvetljenje od Boga kod mnogih koji pisu o Suboti, i govore protiv nje.

Mnogi od vas, nikada niste seli kod Isusovih nogu i ponizno kao Njegovi ucenici trazili odgovore na teska pitanja, kao sto je pitanje o Suboti.
Sta ako bi se jednog dana pokazalo da je Subota bila vazna? Sta ako jednog dana Isus kaze, Ja sam bio Gospodar od Subote. Ti si, prijatelju, sam proucavao tu temi, nikada, nikada nisi dosao Meni da Ja Isus sam kazem Moje misljenje o tome. idi od Mene prokleti?

Ako vam Isus nikada nije dao odgovor na ovo pitanje, bolje bi bilo da cutite i manje pricate, daleko vise molite i budete ponizni. Jer mnoge raspave nista ne pomazu, niko nikoga nece uveriti da je u pravu svojim tvrdjenjem.

Isus, samo Isus je odgovor i ON ga daje onima koji ako treba godinama pazljivo iz molitvu cekaju da ON obasja srce istinom. Mnogi su nestrpljivi i zure kroz Biblijske istine kao da su kadri razumeti ono sto Bog veliki Otac koji sedi na uzvisenom prestolu na Nebu, otkriva i daje da razumeju prosti i ponizni.

Hocete li poslusati ovog coveka, koji vam to govori iz licnog iskustva?

descriptionKako se svetkuje dan Gospodnji-Subota? - Page 2 EmptyRe: Kako se svetkuje dan Gospodnji-Subota?

more_horiz
<BLOCKQUOTE>
Mali princ je napisao/la:
A zašto ne bi subota bila svaki dan? Odnosno biti uvijek s Bogom....

To bi bilo pravo,biti uvijek s Bogom,ali subotu je Bog dao kao posebni sastanak s njim,i ako to on od nas trazi a mi kao pravi Bogofili bi trebali to i postivati,mi smo stvoreni raditi,ali imamo u sebi i bio sat koji trazi odmor,i taj ciklus od sedam dana je u nama,kao klijanje u sjemenki.Evo Napoleon je probao napraviti tjedan od 10 dana ali ljudi i marva nisu mogli taj ritam izdrzati.A znate sto je meni najinteresantnije,da ljudi iz dekaloga tako lako brisu subotu,a ja opet ono sto je najljepse preljuba,ta zapovjed nikome nesmeta,nikad ili rjetko sam cula i tumacenje te zapovjedi,pa kradja,koliko mi kako narod kaze krademo Bogu dane u glupostima pa laz.</BLOCKQUOTE>

more_horiz
Dina je napisao/la:

<BLOCKQUOTE>

To bi bilo pravo,biti uvijek s Bogom,ali subotu je Bog dao kao posebni sastanak s njim,i ako to on od nas trazi a mi kao pravi Bogofili bi trebali to i postivati,mi smo stvoreni raditi,ali imamo u sebi i bio sat koji trazi odmor,i taj ciklus od sedam dana je u nama,kao klijanje u sjemenki.

Jasno je da priroda, odnosno priroda kao Božja alatka ima svoj ritam koji je preslika Božjih zakona. Po tim zakonima svaki dan nosi određenu kvalitetu u život. odnosno svaki dan je drugačije obojan i drugačijim svrhama je namjenjen. To bi trebalo biti svakome jasno tko je iole suptilan na Božanske vibracije i ritmove u tvorevini. Subota kao sedmi dan, dan počinka, je dan druževanja s Bogom, kada se Božje prisustvo može najviše osjetiti.

To je sve zapisano u Starom Zavjetu, i štoviše je čak suglasno vjerovanjima i u nekim drugim religijama.

No, te druge religije, kao i sam SZ odnose se na čovjeka koji traži Boga, tragatelja, koji vapi za spasenjem i stoga je podložan zakonima koji vladaju u svijetu. SZ je naznačen time što se u njemu čeka Mesija, Onaj koji donosi oslobođenje od lanaca ovog svijeta ili kako sam Isus za sebe reče, On je onaj koji ne dokida zakon nego ga ispunjava-u Isusu se zakon ostvaruje.

Kao i SZ, koji literarno i filozofski ne odstupa od tragateljskih nastojanja ljudi u drugim religijama, tako i te druge religije čovjeka i njegovu prirodu zauzdavaju raznim regulama i savjetima kako da stupi u odnos s Bogom, odnosno da nađe spasenje. Govorim o religijama u Kini i Indiji, ne u okružju Izraela koje su u biti bile magijski kultovi.

Dakle, što je u ovoj priči bitno: to da se čovjek treba ravnati prema Božjim zakonima koji se odrazuju kroz prirodne ritmove u koje spada i subota.

Međutim, Novi Zavjet donosi konačno rješenje i odlobođenje, donosi ponudu prepoznavanja Božje ljubavi u nama, i kao takav je odgovor na traganje prethodnih vremena. Isus je ostvarenje zakona, i tko je u Isusu toga Bog pohodi svaki dan, ne samo u subotu, toga Bog pohodi i on hodi s Bogom, i Bog s njime, jedno u drugom ukorak. Takvoj osobi više ne treba zakona jer zakon u osobi Isusa Krista živi u njemu.

I zašto je onda uvedena nedjelja kao svetkujući dan?

Kao prvo, nedjelja nema "energiju" kao subota i nije s tom nakanom uzeta kao svetkovina. Već s jednim drugim ciljem da se spomene dan, privi dan kada započinje Novo nebo i Nova zemlja, dan kad je naš Gospodin pobijedio smrt i ušao u slavu. To je dan svanuća, dan Sunca, kojeg su mnogi pogani prije tražili u našoj zvijezdi Suncu, a ne u vječnom Suncu koje vazda sja u nama, našem Isusu, Gospodinu i Bogu našem.

To ne osporava subotu, nego bih se usudio reći da je nedjelja ostvarenje subote: ukoliko smo ispravno svetkovali subotu nedljelja je plod te svetkovine, kruna, kada bi trebali ubrati plodove subote, u miru, u Bogu.
</BLOCKQUOTE>

more_horiz
<BLOCKQUOTE>Dragi Mali prince,ovaj post je dobar,medjutim ti se mjesaju dvije stvari,prvo subota/ropstvo/a nedjelja oslobodjenje,nije mi jasno sto nije srijeda oslbodjenje.</BLOCKQUOTE>

more_horiz
Pa zato jer u srijedu Isus imao posla po Jeruzalemu ako se ne varam, u četvrtak je imao poslijednju večeru, u petak Priprava, u subotu se nije nitko micao, a u nedjelju je bio Uskrs....

more_horiz
E, da, nisam rekao da je subota robstvo, gdje to stoji...

more_horiz
<BLOCKQUOTE>
Pa zato jer u srijedu Isus imao posla po Jeruzalemu ako se ne varam, u četvrtak je imao poslijednju večeru, u petak Priprava, u subotu se nije nitko micao, a u nedjelju je bio Uskrs....

A u subotu je bio na miru u grobu,mislis da nije mogao uskrnuti u ponedjeljak,Krist nije odbacio zakon nego ga je ispunio i tu je poanta,samo je prestao ceremonijalni zakon.</BLOCKQUOTE>

more_horiz
da li Bog obnaša Svoj Zakon Sabata?

Dina, kada je počela doktrina o moralnom Zakonu i ceremonijlnom Zakonu?

more_horiz
inače da pojednostavim jer je malo odnosno JAKO teško pitanje....ako je Sabat - moralni Zakon....

da li ga Bog i anđeli drže?

da li Bog sa svojim anđelim drži Sabat?

more_horiz
<BLOCKQUOTE>
E, da, nisam rekao da je subota robstvo, gdje to stoji...

Ja procitala izmedju redova.</BLOCKQUOTE>

more_horiz
<BLOCKQUOTE>
Daniel je napisao/la:
inače da pojednostavim jer je malo odnosno JAKO teško pitanje....ako je Sabat - moralni Zakon....

da li ga Bog i anđeli drže?

da li Bog sa svojim anđelim drži Sabat?

Ma covjece,u stavaranju ti odmah pise jasno da pocivaju i oni,ali zato sunce ne prestaje grijati, i kisa padata, i vjetar puhati jer Bog pociva,to su druge neke dimenzije u odmaranju,ja to stalno uzimam proporciju mrava i covjeka,uzmi mravica i on ce bjezati ,na sve strane,mozda ce shvatiti da mu niste neprijatelj,mozda nece ali mozete, sate s njim provesti ,i tko zna da li cete ga vi primiriti,takvi smo mi u odnosu na nebo.Bog nas najveci prijatelj,zastitnik,a mi na njegovom dlanu ko mravic,juri gore juri dolje,pikni,gricni......eto hvala Bogu na ljubavi sto nema nase zakone,pa ako netko ne napravi po nasem srediti ga i gotovo,crno bjela tehnika,on je velik,ne samo da nam prasta nego nas i ljubi,veseli se svakom nasem pomaku,i zamislite tako za 7 milijardi tako,i svakom zna sto treba.O kako si veliki Gospode i velicanstvena su djela tvoja.......</BLOCKQUOTE>

more_horiz
čekaj malo, to te nisam pitao Dina, pitao sam te da li Bog i Njegovi anđeli svaki tjedan održavaju Sabat na Nebu...

more_horiz
jer ako je to moralni Zakon, onda to znači da Bog i anđeli se ne drže svoga Zakona koji proizlazi iz Njegovog Karaktera...ako naravno svaki tjedan ne drže Sabat...

more_horiz
Znas Danijel,ajd malo procitaj postanak,nekako mi se cini da ti i mnodgi drugi uzimate kao teret subotu,a vec sam rekla to je milina,vidi malo kako to izgleda,problem je sto ti to nije ritaul,,svaki dan s Bogom zivjeti, i u subotu biti s Njim ,slobodan od ropskih poslova recimo ja u petak skuham,i mir,Bog i njegovi andjeli imaju moralni zakon u sebi,pa vidi ti ne mozes kao covjek preci preko svoje rijeci,a trazis da Bog prekrsi svoje djelo,zakon izlazi iz Bozje ljubavi.

more_horiz
o Bože, pa ja samo želim reći da je Sabat dio ceremonijalnog zakona, a ne moralnog...ne želim uopće reći da je teret.....Bog te blagoslovio

more_horiz
<BLOCKQUOTE>
Daniel je napisao/la:
o Bože, pa ja samo želim reći da je Sabat dio ceremonijalnog zakona, a ne moralnog...ne želim uopće reći da je teret.....Bog te blagoslovio

Ali ona nije ukinuta ceremonijalnim zakonom,nego vazi i u NZ.</BLOCKQUOTE>

more_horiz
onda važe svi ceremnoijalni zakoni SZ-au NZ-u

more_horiz
subota je moralni dekalog, ljudi moji...

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply