Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Kako se svetkuje dan Gospodnji-Subota?

power_settings_newLogin to reply
+8
vivi
No Nick
Daniel
Justin
Ruta
kainos
Spart
Mali princ
12 posters

descriptionKako se svetkuje dan Gospodnji-Subota? - Page 3 EmptyRe: Kako se svetkuje dan Gospodnji-Subota?

more_horiz
zašto onda Bog i anđeli ne svetkuju subotu?

descriptionKako se svetkuje dan Gospodnji-Subota? - Page 3 EmptyRe: Kako se svetkuje dan Gospodnji-Subota?

more_horiz
Ko kaze da ga ne svetkuju?

Ja ne moram da se slozim s drugima, ali necu postavljati takva pitanja koja imaju prizvuk izrugavanja tudjih verskih osecanja. To nije fer. Bolje biti posten, i reci otvoreno svoj stav. I korektno postaviti pitanje.

Ali po ovome se vidi ono sto se ne vidi.

more_horiz
Subota će se slaviti na Novoj zemlji, evo citata;

IZAIJA 66,22.23: "Jer kao što će nova nebesa i zemlja nova, koju ću stvoriti, trajati preda mnom - riječ je Jahvina - tako će vam i ime i potomstvo trajati. Od mlađaka do mlađaka, od subote do subote, dolazit će svi ljudi, da se poklone pred licem mojim- govori Jahve.

more_horiz
Zaista, i na Novoj zemlji ce se slaviti Subota. O kako je to jasno napisano u Bibliji.

Ali sada cemo cuti neverovatna objasnjenja.

more_horiz
Jevrejin je napisao/la:
Ko kaze da ga ne svetkuju?

Ja ne moram da se slozim s drugima, ali necu postavljati takva pitanja koja imaju prizvuk izrugavanja tudjih verskih osecanja. To nije fer. Bolje biti posten, i reci otvoreno svoj stav. I korektno postaviti pitanje.

Ali po ovome se vidi ono sto se ne vidi.

žao mi što tako misliš Jevrejine....

Isus u Ivanu 5 jasno daje do znanja da On radi kao što i Njegov Otac stalno radi...ne odmarajući se intervenirati u korist čovjeka čak ni subotom...

14 Nakon toga nađe ga Isus u Hramu i reče mu: "Eto, ozdravio si! Više ne griješi da te što gore ne snađe!" 15 Čovjek ode i javi Židovima da je Isus onaj koji ga je ozdravio. 16 Zbog toga su Židovi počeli Isusa napadati što to radi subotom. 17 Isus im odgovori: "Otac moj sve do sada radi pa i ja radim." 18 Zbog toga su Židovi još više gledali da ga ubiju jer je ne samo kršio subotu nego i Boga nazivao Ocem svojim izjednačujući sebe s Bogom.

more_horiz
žao mi je što se gleda na to moje interveniranje u doktrinu subote, kao da se ja izrugujem ili kao da govorim čak i PROTIV subote...

nemojte biti licemjeri vi koji govorite da se time ne poštuju vaši vjerski osjećaji, a onda govorite katolicima da je papa antikrist itd...

nitko ne govori PROTIV subote niti nitko nikoga ne izruguje radi toga...ja samo želim naglasiti da ako je Bog nekoga nadahnuo da drži sabat, neka ga drži...

ali nemojte sada radi toga osuđivati druge da će ići u pakao radi toga što cijeli svoj život nisu se odmarali u subotu....

God bless...

more_horiz
<BLOCKQUOTE>Prvo,nemozes ti govoriti da mi govorimo katolicima ,o antikristu, mislis da si tampon zona,,a drugo sto nam stalno podmeces pakao,kad mi u svom vjerovanju nemamo postavku o paklu,Bog je pravedni sudija dopusti njemu to.</BLOCKQUOTE>

more_horiz
opsrosti mi molim te, ali ja zato toliko i govorim o suboti jer je napisano ovdje da svatko tko ne svetkuje subotu će ići u pakao bez pokajanja...ne znam gdje sad to točno, ali tako je netko rekao...pa ja želim amo naglasiti nelogičnost tog vjerovanja...

more_horiz
Daniel je napisao/la:
žao mi je što se gleda na to moje interveniranje u doktrinu subote, kao da se ja izrugujem ili kao da govorim čak i PROTIV subote...

nemojte biti licemjeri vi koji govorite da se time ne poštuju vaši vjerski osjećaji, a onda govorite katolicima da je papa antikrist itd...

nitko ne govori PROTIV subote niti nitko nikoga ne izruguje radi toga...ja samo želim naglasiti da ako je Bog nekoga nadahnuo da drži sabat, neka ga drži...

ali nemojte sada radi toga osuđivati druge da će ići u pakao radi toga što cijeli svoj život nisu se odmarali u subotu....

God bless...

Da bismo pokazali istinu o malom rogu i Antikristu - proučimo knjigu proroka Daniela.Onaj koji govri i radi protiv Nebeske svetinje i Krista je Antikrist, pa bio to ja ili papa..
Ima i neprosvjećenih i nekulturnih adventista koji kao i neki drugi "protestanti" vulgaliziraju učenje o Antikristu..

more_horiz
Amen

more_horiz
<BLOCKQUOTE>
Daniel je napisao/la:
opsrosti mi molim te, ali ja zato toliko i govorim o suboti jer je napisano ovdje da svatko tko ne svetkuje subotu će ići u pakao bez pokajanja...ne znam gdje sad to točno, ali tako je netko rekao...pa ja želim amo naglasiti nelogičnost tog vjerovanja...

To je isto tako netko u dijalogu pokusao podmetnuti adventistima pakao,ali mi drugacije vjerujemo Bozjem sudu bez pakla.</BLOCKQUOTE>

more_horiz
Daniel je napisao/la:

Adventisti ne uče da postoji pakao niti da će u njega ići koji ne svetkuju subotu.Svetkovanje subote je posljedica opravdanja vjerom.

more_horiz
Ako pravilno shvatimo Subotu, mi ulazimo u odmor koji je daleko vise od fizickog odmaranja.

Ko ima Hrista u srcu, ali Ga sve vise prima i tezi za Njim, on nemoze proci bez objave o Suboti.

Znam da ce mnogima sada zasmetati moja tvrdnja. Medjutim, ova cinjenica moze mnogima smetati jer imaju plitko duhovno iskustvo. Rodjeni Duhom, koji se, na savet apostola Pavla, sve vise ispunjavaju Njime, primice spoznaju o Danu Svetog Odmora sjedinjujuci se u iskustvu opravdanja verom. Jer ni ono nije od nas, da se niko ne bi pohvalio!

O kako je ovo dragocena istina, koju svi moramo svaki dan iznova uciti i primati.

more_horiz
Svetkuje li Bog na Nebu subotu?
Molio bih da ne postavljamo pitanja ovog tipa, budući da mi o Nebu jako malo znamo. Ne znamo ni to, postoje li na Nebu uopće dani od 24 sata, prolazi li tamo vrijeme ili ne... Ne znamo ni to, jesu li anđeli sposobni za spolne odnose ili nisu, pa prema tome, ne možemo ni znati može li se 7. zapovijed odnositi i na njih, ili ne... A također i 10. zapovijed - "ne poželi žene, kuće...", budući da anđeli možda nemaju ni žene, ni kuće...tko bi to znao??? Ne možemo mi puno znati o Nebu i nije svrha Biblije da nas u detalje informira o tome kako anđeli i Bog tamo gore žive... Ali Biblija nas itekako informira i poučava i moli i zapovijeda i viče uplakanim glasom: "čovječe, objavljeno ti je što je volja Božja...".
Nije na nama da raspravljamo o onim stvarima, koje ne možemo shvatiti...
Ali Božja Riječ nam je jasno iznijela što je DANAS I SADA volja Božja za nas. Subota je jedini "dan od odmora" i nema drugog.

Isus je svetkovao subotu dok je živio, a svetkovao ju je čak i u grobu, bivajući na miru.
Ako bi bila Njegova volja da svetkujemo nedjelju, zar nam ne bi tu stvar preko svojih nadahnutih pisaca naglasio podebljanim i podcrtanim slovima?? Ali Isus nam nije ništa rekao o toj promjeni, iako je objašnjavao većinu od Deset zapovijedi. Svetkovanje subote Isus nam nije puno objašnjavao riječima, nego je djelom pokazao kako treba svetkovati subotu. ZATO su Ga farizeji osuđivali da ju krši, jer su oni od subote napravili teret, ili kako to Biblija kaže - "jaram". Ali Isus je rekao da je Njegov "jaram" lagan i poziva nas da uzmemo na sebe Njegov jaram - a Njegov jaram je, između ostaloga i SUBOTA, a On nam je pokazao kako subotu treba svetkovati!

more_horiz
da li je moj Justine ceremonijalni Zakon veći od moralnog?

more_horiz
A što se tiče veze između subote i morala...

Što je moral?

Nije li moral način života? Zar se moral ne vidi u odnosima? Nije li moralna osoba ona, koja ima dobre odnose? A s kim, ili prema kome sve možemo imati odnose? Prema drugim ljudima (o ovome svi jako puno pričaju...i treba pričati...ali moral je nešto što prethodi priči...), prema samima sebi (znate, netko je jako loš prema samome sebi, netko sebe baš i ne voli puno - a to nije dobro, to je grijeh, jednako veliki, kao kad ne volimo nekog drugog čovjeka...), te konačno - prema Bogu (a kako mi možemo uspostaviti dobar odnos s Bogom? Hvala Bogu što nam je kroz Bibliju otkrio kako to možemo učiniti!).

Što je subota?

Ako ćemo vjerovati Bibliji, subota je Bogom dano vrijeme u kojemu čovjek ima priliku da se sasvim posveti Bogu, bližnjima i samome sebi - drugim riječima, da se posveti unapređivanju i učvršćivanju ODNOSA. Činjenica da je subota dan od odmora, ni u kom slučaju ne znači da subotu treba prespavati - ne, subota je dan "Jahvi posvećen"!
Ako dobro proučimo način na koji nas Bog u Bibliji poziva da svetkujemo subotu, tada ćemo vidjeti da je to vrijeme kada trebamo razmišljati o Njemu, o Njegovom čudesnom stvaranju svijeta, te o Njegovom čudesnom spašavanju zalutalog čovjeka! Također je to dan, kada se trebamo okrenuti ljudima oko sebe - sin tvoj, kći tvoja, žena tvoja, sluga, sluškinja, čak i stranac koji se nađe u tvojoj kući!!! Svi zajedno trebamo toga dana svoje misli usmjeriti k Bogu! Subota je dan za jačanje međuljudskih odnosa!
I treće, subota je također dan u koji čovjek ima priliku da se posveti samome sebi, da se odmori od svih briga koje je imao tijekom tjedna, da se fizički i psihički potpuno OPUSTI - a opuštanje je, čini mi se, poprilično strani pojam suvremenom čovjeku... Koliko su divni i dragocjeni blagoslovi subote, što mislite?
NA KRAJU:
Ako postoji u Dekalogu ijedna zapovijed, koja je MORALNA u pravom smislu te riječi - onda je to zapovijed o suboti. Zašto? Zato što nam nijedna druga zapovijed ne omogućuje blagoslove moralnog obnavljanja i uzdizanja tijekom jednog cijelog dana - jednog divnog, blaženog, radosnog dana, dana ljubavi prema Bogu, bližnjima i samome sebi!!! Hvala ti Gospode za subotu!!!!!!!!! cheers

more_horiz
Amen Justine! cheers

more_horiz
kao prvo, ja ne govorim da ne bi trebalo svetkovati sabat...meni je potpuno svejedno, ako vas je Bog nadahnuo da svetkujete subotu, samo dajte, još bolje....

no stvar je u tome da ako je subota moralni Zakon, onda bi trebala biti na većoj razini od ceremonijalnog Zakona kao što je obrezanje, a Isus je rekao da nitko ne krši subotu ako čini ceremonijalni Zakon obrezanja...

jer obrezanje je u Božjim Očima bilo važnije od držanja Subote...

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply