kao što je u Božjim Očima važnije pokajanje nekoga izgubljenog od držanja subote...
Justin je napisao/la:Što misliš, zašto je Isus ovo sve zaključio riječima: "Sin Čovječji gospodar je od subote!"?
Ako je bilo ispravno da David i njegovi ljudi utaže svoju glad time da jedu kruh koji je bio odvojen za svetu uporabu - onda je također opravdano i da učenici zadovolje svoju glad, svoje potrebe, trgajući klasje tijekom svetog vremena, u subotu! U oba slučaja, posvećeni kruh i posvećeno vrijeme korišteni su u posebnu svrhu - da bi se zadovoljile ljudske potrebe!
Isus ne kaže da učenici ovdje nisu prekršili
zakon o potpunom subotnjem počinku, ali On želi istaknuti da postoje
iznimke - da je u ovom slučaju veća nužnost ukinula manju, da je milost
važnija od žrtve! "Subota je stvorena radi čovjeka, a ne čovjek radi
subote!" - to je Isus naglasio, također u ovom kontekstu, da je
čovjekovo blagostanje ono, zbog čega ustvari subota i postoji i zbog
toga je ovaj čin učenika bio opravdan!
Što se tiče svećenika, ovaj Isusov primjer samo
još pojačava ono što sam do sada objasnio... Svećenici su subotom u
Hramu vršili brojne službe. U subotu se dužnostima u Hramu dodavala
dvostruka količina žrtava (Brojevi 28:9.10). Prema tome, Isus sada
ovdje pita farizeje: "Kako je moguće, da svećenici redovito 'krše'
subotu, a svejedno su pravedni, tj. 'bez krivnje'?" Razumiješ li ovo,
prijatelju? Isus sada malo provocira farizeje... Kako bi Isusu trebalo
odgovoriti na ovo pitanje? Pa odgovor je jednostavan: Oni su bez
krivnje, iako rade u subotu, zato što rade DOBRU STVAR! Rade na davanju
oprosta i spasenja grešnicima u potrebi! Brinu se za ljudske potrebe!
Zar nije to ustvari svrha subote??
Konačno, Isus kaže da je sada OVDJE, među njima,
prisutno nešto, tj. Netko, tko je veći od Hrama! On, naravno, misli na
sebe, koji je ustvari ispunjenje i zamjena funkcije Hrama i obreda koji
su se tamo vršili...
RAZUMIJEŠ LI OVO, PRIJATELJU?
Justin je napisao/la:Dakle, budući da je Krist naš Veliki Svećenik, budući da je On "Hram" koji je bio prisutan s ljudima na Zemlji, On je također u subotu radio vrlo uzvišenu službu - radio je na spašavanju čovjeka. On je sam rekao da Njegov Otac stalno radi (mislio je, između ostalog, na rad na spašavanju čovjeka), pa tako i On stalno radi. Isus je u subotu liječio, činio čuda, pomagao ljudima, podizao ih i tjelesno i duhovno i pomagao im da priđu bliže Bogu. Isus je svojim životom htio posebno naglasiti legalistički i formalno nastrojenim farizejima (koji su tada bili duhovni vođe i učitelji naroda), da smisao subote nije u držanju stotinu pravila i propisa, nego u moralnom uzdizanju čovjeka, u jačanju zajednice između Boga i drugih ljudi. Smisao subote je u tome, da zadovoljava čovjekove najdublje potrebe, kako tjelesne (hrana, piće, tjelesni odmor), tako i psihičke i duhovne (međusobno druženje i pomaganje i zajedničko slavljenje Boga)!
Justin je napisao/la:ne, nije trik pitanje, samo dojam koji ostavljaš...barem kod mene...Vidi ga, kako izaziva...Ovo je trik pitanje- ako kažem da se ponosim, onda sam ponosan i nisam ponizan... A ako kažem da se ne ponosim, reći ćeš da se sramim svoje vjere...??
|
|