laodikejac je napisao/la: Jedan moj poznanik piše:
„Ako pokušavamo da shvatimo, osetimo i doživimo Sveto Pismo kroz
sebe, ako pitamo svoje srce, svoju prirodu, tada nećemo razumeti njegov
pravi smisao, jer Sveto Pismo nam je i dato zato da bismo kroz njega
shvatili nešto novo, nešto što nemamo u sebi, svojoj prirodi, svome
srcu, a što bi trebalo da imamo. Sveto Pismo nije dato od čoveka, već
od Boga. Ono se ne sme spuštati na nivo ljudskoga da bi moglo da se
shvati, već ono ima za cilj da čoveka uzdigne k Bogu i Njegovom
karakteru.”
Ne bih ulazio u analizu celog teksta tvog prijatelja. Jako me podseca na stil i filozofiju pisanja jednog davnog poznanika iz Beograda.
Analize i komenari koje je iznosio uvek su skretale misli trazioca istine na coveka, odvlaceci mu paznju od Hrista i njegove sile. Ubedjen sam da, ako su ljudi i reagovali tako kako on tvrdi, da su to cinili, jer im je pisac ovakvih tekstova, skretao pogled sa Boga.
Uvek sam bio jako kritican prema ovakvom predstavljanju Jevandjelja, preko filozofije propovedanja, koja je milione odgurnula od Hrista.
Nego sta nego da se Sveto Pismo spustilo na nivo coveka kako bi smo ga mogli razumeti. Bog je licno dao coveku pravo da Pismo spusti sebi na svoj nivo. I nije sustina u onome sto ce covek ucniti ili skontati, vec u tome sto Bog cini i otkriva coveku. Mi ga trebamo dovesti Bogu, a ne Pismu. Pismo je drugi korak. A Bog uvek prvi.
Ono se uvek spusta ka coveku, i nikada ga ne poziva da se prvo popne Bogu da bi mu se objasnilo. Hristos je istina, i On je objasnjava. Pismo je samo sredstvo da to uspesno ucinimo. Ono nije dato da nas dovede do Boga, vec nam sluzi kao pomocno sredstvo da nas Bog dovede Pismu. Tako kada nas On osvedoci u vaznost Pisma, mi tek kasnije, preko Pisma imamo stalnu zajednicu sa Bogom.
Bog je sisao ka covecanstvu da bi ga objasalo sobom, a nije trazio od covecanstva da se popne k Bogu da bi mu postalo jasno bozanstveno.
Prema tome, kada neko na ovakav nacin, predstavlja isitnu, samo dovodi trazioca istine do zabune.
Dovedimo prvo ljude k Hristu, koristeci Pismo kao sredstvo, a On ce vec znati da im na zemaljski nacin, kroz sebe kao Coveka, priblizi Pismo. To je put, sve drugo je opasno pisanje koje nista ne pomaze.
Klonimo se ljudske mudrosti, nadute filozofije.