Pozdrav svima! Nadam se da će vam drugi dio moje propovijedi biti na blagoslov... Možda se čini dugačko, ali doista se lako čita...
DOŽIVJETI «DUH BOŽIĆA» (2. dio)
v Već smo na početku ove propovijedi zaključili da su pjesme, same po sebi, nešto što ljudima brzo dosadi – i onda im trebaju nove pjesme, novi albumi, ukratko: nove stvari koje će ih razveseliti. Međutim, ipak se ustanovilo da
postoji jedna vrsta pjesama, koje ljudima nikada ne dosade –
evergreeni. To su pjesme koje opjevavaju konkretno
životno iskustvo. Ovakve pjesme ljudi ne slušaju zbog melodije, nego zbog toga, što u njima postoji nešto opipljivo i živo, neko iskustvo koje oni mogu razumjeti, koje njima nešto znači i koje su možda i sami nekada proživjeli. Isto je i sa
zaljubljenim parovima, koji imaju nešto što zovu «
naša pjesma». Oni tu pjesmu mogu slušati 1001 put, a da im ne dosadi – jer to je
njihova pjesma! Nije stvar u pjesmi kao takvoj, zar ne? Stvar je u
iskustvu koje čovjek doživi i koje ponovno proživljava svaki put kad čuje tu pjesmu!
v Isus Krist nam kroz Bibliju želi reći da želi da
pjevamo Njegovu pjesmu, «pjesmu Janjeta». To je ona ista pjesma koju je pjevao ratnik
David, «čovjek po Božjem srcu», svaki put kad je u svome životu doživio Božju pomoć i izbavljenje iz ruke neprijatelja! To je ona ista pjesma koju je pjevao i
Mojsije, nakon što je Bog razdvojio Crveno more i tako spasio Izraelce od Egipćana! U knjizi «Otkrivenje» ta se pjesma naziva
«pjesma Mojsija i Janjeta» (Otkrivenje 15:2-4)! Vidimo, na temelju Biblije, da je to ona ista pjesma koju će jednoga dana pred Isusom pjevati
veliko mnoštvo ljudi, od kojih je svaki doživio nevjerojatno Božje spasenje u svome životu, u mnogim konkretnim životnim situacijama.
v A znate što je najbolje u svemu tome? Najbolje je upravo to, što svi ti ljudi,
iako su međusobno različiti, imaju sposobnost da složno pjevaju jednu potpuno istu pjesmu – «novu pjesmu». Oni se nikad prije nisu ni vidjeli, ali kao da se poznaju oduvijek – svi znaju tu pjesmu, svi znaju riječi!
«Nova pjesma» je nešto što ih sve povezuje! Otkrivenje 14:3 kaže da «nitko nije mogao naučiti tu pjesmu, osim onih...». Zašto su svi oni mogli pjevati tu istu pjesmu? Zato što su svi oni u svome životu dopustili Bogu da se bori za njih, kad su imali tešku životnu situaciju! Stoga, «novu pjesmu» može pjevati samo onaj čovjek, koji je u svome životu doživio iskustvo Božjeg izbavljenja!
v
KAKVA JE TO OSOBA, KOJA PJEVA «NOVU PJESMU»? Prije svega, to je
osoba koja ne razmišlja na način na koji razmišlja ovaj svijet. Jednadžba svijeta je: kupovanje
novih stvari daje nam radost, tj. «
novu pjesmu», a jednadžba Biblije je: držanje
starih principa i odnos sa
starom osobom daje nam «
novu pjesmu». Prema Bibliji, ako želimo svakog dana pjevati «novu pjesmu», tada nam uvijek treba samo –
onaj isti, dobri stari, jedan jedini, nepromjenjivi (Hebrejima 13:8, Malahija 3:6) –
Isus Krist! On nam je dovoljan!! Međutim,
mnogim ljudima u svijetu, ovo se čini sasvim čudnim i nelogičnim, jer oni smatraju da nema prave radosti, ako stalno koristimo stare stvari, ili ako stalno živimo s istim partnerom... Ali
Bog je i predvidio da ljudi neće razumjeti što je najbolje za njih: «Mi propovijedamo Krista razapetoga, sablazan za Židove, ludost za pogane, a za pozvane – i Židove i Grke – Krista, Božju silu i Božju mudrost, jer je Božja ludost mudrija od ljudi, i Božja slabost jača od ljudi!» (1. poslanica Korinćanima 1:23-25).
v Kakvi su to još ljudi, osim što razmišljaju drukčije nego većina?
To su ljudi koji se i ponašaju drukčije nego većina! Mnogi bi čak za njih rekli da se čudno ponašaju! To su ljudi koji se raduju i onda, kad nema nekog posebnog razloga za to; ustvari, to su ljudi koji se raduju čak i onda, kada je situacija oko njih poprilično teška. Biblijski prorok Habakuk je doživio iskustvo Božjeg izbavljenja u svome životu i od toga dana, on je postao takav čovjek! Pogledajte što je pjevao nakon tog iskustva:
«Ako ni smokvino drvo neće više cvasti,Niti će na lozi biti ploda,Ako će i maslina uskratiti rod,A polja neće donijeti hrane,Ako će nestati ovaca iz tora,Niti će u oborima biti goveda,Ja ću se ipak radovati u Jahvi i kliktat ću u Bogu, svojem Spasitelju.Jahve, moj Gospod, moja je snaga,On mi daje noge poput košutinih,I vodi me na visine.» (Habakuk 3:17-19)v
Dakle, to su ljudi koji se raduju i kada je situacija teška, ili čak i kada nema nekog posebnog razloga za slavlje. To su, jednostavno rečeno –
radosni,
kreativni ljudi. To je majka, koja će bez nekog posebnog razloga skuhati svojoj obitelji omiljeno jelo. To je otac, koji će bez nekog posebnog razloga kupiti sinu čokoladu. To je učitelj, koji će bez nekog posebnog razloga iznenaditi svoje učenike izletom u prirodu. To su, konačno,
vjernici, koji će bez nekog posebnog razloga slaviti Boga – svakog dana, a ne samo za Božić ili Uskrs! Doista, kakvi su to vjernici, koji pjevaju u svome životu «novu pjesmu»? To su vjernici koji će posjećivati jedni druge, bez nekog posebnog razloga i pričati jedni drugima svoja iskustva s Bogom. Oni će i na bogoslužjima u crkvi pjevati Bogu uvijek «novu pjesmu», uvijek svježu i lijepu, kao «jedno srce i jedna duša» (Djela Apostolska 4:32).
Mislite li da je ovako nešto obično idealiziranje i nemoguća misija? Ja mislim da nije, zato što se to već najmanje jednom u povijesti dogodilo – i zapisano je u Bibliji, u knjizi «Djela apostola».
v I na kraju, značajno je reći i to, IZ KOJE POBUDE TAKVI VJERNICI DOLAZE U CRKVU NA BOGOSLUŽJA (a vezano uz to – i iz kojih pobuda slave određene blagdane). Vjernici koji pjevaju «novu pjesmu» ne dolaze na bogoslužje zato
da bi «pali u trans» (a ima danas dosta takvih, vjerovali ili ne...). Zašto oni ne dolaze na bogoslužja da bi pali u trans? Pa usporedimo to ovako: Recimo da moja djevojka pripremi sve za jednu lijepu, romantičnu večer sa mnom. Ugasi svjetla, upali svijeće, pripremi večeru, uključi «našu pjesmu»... Zagrli me i ja počnem s njom plesati... I odjednom ja u njenom naručju padnem u trans! Što mislite, što bi moja djevojka tada pomislila? Pa, najprije bi vjerojatno «umrla od straha», jer bi mislila da sam doživio srčani udar ili što slično, a idućeg dana bi mi najvjerojatnije «dala nogu», kad bi shvatila kakav sam slabić...
v Prema tome, zadnja stvar koju Bog očekuje od nas na bogoslužju jest – da padamo u trans!
Bogoslužje bi trebalo biti prilika da provedemo neko vrijeme u slavljenju našega Boga za sva divna djela koja nam je učinio! To je trenutak kada Božji narod zajedno pjeva «novu pjesmu» Bogu! Stoga, «nova pjesma» nije padanje u trans.
Čovjek koji pjeva «novu pjesmu», točno zna što pjeva, kome pjeva i zašto pjeva! On pjeva Bogu slavopoj, zato što mu je Bog pomogao da pobijedi u konkretnoj životnoj borbi! Neka to bude doista pjesma svakoga od nas! I neka bi u ovo predbožićno i božićno vrijeme, svi vjernici zajedno uzdigli svoje glave prema Nebu, prema Bogu – i slavili Isusa Krista za Njegovo rođenje, život i smrt, kojom ih je iskupio od vječne smrti!
v Dragi prijatelji, ako smo shvatili što nam Božja Riječ želi reći, kada koristi izraz «nova pjesma», tada nam je jasno da je to puno više od puke pjesme. To je puno više od bilo čega što uopće možemo i zamisliti – to je čak i puno više od nekakvog lijepog osjećaja – to je radosno slavljenje, koje u čovjeku nastaje nakon iskustva Božjeg spasenja u konkretnoj životnoj borbi! To je
nastajanje «novog čovjeka» (2. Kor. 5:17), nakon čudesne Božje intervencije – nastajanje doista sretne osobe! Stoga, ako imamo u životu neki problem, ako nam je teško i osjećamo se loše, poslušajmo dva važna savjeta:
1. nemojmo se obeshrabriti, jer je Isus rekao da je upravo za takve osobe On došao na ovaj naš svijet (Izaija 61:1.2), te da su takvi «blaženi», tj. «sretni» (Matej 5:3-6);
2. prestanimo slušati zujanje masovnih medija koji nam žele prodati svoja jeftina rješenja – i podignimo svoj pogled prema gore; otvorimo Božju Riječ – Bibliju. Znate li što u Bibliji piše za teške situacije? Bog je unutra napisao:
«Jahve će se boriti za vas. Budite mirni.» (Izlazak 14:14);
«'Ne bojte se!', rekoh vam, 'Ne plašite ih se!' Jahve, Bog vaš, koji ide pred vama, borit će se za vas kako je to učinio na vaše oči u Egiptu.» (Ponovljeni zakon 1:29.30);
«Jahve, Bog vaš, ide s vama da se bori za vas protiv vaših neprijatelja i da vas spasi.» (Ponovljeni zakon 20:4); a u Novome zavjetu nam je Isus obećao:
«Ostavljam vam mir. Mir, i to svoj, dajem vam. Ja vam ga ne dajem kakav svijet daje. Neka se ne uznemiruje i ne plaši vaše srce!» (Ivan 14:27).