DESET DJEVICA (Mt 25, 1 – 13)
Uvod
Da bi mogli što bolje shvatiti ovu usporedbu moramo najprije znati kako su Židovi slavili svadbu. Nekoć nisu Židovi išli na vjenčanje u bogomolju, nego samo su mladu svečano uveli mužu u kuću. Obično predvečer
pošao bi mladoženja u svečanom ruhu sa svojim rođacima i prijateljima do kuće svoje zaručnice. Ona ga je dočekala u svadbenoj opravi s vijencem na glavi i gustom koprenom na licu. Sad krenuše oboje
uz glazbu i pratnju do kuće ženikove. Pratili su ih rođaci, djeveruše, prijatelji i uzvanici uz baklje i svjetiljke, jer se kod Istočnjaka svadba uvijek slavi pred noć. Kad je mladu trebalo dovesti iz drugog sela, polazile bi djeveruše iz zaručnikova mjesta svatovima u susret. I na takve djeveruše misli ova priča. Kad svatovi jednom uđu u kuću zaručnikovu, zatvaraju se vrata, da ne dođe tko nepozvan.
«Tada će biti skraljevstvom nebeskim kao sa deset djevica koje uzeše sa sobom svjetiljke te iziđoše u susret zaručniku». Za djeveruše Židovi su uzimali obično mladine vršnjakinje. Broj njihov bio je neodređen, kao i kod nas. Priča ih uzima deset, zato što Židovi jednostavno vole taj broj, i inače broj deset u Bibliji uvijek znači potpunost, cjelovitost.
Djeveruše su ponijele sa sobom i svjetiljke. To su bile malene
lončarske posudice sa drškom i dva otvora; na jedan se ulijevalo ulje, a iz
drugog je virio fitilj. Bogatiji su svatovi palili baklje koje bacaju veće i ljepše svjetlo.
Pet ih bijaše lude, a pet mudrih. Velika je bila razlika između djevojaka u priči. Sve su djevojke, svaka ima goruću svjetiljku, sve imaju jednu zadaću a to je da dočekaju svatove, ali među njima ima bijaše samo pet opreznih i mudrih, a druge su bile neoprezne, upravo lude. U stare svjetiljke stalo je malo ulja, koje je brzo izgorjelo, pa su djevice u posebnoj posudi nosile ulja kojim su nadolijevale svjetiljke. Pet je ludih djevojaka uzelo samo svjetiljke, ali nisu ponijele i ulja. Kako obično i biva, tako i sada zakasniše svatovi.
Zaručnika se dariva svakojakim darima i on se za svaki dar mora zahvaliti.
A kod istočnjaka zahvala nije samo jedna riječ, nego je cijeli zahvalni govor.
I za to vrijeme mogle su lude djevojke još pribaviti ulja, da su mislile.
No sjedeći do kasno u noć, otežaše im najprije oči te počeše glavom klimati i drijemati, a napokon i zaspaše, jer su se sigurno izmučile opremajući se za svatove. Za razliku od njih mudre su djevice mirno pozaspale, jer su sve priredile, došao mladoženja kad mu drago. Kad eto usred noći dok je sve tvrdo spavalo čuju se svatovi. Ljudi što su priređivali gozbu, opaziše najprije u daljini svjetlo, a uskoro i viku, te stadoše buditi djevojke riječima: «Zaručnik dolazi! Iziđite mu u susret!».
I nato ustadoše djevojke, da najprije urede svoje svjetiljke, ukrešu stijene, potaknu plamen i nadoliju ulja. Sad tek opaziše lude djevice, da njihove svjetiljke neće izdržati, te počeše u nevolji moliti mudre djevice: «Dajte nam od svog ulja, jer nam svjetiljke trnu!». A ove odgovoriše: «Nipošto! Sigurno ne bi dotaklo za nas i za vas!». Bio je to mudar
odgovor. Kad bi podijelile ulje s drugima, ugasile bi se i njihove svjetiljke pa ne bi nitko dočekao mladoženju. Ovako će ga dočekati bar pola djeveruša.
Jedino što su mogle reći ludima je: «Pođite radije trgovcima pa sebi kupite!».
I poslušaše ih njihove drugarice, te pođoše kupiti ulja nadajući se da će još za vremena stići u svatove. Dok su lude djevojke otišle, prispije mladoženja koji je našao samo jedan dio pozvanih djevica, koje su ga pak dočekale sa svjetiljkama. Iako ga je to ražalostilo, ipak je veselo uveo mudre djevojke u dvoranu gdje se slavila gozba. I kad svatovi uđoše, zatvoriše se vrata od kuće. Uto dođoše i lude djevojke. Na žalost svoju vidješe da su vrata zatvorena. Misleći da će im
se smilovati počeše lijepo moliti zaručnika: «Gospodine, gospodine otvori nam!» Gospodar je naravno čuo njihovu molbu, ali je nije prihvatio, jer ga nisu dočekale, pa im vikne iza kapije: «Zaista kažem vam, ne poznajem vas.
I ove mudre djevojke žalosne moraše ostati napolju i kajati se za svoju neopreznost. Veselo svatovsko pjevanje samo je povećalo njihovu bol.
Usporedba se završava riječima: «Dakle, bdijte, jer ne znate ni dana ni časa».
Interpretacija
Zaručnik u ovoj priči predstavlja Krista. Njegova zaručnica predstavlja Kristovu crkvu u dan Kristovog slavnog dolaska. Budući da Isusova
zaručnica treba da bude čista kao zlato, vjernici se uspoređuju u priči sa
djevicama. Pod brojem deset, koji je Židovima bio neka cjelina, podrazumijevaju se svi vjernici. Ovdje imamo dvije skupine vjernika uoči Kristovog drugog dolaska, one koji se temeljito pripremaju i one čija je priprema bila površna. Temeljita priprema od strane mudrih djevojaka slikovito je prikazana svjetiljkom koja gori i uzimanjem dovoljne zalihe ulja, a površna priprema predstavljena je nedostatkom ulja što čini da svjetiljka prestaje gorjeti. Svjetiljka predstavlja Božju Riječ……Psalmist kaže: «Tvoja riječ nozi mojoj je svjetiljka i svjetlo mojoj stazi…» (Ps 119,105).
Ulje je simbol Svetoga Duha. San označava dugo čekanje. Pokušaj nerazumnih djevojaka da u posljednjem trenutku nabave ulja predstavlja pokušaj da se u posljednji trenutak, kad već milost bude prošla, pripremimo za susret s Kristom. Svadba predstavlja blaženstvo u Božjem kraljevstvu, dok primanje mudrih djevojaka je slika primanja pravih Kristovih sljedbenika u kraljevstvo slave. Odbacivanje nerazumnih djevojaka predstavlja isključenje površnih kršćana i nevjernika iz Božjeg kraljevstva.
Zadržimo se malo više na pojedinim točkama ove usporedbe kojom Isus ističe potrebu osobnog i temeljitog pripremanja za njegov skori dolazak.
Isus, nebeski zaručnik skoro će doći po svoju zaručnicu koja se pripremila.
Kratko vrijeme prije svog odlaska na nebo, On je svojim učenicima dao utješno obećanje: «Idem da vam pripravim mjesto! Kad odem te vam pripravim mjesto, vratiti ću se da vas uzmem k sebi da i vi budete gdje sam ja, ….»Opet ću doći». Ovo Isusovo obećanje je temelj naše vjere i nade u Kristov skori dolazak. Ali trenutak Kristovog dolaska nije poznat.
Upravo zato Isus nas opominje: «Zato i vi budite pripravni, jer će Sin Čovječji doći u čas kad se ne nadate». (Mt 24,44). «Dakle, bdijte, jer ne znate ni dana ni časa». (Mt 25,13). Od naše gotovosti ovisi naša vječna sudbina. A kakva treba biti naša priprema, ako želimo da nas Kristov dolazak ne iznenadi? Drugim riječima, kakvim stilom života treba živjeti čovjek koji trezveno živi?
Prvo, priprema treba biti stalna. Ovo je jedna važna opomena za nas. Mi trebamo biti svakog trenutka gotovi za Kristov dolazak. Ali mi ne znamo
kad će doći naš posljednji trenutak ili trenutak Kristovog dolaska, zato
trebamo uvijek biti gotovi. Kad se noću čuo glas: «Zaručnik dolazi!», sve djevojke su bile iznenađene, a jedne su bile spremne za tu eventualnost, a druge ne. Tako i danas, jedna neočekivana i iznenadna nevolja, pokazat će da li je naša vjera u Boga stvarna ili nije.
Sjećam se, kad sam 1999 godine bio na straži kod Šibenika; prvih dana
zapovjednik straže nije nas stražare obilazio, i ja misleći da će tako
i ostati, jednog lijepog sunčanog dana ponesem na stražu knjigu da čitam. Kacigu, pušku i gas masku objesim o stražarsku kućicu, sjednem
na jedan brežuljak i tako osluškujući valove, počeh čitati knjigu. I
baš u tom trenutku naiđe zapovjednik straže.Sve ono što sam skinuo, ponovo sam obukao. Morao sam pisati izvješće
i kao kazna za to je da nisam išao doma mjesec dana (inače smo išli
skoro svaki vikend). Ta kazna je neusporediva sa onom koju ćemo dobiti,
ako nas Krist ne nađe spremne prilikom njegova drugog dolaska. A to je
gubitak vječnog života.
Naša priprema treba biti osobna. Nije dovoljno što se nalazimo u društvu onih koji su se temeljito pripremili, nego je potrebno da se i mi osobno temeljito pripremimo za Kristov dolazak. Ljudi se ne spašavaju u gomili, kao što nema suđenja u gomili.
U Ez 14, 12-14, ,19.20 čitamo……..molim pročitajte ove redke...
Ne spašava nas naše ime, formalno pripadanje crkvi, već naša osobna vjera u Spasitelja i život u skladu sa Njegovim načelima. Kad su se lude djevojke trgnule iz sna, uvidjele su svoju neimaštinu, i molile su drugarice da nadoknade njihov nedostatak. No nitko ne može vjerovati za drugoga.
Nitko ne može primiti silu Duha Svetoga za drugoga. Nitko ne može drugome dati karakter koji je plod djelovanja Svetoga Duha. Mudre djevojke pružaju nam primjer, temeljite, stalne i osobne pripreme. One su sve predvidjele; ponijele su svjetiljke i rezervnu zalihu ulja, i kad je zaručnik došao bile su spremne da ga otprate njegovom domu i da sudjeluju s njim u svadbenoj svečanosti. Lude djevojke služe nam kao opomena. One su slika onih koji se pripremaju površno za Kristov dolazak, koje će Krist zateći nespremnima.
Njima će Isus kazati one najžalosnije riječi, riječi osude koje je ikada čulo ljudsko uho: «Zaista, kažem vam, ne poznajem vas». Ove riječi iz Mt
25,12, aludiraju na one iz Mt 7, 23 «Nikada vas nisam poznavao. U kraljevstvo nebesko ulaze samo oni koji vrše volju nebeskog Oca.
Čitao sam katoličke komentare u vezi deset djevica. Oni tvrde da svjetiljka predstavlja vjeru, a ulje dobra djela. Mi znamo da dobra djela ne spašavaju, ali ako stvarno vršimo volju svoga nebeskog Oca, ako su naše svjetiljke pune ulja, ako smo puni Duha Svetoga mi ćemo činiti dobra djela; hranit ćemo gladne, napajat ćemo žedne, oblačiti gole, obilaziti bolesne, propovijedat ćemo evanđelje. I onda ćemo zajedno s Isusom ući u svadbenu dvoranu i veselit se sa Njim.
Kristov dolazak je danas pred vratima. Jesmo li spremni da izađemo u susret Zaručniku? Iz ovog primjera vidjeli smo da će se samo oni koji se
temeljito, stalno i osobno pripremaju dočekati Krista spremni i naslijediti
Božje kraljevstvo.
I moja je molitva da se svi nađemo na svadbi Jagnjetovoj i da nitko od nas ne bude isključen iz svečane gozbe koju Krist priprema svojim sljedbenicima. Zato budimo svakog trenutka spremni za Njegov dolazak.
AMEN!
Zadnja promjena: Krizostom; pon 14 tra 2008, 20:41; ukupno mijenjano 6 put/a.