Hajde da se i ja pridruzim.
simply, razumem te, i donekle te podrzavam. No ovo je interdenominacijski forum, malo uvazavanja nece nikom skoditi, bez obzira sto se ne slazemo u verovanjima, slozices se??
Nikada to nisam tvrdio. Rekao sam da su Judeo-Hrišćani svetkovali subotu sa ostalim Jevrejima u sinagogi (kao što su držali i sve ostalo iz Mojsijevog zakona),
Zvonko, kako znas ovo?????
a da su se nedeljom okupljali na hrišćansko bogosluženje sa ostalim Hrišćanima koji nisu držali Mojsijev zakon (pa ni subotu).
A kako ovo znas????
Tvrdim da su prvi Judeo-Hrišćani, uključujući i apostole držali Mojsijev zakon i obrede, a to u Bibliji jasno piše. Na primer:
Posebno sam se interesovao za primer koji si naveo:
20. A oni čuvši slavljahu Boga i rekoše mu: Vidiš li brate, koliko je hiljada Judejaca koji povjerovaše, i svi su revnitelji Zakona. A čuli su o tebi da učiš odstupanju od Mojseja sve Judejce koji su među neznabošcima, govoreći im da ne obrezuju djecu svoju, niti da se drže običaja otačkih. 22. Šta ćemo, dakle, sada? Svakako će se narod sabrati, jer će čuti da si došao. 23. Ovo, dakle, učini što ti kažemo: Imamo četiri čovjeka koji su na sebe uzeli zavjet; 24. Uzmi njih i očisti se s njima, i potroši na njih da obriju glave svoje, i svi će doznati da ono što su čuli za tebe nije ništa, nego da i sam držiš Zakon i živiš po njemu. 25. A za neznabošce koji su povjerovali mi napisasmo odlučivši da oni ništa od toga ne drže, osim da se čuvaju od idolskih žrtava, i od Krvi, od udavljenoga, i od bluda.
(Dela 21)
Mislim, izvini sto pitam, ali gde ovde sreces da su oni drzali bas sve iz Mojsijevog zakona?? Bili su revnitelji? OK, slazem se. No, sto si ocekivao, da danas prepodne prihvate Hrista, a popodne odbace
sve iz Mojsijevog zakona?? Uh, nezgodno vrlo. Sem toga, gde su apostoli zrtvovali zrtve, gde su vrsili obrezanja, npr.?? O ovome se tek moze pricati.
Svakako, on se tu obraća Hrišćanima ne-jevrejima. Još im kaže: "Gledate na dane i mjesece, i vremena i godine! Bojim se za vas, da se nisam uzalud trudio oko vas." (Gal 4:10-11)
Uh, tesko da danas ozbiljni istrazivaci Biblije ovo povezuju sa "subotom" i slicno. Osim toga, kontext koji si ispustio je ovaj:
8 Ali tada, ne znajući Boga vi ste ropski služili bogovima koji po prirodi to nisu. 9 Sada pak, pošto ste poznali Boga, ili još bolje: pošto je Bog vas poznao, kako možete da se opet vraćate na slabe i bedne stihije, kojima hoćete opet iznova ropski da služite? 10 Pazite na dane, i mesece, i vremena, i godine. 11 Bojim se za vas, da se za vas nisam uzalud trudio.
Kojim to "bogovima" su sluzili galacani, a da ti "bogovi" to uopste nisu bili po svojoj "prirodi"?? I na sto su se oni vracali-
na slabe i bedne stihije. Sto su to "stihije"?
Svakako da jesu, evo ti nastavak priče iz Dela 21 gde Pavle obavlja starozavetni obred očišćenja i prinosi žrtvu (4.Moj 6:13 itd):
Citat:
Tada Pavle uze one ljude, i sutradan očistivši se s njima, uđe u hram, najavljujući kad će se ispuniti dani očišćenja da bi se prinijela žrtva za svakoga od njih. (Dela 21:26)
Hm, vrlo je bitno ono sto je usledilo pre ovog texta, zapravo zasto je Pavle ucinio to sto je ucinio. Pre bih kazao da je to bilo po nagovoru brace, da ga ne bi lazno optuzili, jer ocito je da njegovi neprijatelji nisu znali sto Pavle naucava:
20 A kad su to saslušali, slavljahu Boga i rekoše mu: vidiš, brate, koliko hiljada vernih ima među Judejima, i
svi revnuju za zakon; 21 a o tebi su obavešteni da sve Judeje, koji su među mnogobošcima, učiš i otpađuješ od Mojsija
govoreći im da ne obrezuju svoju decu i da ne žive po svojim običajima. 22 Šta ćemo, dakle, sad? Svakako će čuti da si došao. 23
Stoga učini ovo što ti kažemo: imamo četiri čoveka koji su se zavetovali; 24 uzmi ih, podvrgni se očišćenju s njima zajedno i plati za njih da ošišaju glave, pa će svi doznati da nema ništa od onoga što su čuli za tebe, nego da i sam živiš držeći se zakona. 25
A za mnogobošce koji su primili veru odlučili smo i poručili da se čuvaju od mesa žrtvovanog idolima, i od krvi, i od udavljenog, i od bluda. 26 Tada Pavle uze te ljude, pa sledećeg dana očišćen s njima zajedno uđe u hram objavljujući da su se navršili dani očišćenja, - dok je za svakog od njih žrtva bila prineta.
Uh, kako to da je Pavle ucio da se ne obrezuju deca? A kazao si:
Rekao sam da su Judeo-Hrišćani svetkovali subotu sa ostalim Jevrejima u sinagogi (kao što su držali i sve ostalo iz Mojsijevog zakona)
Ili se jesu ili se nisu drzali Mojsijevog zakona. U kojoj meri jesu, ako jesu, ili pak u kojoj meri nisu, ako nisu??
Pozdrav.