Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Ranohriscanski spisi i subota/nedelja

power_settings_newLogin to reply
+3
simply
Sinke
No Nick
7 posters

descriptionRanohriscanski spisi i subota/nedelja - Page 9 EmptyRe: Ranohriscanski spisi i subota/nedelja

more_horiz
Zvonko M. je napisao/la:

Naravno da su Judeo-Hrišćani svetkovali subotu, oni su držali ceo Mojsijev zakon - obrezanje, praznike i sve ostalo.

Ovako pogrešno shvaćanje ne priliči nekome tko se smatra poznavateljem kršćanstva. Ovakvu površnu i pogrešnu interpretaciju mogu očekivati samo od onoga tko doista "nema pojma" o čemu govori. "Htjeli bi biti učitelji, a ne razumiju o čemu govore".

Prvo si tvrdio da kršćani i apostoli nisu svetkovali subotu, nego nedjelju, a sada tvrdiš da je normalno da su oni subotu svetkovali!?!?
Tvrdiš da su prvi kršćani držali Mojsijev zakon i obrede - a nisu. Pavao jasno kaže: "Ja Pavao velim vam, primite li obrezanje Krist više za vas neće imati nikakva značenja." Galačanima 5,2 Tvoja tumačenja Biblije su doista samovoljna (iako su plod denominacijskih okvira).
O kakvom vršenju Mojsijevog zakona ti to govoriš??? Apostoli su vršili Mojsijeve obrede??? Svašta.
Po tebi su oni prinosili i životinjske žrtve?!?! Gluposti.

Sa ljudima koji imaju stav (koliko god on pogrešan bio) u principu se ne raspravljam. Ali ovakvo konstantno ubjeđivanje u vrijednost otpada, bunta i nevjere prema Bogu, Bibliji i samovoljnog tumačenja - povod je da reagiram.
Nemam ništa protiv tebe osobno, ali stavovi i uvjerenja koja iznosiš, zavrjeđuju duboki otpor i suprotstavljanje.

descriptionRanohriscanski spisi i subota/nedelja - Page 9 EmptyRe: Ranohriscanski spisi i subota/nedelja

more_horiz
lagano simply brat Zvonko je naš brat volimo ga zar ne možda misli  na kasnije vreme Hrišćanstva u kasnijim vekovima ili...?????????

more_horiz
simply je napisao/la:
Ovako pogrešno shvaćanje ne priliči nekome tko se smatra poznavateljem kršćanstva. Ovakvu površnu i pogrešnu interpretaciju mogu očekivati samo od onoga tko doista "nema pojma" o čemu govori. "Htjeli bi biti učitelji, a ne razumiju o čemu govore".

Hvala brate Simply.

simply je napisao/la:
Prvo si tvrdio da kršćani i apostoli nisu svetkovali subotu, nego nedjelju, a sada tvrdiš da je normalno da su oni subotu svetkovali!?!?

Nikada to nisam tvrdio. Rekao sam da su Judeo-Hrišćani svetkovali subotu sa ostalim Jevrejima u sinagogi (kao što su držali i sve ostalo iz Mojsijevog zakona), a da su se nedeljom okupljali na hrišćansko bogosluženje sa ostalim Hrišćanima koji nisu držali Mojsijev zakon (pa ni subotu).

simply je napisao/la:
Tvrdiš da su prvi kršćani držali Mojsijev zakon i obrede - a nisu.

Tvrdim da su prvi Judeo-Hrišćani, uključujući i apostole držali Mojsijev zakon i obrede, a to u Bibliji jasno piše. Na primer:

20. A oni čuvši slavljahu Boga i rekoše mu: Vidiš li brate, koliko je hiljada Judejaca koji povjerovaše, i svi su revnitelji Zakona. A čuli su o tebi da učiš odstupanju od Mojseja sve Judejce koji su među neznabošcima, govoreći im da ne obrezuju djecu svoju, niti da se drže običaja otačkih. 22. Šta ćemo, dakle, sada? Svakako će se narod sabrati, jer će čuti da si došao. 23. Ovo, dakle, učini što ti kažemo: Imamo četiri čovjeka koji su na sebe uzeli zavjet; 24. Uzmi njih i očisti se s njima, i potroši na njih da obriju glave svoje, i svi će doznati da ono što su čuli za tebe nije ništa, nego da i sam držiš Zakon i živiš po njemu. 25. A za neznabošce koji su povjerovali mi napisasmo odlučivši da oni ništa od toga ne drže, osim da se čuvaju od idolskih žrtava, i od Krvi, od udavljenoga, i od bluda.

(Dela 21)

simply je napisao/la:
Pavao jasno kaže: "Ja Pavao velim vam, primite li obrezanje Krist više za vas neće imati nikakva značenja." Galačanima 5,2

Svakako, on se tu obraća Hrišćanima ne-jevrejima. Još im kaže: "Gledate na dane i mjesece, i vremena i godine! Bojim se za vas, da se nisam uzalud trudio oko vas." (Gal 4:10-11)

simply je napisao/la:
O kakvom vršenju Mojsijevog zakona ti to govoriš??? Apostoli su vršili Mojsijeve obrede??? Svašta.
Po tebi su oni prinosili i životinjske žrtve?!?! Gluposti.

Svakako da jesu, evo ti nastavak priče iz Dela 21 gde Pavle obavlja starozavetni obred očišćenja i prinosi žrtvu (4.Moj 6:13 itd):

Tada Pavle uze one ljude, i sutradan očistivši se s njima, uđe u hram, najavljujući kad će se ispuniti dani očišćenja da bi se prinijela žrtva za svakoga od njih. (Dela 21:26)

simply je napisao/la:
Sa ljudima koji imaju stav (koliko god on pogrešan bio) u principu se ne raspravljam. Ali ovakvo konstantno ubjeđivanje u vrijednost otpada, bunta i nevjere prema Bogu, Bibliji i samovoljnog tumačenja - povod je da reagiram.
Nemam ništa protiv tebe osobno, ali stavovi i uvjerenja koja iznosiš, zavrjeđuju duboki otpor i suprotstavljanje.

Samo izvoli, ali suprotstavljaš se Bibliji, a ne meni.

Svako dobro želim

more_horiz
Simply,

Ja te smatram za konpetentnog i kvalitetnog sagovornika, i mozes li ostaviti ovakav nacin komunikacije sa covekom, molio bih,

Ovako pogrešno shvaćanje ne priliči nekome tko se smatra poznavateljem kršćanstva. Ovakvu površnu i pogrešnu interpretaciju mogu očekivati samo od onoga tko doista "nema pojma" o čemu govori

ili

Nemam ništa protiv tebe osobno, ali stavovi i uvjerenja koja iznosiš, zavrjeđuju duboki otpor i suprotstavljanje

Ja te ne prepoznajem kao takvog sagovornika, izvini ali covek je potkovan u stvari o kojoj govori, i nema potrebe za ovakvim kvalifikacijama.

Da podsetim sve, tema su rano hriscanski spisi koji su istoriski ili povjesni dokaz da su prvi hriscani svetkovali subotu kao obavezan dan.

Vidis takvih dokaza jednostavno nema nego sta vise u verodostojnoj istoriji postoji puno tragova da su rani hriscani imali bogosluzenja nedeljom, to su cinili da bi obelezili Isusovo uskrsnuce.

I iz jod jednog razloga tog sto je medju obracenicima prve crkve bilo puno jevreja i crvka je zelela naglasiti razliku izmedju nove vere i stare tradicije i na taj nacin sto nisu svetkovali subotu.

E sad to su istoriske cinjenice i mislim da svi koji zele treba da nam jasno prezentiraju istorisku gradju od 1 do 4 veka koja pokazuje da je prva crkva praktikovala svetkovanje subote.

Eto samo to kazem, i nista drugo, zamolio bih te da pazis na ton ipak ne biz zeleo da imam i nekog sa nadimkom no simply.

more_horiz
CITAT :
20. A oni čuvši slavljahu Boga i rekoše mu: Vidiš li brate, koliko je hiljada Judejaca koji povjerovaše, i svi su revnitelji Zakona. A čuli su o tebi da učiš odstupanju od Mojseja sve Judejce koji su među neznabošcima, govoreći im da ne obrezuju djecu svoju, niti da se drže običaja otačkih. 22. Šta ćemo, dakle, sada? Svakako će se narod sabrati, jer će čuti da si došao. 23. Ovo, dakle, učini što ti kažemo: Imamo četiri čovjeka koji su na sebe uzeli zavjet; 24. Uzmi njih i očisti se s njima, i potroši na njih da obriju glave svoje, i svi će doznati da ono što su čuli za tebe nije ništa, nego da i sam držiš Zakon i živiš po njemu. 25. A za neznabošce koji su povjerovali mi napisasmo odlučivši da oni ništa od toga ne drže, osim da se čuvaju od idolskih žrtava, i od Krvi, od udavljenoga, i od bluda.

(Dela 21) brate Zvonko tu piše da judejski obraćenici koji su poverovali su se držali zakona Mojsijevog a piše da obraćenici iz neznabožstva nemoraju da se uče da drže zakon Mojsijev . tu je predložen kompromis od strane vođa 
Pavlu na šta ovaj pristaje dobra radi a ne jer je to podržavao zar ne ?

more_horiz
Hajde da se i ja pridruzim. Smile

simply, razumem te, i donekle te podrzavam. No ovo je interdenominacijski forum, malo uvazavanja nece nikom skoditi, bez obzira sto se ne slazemo u verovanjima, slozices se??

Nikada to nisam tvrdio. Rekao sam da su Judeo-Hrišćani svetkovali subotu sa ostalim Jevrejima u sinagogi (kao što su držali i sve ostalo iz Mojsijevog zakona),

Zvonko, kako znas ovo?????

a da su se nedeljom okupljali na hrišćansko bogosluženje sa ostalim Hrišćanima koji nisu držali Mojsijev zakon (pa ni subotu).

A kako ovo znas????

Tvrdim da su prvi Judeo-Hrišćani, uključujući i apostole držali Mojsijev zakon i obrede, a to u Bibliji jasno piše. Na primer:

Posebno sam se interesovao za primer koji si naveo:

(Dela 21)

Mislim, izvini sto pitam, ali gde ovde sreces da su oni drzali bas sve iz Mojsijevog zakona?? Bili su revnitelji? OK, slazem se. No, sto si ocekivao, da danas prepodne prihvate Hrista, a popodne odbace sve iz Mojsijevog zakona?? Uh, nezgodno vrlo. Sem toga, gde su apostoli zrtvovali zrtve, gde su vrsili obrezanja, npr.?? O ovome se tek moze pricati.

Svakako, on se tu obraća Hrišćanima ne-jevrejima. Još im kaže: "Gledate na dane i mjesece, i vremena i godine! Bojim se za vas, da se nisam uzalud trudio oko vas." (Gal 4:10-11)

Uh, tesko da danas ozbiljni istrazivaci Biblije ovo povezuju sa "subotom" i slicno. Osim toga, kontext koji si ispustio je ovaj:

8 Ali tada, ne znajući Boga vi ste ropski služili bogovima koji po prirodi to nisu. 9 Sada pak, pošto ste poznali Boga, ili još bolje: pošto je Bog vas poznao, kako možete da se opet vraćate na slabe i bedne stihije, kojima hoćete opet iznova ropski da služite? 10 Pazite na dane, i mesece, i vremena, i godine. 11 Bojim se za vas, da se za vas nisam uzalud trudio.

Kojim to "bogovima" su sluzili galacani, a da ti "bogovi" to uopste nisu bili po svojoj "prirodi"?? I na sto su se oni vracali-na slabe i bedne stihije. Sto su to "stihije"?

Svakako da jesu, evo ti nastavak priče iz Dela 21 gde Pavle obavlja starozavetni obred očišćenja i prinosi žrtvu (4.Moj 6:13 itd):

Citat:

Tada Pavle uze one ljude, i sutradan očistivši se s njima, uđe u hram, najavljujući kad će se ispuniti dani očišćenja da bi se prinijela žrtva za svakoga od njih. (Dela 21:26)

Hm, vrlo je bitno ono sto je usledilo pre ovog texta, zapravo zasto je Pavle ucinio to sto je ucinio. Pre bih kazao da je to bilo po nagovoru brace, da ga ne bi lazno optuzili, jer ocito je da njegovi neprijatelji nisu znali sto Pavle naucava:

20 A kad su to saslušali, slavljahu Boga i rekoše mu: vidiš, brate, koliko hiljada vernih ima među Judejima, i svi revnuju za zakon; 21 a o tebi su obavešteni da sve Judeje, koji su među mnogobošcima, učiš i otpađuješ od Mojsija govoreći im da ne obrezuju svoju decu i da ne žive po svojim običajima. 22 Šta ćemo, dakle, sad? Svakako će čuti da si došao. 23 Stoga učini ovo što ti kažemo: imamo četiri čoveka koji su se zavetovali; 24 uzmi ih, podvrgni se očišćenju s njima zajedno i plati za njih da ošišaju glave, pa će svi doznati da nema ništa od onoga što su čuli za tebe, nego da i sam živiš držeći se zakona. 25 A za mnogobošce koji su primili veru odlučili smo i poručili da se čuvaju od mesa žrtvovanog idolima, i od krvi, i od udavljenog, i od bluda. 26 Tada Pavle uze te ljude, pa sledećeg dana očišćen s njima zajedno uđe u hram objavljujući da su se navršili dani očišćenja, - dok je za svakog od njih žrtva bila prineta.

Uh, kako to da je Pavle ucio da se ne obrezuju deca? A kazao si:

Rekao sam da su Judeo-Hrišćani svetkovali subotu sa ostalim Jevrejima u sinagogi (kao što su držali i sve ostalo iz Mojsijevog zakona)

Ili se jesu ili se nisu drzali Mojsijevog zakona. U kojoj meri jesu, ako jesu, ili pak u kojoj meri nisu, ako nisu??

Pozdrav.

more_horiz
Da podsetim sve, tema su rano hriscanski spisi koji su istoriski ili povjesni dokaz da su prvi hriscani svetkovali subotu kao obavezan dan.

Vidis takvih dokaza jednostavno nema nego sta vise u verodostojnoj istoriji postoji puno tragova da su rani hriscani imali bogosluzenja nedeljom, to su cinili da bi obelezili Isusovo uskrsnuce.

No comment.

more_horiz
moki72 je napisao/la:
CITAT :

(Dela 21) brate Zvonko tu piše da judejski obraćenici koji su poverovali su se držali zakona Mojsijevog a piše da obraćenici iz neznabožstva nemoraju da se uče da drže zakon Mojsijev . tu je predložen kompromis od strane vođa
Pavlu na šta ovaj pristaje dobra radi a ne jer je to podržavao zar ne ?

Potpisujem. Receno pre no sto sam ja iznio post.

Pozdrav.

more_horiz
Vrlo je zanimljivo da su se katolički i pravoslavni predstavnici pod ovom temom "ujedinili" protiv adventističkih predstavnika. (barem se meni čini da su se ujedinili...)

Zašto je to tako zanimljivo?

Pa zato, što je činjenica da je katoličko i pravoslavno poimanje subote dosta različito. Samo da usput spomenem, jedan od glavnih (a čini mi se da je to bio i konačni) uzroka za šizmu 1054. godine bilo je katoličko nametanje posta u subotu, s kojim se pravoslavci nisu nikako htjeli pomiriti, nego su pocepali katoličku bulu...

U svakom slučaju, Katolici i Pravoslavci se dosta razlikuju u svojem gledanju na rane kršćanske spise koji spominju subotu/nedjelju. Katolici vjeruju da su rani kršćani prebacili svetost subote na nedjelju, a Pravoslavci se s tim ne slažu.

Nije li tako? Zvonko, možeš li nam to malo objasniti? I ti, Sinke. Mislim da bi nam koristilo, da razjasnimo ove temeljne stvari.

Tada ćemo znati koja polazišta imamo.

more_horiz
Zvonko tvrdio si da se prvi Hrišćani nisu sastajali Subotom i da nisu praznovali Subotu u sinagogi prvi Hrišćani pa si mi tražio da nađem tekst posle pedesetnice gde piše da su se sastajali a sad govoriš suprotno kako to da razumem
TVOJ CITAT : Nikada to nisam tvrdio. Rekao sam da su Judeo-Hrišćani svetkovali subotu sa ostalim Jevrejima u sinagogi (kao što su držali i sve ostalo iz Mojsijevog zakona),

more_horiz
Vrlo rado Justine,

Ali mislim da bi nas pokretanje teme koju si predložio odvelo u veću digresiju, možda je bolje da se ovde zadržimo na ranohrišćanskim spisima pošto je i ovako diskusija dosta burna. Btw, ja se ni sa kim nisam ovde udružio, samo iznosim svoje argumente.

more_horiz
SKROZ NA SKROZ SI KONTRADIKTORAN ZVONKO !!!

ja pokušavam da te razumem i diskutujem ali nemoj vrdati i govoriti kako kad ti odgovara izvini !
voli te tvoj brat moki72 !

more_horiz
Justin je napisao/la:
Vrlo je zanimljivo da su se katolički i pravoslavni predstavnici pod ovom temom "ujedinili" protiv adventističkih predstavnika. (barem se meni čini da su se ujedinili...)

Zašto je to tako zanimljivo?

Pa zato, što je činjenica da je katoličko i pravoslavno poimanje subote dosta različito. Samo da usput spomenem, jedan od glavnih (a čini mi se da je to bio i konačni) uzroka za šizmu 1054. godine bilo je katoličko nametanje posta u subotu, s kojim se pravoslavci nisu nikako htjeli pomiriti, nego su pocepali katoličku bulu...

U svakom slučaju, Katolici i Pravoslavci se dosta razlikuju u svojem gledanju na rane kršćanske spise koji spominju subotu/nedjelju. Katolici vjeruju da su rani kršćani prebacili svetost subote na nedjelju, a Pravoslavci se s tim ne slažu.

Nije li tako? Zvonko, možeš li nam to malo objasniti? I ti, Sinke. Mislim da bi nam koristilo, da razjasnimo ove temeljne stvari.

Tada ćemo znati koja polazišta imamo.

Hm, pa to je zanimljivo sto je post u subotu bio dozvoljen na istoku, na zapadu zabranjen, ili obrnuto, nemoj me hvatat za rijec. Sta velis na ovaj navod:

VICTOR I, ST. (189-199) An African...Victor tended not to advise other churches but to impose Rome's ideas on them, thus arousing resentment at times in bishops not inclined to accept such impositions. This was the case of Polycratus, the Bishop of Ephesus, who felt offended at this interference. The question was again that of Easter. Victor reaffirmed the decisions of Soter and Eleutherius both with regard to the date, which had to be a Sunday, and with regard to several customs of Jewish origin which were still practiced in some Christian communities...Polycratus justified himself before the pope with a letter containing the phrase "...it is more important to obey God rather than men" (Lopes A. The Popes: The lives of the pontiffs through 2000 years of history. Futura Edizoni, Roma, 1997, p. 5).

Polycrates wrote this to the Roman Bishop Victor:

We observe the exact day; neither adding, nor taking away. For in Asia also great lights have fallen asleep, which shall rise again on the day of the Lord's coming, when he shall come with glory from heaven, and shall seek out all the saints. Among these are Philip, one of the twelve apostles, who fell asleep in Hierapolis; and his two aged virgin daughters, and another daughter, who lived in the Holy Spirit and now rests at Ephesus; and, moreover, John, who was both a witness and a teacher, who reclined upon the bosom of the Lord, and, being a priest, wore the sacerdotal plate. He fell asleep at Ephesus. And Polycarp in Smyrna, who was a bishop and martyr; and Thraseas, bishop and martyr from Eumenia, who fell asleep in Smyrna. Why need I mention the bishop and martyr Sagaris who fell asleep in Laodicea, or the blessed Papirius, or Melito, the Eunuch who lived altogether in the Holy Spirit, and who lies in Sardis, awaiting the episcopate from heaven, when he shall rise from the dead ? All these observed the fourteenth day of the passover according to the Gospel, deviating in no respect, but following the rule of faith. And I also, Polycrates, the least of you all, do according to the tradition of my relatives, some of whom I have closely followed. For seven of my relatives were bishops; and I am the eighth. And my relatives always observed the day when the people put away the leaven. I, therefore, brethren, who have lived sixty-five years in the Lord, and have met with the brethren throughout the world, and have gone through every Holy Scripture, am not affrighted by terrifying words. For those greater than I have said ' We ought to obey God rather than man'...I could mention the bishops who were present, whom I summoned at your desire; whose names, should I write them, would constitute a great multitude. And they, beholding my littleness, gave their consent to the letter, knowing that I did not bear my gray hairs in vain, but had always governed my life by the Lord Jesus (Eusebius. Church History. Book V, Chapter 25).

Polycrates also mentioned Polycarp, bishop of Smyrna. Polycarp is considered to be a true saint by Catholics, Orthodox, and others. According to the letter The Martyrdom of Polycarp by the Smyrnaeans, "on the day of the preparation, at the hour of dinner, there came out pursuers and horsemen" and the Polycarp was killed "on the day of the great Sabbath" (The Martyrdom of Polycarp, Bishop of Smyrna, Verses 7.1 & 8.1. Charles H. Hoole's 1885 translation. © 2001 Peter Kirby) . The use of these two expressions ("day of the preparation" and "the day of the great Sabbath" show that those in Smyrna (a Gentile filled area) were still keeping the Sabbath around 156 A.D. (the approximate date of Polycarp's martyrdom) (otherwise other terms would have been more appropriate--non-Sabbath observers do not call the day before Saturday that "day of preparation", nor would they have any reason to do so).

Pozdrav.

more_horiz

Istina justin, ide njima to ujedinjenje i ne samo po ovom pitanju sve se oni bolje razumeju.
No problem je u necem drugom i to je nesto u sta vi nemate hrabrosti da se upustite, a to je temeljno obrazlozenje vase vlastite doktrine, no koliko ja vas shvatam vi prvo coveka pokusate da uverite da je subota sedmi dan, ona to jeste, onda da on treba da je svetkuje nemam bas nista protiv, ako postoji dan koji treba biti posvecen bogu neka bude subota, slazem se i ti znas neke stvari iz mog iskustva koje sam ti privatno rekao.

Ali sada ovo jednostavno nema veze sa tim, da li ja ili ne drzim subotu, ovo je tema dokazivanje da je prva crkva drzala subotu.

Zasto je to vazno justin?

Zato sto vi kazete da je vasa denominacija restauracija originalnog hriscanstva je li tako, sa troanjdeoskom porukom se zavrsava reformacija?

Gresim li ja u ovom stavu ili ne? E to je stvar za debatu, ovako ima puno izolovanih tema, ali za nekog senzibilnog studenta Biblije koji poznaje Pismo to je veoma, veoma tesko prihvatljivo, ali dakle ako je advent potpuna obnova prve crkve ili restauracija onad mi moramo svakako u istoriji naci potvrdu za takvu tvrdnju.

I ovde vas coves samo pita to dokazite da je prva crkva imala isto ucenje kao vi, ako ste vi ta zadnja Bozija poruka ovom svetu.

Jednostavno!

more_horiz
dajmo lepo razgovarati govorimo nešto a posle se ispostavi da nije tako proverite ono što tvrdite pa onda iznesite jer je ovo neozbiljna diskusija

more_horiz
moki72 je napisao/la:
Zvonko tvrdio si da se prvi Hrišćani nisu sastajali Subotom i da nisu praznovali Subotu u sinagogi prvi Hrišćani pa si mi tražio da nađem tekst posle pedesetnice gde piše da su se sastajali a sad govoriš suprotno kako to da razumem
TVOJ CITAT : Nikada to nisam tvrdio. Rekao sam da su Judeo-Hrišćani svetkovali subotu sa ostalim Jevrejima u sinagogi (kao što su držali i sve ostalo iz Mojsijevog zakona),

Ne mogu brate Moki da stignem da na sve ovo odgovorim, molim malo strpljenja.

Ovako, u prvoj Crkvi imamo dve grupe Hrišćana. Jedni su bili Jevreji koji su prihvatili Hrista. Oni su u prvo vreme držali sve iz Mojsijevog zakona što su držali do tada, uključujući tu i subotu kao jedan od praznika. Ima puno dokaza o tome u Bibliji (Dela 15, Dela 21 itd). Njihov motiv za svetkovanje subote bila je njihova pripadnost Judaizmu.

Druga grupa bili su Hrišćani "iz neznabožaca", tj. ne-jevreji koji su prihvatili Hrista. Oni nisu bili pod Mojsijevim zakonom, a apostolski sabor opisan u Delima 15 je odlučio da njima ne treba nametati obrezanje i Mojsijev zakon. Ko je upućen u Judaizam zna šta to znači - obrezanje je "ulazak u Judaizam", kao što je za nas krštenje "ulazak u Crkvu". Bez obrezanja za religiozne Jevreje nema nikakvog smisla držati bilo šta iz zakona, pa ni subotu.

Dakle, Jevreji jesu svetkovali subotu. Zbog čega? Pa jasno - zbog svog jevrejstva, držali su se "običaja otaca". Hrišćani iz neznabožaca nisu svetkovali subotu zato što Hrišćanstvo nije od njih to zahtevalo. Ja sam tražio citat u kome se govori da su se Hrišćani okupljali na hrišćansko bogosluženje subotom, čega nema. Da li su Jevreji išli subotom u sinagogu sa ostalim Jevrejima ne-hrišćanima, ovde je potpuno nebitno.

more_horiz
dragomir je napisao/la:

Istina justin, ide njima to ujedinjenje i ne samo po ovom pitanju sve se oni bolje razumeju.
No problem je u necem drugom i to je nesto u sta vi nemate hrabrosti da se upustite, a to je temeljno obrazlozenje vase vlastite doktrine, no koliko ja vas shvatam vi prvo coveka pokusate da uverite da je subota sedmi dan, ona to jeste, onda da on treba da je svetkuje nemam bas nista protiv, ako postoji dan koji treba biti posvecen bogu neka bude subota, slazem se i ti znas neke stvari iz mog iskustva koje sam ti privatno rekao.

Ali sada ovo jednostavno nema veze sa tim, da li ja ili ne drzim subotu, ovo je tema dokazivanje da je prva crkva drzala subotu.

Zasto je to vazno justin?

Zato sto vi kazete da je vasa denominacija restauracija originalnog hriscanstva je li tako, sa troanjdeoskom porukom se zavrsava reformacija?

Gresim li ja u ovom stavu ili ne? E to je stvar za debatu, ovako ima puno izolovanih tema, ali za nekog senzibilnog studenta Biblije koji poznaje Pismo to je veoma, veoma tesko prihvatljivo, ali dakle ako je advent potpuna obnova prve crkve ili restauracija onad mi moramo svakako u istoriji naci potvrdu za takvu tvrdnju.

I ovde vas coves samo pita to dokazite da je prva crkva imala isto ucenje kao vi, ako ste vi ta zadnja Bozija poruka ovom svetu.

Jednostavno!

Nemaš frke, prijatelju. Već sam pripremio mnoge odgovore, ali na žalost sutra idem u Sloveniju na kongres mladih i neće me biti do ponedjeljka.

ALI pozivam tebe i sve koji žele RAZUMJETI adventističko objašnjenje svetkovanja subote od strane kršćana u prvom stoljeću, da STUDIOZNO proučite Bacchiocchijevu knjigu "Od subote do nedjelje", koja je i dan-danas jedan od najjačih SVJETSKIH autoriteta po ovom pitanju.
Mislim da u 5. poglavlju daje objašnjenje upravo o tom razdoblju do 70. godine, te odmah nakon 70. godine.

Pročitajte to STUDIOZNO i vjerujte mi, počet ćete shvaćati Adventiste... Smile

Link na kojemu možete skinuti cijelu knjigu, NA HRVATSKOM:
http://www.svetlostistine.com/Knjige/Biblioteka.aspx

more_horiz
CITAT ZVONKOV :
Dakle, Jevreji jesu svetkovali subotu. Zbog čega? Pa jasno - zbog svog jevrejstva, držali su se "običaja otaca". Hrišćani iz neznabožaca nisu svetkovali subotu zato što Hrišćanstvo nije od njih to zahtevalo.
pa dobro čuje li ovo neko ???
šta to znači da Adventisti koji drže Subotu a  nisu jevreji greše a Adventisti koji jesu jevreji ne greše ako drže Subotu ?????????????
JA OVO NE RAZUMEM !!!

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply