Mnogi protestanti danas prihvaćaju Apostolsko vjerovanje ( Vjerujem u jednoga Boga....") . Gdje je Vjerovanje u Bibliji?
Pa kako gde pise?? Pa cela Biblija vrvi od monoteizma. To sto su ljudi na njima razumljiv nacin objasnili trojstvo, sta god-to je druga stvar. Ja se uvek zalazem sa izvorno razumevanje texta, a ne za to 'sta ja mislim da je text znacio'!!! Malo ko tako razmislja, ali sta da radim, ja tako zelim, jer znam da nikada necu pogresiti.
Uh, i meni se malo pre obrisao post, i tako me mrzi da ponavljam neke stvari...
Da se nauk mogao prenositi samo Biblijom tj. da Biblija u sebi ima moć svim Crkvama reći isto- pa u protestantizmu ne bi bilo toliko denominacija!
Ovo sto kazes meni ide u prilog, zato sto ja ne vidim problem u interpretaciji Biblije ili u samoj Biblij, nego u ljudima koji je interpretiraju! Tu vidim problem, i u sistemu na koji se nacin ona tumaci, ali to je druga prica, mislim malo opsirna da sada pisem o tome, jer ima nekoliko nivoa tumacenja, ili nekoliko nacina. Kao i nekoliko izvora naseg znanja. U svakom slucaju-ne smatram da je Biblija pogresna, nego ljudi koji je interpretiraju.
Sto se tice onog primera u vezi krstenja-svasta. Ali, samo bih te pitao: sta za tebe znaci 'krstenje vodom' a sta 'krstenje Duhom'??
Ne, ne slazem se sa njime. Bar ne kada je u pitanju krstenje. Hej, pa mislis da su svi protestanti verni nacelu Sola Scriptura?? Covece, pa i j.svedoci uzimaju Bibliju u ruke i tvrde isto, samo na svoj nacin, a vise je no poznato da su oni kult, pa vidi sta rade sa Biblijom! E, prijatelju, na kolenima se trazi istina i Bog i Duh Sveti, a ne u knjigama ili ne znam gde! Bar je to moje iskustvo!
Ako se ne slažeš, time dokazuješ da ja imam pravo: ti kao protestant i on kao protestant dokazujete da solom scripturom čovjek može imati istu doktrinu, čak i istu praksu ( nemate kipove ) ali da možete imati nepremostive razlike.
Pa nemas pravo, jer ne radi se o samom principu kome apsolutno nista ne fali, nego se radi o nedoslednosti, u najmanju ruku. A drugo-ako je doktrina iz Biblije o krstenju jasna-mada nema texta u Bibliji koji se ne moze tumaciti na vise nacina (!), svako odstupanje od te 'jasnoce' vodi u duhovnu pa i intelektualnu tamu, i nije dosledno drzanje ovog principa.
Cekaj malo da se razumemo. Kada kazem Sola Scriptura, ja mislim: Ono sto je Bog kazao, ok??? Idemo dalje, jos malo mogu izrdraz...
Crkva nije mogla postojati u apostolska vremena, jer bi imali desetine vjerskih kontradikcija u službenom učenju.
Pa, ne mislim da je sve u ono vreme bilo crno-belo, da je sve bilo tako jednostavno kako se zeli ponekad predstaviti, imali su i oni teoloskih nedoumica, nejasnoca itd itd, samo nije to za ovu temu. U svakom slucaju, ne slazem se sa gore iznesenim.
Inače- čini mi se da si možda krivo napisao što si želio reći. Možeš mi reći, da ne pišem ako sam te krivo razumio- "
Citat:
mnoge Crkve u praksi nemaju što u doktrini, odnosno u učenju Bibliji"
Ova zadnja riječ je greška u pisanju, zar ne? Htio si reći u "učenju Biblije"? Možeš li se ispraviti? Važno mi je da li shvaćaš Bibliju (knjigu) kao doktrinu.
Uh, nemam pojma sta sam zelio reci i sta me ti pitas...
Ali valjda to: mnoge crkve imaju praxu koja ne postoji u doktrini. Da, mislim da sam to htio reci, a kako sam se izrazio-samo Bog zna.
A zadnje/poslenje sto si rekao-tacno, jedna Crkva postoji, ali je razlicita interpretacija sta je Crkva. O tome mozemo na nekoj drugoj temi. Ja duboko verujem da je Bog oduvek imao Svoju Crkvu. Kazes protestanti setaju od jednih do drugih-nije tako bilo u I veku...Ne znam da li bih se 100% slozio sa tobom, ali i ne moram, prosto iz razloga sto svako moze da bira gde hoce, bar ima slobodnu volju. Ja cujem ponekad da i vi pricate o slobodnoj volji, ali nje u sustini nema. Jednostavno si rob svoje religije, i ili ces da mislis kao ostali, kao vecina, ili ces da budes excomunirican, a nekad se i spaljivalo zbog drugacijeg misljenja, i sam znas. Hereza u katolicizmu, pa i u pravoslavlju, se ne trpi bas previse.
Prema tome, kada kazes:
Ja tvrdim da Katolička Crkva ima par dogmi- i svigdje su jednake. Katolička Crkva u Splitu i Katolička Crkva u Skandinaviji jednako vjeruju.
Ja isto tvrdim da je moja Crkva katolicka Crkva, u smislu univerzalna, Crkva svih naroda a ne samo nekih. I dokle god tako mislim, tako i verujem i toga se drzim. A uostalom, verujem i onome sto je Bog rekao jer drugaciji izbor se pokazao kao pogresan u mom zivotu.
Uh, umoran sam...
Vidimo se...