Shvatiti ću to kao želju za nastavak diskusije. Izvini ako sam ostavio dojam da sam nezainteresiran, nije te bilo par dana uopće na forumu.
Dakle, nastavljamo s mojim repliciranjem.....
Kao prvo, Luther....
Dok se slažem da je Luther pokrenuo teološke rasprave, nemojmo pretjerivati. Luther je odmah proglašen heretikom, jednostavno jer formirao doktrine koju Katolička Crkva nije mogla prihvatiti. Luther je na kraju- uvjetno rečeno- i sam odbacio Reformaciju kada je čuo kakve sve Biblijske interpretacije dolaze. Dakle Luther nije razvio nešto novo, on je napravio nešto novo- i to se zove nova hereza ( time ne mislim ništa loše, za razliku od Pravoslavlja s kojima je Katolička Crkva u šizmi, i Katolici i Pravoslavci Protestantizam smatraju herezom )
Držimo se činjenica. Nije se radilo o prijevodima Biblije već o novom Biblijskom Kanonu koji je izbacio mnoge knjige Staroga Zavjeta. Dok Katolička Crkva takvo što i može napraviti jer je prvotni Kanon i složila , priznavajući autoritet i mnogim drugim knjigama van Kanona- Protestanti su jednostavno rekli da se Sirah, Judita i ostale knjige imaju izbaciti te se zbirka knjiga treba proglasiti jednom cjelovitom knjigom.
Problem je u već na drugim topicima mnogo puta ponavljanom argumentu da ja Luka "sve provjerio" i "ispitao svjedoke" ali jedini spominje Elizabetu i susret s Marijom u Bibliji. Drugim riječima, ako je Luka sve provjerio- a jedini zna za Elizabetu- tada on sam govori da predanja nisu spisi Novog Zavjeta već i Apostolska Tradicija u kojoj je provjerio i saznao za Elizabetu.
Ako kažeš da su prava predanja spisi Novog Zavjeta- pitam te- gdje u spisima Novog Zavjeta tako piše?
Krivo si shvatio. Apokrifna Evanđelja za sebe govore da su pisana od tog i tog apostola. A ako je Prva Crkva vjerovala u sola scripturu- zašto se nije krenulo odmah s prepisivanjem?
Možeš li objasniti? Koji citat govori da je Biblija potpuna Riječ Božja? Mislim, Biblija se uopće niti ne spominje u Bibliji. Reformistička Biblija je knjiga nastala 16 stoljeća nakon Isusovog Uskrsunća.
Kao prvo- Isus je rekao "Ja sam s vama, do kraja svijeta" (Matej 28-20 ) Dakle Crkva ne može skrenuti s pravog puta.
Nadalje, Crkveni Oci bili su prve generacije Kršćana- i ( bez uvrede, moliću lijepo ) ti ih ipak smatraš različitim od apostolskog učenja jer u potpunosti prate Katoličku teologiju.
Moj point je bio da nigdje u Novom Zavjetu nema popisa knjiga Novoga Zavjeta tj. Luka nije napisao "Osim mene, Matej, Marko, Ivan".
Evanđelja su složena 393, dapače Protestantski Kanon u 16 stoljeću- prema kojem principu su oba napravljena? Odgovor: prema Tradiciji (uključujući protestantski ).
Ne znam sta zelis poentirati sa ovim??? Ne znam zasto bi ovo bio problem i ne znam kako mozes ovo uzeti kao nesto sto je presudno protiv Lutera, ili koji li vec point? ? Mislim bar iz dva razloga.
Prvo, meni nije Luter autoritet, niti se njegovo ime spominje u Bibliji. Dao je doprinos koji je dao, ali to uopce ne znaci da je bio savrsen u svemu. ne zelim ga pravdati, daleko bilo, ali to je to. On meni nije 'crkveni otac' niti autoritet na kome bez pogovora zasnivam svoju veru.
Ne možeš mi na takav argument dati odgovor: "Biblija"
Želio sam poantirati da ni sam Luther nije znao Kanon kojeg protestanti danas uzimaju zdravo za gotovo. Ako je čovjek koji je rekao da ne zna što bi s Ivanovom Apokalipsom kasnije istu prozvao dijelom svete knjige, baš ne znam što bi time želio reći.
Ako ti nije autoritet, nije ni ad hominem
Da, Crkveni Oci su se bavili Ivanom, ali samo su proučavali da li je Otkrivenje uistinu autentičan Ivanov spis. Nikada nisu proučavali Bibliju, jer Biblije nije bilo u doba Crkvenih Otaca. A što se tiče "Protestanata koji su se trudili da Bibliju daju narodu" , ne razumijem baš previše- da nije bilo Katolika koji su prepisivali pola svojeg života Kanon u Srednjem Vijeku ( kojeg ste vi još i izbacili u svojoj Tradiciji ) ne znam baš da li bi mogli svoju verziju Biblije voziti po svijetu samo tako.
A Hebrejima? Nisam se sjetio, kao što si ti rekao da su Bibliju pisali Hebreji i da se ne smije vršiti kulturološki utjecaj na nauk- a ja sam ti rekao da je Luka Grk i da je izvršio kulturalni utjecaj na Bibliju pišući helenskim stilom u svojem Evanđelju.
Ako je nosio kerigmu- zašto vi mislite da je nosio Bibliju? Mi mislimo da je nosio kerigmu ( Apostolsku Tradiciju ) A ako je knjiga nastala kao "forma"- zašto vi tu formu smatrate potpunom Riječi Božjom?
Tertulijan je odgovarao Ciprijanu kada je govorio o svojevrsnom univerzalizmu da su sve istine Božje. Tu se uistinu radilo o pokušajima Grka da svojom filozofijom utječu na doktrinu- ali radi se o vrlo konkretnom primjeru koji ne dokazuje da je Tertulijan mijenjao praksu.
Naime, čak i zajednica u Djelima Apostolskim je drukčije formirana od one koju često nalazimo u Pavlovim poslanicama. Pavao čak govori o slobodnom robu koji se ne mora osloboditi da bi bio slobodan Duhom, dok Djela Apostolska predstavljaju svojevrsnu Nebesku Teokraciju i zemaljske apostole koji žive s vjernicima u obliku zajedničkog vlasništva.
Doktrine su nepromijenjeni vjerski sustavi koji se donose kako bi se spriječilo po-općivanje vjerskih ideja. Prakse su običaji koji, u skladu s doktrinama, mogu biti afirmirane. Doktrina se može razvijati ali ne smije biti kontradiktorna s prethodno donesenima. Praksa se može mijenjati ako je u skladu s doktrinama.
Biblija nije doktrina, doktrina je Sola Scriptura. Zato su Protestanti proglašeni hereticima, jer njihova učenja da je novi Kanon potpuna Riječ Božja išla je u suprotnosti s doktrinom da je vjerski sustav baziran na Svetom Pismu i Tradicijama koje su predane od Apostola ( a kako apostoli nisu ostavili jednu knjigu, znači da protestanti nisu vjerovali apostolskim naukom )
Ne radi se uopće o teologiji, radi se o mitologiji koje je jedna kultura napravila kada je na nju počelo djelovati Kršćanstvo. Priče Iraca o Svetom Patriku koji štiti ljude od vilenjaka nisu Apostolska Tradicija, već jednostavno kulturalno kontekstualiziranje.
Prvo, ne radi se o kompromisu već o kontekstualizaciji. Eto- ponavljam- Rana Crkva je bila protiv kazališta jer je bilo dio poganskog obreda, pa svi danas idemo u kazalište i gledamo filmove. Zar ti ne gledaš filmove?
Dapače, radimo ih o Isusu i slavi NJegovoj! Nije li film "Pasija" isto kao i Božić?
Prvo, to nije moguće jer je Isus rekao da ostaje s Crkvom do kraja svijeta. Zar ti misliš da je netko jači od Isusa i da mu je pomrsio namjere? I dokaži kompromis! Ako ideš u kino, i ti si napravio kompromis!
Apostolsko Vjerovanje je "recitacija" koju su učenjaci složili- da bi lakše održavali doktrinu i ljude podučavali Isusovom nauku. Bilo je od velike važnosti jer ljudi nisu znali čitati pa nisu mogli doći do izvornog razumijevanja teksta.
Ti si za izvorno razumijevanje teksta jer znaš da nikad nećeš pogriješiti?
Na temelju čega misliš da nećeš pogriješiti pri razumijevanju teksta?
Ako nema teksta u Bibliji koji se ne može tumačiti na više načina, što je "jasnoća" i gdje si sebi uzeo za pravo da ti je "jasno" ?
Doktrina i praksa su dvije zasebne stvari. One moraju biti u skladu, ali ne može biti jedna u drugoj.
Ne radi se o doktoru, radi se o Grku. Rekao si....
Ovo si rekao da bi dokazao zabranu miješanja kultura. Ja sam ti dokazao da je ona počela već kada je Luka počeo pisati svoje Evanđelje na način kako se u Grčkoj pisalo.
Uzmi si vremena za odgovor!
Dakle, nastavljamo s mojim repliciranjem.....
Kao prvo, Luther....
A to je da je Luter sa svojim idejama izazvao Trentski koncil, to bi trebao znati bolje od mene. Trajao je godinama, podseti me tacno koliko? I sta su tamo zakljucili? Taj koncil je bio odgovor katolika na reformaciju. Da nije bilo lutera, katolicka teologija se apsolutno nikada ne bi razvila kao sto jeste. Ne govorim o ispravnosti/zabludama iste, govorim i razvijanju, jer prosto se osetila potreba za time, jer Luter je doneo nesto novo.
Dok se slažem da je Luther pokrenuo teološke rasprave, nemojmo pretjerivati. Luther je odmah proglašen heretikom, jednostavno jer formirao doktrine koju Katolička Crkva nije mogla prihvatiti. Luther je na kraju- uvjetno rečeno- i sam odbacio Reformaciju kada je čuo kakve sve Biblijske interpretacije dolaze. Dakle Luther nije razvio nešto novo, on je napravio nešto novo- i to se zove nova hereza ( time ne mislim ništa loše, za razliku od Pravoslavlja s kojima je Katolička Crkva u šizmi, i Katolici i Pravoslavci Protestantizam smatraju herezom )
S druge strane, da nije bilo Lutera, ne bi nikada bilo toliko prevoda Biblije, ne bi se nikada ni sama teologija toliko razvila, posebno biblijska. Reci da je on uveo "pometnju" moze samo delimicno biti tacno, ali prijatelju, sta da kazem, svako pliva sam za sebe. Svako ce za sebe odgovarati pred Bogom, ili smatras da kod katolika to ide drugacije?
Držimo se činjenica. Nije se radilo o prijevodima Biblije već o novom Biblijskom Kanonu koji je izbacio mnoge knjige Staroga Zavjeta. Dok Katolička Crkva takvo što i može napraviti jer je prvotni Kanon i složila , priznavajući autoritet i mnogim drugim knjigama van Kanona- Protestanti su jednostavno rekli da se Sirah, Judita i ostale knjige imaju izbaciti te se zbirka knjiga treba proglasiti jednom cjelovitom knjigom.
A sto se Luke tice, njegov uvode (1:1-4) se moze staviti u rangu sa najboljim 'uvodima' onoga vremena, sa vrhunskim autorima klasicnog grckog jezika. Luka je brizno zabelezio iskaze svedoka, uneo je sve to u svoje evandjelje, pa ne znam sta je tu problem..?? u sustini, prava predanja su-spisi novoga zaveta. To je ono sto su apostoli ostavili nakon sebe.
Problem je u već na drugim topicima mnogo puta ponavljanom argumentu da ja Luka "sve provjerio" i "ispitao svjedoke" ali jedini spominje Elizabetu i susret s Marijom u Bibliji. Drugim riječima, ako je Luka sve provjerio- a jedini zna za Elizabetu- tada on sam govori da predanja nisu spisi Novog Zavjeta već i Apostolska Tradicija u kojoj je provjerio i saznao za Elizabetu.
Ako kažeš da su prava predanja spisi Novog Zavjeta- pitam te- gdje u spisima Novog Zavjeta tako piše?
Sinke: U vezi apokrifa: Odgovor je vrlo jednostavan: prosječan čovjek nije tada znao tko je što napisao i kada.
No Nick: Hm, prijatelju, nije odmah ni krenulo sa "prepisivanjem" evandjelja i poslanica. osim toga, izjava da "nije tada znao tko je što napisao i kada" je povrsna, zato sto kada citas pavlove poslanice mozes naici sledece izjave: saljem vam po ovom/onom ovo pismo, i slicno.
Krivo si shvatio. Apokrifna Evanđelja za sebe govore da su pisana od tog i tog apostola. A ako je Prva Crkva vjerovala u sola scripturu- zašto se nije krenulo odmah s prepisivanjem?
stavi sam na test princip Sola Scriptura, i on je odbranjiv iz Biblije, bar za moj pojam.
Možeš li objasniti? Koji citat govori da je Biblija potpuna Riječ Božja? Mislim, Biblija se uopće niti ne spominje u Bibliji. Reformistička Biblija je knjiga nastala 16 stoljeća nakon Isusovog Uskrsunća.
na kraju krajeva, zasto mi uopste i pricamo o Bogu? ? Prijatelju, pa sta ti mislis zasto? Pa upravo zato jer je crkva skrenula sa pravog puta, i nauka apostola sa tradicijom i naukom otaca (bez uvrede, molicu lepo!) se toliko izmesala da se vise nije znalo sta je sta! Toliko problema oko jednostavnih stvari!
Kao prvo- Isus je rekao "Ja sam s vama, do kraja svijeta" (Matej 28-20 ) Dakle Crkva ne može skrenuti s pravog puta.
Nadalje, Crkveni Oci bili su prve generacije Kršćana- i ( bez uvrede, moliću lijepo ) ti ih ipak smatraš različitim od apostolskog učenja jer u potpunosti prate Katoličku teologiju.
Sinke: Reći da su apostoli vjernicima govorili koje knjige su dio kanona značilo bi za protestanta priznati utjecaj Tradicije jer se nigdje u Bibliji takva rasprava uopće niti ne spominje. Drugim riječima, za taj argument protestant bi trebao naći popis knjiga u kanonu unutar Biblije.
No Nick: ne razumem point ovoga, ali eto ti mog stava: Biblija.
Moj point je bio da nigdje u Novom Zavjetu nema popisa knjiga Novoga Zavjeta tj. Luka nije napisao "Osim mene, Matej, Marko, Ivan".
Evanđelja su složena 393, dapače Protestantski Kanon u 16 stoljeću- prema kojem principu su oba napravljena? Odgovor: prema Tradiciji (uključujući protestantski ).
Ne znam sta zelis poentirati sa ovim??? Ne znam zasto bi ovo bio problem i ne znam kako mozes ovo uzeti kao nesto sto je presudno protiv Lutera, ili koji li vec point? ? Mislim bar iz dva razloga.
Prvo, meni nije Luter autoritet, niti se njegovo ime spominje u Bibliji. Dao je doprinos koji je dao, ali to uopce ne znaci da je bio savrsen u svemu. ne zelim ga pravdati, daleko bilo, ali to je to. On meni nije 'crkveni otac' niti autoritet na kome bez pogovora zasnivam svoju veru.
Ne možeš mi na takav argument dati odgovor: "Biblija"
Sinke: Inače, da ne bude zabune, Martin Luther je svojedobno tvrdio da Otkrivenje nije niti biblijsko niti proročko u svojim spisima (Septembarski Testament 1522). Tvrdio je da Ivanova poslanica nije pisana niti od Ivana niti od bilo kojeg drugog apostola. Za Judino poslanicu rekao je da je poštuje, ali da ne bi trebala biti dijelom knjiga koje formiraju vjeru.
No Nick: Ne znam sta zelis poentirati sa ovim??? Ne znam zasto bi ovo bio problem i ne znam kako mozes ovo uzeti kao nesto sto je presudno protiv Lutera, ili koji li vec point? ? Mislim bar iz dva razloga.
Želio sam poantirati da ni sam Luther nije znao Kanon kojeg protestanti danas uzimaju zdravo za gotovo. Ako je čovjek koji je rekao da ne zna što bi s Ivanovom Apokalipsom kasnije istu prozvao dijelom svete knjige, baš ne znam što bi time želio reći.
Prvo, meni nije Luter autoritet, niti se njegovo ime spominje u Bibliji. Dao je doprinos koji je dao, ali to uopce ne znaci da je bio savrsen u svemu. ne zelim ga pravdati, daleko bilo, ali to je to. On meni nije 'crkveni otac' niti autoritet na kome bez pogovora zasnivam svoju veru (....)Prema tome, argument za Lutera je-ad hominem.
Ako ti nije autoritet, nije ni ad hominem
pa toliko crkvenih otaca je imalo problema sa Hebrejima poslanicom, juce se nisi setio o kojoj je navodno Pavlovoj poslanici rec (sto nesto govori) pa nikom nista! Problem su bile i Petrove poslanice, posebno Ivanovo otkrivenje, i to upravo od strane 'otaca', i njima nista ne zameras, a nasao si Lutera da prozivas? e izvini molim te, ali ovakav stav neobjektivnosti mi smeta. Mislim da su katolici poslednji na ovome svetu koji trebaju bilo sta sto se tice Biblije, prigovoriti protestantima. Bilo sta! Jer protestanti su se bar trudili da Bibliju daju narodu, i da nije njih danas niko ne bi znao da ona i postoji, osim posle godine skolovanja istorije mozda bi neko cuo za termin "Biblija".
Da, Crkveni Oci su se bavili Ivanom, ali samo su proučavali da li je Otkrivenje uistinu autentičan Ivanov spis. Nikada nisu proučavali Bibliju, jer Biblije nije bilo u doba Crkvenih Otaca. A što se tiče "Protestanata koji su se trudili da Bibliju daju narodu" , ne razumijem baš previše- da nije bilo Katolika koji su prepisivali pola svojeg života Kanon u Srednjem Vijeku ( kojeg ste vi još i izbacili u svojoj Tradiciji ) ne znam baš da li bi mogli svoju verziju Biblije voziti po svijetu samo tako.
A Hebrejima? Nisam se sjetio, kao što si ti rekao da su Bibliju pisali Hebreji i da se ne smije vršiti kulturološki utjecaj na nauk- a ja sam ti rekao da je Luka Grk i da je izvršio kulturalni utjecaj na Bibliju pišući helenskim stilom u svojem Evanđelju.
Naravno da niko nije nosio 27 knjiga, ali nosio je kerigmu, poruku o Isusu! U tom slucaju nije im ni trebalo toliko 'knjiga'. Knjiga je nastala nesto kasnije-kao forma. Uoblicena je poruka o Isusu i mi danas imamo novozavetne spise.
Ako je nosio kerigmu- zašto vi mislite da je nosio Bibliju? Mi mislimo da je nosio kerigmu ( Apostolsku Tradiciju ) A ako je knjiga nastala kao "forma"- zašto vi tu formu smatrate potpunom Riječi Božjom?
"Sta ima Jeruzalem sa Atinom", svojevremeno je pisao Tertulijan. I tu se slazem sa njime, prosto iz razloga sto se ne moze Biblija tumaciti kategorijama grcke filozofije!
Tertulijan je odgovarao Ciprijanu kada je govorio o svojevrsnom univerzalizmu da su sve istine Božje. Tu se uistinu radilo o pokušajima Grka da svojom filozofijom utječu na doktrinu- ali radi se o vrlo konkretnom primjeru koji ne dokazuje da je Tertulijan mijenjao praksu.
Naime, čak i zajednica u Djelima Apostolskim je drukčije formirana od one koju često nalazimo u Pavlovim poslanicama. Pavao čak govori o slobodnom robu koji se ne mora osloboditi da bi bio slobodan Duhom, dok Djela Apostolska predstavljaju svojevrsnu Nebesku Teokraciju i zemaljske apostole koji žive s vjernicima u obliku zajedničkog vlasništva.
problem same doktrine i prakse. Sta je doktirna, koja je njena definicija, ogranicenja, kako se gradi, itd itd...Isto tako je i sa praksom.
Doktrine su nepromijenjeni vjerski sustavi koji se donose kako bi se spriječilo po-općivanje vjerskih ideja. Prakse su običaji koji, u skladu s doktrinama, mogu biti afirmirane. Doktrina se može razvijati ali ne smije biti kontradiktorna s prethodno donesenima. Praksa se može mijenjati ako je u skladu s doktrinama.
S tim sto postoji jos nesto: mnoge crkve danas imaju u praksi ono cega nema u doktrini, odnosno u ucenju Bibliji.
Biblija nije doktrina, doktrina je Sola Scriptura. Zato su Protestanti proglašeni hereticima, jer njihova učenja da je novi Kanon potpuna Riječ Božja išla je u suprotnosti s doktrinom da je vjerski sustav baziran na Svetom Pismu i Tradicijama koje su predane od Apostola ( a kako apostoli nisu ostavili jednu knjigu, znači da protestanti nisu vjerovali apostolskim naukom )
Cemu ikone? Cemu vilenjaci? Sa kojim to 'teoloskim' obrazlozenjem se moze pricati o tome? O, da, naravno da se ima teolosko obrazlozenje, nesto slicno je postojalo i za holocaust, verovao ili ne, ali cemu sve to?
Ne radi se uopće o teologiji, radi se o mitologiji koje je jedna kultura napravila kada je na nju počelo djelovati Kršćanstvo. Priče Iraca o Svetom Patriku koji štiti ljude od vilenjaka nisu Apostolska Tradicija, već jednostavno kulturalno kontekstualiziranje.
Naravno, znam za taj datum (25.12). Rodjenje boga sunca. I te osobine su pridodate Isusu. Taj praznik nije izgubio ni svoju sustinu ni svoju formu. Ti gledaj kako hoces, meni to licno ne smeta, ali cemu taj kompromis? Ako apostoli nisu vec slavili Bozic, i ako nisu bas nigde govorili o tome, cemu sve to? Ko je bio tako pametan da kompromituje paganizam sa hriscanstvom? To samo pokazuje koliko se crkva pocela udaljavati od jednostavnosti jevandjelja, kada joj je bilo potrebno vidljivo obelezje poboznosti. Toga nema u Pismu, prijatelju. Kompromis=najbolja rec.
Prvo, ne radi se o kompromisu već o kontekstualizaciji. Eto- ponavljam- Rana Crkva je bila protiv kazališta jer je bilo dio poganskog obreda, pa svi danas idemo u kazalište i gledamo filmove. Zar ti ne gledaš filmove?
Dapače, radimo ih o Isusu i slavi NJegovoj! Nije li film "Pasija" isto kao i Božić?
Svet i jeste promenio hriscansku veru, iako to nije bila namera ni Isusa ni apostola!!! Niko to nije ni zelio, zapravo, ali se ipak dogodilo,upravo zbog kompromisa!
Prvo, to nije moguće jer je Isus rekao da ostaje s Crkvom do kraja svijeta. Zar ti misliš da je netko jači od Isusa i da mu je pomrsio namjere? I dokaži kompromis! Ako ideš u kino, i ti si napravio kompromis!
Sinke: Mnogi protestanti danas prihvaćaju Apostolsko vjerovanje ( Vjerujem u jednoga Boga....") . Gdje je Vjerovanje u Bibliji?
No Nick: Pa kako gde pise?? Pa cela Biblija vrvi od monoteizma.Ja se uvek zalazem sa izvorno razumevanje texta, a ne za to 'sta ja mislim da je text znacio'!!! Malo ko tako razmislja, ali sta da radim, ja tako zelim, jer znam da nikada necu pogresiti.
Apostolsko Vjerovanje je "recitacija" koju su učenjaci složili- da bi lakše održavali doktrinu i ljude podučavali Isusovom nauku. Bilo je od velike važnosti jer ljudi nisu znali čitati pa nisu mogli doći do izvornog razumijevanja teksta.
Ti si za izvorno razumijevanje teksta jer znaš da nikad nećeš pogriješiti?
Na temelju čega misliš da nećeš pogriješiti pri razumijevanju teksta?
Pa nemas pravo, jer ne radi se o samom principu kome apsolutno nista ne fali, nego se radi o nedoslednosti, u najmanju ruku. A drugo-ako je doktrina iz Biblije o krstenju jasna-mada nema texta u Bibliji koji se ne moze tumaciti na vise nacina (!), .... svako odstupanje od te 'jasnoce' vodi u duhovnu pa i intelektualnu tamu, i nije dosledno drzanje ovog principa.
Ako nema teksta u Bibliji koji se ne može tumačiti na više načina, što je "jasnoća" i gdje si sebi uzeo za pravo da ti je "jasno" ?
Ali valjda to: mnoge crkve imaju praxu koja ne postoji u doktrini.
Doktrina i praksa su dvije zasebne stvari. One moraju biti u skladu, ali ne može biti jedna u drugoj.
A sto se tice Luke-ne mislis, valjda, da ne znam ko je bio on?? Prijatelju, nemoj me ni zasmejavati ni potcenjivati. Usput, u ono vreme je bilo ponizno biti lijecnik, raspitaj se o tome. Hriscani kada se hvale sa dr. Lukom ne znaju da u ono vreme nije bilo tako popularno biti lijecnik kao sto je to danas.
Ne radi se o doktoru, radi se o Grku. Rekao si....
Ne zaboravi jednu stvar: pisci Biblije su bili hebreji, sa njihovim nacinom razmisljanja, odnosno filozofijom, ovo je trenutno aktuelno, sa izrazitim semitimzmima u njihovim pismima, sa takvom starozavetnom pozadinom koja se nigde u spisima otaca ne moze naci! Prema tome, nisu im isti temelji.
Ovo si rekao da bi dokazao zabranu miješanja kultura. Ja sam ti dokazao da je ona počela već kada je Luka počeo pisati svoje Evanđelje na način kako se u Grčkoj pisalo.
Uzmi si vremena za odgovor!