Muatez je napisao/la: draga Dino,a ko vec toliko izucavas to, daj mi odgovori gdje to Isus za sebe kaze da je Boziji sin, gdje u cijeloj Bibliji - khalid Yassin je ako iko proucavao Bibliju i sigurno nije neznalica, ali ok, o njemu misli sto god zelis, daj mi molim te odgovori na pitanja:
1) gdje Isus za sebe kaze da je Bog ili boziji sin u Bibliji
2) kao ti shvatas i objasnjavas trojstvo
[url=https://www.youtube.com/watch?v=fwdyF49aWbM&feature=related
https://www.youtube.com/watch?v=fwdyF49aWbM&feature=related[/quote[/url]]
1.U Ivanovom Evanđelju sačuvan je niz Isusovih izjava koje svjedoče da je bio svjestan svoje božanske naravi. On je uvijek iznova tvrdio da je više nego zemaljskog podrijetla i naravi. Naučavao je da je "sišao s neba" (Iv 3,13). Ustvrdio je: "Vi potječete odozdo, ja potječem odozgo. Vi potječete od ovoga svijeta, ja ne potječem od ovoga svijeta." (Iv 8,23) Ovi tekstovi ukazuju na preegzistenciju koja je još izričitija u pitanju: "A još da vidite Sina Čovječjega kako uzlazi gdje je prije bio…?" (Iv 6,62) ili u Njegovoj molitvi: "A sada, Oče, proslavi ti mene kod sebe samog slavom koju imadoh kod tebe prije nego postade svijet." (Iv 17,5)
Ovu svjesnost da je ontološki bio božansko biće nalazimo izraženu u više značajnih "Ja sam" kazivanja: "Ja sam kruh života" (Iv 6,35), "Ja sam svjetlo svijeta" (Iv 8,12), "Ja sam vrata ovcama" (Iv 10,7), "Ja sam pastir dobri" (r. 11), "Ja sam uskrsnuće i život" (Iv 11,25), "Ja sam put, istina i život" (Iv 14,6), "Ja sam pravi trs" (Iv 15,1).
Isus ne samo što donosi ili daje kruh, život, svjetlo ili uskrsnuće; On je svako od toga. U židovskim ušima su ove "Ja sam" izjave morale izazvati asocijacije na božansko, jer u LXX, grčkom prijevodu hebrejskog Starog zavjeta, ovim se naglašenim "Ja sam" često služi sam Bog (usp. Pnz 32,39; Iz 41,4; 43,10 i drugi). Isto razumijevanje jasno ističu drugi ulomci u kojima Gospodin rabi formulu "Ja sam" bez dodavanja modifikatora predikata, kao na primjer u Ivanu 8,24.28 i 13,19. Najočitiji takav primjer nalazimo u Ivanu 8,58: "Zaista, zaista, kažem vam, prije nego je Abraham bio, Ja Jesam." Razbješnjeli, Njegovi protivnici "digoše kamenje da ga bace na njega" (r. 59), očito smatrajući Isusovu izjavu bogohulnim iskazom o izjednačenosti s Bogom, o nepromjenljivosti, tvrdnjom da je Bog.
http://www.svetlostistine.com/Knjige/PrirucnikTeologijeSDA/4.htm#12.
Postoji jedan Bog: Otac, Sin i Sveti Duh, jedinstvo tri osobe iste vječnosti. Bog je besmrtan, svemoćan, sveznajući, iznad svega i svuda prisutan. On je beskonačan i prelazi moć ljudskog shvaćanja, ali ipak poznat preko svojih otkrivenja o Sebi. On je vječno dostojan da Ga sva stvorenja poštuju, obožavaju i da Mu služe. (Ponovljeni zakon 6,4; Matej 28,19; 2. Korinćanima 13,14; Efežanima 4,4-6; 1. Petrova 1,2; 1. Timoteju 1,17; Otkrivenje 14,7)
↑ Sadržaj OtacBog vječni Otac je Tvorac, Vrelo, svedržitelj i Vladar cjelokupnog stvaranja. On je pravedan i svet, milostiv i pun milosrđa, spor na gnjev i obilan nepokolebljivom ljubavlju i vjernošću. Osobine i sila koje su se pokazale u Sinu i Svetom Duhu također su otkrivenje Oca. (Postanak 1,1; Otkrivenje 4,11; 1. Korinćanima 15,28; Ivan 3,16; 1. Ivanova 4,8; 1. Timoteju 1,17; Izlazak 34,6.7; Ivan 14,9)
↑ Sadržaj SinBog vječni Sin utjelovljen je u Isusu Kristu. Kroz Njega je sve stvoreno, Božji karakter je otkriven, izvršeno spasenje ljudskog roda i sud svijetu. Za svu vječnost živi Bog postao je i čovjek Isus Krist. Začet je Svetim Duhom i rodila Ga je Marija. Živio je i iskusio iskušenja kao ljudsko biće, ali je savršenim primjerom pokazao Božju pravednost i ljubav. Svojim čudima On je otkrio božansku pravednost i ljubav. Svojim čudima On je otkrio božansku silu i umro na križu za naše grijehe i umjesto nas, uskrsnuo je iz mrtvih i uznio se na Nebo da u nebeskoj svetinji vrši službu za nas. Doći će opet u slavi da konačno oslobodi svoj narod i da obnovi sve. (Ivan 1,1-3.14; Kološanima 1,15-19; Ivan 10,30; 14,9; Rimljanima 6,23; 2. Korinćanima 5,17-19; Ivan 5,22; Luka 1; Filipljanima 2,5-11; Hebrejima 2,9-18; 1. Korinćanima 15,3.4; Hebrejima 8,1.2; Ivan 14,1-3)
↑ Sadržaj Sveti DuhBog vječni Duh bio je aktivan sa Ocem i Sinom prilikom stvaranja, utjelovljenja i otkupljenja. On je nadahnjivao pisce Svetog pisma. On je ispunjavao Kristov život silom. On privlači i ubljeđuje ljudska bića, a one koji se odazovu, obnavlja i preobražava u Božji lik. Poslat od Oca i Sina da bude stalno sa Njegovom djecom, On daje duhovne darove Crkvi, opunomoćuje je da svjedoči za Krista, i u skladu sa Svetim pismom, uvodi je u svaku istinu. (Postanak 1,1.2; Luka 1,35; 4,18; Djela 10,38; 2. Petrova 1,21; 2. Korinćanima 3,18; Efežanima 4,11.12; Djela 1,8; Ivan 14,16-18.26; 15,26.27; 16,7-13)
http://www.adventisti.info/index.php?itemid=30#toc2 Ovo su adventisticki odgovori,a ovdje ima i drugih krscanskih denominacija koje mogu dati odgovore sa svog stajalista.