10 je napisao/la: Ma ipak ti prvo pročitaj barem Novi zavjet kad sa takvom sigurnošću nešto govoriš inače ispadneš u najmanju ruku smiješan, a tvrditi da je Katolička crkva sveta i Duhom Svetim vođena je najblaže rečeno blasfemija, ne znam kakav si iz povijesti, informiraj se malo pa sve te zločine i zvjerstva usporedi sa Isusovim učenjem i onda se javi!
Mi znamo iz Pisma da je Bog obećao da će Crkva po trajnoj pomoći Duha Svetoga ostati stup i uporište istine do konca vremena
(Mt 16, 18-19; Mt 28, 20; Iv 14,16). I ta Crkva sastojat će se podjednako od grešnih i svetih pojedinaca, što vrlo jasno vidimo iz prispodoba u 13. pogl. Matejeva evanđelja, i činjenice da je Isus došao zvati grešnike, a ne pravednike.
Dakle, premisa da će se Bog odreći svog obećanja zbog grešnosti ljudi, najkraće rečeno, nije točna, jer je Crkva upravo i zamišljena kao zajednica grešnika i svetaca u kojoj se isprepliću zemaljsko i nebesko. I zato navedeni argumenti ne vrijede, ma koliko zvučali senzacionalno i psihološki napadno.
A da je Katolička crkva po nasljedstvu službi sljednik one iste Crkve o kojoj čitamo u Novome zavjetu, i da su današnji biskupi nasljednici Timoteja i Tita sa istim legitimnim ovlastima naučavanja i upravljanja Božjim narodom, a papa nasljednik apostola Petra, također je činjenica lako provjerljiva u najobičnijoj enciklopediji. Prema tome, postavlja se pitanje legitimiteta, tko može pokazati izvjesne ovlasti u posjedu vlastite zajednice, a tko si ih je nezakonito prisvojio i nastupa protivno Božjoj volji.
servus dei je napisao/la: Za katolike: Petar nije stijena crkve, već Isus Krist
I Petar i Krist po jasnom svjedočanstvu Pisma (i samog imena) jesu Stijena, s time da je smisao termina različit u primjeni. Isus je Stijena naše vjere po kojoj dobivamo spasenje i vrhovni poglavar Crkve, dok je Petar njegov zemaljski namjesnik i apostolski prvak. Dakle nije problem u različitoj uporabi istog termina (štoviše, to je činjenica), jer takvih slučajeva ima priličan broj u Pismu (primjerice, i Abraham je nazvan stijenom, što ne uzurpira naslov pripisan Bogu u SZ).
1. Prvu crkvu nije vodio Petar, vodila ju je trojka Jakov Pravedni, Petra Stijena i Ivan, ljubljeni učenik. Najveći autoritet imao je Jakov. Danas nema nekog ko bi bio nasljednik Jakova i Ivana.
Crkvu su vodili podjednako svi apostoli, s istaknutijom ulogom navedene trojice, među kojima su Šimunu Petru jedinome osobno predani ključevi kraljevstva nebeskog kao simbol vlasti nad kućom Božjom. I u skladu s time Petar ima najveći autoritet što, već naznačeno u evanđeljima, jasno razabiremo u počecima Crkve koju upravo Petar predvodi i u brojnim situacijama očituje svoju vlast: izgovara prvu propovijed
(Dj 2, 14-40), prima prve obraćenike u Crkvu
(Dj 2, 37-41), čini prvo čudo
(Dj 3, 6-7), nameće prvu kaznu
(Dj 5, 1-11), provodi prvo izopćenje
(Dj 8, 18-23), zatim predvodi apostole u izboru Judinog nasljednika
(Dj 1,15), dobiva izravnu objavu od Boga o primanju pogana u Crkvu
(Dj 10, 9-16; 46-48 ), predvodi prvi opći sabor u Jeruzalemu
(Dj 15), te izriče prvu dogmatsku odluku
(Dj 15, 7-11), itd.
2. Apostol Pavao ( i Barnaba) je bio apostol (što bi rekli papa) neznabožaca, a Petar je uz Jakova i Ivana vodio Židove. Stoga bi u Rimu eventualno trebao sjediti Pavlov nasljednik, a u Jeruzalemu Petrov.
Ovdje nije riječ o isključivoj definiciji nego karakterističnoj, prvenstveno zbog toga jer je Pavao prvi predvodio misije među poganima. A vidimo na brojnim mjestima da Pavao propovijeda Židovima: u Solunu
(Dj 17,1), Bereji
(Dj 17,10), Ateni
(Dj 17,17), Korintu
(Dj 18,4) i Efezu
(Dj 18,19), jednako kao Petar poganima
(Dj 10,1-48; 15,7 ; 1 Pt 4, 1-4) 3. Iako povijesni dokazi kao i Biblija potvrđuju da je Petar bio u Rimu, rimski biskup nije njegov nasljednik. Kako to znamo, među ostalim i iz spisa crkvenih otaca prvih stoljeća koji nisu (uz par izuzetaka) priznavali papinski autoritet.
Naprotiv, još nisam čuo za crkvenog oca prvih stoljeća koji bi osporavao da je rimski biskup nasljednik sv. Petra, i tvrdio da je ovaj umro mučeničkom smrću negdje izvan Rima. Štoviše, upravo u toj činjenici mnogi oci, počevši od Ireneja, vide jamstvo istinitosti apostolske Predaje, koja se čuva u Crkvi kao stupu i uporištu istine
(1 Tim 3,15).
4. NI NA JEDNOM koncilu u prva četri stoljeća gdje su se formirala vjerovanja Katoličke crkve papa nije bio prisutan.
I to zato, jer su sporovi nastajali na Istoku, tako da je općenito bio prilično mali broj zapadnih biskupa prisutnih. Pa ipak je rimskoj stolici, zbog toga što potječe od sv. Petra, već na prva dva sabora priznato prvo mjesto, a papa bi uvijek potvrđivao kanone.
Često puta čujem da je ta istina koju je Petar izrekao stijena, a ne sam Petar, ali da je to pogrešno jasno je kad se pogleda sijedeći redak:
."Ti si Petar-Stijena,i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju,i vrata paklena neće je nadvladati.Tebi ću dati ključeve kraljestva nebeskog ,pa što god svežeš na zemlji bit će svezano i na nebesima,a što god razriješiš na zemlji bit će razriješeno i na nebesima"(Mt16,18-19).
Dakle ti si stijena, na toj stijeni ću sagradti crkvu i toj stijeni ću dati ključeve. Kako onda Isus stijena Crkve, a ovdje ispda Petar?
Jednostavno, od svih novozavjetnih pisaca Matej jedini donosi ovu izjevu zato što piše za judeokršćane koje je vodio Petar i kao što su rabini nekad imali ključeva sad ih ima Petar.
Zato sam ja na pola puta između katoličkog i protestanskog tumačenja. Petar je stijena, ali niti je papa njegov nasljednik, niti je ugaoni kamen crkve, ali važna stijena crkve Petar je svakako bio.
I to najvažnija i jedina Stijena koju je kao najvišu autoritarnu instancu postavio Isus, tako da ima ne samo kolegijalnu, nego i pojedinačnu vlast nas čitavom Crkvom:
“Nakon doručka upita Isus Šimuna Petra: "Šimune Ivanov, ljubiš li me više nego ovi?" Odgovori mu: "Da, Gospodine, ti znaš da te volim." Kaže mu: "Pasi jaganjce moje!" Upita ga po drugi put: "Šimune Ivanov, ljubiš li me?" Odgovori mu: "Da, Gospodine, ti znaš da te volim!" Kaže mu: "Pasi ovce moje!" Upita ga treći put: "Šimune Ivanov, voliš li me?" Ražalosti se Petar što ga upita treći put: "Voliš li me?" pa mu odgovori: "Gospodine, ti sve znaš! Tebi je poznato da te volim." Kaže mu Isus: "Pasi ovce moje!"
(Iv 21, 15-17)''Ostali'' i ''jaganjci'' u ovoj situaciji jesu apostoli, te prema tome Petar vlašću ključeva ima tu jednu izvanrednu vlast i nad njima. U svakom slučaju, opažanje stoji i očito je vidljivo da Stijena ovdje nije Petrova vjera, Isus ili nešto već treće što se nastoji sugerirati kako bi se radi vlastitih interesa izbjeglo jasno svjedočanstvo Pisma, već sama osoba Šimuna Petra.