Kur'an naucava (kao i Biblija), da Bog ima i postoji i da je jedan. Sve je stvorio i jednog dana ce sve rastvoriti. Dao nam je uputu kako da zivimo, a ne kako da ga dostignemo.
Upravo tako. Dao nam je uputu kako da živimo. No mnogi zanemaruju zemaljski život, ili ga omalovažavaju ("suzna dolina") i slično, očekujući blaženstvo u nekom trenutku u budućnosti. Kako očekivati od nekoga da će moći uživati u raju ako nije znao uživati u životu?
Druga stvar, ti ovdje navodiš ono što je zajedničko i Bibliji i Kur'anu. Obrati onda pažnju (i ti i svi sudionici ove rasprave) na SLIČNOSTI kršćanstva i islama, i zanemari razlike. Uvjeravanje druge strane da je u krivu, iako se vjerovanja podudaraju u, recimo, 75% stvari, nije ništa drugo nego zadovoljavanje vlastitog ega.
Još jedna priča na tu temu:
Neki je kršćanin jednom došao k učitelju zena i rekao mu - Dopusti da ti čitam Govor na gori. Rado ću ga poslušati. - odgovori učitelj zena.
Kršćanin je pročitao jednu rečenicu i pogleda učitelja. Učitelj se smiješio i rekao - Tkogod je izrekao te riječi, bio je uistinu prosvijetljen čovjek.
To je godilo kršćaninu. Nastavio je čitati. Učitelj ga prekine i rekne - Te je riječi izrekao Spasitelj čovječantva.
Kršćanin je bio razdragan. Pročitao je Isusov Govor do kraja. Učitelj je nakon toga izjavio - Taj je govor izrekao netko tko je ispunjen božanstvom.
Kršćaninova je radost bila uistinu velika. Ostavio je učitelja, odlučan opet se vratiti k njemu i nagovoriti ga da postane kršćanin.
Na putu kući naišao je na Isusa koji je stajao na rubu puta - Gospodine - rekao je uzbuđeno - uspio sam da te onaj čovjek prizna Bogom.
Isus se nasmiješi i reče - Je li ti to donijelo neko dobro, osim što je napuhalo tvoj kršćanski ego?
Hoće li ova rasprava ikomu donijeti dobro ako netko s druge strane promijeni stranu? Mislim, STVARNO dobro, dakle da će toj osobi život biti ljepši, da će se lakše nositi s nedaćama... Zar stvarno nečija sreća ovisi o tome što netko drugi misli? Jesu li međureligijske diskusije u kojima se uvjeravalo drugu stranu da mora prihvatiti da je u krivu ikada donijele mir i dobro ovom svijetu? I jedni i drugi se ovdje ograđuju od negativnih strana svoje vjere, govoreći da islam nije kamenovanje kršćanke u Pakistanu, niti da su kršćanstvo križarski pokolji. Naravno da nisu. Ali logika koja stoji iza tih ubojstava jest "Oni su u krivu, ionako su prokleti, pa i ako umru dok ih mi "spašavamo", nije nikakva šteta". Koliko je samo sjemena zla posijano zato da bi se tu i tamo "spasila" pokoja duša? Kakav je, da tako kažem, cost benefit? Umjesto da se ovdje ljudi upoznaju s onom drugom vjerom, većinu se vremena prepucavaju s kojekakvim "dokazima" da je njihova vjera u pravu.
Pustite svakoga da vjeruje u ono kako mu je Bog dao. Ako ga Bog želi spasiti, već će naći načina da to učini. Nije to vaš posao.
Evo, gledam ovaj video - i svaki puta kada se izgovori ime Muhamedovo, on mora dodati "neka je mir na njega". Čemu toliko kruta ritualiziranost? Što bi se dogodilo da to ne izgovori? Bog bi pobjesnio? Zar je Gospodar svega što postoji toliko plitak i površan?
Ima jedna molitva koja kaže "Hvala ti, Gospodine, za moje grijehe, jer da ih nisam počinio, ne bi mi imao što oprostiti."
Što se biblijskih proroka i njihovih iskustava tiče - pa, ja ih ne razlikujem od Nostradamusa i Babe Vange. Jesu li dotični bili ludi, osobe s bujnom maštom ili netko tko je doista imao dar proricanja? Sudeći po tome kako su ta proroštva izgledala i zvučala, ja bih se prije odlučio za bujnu maštu.