Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Zanima te Islam? Pitaj...?

power_settings_newLogin to reply
3 posters

descriptionZanima te Islam? Pitaj...? EmptyZanima te Islam? Pitaj...?

more_horiz
Sve koje zanima Islam, i žele nesto naučiti mogu postaviti pitanje. Nije nam cilj da jedni druge provociramo pitanjima na koje i sami možda znamo odgovor, nego je cilj da se uspostavi bolji dijalog i razumijevanje...

Nadam se da ćemo imati razuman odnos...

descriptionZanima te Islam? Pitaj...? EmptyRe: Zanima te Islam? Pitaj...?

more_horiz
Reci: “O sljedbenici Knjige, dođite da se okupimo oko jedne riječi i nama i vama zajedničke: da se nikome osim Allahu ne klanjamo, da nikoga Njemu ravnim ne smatramo i da jedni druge, pored Allaha, bogovima ne držimo!” Pa ako oni ne pristanu, vi recite: “Budite svjedoci da smo mi muslimani!” Prijevod značenja Kurana, sura Al-Imran, ajet 64.

Nadam se da se možemo okupiti i razgovarati o gore navedenom ako nam je ono zajednička riječ...

more_horiz
Mene zanima iz čiste znatiželje, prema Qu'ranu, tko je izvor zala, tko zavodi, zašto zavodi, i odakle mu to pravo? Tko je stvorio to nešto/ tog nekog tko zavodi i sa kojom svrhom? Ako je allah, kako to objasniti a da ne dovodimo u pitanje allahovu pravednost?

Hvala.

more_horiz
Kako sam razumio iz nekih drugih tvojih rukopisa ti si vjernik. Pitanje koje si postavio možeš i da dobijes kroz svoju religiju...

Allah kaže u Kuranu da je stvorio i ljude i džine samo zato da mu se pokoravaju. pored ljudi i džina islam nas uci da postoje i druga stvorenja koja se zovu meleci. sve tri vrste su stvorene od razlicitih stvari pa tako npa. meleka od svjetlosti, džina od vatre i čovjeka od zemlje. Meleci su stvorenja koja nemaju iste osobine kao ljudi i džini tj. oni nemogu da odbiju naredbu niti da se suprostavljaju tj. nemaju slobodnu volju, dok ljudi i džini imaju.

Svrha opostojanja covjeka, hmmm, pa sada mogle bi se cije knjige pisati jelda, ali ono sto nas obavjestava Kuraan jeste da je Allah stvorio ljude i džine samo da mu se pokoravaju, tj. kada Gospodar svih svjetova posalje objavu putem poslanika mi trebamo da ispunjavamo ono sto se od nas trazi putem objave. zbog toga sto imamo slobodnu volju neki e prihvatiti a neki ne, tu dolazi iskusenje i onaj koji zavodi ljude Allahovom dozvolom. Ibliza prokletog cilj je da sto vise ljudi odvede u zabludu, on (ibliz), kako na islam uci, nema nad ljudima nikakvu vlast niti kontrolu osim da dosaptava ljudima i tim putem ono sto je zabranjeno prestavi dozvoljenim, kao sto je Adema a.s. (neka je mir na njega) i Havu svojim dosaptavanjima naveo da urade ono sto im je bilo zabranjeno.

Isto kao i u skolama nasim, imamo ispite koje polazemo sa mnogo truda i znoja, da bi položili i na kraju dobili diplomu, isto tako kroz nase skolovanje javlaju se razne prepreke do tog cilja.

tako je i sa ovim dunjalukom nas cilj je dženet (raj) ali put do dženeta ima svoje prepreke i zamke koje moramo da polozimo a za to je se obavezao prokleti Ibliz. nerazumijem zasto mislis da bi bilo nepravedno da budes iskusan.

ako je to tako zali se u skolama neka nema ispita pa mislim ako bi se to desilo nebi znali ko je dobar student a ko ne...? Smile

o ovome se može mnogo vise pisati, ali to se radi samo ako covjek dadne do znanja da to zeli, isto kao kada je beba sita a ti joj dajes mlijeko, zatim sta se desi, pa ona to povrati ne? Smile

Nezelim previse da duzim pricu pokusavam da ti odgovorim na pitanje sa gledista islama. ako te stvaro interesuje odgovor sa naseg gledista onda ukratko to bi bilo to, ali ako budes zelio da cujes odgovor sa gledista nekog svog ili svoje religije onda ti zelis dbatu a ne da naucis nesto o vjeri koja se zove Islam nadam se da se razumijemo.

Sve greske su od mene, svaka manjkavost u odgovru je plod mog nezanja a ne moje vjere.

more_horiz
Ensar A. je napisao/la:
Kako sam razumio iz nekih drugih tvojih rukopisa ti si vjernik. Pitanje koje si postavio možeš i da dobijes kroz svoju religiju...

Jesam vjernik sam, dobro si razumio. Pa odgovor za sotonu u bibliji imam savršeno jasno, samo što se neslažem da je isti kao i tvoj jer nevjerujem da smo mi stvoreni samo sa svrhom da Mu se pokoravamo. Več da budemo na Njegovu sliku. Njemu slični a to se postiže kroz odnos sa Bogom, a ne kroz religiju. Al to je moje vjerovanje, i nije mi namjera tebe sa time opterečivati/napadati. Samo želim da se razumijemo, kao i ti.

Ensar A. je napisao/la:
nerazumijem zasto mislis da bi bilo nepravedno da budes iskusan. 

A odakle si to zaključio? Ja sam samo pitao dali postoji odgovor a da se ne dovede allahova pravednost u pitanje, i ti si mi ga dao, i hvala ti na tome. Međutim ja nigdje nisam naveo da je nepravedno da budem/š kušan.

Ensar A. je napisao/la:
o ovome se može mnogo vise pisati, ali to se radi samo ako covjek dadne do znanja da to zeli, isto kao kada je beba sita a ti joj dajes mlijeko, zatim sta se desi, pa ona to povrati ne? Smile 

Slažem se u potpunosti! Dobro rečeno!

Ensar A. je napisao/la:
Nezelim previse da duzim pricu pokusavam da ti odgovorim na pitanje sa gledista islama. ako te stvaro interesuje odgovor sa naseg gledista onda ukratko to bi bilo to, ali ako budes zelio da cujes odgovor sa gledista nekog svog ili svoje religije onda ti zelis dbatu a ne da naucis nesto o vjeri koja se zove Islam nadam se da se razumijemo.

I baš takav odgovor sam želio. Zato sam i pitao, debata mi nepada na pamet, jer smatram nepotrebnim debatirati oko nečega u što je potrebno vjerovati. A vjerujemo zbog sebe, a ne zbog nekog drugog/nečeg trećeg. - Takvo je barem moje mišljenje.

Ensar A. je napisao/la:
Sve greske su od mene, svaka manjkavost u odgovru je plod mog nezanja a ne moje vjere.

Pošteno! Još jednom, hvala na odgovoru! =)
Peace!

more_horiz
Ensare, islam vjeruje da je Allah beskrajno dobar (između ostaloga).
No ako Allah dopušta Iblisu da navodi ljude na krivi put, i tako ih iskušava, onda je vrlo upitna ta njegova dobrota.
Usporedio si ta iskušenja s učenjem u školi. Istina, no u školi je važno napraviti maksimalnu selekciju, jer je cilj da ti jednoga dana budeš znao koliko i profesor.
No između ljudi i Allaha postoji temeljni jaz, koji će uvijek postojati. Zašto onda Allah otežava put do dženneta? Isto kako u školi dobar profesor pomaže učeniku, tako bi i Allah trebao pomagati vjernicima, a ne da je dopustio Iblisu da ih odvlači.
Mislim da se vjernici ne trebaju dokazivati Allahu da zaslužuju džennet.

more_horiz
ako Allah dopušta Iblisu da navodi ljude na krivi put, i tako ih iskušava, onda je vrlo upitna ta njegova dobrota.

Miskec, Allah mora biti pravedan da bi bio dobar. On je morao gledati i Iblisa jednakim ocima. I Iblis je njegovo stvorenje. I Covjeku i Iblisu je dao slobodu volje da cine djela po izboru. Allah nije rekao Iblisu da kusa covjeka. Iblis je odabrao da ce odvracati covjeka od ispravnog puta. Allah mu to nije zabranio. Istina rekao je da ce ga kazniti za to kao i covjeka koji bude isao Iblisovim stopama.

No između ljudi i Allaha postoji temeljni jaz, koji će uvijek postojati. Zašto onda Allah otežava put do dženneta? Isto kako u školi dobar profesor pomaže učeniku, tako bi i Allah trebao pomagati vjernicima, a ne da je dopustio Iblisu da ih odvlači.

Pa ako stvorimo dva bica sa slobodom djelovanja, onda to znaci da oni imaju slobodu i da naude jedni drugima. Medjutim ako im mi pokazemo oba puta tj. jedan koji ce koristiti oboma da bi ovo izbjegli i drugi koji ce voditi ka ovome (da stete jedan drugome) i upozoravamo uvijek na ispravnost prvoga, a neispravnost drugoga, mislim da ipak ne mozemo zbaciti bas tako krivicu na tvorca sto nam je dao takvu slobodu. Put do Dzenneta je tezak zato jer ga mi otezavamo. Mi sada gazimo i odbacujemo onu slobodu da bi rekli Bogu "Ti si kriv sto si stvorio sejtana", a u stvari On je stvorio samo dva jasna puta i nas izbor.

Mislim da se vjernici ne trebaju dokazivati Allahu da zaslužuju džennet.

Pa ovo i nije potrebno Allahu. Allah nas dobro zna. Medjutim, Allah ima knjige u kojima zapisuje da pokaze drugima da je taj i taj zasluzio dzennet. A da bi pokazao cijelom skupu "Casnoga Suda" moraju postojati dokazi, a gdje su dokazi ako ne u rijecima i djelima te i te osobe. Zato se moramo dokazivati. Zato za put do dzenneta moramo i mi nesto uloziti. Ako je to ono otezavanje puta koje vidis, pa ne znam sta bi ti? Da li da lezimo i spavamo, a da nas Allah nosa gdje nam je zelja?!

A Allah je pravedan. Ne moze On izjednacavati zlog napasnika i nevinu zrtvu. Nepravedan i zao bi bio kad bi prvog postavio u isti rang sa drugim. Ne moze on dati dzennet svakome.

Dakle cijelo pitanje, "zasto Iblis" ja bih sveo pod "zasto sloboda izmedju dobra i zla i zasto uopste spoznaja dobra i zla". Ovo zadnje ti mozda moze odgovoriti Knjiga postanka u Bibliji.

more_horiz
Mislio sam editovati jednu recenicu jer sam htjeo jos nesto dodati, ali sam primijetio da nema dugmeta za Edit. Da li je ovo samo kod mene ili je to neki novi pravilnik foruma?

Bilo kako bilo. Na one rijeci: "Iblis je odabrao da ce odvracati covjeka od ispravnog puta. Allah mu to nije zabranio." mislio sam dodati da je Iblis takodje zamolio Boga da mu dadne odredjen rok i Bog mu je obecao. Tek nakon toga Iblis izjavljuje da ce odvracati covjeka od Boga sve dok ne istekne taj rok. A Bog nije onaj koji krsi svoja obecanja.

more_horiz
Da, ukinuli su opciju edita, osim na "mirnijim" podforumima.

RahatLokum je napisao/la:
Miskec, Allah mora biti pravedan da bi bio dobar. On je morao gledati i Iblisa jednakim ocima. I Iblis je njegovo stvorenje. I Covjeku i Iblisu je dao slobodu volje da cine djela po izboru. Allah nije rekao Iblisu da kusa covjeka. Iblis je odabrao da ce odvracati covjeka od ispravnog puta. Allah mu to nije zabranio. Istina rekao je da ce ga kazniti za to kao i covjeka koji bude isao Iblisovim stopama.

Ako će ga kazniti, i Iblis to zna, zbog čega se onda Iblis nije pokajao, već ustraje u tome što radi? Zna da ne može dobiti.
S druge strane, ako Allah pristaje na taj "deal" s Iblisom, imamo zanimljiv paradoks: Allah ne želi kršiti svoju riječ, i praktički je posve nemoćan spriječiti Iblisa u odvraćanju ljudi od Allaha, te se jedino može nadati da ljudi neće poslušati Iblisa. Zapravo si je Allah vezao ruke u pitanju sudbine svakoga čovjeka sve do Sudnjeg dana, tj. pretvorio se u deističkog boga.

Pa ako stvorimo dva bica sa slobodom djelovanja, onda to znaci da oni imaju slobodu i da naude jedni drugima. Medjutim ako im mi pokazemo oba puta tj. jedan koji ce koristiti oboma da bi ovo izbjegli i drugi koji ce voditi ka ovome (da stete jedan drugome) i upozoravamo uvijek na ispravnost prvoga, a neispravnost drugoga, mislim da ipak ne mozemo zbaciti bas tako krivicu na tvorca sto nam je dao takvu slobodu. Put do Dzenneta je tezak zato jer ga mi otezavamo. Mi sada gazimo i odbacujemo onu slobodu da bi rekli Bogu "Ti si kriv sto si stvorio sejtana", a u stvari On je stvorio samo dva jasna puta i nas izbor.

Ali ta dva puta nisu ni izdaleka tako jasna, jer je onaj tko čini zlo vrlo rijetko svjestan toga. A postoji i dosta prijelaznih i dvosmislenih slučajeva.
Mislim, kada bi putevi u džennet i džahenenem bili tako kristalno jasni, mislim da nitko ne bi mogao ni slučajno biti zaveden na krivi put. Odakle dakle vjernik može znati je li ono što mu savjest govori ispravno ili mu to Iblis šapće da je ispravno?
Ako odgovoriš da je ispravno kompatibilno s Kur'anom, onda ću te pitati - zar nije Iblis u stanju navesti čovjeka da razumije Kur'an onako kako to njemu odgovara?

Pa ovo i nije potrebno Allahu. Allah nas dobro zna. Medjutim, Allah ima knjige u kojima zapisuje da pokaze drugima da je taj i taj zasluzio dzennet. A da bi pokazao cijelom skupu "Casnoga Suda" moraju postojati dokazi, a gdje su dokazi ako ne u rijecima i djelima te i te osobe. Zato se moramo dokazivati. Zato za put do dzenneta moramo i mi nesto uloziti. Ako je to ono otezavanje puta koje vidis, pa ne znam sta bi ti? Da li da lezimo i spavamo, a da nas Allah nosa gdje nam je zelja?!

Mene zapravo zanima je li prirodno stanje čovjeka džennet ili džehenem. Recimo, imaš tek rođeno dijete. I ono umre isti dan ili par dana nakon poroda. Njegova je knjiga prazna. Kamo će ići to dijete?

A Allah je pravedan. Ne moze On izjednacavati zlog napasnika i nevinu zrtvu. Nepravedan i zao bi bio kad bi prvog postavio u isti rang sa drugim. Ne moze on dati dzennet svakome.

Ali je u stanju izjednačiti napasnika i onoga tko je od njega zaveden. I obojici podariti džehenem. Dapače, izgleda kao da je žrtva više kažnjena od napasnika.

Dakle cijelo pitanje, "zasto Iblis" ja bih sveo pod "zasto sloboda izmedju dobra i zla i zasto uopste spoznaja dobra i zla". Ovo zadnje ti mozda moze odgovoriti Knjiga postanka u Bibliji.

Ta knjiga sama po sebi ima dva tumačenja - židovsko i kršćansko. Po židovstvu, čin jedenja sa stabla spoznaje čin je sticanja mudrosti koja omogućuje čovjeku da izađe iz stanja nevinog djetinjstva svijesti i dobije priliku vlastitim snagama odabrati povratak k Bogu. Kršćansko tumačenje kaže da je jedenje sa stabla spoznaje neoprostiv grijeh, koji se može okajati samo savršenom žrtvom Isusa Krista, ali čak i nakon toga čovjek ne može nikada sam doprijeti do Boga, već mora prihvatiti Isusovu žrtvu, i tada Isus postaje posrednik kojim pojedinac dolazi do Boga.

Ovo sam pitanje inače postavio u drugoj temi i kršćanima: zašto nužno mora postojati neka personifikacija odvlačitelja? Naime, kažemo da čovjek ima slobodnu volju biranja između dobra i zla. Dobro je Allahov put, zlo je Iblisov. No i Iblis je svoju odluku donio slobodnom voljom, iako tada još nije bilo zla. Dakle, sama priča o Iblisovom padu u biti dokida potrebu za postojanjem Iblisa. Čovjek jednostavno može birati za Allaha i protiv Allaha i za to mu ne treba nikakav vanjski agens.
Nadam se da neću dobiti odgovor "Iblis postoji zato jer u Kur'anu piše da postoji", već da ćemo kritički razmotriti to pitanje. Već sama slobodna volja omogućuje odabir za i protiv Boga.

more_horiz
Drago mi je da postoji odredena doza zanimanja za Islam. Ono sto je cilj ovdje jeste da neko dobije odredeni odgovor sa gledista Islama, ako ga taj odgovor ne zadovoljava i to je ok. Zato molim vas ako vam se taj odogovr ne svida nemojte pokusavati da namece neka svoja misljenja, debate mozemo voditi na drugim temamam kao sto je Dali je Biblija Božija riječ, upoznajmo islam, i... zao mi je ako i ovu temu pretvorimo u raspravu ubjedivanja... nadam se da ste razumili cilj ove teme...

ipak odgovoricu bratu miskec4096 sa znanjem kojim ja posjedujem.

prvo sto bih zelio da pojasnim jesu primjeri. ja sam naveo primjer sa studentima, i istina je da se primjerni bilo koji nemogu da upotpunosti uporede sa Božijim zakonom i njegovim osobinama. svrha primjera jeste da se odredeno misljenje koje covjek zastupa pokusa razjasniti, tj. da bi doslo do boljeg razumijevanja navode se primjeri. nadam se da se ovdje slazemo i da smo to razjasnili.

drugo, pokusavajuci da razumijem tvoj nacin razmisljanja dosao sam do zakljucka da ti brate u osnovi mijesas krscansko ucenje sa islamskim u osnovi. to znaci da imas neko znanje o islamu ali mislis da je poteklo iz izvora krscanstva (nadam se da mi neces zamjeriti ako sam pogrijesio sa misljenjem o tebi, ako jesam ovo baci u vodu).

pricati o Iblizu sa stanovista islama je jako interesantna tema i opsirna, od toga gdje je i sta radio prije postanka covjeka, kakvo je vladanje tada imao, zasto je postao "zao" itd... o svemu ovome i vise islam poducava u detalje mislim da te u osnovi sve to jako interesuje. ako zelisa mogao bih da pogledam na neke knjige koje obraduju te teme i kada ih iscitas znaces u cjelosti stav islam o tome, inace pisajuci po forumu vako malo po malo nikada neces dobiti u cjelosti odgovor jer niko nece imati vremena da pise tako mnogo ili pak znanja.

Tvrditi da Bog nije preavedan je za islam neprihvatljivo, mozada ti to tako mislis, ali mi ne i da se razidemo u misljenju je ok. zato mi mislimo tako? pa zato sto Gospodar je se ogradio od toga na sledeci nacin, tako sto je covjeku dao uputu i opomenu putem svojih poslanika (neka je mir na njih). npr. ja te upozorim da nepijes hladnu vodu jer ces dobiti upalu grla i kazem ti da ta i ta osoba je tvoj neprijatelj i pokusace da ti tu vodu docara finom, unatoc tome ti si je popijo i na kraju kazes Ensar je kriv. Naravno ja sam se ogradio od toga jer sam te upozorio, da nisam onda bih bio kriv ne? nadam se da me razumijes..

Zamisli covjeka koji je napravio cd player, on pak zna najbolje njegove kvalitete i kako da se rukuje sa njim, zatim kada kupis taj proizvod on ti da upustvo. Allah kao stvaralac covjeka uistinu On zna najbolje covjeka, pa samo on moze najbolje znati sta je dobro a sta lose za covjeka, najbolje zna njegove osobine. zato On salje knjugu po kojoj ce se covjek vladati jer uistinu kada bi covjek pravio sem sebi zakon nebi to ninasta licilo, zamisli da vlada hitlerov zakon Smile to je zato sto covjek ima ljubomoru, pohlepu, i mnoge druge stvari koje nezna da kontrolise na ispravan nacin, kazem na ispravan nacin jer covjek moze da bude ljubomoran i slično, jelda, ali to moze da uradi na pozitivan nacin ok?

mislim da iz predhodnog teksta dobijas odgovor da Allah ipak pomaze svojim robovima i zeli da oni udu u dženet, ta to nije tako pa nebi nam slao kjnjigu u kojoj te upozaorava na ono sto je lose za tebe tj zabranjeno i upucuje te na stvari koje da radis, dabi usao u raj.

Onaj koji je dao smrt i život da bi iskušao koji od vas će bolje postupati; - On je Silni, Onaj koji prašta Al-Mulk, ajet 2.

kada se ljudi nebi dokazivali za dženet na sta bi to licilio, da samo jedemo, pijemo, razmozavamo se i umiremo, pa na kraju svi u dženet zajedno sa onima koji siluju i ubijaju itd. tek tada zivot na zemlji nebi imao smisla, bolje bi bilo odma u dženet, zašta da se borim i patim na ovom svijetu kada cu na kraju krajeva u dženet... smisao iskusenja covjeka je jako razuman ali ovo je moje misljenje a najmanje je vazno moje misljenje, sve sto se suprostavlja Kuranu i suneteu od moga misljenja bacite od zid ok Smile

nadam se da si zadovoljan odgovorom mojim, jos jednom pokusao sam sa skromnim znanjem da odgovorim na tvoje pitanje sa stanovista nase vjere, ko zeli da nauci islam bujrum ko ne pa to je njegovo pravo.

more_horiz
Želim sada da kratko pokusam dati odgovor na sledeci tekst od brata miskec4096.

"ako Allah pristaje na taj "deal" s Iblisom", pogresno razumijevanje Islama. Allah nije pregovarao sa Iblizom da bi na kraju dobili deal. da bi vishvatio sta se sve tu desilo moras da procitas neku knjigu koja goovri opsirno o tome, zato sam ti i preporucio knjigu.

putevi za džehenem i dženet su jasni, kako to? Gospodar svih svjetova je pokasnio ljudima sta im je dozvoljeno a sta ne. tako sto si upoznat sa stvarima koje nesmijes raditi, kao u boksu ne? Smile nema ispod pojasa, kako to znas pa upozoren si na to isto kao i na ovom forumu, nema pisanja velikim slovim a ja to nisam zanao dok nisma bio upozoren sada znam ok Smile a da me nije neko upozorio pa ja bih i dalej radio ono sto je zabranjeno a neznajuci to... Smile

"zar nije Iblis u stanju navesti čovjeka da razumije Kur'an onako kako to njemu odgovara?" jeste u stanju u sledecem slucaju, ako taj koji pokusava da tumaci kuran nema znanje koje treba da ima pa zatim ga Iblz ohrabiri kako je on dovoljno pametan a ustvari je laik i pocne da lupa neka dumacenja kao sto je se vec to desili sa nekim sektamu islamskim, kao sto su crni muslimani, ahmedije i slicni. ovo je zalosno ali dsava se mi muslimani moramo da govorimo istinu pa makar ona bila i gorka...

kako se tumaci Kuran, dali znas? mozda bi te to interesovalo kako to muslimani rade? mozda nam to bude sledeci razgovor ok?

hmm pazi Ibliz nije rekao, ja odlucujem da cu biti onaj koji ce pozivati sa pravog puta i da cu biti ziv do kijametskog dana. Ne. ovje imas pogresno znje o islamu. on je reako dozvoli mi da ih zavodim s Tvog puta, pa mu je Allah to dozolio i trazio je jos neke stvari jer on mora da ima dozovu za to, zato opet ti preporucujem neku knjigu o tome jer mijesas islam sa svojom religijom...

Treba da znas da džini su zivljeli na zemlji prije ljudi i Ibliz je bio jedan od njih, prije nego je postao šejtan. u islamu nisu svi džini šejtani u islamu i neki ljudi su šejtani. iako nije bili šejtana koji ce džine zavodit dok su zivjeli prije ljudi, opet su radili nered na zemlji, opsirno se i detaljo o tome uci u nasoj vjeri ali ukratko je to, zasto su to radili, pa zbog toga sto posjeduju nesto sto i covjek ima ko pohlepa, zavist i slično. nemožemo za svako lose nase djelo reci cuj šejtan me naveo, ne zato što kako mi to kažemo nismo djeca, tj imamo razum da razlikujemo dobro od lošeg i imamo knjigu kao objavu kako bih znalo da to razlikujemo... tesko je pisati ukratko o tmoe jedino da se nađemo da popijemo kafu da se upoznamo razmijenimo mišljenja i slično, ja zam za prijateljstvo i dobar razgovor pa bujrum...

Islam nas neuci da je svaki covjek roden sa grijehom ok! nego svako dijete je cisto ko suza kada se rodi, i nije odgovoran za svoa djela do punoljetnosti, ta ppunoljetnosti se ne racuna kao kod drugih, u islamu muskarci postaju punoljetni od dana kada izluce prve kapi sjemena, a zen od mrvog menstrualnog ciklusa. losa djela koaj urade priej toga se nepisu a dobra se pisu...
Islam ans uci da mi nismo odgovorni za grih prvog covjeka Adema a.s. (neka je na njega mir), ne go nas uci da ce svako biti odgovoran za svoja djela... Muslimani nevjeruju u skupljenj grijeha nego u pravedan sud gdje ce kako sam vec reako svako za svoje grijehe odgovart.... nadam se da oni koju budu ovo citali da ce to prihvatiti kao stav Islama i to sto se neko neslaze sa tim je ok, ako nekoga vise zanima bujrum pitajte....

Nadam se da ste naucili nesto vise o nasoj vjeri...

more_horiz
Ensar A. je napisao/la:
drugo, pokusavajuci da razumijem tvoj nacin razmisljanja dosao sam do zakljucka da ti brate u osnovi mijesas krscansko ucenje sa islamskim u osnovi. to znaci da imas neko znanje o islamu ali mislis da je poteklo iz izvora krscanstva (nadam se da mi neces zamjeriti ako sam pogrijesio sa misljenjem o tebi, ako jesam ovo baci u vodu).

Moje znanje o islamu nije pretjerano, priznajem, no pročitao sam Kur'an, što mislim da stvara dobru osnovu.
No ne znam gdje sam toliko nastupio s kršćanske pozicije. Pokušao sam zauzeti stav Tevrata, koji bi trebao vrijediti i u islamu.

pricati o Iblizu sa stanovista islama je jako interesantna tema i opsirna, od toga gdje je i sta radio prije postanka covjeka, kakvo je vladanje tada imao, zasto je postao "zao" itd... o svemu ovome i vise islam poducava u detalje mislim da te u osnovi sve to jako interesuje. ako zelisa mogao bih da pogledam na neke knjige koje obraduju te teme i kada ih iscitas znaces u cjelosti stav islam o tome, inace pisajuci po forumu vako malo po malo nikada neces dobiti u cjelosti odgovor jer niko nece imati vremena da pise tako mnogo ili pak znanja.

Možeš mi navesti knjige, iako sumnjam da ću ih dogledno vrijeme imati prilike pročitati, jer čitavu ovu godinu sam uglavnom izvan Hrvatske i bavim se doktoratom, tako da neću stići. No ne bježim od toga.
No svejedno me zanima još jedna stvar. Ne bi li ionako temelj tih odgovora trebao biti u samom Kur'anu? A Kur'an zapravo samo konstatira da se Iblis pobunio, bez raščlambe njegovih motiva.

Tvrditi da Bog nije preavedan je za islam neprihvatljivo, mozada ti to tako mislis, ali mi ne i da se razidemo u misljenju je ok. zato mi mislimo tako? pa zato sto Gospodar je se ogradio od toga na sledeci nacin, tako sto je covjeku dao uputu i opomenu putem svojih poslanika (neka je mir na njih). npr. ja te upozorim da nepijes hladnu vodu jer ces dobiti upalu grla i kazem ti da ta i ta osoba je tvoj neprijatelj i pokusace da ti tu vodu docara finom, unatoc tome ti si je popijo i na kraju kazes Ensar je kriv. Naravno ja sam se ogradio od toga jer sam te upozorio, da nisam onda bih bio kriv ne? nadam se da me razumijes..

Morao bih biti jako glup da tebe okrivim u tom slučaju. Okrivio bih mnogo prije tu drugu osobu.
No u svakom bih slučaju bio isto tako naivan da ne provjerim kakva je voda, nego da ti vjerujem na riječ, jer možda si ti u biti taj koji me želi zavesti i voda doista jest fina.
Dakle, slijepo vjerovati Allahu jest također glupost, jer odakle nama jamstvo da Allah želi najbolje za nas? To je isto kao u totalitarizmu - uvijek će diktator reći da on zna što je najbolje za njegov narod, a da bi ga oni disidenti upropastili. Možda bi ga disidenti stvarno upropastili. Ali to svejedno ne znači da je diktator bolji.
Prema tome, možda Iblis neće donijeti zadovoljstvo ljudima, no kako znamo da Allah hoće? Tako što im je rekao? Što ga priječi, kao apsolutnog gospodara svemira, koji nije nikomu odgovoran, da to obećanje ne održi?

Zamisli covjeka koji je napravio cd player, on pak zna najbolje njegove kvalitete i kako da se rukuje sa njim, zatim kada kupis taj proizvod on ti da upustvo. Allah kao stvaralac covjeka uistinu On zna najbolje covjeka, pa samo on moze najbolje znati sta je dobro a sta lose za covjeka, najbolje zna njegove osobine. zato On salje knjugu po kojoj ce se covjek vladati jer uistinu kada bi covjek pravio sem sebi zakon nebi to ninasta licilo, zamisli da vlada hitlerov zakon Zanima te Islam? Pitaj...? Icon_smile to je zato sto covjek ima ljubomoru, pohlepu, i mnoge druge stvari koje nezna da kontrolise na ispravan nacin, kazem na ispravan nacin jer covjek moze da bude ljubomoran i slično, jelda, ali to moze da uradi na pozitivan nacin ok?

Ne bih se složio. Smatram da ipak čovjek ima pravo empirijski ispitati postavke koje od njega zahtijeva Allah, kako bi srekao objektivno mišljenje o Allahu. U nekim će se stvarima složiti i reći da Allah ima pravo. No neke su Allahove zabrane poprilično čudne. Evo, Allah brani muslimanima da jedu svinjetinu. Tu nema nikakvog konkretnog razloga, jer mnogi narodi jedu svinjetinu i nema nekakvih razlika u odnosu na muslimane. Odnosno, zbog čega bi svinjetina bila štetnija od govedine? Samo zato što je Allah tako rekao?

mislim da iz predhodnog teksta dobijas odgovor da Allah ipak pomaze svojim robovima i zeli da oni udu u dženet, ta to nije tako pa nebi nam slao kjnjigu u kojoj te upozaorava na ono sto je lose za tebe tj zabranjeno i upucuje te na stvari koje da radis, dabi usao u raj.

Prije svega, već mi formulacija "Allahovi robovi" pali crvenu lampicu. Nijednom autoritetu se ne treba pokoravati samo na temelju njegove snage, već na temelju pravednosti, a čak i tada ta pokornost ne smije biti slijepa, već sklonija reciprocitetu.

kada se ljudi nebi dokazivali za dženet na sta bi to licilio, da samo jedemo, pijemo, razmozavamo se i umiremo, pa na kraju svi u dženet zajedno sa onima koji siluju i ubijaju itd.

Ne to. Sada uzimaš ekstremne primjere. Ja sam pitao što recimo s ljudima koji ne ubijaju, ne pljačkaju, ne siluju, ne lažu, ali isto tako jedu svinjetinu, ne klanjaju namaz pet puta dnevno i ne obave hidžru. Po nekoj logici ni oni ne bi zaslužili džennet iako su živjeli u skladu s općim moralnim zakonima. Ispada da je ubiti čovjeka skoro pa jednako jedenju kotleta.

smisao iskusenja covjeka je jako razuman ali ovo je moje misljenje a najmanje je vazno moje misljenje, sve sto se suprostavlja Kuranu i suneteu od moga misljenja bacite od zid ok Zanima te Islam? Pitaj...? Icon_smile

Smisao iskušenja čovjeka je da džennet nije nešto što svaki čovjek po defaultu zaslužuje. I tu mi se čini da je greška ista kao u kršćanstvu - da je mnogo lakše propasti, nego postati blažen.

Ovaj drugi dio bih nazvao dogmatičnim mišljenjem. Naime, Buddha kaže "Ako ti Buddha smeta da dođeš do prosvjetljenja, ubij ga." Preneseno na islam, ako Kur'an proturiječi onomu što ti kaže tvoje neposredno iskustvo, vjeruj radije iskustvu nego Kur'anu. Naime, ako vjeruješ Kur'anu, onda nikada nećeš moći ni posumnjati u Allaha, a kako onda znati je li Allah u pravu?

nadam se da si zadovoljan odgovorom mojim, jos jednom pokusao sam sa skromnim znanjem da odgovorim na tvoje pitanje sa stanovista nase vjere, ko zeli da nauci islam bujrum ko ne pa to je njegovo pravo.

Hvala ipak na odgovoru, premda se ja neću nikada moći složiti s onima koji a priori tvrde da je svako slovo Biblije ili Kur'ana u pravu.

more_horiz
Ensar A. je napisao/la:
"ako Allah pristaje na taj "deal" s Iblisom", pogresno razumijevanje Islama. Allah nije pregovarao sa Iblizom da bi na kraju dobili deal. da bi vishvatio sta se sve tu desilo moras da procitas neku knjigu koja goovri opsirno o tome, zato sam ti i preporucio knjigu.

Mislio sam na deal u smislu da ga nije odmah uništio, već mu je dopustio da odvlači ljude s puta. Znači da Allahu na neki način to odgovara.

putevi za džehenem i dženet su jasni, kako to? Gospodar svih svjetova je pokasnio ljudima sta im je dozvoljeno a sta ne. tako sto si upoznat sa stvarima koje nesmijes raditi, kao u boksu ne? Zanima te Islam? Pitaj...? Icon_smile nema ispod pojasa, kako to znas pa upozoren si na to isto kao i na ovom forumu, nema pisanja velikim slovim a ja to nisam zanao dok nisma bio upozoren sada znam ok Zanima te Islam? Pitaj...? Icon_smile a da me nije neko upozorio pa ja bih i dalej radio ono sto je zabranjeno a neznajuci to... Zanima te Islam? Pitaj...? Icon_smile

Dobro, no svako pravilo koje postoji ima i svoje obrazloženje. Nema udaraca ispod pojasa zato jer se na taj način protivniku može nanijeti ozljeda spolnih organa. Nema pisanja velikim slovima, jer je to u internetskom bontonu vikanje. Sve je to razloženo i svatko je slobodan ispitati posljedice, te ako se pokažu istinitima, onda se pridržavati pravila. No ako se ne pridržavaš Allahovih zabrana, ti ćeš posljedice osjetiti tek onda kada se više nećeš moći pokajati za njih.
Znači: zabrani ti nešto, ne obrazloži ti zašto i kazni te za to na taj način da ti više ni ne možeš iz te kazne naučiti da to ne smiješ raditi. Nije baš pravedno.

jeste u stanju u sledecem slucaju, ako taj koji pokusava da tumaci kuran nema znanje koje treba da ima pa zatim ga Iblz ohrabiri kako je on dovoljno pametan a ustvari je laik i pocne da lupa neka dumacenja kao sto je se vec to desili sa nekim sektamu islamskim, kao sto su crni muslimani, ahmedije i slicni. ovo je zalosno ali dsava se mi muslimani moramo da govorimo istinu pa makar ona bila i gorka...

A TKO određuje koje je ispravno tumačenje? Ako skupina A i B isti odlomak tumače drugačije, a skupina A je mnogobrojnija, ona će skupinu B proglasiti heretičnom samo zbog svoje brojčane premoći. Ili ih neće proglasiti hereticima, ali će reći da griješe. A što je objektivno?

kako se tumaci Kuran, dali znas? mozda bi te to interesovalo kako to muslimani rade? mozda nam to bude sledeci razgovor ok?

Volio bih čuti nešto više o tome. Smile

hmm pazi Ibliz nije rekao, ja odlucujem da cu biti onaj koji ce pozivati sa pravog puta i da cu biti ziv do kijametskog dana. Ne. ovje imas pogresno znje o islamu. on je reako dozvoli mi da ih zavodim s Tvog puta, pa mu je Allah to dozolio i trazio je jos neke stvari jer on mora da ima dozovu za to, zato opet ti preporucujem neku knjigu o tome jer mijesas islam sa svojom religijom...

Ne miješam islam sa svojom religijom, jer ne pripadam nijednoj religiji. Trudim se Bogu pristupati što manje opterećen religijskim shvaćanjima.
OK, sad dalje. Zašto je Allah to dopustio Iblisu? I zašto je Iblis to tražio? Koju korist ima ijedan od njih od takvoga stanja?

Treba da znas da džini su zivljeli na zemlji prije ljudi i Ibliz je bio jedan od njih, prije nego je postao šejtan. u islamu nisu svi džini šejtani u islamu i neki ljudi su šejtani. iako nije bili šejtana koji ce džine zavodit dok su zivjeli prije ljudi, opet su radili nered na zemlji, opsirno se i detaljo o tome uci u nasoj vjeri ali ukratko je to, zasto su to radili, pa zbog toga sto posjeduju nesto sto i covjek ima ko pohlepa, zavist i slično. nemožemo za svako lose nase djelo reci cuj šejtan me naveo, ne zato što kako mi to kažemo nismo djeca, tj imamo razum da razlikujemo dobro od lošeg i imamo knjigu kao objavu kako bih znalo da to razlikujemo... tesko je pisati ukratko o tmoe jedino da se nađemo da popijemo kafu da se upoznamo razmijenimo mišljenja i slično, ja zam za prijateljstvo i dobar razgovor pa bujrum...

E vidiš, ja sam mislio da je Iblis bio jedan od meleka...izgleda da sam ovdje pomiješao stvari s kršćanstvom.
I ja sam uvijek za kavu, no kako rekoh, živim na relaciji Zagreb-Debrecen do idućeg lipnja.

Islam nas neuci da je svaki covjek roden sa grijehom ok! nego svako dijete je cisto ko suza kada se rodi, i nije odgovoran za svoa djela do punoljetnosti, ta ppunoljetnosti se ne racuna kao kod drugih, u islamu muskarci postaju punoljetni od dana kada izluce prve kapi sjemena, a zen od mrvog menstrualnog ciklusa. losa djela koaj urade priej toga se nepisu a dobra se pisu...
Islam ans uci da mi nismo odgovorni za grih prvog covjeka Adema a.s. (neka je na njega mir), ne go nas uci da ce svako biti odgovoran za svoja djela... Muslimani nevjeruju u skupljenj grijeha nego u pravedan sud gdje ce kako sam vec reako svako za svoje grijehe odgovart.... nadam se da oni koju budu ovo citali da ce to prihvatiti kao stav Islama i to sto se neko neslaze sa tim je ok, ako nekoga vise zanima bujrum pitajte....

To je u redu, jer onda znači da je u principu tek rođen čovjek predodređen za džennet, a tek ga Iblis (ili vlastita priroda) mogu s toga skrenuti. Zato mi nije jasna logika iskušavanja.

more_horiz
Koncept Boga u Islamu

Islam je semitska religija koja ima oko 1,5 milijardi sljedbenika širom svijeta.Riječ islam znači pokoravanje volji Uzvišenog Allaha.
Muslimani prihvaćaju Kur´an kao Allahovu objavu posljednjem poslaniku, Muhammedu,s.a.v.s. Islam uči da je Allah ljudima slao poslanike u svim razdobljima ljudske historije, sa porukama Allahove Jednoće i vjerovanja u Sudnji dan. Po islamu, jedan od osnovnih dijelova vjere je vjerovanje u sve Božije poslanike:Adema,Nuha,Ibrahima,Ishaka,Jakuba,Musaa,Isaa)Isusa i mnoge druge,neka je na sve njih mir.

Najjasnija definicija Boga

Najkonciznija definicija Boga u islamu je data u četiri ajeta sure El_ihlas,koja je 112.sura kur´anska sura:
1.Kul huvallahu ehad.
2.Allahu ssamed.
3.Lem jelid ve lem juled.
4.Ve lem jekullehu kufuven ehad.
Što znaci:
1.Reci:On je Allah-jedan!
2.Allah je Utočište svakom!
3.Nije rodio i rođen nije,
4.i niko Mu ravan nije! (El-Ihlas 1-4)

Riječ Es-Samed je teško prevesti.Može značiti Apsolutan.To je pridjev koji pripada samo Allahu,odnosno -On je jedini Koji je vječan i savršen,a sva ostala stvorenja su privremena i ograničena.Drugo značenje je da Allah ne ovisi ni o kome,već sva stvorenja ovise od Njega.

Sura El-Ihlas -Kamen temeljac Teologije

112.sura u Kur´anu,sura Ihlas je kamen temeljac teologije.Teo na grčkom znači Bog, a logos-proučavati.Za muslimane,četiri ajeta sure Ihlas predstavljaju polaznu tačku za bilo kakvo proučavanje Boga.Svaki kandidat za božanstvo mora biti podložen ovom jedinstvenom testu vjerodostojonosti.Pošto su Allahova svojstva spomenuta u suri Ihlas jedinstvena,vrlo lahko možemo prepoznati lažna božanstva sa ovim principima.

more_horiz

• 30 Kad tvoj Gospod kaže anđelima:

« Ja ću postaviti jednog namjesnika na zemlji, » oni rekoše: « Hoćeš li ti postaviti nekoga tko će činiti zlo i tko će prolijevati krv, dok mi slavimo tebi hvalospjeve veličajući te i dok proglašavamo tvoju svetost? »
Gospod reče: « Ja znam što vi ne znate. »

• 31 On nauči Adama ime svih bića,

potom ih on predstavi anđelima govoreći: « Priopćite mi njihova imena, ako ste vjerodostojni. »

• 32 Oni rekoše!

Mi ne znamo ništa osim onog čemu si nas ti poučio; ti si, usitinu, onaj koji zna sve, Mudri. »

• 33 On reče:

« O Adame! priopći im imena ovih bića! » Kad Adam potom pouči anđele, Gospod reče: « Nisam li vas ja upozorio? Ja poznajem tajnu neba i zemlje; ja znam ono što vi pokazujete i ono što držite u tajnosti. »

Ovo je iz jednog Hrvatskog prevoda Kur'ana iz sure Krava.

Miskec imas puno pitanja koji zadiru u dublja razmisljanja i licna misljenja i tumacenja. I sta vise mogle bi se iduci u tu dubinu napisati cijele knjige i lako odstupiti od onoga sto Islam naucava. Ova pitanja su licna i na njih mislim moras sam naci odgovore. Ja sam samo pokusao da ti izokrenem ugao gledanja. A ako hoces, ja ti mogu direktno odgovoriti da je Allah stvorio zlo. I to je isto tako istina. Allah je stvorio i dobro i zlo. Ustvari i Biblija to kaze da je Bog stvorio zlo (a mogu navesti i paragraf ko nije ovo procitao u Bibliji). Bog je uzrok svih uzroka. On je stvorio ovaj svijet i On je znao kakav ce biti ovaj svijet. I pitanje glasi: "Pa zasto je Bog stvorio svijet takvim kakav je? Sasto je Stvorio zlo? Zasto je stvorio ubicu da krv prolijeva, mucitelja da bol nanosi ili kusaoca (npr. Iblisa) da iskusava?

Ovo pitanje kao i odgovor se nalazi u gornjim ajetima koje sam podvukao. Mozda ce neki biti nezadovoljni odgovorom i nakon ovoga pa ce reci da je zapravo sve ostalo neodgovoreno. Medjutim ovo je miskec konacni odgovor koji je Allah licno dao na sva tvoja pitanja ovdje samo ih treba razumjeti.

more_horiz
Pa ako sam dobro shvatio, poruka Allahova ovdje jest da sve što se događa ima neku svrhu, no mi tu svrhu ne trebamo uvijek znati, već će se ona pokazati kada za to dođe vrijeme.
Kao profesor stranog jezika, koji, kada se pojavi neki oblik koji još nisu obradili, kaže ukratko što to znači, ali da zasada ne trebaju znati više i da će im to biti objašnjeno u svoje vrijeme.

more_horiz
E pa tako nekako. I za sve to sigurno postoji odredjeni razlog. Profesor stranog jezika ima odredjen razlog zasto ne objasnjava ucenicima tu odredjenu stvar. Allah je lijepo na jednom najobicnijem primjeru pokazao melecima da postoje stvari van njihovog znanja.

Mi mozemo zakljucivat na osnovu nase licne relativne spoznaje i donositi sud. Medjutim postoji Apsolutni, ili kako Davud rece Samed (Onaj kome se sve obraca, apsolutni), koji je stvarnog znanja i zna sta radi.

more_horiz
Odgovor Miskec 4096 na pitanje u vezi Svinjskog mesa
Evo ja cu ti inshAllah prijatelju navesti žašto je svinjetina zabranjena,a i time čes imati odgovor da naš Gospodar Allah s.w.t. nam nije ništa zabranio,a da nije to štetno po nas.
Za sve imaju dokazi,samo trebas otvoriti oči Wink

Zabrana Svinjetine

Zašto je u islamu zabranjeno jesti svinjsko meso?
Svi dobro znaju da je konzumiranje svinjskog mesa islamom strogo zabranjeno.

Kur´an zabranjuje Svinjetinu

Kur´an spominje zabranu konzumiranje svinjetine na četiri mjesta: u suri El-Bekare, 173.ajet; u suri Maide, 3 ajet; u suri El-En´am, 145.ajet i u suri En-Nahl,115.ajet.

Zabranjuje vam se strv, i krv, i svinjsko meso, i ona životinja koja je zaklana u nečije drugo a ne u Allahovo ime.(El-Maide; 3)

Biblija zabranjuje Svinjetinu
Kršćane ćemo najlakše uvjeriti ako im citiramo njihove vjerske spise.Biblija zabranjuje jedenje svinjskog mesa u Levitskom zakoniku:
A svinja ne preživa, iako ima papak, i to papak razdvojen, i za vas je nečista!
Njihova mesa nemojte jesti niti se njihove strvine doticati za vas su one nečiste. (Stari Zavjet,Levitski Zakonik, 11:8-9).

Svinjetina je,također, zabranjena i u Ponovljenom Zakonu:A svinja ima papke razdvojene, ne preživa:neka je za vas nečista!Njezina mesa nemojte jesti niti se njezina strva doticati. (Stari Zavjet,Ponovljeni Zakon,14:Cool.

Ista zabrana ponavlja se i u Izaiji:

-Svagda sam pružao ruke narodu odmetničkom,koji hodi putem zlim,za mislima svojim,
-narodu koji me bez prestanka u lice srdi.žrtvuju po vrtovima,kad prinose na opekama,
-na grobovima stanuju, i noće na skrovitim mjestima, jedu svinjetinu,meću u zdjele jela nečista.
-I još govore:"Ukloni se!Ne prilazi da te ne posvetim!"
Oni su mi dim u nosu.oganj što gori povazdan.(Biblija,Proročke Knjige,Izaija 65:2-5).

Konzumiranje Svinjetine je uzrok mnogih bolesti

Pripadnike drugih religija i ateiste ćemo ubijediti da je istina ono što govorimo samo ako im govorimo sa stanovišta logike,razuma i nauke.Konzumiranje svinjskog mesa može prouzrokovati, ni manje ni više nego, sedamdeset različitih tipova bolesti! Osoba koja konzumira svinjsko meso vrlo lahko može dobiti razne vrste stomačnih glista, kao što su valjkasti crv, oksira, kukasta glista i druge.Jedan od najopasnijih parazita ove vrste je Taenia Solium, koja je inače poznatija kao pantljičara.Ona živi u crijevima i jako je dugačka.Njena jaja ulaze u krvni sistem i mogu doći do skoro svakog organa.Ako preko krvi uđe u mozak,može izazvati totalni gubitak pamćenja.Ako uđe u srce, izaziva srčani udar; ako uđe u oči ,izaziva sljepilo;ako uđe u jetru,može je teško oštetiti.Pantljičara može ugroziti skoro sve organe.Druga opasna vrsta stomačnih glista je Trichura Tichurasis.
Uobičajena zabluda koja vlada među ljudima jeste da ako svinjsko meso bude dobro skuhano-jaja parazita uginu.
U jednom istraživanju,rađenom u Americi,utvrđeno je da oko 24 osobe zaražene sa Trichura Tichurasis-njih 22 su svinjsko meso dobro skuhali.To dokazuje da jaja parazita ne umiru,čak i ako se meso dobro skuha.

Svinjetina sadrži sastojke koji grade masna tkiva

Svinjsko meso ima jako malo hranljivih sastojaka koji pogoduju mišićnoj strukturi,ali zato ima veliki višak masti.Ta mast se taloži u krvnim sudovima i prouzrokuje visok krvni pritisak i srčani udar.Nije čudo što preko 50% Amerikanaca pati od povećanog srčanog pritiska.

Svinja je jedna od najprljavijih životinja na svijetu

Svinja je,možda,najprljavija životinja na Zemlji.Ona odrasta i živi u prljavštinji,nečistoći i izmetu. Ne znam da je Allah stvorio boljeg sakupljača smeća i strvi od svinje.U mnogim selima,ljudi nemaju toalete,pa veliku nuždu vrše vani, na otvorenom.Vrlo često svinja pokupi taj izmet.
Neki će reći da se u razvijenim zemljama,poput Australije,svinje gaje u vrlo čistim i higijenskim uvjetima.
Čak i u ovim "higijenskim" uvjetima,svinje se drže zajedno u stajama.Ma koliko pokušavali održati svinje čistima one su nečiste po prirodi.One jedu svoj izmet i izmet drugih svinja, i uživaju u tome.

Svinje su najbestidnije životinje

Na kugli zemaljskoj ne postoji životinja sa manje stida od svinje!To je jedina životinja koja poziva društvo da se pare sa lično njegovim parnjakom. U Americi većina ljudi jede svinjetinu.Vrlo često,poslije igranki i drugih zabava,Amerikanci trampe svoje žene:" Hajde ti spavaj sa mojom ženom, a ja ću spavati sa tvojom ženom!" Ko jede svinjetinu-ponaša se kao svinja.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply