Ensar A. je napisao/la: drugo, pokusavajuci da razumijem tvoj nacin razmisljanja dosao sam do zakljucka da ti brate u osnovi mijesas krscansko ucenje sa islamskim u osnovi. to znaci da imas neko znanje o islamu ali mislis da je poteklo iz izvora krscanstva (nadam se da mi neces zamjeriti ako sam pogrijesio sa misljenjem o tebi, ako jesam ovo baci u vodu).
Moje znanje o islamu nije pretjerano, priznajem, no pročitao sam Kur'an, što mislim da stvara dobru osnovu.
No ne znam gdje sam toliko nastupio s kršćanske pozicije. Pokušao sam zauzeti stav Tevrata, koji bi trebao vrijediti i u islamu.
pricati o Iblizu sa stanovista islama je jako interesantna tema i opsirna, od toga gdje je i sta radio prije postanka covjeka, kakvo je vladanje tada imao, zasto je postao "zao" itd... o svemu ovome i vise islam poducava u detalje mislim da te u osnovi sve to jako interesuje. ako zelisa mogao bih da pogledam na neke knjige koje obraduju te teme i kada ih iscitas znaces u cjelosti stav islam o tome, inace pisajuci po forumu vako malo po malo nikada neces dobiti u cjelosti odgovor jer niko nece imati vremena da pise tako mnogo ili pak znanja.
Možeš mi navesti knjige, iako sumnjam da ću ih dogledno vrijeme imati prilike pročitati, jer čitavu ovu godinu sam uglavnom izvan Hrvatske i bavim se doktoratom, tako da neću stići. No ne bježim od toga.
No svejedno me zanima još jedna stvar. Ne bi li ionako temelj tih odgovora trebao biti u samom Kur'anu? A Kur'an zapravo samo konstatira da se Iblis pobunio, bez raščlambe njegovih motiva.
Tvrditi da Bog nije preavedan je za islam neprihvatljivo, mozada ti to tako mislis, ali mi ne i da se razidemo u misljenju je ok. zato mi mislimo tako? pa zato sto Gospodar je se ogradio od toga na sledeci nacin, tako sto je covjeku dao uputu i opomenu putem svojih poslanika (neka je mir na njih). npr. ja te upozorim da nepijes hladnu vodu jer ces dobiti upalu grla i kazem ti da ta i ta osoba je tvoj neprijatelj i pokusace da ti tu vodu docara finom, unatoc tome ti si je popijo i na kraju kazes Ensar je kriv. Naravno ja sam se ogradio od toga jer sam te upozorio, da nisam onda bih bio kriv ne? nadam se da me razumijes..
Morao bih biti jako glup da tebe okrivim u tom slučaju. Okrivio bih mnogo prije tu drugu osobu.
No u svakom bih slučaju bio isto tako naivan da ne provjerim kakva je voda, nego da ti vjerujem na riječ, jer možda si ti u biti taj koji me želi zavesti i voda doista jest fina.
Dakle, slijepo vjerovati Allahu jest također glupost, jer odakle nama jamstvo da Allah želi najbolje za nas? To je isto kao u totalitarizmu - uvijek će diktator reći da on zna što je najbolje za njegov narod, a da bi ga oni disidenti upropastili. Možda bi ga disidenti stvarno upropastili. Ali to svejedno ne znači da je diktator bolji.
Prema tome, možda Iblis neće donijeti zadovoljstvo ljudima, no kako znamo da Allah hoće? Tako što im je rekao? Što ga priječi, kao apsolutnog gospodara svemira, koji nije nikomu odgovoran, da to obećanje ne održi?
Zamisli covjeka koji je napravio cd player, on pak zna najbolje njegove kvalitete i kako da se rukuje sa njim, zatim kada kupis taj proizvod on ti da upustvo. Allah kao stvaralac covjeka uistinu On zna najbolje covjeka, pa samo on moze najbolje znati sta je dobro a sta lose za covjeka, najbolje zna njegove osobine. zato On salje knjugu po kojoj ce se covjek vladati jer uistinu kada bi covjek pravio sem sebi zakon nebi to ninasta licilo, zamisli da vlada hitlerov zakon
to je zato sto covjek ima ljubomoru, pohlepu, i mnoge druge stvari koje nezna da kontrolise na ispravan nacin, kazem na ispravan nacin jer covjek moze da bude ljubomoran i slično, jelda, ali to moze da uradi na pozitivan nacin ok?
Ne bih se složio. Smatram da ipak čovjek ima pravo empirijski ispitati postavke koje od njega zahtijeva Allah, kako bi srekao objektivno mišljenje o Allahu. U nekim će se stvarima složiti i reći da Allah ima pravo. No neke su Allahove zabrane poprilično čudne. Evo, Allah brani muslimanima da jedu svinjetinu. Tu nema nikakvog konkretnog razloga, jer mnogi narodi jedu svinjetinu i nema nekakvih razlika u odnosu na muslimane. Odnosno, zbog čega bi svinjetina bila štetnija od govedine? Samo zato što je Allah tako rekao?
mislim da iz predhodnog teksta dobijas odgovor da Allah ipak pomaze svojim robovima i zeli da oni udu u dženet, ta to nije tako pa nebi nam slao kjnjigu u kojoj te upozaorava na ono sto je lose za tebe tj zabranjeno i upucuje te na stvari koje da radis, dabi usao u raj.
Prije svega, već mi formulacija "Allahovi robovi" pali crvenu lampicu. Nijednom autoritetu se ne treba pokoravati samo na temelju njegove snage, već na temelju pravednosti, a čak i tada ta pokornost ne smije biti slijepa, već sklonija reciprocitetu.
kada se ljudi nebi dokazivali za dženet na sta bi to licilio, da samo jedemo, pijemo, razmozavamo se i umiremo, pa na kraju svi u dženet zajedno sa onima koji siluju i ubijaju itd.
Ne to. Sada uzimaš ekstremne primjere. Ja sam pitao što recimo s ljudima koji ne ubijaju, ne pljačkaju, ne siluju, ne lažu, ali isto tako jedu svinjetinu, ne klanjaju namaz pet puta dnevno i ne obave hidžru. Po nekoj logici ni oni ne bi zaslužili džennet iako su živjeli u skladu s općim moralnim zakonima. Ispada da je ubiti čovjeka skoro pa jednako jedenju kotleta.
smisao iskusenja covjeka je jako razuman ali ovo je moje misljenje a najmanje je vazno moje misljenje, sve sto se suprostavlja Kuranu i suneteu od moga misljenja bacite od zid ok
Smisao iskušenja čovjeka je da džennet nije nešto što svaki čovjek po defaultu zaslužuje. I tu mi se čini da je greška ista kao u kršćanstvu - da je mnogo lakše propasti, nego postati blažen.
Ovaj drugi dio bih nazvao dogmatičnim mišljenjem. Naime, Buddha kaže "Ako ti Buddha smeta da dođeš do prosvjetljenja, ubij ga." Preneseno na islam, ako Kur'an proturiječi onomu što ti kaže tvoje neposredno iskustvo, vjeruj radije iskustvu nego Kur'anu. Naime, ako vjeruješ Kur'anu, onda nikada nećeš moći ni posumnjati u Allaha, a kako onda znati je li Allah u pravu?
nadam se da si zadovoljan odgovorom mojim, jos jednom pokusao sam sa skromnim znanjem da odgovorim na tvoje pitanje sa stanovista nase vjere, ko zeli da nauci islam bujrum ko ne pa to je njegovo pravo.
Hvala ipak na odgovoru, premda se ja neću nikada moći složiti s onima koji a priori tvrde da je svako slovo Biblije ili Kur'ana u pravu.