Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Otkrivenje

power_settings_newLogin to reply
+9
jony
Živac
Mali princ
Izrail
Daniel
hrvoje hrki
Spart
braslav
kainos
13 posters

descriptionOtkrivenje - Page 7 EmptyRe: Otkrivenje

more_horiz
Ilija danas cu naci ili pokusati naci ili cuti od svog tasta jednu sokatnu izjavu Elen Vajt, koja ce te navesti na razmisljanje.

Bog s tobom
Brat Aladin

more_horiz
evo iz ovoga nemože biti jasnije koji je to grad
to je NEW YORK , a ne rim

18 poglavlje Otkrivenja ima kurzivom otisnut podnaslov Sud nad Rimom što nam daje naslutiti da se radi o Rimu a ne New Yorku.Ne samo zato što tada NY nije postojao već zbog duhovnih konotacija vezanih uz Rim.
Slučajno je u Rimu i Vatikan sjedište Rimske crkve.

Velika bludnica koja sjedi na mnogim vodama.Stih 15 pokazuje nam što su te vode:"to su narodi i mnoštva naroda i nacija i jezika".

To je dakle vrlo utjecajna crkva među narodima, dakle rimska katolička crkva.Pet znakova u ovom poglavlju nam daju sliku te crkve.

stih 4;"žena obućena u grimiz,skerlet i ukrašena dragim kamenjem i biserom".Poznata je sklonost rimske crkve za raskošem, ukrasima i ceremonijama.Vođe se ukrašavaju zlatom i srebrom, grimizom i skerletom.

stih 6:"žena pijana od krvi svetih svjedoka Isusovih".Nema ni jedne crkve u kojoj bismo mogli naći u njenoj cijeloj povijesti krv svjedoka Isusovih i njegovih svetih.Rimska crkva se uvijek odupirala religioznoj slobodi.Za mnogih vjekova bilo je mučenika za vjeru, i prije Reformacije a posebno u 16 i 17 st.

stih 9 : "sedam glava su sedam brežuljaka na kojima sjedi žena".Vidjećemo da žena sjedi na zvijeri koja ima sedam glava(s.3) i ovih sedam glava su sedam brežuljaka Rima.Grad ove žene je Rim, koji joj je dao svoje sjedište, i ona je vladala rimskim carstvom što je bio slučaj samo kod rimske crkve.

stih 15 :vidimo da je ova žena utjecajna među mnogim nacijama i da ima više pristaša nego sve druge crkve zajedno.

stih 18: "Žena koju si vidio jest veliki grad".Ne samo da je povezana sa ovim gradom, nego se ona poistovjećuje s njim.Žena je veliki grad Rim, to je jedna te ista stvar, i njeno ime to potvrđuje; rimska crkva.

U stihu 2 čitamo u vezi ove žene da su "kraljevi zemlje činili blud s njom".Ona se je povezivala sa vladarima ovog svijeta; ona je isto tako upotrijebila veliki politički utjecaj i tako se onečistila.Mnogi otpadnici tog vremena stavili su se pod zaštitu ove rimske crkve " i opili se vinom njenog bluda".

Ako uvaženom sugovorniku ovo ne govori dovoljno biti ću slobodan iznijeti daljnje argumente koji će podržati ovo što sam iznio....govoriti o N.Y. kao velikom gradu samo zato što je na moru potpuno je duhovnom promašeno i van konteksta cijele priče.
Plitko, plitko...

more_horiz
Sta je simbol gore u Bibliji sta predstavljaju gore?...Ne bih tako dvojako tumacio jer gora nije bukvalna ako to nisu narodi koje vidimo kao mnoge vode itd...samo bih volio da razmislimo malo o tim gorama .....kako to radimo sa vodama mnogim.....Biblija sigurno nudi odgovor....

more_horiz
ILIJA je napisao/la:
Mucenik je napisao/la:
Ja sam iskreno uveren, po mom licnom misljenju, da adventisti kojima pripadam, nisu klasicna Crkva u ovom vremenu. Oni su Ostatak Hristov poslednjeg vremena. ....

.

Pazi, Adventisti nisu ostatak od njih ce Bog pozvati ostatak i ne samo njih nego i one koji se pridruze Bozjem narodu....Jelena Vajt poredi Adventiste sa Izraelom,a znamo da se nije sav Izrael spasio,vec samo ostatak od Izrailja tako je i sa Adventistima....

Slazem se s tobom Ilija!Ostatak iz ostatka.

more_horiz
Kada u NZ pise da ce se ostatak Izraela spasiti kada udje PUNINA PAGANA, tu se ne misli na neki deo Novozavetne crkve, vec to je ostataj Jevreja koji ce primiti milost preko dva proroka iz Otkrivenja 11.-te glave, i to za 1260 dana, sto je 3,5 godine, ili druga polovina Danielovih sedamdeset sedmica, ili PO VREMENU, DVA VREMENA i POLA VREMENA, sto je sve ponovo 1260 dana.
Dakle, mnogi ljudi kalkulisu danas sa tim ostatkom i guraju svoje crkve u to ili pojedince iz svojih crkava, misleci da su oni upravo u toj crkvi koja ima istinu. No prema Pismu, ostatak se odnosi na prirodni Izrael, na njih 144.000 po 12.000 iz svakog plemena. Ima li ista jasnije u Pismu od toga. Prosto neverovatno kako ljudi uvek zele pripisati sebi nesto sto nije namenjeno za njih.

Brat Aladin
www.nevesta-hristova.org

more_horiz
Pa nisi me tvojim tumacenjem bas uspeo ubediti u to. Iako tako nesto tvrdis, trebao bi studioznije izneti svoje poglede.

Ovako te nista ne shatam, a i nemam mogucnost da te shvatim.

more_horiz
Pa studioznije bi bilo citirati skoro svakog Starozavetnog proroka nakon Mojsija koji spominje ostatak Izraela, ili Jakovljevog semena kako se kaze, ili cak Novi Zavet je jos precizniji pa kaze po 12.000 iz svakog plemena, pa nabraja plemena. Ne postoji studija koja moze dokazati da su 12 plemenaX12.000 iz svakog plemena Pagani koji su primili Hrista, NAPROTIV sve cinjenice Biblije govore u korist Jevreja kao i sva starozavetna prorostva. Napraviti takvu analizu znacilo bi navoditi ogroman broj citata u Pismu. Medjutim ipak postoji nesto sto je neoborivi dokaz i gde se vrlo jasno moze videti o kome je rec. Samo je pitanje sada, kome cemo verovat, nasoj crkvi ili Bibliji?????

Evo tog dela Pisma Rimljani 11-ta glava. Pitam te sada brate, kada ovo budes procitao, da li Pavle pise o Paganima kao ostatku ovde ili o Jevrejima???????????????????????

»Bog im je dao tvrdoglavi duh, oči da ne vide i uši da ne čuju - do današnjeg
dana«. 9 I David govori: »Trpeza njihova neka bude zamka i klopka, i
sablazan, i odmazda njima; 10 neka se pomrače njihove oči - da ne
vide, a leđa njihova savij zauvek«. 11 Pitam stoga: da se nisu
spotakli da bi sasvim pali? Daleko od toga; nego njihovim promašajem spasenje je
došlo mnogobošcima, da ih podstaknu na revnost. 12 Ako je pak njihov
promašaj bogatstvo za svet i njihovo zaostajanje bogatstvo za mnogobošce, šta li
će tek učiniti njihova punoća?
13 A vama, nekadašnjim mnogobošcima kažem: ukoliko sam apostol
mnogobožaca, hvalim svoju službu, 14 ne bih li kako podstakao svoj
rod na revnost i spasao neke od njih. 15 Jer ako je njihovo
odbacivanje donelo pomirenje svetu, šta će drugo značiti njihovo. primanje -
nego život iz mrtvih? 16 Ako je prvi hleb svet, sveto je i sve testo;
i ako je koren svet, svete su i grane. 17 Ako su pak neke grane
odlomljene, a ti si se kao divlja maslina nakalemio među njih i postao
zajedničar u korenu i masnoći masline, 18 nemoj da se ponosiš nad
granama. A ako se ponosiš, znaj da ne nosiš ti korena, nego koren tebe.
19 Na to ćeš reći: grane su odlomljene - da se ja nakalemim.
20 Dobro; odlomljene su zbog njihovog neverovanja, a ti verom stojiš.
Ne ponosi se, nego se boj. 21 Jer, ako Bog nije poštedeo prirodne
grane, neće poštedeti ni tebe. 22 Vidi stoga dobrotu i strogost
Božiju. Strogost se ispoljava na onima koji su pali, a dobrota Božija na tebi -
ako istraješ u dobroti; inače ćeš i ti biti odsečen. 23 A i oni, ako
ne ostanu u neverovanju, biće nakalemljeni; jer Bog može da ih opet nakalemi.
24 Jer, ako si ti odsečen od prirodne divlje masline i nakalemljen -
protiv prirode - na pitomu maslinu, koliko će se pre nakalemiti na rođenu
maslinu oni koji su po prirodi njene grane.
25 Ne želim naime, braćo, da vam ostane nepoznata ova tajna, da ne
bi mudrovali po svojoj mudrosti: jedan deo Izrailja je okoreo - dok ne uđu svi
mnogobošci, 26 i tako će se spasti sav Izrailj, kao što je napisano:
Zar ovo nije apsolutno jasno ko je u Pismo ostatak Izraela i ko je 144.000 njih, iz svakog po 12.000???????????????

Brat Aladin

more_horiz
Aladin je napisao/la:
Kada u NZ pise da ce se ostatak Izraela spasiti kada udje PUNINA PAGANA, tu se ne misli na neki deo Novozavetne crkve, vec to je ostataj Jevreja koji ce primiti milost preko dva proroka iz Otkrivenja 11.-te glave, i to za 1260 dana, sto je 3,5 godine, ili druga polovina Danielovih sedamdeset sedmica, ili PO VREMENU, DVA VREMENA i POLA VREMENA, sto je sve ponovo 1260 dana.
Dakle, mnogi ljudi kalkulisu danas sa tim ostatkom i guraju svoje crkve u to ili pojedince iz svojih crkava, misleci da su oni upravo u toj crkvi koja ima istinu. No prema Pismu, ostatak se odnosi na prirodni Izrael, na njih 144.000 po 12.000 iz svakog plemena. Ima li ista jasnije u Pismu od toga. Prosto neverovatno kako ljudi uvek zele pripisati sebi nesto sto nije namenjeno za njih.

Brat Aladin
[url=http://www.nevesta-hristova.org
www.nevesta-hristova.org[/quote[/url]]

Rimljanima 11,20 Dobro! Oni su zbog nevjere odlomljeni, a ti po vjeri stojiš. Ne uznosi se, nego strahuj!
Rimljanima 11,21 Jer ako Bog ne poštedje prirodnih grana, ni tebe neće poštedjeti.

Sta Bog ne postedje?

Rimljanima 11,25 Jer vam, braćo, neću zatajiti tajne ove, da sami sebe smatrate mudrima, jer sljepoća pade na jedan dio Izraela, dok ne uđu neznabošci u punom broju.

Otkrivenje 1,19 Napiši dakle što si vidio: ono što jest i što se ima dogoditi poslije.

1PE 2:9 A vi ste rod izabrani, kraljevsko svećenstvo, sveti puk, narod stečeni da naviještate silna djela Onoga koji vas iz tame pozva k divnom svjetlu svojemu;
1PE 2:10 vi, nekoć Ne-narod, a sada Narod Božji; vi Ne-mili, a sada Mili.

Znaci postoji Novozavjetni Izrael i mi smo Izrael Novoga zavjeta.

18 Jer ne pristupiste ka gori koja se može opipati, i ognju razgorelom, oblaku, i pomrčini i oluji,
9 I trubnom glasu, i glasu reči, kog se odrekoše oni koji čuše, da ne čuju više reči;
20 Jer ne mogahu da podnesu ono što se zapovedaše: Ako se i zver dotakne do gore, biće kamenjem ubijena.
21 I tako strašno beše ono što se vide da Mojsije reče: Uplašio sam se i drhćem.
22 Nego pristupiste k Sionskoj gori, i ka gradu Boga Živoga, Jerusalimu nebeskom, i mnogim hiljadama anđela,
23 K saboru i crkvi prvorodnih koji su napisani na nebesima, i Bogu, sudiji svih, i duhovima savršenih pravednika,
24 I k Isusu, Posredniku zaveta novog, i krvi kropljenja, koja bolje govori negoli Aveljeva."

Tako vidimo da krscani pripadaju Jerusalimu nebeskom a i Sionskoj gori i crkvi prvorodjenih….

A vidimo i to da su 144 000 ostatak iz crkve posljednjeg vremena tj Laodikije,jer je pisano,
Otkrivenje 3,20 Evo, na vratima stojim i kucam; posluša li tko glas moj i otvori mi vrata, unići ću k njemu i večerati s njim i on sa mnom.
Otkrivenje 3,21 "Pobjednika ću posjesti sa sobom na prijestolje svoje, kao što i ja, pobijedivši, sjedoh s Ocem svojim na prijestolje njegovo.
Otkrivenje 3,22 "Tko ima uho, nek posluša što Duh govori crkvama!

Jasno je da ostatku iz Laodikeje ide obecanje da ce pobjednik biti na prestolu sa Jagnjetom a vidimo da 144 000 se nalaze sa Jagnjetom kud god ono podje i pred prjestoljem i na gori Sionu.Isto tako znamo da je na Sionu presto Bozji te je ovo obecanje jasno .

Otkrivenje 14,1 I vidjeh: gle, Jaganjac stoji na gori Sionu, a s njime sto četrdeset i četiri tisuće - na čelima im napisano ime njegovo i ime Oca njegova! Otkrivenje 14,2 I začujem s neba glas, kao šum voda mnogih i tutnjavu silna groma; glas taj koji začuh bijaše kao glas citraša što sviraju na citrama.
Otkrivenje 14,3 Pjevali su pjesmu novu pred prijestoljem i pred četiri bića i pred starješinama. Nitko ne mogaše naučiti te pjesme doli one sto četrdeset i četiri tisuće - otkupljeni sa zemlje.
Otkrivenje 14,4 Ti se ne okaljaše sa ženama, djevci su! Oni prate Jaganjca kamo god pođe. Otkupljeni su od ljudi kao prvine Bogu i Jaganjcu;

more_horiz
Izvini brate Ilija ali skroz si pobrkao citate Pisma, znam kada tako nesto kazem da se moji sagovornici naljute, ali bar sam iskren prema tebi a i nemam lose namere, samo sam duboko uveren da je taj nacin posmatranja Pisma pogresan, jer Otkrivenje 11-ta glava je vec nakon Uznesene Novozavetne crkve, stoga njih 144.000 ne mogu biti Pagani, pogotovu ne iz 12 plemena Izraelovih. Tako da i dva svedoka koja su poslana, oni su u gradu, kako kaze i samo Pismo: "Gde je nas Gospod bio razapet." Pa to je Jerusalim.
Dakle, i vremenski i geografski to je obracene ostatka Jevreja nakon Uznesenja novozavetne crkve i to u zemlji Izrael, gde je bio Gospod razapet. Otkrivenje 11:8.

A nacin kako su protumacio Rimljane 11.-tu glavu ne bi da komentarisem sem sa jednom konstatacijom, da je to obrnuto od onoga sto je apostol pisao u poslanici.

Brat Aladin
www.nevesta-hristova.org

more_horiz
Ne radi se o Jerusalimu u bukvalnom smisalu ,cak se ni ne govori da je to Jerusalim, citat glasi,

Otkrivenje 11,8 I tjelesa njihova ležat će na ulici grada velikoga, koji se duhovno zove Sodoma i Egipat, gdje je i Gospodin njihov raspet.

Mi znamo da Gospod u sodomi nije raspet nego u Jerusalimu ,no Ivan dobija objasnjenje da je Gospod raspet i u Egiptu odnosno da se i tako zove grad gdje ce lezati tjelesa ova dva svjedoka!?

A u Hebrejima 6,6 , nemoguće je opet se obnoviti na obraćenje kad oni sami ponovno razapinju Sina Božjega i ruglu ga izvrgavaju.A isto tako pise

Matej 25,40 A kralj će im odgovoriti: `Zaista, kažem vam, što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste!`

Meni je zaniml;jiv nacin kako odmah kazes das je to Jerusalim no molim te onda objasni mi ii ostatak poglavlja,Biblija tumaci sama sebe i ja vjerujem u to ,osim toga knjiga otkrivenja se obraca Kristovim sljedbenicima a ne Jevrejima ....

OTK 11:3 I ja ću poslati dva svoja svjedoka da, obučeni u kostrijet, prorokuju tisuću dvjesta i šezdeset dana.
OTK 11:4 Oni su dvije masline i dva svijećnjaka što stoje pred Gospodarom zemlje.
OTK 11:5 Ako im tko hoće nauditi, oganj suče iz usta njihovih i proždire njihove neprijatelje. Doista, htjedne li im tko nauditi, tako treba da pogine.
OTK 11:6 Oni imaju vlast zaključati nebo da ne pada kiša dok prorokuju; imaju vlast pretvoriti vode u krv i udariti zemlju kojim god zlom kad god htjednu.

..
"Dva svedoka predstavljaju Stari i Novi zavet Svetog pisma. Oba su važna svedočanstva o poreklu i večnosti Božjeg zakona. Oba su, takođe, svedoci plana spasenja. Simboli, žrtve i proročanstva Staroga zaveta upućuju na Spasitelja koji će doći. Jevanđelja i poslanice Novog zaveta govore o Spasitelju koji je došao upravo onako kako su ga prorekli simboli i proročanstva.
“Ovi su dve masline i dva žiška što stoje pred Gospodarom zemaljskim” Otkrivenje 11, 4. Psalmista kaže: “Rječ je tvoja žižak nozi mojoj i vidjelo stazi mojoj.” Psalam 119, 105."

more_horiz
Pa to je jedan od razloga zasto ne vidimo ostaka Izraela na isti nacin, jer Knjiga Otkrivenja takodje govori i o Izraelu a ne samo o Paganskoj crkvi. Na primer Trube su potpuno vezane za Izrael ali to je duga prica za jedan forum, jer forum je prilicno ogranicen medijum za razmenu informacija. Otkrivenje 12 se takodje odnosi na Izrael, Zena koja se obukla u sunce a mesec joj pod nogama i radja musko dete koje ce otici k Bogu, itd, dakle, nije istina da Otkrivenje nije pisano i za Jevreje.

Sto se tice "grada gde je njihov Gospod bio razapet" to zaista ne moze biti nista sem Jerusalima. Slazem se da covek koji nedostojno zivi zivot Evandjelja na koji je pozvan ponovo razapinje Sina Bozjeg, ali to nije GRAD GDE JE GOSPOD BIO RAZAPET, to se moze desiti u Novom Sadu, Splitu, Zagrebu, Berlinu...gde god neko nedostojno zivi svoj poziv od Boga, to je mesto gde ga on razapinje. A to se desava u srcu coveka. Kada se govori o gradu, postoji samo jedan grad gde je Gospod bio razapet, a to svako zna gde je bilo.

Brat Aladin

more_horiz
Otkrivenje 11,1-14 jedno je od najteže objašnjivih dijelova Otkrivenja. Ovaj dio je veoma važan jer pruža dodatnu informaciju o onome što se događalo u prethodnom dijelu (10,8-11). Moramo, dakle, držati na umu da je jedanaesto kao i deseto poglavlje dio šeste trube. Ovo poglavlje čine dva dijela: izmjera hrama (11,1.2) i dva svjedoka (rr 3-14).
U Otkrivenju 10,8-11 vidjeli smo kako se Ivan u viđenju pretvorio iz pasivnog pramatrača u aktivnog sudionika. Progutao je mali svitak i probavio njegov sadržaj. Poslije toga rečeno mu je da opet treba prorokovati mnogim ljudima. Kakvu je vijest trebao objaviti svijetu? Po svemu sudeći uvodni tekst sljedećeg ulomka daje nam ključ.
1I dana mi je trska slična palici i rečeno mi je: "Ustani i izmjeri hram Božji i žrtvenik i poklonike u njemu! 2Vanjsko dvorište hrama mimoiđi, ne mjeri ga jer je dano poganima: gazit će svetim gradom četrdeset i dva mjeseca.''

Novozavjetni tekstovi u kojima nalazimo riječ metron ili metreō odnose se na ''Božje suđenje na posljednjem sudu''i (vidi Mt 7,2; Mk 4,24). Riječ koja je u Otkrivenju 11,1 upotrijebljena da označi mjerenje pojavljuje se i u 2. Korinćanima 10,12 gdje je riječ o nekim vjernicima crkve u Korintu koji su sebe mjerili ili ocjenjivali sobom.
U starozavjetno doba mjerenje je uključivalo sud u pogledu onoga tko će živjeti, a tko umrijeti. Na primjer, David je izmjerio Moapce ''uzicom polegavši ih po zemlji: dvije uzice odmjeri onih koje treba pogubiti, a jednu punu uzicu onih koje treba ostaviti na životu'' (2 Sam 8,2). U tom smislu treba razumjeti postupak mjerenja u Otkrivenju 11.

Mjerenje hrama, žrtvenika i štovatelja ima najpotpuniju tematsku paralelu u opisu obreda na izraelski Dan pomirenja.Tog dana se pomirenje vršilo za same svećenike, Svetište, žrtvenik i vjerništvo. Jedino drugo mjesto u Bibliji u kojem se zajedno spominje Svetište, žrtvenik i narod je ovdje u Otkrivenju 11,1.2. S izuzetkom izostavljanja svećenstva u Otkrivenju 11,1 ista tri elementa koje razmatramo jednaka su u oba ulomka: hram, žrtvenik, štovatelji. Činjenica da je izostavljen samo jedan, savršeno je logična, jer Kristu kao NZ [novozavjetnom] Velikom svećeniku nije potrebno pomirenje (ili 'mjerenje') za sebe.
''Hram Božji.'' Ovdje upotrijebljena grčka riječ je naos, koja se u Otkrivenju odnosi na naskrovitiji dio hrama, na Svetinju nad svetinjama. Naos se razlikuje od hieron (ove riječi nema u Otkrivenju) koja riječ označava čitav hramski kompleks, uključujući predvorja i hramsko zemljište (vidi Mt 4,5; Iv 2,14). Zato u evanđeljima nalazimo da Isus uvijek poučava u hieronu (Mt 16,55; Lk 21,37; Iv 7,28.

U pogledu značenja izmjere hrama u Otkrivenju 11,1 postoji nekoliko gledišta. Najpopularnije je da hram predstavlja kršćansku crkvu ili Božji narod (vidi 1 Kor 3,16). Ranjivost ovog gledišta vidljiva je iz činjenice da riječ ''hram'', premda se često pojavljuje u Otkrivenju, nikad ne simbolizira crkvu. Ivan je vrlo dosljedan u razlikovanju hrama i Božjeg naroda (''hram Božji i žrtvenik i poklonike u njemu''; vidi Otk 7,17; 15,8. Prema drugom gledištu Ivan govori o jeruzalemskom hramu. Ovakvo tumačenje zanemaruje činjenicu da je hram u Jeruzalemu razoren dvadesetak godina prije pisanja Otkrivenja i da u Ivanovo vrijeme nije postojao (oko 90. godine). (3) Najvjerojatnije je da Ivan govori o izmjeri nebeskog hrama. Za Ivana postoji stvarni hram na nebu i on u svojim viđenjima stalno spominje njega ili dijelove njegova namještaja (3,12; 7,15; 11,19; 14,17; 15,5-8; 16,1.17).

''Žrtvenik.'' Premda tekst ne kaže o kojem se žrtveniku ovdje radi, besumnje je riječ o kadionom žrtveniku. To ne može biti žrtvenik za žrtve paljenice koji se nalazio izvan samog hrama, u vanjskom dvorištu (Ivanu je izričito rečeno da ne mjeri vanjsko dvorište). U starozavjetnom hramu je zlatni kadioni žrtvenik bio stavljen ''pred zavjesu što zastire Kovčeg Svjedočanstva – nasuprot Pomirilištu nad Svjedočanstvom'' (vidi Izl 30,6). To je isti onaj zlatni kadioni žrtvenik povezan s molitvama svetih koje je Bog primao u Otkrivenju 8,3-6.

11,2. ''Mimoiđi.'' Grčki izraz ekballō exōthen doslovce znači ''izbaciti'', ''baciti van''. Ova riječ je ovdje upotrijebljena u smislu ''isključenja'' vanjskog dvorišta iz izmjere hrama i pripadajućeg prostora, kako je upotrijebljena u Ivanu 9,34.35 o isključenju slijepca iz sinagoge (vidi 3 Iv 10).

''Vanjsko dvorište.'' Hram u Jeruzalemu je bio podijeljen u dva dvorišta. Unutarnje dvorište se sastojalo od tri prostora: Dvorišta svećenika, Dvorišta Izraelaca i Dvorišta žena. Vanjsko dvorište bilo je Dvorište neznabožaca. To je bilo nepokriveno dvorište izvan hramske zgrade, odvojeno pregradom od unutarnjeg dvorišta. Neznabošcima je bilo dozovoljeno da uđu u ovaj dio hrama, ali pod prijetnjom smrtne kazne nisu smjeli prijeći pregradu. Pstavljene ploče upozoravale su svakog neznabošca da će, ako prijeđe preko ove točke, biti sam odgovoran za svoju smrt.

''Poganima.'' Grčka riječ ethnoi znači ''narodi'' ili ''neznabošci'', odnosno ''pogani''. U Otkrivenju ove su sile neprijateljski raspoložene prema Bogu i njegovom narodu i protive se propovijedanju Evanđelja (Otk 11,2.18; 14,8; 16,19; 18,3.23; 19,15; 20,3.8.

''Gazit će.'' Grčka riječ pateō znači ''gaziti nogama'', ''pogaziti''. Ona je slikovito upotrijebljena u Otkrivenju 14,20 i 19,15 gdje spominje gaženje zlih pod Božjom srdžbom (vidi Iz 63,3). U Starom zavjetu ovaj izraz često opisuje tlačenje Božjeg naroda od strane neprijateljskih naroda (Iz 63,18; Jr 12,10). Slika tlačenja je posebno istaknuta u Danielovoj knjizi kad govori o četvrtoj zvijeri koja predstavlja rimsko carstvo, a koja gazi svoj plijen (Dn 7,7.19.23), i o djelovanju malog roga koji je izrastao iz deset rogova četvrte zvijeri (Dn 8,9-13); tim je progonstvom namjeravao posebno ''zatirati Svece Svevišnjega'', progoneći ih za ''jedno vrijeme i dva vremena i polovinu vremena'' (Dn 7,25). Isus je prorekao da će Jeruzalem ''gaziti pogani sve dok se ne navrše vremena pogana" (Lk 21,24). Gaženje svetog grada četrdeset i dva mjeseca očito odgovara djelovanju zvijeri koja izlazi iz mora u Otkrivenju 13,1-10, a koje traje četrdeset i dva mjeseca. Prema tome gaženje svetog grada jednako je djelovanju zvijeri iz mora.
U Starom zavjetu ovaj izraz-gaženje često opisuje tlačenje Božjeg naroda od strane neprijateljskih naroda (Iz 63,18; Jr 12,10). Slika tlačenja je posebno istaknuta u Danielovoj knjizi kad govori o četvrtoj zvijeri koja predstavlja rimsko carstvo, a koja gazi svoj plijen (Dn 7,7.19.23), i o djelovanju malog roga koji je izrastao iz deset rogova četvrte zvijeri (Dn 8,9-13); tim je progonstvom namjeravao posebno ''zatirati Svece Svevišnjega'', progoneći ih za ''jedno vrijeme i dva vremena i polovinu vremena'' (Dn 7,25). Isus je prorekao da će Jeruzalem ''gaziti pogani sve dok se ne navrše vremena pogana" (Lk 21,24). Gaženje svetog grada četrdeset i dva mjeseca očito odgovara djelovanju zvijeri koja izlazi iz mora u Otkrivenju 13,1-10, a koje traje četrdeset i dva mjeseca. Prema tome gaženje svetog grada jednako je djelovanju zvijeri iz mora.

''Četrdeset i dva mjeseca.'' Vremensko razdoblje od četrdeset i dva mjeseca spomenuto je samo ovdje i u 13,5 kad spominje simboličnu zvijer iz mora i njeno djelovanje u proganjanju Božjeg naroda. Ovo razdoblje je očito isto kao i 1260 dana (11,3; 12,6) i ''jedno vrijeme i dva vremena i polovicu vremena'' (12,14). Paralela između Otkrivenja 12,6 i 14 pokazuje da se jedno vrijeme i dva vremena i polovica vremena te 1260 dana odnose na isto razdoblje proganjanja žene. Ako se ove tri vremenske oznake odnose na isto razdoblje, odakle potječe ova oznaka? Nesumnjivo je uzeta iz Daniela (7,24.25 i 12,7) gdje se ova fraza jasno odnosi na razdoblje djelovanja simboličnog malog roga u tlačenju i proganjanju Božjih svetaca. Ivan preuzima proročanstvo od Daniela i razvija ga u simboličnu antikristovu zvijer iz mora u Otkrivenju 13,1-10, gdje četrdeset i dva mjeseca odgovaraju Danielovom jednom vremenu i dva vremena i polovici vremena.

more_horiz
U Ezekielovom tekstu možemo vidjeti najmanje dvije činjenice. Prva, do mjerenja hrama došlo je desetog dana prvog mjeseca, dakle na Dan pomirenja. Upravo tgo dana je Bog došao s obećanjem da će obnoviti hram i uspostaviti u zajedništvo sa svojim narodom. Druga, mjerenje hrama u Ezekielovom viđenju odnosilo se na troje: na sam hram (Ez 40,3–43,12), na žrtvenik za žrtve paljenice (43,23-27) i na narod (44–48,35). U tom smislu treba razumjeti da se mjerenje hrama u Ivanovom viđenju oslanja na Ezekielovo viđenje.

Kad Ivan govori o mjerenju hrama i njegova žrtvenika, on ne govori o rekonstrukciji stvarnog jeruzalemskog Hrama, koji u vrijeme pisanja Otkrivenja više nije postojao. Za Ivana postoji pravi hram na nebu. Nebeski hram je središnji pojam u knjizi Otkrivenje. Ivan ga vidi kao Božje prebivalište gdje se nalazi njegovo prijestolje, sa kojeg vlada svemirom. Osim toga, on je središte sveg božanskog djelovanja – mjesto u kojem se donose svi planovi i odluke u vezi sa zemljom. Zbog toga protivničke neprijateljske sile, protiveći se Bogu, gaje snažno neprijateljstvo prema nebeskom hramu (vidi Otk 13,6).

Ivan je trebao izmjeriti i one koji se klanjaju u hramu. U Isusu Kristu spašeni Božji narod učinjen je ''Bogu našemu kraljevstvom i svećenicima'' (Otk 5,10; vidi 1,6). Prema Pavlu kršćani su s Kristom uskrišeni i posađeni na nebesima (Ef 2,6). Spašeni Božji narod već je uzdignut na nebo i sudjeluje s Isusom u njegovoj slavi. Njegove se molitve prinose ''na zlatni žrtvenik'' iz kojeg se uzdižu k Bogu (Otk 8,3.4).

Kako da onda razumijemo ovu izmjeru nebeskog hrama i njegovog žrtvenika i štovatelja u Ivanovom viđenju? S obzirom na Ezekielovo viđenje, ona mora biti povezana s obnovom hrama imajući u vidu ljude. Primijetili smo da u Ezekielovu viđenju mjerenje i obnova obuhvaća hram, žrtvenik i Izrael. Kenneth Strand zapaža da su ova tri elementa spomenuta i u Levitskom zakoniku 16,16-19.30.31 i da se odnose na Dan pomirenja.i Već smo vidjeli da je Dan pomirenja bio i vrijeme mjerenje hrama u Ezekielu. Po svemu sudeći ova su dva starozavjetna teksta ključ za razumijevanje onoga što se događa u Otkrivenju 11,1.

Dan pomirenja je bio najsvečaniji dan u židovskom vjerskom kalendaru, kad se Svetište čistilo od svih grijeha nagomilanih tijekom godine dana. Bila je to neka vrst posljednjeg dana ''mjerenja'' u izraelskoj kultskoj godini. Kako primjećuje Kenneth A. Strand, taj je dan pratilo ozračje ''posljednjeg suda, jer tog dana je došlo do razdvajanja: narod je trebao 'postiti' i 'tko god ne bude postio toga dana, neka se odstrani iz svoga naroda' (Lev 23,28.29).''

U Otkrivenju je povučena jasna razdjelna crta na osnovi štovanja: na one koji se boje Boga, koji mu se klanjaju i služe (vidi 11,18; 14,7; 15,4; 19,10) i one koji se klanjaju zmaju i zvijeri (vidi 13,4.8.12.15; 14,9-11; 16,2; 10,20). Na ovoj razlici se zasniva prepoznavanje ovih dviju skupina u Otkrivenju. U 2. Samuelovoj 8,2 je posebno prikazano kako je mjerenje uključeno u sud u odnosu na onoga tko će živjeti a tko umrijeti. Zbog toga mjerenje svetih u Otkrivenju ima slikovito značenje i jasno ukazuje na ocjenjivanje na sudu. Ono je povezano s razdvajanjem onih koji služe Bogu od onih koji mu ne služe. Sve se to događa prije nego što pravedni prime nagradu, a zli presudu Otk 11,18

Uspoređivanjem umetaka između šestog i sedmog pečata i između šeste i sedme trube pokazuje da je mjerenje u Otkrivenju 11,1 povezano s pečaćenjem Božjeg naroda (Otk 7,1-4). Kao što zapečaćenje izabranih prethodi sedmom pečatu, tako Izmjera Svetišta i isključivanje onih vani prethodi sedmoj trubi. Mjerenje i zapečaćenje moraju ići jedno uz drugo jer oboje prikazuju božansko djelovanje milosti u ljudskom životu. Međutim, mjerenje se vrši da bi se odlučilo tko će biti zapečaćen – naime, da se odrede oni koji pripadaju Bogu, koji su mu vjerni. Oni će biti zaštićeni u vrijeme posljednje nevolje.

11,2. Glas s neba poziva Ivana: Vanjsko dvorište hrama mimoiđi, ne mjeri ga jer je dano poganima. Vanjsko dvorište u jeruzalemskom hramu bilo je izvan hramske zgrade gdje je neznabošcima bilo dopušteno da se dođu pokloniti.

more_horiz
Pa dobro brate Abrahame, sve si to lepo ispricao, ali nisi objasnio ono sto bi bilo po meni kljuc za razumevanje 10.-te glave Otkrivenja sto bi odmah otvorilo put i za razumevanje 11.-te glave. Naveo si samo znacenje Otk. 10:8-11. Ali sta je sa Otkrivenjem 10:1-7????? Objasni prvo taj deo do 8.-mog stiha pa cemo onda videti sta je do 11.-og mnogo jasnije. Onda tek moze Otkrivenje 11.-ta glava biti ispravno posmatrana.

Izgleda mi da dobar deo ljudi sa ovog foruma ne veruje u obracenje Jevreja na kraju vremena nakon sto Bog zavrsi sa Paganima, i po meni to je razlog pogresnog gledanja na knjigu Otkrivenja.

Brat Aladin
www.nevesta-hristova.org

more_horiz
Ja mislim da ce Zidovi (neki) biti obraceni u zadnji dan kad Mesija dode...

more_horiz
Jeste Istina, apsolutno si upravu sto se njihovog obracenja tice. Ti neki kako sama kazes su taj ostatak Izraela koji ce na kraju vremena primiti Hrista. No evo i jedne od mnogih potvrda u Pismu koja nedvosmisleno govori o tome, izravno i direktno.

Zaharija 12:7-10
A najprije će Gospod spasenje dati šatorima Judinim, da se ponos kuće Davidove i ponos stanovnika jerusalemskih ne digne nad Judu.
8 U onaj će dan Gospod zaštititi stanovnike jerusalemske. Najslabiji među njima bit će u onaj dan kao David i kuća Davidova kao Bog, kao anđeo Gospodnji pred njima.
9 U onaj ću dan gledati da uništim svaki narod, koji dolazi proti Jerusalemu.
10 A na kuću Davidovu i na stanovnike jerusalemske izlit ću duh milosti i molitve. Oni će pogledati na mene, kojega su proboli, i tugovat će za njim, kao što se tuguje za prvorođencem.

Neka mi niko ne kaze da su to Pagani na kraju vremena a pogotovu ne neka denominacijska grupa.

Brat Aladin
www.nevesta-hristova.org

more_horiz
Aladin je napisao/la:
Pa dobro brate Abrahame, sve si to lepo ispricao, ali nisi objasnio ono sto bi bilo po meni kljuc za razumevanje 10.-te glave Otkrivenja sto bi odmah otvorilo put i za razumevanje 11.-te glave. Naveo si samo znacenje Otk. 10:8-11. Ali sta je sa Otkrivenjem 10:1-7????? Objasni prvo taj deo do 8.-mog stiha pa cemo onda videti sta je do 11.-og mnogo jasnije. Onda tek moze Otkrivenje 11.-ta glava biti ispravno posmatrana.

Izgleda mi da dobar deo ljudi sa ovog foruma ne veruje u obracenje Jevreja na kraju vremena nakon sto Bog zavrsi sa Paganima, i po meni to je razlog pogresnog gledanja na knjigu Otkrivenja.

Brat Aladin
[url=http://www.
[/quote[/url]]

Ok ja bih i dalje da cujem tvoje tumacenje, a sto se obracenja Jevreja tice sasvim je jasno da su se obratili oni koji su povjerovali u Krista a da su svi ostali kao narod propali i pismo je u tome jasno....Naime Isus je dosao svojima tj jevrejiima i oni ga ne primise osim ostatka od jevreja.....ti bi htio da sad Bog opet podigne narod koji ga je odbacio ,to se jednostavno nece nikada desiti....niti za to postoje Biblijski argumenti,ako postoje molio bih da mi ih pokazes.
Osim toga svi krscani se smatraju novim Izraelom jer je Bog nacinio Novi zavjet na Kristovoj krvi.....
Mislim da znamo da je Jona otisao jednom u Niniviju grad tri dana hoda velik i govorio je jedan dan hoda ......poslje im Bog nije slao proroka niti imamo o tome izvjestaj Biblije a kad su se opet izopacili unistio ih je.....

more_horiz
Brate Ilija,

Kada je neko zaljubljen toliko kao ti u doktrinu svoje crkve, za njega nista drugo nece biti merodavno. Da li je moguce da ne vidis da Zaharija govori o obracenju Jevreja na kraju vremena u 12.-oj glavi. Ja sam to tamo prepisao iz Biblije, i ne znam sta tu uopste moze da se tumaci, tamo je sve nedvosmisleno receno, potpuno jasno i samo necija teologija to moze izmeniti, ali Pismo ipak ostaje Pismo.
Moj svaki daljnji komentar je potpuno besmislen ako neko ne moze videti tako jasno prorostvo kao sto je Zaharija 12, 13 i 14.-ta glava, sto sve nedvosmisleno govori o povratku Gospoda i prepoznavanju Njega koga su proboli (Jevreji), pa ce sve porodica doma Izraelova ridati za Njim kao za prvencom. A takodje se kaze: Izlicu Duha molitava i milosti, na stanovnike JERUSALIMSKE... Prosto ne znam sta tu moze biti nejasno i kako se moze ista od toga dovesti u pitanje. Prorocanstvo je toliko jasno!

Brat Aladin
www.nevesta-hristova.org

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply