Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Kur'an

power_settings_newLogin to reply
+17
braslav
stranac
SIPA
Salem
Rafael
Jasmin(Jason)
kainos
zanki
dragan
Euro
stefani
Gubavac
Adnan
Didahe
estera
Fazlija
Moderator
21 posters

descriptionKur'an - Page 28 EmptyRe: Kur'an

more_horiz
braslav je napisao/la:
Pa Bog moze biti i u srcu ateista. Ateist moze biti blize Bogu nego mnogi vjernici. Bitno je ciniti dobro bez da ocekujemo ista zauzvrat. Krscanstvo jasno govori da se u Kraljevstvo Bozje ulazi bez zasluga to jest nitko ne moze uciniti toliko dobra da bi ga zavrijedio. Dakle ako krscanin cini dobro ne cini zbog nagrade na nebesima vec zbog Kraljevstva Bozjeg na zemlji, a to je dobro radi dobra samog. Ako netko cini dobro radi dobra samog tada je ocito da mu je u srcu Bog bez obzira u sto ta osoba vjeruje odnosno nevjeruje.

Upravo mi zato nije jasna evangelizacija, jer spasenje ne ovisi o vjeri u Isusa, nego prije svega o tome kakav je netko prema drugim ljudima. Ako je netko dobra osoba, čemu ga onda plašiti da će završiti u paklu jer nije prihvatio Isusa?
Je li Mahatma Gandhi u paklu?

more_horiz
Rafael je napisao/la:
Bez Isusova otkupiteljskog akta na krizu i uskrsnuca, covjek se svojim dobrim djelima nebi nikad mogao sam spasiti.

Hajdemo za početak definirati pojam "spasenje", kako bismo vidjeli je li to uopće nešto čemu treba univerzalno težiti, ili je za spasenje prvo potrebna dogma o postojanju pakla.

more_horiz
blago onome tko se smatra pravednim, još više, dobrim,
taj živi bezbrižno
u Kraljevstvu Zemaljskom

more_horiz
miskec4096 je napisao/la:
Salem je napisao/la:
Bit cu slobodan i reci....GLUP SI ..upravo zbog ovog sto si napisao....

Tražio si argumente. Dobio si ih. Ako ti se ne sviđaju, ne trebaš vrijeđati.

to ti smatras argumentima...znas li uopce sta si napisao???

daj mi 5 ljudi imenom i prezimenom koji znaju bibliju napamet kao sto hafizi znaju Kur'an.

more_horiz
Salem je napisao/la:
Salem je napisao/la:

daj mi 5 ljudi imenom i prezimenom koji znaju bibliju napamet kao sto hafizi znaju Kur'an.

Pitao si me postoji li ijedna druga knjiga koju netko na svijetu zna napamet kao što hafizi znaju Kur'an. Rekao sam ti - Mahabharata.
Nisi spominjao Bibliju. Vjerujem da ima i takvih. Ako ne danas, u srednjem ih je vijeku bilo.

No rekoh ti, samo učenje Kur'ana napamet nije apsolutno nikakav argument u prilog istinitosti ili lažnosti te knjige. To samo znači da tim ljudima Kur'an znači jako puno.
Mnogo je važnije razumjeti tekst. Da bi razumio Kur'an ne trebaš ga znati napamet.

more_horiz
Salem je napisao/la:
Salem je napisao/la:

Pitao si me postoji li ijedna druga knjiga koju netko na svijetu zna napamet kao što hafizi znaju Kur'an. Rekao sam ti - Mahabharata.
Nisi spominjao Bibliju. Vjerujem da ima i takvih. Ako ne danas, u srednjem ih je vijeku bilo.

No rekoh ti, samo učenje Kur'ana napamet nije apsolutno nikakav argument u prilog istinitosti ili lažnosti te knjige. To samo znači da tim ljudima Kur'an znači jako puno.
Mnogo je važnije razumjeti tekst. Da bi razumio Kur'an ne trebaš ga znati napamet.

Samo trazim ime i prezime tih ljudi i mjesto njihovog djelovanja...

more_horiz
Tvoje traženje je besmisleno, jer to ništa ne dokazuje.

Ali, svejedno, evo ti linkovi, možda ovdje nađeš nečija konkretna imena:

http://www.memoryverses.org/

http://ezinearticles.com/?How-To-Memorize-The-Bible&id=139967

http://www.pursuinglife.com/biblememory.php

Imaju i forum:

http://www.pursuinglife.com/forums/index.php

Par priča otamo:

Ten P's in a Pod : A Million-Mile Journal of the Arnold Pent Family,
by Arnold Pent III, is the story of a wonderful family of eight
children and their parents who traveled all over the country in
evangelistic work. The father believed that reading and hearing the
Bible was the most important part of a child's education. The family
members read large portions of Scripture daily, then they all read
together after meals for a half hour at a time. By the time the kids
were in their teens they could recite the New Testament from memory and
often did so in front of large crowds. Part of their ministry was to
encourage families to read the Bible together daily, and they lived
what they preached.

We had a blind man living in our home until he
found himself (and his wife) a place to live, and I got to spend quite
a bit of time with him. He knew the whole New Testament and many books
of the Old Testament by memory, including Genesis, Isaiah, and a few
others.
Some explosive he found at age 15 blew out his eyes (and right arm) but
apparantly it didn't hinder his memorization. He used to preach,
quiting scriptures word for word (I would test him just out of
curiosity).

When I asked him "how did you memorize it all?" He said, "one verse at a time"

I thought he was joking... now, 15 years later, I know he was not.

I know of a Baptist minister named David Miller that has the whole Bible memorized.

more_horiz
Ako Qumranski se tekst Izaije datira na 200 ili 300 godina prije Krista, kako sam kazes kako to on onda potvrdjuje Evandjelje koje je doslo 200 ili 300 godina poslije samom Isusu.
Vrlo je logicno nema sta, usput ne vidim sta pisu u tim spisima niti si to iznio. Eto samo toliko.
Ko je sta od koga pokupiio, vidi dragi Rafael, svi poslanici su dolazili sa istom misijom i pozivali jednom Bogu pa prema tome svi su mu se klanjali, zato je to radio Isus kao i Muhamed, i Muslimani danas.

A iznio si neke zanimljive stvari:
1) Isus je bio zidov. Slazem se. Jeste, (usput je govorio da je poslan samo Zidovima i da se njegove rijeci ne odnose na druge, al o tome cemo vec poslije). Moje piitanje je to , kako vec rezonujes, ako je Isus Zidov je li to onda i sam Bog Zidov? (neuzubillah)
2) Isus se molio. Slazem se. Jeste. Kome se molio-moje je pitanje. Kome se to Bog moli?
3) KO JE PARAKLIT IZ BIBLIJE PO TEBI?

svako dobro od mene

more_horiz
Prvo evanđelje (Markovo) je zapisano možda 50 godina nakon Isusove smrti.

Ovo su dobra pitanja, pogotovo ukazivanje na ono Isusovo "Ja sam poslan k izgubljenoj djeci naroda Izraelova", što znači da njegova misija nije bila globalna. Apologeti će međutim reći da je Isus došao Izraelcima jer su oni odabrani narod, a onda se ta njegova Riječ od Izraelaca putem apostola širila drugim narodima.

Mene međutim i dalje zanima jedna stvar. Muslimani znaju da su mnogim narodima slani poslanici od Boga. Znaju isto tako da su Židovi primili dvije objave, i obje priznaju. Zašto onda to silno isticanje toga da je Kur'an KONAČNA objava? Mislim, ako pogledate, i Židovi tvrde da je Mojsijev zakon konačna objava. Kršćani tvrde da je Novi zavjet konačna objava. Odakle vama onda sigurnost da bi i Kur'an bio definitivan?

Molim da mi se kao odgovor ne navodi "jer tako piše u Kur'anu". Mene zanima logično razmišljanje, a ne dogmatičnost.

more_horiz
zanki je napisao/la:
Ako Qumranski se tekst Izaije datira na 200 ili 300 godina prije Krista, kako sam kazes kako to on onda potvrdjuje Evandjelje koje je doslo 200 ili 300 godina poslije samom Isusu.
Vrlo je logicno nema sta, usput ne vidim sta pisu u tim spisima niti si to iznio. Eto samo toliko.
Ko je sta od koga pokupiio, vidi dragi Rafael, svi poslanici su dolazili sa istom misijom i pozivali jednom Bogu pa prema tome svi su mu se klanjali, zato je to radio Isus kao i Muhamed, i Muslimani danas.

A iznio si neke zanimljive stvari:
1) Isus je bio zidov. Slazem se. Jeste, (usput je govorio da je poslan samo Zidovima i da se njegove rijeci ne odnose na druge, al o tome cemo vec poslije). Moje piitanje je to , kako vec rezonujes, ako je Isus Zidov je li to onda i sam Bog Zidov? (neuzubillah)
2) Isus se molio. Slazem se. Jeste. Kome se molio-moje je pitanje. Kome se to Bog moli?
3) KO JE PARAKLIT IZ BIBLIJE PO TEBI?

svako dobro od mene

Pozdrav "zanki!
Vise ja volim procitati argumentaciju jednog dobrog vjernika muslimana, nego spuzvastu i rastezljivu masu pojedinih tzv. relativista ili panteista, koji se u svojim amorfnim upisima sami opovrgavaju i okrecu se na vjetru kao kokot na krovu kuce. Za jednog dobrog muslimana znam, da on konsekventno zastupa svoje misljenje, sto se od njega kao taklvog i trazi.

Radilo se o vjerodostojnosti prenosenja starozavjetnih tekstova, a ne Evandjelja. Tekst Proroka Izaije, koji je tamo nadjen je identican nasem danasnjem tekstu. Dakle, radi se o vjerodostojnim prenosenjima tekstova sa generacije na generaciju. Za Evandjelja mi imamo jasne dokaze, da se prenose vjerodostojno, iako u ponekim prijevodima ima tu i tamo razlicitih pojmova, koji rezultiraju samim razvojem jezika i lingvistike opcenito, ali u sadrzaju same doktrine mi nemamo nigdje plagiranja, falsificiranja ili nesto tome slicno. Dakle, uzaludan ti je trud, ako zelis otkriti neke preinake ili falsificiranje tekstova u Evandjeljima. Ni Prorok Muhamed to nije mogao otkriti, osim da se posluzi gnostickim, Arijanskim misljenjem, da Isus nije Bog, zasto nema nikakvih dokaza, jer ta misljenja Evandjelja opovrgavaju, kao i cijeli NZ-.

1) Isus je Sin Bozji, dakle druga osoba sv. Trojstva. Po svojoj genealogiji, to ce ti bar biti poznato, on je iz Davidove loze, ali ne bioloski, jer nije imao bioloskog oca, sto i kuran izvjestava, jer je Muhamedu to bilo poznato, buduci da ga je tome poucio Waraka sin Naufalov, po pisanju Tabarija, a Waraka je bio jedan rodjak njegove prve zene Kadidze i gnosticki krscanin. Inkarnirao se po Duhu Svetom u Bogorodici Mariji.
Dakle, on je genealoski gledano Zidov.

A sada teoloski pogled na sve:

Isus je druga Osoba sv. Trojstva, sto islam nijece, jer je prorok Muhamed bio poucen u krscanstvo od jednog gnostiockog krscanina, a gnoza se uvjek u krscanskom pravovjerju po kanonu smatrala herezom, dakle krivim ucenjem. Ima vise gnostickih sustava, ali o tome te nebih zelio zamarati, jer je ovdje irelevantno. Gnostici su bili dualisti. Neki od njih su Isusa iskljucivo smatrali Bogom, a neki samo covjekom, kao Waraka, koji je vjerojatno slijedio ucenje Karpokratesa ili Arija.

Krscansko pravovjerje pak uci: U Isusu Kristu mi imamo dvije nature u jednoj OSOBI, dakle, drugoj Osobi sv. Trojstva. Bozju i ljudsku naturu! A Sv. Trojstvo je jedinstvo Bozjeg Bitka u tri OSOBE: Otac, Sin i Duh Sveti. To mozes vidjeti na zavrsetku Matejeva Evandjelja (Matej 28, 1-19):

"18Po suboti, u osvit prvoga dana u tjednu, dođe Marija Magdalena i druga Marija pogledati grob. 2 I gle, nastade žestok potres jer anđeo Gospodnji siđe s neba, pristupi, otkotrlja kamen i sjede na nj. 3 Lice mu bijaše kao munja, a odjeća bijela kao snijeg. 4 Od straha pred njim zadrhtaše stražari i obamriješe. 5 A anđeo progovori ženama: "Vi se ne bojte! Ta znam: Isusa Raspetoga tražite! 6 Nije ovdje! Uskrsnu kako reče. Hajde, vidite mjesto gdje je ležao 7 pa pođite žurno i javite njegovim učenicima da uskrsnu od mrtvih. I evo, ide pred vama u Galileju. Ondje ćete ga vidjeti. Evo, rekoh vam." 8 One otiđoše žurno s groba te sa strahom i velikom radošću otrčaše javiti njegovim učenicima. 9 Kad eto im Isusa u susret! Reče im: "Zdravo!" One polete k njemu, obujme mu noge i ničice mu se poklone. 10 Tada im Isus reče: "Ne bojte se! Idite, javite mojoj braći da pođu u Galileju! Ondje će me vidjeti!" Prijevara židovskih glavara 11 Dok su one odlazile, gle, neki od straže dođoše u grad i javiše glavarima svećeničkim sve što se dogodilo. 12 Oni se sabraše sa starješinama na vijećanje, uzeše mnogo novaca i dadoše vojnicima 14 Ako to dočuje upravitelj, mi ćemo ga uvjeriti i sve učiniti da vi budete bez brige." 15 Oni uzeše novac i učiniše kako bijahu poučeni. I razglasilo se to među Židovima - sve do danas. Ukazanje u Galileji. Sveopće poslanje 0 16,14-18; Lk 24,36-49; Iv 20,19-23; Dj 1,6-Cool 16 Jedanaestorica pođoše u Galileju na goru kamo im je naredio Isus. 17 Kad ga ugledaše, padoše ničice preda nj. A neki posumnjaše. 18 Isus im pristupi i prozbori: "Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji! 19 Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga"

Kako mozes vidjeti, krscanstvo je prava "znanost". A zasto? Pa iz jednostavnog razloga, jer mi imamo Bozji misterij pred nama. Isus Krist, kao druga Osoba Trojstva, ima dvije nature: On je pravi Bog i pravi covjek. Covjek koji je potpuno sasvrsen i bez grijeha! On cini cudesa i ujedno se ponasa kao pravi covjek. To nam objasnjava _KENOSIS_, svojevoljno Kristovo pristajanja na zemlji, da se odrece svojih Bozjih atributa. Dakle, on je pravi covjek i pravi Zidov, pravi Bog i Mesija, otkupitelj svijeta. Nije vazno da li si ti ovo razumio ili ne, jer tvoja ce reakcija ostati kao i svaka dosadasnja.Kur'an - Page 28 Icon_biggrin

2) Isus se moli Ocu, jer kao covjek njemu nije nista sto je ljudsko strano, osim grijeha. On je nas krscane naucio kako se treba moliti Bogu Ocu: Oce nas, koji jesi na nebesima, sveti se ime tvoje..................itd.,,,,etc.,,,,,,,,,,.

3) Paraklet je grcka rijec, a znaci Duh Sveti.

Njega Isus Krist obecaje poslati svojim ucenicima, kako bi imali potporu u zivotu i kod misije. Poceo bih sa ovim argumentom:

Ivan 7, 37-39)
"37 U posljednji, veliki dan blagdana Isus stade i povika: "Ako je tko žedan, neka dođe k meni! Neka pije 39 To reče o Duhu kojega su imali primiti oni što vjeruju u njega. Tada doista ne bijaše još došao Duh jer Isus nije bio proslavljen."

Zatim ide dalje, Ivan 14,
16 I ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja da bude s vama zauvijek: 17 Duha Istine, kojega svijet ne može primiti jer ga ne vidi i ne poznaje. Vi ga poznajete jer kod vas ostaje i u vama je. 18 Neću vas ostaviti kao siročad; doći ću k vama. 19 Još malo i svijet me više neće vidjeti, no vi ćete me vidjeti jer ja živim i vi ćete živjeti. 20 U onaj ćete dan spoznati da sam ja u Ocu svom i vi u meni i ja u vama."

Zatim im kaze: (Ivan 14, 25-26)

"25 To sam vam govorio dok sam boravio s vama. 26 Branitelj - Duh Sveti, koga će Otac poslati u moje ime, poučavat će vas o svemu i dozivati vam u pamet sve što vam ja rekoh."

A sto im je rekao: (Ivan 14, 6)
"6.................................Ja sam put, istina i zivot".....................

I ovdje to ponovno potvrdjuje:(Ivan 15, 26)

"26 A kada dođe Branitelj koga ću vam poslati od Oca - Duh Istine koji od Oca izlazi - on će svjedočiti za mene. 27i vi ćete svjedočiti jer ste od početka sa mnom."

To isto imamo i ovdje: (Ivan 16, 13-15)

13 No kada dođe on - Duh Istine - upućivat će vas u svu istinu; jer neće govoriti sam od sebe, nego će govoriti što čuje i navješćivat će vam ono što dolazi. 14 On će mene proslavljati jer će od mojega uzimati i navješćivati vama. 15 Sve što ima Otac, moje je. Zbog toga vam rekoh: od mojega uzima i - navješćivat će vama."

To je samo mali pregled iz Ivanova Evandjelja o "Parakletu", grcki, Duhu Svetom.

A sada kuran i Sura 61, 6 :
" I buduci da je Isus sin Marijin govorio: "O djeco Izraelova, znajte (vidite), ja sam poslanik Allahov k vama, potvrdjujuci Toru, koja je bila prije mene, i jednog poslanika navjescujuci, koji treba doci iza mene, a cije je ime Ahmed. Medjutim, on im je govorio u otvorenim znacima, docim oni rekose: "To je jedan vidljivi carobnjak."

Rijec Ahmed znaci isto sto i Muhamed. Rijec "Ahmed" na grckom jeziku znaci "periklitos". Zato su muslimani misljenja, da je "PARAKLETOS" falsificirano ime iz "periklitos", a to je cisti apsurd, jer je ovdje vidljiva muslimanska konstrukcija.Trazeci u Bibliji za Muhamedovom potvrdom, oni su poceli falsificirati tekstove Biblije, konkretno NZ-.
Budi mi prijateljski pozdravljen!Kur'an - Page 28 Icon_biggrin

more_horiz
Rafael je napisao/la:
Poceo bih sa ovim argumentom:

Ivan 7, 37-39

Ivan 14,
Ivan 14, 25-26

Ivan 14, 6

Ivan 15, 26

Ivan 16, 13-15

Kur'an - Page 28 Icon_lol Kur'an - Page 28 Icon_lol Kur'an - Page 28 Icon_lol Kur'an - Page 28 Icon_lol Kur'an - Page 28 Icon_lol Kur'an - Page 28 Icon_lol Kur'an - Page 28 Icon_lol Kur'an - Page 28 Icon_lol Kur'an - Page 28 Icon_lol Kur'an - Page 28 Icon_lol Kur'an - Page 28 Icon_lol Kur'an - Page 28 Icon_lol

Argumenti se svode na citiranje Biblije.
Potom će neki musliman odgovoriti također jednako snažnim "argumentima" u vidu citiranja Kur'ana.
Onda ćeš ti reći da je Kur'an falsifikat, a Biblija Božja riječ. I tako ćete se opet vrtiti u krugu.
Muslimani nešto kršćanima dokazuju Kur'anom. Kršćani vrle da je to falsifikat. Potom kršćani muslimanima citiraju evanđelja, za koja već Kur'an kaže da su falsificirana, prema tome muslimanima to nije nikakav dokaz, jer bi to bilo kao da ja sada kršćaninu idem nešto argumentirani sotonističkom Biblijom.

Na kraju svega nastaje nezadovoljstvo i sukob, koji može u pojedinim slučajevima prerasti u otvoreno nasilje, a sve to iz jedne tako divne i humane poruke kakva je Isusova.
I muslimani i kršćani se slažu da je Isusova poruka ljubavi vrlo lijepa i korisna i da ju treba slušati. Zašto se onda sporiti oko toga je li Isus Bog, kada njegova metafizička priroda nema nikakva utjecaja na njegovu poruku da trebamo ljubiti jedni druge?
Bit vjere je da ljubiš druge ljude, a ne da ih pod svaku cijenu trpaš u svoj red za spasenje.

more_horiz
Primjecujem da se ovdje u toku cijele rasprave pojedini postovi preskacu, pojedina pitanja zanemaruju.
Cim se nesto pita a na to upitani nema odgovor krene sa nekim msiljenjima, stavovima protivnim islamu..

Pa se pitam..Je li se ljudit toliko islama boje, pa ga napadaju a u isto vrijeme govore da je islam nesto lazno, nesto bezvrijedno?

more_horiz
Salem je napisao/la:
Primjecujem da se ovdje u toku cijele rasprave pojedini postovi preskacu, pojedina pitanja zanemaruju.
Cim se nesto pita a na to upitani nema odgovor krene sa nekim msiljenjima, stavovima protivnim islamu..

Pa se pitam..Je li se ljudit toliko islama boje, pa ga napadaju a u isto vrijeme govore da je islam nesto lazno, nesto bezvrijedno?

U cemu je problem, Salem?
Ako je tvoj problem, da kuran znaju na pamet mnogi uceni ljudi u islamu, onda ti imas potpuno pravo.

Medjutim, tvrditi da je to nesto posebno vise je nego smiona tvrdnja. Bilo je vremena, kada je skoro svaki uceni krscanin znao napamet cijeli Novi Zavjet. I da li je to bilo nesto posebno? Za one ljude koji su to znali svakako, ali za druge ne.

To vrijedi i za kuran i one koji ga citiraju na pamet. Medjutim, ako ti trazis imena tih ljudi, od pojedinih diskutanata, onda oni nisu duzni udovoljiti tvojim zahtjevima, jer ta vrsta argumenata nije nuzno potrebna. Dovoljna je takva tvrdnja i nista vise, jer to nisu tzv. "krucijalni argumenti".
Pozdrav!

more_horiz
Rafael je napisao/la:
Poceo bih sa ovim argumentom:

Ivan 7, 37-39

Ivan 14,
Ivan 14, 25-26

Ivan 14, 6

Ivan 15, 26

Ivan 16, 13-15

Kur'an - Page 28 Icon_lol Kur'an - Page 28 Icon_lol Kur'an - Page 28 Icon_lol Kur'an - Page 28 Icon_lol Kur'an - Page 28 Icon_lol Kur'an - Page 28 Icon_lol Kur'an - Page 28 Icon_lol Kur'an - Page 28 Icon_lol Kur'an - Page 28 Icon_lol Kur'an - Page 28 Icon_lol Kur'an - Page 28 Icon_lol Kur'an - Page 28 Icon_lol

1) Argumenti se svode na citiranje Biblije.
Potom će neki musliman odgovoriti također jednako snažnim "argumentima" u vidu citiranja Kur'ana.
Onda ćeš ti reći da je Kur'an falsifikat, a Biblija Božja riječ. I tako ćete se opet vrtiti u krugu.
Muslimani nešto kršćanima dokazuju Kur'anom. Kršćani vrle da je to falsifikat. Potom kršćani muslimanima citiraju evanđelja, za koja već Kur'an kaže da su falsificirana, prema tome muslimanima to nije nikakav dokaz, jer bi to bilo kao da ja sada kršćaninu idem nešto argumentirani sotonističkom Biblijom.

2) Bit vjere je da ljubiš druge ljude, a ne da ih pod svaku cijenu trpaš u svoj red za spasenje.

1) Kada bis jednom i konacno naucio adekvatno argumentirati, onda bi razveselio puno drugih diskutanata. Naime, ako se u jednoj diskusiji o Kuranu i Bibliji traze argumenti, naravno da se najprije poteze argumente iz tih knjiga. To je i smisao te vrste diskusije. Ne mozes ti interpretacije interpretacija svetih knjiga potezati kao "krucijalne argumente" u direktnoj usporedbi svetih tekstova. To bi bar trebalo biti jasno. Svakom diskutantu i onom koji sve cita ostaje na dispoziciji dati ocjenu o tim argumentima, njihovoj vjerodostojnosti i njihovu izvornom sadrzaju.

2) Bit ljubavi je da toleriras i misljenja onih koji misle drugacije od tebe! Time zelim napisati, da je ono sto za sebe trazis, potrebno dati i drugima, u ljubavi i razumijevanju za drugacije misljenje.

more_horiz
Zasto je kuran iskljucivo dopusta ornamentalnu umjetnost, a svaku drugu zabranjuje?

Kur'an - Page 28 552px-fra_filippo_lippi_011

Kur'an - Page 28 Hieronymus_bosch-_the_seven_deadly_sins_and_the_four_last_things

Kur'an - Page 28 400px-cathedrale-de-strasbourg-img_1429

more_horiz
Rafael je napisao/la:
1) Kada bis jednom i konacno naucio adekvatno argumentirati, onda bi razveselio puno drugih diskutanata.

Riječko područje, ha? Kur'an - Page 28 Icon_smile

Naime, ako se u jednoj diskusiji o Kuranu i Bibliji traze argumenti, naravno da se najprije poteze argumente iz tih knjiga.

Ali ovo je diskusija o Isusovoj prirodi, koliko sam vidio, i o Bogu kao takvom.

To je i smisao te vrste diskusije. Ne mozes ti interpretacije interpretacija svetih knjiga potezati kao "krucijalne argumente" u direktnoj usporedbi svetih tekstova. To bi bar trebalo biti jasno. Svakom diskutantu i onom koji sve cita ostaje na dispoziciji dati ocjenu o tim argumentima, njihovoj vjerodostojnosti i njihovu izvornom sadrzaju.

Ovdje predmet diskusije nisu knjige, već ono o čemu te knjige govore. A budući da tom problemu pristupaju s fundamentalno različitih pozicija, onda je sasvim jasno da je nemoguće da jedni budu sasvim u pravu, a drugi sasvim u krivu, već da je istina negdje između. E sad, kako bi se bolje lociralo istinu, treba u igru uvesti čim više različitih gledišta, jer nam samo tako može u potpunosti biti osvijetljen problem koji istražujemo.
U protivnome se to sve svodi na nabacivanje tko ima jače argumente. Ali jači argumenti nisu nužno i dokaz istinitosti neke tvrdnje, već samo faktor zašto bi netko trebao prije povjerovati u nju.

2) Bit ljubavi je da toleriras i misljenja onih koji misle drugacije od tebe! Time zelim napisati, da je ono sto za sebe trazis, potrebno dati i drugima, u ljubavi i razumijevanju za drugacije misljenje.

Točno. Ja to od tebe baš i ne viđam, ti nisi sklon uopće razmotriti drugačija gledišta o Isusu, Bogu, stvarnosti...

more_horiz
Rafael je napisao/la:
Salem je napisao/la:

U cemu je problem, Salem?
Ako je tvoj problem, da kuran znaju na pamet mnogi uceni ljudi u islamu, onda ti imas potpuno pravo.

Medjutim, tvrditi da je to nesto posebno vise je nego smiona tvrdnja. Bilo je vremena, kada je skoro svaki uceni krscanin znao napamet cijeli Novi Zavjet. I da li je to bilo nesto posebno? Za one ljude koji su to znali svakako, ali za druge ne.

To vrijedi i za kuran i one koji ga citiraju na pamet. Medjutim, ako ti trazis imena tih ljudi, od pojedinih diskutanata, onda oni nisu duzni udovoljiti tvojim zahtjevima, jer ta vrsta argumenata nije nuzno potrebna. Dovoljna je takva tvrdnja i nista vise, jer to nisu tzv. "krucijalni argumenti".
Pozdrav!

Ne. Ja nemam problem. Niti kompleks.
Samo ovo je klasian nacin izbjegavanja pojedinih odgovora.
Islam je jedina istina. A dokaz ce uskoro svi dobiti. Ne od mene, ne od nekog covjeka. Od Boga Uzvisenog.

more_horiz
Samo jedno pitanje Rafael jer nemam trenutno vremena, a mogu i ostali odgovoriti:
sta mislis na ovo:
(Evanðelje po Mateju 26,39)
I ode malo dalje, pade nicice moleci: "Oèe moj! Ako je moguæe, neka me mimoiðe ova èaša. Ali ne kako ja hocu, nego kako hoæeš ti."

kaze nece biti kako ja hocu nego kako hoces ti (Boze)- pa sad neka neko ovo upakuje u to Trojstvo, bas me zanima kako ce?

O Paraklitu cu posebno pisati drago mi je da sam te naveo na ovu temu. Nego de mi pojasni ovaj ciitat iz Biblije i trojstvo, i valjda neko jedinstvo u tom trojstvu?

svako dobro od mene

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply