zanki je napisao/la: Ako Qumranski se tekst Izaije datira na 200 ili 300 godina prije Krista, kako sam kazes kako to on onda potvrdjuje Evandjelje koje je doslo 200 ili 300 godina poslije samom Isusu.
Vrlo je logicno nema sta, usput ne vidim sta pisu u tim spisima niti si to iznio. Eto samo toliko.
Ko je sta od koga pokupiio, vidi dragi Rafael, svi poslanici su dolazili sa istom misijom i pozivali jednom Bogu pa prema tome svi su mu se klanjali, zato je to radio Isus kao i Muhamed, i Muslimani danas.
A iznio si neke zanimljive stvari:
1) Isus je bio zidov. Slazem se. Jeste, (usput je govorio da je poslan samo Zidovima i da se njegove rijeci ne odnose na druge, al o tome cemo vec poslije). Moje piitanje je to , kako vec rezonujes, ako je Isus Zidov je li to onda i sam Bog Zidov? (neuzubillah)
2) Isus se molio. Slazem se. Jeste. Kome se molio-moje je pitanje. Kome se to Bog moli?
3) KO JE PARAKLIT IZ BIBLIJE PO TEBI?
svako dobro od mene
Pozdrav "zanki!
Vise ja volim procitati argumentaciju jednog dobrog vjernika muslimana, nego spuzvastu i rastezljivu masu pojedinih tzv. relativista ili panteista, koji se u svojim amorfnim upisima sami opovrgavaju i okrecu se na vjetru kao kokot na krovu kuce. Za jednog dobrog muslimana znam, da on konsekventno zastupa svoje misljenje, sto se od njega kao taklvog i trazi.
Radilo se o vjerodostojnosti prenosenja starozavjetnih tekstova, a ne Evandjelja. Tekst Proroka Izaije, koji je tamo nadjen je identican nasem danasnjem tekstu. Dakle, radi se o vjerodostojnim prenosenjima tekstova sa generacije na generaciju. Za Evandjelja mi imamo jasne dokaze, da se prenose vjerodostojno, iako u ponekim prijevodima ima tu i tamo razlicitih pojmova, koji rezultiraju samim razvojem jezika i lingvistike opcenito, ali u sadrzaju same doktrine mi nemamo nigdje plagiranja, falsificiranja ili nesto tome slicno. Dakle, uzaludan ti je trud, ako zelis otkriti neke preinake ili falsificiranje tekstova u Evandjeljima. Ni Prorok Muhamed to nije mogao otkriti, osim da se posluzi gnostickim, Arijanskim misljenjem, da Isus nije Bog, zasto nema nikakvih dokaza, jer ta misljenja Evandjelja opovrgavaju, kao i cijeli NZ-.
1) Isus je Sin Bozji, dakle druga osoba sv. Trojstva. Po svojoj genealogiji, to ce ti bar biti poznato, on je iz Davidove loze, ali ne bioloski, jer nije imao bioloskog oca, sto i kuran izvjestava, jer je Muhamedu to bilo poznato, buduci da ga je tome poucio Waraka sin Naufalov, po pisanju Tabarija, a Waraka je bio jedan rodjak njegove prve zene Kadidze i gnosticki krscanin. Inkarnirao se po Duhu Svetom u Bogorodici Mariji.
Dakle, on je genealoski gledano Zidov.
A sada teoloski pogled na sve:
Isus je druga Osoba sv. Trojstva, sto islam nijece, jer je prorok Muhamed bio poucen u krscanstvo od jednog gnostiockog krscanina, a gnoza se uvjek u krscanskom pravovjerju po kanonu smatrala herezom, dakle krivim ucenjem. Ima vise gnostickih sustava, ali o tome te nebih zelio zamarati, jer je ovdje irelevantno. Gnostici su bili dualisti. Neki od njih su Isusa iskljucivo smatrali Bogom, a neki samo covjekom, kao Waraka, koji je vjerojatno slijedio ucenje Karpokratesa ili Arija.
Krscansko pravovjerje pak uci: U Isusu Kristu mi imamo dvije nature u jednoj OSOBI, dakle, drugoj Osobi sv. Trojstva. Bozju i ljudsku naturu! A Sv. Trojstvo je jedinstvo Bozjeg Bitka u tri OSOBE: Otac, Sin i Duh Sveti. To mozes vidjeti na zavrsetku Matejeva Evandjelja (Matej 28, 1-19):
"18Po suboti, u osvit prvoga dana u tjednu, dođe Marija Magdalena i druga Marija pogledati grob.
2 I gle, nastade žestok potres jer anđeo Gospodnji siđe s neba, pristupi, otkotrlja kamen i sjede na nj.
3 Lice mu bijaše kao munja, a odjeća bijela kao snijeg.
4 Od straha pred njim zadrhtaše stražari i obamriješe.
5 A anđeo progovori ženama: "Vi se ne bojte! Ta znam: Isusa Raspetoga tražite!
6 Nije ovdje! Uskrsnu kako reče. Hajde, vidite mjesto gdje je ležao
7 pa pođite žurno i javite njegovim učenicima da uskrsnu od mrtvih. I evo, ide pred vama u Galileju. Ondje ćete ga vidjeti. Evo, rekoh vam."
8 One otiđoše žurno s groba te sa strahom i velikom radošću otrčaše javiti njegovim učenicima.
9 Kad eto im Isusa u susret! Reče im: "Zdravo!" One polete k njemu, obujme mu noge i ničice mu se poklone.
10 Tada im Isus reče: "Ne bojte se! Idite, javite mojoj braći da pođu u Galileju! Ondje će me vidjeti!" Prijevara židovskih glavara
11 Dok su one odlazile, gle, neki od straže dođoše u grad i javiše glavarima svećeničkim sve što se dogodilo.
12 Oni se sabraše sa starješinama na vijećanje, uzeše mnogo novaca i dadoše vojnicima
14 Ako to dočuje upravitelj, mi ćemo ga uvjeriti i sve učiniti da vi budete bez brige."
15 Oni uzeše novac i učiniše kako bijahu poučeni. I razglasilo se to među Židovima - sve do danas. Ukazanje u Galileji. Sveopće poslanje
0 16,14-18; Lk 24,36-49; Iv 20,19-23; Dj 1,6-
16 Jedanaestorica pođoše u Galileju na goru kamo im je naredio Isus.
17 Kad ga ugledaše, padoše ničice preda nj. A neki posumnjaše.
18 Isus im pristupi i prozbori: "Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji!
19 Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga"
Kako mozes vidjeti, krscanstvo je prava "znanost". A zasto? Pa iz jednostavnog razloga, jer mi imamo Bozji misterij pred nama. Isus Krist, kao druga Osoba Trojstva, ima dvije nature: On je pravi Bog i pravi covjek. Covjek koji je potpuno sasvrsen i bez grijeha! On cini cudesa i ujedno se ponasa kao pravi covjek. To nam objasnjava _KENOSIS_, svojevoljno Kristovo pristajanja na zemlji, da se odrece svojih Bozjih atributa. Dakle, on je pravi covjek i pravi Zidov, pravi Bog i Mesija, otkupitelj svijeta. Nije vazno da li si ti ovo razumio ili ne, jer tvoja ce reakcija ostati kao i svaka dosadasnja.
2) Isus se moli Ocu, jer kao covjek njemu nije nista sto je ljudsko strano, osim grijeha. On je nas krscane naucio kako se treba moliti Bogu Ocu: Oce nas, koji jesi na nebesima, sveti se ime tvoje..................itd.,,,,etc.,,,,,,,,,,.
3) Paraklet je grcka rijec, a znaci Duh Sveti.
Njega Isus Krist obecaje poslati svojim ucenicima, kako bi imali potporu u zivotu i kod misije. Poceo bih sa ovim argumentom:
Ivan 7, 37-39)
"37 U posljednji, veliki dan blagdana Isus stade i povika: "Ako je tko žedan, neka dođe k meni! Neka pije
39 To reče o Duhu kojega su imali primiti oni što vjeruju u njega. Tada doista ne bijaše još došao Duh jer Isus nije bio proslavljen."
Zatim ide dalje, Ivan 14,
16 I ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja da bude s vama zauvijek:
17 Duha Istine, kojega svijet ne može primiti jer ga ne vidi i ne poznaje. Vi ga poznajete jer kod vas ostaje i u vama je.
18 Neću vas ostaviti kao siročad; doći ću k vama.
19 Još malo i svijet me više neće vidjeti, no vi ćete me vidjeti jer ja živim i vi ćete živjeti.
20 U onaj ćete dan spoznati da sam ja u Ocu svom i vi u meni i ja u vama."
Zatim im kaze: (Ivan 14, 25-26)
"25 To sam vam govorio dok sam boravio s vama.
26 Branitelj - Duh Sveti, koga će Otac poslati u moje ime, poučavat će vas o svemu i dozivati vam u pamet sve što vam ja rekoh."
A sto im je rekao: (Ivan 14, 6)
"6.................................Ja sam put, istina i zivot".....................
I ovdje to ponovno potvrdjuje:(Ivan 15, 26)
"26 A kada dođe Branitelj koga ću vam poslati od Oca - Duh Istine koji od Oca izlazi - on će svjedočiti za mene.
27i vi ćete svjedočiti jer ste od početka sa mnom."
To isto imamo i ovdje: (Ivan 16, 13-15)
13 No kada dođe on - Duh Istine - upućivat će vas u svu istinu; jer neće govoriti sam od sebe, nego će govoriti što čuje i navješćivat će vam ono što dolazi.
14 On će mene proslavljati jer će od mojega uzimati i navješćivati vama.
15 Sve što ima Otac, moje je. Zbog toga vam rekoh: od mojega uzima i - navješćivat će vama."
To je samo mali pregled iz Ivanova Evandjelja o "Parakletu", grcki, Duhu Svetom.
A sada kuran i Sura 61, 6 :
" I buduci da je Isus sin Marijin govorio: "O djeco Izraelova, znajte (vidite), ja sam poslanik Allahov k vama, potvrdjujuci Toru, koja je bila prije mene, i jednog poslanika navjescujuci, koji treba doci iza mene, a cije je ime Ahmed. Medjutim, on im je govorio u otvorenim znacima, docim oni rekose: "To je jedan vidljivi carobnjak."
Rijec Ahmed znaci isto sto i Muhamed. Rijec "Ahmed" na grckom jeziku znaci "periklitos". Zato su muslimani misljenja, da je "PARAKLETOS" falsificirano ime iz "periklitos", a to je cisti apsurd, jer je ovdje vidljiva muslimanska konstrukcija.Trazeci u Bibliji za Muhamedovom potvrdom, oni su poceli falsificirati tekstove Biblije, konkretno NZ-.
Budi mi prijateljski pozdravljen!