Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Kur'an

power_settings_newLogin to reply
+17
braslav
stranac
SIPA
Salem
Rafael
Jasmin(Jason)
kainos
zanki
dragan
Euro
stefani
Gubavac
Adnan
Didahe
estera
Fazlija
Moderator
21 posters

descriptionKur'an - Page 22 EmptyRe: Kur'an

more_horiz
i btw. po islamu svi idu u pakao. da se malo tamo ispeku zbog grijeha koje su počinili na zemlji pa tek onda u raj. al nisi znao ovo? vidiš ti kako je allahova ljubav "neizmjerna".

There will be no one of you who will not enter it (Hell).
    This was an inevitable decree of your Lord.
    Afterwards he may save some of the pious, God-fearing Muslims out of the burning fire.
    -- Sura 19:71-72

more_horiz
estera je napisao/la:
on nije imao pravo očistiti arabiju od pogana.

Zašto bi to trebalo biti neko pravo? Muhamed je odlučio reformirati dotadašnju vjeru Arapa. U socijalnom smislu to se pokazalo uspješnim, jer su su se pustinjski nomadi u svega nekoliko desetljeća pretvorili u najnapredniju civilizaciju toga vremena.

a ako netko muhameda smatra lažnim prorokom kao ja , onda je i allah u rangu sa poganskim bogovima jer je riječ ovdje isključivo o lažnim bogovima.

Logika ti ne stoji. Po tome bi svaki kršćanski propovjednik koji Boga tumači na određen način i stoga od drugih struja biva prihvaćen kao heretik ili čak Antikrist, zapravo dovodio u pitanje vjerodostojnost Boga kao takvoga.
Muhamed naglašava monoteizam. To što je on malo zabrljao Allahove osobine još uvijek ne znači da to nije pomak u odnosu na politeizam ili da je Allah sam po sebi lažan jer ga Muhamed nije dobro opisao.

Allah jednostavno znači "Bog". Nije lažan Bog, već je Muhamed malo zabrijao.

btw. pisao si o raju i paklu. pa koncept raja u islamu (ono tipa bordel) ti je još jedan od dokaza da je muhamed pričao samo bajke.

Pisao sam i o tome da je koncept tipa bordel zabluda koju zlonamjernici iščitavaju iz jednoga ajeta, a istovremeno previđaju drugi ajet koji ovoga dopunjuje.

ma daj molim te. ako na jednom mjestu stoji ovo,
a na drugom da jedan od grijehova koje allah 100% neće oprostiti je
širk onda se ovdje radi o kontradikciji. tko je god pročitao kuran
jasno mu je da allah širk ne oprašta, a njega po njemu počinjavaju
kršćani jer vjeruju da je isus bog. eto već samim time 2,2 milijarde
ljudi završava u paklu...

Po mnogim kršćanima u paklu završavaju pripadnici svih drugih religija, ateisti, agnostici, pa onda i pripadnici onih kršćanskih denominacija koje su po njima krivo shvatile Bibliju. Uostalom, u Otkrivenju lijepo piše da će se spasiti samo 144 000 ljudi.
To najviše propagiraju Jehovci, kojih već u svijetu ima 7 milijuna samo na životu, a i dalje grozničavo regrutiraju.Kur'an - Page 22 Icon_lol

Iskreno, ja ne znam što je Muhamed (ili Allah kroz njega) htio reći time, jer je Kur'an otprilike jednako hermetičan kao i Biblija, a arapski ne znam.

i btw. po islamu svi idu u pakao. da se malo
tamo ispeku zbog grijeha koje su počinili na zemlji pa tek onda u raj.
al nisi znao ovo? vidiš ti kako je allahova ljubav "neizmjerna"

To je zoroastristički element katarzične vatre (dobro, tamo je to jezero rastaljenog željeza) kroz koji prolaze svi prije potpunog spasenja. No dok u zoroastrizmu svi bivaju spašeni (a grijesi određuju samo koliko će dugo prolaziti kroz željezo i hoće li ih to boljeti), Kur'an i Otkrivenje su to preradili kako bi unijeli elemenat straha među vjernike i sputali im slobodu duha.

more_horiz
https://www.youtube.com/watch?v=lRu1ol7nzbI

https://www.youtube.com/watch?v=y1Nhx-bf44Q&feature=related

https://www.youtube.com/watch?v=Nilprx0zF5E&feature=related

nadam se da ćeš nakon ovoga videa skužiti simboliku brojeva u bibliji.

more_horiz
Ja ovdje vidim samo "analizu" kojom se "nesumnjivo i transparentno dokazuje" da peta trublja u Otkrivenju simbolizira upravo nastanak i uspon islama. Kako bi svatko mogao sam donijeti zaključak, ovamo ću kopirati dio Otkrivenja koji se bavi petom trubljom:

Peti anđeo zatrubi. I vidjeh: zvijezda je s neba na zemlju pala i dani su joj ključi zjala Bezdanova. Ona otvori zjalo Bezdanovo i vinu se iz zjala dim kao dim iz peći goleme te pomrča sunce i zrak od dima iz zjala. Iz dima pak iziđoše na zemlju skakavci i dana im je moć kakvu imaju štipavci zemaljski.
I zapovjeđeno im je da ne ude travi zemaljskoj nit ikojem zelenilu nit
ikojem stablu, nego samo ljudima koji nemaju pečata Božjega na čelu. I dano im je ne da ih ubijaju, nego samo da ih muče pet mjeseci, a muka njihova da bude kao muka od uboda štipavaca. U one će dane ljudi iskati smrt, ali je neće naći; poželjet će umrijeti, ali smrt će bježati od njih. Skakavci bijahu izgledom nalik na konje za boj spremne. Na glavama im kao neki zlatni vijenci, lica im kao u ljudi, kose kao u žena, a zubi kao u lavova. Imahu oklope kao od željeza, a šum krila njihovih kao štropot bojnih kola s mnogo konja što u boj jure. Repovi im kao u štipavaca, sa žalcima, a u repovima im moć da ude ljudima pet mjeseci. Nad njima je kralj, anđeo Bezdana, hebrejski mu ime Abadon, grčki Apolion - Upropastitelj. Prvi Jao prođe. Evo, za njim dolaze još dva druga Jao.

Ovaj tekst može ukazivati na bilo što, a ne mora ukazivati ni na što. A s obzirom da sva tumačenja dolaze redovito od nekih krajnje konzervativnih protestantskih grupa, onda mislim da sam u pravu ako kažem da dotični ne mogu objektivno promatrati fenomen islama, jer u njemu vide djelo Đavla, kao i općenito u drugim religijama.

S druge strane, kako rekoh, Otkrivenje ne smatram ikakvom duhovno relevantnom knjigom, već samo nizom fantazmagoričnih prizora u kojima su se stopile kojekakve slike iz mitologija Židova i okolnih naroda. To nije knjiga koja čovjeka približava Bogu, već knjiga koja makabričnim opisima razaranja i uništenja želi čovjeka prisiliti da se približi Bogu. A prisila nikada nije dobra motivacija.

No tema je islam, a što se toga tiče, ovi na linkovima promašuju ceo fudbal. Ivan u Otkrivenju trkelja, ali o čemu, to nitko ne može naslutiti dok se ne dogodi. A ex post je vrlo lako tumačiti proročanstva.
Da je on rekao "iz loze Jišmaelove proizaći će zavodnik što riječima svojim veliki će narod podići, što podjarmit mnoge će zemlje..." ili nešto tomu slično, onda bismo mogli govoriti o tome da je Otkrivenje na pravom putu. No štipavci, skakavci sa zlatnim vijencima, i anđeo Upropastitelj - to je čisti crtić.

more_horiz
ok miškec. lik argumentira svoj stav. i nadalje svatko se danas slaže manje više da skakavci prestavljaju uspon arapa jer njihov "range" odgovara totalno pokrivenosti islama.

meni isto otkrivenje nije nešto "napeto". najdraže mi je evanđelje po ivanu, a kasnije mi je i pavao napisao lijepih stvari.

nadalje, isus je rekao da će poslije njega doći lažni proroci i mislim da je to dovoljno precizno bilo.

link sam poslala jer si bio rekao da će po otkrivenju se spasiti određen broj ljudi, no ovaj video upravo otkriva simboliku brojeva u bibliji, tako da ništa nije fixno.

vidim i da si istraživao zoroastrijanizam. islam je dosta od njega posudio. no oni su prvi koji su vjerovali u jednoga boga, a ne židovi.

nadalje, koliko sam skužila ti si samo teist. jel osjećaš pripadanje ijednoj religiji ili ti je svaka apsolutno ista?

more_horiz
e svakakvih gluposti se nacitah.....

more_horiz
i btw. po islamu svi idu u pakao. da se malo
tamo ispeku zbog grijeha koje su počinili na zemlji pa tek onda u raj.
al nisi znao ovo? vidiš ti kako je allahova ljubav "neizmjerna".

There will be no one of you who will not enter it (Hell).
    This was an inevitable decree of your Lord.
    Afterwards he may save some of the pious, God-fearing Muslims out of the burning fire.

Iskreno, ja ne znam što je Muhamed (ili Allah
kroz njega) htio reći time, jer je Kur'an otprilike jednako hermetičan
kao i Biblija, a arapski ne znam.

Dobro. Vidim da neki citiraju Kur'an na engleskom, a neki ne znaju arapski, pa će za daljnju diskusiju dobro doći Kur'an na bošnjačkom:

http://jumbo.iskon.hr/dl/18pxyg1v9vcjt9nq/

pozdrav

Euro

more_horiz
Mislim da bi bilo bolje koristiti ovaj prijevod od Besima Korkuta,
a Allah najbolje zna

http://gusic.tripod.com/kuran_bos/

more_horiz
Mislim da bi bilo dobro isto tako potraziti kako i vecina engleskih prevoda glasi. Vazno je naglasiti inace da mi ovdje ne govorimo engleski a pored toga ima prevoda i na hrvatskom i na bosanskom. Btw. moze li nam estera reci koji je prevod na engleski koristila. Ja sam pokusao pastirati rijeci na yahoo There will be no one of you who will not enter it i prve dvije stranice sam pregledo, nije mi izbacilo.

more_horiz
i nadalje svatko se danas slaže manje više da skakavci prestavljaju uspon arapa

Pa ja sam eto dobio gomilu spisa i video snimaka od mojih radnih kolega koji su krscani u vezi tumacenja revelacije (otkrovenja) i nikad nisam cuo za ovakvo tumacenje skakavaca. Jedino, eto sto neki tvrde da je Abadon=Sadam Husein. A Sadam je eto Arap. A to sto je Isus rekao da ce poslije njega doci lazni proroci nista ne mijenja. On nije rekao da je poslanstvo s njime zavrseno. Sta vise rekao je ljudima da im ima jos dosta reci, ali da ljudi to ne mogu ponijeti. A laznih proroka je bilo i vjerovatno ce ih jos biti.

more_horiz
Jos jedna interesantna stvar. Ovako je zapisano u otkrovenju:

Iz dima izidjose skakavci na zemlju, i dade im se oblast, kao sto i stipavci imaju oblast na zemlji.
I rece im se, da nehude travi zemaljskoj, niti ikakvoj zeleni, niti ikakvu drvetu, nego samo ljudem, koji neimaju pecata Bozjega na celih svojih.

Zar se ne moze protumaciti da su ovdje skakavci u sluzbi Boga!?

more_horiz
19:68-71

68. I tako mi Gospodara tvoga, mi ćemo i njih i šejtane sakupiti, zatim ćemo ih dovesti da oko Džehennema na koljenima kleče,
69. a onda ćemo iz svake skupine izdvojiti one koji su prema Milostivome najdrskiji bili,
70. jer mi dobro znamo one koji su najviše zaslužili da u njemu gore.
71. I svaki od vas će do njega stići! Gospodar tvoj se, sigurno, tako obavezao!

ne sjećam se koji sam engleski prijevod koristila nego evo i arbery prijevod, koji isto to podržava:

Arberry translates it more literally:
    No one of you there is, but he shall go down to it; That for thy Lord is a thing decreed, determined. Then We shall deliver those that were god-fearing; and the evildoers We shall leave there, hobbling on their knees.

bošnjački prijevod nije bogzna što. lakše mi je raditi s engleskim jer imam ih 6-7 na raspolaganju, pa mi je lakše uvidjeti gdje muslimani muljaju. inače bošnjačkog postoje tek dva tri tako da nije to baš to.

"On nije rekao da je poslanstvo s njime zavrseno."

ma nemoj molim te. isus je rekao da je on put , istina i život. sva učenja koja dolaze poslije njega su lažna i pripadaju u kantu za smeće. jer samo je jedna istina, a isus fino kaže da je on upravo ta istina.

pozdrav

more_horiz
Amatullah je napisao/la:
Mislim da bi bilo bolje koristiti ovaj prijevod od Besima Korkuta,
a Allah najbolje zna
http://gusic.tripod.com/kuran_bos/

Pa Mustafa Mlivo kaže da je njegov prijevod Kur'ana sa arapskog najtočniji i najprecizniji do sada.

Ali za ljubitelje Korkutovog prijevoda evo komplet prijevoda Kur'ana u PDF, DOC i HTML formatu:

http://jumbo.iskon.hr/dl/173z2l8p02gjt9n8/

pozdrav

Euro

more_horiz
ma nemoj molim te. isus je rekao da je on put , istina i život. sva učenja koja dolaze poslije njega su lažna i pripadaju u kantu za smeće. jer samo je jedna istina, a isus fino kaže da je on upravo ta istina.

Ma moj molim te!

Ovako: Isus je put jer je ko ga slijedi nece zalutati. Istinu je govorio i na istinu upucivao. Zivot je jer ko ga prihvati bice spasen.
Isto vrijedi npr. i za Mojsija ili Muhammeda (nek je mir na njih sviju)

Pa i Pavlovo ucenje stoga po tvojim rijecima pripada u kantu za smece.

Koristi ako hoces hrvatski ili srpski ako ti se ne svidja bosanski. Bitno je da pise ovo:

19:68-71

68. I tako mi Gospodara tvoga, mi ćemo i njih i šejtane sakupiti, zatim ćemo ih dovesti da oko Džehennema na koljenima kleče,
69. a onda ćemo iz svake skupine izdvojiti one koji su prema Milostivome najdrskiji bili,
70. jer mi dobro znamo one koji su najviše zaslužili da u njemu gore.
71. I svaki od vas će do njega stići! Gospodar tvoj se, sigurno, tako obavezao!

more_horiz
Sta je po tebi ispravan Bog, cesto spominjes- pa vidis mogao bih od toga sad pisati svasta, ali bi stvorio revolt u tebi a to mi nije cilj. Samo ne znam zasto mislis da ce tvoje misljenje neko uzeti kao argument?
I jos nesto od onih koji primaju Islam u nase vrijeme najveci je broj zena preko 65%, to je ipak najbolji dokaz kako se Islam ophodi prema zeni.
Kazes da je poslanik Muhamed a.s. ratovao pljackao imao ovoliko zena i sl. Postavljam ti pitanje koliko je zena mao Abraham (Ibrahim a.s.), koliko Solomon (Sulejman a.s.). Njih i Biblija priznaje za poslanike. Drugo poslanik nikoga nije ubijao nego se branio, odnosno njegovi ashabi., kao sto je radio i David (Davud a.s.). Zar ne vidis da i Biblija govori o tome?

Za sad samo postavljam jedno pitanje koje bih volio da mi se pojasni:
Biblija - Evandjelje po Luki - 3-23

Kad je Isus nastupio, bilo mu je oko trideset godina. Bijaše - kako se smatralo - sin Josipov, Elijev,

Je li Isus koji je po tebi (neuzubillah) Bog ili ko god da je (Otac na nebesima ili vec) nije znao koliko je samom Isusu godina pa stavlja oko 30. Ili je neko malo dopisivao svoje verzije?

I ako je kako kazes sam Bog sisao medju ljude zasto je onda cekao sve do svoje trideset i neke godine pa da pocne sa svojom misijom. bice da je najprije, draga Estera i ostali cekao pomoc, uputu on (Isus-Issa a.s.) sam od jednog Boga , koji nema sudruga, pa da pocne pozivati ostale ljude. Ako je (neuzubillah) bio kako kazes Bog, pa mogao je odmah da opominje a ne da ceka 30 dodina i to oko 30 godina.

Haj razjasni ovo?

Muslimani ne muljaju nsta da muljaju vi bi vec to nasli, jer se trudite ali ne ide vam od ruke da nadjete neku protivrjecnost ni u prevodu. Kad vec kazes da ono sto posle Isusa sto je doslo nije istina onda odcaciti ti valja lovca na glave i to prvih Krscana, onog "sveca" Pavla- i on dodje posle Isusa, i svasta napisa, tako da sama sebe dovodis u nezgodnu poziciju, ako zelis da vidis. Ali ok.

svako dobro

Neka nikoga od vas ne sprijeci strah od ljudi da kaze istinu kada je vidi ili posvjedoci, jer mu ona (istina) nece ubrzati smrtni cas niti ce mu smanjiti nafaku (opskrbu) - hadis

more_horiz
RahatLokum je napisao/la:
Ovako: Isus je put jer je ko ga slijedi nece zalutati. Istinu je govorio i na istinu upucivao. Zivot je jer ko ga prihvati bice spasen.
Isto vrijedi npr. i za Mojsija ili Muhammeda (nek je mir na njih sviju)."

LOL LOL hajde prestani me nasmijavati. isus je fino rekao da će poslije njega doći LAŽNI proroci, a tvoj muhamed spada u tu kategoriju. pogotovo zato šta je ponudio priču suprotnu od "povijesnoga isusa". ne znam kako netko može sa razumijevanjem pročitati NZ i onda mu još može na um pasti da će doći neki nepismeni prorok iz arabije 7.st. kasnije da nas nauči pameti. plzzzzzzz

pavlovo učenje ne spada u kantu za smeće jer on potvrđuje i slijedi pravo učenje krista. muhamed je antikrist.

@zanki

da skratim priču: ispravan mi bog definitivno nije allah. već sam ti rekla da ljudi uđu u islam i izađu iz njega. što se žena tiče hoćeš da ti sada postavim linkove da 9 od 10 žena u afganistanu pati od nasilja od strane muža, da 9ogodišnjakinje u indiji i pakistanu traže razvod brakova i tako te lijepe stvari koje se mogu naći u kuranu i sunnetu!?

zanki je napisao/la:
"Kazes da je poslanik Muhamed a.s. ratovao pljackao imao ovoliko zena i sl. Postavljam ti pitanje koliko je zena mao Abraham (Ibrahim a.s.), koliko Solomon (Sulejman a.s.). Njih i Biblija priznaje za poslanike. Drugo poslanik nikoga nije ubijao nego se branio, odnosno njegovi ashabi., kao sto je radio i David (Davud a.s.). Zar ne vidis da i Biblija govori o tome".

nama kršćanima nije ni solomon ni david uzor. samo moramo slijediti isusa krista. a vama je allah stavio pečat na muhamedov život i opravdanje tako da ste vi dužni oponašati njega. razlika između nas i vas je što mi osuđujemo davida kada griješi i druge, a vama je muhamed uvijek nevin. odlično nema šta.

zanki je napisao/la:
"I ako je kako kazes sam Bog sisao medju ljude zasto je onda cekao sve do svoje trideset i neke godine pa da pocne sa svojom misijom. bice da je najprije, draga Estera i ostali cekao pomoc, uputu on (Isus-Issa a.s.) sam od jednog Boga , koji nema sudruga, pa da pocne pozivati ostale ljude. Ako je (neuzubillah) bio kako kazes Bog, pa mogao je odmah da opominje a ne da ceka 30 dodina i to oko 30 godina."

LOLZ po kuranu isus počinje propovjedati islam iz kolijevke. to ste naravno prepisali iz mitoloških gnostičkih evanđelja. hajde ti meni nađi te njegove učenike muslimane plzzzz budući da tvrdite da je isus širio islam. meni uopće ne smeta što je propovjedao sa 30 godina. nađi mi jedan povjesni izvor koji govori da su isusovi učenici muslimani... hajde hajde jedva čekam.

more_horiz
zanki je napisao/la:
"Muslimani ne muljaju nsta da muljaju vi bi vec to nasli, jer se trudite ali ne ide vam od ruke da nadjete neku protivrjecnost ni u prevodu. Kad vec kazes da ono sto posle Isusa sto je doslo nije istina onda odcaciti ti valja lovca na glave i to prvih Krscana, onog "sveca" Pavla- i on dodje posle Isusa, i svasta napisa, tako da sama sebe dovodis u nezgodnu poziciju, ako zelis da vidis. Ali ok."

HEY zanki. čiste duše izabirem pavlovo učenje nasuprot allohovog i muhamedovog. da mogu birati između onoga samo šta je pavao napisao i allaha tj. muhameda, izabrala bih uvijek pavla.

more_horiz
samo da se još vratim na ovaj komentar:

RahatLokum je napisao/la:
"Ovako: Isus je put jer je ko ga slijedi nece zalutati. Istinu je govorio i na istinu upucivao. Zivot je jer ko ga prihvati bice spasen.
Isto vrijedi npr. i za Mojsija ili Muhammeda (nek je mir na njih sviju)."

ova prva rečenica je točna, ali znam da si musliman pa ne smatraš biblijskoga isusa pravim isusom nego karikaturu šta je muhamed napravio od njega u kuranu. ova druga tvoja rečenica je u kontradikciji sa prvom jer prema isusu (onom pravom povjesnom) muhamed je lažni prorok, što znači da muhamed nije ni put ni istina ni život i tko slijedi muhameda u svakom slučaju ne slijedi istinu. ti si musliman i tebi je kuran istina, pa ne gledaš na ovo kao ja, no ja sam kršćanka i meni je isus istina. baš kao što je on sam rekao. više vjerujem njemu i njegovim učenicima i prvim izvorima o njemu , nego čovjeku koji je došao 700 godina kasnije sa nekim svojim mitovima o isusu.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply