Estera, daj se nauči citirati, ovo je neprikladno.
estera je napisao/la: kršćani nisu pod starim nego novim zavjetom gdje vrijedi zlatno
pravilo: uradi drugome ono što želiš da on učini tebi. to je etika
reciprociteta i puno se razlikuje od islamske teologije. ja se slažem
da je islam proizvod 7.st. i nažalost tu je i ostao jer mu ideje nikako
nisu kompatibilne sa 21.st. jedan od razloga za ovo je taj što je to
ništa više nego ljudski proizvod, a ljudi nisu savršeni.
Dobro. Sada ću postaviti jedno provokativno pitanje koje se tiče kršćanstva. Naime, u kršćanskim obrušavanjima na homoseksualce često dolazimo do toga da u Bibliji piše da je to izopačenost. No, u Bibliji to piše isključivo u Starom zavjetu (koji dakle nije relevantan) i kod Pavla. Poznavajući Isusovo učenje, mislim da on nije ništa pretjerano zamjerao homoseksualcima, pogotovo jer se i inače družio s ljudima koje su drugi smatrali ološem. Pavao pak govori iz perspektive duha vremena, a duh vremena je osuđivao homoseksualizam. Mene dakle zanima, zašto kršćani također ne mogu odvojiti u Novom zavjetu univerzalne vrijednosti od duha 1. stoljeća? Na kraju krajeva, ako vrijedi zlatno pravilo, onda isto tako se svatko tko progoni homoseksualce treba zapitati "Bih li ja bio sretan da mene netko progoni zbog nečega što ne mogu kontrolirati?"
da to je uputa, a ne božja zapovjed. i mislim da se katolička crkva ovoga pridržava btw.
Nominalno. Realno, koliko popovske djece hoda svijetom?
o čemu ti? hello. isus nije stvoren. njegova ljudska narav je jedino
stvorena. no on je vječan, alfa i omega, po njemu je sve stvoreno.
aposlutno je laž da je pavao od isusa stvorio boga jer je isus bio
obožavan kao bog i za vrijeme svoga života. pa toma mu je rekao: gospod
moj i bog moj i isus ga nije ukorio. ne temelji se dogma o trosjtvu na
pavlovim rječima, već na isusovim. nadalje prvi kršćani su vjerovali da
je isus bog. zar nisi upoznat sa carmen christi. i bili su zbog toga
progananjani, a ne zbog nečega tipa da su mislili da je nekakv prorok
kao što islam tvrdi.
Isus nije ispravio Tomu, to je istina, no mene zanima - bi li ga Isus ispravio, ili bilo kojeg drugog učenika, da su rekli: "I mi smo Bog"?
Isusova dogma o Trojstvu temelji se na Isusovim riječima, a Isus kaže "Otac i ja smo jedno". Zanimljivo. Isus dokida razliku između čovjeka i Boga, a njegovi učenici onda to pretvaraju u dvije božanske osobe.
nadalje rekao je da njegovo kraljevstvo nije od ovoga svijeta
I to je također protumačeno pogrešno. Nije od ovoga svijeta - znači, mora biti od onoga. A Isus je možda samo htio reći da se tu uopće ne radi o političkoj instituciji, već o duhovnom stanju.
slušaj. što se tiče kanonizacije novi zavjet je svima isti i jasan je .
Luther je recimo razmišljao da izbaci Otkrivenje iz kanona, onda su ga na jedvite jade uspjeli nagovoriti da ga ostavi.
a naravno da onda se znaju razlikovati apokrifna od nadahnutih evanđelja.
Što definira nadahnutost?
muhamed se ruga njihovim bogovima, izaziva ih i onda ratuje sa njima.
trebao ih je jedino pustiti na miru, jer nije njegov allah puno bolji
od njihovih bogova.
Ne čine li to i mnogi zadrti kršćani s bogovima drugih vjera? Ne rugaš li se i ti na ovoj temi Allahu?