estera je napisao/la: jer je bog seksist i kao takav nije savršen i ne može biti bog.
Naravno, no isto tako stoji i činjenica da Kur'an dopušta ženi razvod braka ako je nezadovoljna (nakon određenih pokušaja mirenja, itd.). Islam je jedina religija koja u svojoj svetoj knjizi daje ženi to pravo. Po Starom zavjetu, muškarac ima pravo pustiti ženu ako je nerotkinja (usporedimo s pričom Jakova, Lee i Rahele), no žena nema tu slobodu. Stari zavjet dopušta poligamiju, kao i islam, itd.
U kršćanstvu vrijedi "Što Bog združi, to čovjek ne može razdružiti." Islam priznaje da je brak prije svega zajednica temeljena na ljudskim osnovama i da može biti stvar pogrešnog odabira.
ja ne vjerujem u jahvu za tvoju informaciju. i gdje jahve kaže da je on "krivo procjenio čovjeka".
Ako razlikuješ Isusovog Oca od Jahve, onda smo na dobrom putu. Većina kršćana to ne čini.
To da je krivo procijenio čovjeka vidi se iz njegovog zaključka "
ta čovječje su misli opake od njegova početka". Da je tako razmišljao prije Potopa, onda bi vidio da od uništenja nikakve koristi, jer su ljudima opake misli svojstvene. Ako je to pak znao, onda Potop nije tu radi ispravljanja opačine, već čisto kao demonstracija sile.
nadalje, jahvine zapovjedi se odnose na 1% čovječanstva, a allahove na 100%.
Neobično razmišljanje, za koje sumnjam da bi se mnogi ovdje složili s njime.
Je li Potop uništio sav život na zemlji (s izuzetkom korablje) ili onih 1% života na koji se odnose Jahvine zapovijedi?
tako da se samo pika šta je isus rekao.
Tu se u potpunosti slažem s tobom. Nadam se da ćeš se i ti onda složiti da su učenja Svetog Pavla ili pojedinih apostola također sumnjiva, budući da se u mnogima Isusov nauk primjenjuje za njihove vlastite predrasude i/ili interese. Recimo, kada Ivan u svojim poslanicama prokazuje gnostike ili adopcioniste kao heretike, on zapravo pokušava monopolizirati svoju verziju istine.
Doduše, to je možda offtopic za ovu temu.
kakve ovo ima veze s iščim? razlika između isusa i muhameda je astronomska. ne možeš usporediti božje rješenje: boravka među nama sa onim da pošalje jednoga čovjeka koji će terorizirati ljude oko sebe.
Pazi, ovdje iz tebe govori kršćanska dogma da je Isus Bog na zemlji. Radi objektivne rasprave moraš pretpostaviti i drugu mogućnost, islamsku: da je Bog jednostavno slao više ljudi sa svojom porukom. Neki su umrli prirodnom smrću, neki su umrli mučenički, poput Isusa. No poruka i Muhamedova i Isusova je u jednom aspektu jednaka - postoji Bog, postoji jedna viša, transcendentalna sila, i čovjek mora živjeti u skladu s njom.
Ti možeš Muhamedu spočitnuti to da zagovara nasilje nad ženama, onda budi objektivna i spočitni također i Isusu postupak prema onoj Feničanki koja ga je molila za pomoć, a on ju isprva uopće nije fermao, da bi joj onda rekao "Ja sam poslan izgubljenoj djeci naroda Izraelova." Na kraju je odnos židova i nežidova usporedio s odnosom djece i psića. Tek kada je ta žena prihvatila biti nazvana "psićem", onda joj se smilovao.
Ja cijenim Isusovo učenje, ali budimo objektivni i podvrgnimo i taj Isusov postupak kritici.
-da ali kuran kaže da su sve te knjige promjenjene osim kurana. aha kako da ne.
Činjenica jest da se u Bibliju svašta dodavalo i oduzimalo. Činjenica je također i da je Muhamed bio nepismen, te da nije mogao sam ni pisati, ni provjeriti napisano. Doduše, Kur'an se i ecitirao, pa je i to bila neka vrsta provjere.
nadalje, isus se nije osvećivao kada su ga napadali i rekao je da moramo voliti i moliti se za svoje neprijatelje. muhamed je vrijeđao poganske bogove i tako je sve i započelo.
Gore ti navodim primjer gdje Isus vrijeđa ženu samo zbog njenog nežidovskog porijekla. Ili, zašto Isus proklinje smokvu na kojoj ne nalazi ploda? To je u doba Pashe, znači dva mjeseca ranije nego što bi trebale zoriti smokve. Jedino ako nije mislio da bi, zato što je on Bog, i smokva trebala povinovati mu se. Ali smokva mu se nije povinovala. No kada ju prokune, odjednom smokva sluša. Tko je tu lud?
nadalje, kršćanstvo se temelji na više svjedoka. pa koliko he autora novoga zavjeta? NIJE jedan kao kurana što mu daje više vjerodostojnosti.
Ali i više prostora za različite interpretacije. Recimo, čak i u pogledu Isusove biografije postoje velike razlike između Ivanova i sinoptičkih evanđelja. Tolike da ih nije moguće pomiriti. Po Ivanovu evanđelju, Isus uopće ne spominje pričest na Posljednjoj večeri. Ako je to jedan toliko ključan događaj, onda ga nije moguće baš "zaboraviti". S druge strane, ni u jednom od sinoptičkih evanđelja ne kaže "Ja sam Put, Istina i život." Također jako bitna stvar.
nadalje savršeno rješenje jednoga bića koje nas beskrajno voli jest to da boravi među nama
Točno. Ali ne samo u jednom trenutku u povijesti, već neprekidno.
nadalje kršćanski bog je beskrajno pravedan jer kažnjava sve grijehe za razliku od allaha. to se sve ispunilo na križu..
Netko tko beskrajno voli, ne kažnjava. I točka. Kazna je ljudski mehanizam kojim se pokušava kompenzirati materijalna ili duhovna šteta tako da počinitelj nedjela na vlastitoj koži osjeti tugu i bol koje je prouzročio drugomu. No mnogo je veća vrlina od kazne opraštanje, budući da osoba koja oprašta shvaća da je svaka šteta koju bilo koje biće može počiniti drugom biću zapravo krakotrana i beznačajna pod vidom vječnosti. Ako mi netko ukrade 500 kn, kakvu će to vrijednost meni imati za 20 godina? Ako mu oprostim, onda shvaćam da je moj gnjev na tu osobu sada i ovdje, ali s vremenom će izblijedjeti.
Upravo zato Bog koji kažnjava nema smisla, jer Bogu stvarno ništa ne znače činovi kojima ljudi jedni drugima pakoste. Ako ja slažem svome prijatelju, jesam li time uvrijedio Boga? Ne, više sam uvrijedio svoga prijatelja, jer nisam iskren prema njemu. I veća kazna će mi biti kada se otkrije ta moja laž, nego bilo što što mi Bog može izmisliti. Sve da iz dana u dan hulim na Boga, njemu bi to bilo kao da komarac pokušava ubosti slona.
U tome su i Jahve i Allah previše humanoidni bogovi. A Isus ne govori o Ocu koji kažnjava, već o tome da mi sami sebe kažnjavamo svojim djelima. "Grijeh" je promašivanje cilja. A cilj je dolazak k Bogu. Grijeh su dakle sve one stanke na putu, kojima odgađamo taj dolazak.
za tvoju informaciju bog nema religiju. doduše allah kaže da jedino prihvaća islam. ali kao uvijek ne shvaćam ga ozbiljno.
I opet se slažem. Allah kaže da prihvaća islam, kršćani kažu da prihvaća kršćanstvo...a u biti je to sve Venera (da parafraziram sebe iz prošlog posta).