Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Nebeska Svetinja

power_settings_newLogin to reply
+8
Ruta
jakob
Domenika
spetrov
Duško
Justin
kainos
Daniel
12 posters

descriptionNebeska Svetinja - Page 3 EmptyRe: Nebeska Svetinja

more_horiz
Pročitaj malo bolje moje postove, pročitaj ih i 50 puta, ako treba, ali molim te da mi ne govoriš da sam napisao nešto što nisam napisao!
Nigdje nisam napisao da je Aron ušao u Svetinju nad svetinjama. Izgleda da sve moram crtati:
Prvosvećenik, Aron, još nije pomazan, pa Mojsije uzima ulogu i svećenika. I Mojsije je ušao u Svetinju i u Svetinju nad svetinjama i pomazao je uljem sav namještaj. I onda je počela služba.

more_horiz
kao prvo prijatelju moj, ja te ne napadam niti pokušavam razgovarati
nekakvim "tonom", nećemo se igrati žrtve...ja samo hoću da pojasniš
neke stvari, a ne da ideš svojim putem i onda kada završiš taj svoj
opis...ostaju neki odgovori neodgovoreni...

prvo....Septuaginta je kanon biblijskih knjiga novog zavjeta originalno
napisanih na grčkom...i zato što su originalno apisani na grčkom -
inspracija je to pod Duhom Svetim, kao što je Stari zavjet na
hebrejskom..

da kažeš kako je Stari zavjet inspiriian grčkim jezikom je pogrešno.
Jer ako to govoriš to samo vjeruješ da to bude onda potkrijepa za tvoje
vlastite stavove...odnosno adventističke stavove... ako je Septuaginta
inspirirana (ovo je samo jedan primjer) grčkim, onda detaljnom analizom
toga dovodi nas da Isus nije imao polubraću niti polusestre...

kao drugo....reći da nijedan prijevod nije nadahnut Duhom Svetim je
dobra pretpostavka zato što je to sve prijevod, ali moje mišljenje je
da je Duh Sveti imao udijela u prijevodu King Jamesove Biblije...

to što je tebi jasnije po riječima iz Starog zavjeta septuaginte
gledati što je Pavao mislio u hebrejima, stoga odgovara najviše tvojim
vlastitim stavovima, a ne onome što zapravo Biblija govori...

treće...slažem se da Krist ima ulogu u spasenju našem pred Bogom, no
nisi mi odgovorio na pitanje, prijatelju moj....da li ti vjreujše da je
Krist napravio sav Posao Pomirenja na Križu ili je čekao 1844 godinu da
to napravi?

more_horiz
istina nisi rekao da je to bio Aron,oprosti, no Mojsije je bio u Svetinji nad svetinjama prije stavljanja Zastora...

more_horiz
Idemo ovo istražiti i razumjeti:
Pomazanje Nebeske Svetinje - razlog , sredstvo i svrha i mjesto i vrijeme i Pomastar pomazanja Svetinje i - pomastar Pomazanika koji će pomazati Svetinju.
Daniel 9,24 - Pomazanje svetinje nad svetinjama - tj da se pomaže najsvetije mjesto!
Čime?
Uljem za pomazanje?Što je značenje pomazanja uljem?
Kako se pripravlja posvećeno ulje za pomazanje?Tko je pomastar pripravljanja ulja pomazanja i tko pomazuje nebseku Svetinju i zašto ?
Pomazanjem je Svetinja postala sveta!Kada i za koju svrhu?
Što god se dotakne pomazanih stvari - postat će sveto.
Tako i svećenik - pomazuje se da bude svet - odvojen samo za službu.Mora li se prije toga budući svećenik - očistiti?!
Krista je pomazao Bog Duhom Svetim i silom : Luka 4,18! Izaija 61,1!Djela 10,38;
Hebrejima 1,9. :- uljem radosti!
Kada je Isus postao Prvosvećenik?
Po redu Melhisedekovom.!
Što su to " nebeske stvari" kojima treba očišćenje, a koje uobličavaju uvjete čovjekovog budućeg života.One su čovjekovim padom u grijeh navukle nešto što traži očišćenje (što to - nešto?).Ako Kristova krv stoji na raspolaganju za očišćenje nebeskih stvari tako se i nebeske stvari moraju pomazati - uljem za Nebeske stvari - uljem za pokretanje rada Svetinje da bi krv mogla biti korištena u Svetinji -Kristom.

more_horiz
abrahame, ti sada kažeš da Krist nije bio čist kada se trebao očistiti...a i kažeš da "Sveti nad svetima" u Daniel 9:24 se govori o Svetinji nad svetinjama, što je moguće točno, no to Daniel možda govori o milenijskom Hramu koji će se uskoro graditi u Jeruzalemu...

more_horiz
Danijele, crni Danijele...
Ti očito ne shvaćaš što je Septuaginta, kad pišeš da je to
kanon biblijskih knjiga novog zavjeta originalno napisanih na grčkom.
Ne, Septuaginta je kanon starog zavjeta, samo je na grčkom, a ne na hebrejskom. Septuaginta je prijevod Starog zavjeta, kužiš? Shvaćaš li da je većina starozavjetnih citata u NZ-u, navođena od strane pisaca NZ-a direktno iz Septuaginte? Stoga, ako ćeš reći da Septuaginta nije nadahnuta zbog toga što je prijevod – tada dobar dio NZ-a nije nadahnut!
Slažeš li se s ovime:

Svetište na Zemlji je po funkciji tip nebeskog Svetišta. Dakle, nebesko Svetište je antitip zemaljskog Svetišta po funkciji, zbog toga što je nebesko Svetište počelo imati svoju funkciju u planu čovjekovog spasenja tek nakon što je zemaljsko Svetište imalo svoju funkciju na Zemlji. Tek nakon Kristovog uznesenja je nebesko Svetište započelo svoj rad, jer je Isus, po funkciji antitip zemaljskog prvosvećenika, ušao u njega. Praznici: pasha, pedesetnica, praznik truba, dan pomirenja i praznik sjenica – također su tipovi Kristovog djelovanja za naše spasenje, zar ne? Slažeš li se dovde?

Svakako da se Kristovom smrću ispunio jedan dio dana pomirenja - onaj žrtveni dio. To Pavao ovdje definitivno naglašava – žrtveni sustav se ispunio na križu. Sve životinjske žrtve su ispunile svoj smisao na križu. Ali drugi dijelovi praznika se odvijaju po redu u planu spasenja: umro je na pashu, Duh se izlio na pedesetnicu, praznik truba (dan s kojim je počela priprema za deseti dan – dan pomirenja, tj. očišćenja i trenutak za samoispitivanje i pokajanje – Židovi i danas nazivaju ovih 10 dana «dani pokajanja») je bio 1844. godine, a praznik sjenica (vrijeme radosti i zahvalnosti nakon očišćenja od svih grijeha) je budućnost. OK? [/size]
Dakle, svojom krvi, a ne krvlju životinja, Krist je ušao u nebesko Svetište, da bi tamo započeo službu za dovršetak ostvarenja plana našeg spasenja (u Hebrejima 7:25 vidimo da je riječ o dnevnoj, a ne godišnjoj službi i zbog toga to još nije dan pomirenja). Kao što je Mojsije posvetio zemaljsko Svetište prije nego što je prvosvećenik započeo u njemu službu, isto tako je i Krist posvetio nebesko Svetište svojim ulaskom u njega, a to posvećenje On nije učinio krvlju životinja, nego vlastitom krvlju. U Hebrejima 9. poglavlju je jasno da se govori o posvećenju nebeskog svetišta, jer zašto bi se inače u istom poglavlju spominjalo posvećenje zemaljskog Svetišta u tom kontekstu i zašto bi Pavao koristio upravo te izraze? Međutim, htio sam naglasiti da Krist nije svojim ulaskom u Svetište odmah započeo dan pomirenja. Budući da je nebesko Svetište antitip zemaljskog, sve se odvija po redu, kao i u zemaljskom Svetištu.

E sad, što se tiče dana pomirenja...

Dan pomirenja sadrži u sebi puno više elemenata, nego samo smrt jarca. To moraš shvatiti. Prema Bibliji nam je jasno da je Kristova smrt antitip smrti jarca u danu pomirenja. Međutim, u danu pomirenja imamo i elemente suda, čišćenja Božjeg vjernog naroda od grijeha (tj. konačno i potpuno oslobađanje istog od osude grijeha), čišćenje Svetišta od svih grijeha i stavljanje svih grijeha na jarca Azazela i protjerivanje istog u pustinju. Međutim, do sada je završeno samo ovo prvo - žrtva za grijeh je zaklana (Isus je dao život na križu). Što se tiče suda, na osnovu Daniela 7-9 poglavlja, možemo izračunati da je tzv. «istražni sud» započeo 1844. godine. Ovaj zaključak nije u sukobu s ostatkom Biblije. Mogli bismo čak otvoriti temu specijalno za «istražni sud u Bibliji», da ti pokažem da se kroz cijelu Bibliju u mnogo momenata provlači ova ideja i ovakav Božji način djelovanja. Upravo u Hebrejima 9. i 10. poglavlju možemo lijepo vidjeti da je riječ o sudu, i to istražnom sudu, i to da će se suditi Božjem narodu, a sud se smješta u budućnost od tog vremena, dakle od 1. stoljeća (Hebrejima 9:27, 10:25-30).

Kad čitamo Hebrejima o Kristovom djelu 1. stoljeća, je li riječ o danu pomirenja? Ne! Čitamo o službi u Svetinji, prvom odjeljenju (Hebrejima 7:25) – «da se može moliti, posredovati» - dnevna služba! U 9. poglavlju, ukazujući na budućnost, Pavao ukazuje na sud koji će doći (9:27) – «a potom sud»! Sud je budućnost od ovog vremena. Za mene je Hebrejima 10:25 poprilično jak tekst – približava se dan suda! Toliko se spominje ovaj dan koji se približava... (ovo je pisano u 1. stoljeću, to moramo imati na umu...). Moguće je, i čak sigurno, da Pavao ovdje govori o danu pomirenja koji je još uvijek budućnost, jer je dan pomirenja povezan s ovim sudom, koji je budućnost. Još jedan dokaz za ovo su retci koji slijede: 26-28 - ovdje je opis suda iz koje perspektive? «strašno čekanje suda...» Pavao spominje sud u Mojsijevo vrijeme, to je prošlost, ali to vidi kao tip budućeg suda. Kakav je to sud? «Oganj koji će pojesti one koji se suprote»? Izvršni sud? Da, ali što još? «Svjedočanstvo dva ili tri svjedoka» - kakav je to sud? Istražni, imamo istražni proces, a tek onda dolazi osuda i onda kazna. Hebrejima poslanica jasno naučava da je to budući sud koji se sastoji od istražne i izvršne faze. Kome će se suditi? Neki kažu da Božji narod nikad nije predmet suda. Ali pogledaj 30. redak – «Gospod će suditi narodu svojemu» (vidi 5. Mojsijeva 32:36, Psalam 50:4)! Onima koji sve rade u Njegovo ime! Bog će suditi onima koji se deklariraju kao Njegov narod! Da se razumijemo, ja nikad nisam bio slijepi vjernik Adventističke crkve, nego sam pokušavao shvatiti što točno Biblija naučava. Nakon dosta istraživanja, mogu reći da u poslanici Hebrejima vidim istu poruku kao što je adventistička. Dan pomirenja (yom kippur) i istražni sud u Hebrejima poslanici još su uvijek budućnost, a isto tako i izvršni sud.

more_horiz
imaš pravo za Septuagintu, ja sam se zaletio...sve ostalo previše objašnjavanja da bi bilo istinito...a pokazati ću zašto....

more_horiz
Daniel je napisao/la:
abrahame, ti sada kažeš da Krist nije bio čist kada se trebao očistiti...a i kažeš da "Sveti nad svetima" u Daniel 9:24 se govori o Svetinji nad svetinjama, što je moguće točno, no to Daniel možda govori o milenijskom Hramu koji će se uskoro graditi u Jeruzalemu...

Pomazanik:
Kada je Krist prošao kroz nebeska vrata bio je ustoličen uz obožavanja anđela.Čim je ovaj obred bio završen, Sveti je Duh sišao na učenike i Krist je bio proslavljen slavom koju je oduvijek imao kod Oca.
Izlijevanje Duha na Pedesetnicu bila je nebeska poruka da je Otkupiteljevo ustoličenje završeno.U skladu sa svojim obećanjem poslao je s neba Svetoga Duha na svoje sljedbenike kao jamstvo da je kao Svećenik i Kralj primio svaku vlast i na Nebu i na Zemlji i da je pomazanik svoga naroda.
Ponovo: Krist je nakon uzašašća ušao u Nebesku svetinju - u prvo odjeljenje noseći grijehe svijeta i tamo ih je ostavio - kako ih je ponio i kako ih je ostavio?
Da se podsjetimo -
Krist je svojom svetošću osudio grijeh za grijeh u tijelu svojom poslušnošću dovršio osudu na križu gdje je umirući - ljubavlju uzeo grijehe svijeta - podnoseći osudu mjesto nas - smrću dovršio osudu grijha ..uskrsnuvši Duhom u tijelu duhovnome odnijevši uznesenjem mesijanski original - zapis grijeha svijeta sa križa kao knjigu u Nebesku svetinju.Kako je svijet Bogom položio ruke na Isusa - na svoju žrtvu - čija mesijanska krv po Kristovoj smrti otvara Svetinju- Isus odnosi sobom predpotopne i poslijepotopne grijehe u Svetinju - On: čist od početka - nije mu trebalo očišćenja jer je svetošću svojom napunio Srce Duhom - uljem pomazanja Nebeske svetinje - jer je bio gospodar Svetinje-
pripravljajući je za svoju službu Daniel 9,24; 9,27.Grijesi svijeta upisani u Njega kao u knjigu..
nisu onečistili Krista -Velikog Svećenika.Nosivši oplećak - nosio je zapis o svome narodu..Koja je svrha ovog zapisa grijeha...?Osamnaest stoljeća
obavljao je Krist-Svećenik službu zastupanja krvi za pokajane griješnike, pribavljala im oproštenje i primanje kod Oca, ali njihovi su grijesi ostali još uvijek zapisani u Nebeskim knjigama -/Daniel 7,10 :"....sud sjede knjige se otvoriše "-na osnovu mesijanskog originala u Kristu..Svaki svećenik zna za grijehe svoga naroda, posebno, još daleko više, savršeno, poznaje Krist Duhom Svetim grijehe svoga naroda, po Duhu Svetom , jer Duh Sveti osvjedočava svijet za grijeh , sud, pravdu...poznaje svakoga pojedinca, jer je grijeh sviju bio pribijen u Kristu na križ .Kao što su u staro vrijeme grijesi naroda bili vjerom prenošeni prvo na žrtvu za grijeh i zatim njenom krvlju, simbolično, u zemaljskub svetinju, tako su u Novom zavjetu grijesi onih koji se kaju vjerom preneseni na Krista i njime - stvarno u Nebesku svetinju.Kao što je u slici očišćenja zemaljske svetinje izvršeno uklanjanjem grijeha koji su skrnavili svetinju, tako mora biti izvršeno i stvarno očišćenje Nebeske svetinje - Hebrejima 9,22.23-odstranjenjem ili brisanjem grijeha koji su tamo zapisani..Prije nego se to izvrši potrebno je ispitati knjige kako bi se utvrdilo tko je pokajanjem i vjerom u Krista stekao pravo blagodati očišćenja..Kada Krist na kraju svoje službe bude svojom krvlju odstranio grijehe svoga naroda iz Nebeske svetinje, položiće ih na sotonu , koji po izvršenju suda mora snositi konačnu kaznu.Jarac za grijeh bio je odveden u u pustinju da se više nikada ne vrati.Tako će sotona zauvijek biti odstranjen - uništen u konaćnom uništenju grijeha i griješnika.Dolazak Krista kao našeg Prvosvećenika u Svetinju nad svetinjom da očisti svetinju, predskazan je u Danilu 8,14; 7,13.

Zadnja promjena: ; pet 02 vel 2007, 20:46; ukupno mijenjano 3 put/a.

more_horiz
daj biblijsku podlogu toga...

more_horiz
misliš abrahame da grijesi svijeta nisu onečistili Krista kao jarca azazela koji je nosio grijehe izraela? i objasni mi molim te zašto postoji Zavjesa između Svetinje nad svetinjima i Svetinja i da li to postoji na Nebu....

more_horiz
Daniel je napisao/la:
misliš abrahame da grijesi svijeta nisu onečistili Krista kao jarca azazela koji je nosio grijehe izraela? i objasni mi molim te zašto postoji Zavjesa između Svetinje nad svetinjima i Svetinja i da li to postoji na Nebu....

Ne nisu ga onečistili.. zato i postoji Svetinja da se na nju prenese krivica i odgovornost onoga koji se kaje tako što Prvosvećenik - Krist preuzeti grijeh i odgovornost prenosi na svetinju - On to može jer je svoje svladavanje grijeha dovršio smrću mjesto nas.Ima li zavjese ili nema?
Sada , zavjesa je ispunil svoju funkciju-sada je više nema u toj funkciji.
Ona je postojala do 1844..Na nebu postoji hram u kojoj Krist obavlja službu..Sutra ću Ti navesti sve stihove iz Otkrivenja ..

more_horiz
abrahame moj, ne moraš se truditi nepotrebno....

pitam sam te zašto je postojala Zavjesa na Nebu kada znamo da Zavjesa predstavlja samog Krista! i da je ta Zavjesa rasparana u Hramu kao simbolika da je otvoreni sad Put u Nebo (Svetinja nad svetinjama)...

evo sva 3 Hrama:

http://www.sacred-texts.com/chr/tbr/img/03700.jpg

more_horiz
Daniel je napisao/la:
abrahame moj, ne moraš se truditi nepotrebno....

pitam sam te zašto je postojala Zavjesa na Nebu kada znamo da Zavjesa predstavlja samog Krista! i da je ta Zavjesa rasparana u Hramu kao simbolika da je otvoreni sad Put u Nebo (Svetinja nad svetinjama)...

evo sva 3 Hrama:

[url=http://www.sacred-texts.com/chr/tbr/img/03700.jpg
http://www.sacred-texts.com/chr/tbr/img/03700.jpg[/quote[/url]]
Simboli su našli svoje ostvarenje u smrti Isusovoj.Stvarno razdiranje zemaljske zavjese pred svetinjom nad svetinjama - to je ukaz o slobodnom putu kroz Kristovu krv ka Bogu ali kroz ostvarenje zavjese -Krista.Kršćani nisu prije 1844 mogli uči u drugi dio svetinje stvarno - kroz ostvarenje zavjese -Krista , jer Krist - ostvarenje zavjese nije prešao u drugi dio svetinje, tj nije započeo do tada službu pomirenja - istražni sud.Ostvarenje novog i živog puta ima dva dijela , mi se nalazimo stvarno u vremenu drugog dijela - u hramu ako smo u ostvarenju zavjese tj. u Kristu ušli Njegovom krvi .Mi prije 1844 nismo mogli ući u hram ispred Krista - ispred ostvarene zavjese već samo do Krista i ići za Kristom..Kao što danas možemo gledati u prvi dio u Duhu , mi stvarno u prvom dijelu - u svetinji prvog odjeljenja nemamo što tražiti jer je tamo završen posao..U drugi dio svetinje , u svetinju nad svetinjom ušli smo ostvarenjem zavjese - Kristom, Duhom putem novim i živim , vjerom..U stvarnosti Nebeske svetinje dok je Krist bio na zemlji zavjesa zemaljske svetinje još je uvijek postojala iako svećenici nisu ukazivali da je Krist - živa zavjesa među njima, nisu propovijedali istinu o Kristovom drugom dolasku, nisu propovijedali mesijansku originalnu zavjesu, nisu ukazivali na vrijeme očišćenja Nebeske svetinje što su trebali činiti a nisu.Mi danas možemo stvarno gledati slavu prijestolja milosti - otvoren je put svima koji prime ostvarenje zavjese Krista kao žrtvu izmirenja i ispaštanja za grijeh i ako Njegovim posredovanjem stupimo u zavjetni odnos sa Bogom.Zaslugom Njegove krvi, neprijateljstvo između Boga i čovjeka je zbrisano u Kristu.To je prava euharistija da možemo vjerom imati učešća u živom kruhu.Stvarna zavjesa Nebeskog hrama -Krist- visila je na križu i otvorila se kada je uzviknula : "Svrši se" Današnja Nebeska zavjesa - duhovno tijelo Isusa Krista, mesijansko tijelo slave Duhom Svetim vodi svoj narod na zemlji u objavi slobode Isusa Krista - opomeni Triju anđela...

more_horiz
ali ovo što ti navodiš nema nikakve biblijske potpore...

more_horiz
<BLOCKQUOTE>
Daniel je napisao/la:
ali ovo što ti navodiš nema nikakve biblijske potpore...

Ajd prostudiraj malo.</BLOCKQUOTE>

more_horiz
[quote="Daniel"]abrahame moj, ne moraš se truditi nepotrebno....

evo sva 3 Hrama:
---------------------------------

Postoji samo jedan Nebeski hram - hram u kojem Krist obnaša sadašnju službu - Službu Dana pomirenja.
Taj hram je služio kao original za zemaljsku svetinju..u kojoj je služba ukazivala na čišćenje i sud.
Pogledaj i pročitaj :
htpp://www.sacred-texts.com/chr/gc/index.htm
poglavlje 27

more_horiz
Pročitati:
http://www.sacred-texts.com/chr/gc/index.htm
glava 27

more_horiz
hvala, sada vidim izvor toga učenja...