Aladin je napisao/la: Evo posle dve godine odsustva malo da se javim ponovo. Puno je rečeno na ovu temu, pa će moda moje reči biti kao kap u okeanu. Ali nekada za neke male organizme svaka kapljica je bitna. Zaista nit nedelja niti subota nije ono to prema Pismu novozavetni Hrićanin treba da slavi. Reč "Bog" znači "Objekat slavlejnja-proslavljanja", a i sam Bog je rekao: "Ja sam Gospod i ja druge svoje slave neću datiti nikome". Dakle, slaviti ma koji dan nema nikakvog smisla. U SZ Izrael je drao abat u subotu, jer je to govorilo o dolazećem Počinku koje tek treba da nastupi u Mesijanskoj eri (to je NZ) kada je na Gospod Svojom rtvom otvorio novu eru Svetog Duha, to je počelo na dan Pedeseti-Pentekost. Nova era, je konačno omogućila ljudima da uđu u pravi počinak - to je ustvari KRTENJE SVETIM DUHOM, to je takođe u Pismu nazvano BOIJI PEČAT. Tako da je sutina Hrićanskog ivota i iskustva UĆI U DUH a NE ući u dan. Znam da to neće razumeti ljudi koji pokuavaju da ive u svetlu nekog prethodnog vremena, ali ipak postoje i oni koji će razumeti. Oni koji mogu čuti glas DUHA u svakom vremenu su jedini oni koji i imaju DUHA u tom dobu. Hrićanstvo je prelazak sa obreda, dana, ceremonija i rituala (to je sve senka budućih dobara Hebrejiam 10.) prelazak na sutinu Boije volje, Boijeg plana, i Boije prirode. Biti novo stovrenje u Hristu Isusu prevazilaze sve to jdan religiozni i teoloki um moe i da zamislli, a koliko malo ljudi je danas u Duhu Gospodnjem govori prorotvo naeg Gospoda Isusa o naem vremenu u Luki 17, gde se kae da će u naem vremenu biti kao u vreme Nojevo i kao u vrme Lotovo; to ne znači nita drugo nego da će to biti NEZAMISLIVO OGROMNA MANJINA koja je hodati u Duhu u ovom vremenu, to je ustvari PRAVI POČINAK, ono to je na Gospod rekao u Jovanu 4, Samarjanki: Dolazi vreme, i već je nastalo, kada će Boga slaviti u Duhu i u Istini. Dakle, nae doba, je to se tiče masovnosti, odnosno brojnosti onih koji hodaju u Duhu, prema prorotvu Biblije, najgore doba u istoriji NZ. Ali je to za one koji hode u Duhu, ovo najslavnije vreme jer se nalazimo u vrmenu Uznesenja NZ crkve kada će se konačno ispuniti prorotvo apostola Pavla: 1Sol 4:15-17: Jer vam ovo kazujemo riječju Gospodnjom da mi koji ivimo i ostanemo za dolazak Gospodnji, nećemo preteći onijeh koji su pomrli. Jer će sam Gospod sa zapovijeću, s glasom aranđelovijem, i s trubom Boijom sići s neba; i mrtvi u Hristu vaskrsnuće najprije; A potom mi ivi koji smo ostali, zajedno s njima bićemo uzeti u oblake na susret Gospodu na nebo, i tako ćemo svagda s Gospodom biti.
To je jedini dan na koji verniku danas treba da bude usmeren pogled!
Pozdrav Aladine lijepo je da si ponovo sa nama.
To je jedini dan na koji verniku danas treba da bude usmeren pogled!
S ovim se slazema i dodala bi, za taj dan treba biti i spreman,jer smrcu moze svakog casa doci.
Nova era, je konačno omogućila ljudima da uđu u pravi počinak - to je ustvari KRTENJE SVETIM DUHOM,
Sto je bilo s DUHOM do tada?
Milostivi Tvorac, poslije est dana stvaranja, odmarao se sedmoga dana i za sve ljude uspostavio Subotu kao uspomenu na stvaranje. Četvrta zapovjest Bojeg nepromjenjivog Zakona zahtjeva svetkovanje ovog sedmog dana, Subote, kao dana od odmora, oboavanja i slube u skladu sa učenjem i ivotom Isusa, Gospodara od Subote. Subota je dan divnog zajednitva sa Bogom i nas međusobno. Ona je simbol naeg spasenja u Kristu, znak naeg posvećenja, znak nae vjernosti i preduvjet nae vječne budućnosti u Bojem kraljevstvu. Subota je Boji vječni znak Njegovog vječnog zavjeta između Njega i Njegovog naroda. Radosno svetkovanje ovog svetog vremena od večeri do večeri, od Sunčevog zalaska do zalaska, je svetkovanje Bojeg stvaralačkog i otkupiteljskog djela. (Postanak 2,1-3; Izlazak 20,8-11; Luka 4,16; Izaija 56,5.6; 58,13.14; Matej 12,1-12; Izlazak 31,13-17; Ezehijel 20,12.20; Pononljeni zakon 5,12-15; Hebrejima 4,1-11; Levitski zakonik 23,32; Marko 1,32)
1 Onda Bog izgovori sve ove riječi:
2 Ja sam Jahve, Bog tvoj, koji sam te izveo iz zemlje egipatske, iz kuće ropstva.
3 Nemoj imati drugih bogova uz mene.
4 Ne pravi sebi lika ni obličja bilo čega to je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodama pod zemljom.
5 Ne klanjaj im se niti im slui. Jer ja, Jahve, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran. Kanjavam grijeh otaca - onih koji me mrze - na djeci do trećeg i četvrtog koljena,
6 a iskazujem milosrđe tisućama koji me ljube i vre moje zapovijedi.
7 Ne uzimaj uzalud imena Jahve, Boga svoga, jer Jahve ne oprata onome koji uzalud izgovara ime njegovo.
8 Sjeti se da svetkuje dan subotni.
9 est dana radi i obavljaj sav svoj posao.
10 A sedmoga je dana subota, počinak posvećen Jahvi, Bogu tvojemu. Tada nikakva posla nemoj raditi: ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni slukinja tvoja, ni ivina tvoja, niti doljak koji se nađe unutar tvojih vrata. 11 Ta i Jahve je est dana stvarao nebo, zemlju i more i sve to je u njima, a sedmoga je dana počinuo. Stoga je Jahve blagoslovio i posvetio dan subotni. 12 Potuj oca svoga i majku svoju da imadne dug ivot na zemlji koju ti da Jahve, Bog tvoj.
13 Ne ubij!
14 Ne učini preljuba!
15 Ne ukradi!
16 Ne svjedoči lano na blinjega svoga!
17 Ne poeli kuće blinjega svoga! Ne poeli ene blinjega svoga; ni sluge njegova, ni slukinje njegove, ni vola njegova, ni magarca njegova, niti ita to je blinjega tvoga!"
A sedmoga je dana subota, počinak posvećen Jahvi, Bogu tvojemu. Tada nikakva posla nemoj raditi: ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni slukinja tvoja, ni ivina tvoja, niti doljak koji se nađe unutar tvojih vrata. 11 Ta i Jahve je est dana stvarao nebo, zemlju i more i sve to je u njima, a sedmoga je dana počinuo. Stoga je Jahve blagoslovio i posvetio dan subotni.
Ovdje ne prepoznajem Aladin tvoju analizu,nego jasno i glasno stoji,tko i sto je.