Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Mariologija

power_settings_newLogin to reply
+45
10
servus dei
jakob
Surrealist
Medeni
pavao
apostol
Istina
emanuel
Caesar
Peaceful_warior
ILIJA
moki72
tomahowk1
mikic
Trešnja
Djuro Djuric
Češljugar
gideon
Tomasso
forestsilvy
Stena
dominik
Totus Tuus
cubela
bolna
No Nick
kon
Darko
Sinke
Mistagog
Justin
Živac
braslav
Wiklif
Spart
Izrail
laodikejac
hrvoje hrki
Daniel
Ruta
Mali princ
samaritanka
mirjam
kainos
49 posters

descriptionMariologija - Page 52 EmptyRe: Mariologija

more_horiz
Domenika je napisao/la:
...Ugodno je i Istinito, tvoje pisanje,
brate haime...ćuvala te Presveta Bogorodica...!!

Molim vas ne trolajte temu.....ovakve poruke saljite pp.
Ili na teoloskoj osnovi se ukljucite u dijalog,ovako zastirate vrijedne tekstove.Trudite se voditi dijalog prema dokumentima o etici i internetu i smislu dijaloga izmedju razlizitih denominacija.

more_horiz
Uzalud nam trud svirači.
Ja nigdje ne poričem crkvenost RKC, ali što ti ne možeš podnijeti da istina postoji i drugdje. Žao mi je.
Ispada da se Kristova intervencija u ljudima koji nisu dio RKC i svjedočanstva koja postoje među njima nisu uopće istinita.
Jer kada bi Kristov Duh bio prisutan i među njima,onda tvoja teza o RKC kao jedinoj s puninom ne bi stajala.
Ako je punina jedino u RKC kako to da ljudi puninu s Kristom dožive izvan RKC?

Ja nemam neugodnih iskustava sa RKC. Dapače. Oni pojedinci koji su činili, i dalje čine svašta, samo dokazuju da Krist djeluje svugdje a ne samo u RKC.

Nazvali nešto REDOVIMA ili DENOMINACIJOM što je bitno kako što nazivamo? Kako Franjevci slijede svojeg začetnika tako Bedeniktici svojeg i slično. Između denominacija, protestantskim, postoji slična podjela.
A glede sukoba. Pa, eto, službeni kler i franjevci.

Crkvu ne čine samo svećenici, nego svi krštenici.
Eto, tako možeš reći da je RKC obranila Hrvatsku u domovinskom ratu. A i ja sam je obranio, iako nisam RKC.
Milim da ti je ova izjava vrlo neprimjerena.

Crkvu je neprekidno potrebno obnavljati, a šta je u drugim zajednicama bolja situacija? a zašto preskačeš tolike pozitivne primjere?

Preskačem tolike pozitivne primjere. Vjerojatno misliš na pozitivne primjere u RKC? Ne preskačem ih, dapače par puta sam rekao da ima vrlo pozitivnih svećenika. No, ne misliš da li da ti pitanje nije umjesno? Ja bih trebao nabrajati pozitivne primjere RKC, a u isto vrijeme ti meni negiraš puninu.

točno, no gdje je punina istine, nemože biti tisuće istina, postojanje Crkve je njegova volja, to je Crkva i dokazala, na naravne i nadnaravne načine.

O kojih tisuću istina ti neprestano govoriš. Jasno da je jedna istina. Jedna Crkva. Samo ti tu Crkvu ne vidiš izvan RKC.
Recimo, kada je RKC gadno zastranila pa počela prodavati oproste grijeha (dakako nije cijela RKC zastranila, nego "samo" Kristov namjesnik) ne misliš li da je Bog podigao neke ljude koji su djelovali u toj Jednoj i Jedinstvenoj Crkvi (mislim na poznate "protestantske" likove povijesti) pa je Bog kroz njih intervenirao da se RKC vrati na pravi put?

Biblija tvrdi suprotno, njezin "da" gabrijelu omogućio je utjelovljenje i spasenje.

Biblija govori i o Pavlovom "da" Bogu, pa nigdje ne postoje tolika svetišta Pavlu. Kao što se Isus po Mariji rodio, tako su se mnogi "rodili" po Pavlovom propovijedanju i njegovoj smrti na kraju. No tko je taj Pavao uopće?

more_horiz
postoji. garantiram ti životom i čašću. neka me Bog prokune, ako ne postoji, i ako se u KC ne nalazi punina istine.

Zanimljivo je tvoje zalaganje za postojanje čistilišta.
Tvoja grancija za stvari koje nismo vidjeli, jednaka je onoj mojoj. Ništavna.
Ali je još uvijek zanimljivo tvoje zaklinjanje za to.
Strašno.

nije i to sam sam dokazao na jednom postu, ako nije na ovom forumu, napisat ću ponovno.ako nije valjano, otkuda tolike milosti ljudima kroz povijest, tolika svjedočanstva kršćanskog života?

Ako ti nije teško, reci gdje si pisao ili napiši opet.

more_horiz
[quote="lapillus"]

Uzalud nam trud svirači.
Ja nigdje ne poričem crkvenost RKC, ali što ti ne možeš podnijeti da istina postoji i drugdje. Žao mi je.
Ispada da se Kristova intervencija u ljudima koji nisu dio RKC i svjedočanstva koja postoje među njima nisu uopće istinita.
Jer kada bi Kristov Duh bio prisutan i među njima,onda tvoja teza o RKC kao jedinoj s puninom ne bi stajala.
Ako je punina jedino u RKC kako to da ljudi puninu s Kristom dožive izvan RKC?

Ja nemam neugodnih iskustava sa RKC. Dapače. Oni pojedinci koji su činili, i dalje čine svašta, samo dokazuju da Krist djeluje svugdje a ne samo u RKC.

e, ovo je već iskrivljavanje mojih riječi, i uvredljivo, i provokacija. vrati se natrag na moje postove i vidjet ćeš da sam izričito napisao da je i katolički i moj stav da Krist djeluje svugdje i da mi nikome ne odričemo kršćanstvo. nemoj podmetati, ako ti ne razlikuješ pojmove, to je dugo, ali nemoj podmetati, nego argumentirano odgovaraj

Nazvali nešto REDOVIMA ili DENOMINACIJOM što je bitno kako što nazivamo? Kako Franjevci slijede svojeg začetnika tako Bedeniktici svojeg i slično. Između denominacija, protestantskim, postoji slična podjela.
A glede sukoba. Pa, eto, službeni kler i franjevci.

da bitno je, katolička crkva je unitarna i jedinstvena, a ne rascijepkana u hrpu crkvica. sukobi i trzavice postoje svugdje, bilo ih je itekako i među apostolima, prouči NZ. između klera i franjevaca nema sukoba, jer i najveći dio franjevaca spada u kler, a do lokalnih trzavica dođe svagdje.

Crkvu ne čine samo svećenici, nego svi krštenici.
Eto, tako možeš reći da je RKC obranila Hrvatsku u domovinskom ratu. A i ja sam je obranio, iako nisam RKC.
Milim da ti je ova izjava vrlo neprimjerena.

ne, nego je neprimjereno tvoje trganje mojih riječi iz konteksta i davanje proizvoljnog značenja istima. KC čine svi krštenici, i među njima postoji jednakost, to je teološka i kanonska istina. kad je riječ o obrani europe, govorio sam o križarima i dalekoj prošlosti, ne o domovinskom ratu. ja nigdje nisam ni govorio o domovinskom ratu. nemoj gubiti živce, ako vidiš da nemaš argumenata.

Preskačem tolike pozitivne primjere. Vjerojatno misliš na pozitivne primjere u RKC? Ne preskačem ih, dapače par puta sam rekao da ima vrlo pozitivnih svećenika. No, ne misliš da li da ti pitanje nije umjesno? Ja bih trebao nabrajati pozitivne primjere RKC, a u isto vrijeme ti meni negiraš puninu.

ja tebi ne negiram ni krštenje, ni to da si kršćanin, niti sam ikome to činio, dok se o KC može svašta čitati na ovom forumu. ako smatraš da tvoj oblik kršćanstva jest punina kao sustav nauka, dokaži argumentima.

O kojih tisuću istina ti neprestano govoriš. Jasno da je jedna istina. Jedna Crkva. Samo ti tu Crkvu ne vidiš izvan RKC.
Recimo, kada je RKC gadno zastranila pa počela prodavati oproste grijeha (dakako nije cijela RKC zastranila, nego "samo" Kristov namjesnik) ne misliš li da je Bog podigao neke ljude koji su djelovali u toj Jednoj i Jedinstvenoj Crkvi (mislim na poznate "protestantske" likove povijesti) pa je Bog kroz njih intervenirao da se RKC vrati na pravi put?

o tisućama denominacija sa raznim naučavanjima koje se sve pozivaju na jednu istu bibliju. nije istina da ju ne vidim izvan KC, već sam govorio o raznim načinima pripadnosti Crkvi, kao i crkvenosti, izvan kanonskih granica iste. zašto ignoriraš moja obrazloženja? zastranjenje je bilo samo jednog pape, i to više moralno nego doktrinarno, i nije narušilo bit Crkve.

Biblija govori i o Pavlovom "da" Bogu, pa nigdje ne postoje tolika svetišta Pavlu. Kao što se Isus po Mariji rodio, tako su se mnogi "rodili" po Pavlovom propovijedanju i njegovoj smrti na kraju. No tko je taj Pavao uopće?

to se dvoje ne može promatrati na istoj razini, Marija je bila Bogomajka, i svojim sudjelovanjem omogućila čitavu povijest spasenja, i Pavlov i bilo čiji da. Pavao je bio jedan od apostola koji su gradili na onome što je Marija svojom slobodnom voljom učinila, surađivavši s Bogom.

more_horiz
[quote="lapillus"]

Zanimljivo je tvoje zalaganje za postojanje čistilišta.
Tvoja grancija za stvari koje nismo vidjeli, jednaka je onoj mojoj. Ništavna.
Ali je još uvijek zanimljivo tvoje zaklinjanje za to.
Strašno.

nije strašno. ja sam na nekim drugim mjestima potvrdio argumentima postojanje čistilišta, no ti se na to očito ne osvrćeš, na što sam upozorio i u komentaru tvog prethodnog posta. nije strašno. ja čvrsto vjerujem, i imam za to argumente i osobna osvjedočenja koja sam već spominjao. u čemu je problem? u tome što dosada ni na jednu moju argumentiranu tvrdnju nisi argumentirano odgovorio, pa si u zadnjim postovima postao nervozan?
u temi "teologija" imaš temu krštenje male djece, moj post je zadnji

more_horiz
Ima li svrhe ovo dokazivanje?
Nema.
Evo odlučih prekinuti s ovime. Pozdraviti vas. I koristiti vrijeme za molitvu i svjedočenje Krista onima koji ga ne poznaju.
Lako je nama koji Krista poznaju,i još bitnije, koje Krist poznaje, prebacivati se argumentima, koji mogu i ne moraju biti točni.
Jednog dana ćemo znati. Danas vidimo kao kroz maglu, makoliko mislil, svaki za sebe da imamo istinu i puninu.
Bitno je da nas Krist prepoznaje kao svoju djecu. A sada idemo učiniti narode i pojedince njegovim učenicima.

Haime,hvala na konstruktivnim razmišljanjima i svima ostalima.
Pozdrav do jednog dana u nebu.

more_horiz
lapillus je napisao/la:
Nema.
Evo odlučih prekinuti s ovime. Pozdraviti vas. I koristiti vrijeme za molitvu i svjedočenje Krista onima koji ga ne poznaju.
Lako je nama koji Krista poznaju,i još bitnije, koje Krist poznaje, prebacivati se argumentima, koji mogu i ne moraju biti točni.
Jednog dana ćemo znati. Danas vidimo kao kroz maglu, makoliko mislil, svaki za sebe da imamo istinu i puninu.
Bitno je da nas Krist prepoznaje kao svoju djecu. A sada idemo učiniti narode i pojedince njegovim učenicima.

Lapilluse, ima svrhe dokazivanje jer sve se više i više ljudi koriste internetom.Mladi ljudi će u Europi do 2012 svi biti na internetu.Tendencija je pritisak libealnih partija na mladež filozofijom relativizma kako bi se i mladež zatrovala rezignacijom prema istini, zato je internet u rukama kršćana izvrsno sredstvo ohrabrivanja ljudi za evanđelje jer sve mogu provjeriti u turbulentnim kretanjima svagdašnjice..Zaista je šteta što će veći dio starijih , posebno seoskog stanovništva i zbog naobrazbe i zbog nedostatka tehničkih sredstava, a i zbog navike ne koristiti ni knjigu ostati izvan trenda svjedočenja na internetu koji ne samo što ide od vrata do vrata - nego i od sobe do sobe...i u sitne sate..Svi geldaju kroz maglu, no neki dalje neki se osvrću unatrag..Učiniti narode Kristovim učenicima - ima različite metode , pokušaj još jednom i kombiniraj sa internetom i bez njega..

more_horiz
Evo svratih i očekivao sam neku ovakvu reakciju.

zato je internet u rukama kršćana izvrsno sredstvo ohrabrivanja ljudi za evanđelje

Ako su ovakvi razgovori negacije i negiranja, isključivosti put ohrabrivanja mladih za evanđelje, neka hvala ja ne bih.

Ako ti i ostali smatrate da jeste, ok.
Vi to onda radite na ovaj način, ja ću na drugačiji.
Različiti su putevi i vodstva Gospodinova.

Dokazivanje ima svrhe i tu si u pravu. No mislim da dokazivanje koje dokazuje Krista ljudima ima smisla. Dokazivanje koje se vrši unutar kršćana, nema smisla.

Početak života čovjeka s Kristom je i njegov početak u kojem se naziva kršćaninom.
Je li nakon toga RKC u primatu a ostalli u nisu, jel ispravno ovo ili ono, to nikoga ne spašava od konačne kazne za grijeh. Ali Krist i obraćenje spašava.

Zato, umjesto da upremo snage za to i takvo dokazivanje mi upiremo snage dokazivati tko je nakon obraćenja "ispravniji".

Bilo bi nalijepše i najbolje kada bi se svi mogli naći, moliti se. pjevati i zajedno evangelizirati. Propovjedati Krista raspetoga. Kome na spasenje, kome na probuđenje.

Ali tko zna gdje smo rasijani.
Ili da se dogovorimo pa u zajednicama i župama gdje jesmo potaknemo u zajedničkom dogovoru mlade i zrele kršćane na duhovni rad.
I da se time "hvalimo" kada se skupimo na forumu.

Možda bi tada ohrabrivali ljude za evanđelje.

Ako se tako nešto dogovorimo, bilo bi mi neizmjerno drago.

more_horiz
lapillus je napisao/la:
Nema.

hvala i tebi, Bog te blagoslovio i čuvao! nemoj ništa zamjeriti! svako dobro ti želim!

more_horiz
abraham je napisao/la:

Molim objasnjenje ove medalje:
Mariologija - Page 52 235px-Miraculous_medal

radi se o čudotvornoj medaljici BDM, datoj u 19.st.Katarini Laboure, francuskoj milosrdnici (dotična družba postoji i u nas), koja je cijelog života primala ukazanja, plod jednog ukazanja je i ova medaljica. na temelju medaljice desila su se brojna čudesa, osobiti širitelj toga bijaše sv.Maksimilijan Kolbe. o ovome postoji i knjiga, no trenutno mi nije dostupna; čim mi je pošalju, mogu napisati više.

more_horiz
Dobar dan ! Mene samo zanima jedna stvar! Mi kao kršćani utemeljeni smo na Isusu Kristu i Bibliji kao Božjoj objavi koja je dana ljudima da bi upoznali svoga tvorca , njegovog Sina , moralne zakone i karakter Božje ljubavi koju on ima prema svima nama! Pa mi vi sad recite od orginala pa sve do današnjih izdanja biblije, gdje kada i kako Bog, Krist ili boli koji od patrijarha i proroka su rekli , napisali da se Mariju stavlja na ovaj položaj na kojem je danas i da joj se da funkcija i značenje koje ima u životu mnogih ljudi! Ja sam u svojim rukama imao mnoga izdanja Biblije i nigdje nisam našao takav podatak! Istina ljudi koji su pisali Bibliju su bili grešni ljudi ali su bili potaknuti od Boga dok su pisali riječ! Ako i ima razlika one su nastale kako se mijenjala književnost i jezik na koji su bile prevađane pa imamo taj ljudski faktor koje je uvjetovao eventualne razlike! Biblija je autoritet i svaka druga stvar se njome ne može mjeriti! Meni nije cilj nikoga osuditi meni je samo cilj ako se već vjeruje da se vjeruje ispravno na način koji Bog odobrava a ne da se sad međusobno sablažnjujemo! Kao Biblijsko utemeljenje mojih tvrdnji stavit ću tekst iz Otkrivenja 22 poglavlje stihovi 6-9 te stihove 16-21 : Zatim mi reče: Ove su riječi pouzdane i istinite; Gospodin, Bog koji nadahnjuje proroke, posla svog anđela da pokaže njegovim slugama što se ima uskoro dogoditi. Pazite! Dolazim uskoro! Blago onomu koji vrši proročanske riječi ove knjige! Ja sam, Ivan, ovo čuo i vidio. Pošto sam čuo i vidio, padoh pred noge anđelu koji mi je ovo pokazao, da mu se poklonim. A on mi reče: Pazi! Ne! Ja sam sluga kao i ti i tvoja braća proroci i oni koji vrše riječi ove knjige. Bogu se pokloni!
Ja, Isus, poslah svoga anđela da vam posvjedoči ovo o crkvama. Ja sam Izdanak i potomak Davidov, sjajna zvijezda Danica! Duh i zaručnica vele:Dođi! Tko čuje , neka rekne: Dođi! Tko je žedan, neka dođe; tko želi, neka badava uzme vode života! Ja svakomu koji čuje proročanske riječi ove knjige izjavljujem: Tko ovomu što nadoda, Bog će mu dodati zla opisana u ovoj knjizi; a ako što oduzme od riječi ove proročke knjige, Bog će mu oduzeti njegov dio na stablo života i na Sveti Grad, opisane u ovoj knjizi. Onaj koji ovo jamči izjavljuje: Da, dolazim uskoro! - Amen! Dođi, Gospodine Isuse! Neka milost Gospodina Isusa bude sa svima! Amen.

Bog vas blagoslovio i vodio vaše puteve braćo i sestre u Kristu! pozz

P.S. citirano je idanje izdano od strane Kršćanske Sadašnjosti u Zagrebu 1997 god.

more_horiz
[quote="Mrvek"]

Dobar dan ! Mene samo zanima jedna stvar!

dobar dan!Very Happy

Mi kao kršćani utemeljeni smo na Isusu Kristu i Bibliji kao Božjoj objavi koja je dana ljudima da bi upoznali svoga tvorca , njegovog Sina , moralne zakone i karakter Božje ljubavi koju on ima prema svima nama!

na Kristu da, no morati ćeš nam prvo dokazati da je Biblija Božja objava, i dali je jedini autoritet i tko ju ima ovlast tumačiti.

Pa mi vi sad recite od orginala pa sve do današnjih izdanja biblije, gdje kada i kako Bog, Krist ili boli koji od patrijarha i proroka su rekli , napisali da se Mariju stavlja na ovaj položaj na kojem je danas i da joj se da funkcija i značenje koje ima u životu mnogih ljudi! [/size]Ja sam u svojim rukama imao mnoga izdanja Biblije i nigdje nisam našao takav podatak! Istina ljudi koji su pisali Bibliju su bili grešni ljudi ali su bili potaknuti od Boga dok su pisali riječ! Ako i ima razlika one su nastale kako se mijenjala književnost i jezik na koji su bile prevađane pa imamo taj ljudski faktor koje je uvjetovao eventualne razlike! Biblija je autoritet i svaka druga stvar se njome ne može mjeriti! Meni nije cilj nikoga osuditi meni je samo cilj ako se već vjeruje da se vjeruje ispravno na način koji Bog odobrava a ne da se sad međusobno sablažnjujemo!

preporučujem da pogledaš postove iza po redu, tamo ćeš naći odgovor na pitanja koja si postavio

Kao Biblijsko utemeljenje mojih tvrdnji stavit ću tekst iz Otkrivenja 22 poglavlje stihovi 6-9 te stihove 16-21 : Zatim mi reče: Ove su riječi pouzdane i istinite; Gospodin, Bog koji nadahnjuje proroke, posla svog anđela da pokaže njegovim slugama što se ima uskoro dogoditi. Pazite! Dolazim uskoro! Blago onomu koji vrši proročanske riječi ove knjige! Ja sam, Ivan, ovo čuo i vidio. Pošto sam čuo i vidio, padoh pred noge anđelu koji mi je ovo pokazao, da mu se poklonim. A on mi reče: Pazi! Ne! Ja sam sluga kao i ti i tvoja braća proroci i oni koji vrše riječi ove knjige. Bogu se pokloni!
Ja, Isus, poslah svoga anđela da vam posvjedoči ovo o crkvama. Ja sam Izdanak i potomak Davidov, sjajna zvijezda Danica! Duh i zaručnica vele:Dođi! Tko čuje , neka rekne: Dođi! Tko je žedan, neka dođe; tko želi, neka badava uzme vode života! Ja svakomu koji čuje proročanske riječi ove knjige izjavljujem: Tko ovomu što nadoda, Bog će mu dodati zla opisana u ovoj knjizi; a ako što oduzme od riječi ove proročke knjige, Bog će mu oduzeti njegov dio na stablo života i na Sveti Grad, opisane u ovoj knjizi. Onaj koji ovo jamči izjavljuje: Da, dolazim uskoro! - Amen! Dođi, Gospodine Isuse! Neka milost Gospodina Isusa bude sa svima! Amen.

izvrsno, a sada nam dokaži da se to odnosi na današnju kanoniziranu Bibliju

Bog vas blagoslovio i vodio vaše puteve braćo i sestre u Kristu! pozz

i tebe također! svako dobro!

more_horiz
Pozdrav Mrvek dobro dosao.....lijepo je sto si se prikljucio diskusiji,ali u cilju drzanja nivoa diskusije na odredjenoj temi,molim te prostudiraj temu od pocetka,kako se nebi ponavljali u obradjenim pitanjima...i kako bi opravdali platvormu foruma,u edukativnoj dimenziji.
To znaci svi mogu pisati o svojoj denominaciji i pitati druge iz druge denominacije uz duzno postivanje sugovornika na prijateljskoj osnovi.

more_horiz
Pa da evo odgovorim Haimu: Kao prvo i prvo da je Biblija Božja objava potvrdio je sam Bog u samoj Bibliji skupa sa Kristom, patrijarsima i prorocima! Ako mi ne vjerujete uzmite pa pročitajte! Bibliju je potvrdila i sama znanost dokazujući postojanost i istinitost lokacija i posljedica događaja navedenih u samoj Bibliji! Kao treće i sami znate da su kršćani kroz stoljeća bili proganjani a Biblije spaljivane! Mnogi su zbog njih i ginuli i mnogi su ih htjeli iskorijeniti te sama činjenica da je uspješno preživjela sve do današnjih dana je jedno ogromno svjedočanstvo o istinitosti i autoritetu same Biblije! Na kraju krajeva sav moralan zakon i temelji cijeloga kršćanstva su unutar Biblije napisani nama za svjedočanstvo! Kao dokaz ću navesti događaj kada je Krist bio kušan u pustinji nakon krštenja! Koja je bila njegova obrana ? Zar nije "Pisano je..." ? Ako se Krist protiv Lucifera borio Božjom objavom(Biblijom) a nama kao kršćanima je Krist primjer što vam još nije jasno? Ako se Krist oslanjao na nju to je meni dovoljno svjedočanstvo i primjer kako i ja trebam raditi. Ponovit ću još jednom da je u Bibliji otkriven Božji karakter u cjelosti i to je jedini način da čovjek koji nije upoznao Boga dođe u spoznaju. A kad pusti Krista da djeluje u njegovom srcu onda će čovjek biti osvjedoćen i imat će svjedočanstvo u suživotu sa Kristom. Isto tako Biblija je napisana da je mogu razumijet i svi i učeni i neuki ljudi i samim time dokazuje da je nadahnuta od Višnjega jer je razumljiva svima koji ju čitaju iskrena srca. A Bibliju kada ju čovjek čita iskrena i otvorena srca , Krist je taj koji ju tumači u srca ljudi! Jer kad čovjek pusti Krista u svoje srca onda su sve njegove nakane od Krista i potaknute jer on ispunjava i nastanuje to srce! U Izaiji lijepo piše: Uza Zakon ! Uza svjedočanstvo! tko ne rekne tako , zoru neće dočekati. Isto tako u 1. Ivanovoj 5 poglavlju 5-12 piše: Tko je pobjednik svijeta, ako nije onaj koji vjeruje da je Isus Sin Božji? To je onaj koji je došao s vodom i krvlju: Isus Krist, ne samo s vodom nego s vodom i krvlju. I Duh je onaj koji ovo svjedoči, jer je Duh istina. Tako troje svjedoči: Duh, voda i krv, i ovo troje se slaže. Ako, dakle, primamo svjedočanstvo ljudi,svjedočanstvo je Božje veće. Ovo je, naime, svjedočanstvo Božje: On je svjedočio o svom Sinu. Tko vjeruje u Sina Božjega, to svjedočanstvo ima u sebi; tko ne vjeruje u Boga, pravi ga lašcem, jer ne vjeruje svjedočanstvu koje Bog daje o svom Sinu. Bog nam je dao život vječni, i taj je život u njegovu Sinu. Tko ima Sina, ima život; tko nema Sina Božjega , nema života.I ovo Božje svjedočanstvo o Sinu je napisano u Bibliji . Nigdje ga drugdje nema ! Kako bih ja znao za njega da nema Riječi koja me uči i po kojoj dobivam smjernice za kvalitetan kršćanski život?

Da zaključim Krist je cijeli svoj život na ovoj zemlji živio po riječi, učio po riječi i sve što o Njemu znamo kao i sav zakon i svjedočanstvo Božje iz riječi znamo , iz Božje objave tj. Biblije! Pa ako sam ja kršćanin, i Krist mi je u srcu, i on je moj uzor po kojemu živim i sam ću čitati i živjeti po riječi kad je i moj spasitelj i otkupitelj to činio! To je za mene dovoljno svjedočanstvo! Pročitajte ju pa ćete vidjeti koliki su blagoslovi u njoj, kakve su to ljepote i koja to snaga u njoj zapisana! Otvorite svoje srce dok je čitate pa ćete vidjeti koliko će vas Bog blagosloviti! Ja imam svoje osobno svjedočanstvo S Bogom isto tako preko Biblije u kojoj sam ga u potpunosti upoznao onakvog kakav je kao i našeg spasitelja Isusa Krista i Duha Svetoga koji čine Sveto Trojstvo! I meni ne treba i ne smije trebati nikakvi ljudski dodaci na nju ! Niti čovječje teologije niti išta jer svi znamo kako završava kad se čovjek ide uplitati u stvari gdje nije na njemu da se upliće i kada ide pomagati Bogu , savršenom biću koji održava cijeli svemir svojoj pojavom dodavajući na njegovu riječ, zakon i svjedočanstvo neka svoja razmišljanja! Sve ovo što sam ja izrekao , što vjerujem i što živim i po čemu živim utemeljeno je u Božjoj objavi, riječi ----Bibliji.Isto tako čitanje njegove riječi će učvrstiti naš odnos sa Bogom i ništa što dolazi od ovog palog svijeta neće taj odnos moći uništiti! Isto tako je i Krist imao zajednicu sa Ocem što kroz riječ , što kroz molitvu! I to je ono što je bitno u životu svakog kršćana! I riječ i molitva će učiniti u našim srcima da imamo osobno svjedočanstvo i iskustvo s Bogom baš kao što ga je imao i naš spasitelj i otkupitelj Isus Krist! Hvala vam što ste me saslušali!Ako ne vjerujete uzmite i čitajte! Obilje vam Božjih blagoslova! Ugodan vam nastavak dana!!!

more_horiz
[quote="Mrvek"]

Pa da evo odgovorim Haimu: Kao prvo i prvo da je Biblija Božja objava potvrdio je sam Bog u samoj Bibliji skupa sa Kristom, patrijarsima i prorocima! Ako mi ne vjerujete uzmite pa pročitajte! Bibliju je potvrdila i sama znanost dokazujući postojanost i istinitost lokacija i posljedica događaja navedenih u samoj Bibliji!

znaš, živimo u vrijeme kad se više apsolutno ništa ne podrazumjeva, i sve ovo treba dokazati, tako da se nigdje u Biblii ne može naći potvrda ovih knjiga u njoj, a i većina njih i ne tvrdi da su Božja objava. točno, mnogo toga je dokazala, ali mnogo i opovrgnula.

Kao treće i sami znate da su kršćani kroz stoljeća bili proganjani a Biblije spaljivane! Mnogi su zbog njih i ginuli i mnogi su ih htjeli iskorijeniti te sama činjenica da je uspješno preživjela sve do današnjih dana je jedno ogromno svjedočanstvo o istinitosti i autoritetu same Biblije!

kršćani su umirali zbog Krista i cjeline svoje vjere, a pošto je europom vladalo kršćanstvo sva stoljeća, Biblija ne samo da nije bila zatirana, nego ju je i Crkva navještala, možda si mislio na nekršćanske zemlje?

Na kraju krajeva sav moralan zakon i temelji cijeloga kršćanstva su unutar Biblije napisani nama za svjedočanstvo!

ima i izvan Biblije puno istine, itekako

Kao dokaz ću navesti događaj kada je Krist bio kušan u pustinji nakon krštenja! Koja je bila njegova obrana ? Zar nije "Pisano je..." ? Ako se Krist protiv Lucifera borio Božjom objavom(Biblijom) a nama kao kršćanima je Krist primjer što vam još nije jasno? Ako se Krist oslanjao na nju to je meni dovoljno svjedočanstvo i primjer kako i ja trebam raditi.

oslanjao na Bibliju? ne nego On je bio autoritet, a Pismo samo svjedočanstvo, a i previdio si da se i sotona borio u toj kušnji Pismom, što jasno govor koliko ono može biti zloupotrijebljeno i da smo po sebi nije nikakva garancija

Ponovit ću još jednom da je u Bibliji otkriven Božji karakter u cjelosti i to je jedini način da čovjek koji nije upoznao Boga dođe u spoznaju.

ima itekako puno načina za spoznaju Boga, dapače mnogi se obrate uglavnom susretom i živim primjerom, ugledajući Boga u živim ljudima i djelu

A kad pusti Krista da djeluje u njegovom srcu onda će čovjek biti osvjedoćen i imat će svjedočanstvo u suživotu sa Kristom. Isto tako Biblija je napisana da je mogu razumijet i svi i učeni i neuki ljudi i samim time dokazuje da je nadahnuta od Višnjega jer je razumljiva svima koji ju čitaju iskrena srca. A Bibliju kada ju čovjek čita iskrena i otvorena srca , Krist je taj koji ju tumači u srca ljudi! Jer kad čovjek pusti Krista u svoje srca onda su sve njegove nakane od Krista i potaknute jer on ispunjava i nastanuje to srce!

naprotiv, Biblija je izuzetno teška knjiga, na to upozorava i Petar, i ne može se tumačiti kako se kome svidi, tome nam svjedoče i današne denominacije kojih ima na tisuće, s raznim naucima, a sve se pozivaju na istu Bibliju

U Izaiji lijepo piše: Uza Zakon ! Uza svjedočanstvo! tko ne rekne tako , zoru neće dočekati. Isto tako u 1. Ivanovoj 5 poglavlju 5-12 piše: Tko je pobjednik svijeta, ako nije onaj koji vjeruje da je Isus Sin Božji? To je onaj koji je došao s vodom i krvlju: Isus Krist, ne samo s vodom nego s vodom i krvlju. I Duh je onaj koji ovo svjedoči, jer je Duh istina. Tako troje svjedoči: Duh, voda i krv, i ovo troje se slaže. Ako, dakle, primamo svjedočanstvo ljudi,svjedočanstvo je Božje veće. Ovo je, naime, svjedočanstvo Božje: On je svjedočio o svom Sinu. Tko vjeruje u Sina Božjega, to svjedočanstvo ima u sebi; tko ne vjeruje u Boga, pravi ga lašcem, jer ne vjeruje svjedočanstvu koje Bog daje o svom Sinu. Bog nam je dao život vječni, i taj je život u njegovu Sinu. Tko ima Sina, ima život; tko nema Sina Božjega , nema života.I ovo Božje svjedočanstvo o Sinu je napisano u Bibliji . Nigdje ga drugdje nema ! Kako bih ja znao za njega da nema Riječi koja me uči i po kojoj dobivam smjernice za kvalitetan kršćanski život?

Riječ da, on je ta riječ, no kako nam je prenesena? samo po Bibliji nije, to nam svjedoči čitava povijest.
Da zaključim Krist je cijeli svoj život na ovoj zemlji živio po riječi, učio po riječi i sve što o Njemu znamo kao i sav zakon i svjedočanstvo Božje iz riječi znamo , iz Božje objave tj. Biblije! Pa ako sam ja kršćanin, i Krist mi je u srcu, i on je moj uzor po kojemu živim i sam ću čitati i živjeti po riječi kad je i moj spasitelj i otkupitelj to činio! To je za mene dovoljno svjedočanstvo! Pročitajte ju pa ćete vidjeti koliki su blagoslovi u njoj, kakve su to ljepote i koja to snaga u njoj zapisana! Otvorite svoje srce dok je čitate pa ćete vidjeti koliko će vas Bog blagosloviti! Ja imam svoje osobno svjedočanstvo S Bogom isto tako preko Biblije u kojoj sam ga u potpunosti upoznao onakvog kakav je kao i našeg spasitelja Isusa Krista i Duha Svetoga koji čine Sveto Trojstvo!

Biblija je vrijednost velika, svakako, no ponavljam čovjek koji traži istinu nemože previdjeti tolike dokaze koji svjedoče da ipak nije "samo Pismo" dostatno.

I meni ne treba i ne smije trebati nikakvi ljudski dodaci na nju ! Niti čovječje teologije niti išta jer svi znamo kako završava kad se čovjek ide uplitati u stvari gdje nije na njemu da se upliće i kada ide pomagati Bogu , savršenom biću koji održava cijeli svemir svojoj pojavom dodavajući na njegovu riječ, zakon i svjedočanstvo neka svoja razmišljanja! Sve ovo što sam ja izrekao , što vjerujem i što živim i po čemu živim utemeljeno je u Božjoj objavi, riječi ----Bibliji.

izvrsno, no nju su sami napisali ljudi, stoljećima dugim procesom, i proizvod je "čovječje teologije". a kršćanska tradicija je božanskog podrijetla. ovo što si napisao je u osnovnim crtama islamsko poimanje, ne kršćansko.

Isto tako čitanje njegove riječi će učvrstiti naš odnos sa Bogom i ništa što dolazi od ovog palog svijeta neće taj odnos moći uništiti! Isto tako je i Krist imao zajednicu sa Ocem što kroz riječ , što kroz molitvu! I to je ono što je bitno u životu svakog kršćana! I riječ i molitva će učiniti u našim srcima da imamo osobno svjedočanstvo i iskustvo s Bogom baš kao što ga je imao i naš spasitelj i otkupitelj Isus Krist! Hvala vam što ste me saslušali!Ako ne vjerujete uzmite i čitajte! Obilje vam Božjih blagoslova! Ugodan vam nastavak dana!!!

istina, ali ne samo riječ i molitva nego čitav život. tkođer i tebi brate! Bog te blagoslovio!Very Happy

more_horiz
Živo me zanima kako ćeš imati život koji prikazuje na Krista ako nisi utemeljen na riječi i ne moliš Boga da učini da se te riječi pretvore u djela u tvojem životu koji će svjedočiti na slavu Božju? Gore u prvoj Ivanovoj je lijepo napisano da bilo kakva sumnja Na Boga je sumnja na Krista jer Bog svjedoči o Kristu! A gdje svjedoči? U Svetome Pismu! Inače kako bi znali da svjedoči? Možemo mi to vidjeti i preko prirode i preko ljudi ali nas to neće održati u kušnjama! Održat će nas temelji U Božjoj i Kristovoj nauci i životu Koji su zapisani U SVETOM PISMU! I da Lucifer je znao Pismo i tumačio ga je na svoj način ali ga sam taj postupak samim time još više osuđuje jer zna pravu isitnu a nažalost je ne može i živjeti jer je on svoj izbor već odabrao za razliku od ljudi koji još uvijek stignu odbaciti svoju sebičnost i samodostatnost te koji mogu pristupiti Riječi onakvoj kakva je od Oca i dana. Jer ako imamo te temelje poznavat ćemo Krista i Krist će boraviti u našem srcu i nijedna nas oluja neće odvojiti od Boga. A SAD OPET ISTO PITANJE NA KOJE MI MUDRO IZBJEGAVAŠ ODGOVORITI Gdje su u Svetom Pismo Bog, Krist, patrijarsi i proroci te apostoli dali bilo kakvu naznaku Marijine funkcije koju ona ima danas u životu mnogih ljudi? U životu mnogih ljudi ima veću funkciju od samog Boga ! evo ti primjer: Kada sam išao u osnovnu školu bio je jedan vjeroučitelj koji je ovako činio: kad god bi dijete reklo nešto prosto ili učinilo nešto loše drugom dijete ovisi o težini prijestupa dao bi mu da izrecitira toliko i toliko Zdravo Marija!! I onda se čudiš što imaš toliko grana unutar samog kršćanstva! Ali što je najgore dijete nije shvatilo što je učinilo i kako to utječe na njega! Ono je samo svoje izrecitiralo i dalje nastavilo biti takvo! Zar je to Božji i Kristov način? Vidiš li koliko ljudska tradicija i samodostatnost uništava sliku Krista u očima drugih ljudi ? Ti i nećeš u Svetom Pismu naći ništa takvoga jer jednostavno ni Bog ni Krist a ni ljudi koji imaju Krista u srcima na takvo nešto ne mogu i neće pomisliti a niti su u prirodi stvari takvi što nam govori Sveto Pismo! A to ti sve govorim iz razloga ako razvodnimo istinu i na nju dodamo svega i svačega ili čak oduzmemo pa što će ostati od našeg Čvrstog oslonca u Kristu? Kakvu će sliku O Kristu imati drugi ljudi oko nas u čijim očima mi predstavljamo Krista? To je naša odgovornost i na to smo pozvani da očuvamo istinu onakvu kakvu nam ju je Bog i dao jer je ona u tom obliku za nas i najbolja. Ili možda hoćeš reći da Savršeni i Svemogući Bog i njegov Sin nisu znali što rade? Želiš li ih možda nećemu poučiti? Zato sam ja postavio ovo pitanje i zato razgovaram sa tobom! Da utvrdimo istinu onakva kakva ona jest i da si međusobno pomognemo i podupiremo se da bi ojačali naše odnose sa Kristom i da bi jednog dana zajedno kroz cijelu vječnost slavili našeg Otkupitelja. Ja se ispričavam ako sam te ičim uvrijedio ili osudio to mi nikako nije bila niti jest namjera i ne želim da se itko od prisutnih na forumu tako i osjeća! ja sam za istinu onakvu kakvu nam ju je Bog i dao! Obilje vam Božjih blagoslova i mir u Isusu Kristu Gospodinu našemu! Ugodan vam nastavak dana.

more_horiz
[quote="Mrvek"]

Živo me zanima kako ćeš imati život koji prikazuje na Krista ako nisi utemeljen na riječi i ne moliš Boga da učini da se te riječi pretvore u djela u tvojem životu koji će svjedočiti na slavu Božju? Gore u prvoj Ivanovoj je lijepo napisano da bilo kakva sumnja Na Boga je sumnja na Krista jer Bog svjedoči o Kristu! A gdje svjedoči? U Svetome Pismu! Inače kako bi znali da svjedoči? Možemo mi to vidjeti i preko prirode i preko ljudi ali nas to neće održati u kušnjama! Održat će nas temelji U Božjoj i Kristovoj nauci i životu Koji su zapisani U SVETOM PISMU!

lijepo kršćansko svjedočanstvo, van svake sumnje, no ipak mi, glede cjeline kršćanskog nauka, propuštaš odgovoriti na neka važna pitanja koja sam postavio. ne možeš postaviti SP kao nekkvu neoborivu tvrdnju, jer cijela povijest ide protiv tebe. da je pismo važno i značajno, stoji, no nije sva istina samo u njemu. puno je toga i u Tradiciji, općenito u Crkvi koja je i stvorila Pismo.

I da Lucifer je znao Pismo i tumačio ga je na svoj način ali ga sam taj postupak samim time još više osuđuje jer zna pravu isitnu a nažalost je ne može i živjeti jer je on svoj izbor već odabrao za razliku od ljudi koji još uvijek stignu odbaciti svoju sebičnost i samodostatnost te koji mogu pristupiti Riječi onakvoj kakva je od Oca i dana. Jer ako imamo te temelje poznavat ćemo Krista i Krist će boraviti u našem srcu i nijedna nas oluja neće odvojiti od Boga.

točno, no nemožeš poreći da i milijuni danas tumače Pismo kako im se svidi, zato imamo na tisuće "istina". od Oca je Riječ dana, no u obliku u kojem ju imamo, ona je djelo ljudi i Boga ravnopravno, posljedica teologije i svoga vremena, prema tome, u današnjem kanonsko-literarnom obliku nije od Oca dano. nesmiješ brkati osobno kršćansko svjedočanstvo i nauk, odnosno sustav.

A SAD OPET ISTO PITANJE NA KOJE MI MUDRO IZBJEGAVAŠ ODGOVORITI Gdje su u Svetom Pismo Bog, Krist, patrijarsi i proroci te apostoli dali bilo kakvu naznaku Marijine funkcije koju ona ima danas u životu mnogih ljudi? U životu mnogih ljudi ima veću funkciju od samog Boga !

ne, nego si ti, nadam se nenamjerno, preskočio redak gdje sam te uputio na ostale postove, gdje ti sve piše o tome. ili želiš da ponovno počnem sve isponova, pa ćeš vidjeti da je katolička mariologija ipak biblijski utemeljena?

evo ti primjer: Kada sam išao u osnovnu školu bio je jedan vjeroučitelj koji je ovako činio: kad god bi dijete reklo nešto prosto ili učinilo nešto loše drugom dijete ovisi o težini prijestupa dao bi mu da izrecitira toliko i toliko Zdravo Marija!! I onda se čudiš što imaš toliko grana unutar samog kršćanstva! Ali što je najgore dijete nije shvatilo što je učinilo i kako to utječe na njega! Ono je samo svoje izrecitiralo i dalje nastavilo biti takvo! Zar je to Božji i Kristov način?

jedan problem: ponavljaš grešku mnogih i brkaš nauk, praksu i pojedinačne propuste kojih će uvijek biti. to je problem toga vjeroučitelja, a ne nauka o mariologiji, toga je vjeroučitelja trebalo sankcionirati, a takvih promašaja ima u svim Crkvama i zajednicama, po toj liniji trebao bi napustiti svaku Crkvu po redu, i ostati kršćanin individualac.

Vidiš li koliko ljudska tradicija i samodostatnost uništava sliku Krista u očima drugih ljudi ? Ti i nećeš u Svetom Pismu naći ništa takvoga jer jednostavno ni Bog ni Krist a ni ljudi koji imaju Krista u srcima na takvo nešto ne mogu i neće pomisliti a niti su u prirodi stvari takvi što nam govori Sveto Pismo!

da samo ovo što si opisao nije tradicija Crkve o kojoj govorimo, nego pojedinačni propusti kojih ima svagdje, a u Pismu ćeš pronaći itekako ljudskih promašaja. ne razumiješ temu.

A to ti sve govorim iz razloga ako razvodnimo istinu i na nju dodamo svega i svačega ili čak oduzmemo pa što će ostati od našeg Čvrstog oslonca u Kristu?

slažem se, ali to se ne odnosi na Tradiciju, odbacivanje nje i Crkve jest odbacivanje dijela istine.

Kakvu će sliku O Kristu imati drugi ljudi oko nas u čijim očima mi predstavljamo Krista? To je naša odgovornost i na to smo pozvani da očuvamo istinu onakvu kakvu nam ju je Bog i dao jer je ona u tom obliku za nas i najbolja. Ili možda hoćeš reći da Savršeni i Svemogući Bog i njegov Sin nisu znali što rade? Želiš li ih možda nećemu poučiti? Zato sam ja postavio ovo pitanje i zato razgovaram sa tobom! Da utvrdimo istinu onakva kakva ona jest i da si međusobno pomognemo i podupiremo se da bi ojačali naše odnose sa Kristom i da bi jednog dana zajedno kroz cijelu vječnost slavili našeg Otkupitelja. Ja se ispričavam ako sam te ičim uvrijedio ili osudio to mi nikako nije bila niti jest namjera i ne želim da se itko od prisutnih na forumu tako i osjeća! ja sam za istinu onakvu kakvu nam ju je Bog i dao! Obilje vam Božjih blagoslova i mir u Isusu Kristu Gospodinu našemu! Ugodan vam nastavak dana.

nisi me uvrijedio, ja ti samo želim ukazati da ne razumiješ neke temeljne pojmove, i da brkaš određene stvari, nemožeš stavljati na isti rang osobno svjedočanstvo, moral i odgovornost, i nauk kao sustav. prava istina jest da mariologija, o kojoj pitaš itekako je biblijski utemeljena, naprotiv, njeno odbacivanje je odbacivanje dijela, i to bitnog, objavljene istine!
u svakom slučeju, drago mi je da si uvjeren kršćanin i da prihvaćaš Krista u svom životu, jer se jedino na tim temeljima može graditi zdrav dijalog!
Bog te blagoslovio! i tebi također!Very Happy Very Happy

more_horiz
Kao prvo meni je Pismo iznad svega! Kao drugo kršćanska tradicija ima svoje utemeljenje u Riječi i samim time ne može biti iznad svojeg temelja! I recimo da mariologija jest utemeljena na Pismu! Molio bih citat gdje je pisano da Marija mora imati uloga u životu kršćanina koju ima danas u životima ljudi i to u velikoj većini! Ništa što nije utemeljeno na riječi ne priznajem iz razloga što u samom pismu piše da sve , s čime god dolazimo u dodir, moramo uzeti i usporediti sa Pismom i ako potvrđuje Pismo ili je u skladu sa čime Pismo govori onda je za nas dobro da čitamo itd, a ako nije da odbacimo jer će nas navesti da skrenemo sa puta istine ali opet i ovo što je po Pismu ne može biti iznad samog Pisma. jer je ono temelj i mjerilo sa kojim uspoređujemo sve drugo. Ja ne dovodim u pitanje tradiciju utemeljenu na Pismu nego onu koja to nije ! Nego koja je rezultat nekih političkih odluka ili drugih povijesno-etičkih utjecaja jer takva tradicija razvodnjuje i uništava istinu i samim time i tradicionalno kršćanstvo koje je utemeljeno na Pismu. A retci kojim bi potvrdio autoritet Pisma u kršćansko životu su: Svo je Pismo Bogom nadahnuto i korisno za učenje, za karanje, za popravljanje, za odgajanje u pravednosti. 2. Timoteju 3:16

A ovo najprije znajte, da se nijedno proročanstvo Pisma ne smije samovoljno tumačiti. Jer nikad nije bilo proročanstvo javljeno po volji čovječjoj, nego su ponukani od Duha Svetoga govorili sveti Božji ljudi. 2.Petrova 1:20,21

Ova Radosna vijest o kraljevstvu navješćivat će se po svemu svijetu za svjedočanstvo svima narodima. Tada istom dolazi svršetak. Matej 24:14

Ja nikad nisam Pismo objašnjavao svojevoljno već sam uspoređivanjem našao najbolji mogući prijevod sa originala i jednostavno citirao i objašnjavao kako je i pisano. A mogu reći da i u mojoj i ostalim denominacijama sam vidio koji kršćane nemaju temelje na Riječi mojim očima; način na koji žive i ponašaju se; te mogu slobodne duše reći da su jedno veliko ruglo Kristu jer njihovo ponašanje ne samo da ne sliči jednom Kristovom predstavniku nego su 10 puta gori od ljudi koji uopće ne vjeruju u Boga ! I to je sve zasluga tradicionalizma bez Riječi i tradicionalizma koji nije utemeljen na Riječi jer kako ti možeš reći da znaš kršćansku tradiciju kada je sama ta tradicija na Riječi i utemeljena!! A Riječ ti nije temelj u životu ? Nego nešto čime se tu i tamo koristiš? Pa zar nije to samovolja u tumačenju riječi??!! Lijep pozdrav! Obilje vam Božjih blagoslova i mir U isusu Kristu Gospodinu našemu.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply