[quote="Mrvek"]
Pa da evo odgovorim Haimu: Kao prvo i prvo da je Biblija Božja objava potvrdio je sam Bog u samoj Bibliji skupa sa Kristom, patrijarsima i prorocima! Ako mi ne vjerujete uzmite pa pročitajte! Bibliju je potvrdila i sama znanost dokazujući postojanost i istinitost lokacija i posljedica događaja navedenih u samoj Bibliji!
znaš, živimo u vrijeme kad se više apsolutno ništa ne podrazumjeva, i sve ovo treba dokazati, tako da se nigdje u Biblii ne može naći potvrda ovih knjiga u njoj, a i većina njih i ne tvrdi da su Božja objava. točno, mnogo toga je dokazala, ali mnogo i opovrgnula.
Kao treće i sami znate da su kršćani kroz stoljeća bili proganjani a Biblije spaljivane! Mnogi su zbog njih i ginuli i mnogi su ih htjeli iskorijeniti te sama činjenica da je uspješno preživjela sve do današnjih dana je jedno ogromno svjedočanstvo o istinitosti i autoritetu same Biblije!
kršćani su umirali zbog Krista i cjeline svoje vjere, a pošto je europom vladalo kršćanstvo sva stoljeća, Biblija ne samo da nije bila zatirana, nego ju je i Crkva navještala, možda si mislio na nekršćanske zemlje?
Na kraju krajeva sav moralan zakon i temelji cijeloga kršćanstva su unutar Biblije napisani nama za svjedočanstvo!
ima i izvan Biblije puno istine, itekako
Kao dokaz ću navesti događaj kada je Krist bio kušan u pustinji nakon krštenja! Koja je bila njegova obrana ? Zar nije "Pisano je..." ? Ako se Krist protiv Lucifera borio Božjom objavom(Biblijom) a nama kao kršćanima je Krist primjer što vam još nije jasno? Ako se Krist oslanjao na nju to je meni dovoljno svjedočanstvo i primjer kako i ja trebam raditi.
oslanjao na Bibliju? ne nego On je bio autoritet, a Pismo samo svjedočanstvo, a i previdio si da se i sotona borio u toj kušnji Pismom, što jasno govor koliko ono može biti zloupotrijebljeno i da smo po sebi nije nikakva garancija
Ponovit ću još jednom da je u Bibliji otkriven Božji karakter u cjelosti i to je jedini način da čovjek koji nije upoznao Boga dođe u spoznaju.
ima itekako puno načina za spoznaju Boga, dapače mnogi se obrate uglavnom susretom i živim primjerom, ugledajući Boga u živim ljudima i djelu
A kad pusti Krista da djeluje u njegovom srcu onda će čovjek biti osvjedoćen i imat će svjedočanstvo u suživotu sa Kristom. Isto tako Biblija je napisana da je mogu razumijet i svi i učeni i neuki ljudi i samim time dokazuje da je nadahnuta od Višnjega jer je razumljiva svima koji ju čitaju iskrena srca. A Bibliju kada ju čovjek čita iskrena i otvorena srca , Krist je taj koji ju tumači u srca ljudi! Jer kad čovjek pusti Krista u svoje srca onda su sve njegove nakane od Krista i potaknute jer on ispunjava i nastanuje to srce!
naprotiv, Biblija je izuzetno teška knjiga, na to upozorava i Petar, i ne može se tumačiti kako se kome svidi, tome nam svjedoče i današne denominacije kojih ima na tisuće, s raznim naucima, a sve se pozivaju na istu Bibliju
U Izaiji lijepo piše: Uza Zakon ! Uza svjedočanstvo! tko ne rekne tako , zoru neće dočekati. Isto tako u 1. Ivanovoj 5 poglavlju 5-12 piše: Tko je pobjednik svijeta, ako nije onaj koji vjeruje da je Isus Sin Božji? To je onaj koji je došao s vodom i krvlju: Isus Krist, ne samo s vodom nego s vodom i krvlju. I Duh je onaj koji ovo svjedoči, jer je Duh istina. Tako troje svjedoči: Duh, voda i krv, i ovo troje se slaže. Ako, dakle, primamo svjedočanstvo ljudi,svjedočanstvo je Božje veće. Ovo je, naime, svjedočanstvo Božje: On je svjedočio o svom Sinu. Tko vjeruje u Sina Božjega, to svjedočanstvo ima u sebi; tko ne vjeruje u Boga, pravi ga lašcem, jer ne vjeruje svjedočanstvu koje Bog daje o svom Sinu. Bog nam je dao život vječni, i taj je život u njegovu Sinu. Tko ima Sina, ima život; tko nema Sina Božjega , nema života.I ovo Božje svjedočanstvo o Sinu je napisano u Bibliji . Nigdje ga drugdje nema ! Kako bih ja znao za njega da nema Riječi koja me uči i po kojoj dobivam smjernice za kvalitetan kršćanski život?
Riječ da, on je ta riječ, no kako nam je prenesena? samo po Bibliji nije, to nam svjedoči čitava povijest.
Da zaključim Krist je cijeli svoj život na ovoj zemlji živio po riječi, učio po riječi i sve što o Njemu znamo kao i sav zakon i svjedočanstvo Božje iz riječi znamo , iz Božje objave tj. Biblije! Pa ako sam ja kršćanin, i Krist mi je u srcu, i on je moj uzor po kojemu živim i sam ću čitati i živjeti po riječi kad je i moj spasitelj i otkupitelj to činio! To je za mene dovoljno svjedočanstvo! Pročitajte ju pa ćete vidjeti koliki su blagoslovi u njoj, kakve su to ljepote i koja to snaga u njoj zapisana! Otvorite svoje srce dok je čitate pa ćete vidjeti koliko će vas Bog blagosloviti! Ja imam svoje osobno svjedočanstvo S Bogom isto tako preko Biblije u kojoj sam ga u potpunosti upoznao onakvog kakav je kao i našeg spasitelja Isusa Krista i Duha Svetoga koji čine Sveto Trojstvo!
Biblija je vrijednost velika, svakako, no ponavljam čovjek koji traži istinu nemože previdjeti tolike dokaze koji svjedoče da ipak nije "samo Pismo" dostatno.
I meni ne treba i ne smije trebati nikakvi ljudski dodaci na nju ! Niti čovječje teologije niti išta jer svi znamo kako završava kad se čovjek ide uplitati u stvari gdje nije na njemu da se upliće i kada ide pomagati Bogu , savršenom biću koji održava cijeli svemir svojoj pojavom dodavajući na njegovu riječ, zakon i svjedočanstvo neka svoja razmišljanja! Sve ovo što sam ja izrekao , što vjerujem i što živim i po čemu živim utemeljeno je u Božjoj objavi, riječi ----Bibliji.
izvrsno, no nju su sami napisali ljudi, stoljećima dugim procesom, i proizvod je "čovječje teologije". a kršćanska tradicija je božanskog podrijetla. ovo što si napisao je u osnovnim crtama islamsko poimanje, ne kršćansko.
Isto tako čitanje njegove riječi će učvrstiti naš odnos sa Bogom i ništa što dolazi od ovog palog svijeta neće taj odnos moći uništiti! Isto tako je i Krist imao zajednicu sa Ocem što kroz riječ , što kroz molitvu! I to je ono što je bitno u životu svakog kršćana! I riječ i molitva će učiniti u našim srcima da imamo osobno svjedočanstvo i iskustvo s Bogom baš kao što ga je imao i naš spasitelj i otkupitelj Isus Krist! Hvala vam što ste me saslušali!Ako ne vjerujete uzmite i čitajte! Obilje vam Božjih blagoslova! Ugodan vam nastavak dana!!!
istina, ali ne samo riječ i molitva nego čitav život. tkođer i tebi brate! Bog te blagoslovio!