Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Mariologija

power_settings_newLogin to reply
+45
10
servus dei
jakob
Surrealist
Medeni
pavao
apostol
Istina
emanuel
Caesar
Peaceful_warior
ILIJA
moki72
tomahowk1
mikic
Trešnja
Djuro Djuric
Češljugar
gideon
Tomasso
forestsilvy
Stena
dominik
Totus Tuus
cubela
bolna
No Nick
kon
Darko
Sinke
Mistagog
Justin
Živac
braslav
Wiklif
Spart
Izrail
laodikejac
hrvoje hrki
Daniel
Ruta
Mali princ
samaritanka
mirjam
kainos
49 posters

descriptionMariologija - Page 51 EmptyRe: Mariologija

more_horiz
servus dei je napisao/la:

Ni za jednu knjigu osim Bibije ne tvrdim da je nepogrešiva,

Po riječi je nastao život,po riječi će biti i oduzet.
Ili što Isus kaže:
istina će vas osloboditi

Volio bi da mi oni što tvrde o nepogrešivosti Biblije objasne ovo:

Je li grob otvoren (Luka 24,2) ili zatvoren kada
su stigle žene/žena (Mat 28,1-2); Koga su vidjele kraj groba? Anđela
(Mat. 28,2) ili mladića (Marko 16,5) ili dva muškarca (Luka 24,4) ili
dva anđela (Ivan 20,11-12); Jesu li ti ljudi ili anđeli bili izvan
(Mat. 28.2) ili unutar grobnice (Marko 16,5, Luka 24,3-4, Ivan
20,11-12).; Stajali (Luka 24,4) ili sjedili (Matej 28,2, Marko 16,5,
Ivan 20,12).; Je li Marija Magdalena prepoznala Isusa kad joj se prvi
puta pojavio? Da (Matt. 28,9). Ne (Ivan 20,14).

more_horiz
Ja haima vrlo cijenim. Pametan je, ima znanje.
Jučer je bilo Tijelovo. Blagdan kada članovi RKC iskazuju svoju vjeru. Od 90% članova RKC u HR koliko ih je iskazalo svoju vjeru po običajima RKC? Jako malo. Za razliku od Božića kada svi ljudu pomahnitaju. To i sama RKC upozorava.
Mislim da iz toga se vidi koliko sami članovi RKC cijene RKC.

doduše, bio je i radni dan, pa mnogi i nisu mogli:D

Ne znam za vas, tebe haime, ali ja sam jako jako puno s ljudima (zbog svojeg posla) i jako puno i često razgovaram o pitanjima vjerovanja i religije. Mnogi članovi RKC su užasnuti ponašanjem RKC i ako je to jedina crkva koja ima kontinuitet, jao se ga narodu. Jer ako je to jedina crkva koja ima puninu, što narod uopće vidi u njoj? Ljudi se zgražaju na kler od papa pa naniže, do lokalnih svećenika.
Ja znam da je RKC svoj kler (mislim i Tridentu) proglasila nastvakom Levitskog svećenstva. No zapitaj se što za to i takvo svećenstvo govori Isus?
Ja ne gazim autoritet RKC jer ga i ona kao institucija ima. Ne dovodim u pitanje i jako jako dobre i vjerne svećenike unutar RKC. Ima ih jako puno. Oni su samozatajni, kakvi i trebaju biti.
Ali ono što više upada u oči narodu je ono što u RKC ne valja i što malo tko istinski vjeruje
.

e sad dolazimo do pravog problema, a to su stvari unutar Crkve prema kojima sam i ja veoma kritičan. stvarno, mnogi svećenici su zatajili, i činjenica je dazbog toga trpe svi. no objektivno, nisu ni svećenici krivi za sve što im se imputira. njima nije lako, često puta moraju balansirati između ideala koji propovijedaju i veoma nezahvalnog naroda. nije ni narod bezgrešan. uostalom tko smo ti ija da sudimo te svećenike? oni koji griješe, dobiti će ono što ih ide. s druge strane, pozitivni primjeri se često prešućuju. ja sam imao itekako loših iskustava u KC, i bio na samom rubu da izađem. no..

U Hrvatskoj je u narod "upisano" da ako si hrvat moraš biti i katolik. Ja iako sam bio na ratištu, a nisam katolik, mogi od časnika do vojnika dovodili su u pitanje moje hrvatstvo. Odakle im to? Pitaj RKC. Ja iako sam u HR doveo mnogo humanitarne pomoći bio sam saumnjiv jer nisam dio RKC i kako mogu biti hrvat?

lapilluse, to je bio rat, u ratu dođe kod ljudi do psihološkog obrambenog mehanizma:nacija vjera, tradicija..tako je to svugdje. oni i sami nisu bili pravi katolici. moramo biti realni.

Ne može netko tko je činio zla i ponašao se prljavo (povijest papa) i dalje tvrditi da ima Duha. Biblija govori da prelčjubnika, lašca i slično se izdvoji od euharistije. Kako taj i dalje može imati "naslijeđe"?

Institucijski može. Duhovno ne može.

može lapilluse, no to ne znači da ćemo i mi slijediti njegov stil života. on će za svoje odgovarati pred Bogom. no poklad vjere i nasljedstvo moraju biti očuvani bez obzira na ljudske promašaje. nisu ni svi pape bili prljavi, a i mnogo je toga prenapuhano. ti pape bili su djeca svoga vremena, krvavog i surovog, lako nama kritizirati iz suvremenog zapadnjačkog društva

Ako i je RKC, kako sebe predstvalja, čuvarica nacionalnog hrvatskog identiteta; jedno pitanje za tebe:
Znaš li tko su Stipan Konzul Istrian i Antun Dalmatin?
Znaš li da su još 1562./63. tiskali prvi Novi zavjet na hrvatskom?
Zašto RKC to taji godinama? Zašto RKC to ignorira?
Ovo ti je jedan u nizu dokaza da RKC više brine za svoju instituciju nego za narod i Duha.

njezin zadatak nije čuvanje nacionalnog identiteta, nego Krist, ovo s nac.identitetom je tako, usput, i toga se treba otarasiti. znam ja tko su oni, vjeruj mi apsolutno nitko to ne taji, to je općepoznata stvar.

jesam li vojnik Kristov ili KC? neka prosudi Bog. ovdje se uglavno raspravlja o KC, o mom odnosu s Kristom me nisi ni pitao ništa, prijatelju..

more_horiz
haim:
doduše, bio je i radni dan, pa mnogi i nisu mogli

lapillus:
nije bio radni dan nego blagdan, slobodan dan.

haim:
uostalom tko smo ti ija da sudimo te svećenike?

ako tako razmišljaš o njima (obično nešto tako kažeš kada nemaš što reći), ja pitam tko smo svi mi na forumu da o ikome i o ičemu sudimo?

haim:
to je bio rat, u ratu dođe kod ljudi do psihološkog obrambenog mehanizma:nacija vjera, tradicija

ako misliš da je tako poimanje hrvata o vjeri i naciji bilo samo u vrijeme rata, onda ne znam gdje živiš. U vrijeme rata je to bilo naglašenije, ali i danas je realno prisutno.

haim:
može lapilluse, no to ne znači da ćemo i mi slijediti njegov stil života. on će za svoje odgovarati pred Bogom. no poklad vjere i nasljedstvo moraju biti očuvani bez obzira na ljudske promašaje. nisu ni svi pape bili prljavi, a i mnogo je toga prenapuhano. ti pape bili su djeca svoga vremena, krvavog i surovog, lako nama kritizirati iz suvremenog zapadnjačkog društva
lapillus:
apsolutno se slažem da će svatko za sebe odgovarati. I dakako da nisu svi pape bili prljavi. No ovdje se radi o naslijeđu. Papa kao institucije je Kristov namjesnik na zemlji. Papa što radi, znači to bi radio i Krist. Ili ti loši pape nisu bili Kristovi, nisu imali Duha Svetog?
Papa ne mogu biti djeca svog vremena jer ako je Kristov namjesnik onda je on van vremena. Isto kao da kažeš da je Krist bio dio samo svojega vremena. Nije bitan čovjek koji obnaša funkciju Pape, nego Duh koji prebiva u njemu i koji ga vodi. Dakle, ne može Kristov Duh u određenom vremenu povijesti "omanuti
".

haim:
njezin zadatak nije čuvanje nacionalnog identiteta, nego Krist, ovo s nac.identitetom je tako, usput, i toga se treba otarasiti. znam ja tko su oni, vjeruj mi apsolutno nitko to ne taji, to je općepoznata stvar

lapillus:
ja znam da njezin zadatak nije očuvanje nacionalnog identiteta. Ali RKC u hrvata se time diči. Kao da je to bitnije od očuvanja vjere.
Ako želiš, mogu ti i dokazati da netko u RKC ipak taji tko su bili ti ljudi i što su za hrvatski narod učinili. Problem je što su bili protestanti, pa eto, nije red da protestanti rade nešto od nacio nalnog interesa hrvata, jer ipak, to je rezervirano za RKC. Tko ima moć, piše povijest.

haim:
jesam li vojnik Kristov ili KC? neka prosudi Bog. ovdje se uglavno raspravlja o KC, o mom odnosu s Kristom me nisi ni pitao ništa, prijatelju..

lapillus:
Iz tvojeg pisanja mogu pročitati da ipak više "navijaš" za RKC nego za prepoznavanje braće i sestara u drugim neRKC vjerskim zajednicama.
Ako sam te povrijedio takvim mojim viđenjem stvari oprosti mi.
Imaš pravo, ništa te nisam pitao o tvojem odnosu s Kristom. I za to ti se iskreno izvinjavam.
Evo, pitam te. Možeš mi i u privatnoj poruci reći ili si negdje već o tome pisao pa me uputi da pročitam.
Zahvaljujem ti unaprijed i još jednom primi moje izvinjenje.

Što se tiče ovog "odlutavanja" od teme, mislim da je korisna jer se bez nekih temeljnih postavki ne može niti govoriti o Mariologiji. Bez obzira jel se neko njoj klanja, smatra je Kraljicom Neba ili kraljicom Hrvata ili je jednostavno poštuje u onoj mijeri u kojoj o njoj piše Biblija, kao što poštuje i sve druge apostole i učenike, službenike Božje.

more_horiz
Haim
njezin zadatak nije čuvanje nacionalnog identiteta, nego Krist, ovo s nac.identitetom je tako, usput, i toga se treba otarasiti. znam ja tko su oni, vjeruj mi apsolutno nitko to ne taji, to je općepoznata stvar.

Malo nespretno izraženo jer :

Kršćanin ne može biti ravnodušan kad je riječ o domovini i nacionalnom identitetu , bio katolik ili denomnacijski krscanin..Jer propovjedace se svim narodima i jezicima...Drugi vatikanski koncil poziva građane da gaje »velikodušnu i vjernu ljubav prema domovini«. Domovina je bitni element ljudskoga razvoja, uvjet duhovnoga i moralnoga života. Domoljublje nije tek puki osjećaj u ljudskome srcu, nego istinska vrlina.No u jednoj domovini postoje više nacija..
Domovina treba biti čimbenik mira, tj. čimbenik približavanja ljudi unatoč rasnim i jezičnim razlikama. Izričući jednako dostojanstvo svih ljudi, »svaka nacija ima zadaću obogatiti ljudsku obitelj svojom kulturnom baštinom«.
Kršćanstvo ima svoju ulogu u ujedinjenju ljudskoga roda, a kršćani trebaju toga biti svjesni. I Drugi vatikanski koncil podsjeća na poslanje Crkve koja »hoda zajedno s čitavim čovječanstvom i sa svijetom proživljava istu zemaljsku sudbinu; ona je kao kvasac i tako reći duša ljudskoga društva koje je ima da se u Kristu obnovi i preobrazi u Božju obitelj«. Crkva je naime »znak i sredstvo najtješnjeg sjedinjenja s Bogom i jedinstva cijeloga ljudskog roda..Drugo je nacionalizam - on nije sastavnica nacionalnog identiteta...

Pogledajmo iz povijesti da crkve imaju riječ u očuvanju identiteta:

Mariologija - Page 51 Menu_strelica_blink

Vjeronauk za odrasle

Koja je uloga štovanje Marije u očuvanju nacionalnog
identitea?

Što se tiče ovog "odlutavanja" od teme, mislim da je korisna jer se bez nekih temeljnih postavki ne može niti govoriti o Mariologiji. Bez obzira jel se neko njoj klanja, smatra je Kraljicom Neba ili kraljicom Hrvata ili je jednostavno poštuje u onoj mijeri u kojoj o njoj piše Biblija, kao što poštuje i sve druge apostole i učenike, službenike Božje.

Molio bih ponovi opće temeljne postavke - povijesne i teološke i dogmatske.Stavljam primjedbu na kompoziciju ovih postavki unutar subjektivnog konteksta doživljaja nekih kronika..jer mogu dovesti do poljijevanja ulja na vatru budući je ovo dijaloški forum izvan seminarskih okvira - stavljam naglasak na toleranciju i molim razgovor bez asocijativnih poruka ukomponiranih u stare zajedljive pakete..

Haim
pa koncepcija foruma je takva da se vodi diskusija o naucima, ako navijam za KC, imam neke razloge za to. ja sam prema drugima itekako tolerantan

Neka svatko navija za svoj izbor, naravno , no neka ne nameće jednoumlje i neka ne progoni..

Zadnja promjena: abraham; pet 23 svi 2008, 19:51; ukupno mijenjano 2 put/a.

more_horiz
nije bio radni dan nego blagdan, slobodan dan.

što se hrvatske realnosti tiče, za mnoge je bio radni, pogotovo koji rade kod privatnika

ako tako razmišljaš o njima (obično nešto tako kažeš kada nemaš što reći), ja pitam tko smo svi mi na forumu da o ikome i o ičemu sudimo?

nije točno. o sistemima nauka se može raspravljati, i raspravlja se, no opojedinačnom papi kao osobi..uostalom, što mi znamo o njima? dijele nas stoljeća, a izvori su često vrlo nevjerodostojni. oko npr.Aleksandra VI.stvoreno je toliko legendi i izmišljotina da to nije normalno.

ako misliš da je tako poimanje hrvata o vjeri i naciji bilo samo u vrijeme rata, onda ne znam gdje živiš. U vrijeme rata je to bilo naglašenije, ali i danas je realno prisutno.

u pravu si, no ja nisam govorio o poimanju kao takvom, nego o tome kako si konkretno bio napadan, dakle o tvom konkretnom slučaju tada kada su osobito narasle tenzije

apsolutno se slažem da će svatko za sebe odgovarati. I dakako da nisu svi pape bili prljavi. No ovdje se radi o naslijeđu. Papa kao institucije je Kristov namjesnik na zemlji. Papa što radi, znači to bi radio i Krist. Ili ti loši pape nisu bili Kristovi, nisu imali Duha Svetog?
Papa ne mogu biti djeca svog vremena jer ako je Kristov namjesnik onda je on van vremena. Isto kao da kažeš da je Krist bio dio samo svojega vremena. Nije bitan čovjek koji obnaša funkciju Pape, nego Duh koji prebiva u njemu i koji ga vodi. Dakle, ne može Kristov Duh u određenom vremenu povijesti "omanuti".

papa jest namjesnik Kristov, dakle nije on sam Krist, ni božanstvo. ako neki papa, kao čovijek i vjernik u bilo čemu zastrani, on se nađe izvan Crkve, zato je i bilo moguće toliko svrgavanja papa kroz povijest, teoretski govoreći, ne ulazim u opravdanost svakog slučaja posebno. točno, Krist je kao povijesna osoba bio dio svoga vremena, Židov, Izraelac, I.st., no on ga je nadišao po svom božanstvu. papa nema božanstva, svaki papa daje se, kao i svaki čovjek za svoje vrijeme. on se nije mogao istrgnuti iz svog ambijenta u kojim ga je Bog stavio. da li je dobro izvršio zadaću, o tome će polagati račun Bogu.

ja znam da njezin zadatak nije očuvanje nacionalnog identiteta. Ali RKC u hrvata se time diči. Kao da je to bitnije od očuvanja vjere.
Ako želiš, mogu ti i dokazati da netko u RKC ipak taji tko su bili ti ljudi i što su za hrvatski narod učinili. Problem je što su bili protestanti, pa eto, nije red da protestanti rade nešto od nacio nalnog interesa hrvata, jer ipak, to je rezervirano za RKC. Tko ima moć, piše povijest.

nisam nikad tvrdio, i to se kroz sve postove vidi, da je Crkva bez grijeha, ako smatraš da je nešto loše učinjeno, i imaš dokaz za to, u redu. ja sam prvi protiv sklapanja vjere i nacije, i kao što sam napisao, Crkva se toga treba otarasiti. ovo je sve dokaz kolika opasnost leži u postojanju nacionalnih Crkava.

Iz tvojeg pisanja mogu pročitati da ipak više "navijaš" za RKC nego za prepoznavanje braće i sestara u drugim neRKC vjerskim zajednicama.
Ako sam te povrijedio takvim mojim viđenjem stvari oprosti mi.
Imaš pravo, ništa te nisam pitao o tvojem odnosu s Kristom. I za to ti se iskreno izvinjavam.
Evo, pitam te. Možeš mi i u privatnoj poruci reći ili si negdje već o tome pisao pa me uputi da pročitam.
Zahvaljujem ti unaprijed i još jednom primi moje izvinjenje.

pa koncepcija foruma je takva da se vodi diskusija o naucima, ako navijam za KC, imam neke razloge za to. ja sam prema drugima itekako tolerantan

Što se tiče ovog "odlutavanja" od teme, mislim da je korisna jer se bez nekih temeljnih postavki ne može niti govoriti o Mariologiji. Bez obzira jel se neko njoj klanja, smatra je Kraljicom Neba ili kraljicom Hrvata ili je jednostavno poštuje u onoj mijeri u kojoj o njoj piše Biblija, kao što poštuje i sve druge apostole i učenike, službenike Božje

o tome se i radi, sve ove raprave daju se svesti na par temeljnih problema.

more_horiz
haim i ostali

radi bolje preglednosti posta,molim vas uvijek navedite citat koga ste citirali,ovako se je tesko snalaziti tko je sto rekao,hvala,drzite se okvira teme,inace je vec pocelo trolanje.

more_horiz
lapillus: Imaš pravo, ništa te nisam pitao o tvojem odnosu s Kristom. I za to ti se iskreno izvinjavam.
Evo, pitam te.

evo..rođen sam u "katoličkoj obitelji". to što sam stavio pod navodnike, dovoljno govori kakva je situacija u njoj bila. bilo je teško, jer smo generacijama bili opterećeni lošim nasljeđem. cijela egzistencija bila je izgrađena krvavim novcem, bilo je ubojstava, nasilja, ovisnosti, teških bogohuljenja i zlobe. iz djetinjstva mi je malo što ostalo u dobrom sjećanju.
prvog Božjeg zahvata u moj život se nesjećam. nedugo nakon što sam rođen, dobio sam otrovanje krvi, zatajenje oba bubrega, liječnici su odbijali bilo kakav novac, ništa, on je gotov rekli su. danas znam da većina takve djece, ako i preživi, ostanu doživotno invalidi. u tadašnjoj teškoj situaciji, majka se, u posljednjoj nadi i očaju zavjetovala u jednom marijanskom svetištu. I Bog je djelovao, po Marijinu zagovoru. nema tamo nikakve magije, kao što su neki pisali, samo iskrene molitve Bogu.
no, to je sve uskoro palo u zaborav. slijedile su godine mučnih kriza, iskušenja, života s ubojicom, hrvanja s ovisnicima u obitelji, teškog socijalnog stanja..u jednom trenutku došao je krah. otac mi je zamalo izdahnuo na rukama usred šume..ne mogu u detalje.
i tada, u najtežem trenutku, bez našega znanja, jedna obitelj, doznavši za nas, počela je smolitvom za nas. bili su povezani s Međugorjem, pa su obavijestili i neke molitvene zajednice za nas. i dogodilo se čudo. ni liječnici nisu mogli vjerovati.
no, nije to najbitnije. moja obitelj je novorođena, iskrena, kršćanska, bez glumatanja. tako sam otkrio drugo lice KC. zato ju i branim, ja sam u njoj otkrio Krista, Krista koji mi se daruje živ, stvaran, osjećam ga u hostiji, vidim ga u ispovijedi, on je uz mene u životnim križevima..neke stvari nije moguće riječima opisati. nema tu, vjeruj mi, nikakvog idolopoklonstva, ono što uspoređuju neki s mnogoboštvom, prazne su priče. ja danas kao katolik, izravno se obraćam Kristu, svojim osobnim riječima, i ne samo ja. nema kod većine ljudi koji imaju iskustvo Boga u KC, nikakvog nabrajanja svetaca, ni krunica, ničega.
pitaju me o euharistiji, sakramentima..ja u njima srećem Krista, ja sam kroz određene stvari o kojima nemogu javno, kroz ovo opisano, i kroz dugogodišnje proučavanje KC-nauka, i iskustvo u toj Crkvi, došao do čvrste vjere-to je Crkva Kristova, Tijelo Kristovo. i sačuvaj Bože da bih se ikada zbog ikakvih papa, i ljudskih gluposti, odrekao tolike milosti i spoznaje.
mogao bih ovako još pisati, ali neka bude ovo dosta.

more_horiz
..ja u njima srećem Krista, ja sam kroz određene stvari o kojima nemogu javno, kroz ovo opisano, i kroz dugogodišnje proučavanje KC-nauka, i iskustvo u toj Crkvi, došao do čvrste vjere-to je Crkva Kristova, Tijelo Kristovo. i sačuvaj Bože da bih se ikada zbog ikakvih papa, i ljudskih gluposti, odrekao tolike milosti i spoznaje.
mogao bih ovako još pisati, ali neka bude ovo dosta.

Amen

Hvala Bogu što postoje vjernici koji u vjernicima vide Božju djecu, neka ih Bog umnoži po svom svijetu da budu sol zemlji
svakoj duši koja pada u nemilost kako bi pomogli nositi Križ ..

Isus da Vas vodi po pustarama svijeta sve do Njegovog dolaska..

more_horiz
haime, hvala.
Ako ne prije, vidjet ću te u nebu.

more_horiz
haim:
nije točno. o sistemima nauka se može raspravljati, i raspravlja se, no opojedinačnom papi kao osobi..uostalom, što mi znamo o njima? dijele nas stoljeća, a izvori su često vrlo nevjerodostojni. oko npr.Aleksandra VI.stvoreno je toliko legendi i izmišljotina da to nije normalno.

mislim, mislim

more_horiz
papa jest namjesnik Kristov, dakle nije on sam Krist, ni božanstvo. ako neki papa, kao čovijek i vjernik u bilo čemu zastrani, on se nađe izvan Crkve, zato je i bilo moguće toliko svrgavanja papa kroz povijest, teoretski govoreći, ne ulazim u opravdanost svakog slučaja posebno. točno, Krist je kao povijesna osoba bio dio svoga vremena, Židov, Izraelac, I.st., no on ga je nadišao po svom božanstvu. papa nema božanstva, svaki papa daje se, kao i svaki čovjek za svoje vrijeme. on se nije mogao istrgnuti iz svog ambijenta u kojim ga je Bog stavio. da li je dobro izvršio zadaću, o tome će polagati račun Bogu.

mislim, mislim

more_horiz
Moja predzadnja dva posta molim da ne uzmete u obzir jer sam vježbao citiranje. Eto, tek se učim kako se to radi.
Dina molim te ako možeš ih izbriši. Dina hvala na pouci.

haime, nešto mi nije dalo mira pa evo u 5 sati ujutro dođoh na forum.

Drago mi je što si napisao svoje osobno svjedočanstvo. Sličnih, "jačih", "manje jačih" i općenito različitih svjedočanstava sam čuo i od ljudi koji pripadaju RKC i Pravoslavnima i Protestantima. Od svih onih koji vjeruju u isti temelj, trojedinoga Boga i spasiteljsku ulogu Isusa Krista.
I svima je jedno zajedničko, a to je INTERVENCIJA Isusa Krista u njihovim životima, nakon čega više nikada nisu bili isti.
Jel se ta intervencija dogodila na ovaj ili onaj način, manje je bitno. Bit je ULAZAK Boga, Isusa Krista, Duha Svetog u život pojedinca, a nije bitan NAČIN. Apostol Pavao je imao dramatičan susret s Kristom, apostol Petar manje dramatičan. No oboje su imali Krista i silu Duha Svetog prisutnih u svjedočanstvu, a njihova djela i način života su tu prisutnost potvrđivali.

Zato sam i reagirao na način koji sam reagirao. U tvojem pisanju sam primjetio ono što su imali i Pavao i Petar. Duha Svetog. Nije mi bilo jasno zašto ti je toliko bitan NAČIN i tko je dio ili nedio nečega?

Kada smo razgovarali o papama rekao si

i ja se slažem da će polagati račune Bogu za svoj život. No ima tu još nešto. Ljudi vjernici u njemu (svakom papi) vide Krista. Ako taj čovjek svojim govorom povede narod, recimo u križarske ratove, taj je odgovoran za smrt i patnje mnogih. Mnogih direktno ili mnogih indirektno. Dan danas je u svijesti i židova i muslimana taj povijesni debakl kršćanstva. Ti ratovi se i dan dans događaju u svijesti ljudi, a svijest je najteže očistiti. Predrasude. U tome je problem, što to sigurno nije po volji Božjoj.
U neko doba povijesti dogodio se humanizam i prosvjetiteljstvo, pa eto sada, je malo teže da papa povede narod u takav genocid (iako bi ovaj papa možda to i htio učiniti u južnoj americi).

Također si sam rekao:
o sistemima nauka se može raspravljati, i raspravlja se, no opojedinačnom papi kao osobi..uostalom, što mi znamo o njima? dijele nas stoljeća, a izvori su često vrlo nevjerodostojni. oko npr.Aleksandra VI.stvoreno je toliko legendi i izmišljotina da to nije normalno.

Točno, dijele nas stoljeća od njih i svega u povijesti. Točno, izvori su nevjerodostojni. Točno, što mi znamo što je Crkva u ono vrijeme mislila o Mariji i Mariologiji. Točno, prošlo je mnogo, mnogo vremena.
Legendi i izmišljotina. Ako je u ono vrijeme povijesti papa bio "dijete svojeg vremena" za učiniti genocid sa trajnim posljedicama, možda (samo postavljam pitanje) je i bio "dijete svojeg vremena" za postaviti doktrinu o Mariologiji. Osim toga, kako kažeš oko Aleksandra VI. stvoreno je mnogo legendi i izmišljotina.

Ne zaboravimo još i da je kroz povijest narod bio nepismen, da su svećenici bili pismeni, da je narodu bilo zabranjeno čitati Bibliju (i ostale knjige), da su mise bile na latinskom pa nitko ništa nije niti razumio, da je narod bio plašen mogućim zabludama ako sami čitaju a ne slušaju svećenike, da su znanstvanici ubijani jer se nisu "slagali" sa tadašnjim "učenjima" crkve i td i td.

Ovo ne govorim samo za RKC, iako je povijest RKC najduža pa samim time i ima i više "putra" na glavi. Ovo se odnosi i na Pravoslavne i kasnije kod pojave Protestantizma.
Ali ovo govorim o INSTITUCIJAMA crkvi.

No, haime, kada sve što sam rekao ili uzmeš u obzir ili odbaciš, ostaje jedno Kristova intervencija u tvojem životu kao pripadnika RKC i Kristova intervencija u mojem životu kao nekog protestanta.
I takvih Kristovih intervencija u mnogim životima muškaraca i žena, ma koje nacije bili, ma kojeg životnog iskustva bili, ma koliko griješni bili, ma kojoj crkvenoj instituciji pripadali. Nako Kristove intervencije, nakon obraćenja, svi mi, svi koji su iskusili Kristov ulazak u život, postali smo/su njegov novi narod i dio jedne KC. One koju On sam naziva svojom nevjestom i one za koju je on dao svoj život.

Jedna moja "forum poznanica" rekla je jednom da su načini na koji dolazimo bliže Bogu samo štake koje nam pomažu doći u njegovu blizinu. Velikim dijelom se slažem s njom.
Tko i tvoj način, tako i moj način.
I ti si s Kristom i ja sam s Kristom. Ti vjeruješ u Mariju na način kako ti je preneseno, ja poštujem Mariju na način kako mi je preneseno.

Ali Marija nije BIT.

Gospodin s tobom i sa svima nama.
Ugodan subotnji dan želim onima koji subotu drže i onima kojima su svi dani jednaki.
Bitno je, kako veli Pavao, da se u svemu proslavi Gospod.

more_horiz
lappilus
Moja predzadnja dva posta molim da ne uzmete u obzir jer sam vježbao citiranje.

Ovo je s tehnicke strane oK.ali bi pokvarili dio diskusije,te te stoga molim probaj sam nesto uraditi...ali nikako postove izbrisati.

more_horiz
Ok. Sada sam naučio kao treba pisati citate.
Kod brisanja mislio sam na postove u kojima se na kraju ponavlja mislim, mislim.
Ta dva posta nemaju nikakvu ulogu u tijeku razgovora.
Al kako ti kažeš.

more_horiz
[quote="lapillus"]
haime, nešto mi nije dalo mira pa evo u 5 sati ujutro dođoh na forum.

ti si legenda!Very Happy

Drago mi je što si napisao svoje osobno svjedočanstvo. Sličnih, "jačih", "manje jačih" i općenito različitih svjedočanstava sam čuo i od ljudi koji pripadaju RKC i Pravoslavnima i Protestantima. Od svih onih koji vjeruju u isti temelj, trojedinoga Boga i spasiteljsku ulogu Isusa Krista.
I svima je jedno zajedničko, a to je INTERVENCIJA Isusa Krista u njihovim životima, nakon čega više nikada nisu bili isti.
Jel se ta intervencija dogodila na ovaj ili onaj način, manje je bitno. Bit je ULAZAK Boga, Isusa Krista, Duha Svetog u život pojedinca, a nije bitan NAČIN. Apostol Pavao je imao dramatičan susret s Kristom, apostol Petar manje dramatičan. No oboje su imali Krista i silu Duha Svetog prisutnih u svjedočanstvu, a njihova djela i način života su tu prisutnost potvrđivali.

Zato sam i reagirao na način koji sam reagirao. U tvojem pisanju sam primjetio ono što su imali i Pavao i Petar. Duha Svetog. Nije mi bilo jasno zašto ti je toliko bitan NAČIN i tko je dio ili nedio nečega?

e vidiš, tu smo došli do jedne bitne stvari: katolička crkva, a i ja s njezine pozicije nikada ne dovodimo u pitanje kršćansko iskustvo i kršćanstvo drugih kršćana. ja, slijedeći katolički nauk duboko vjerujem da Krist preko svih mogućih zamislivih načina ulazi u ljudski život i spašava, a pogotovo preko drugih kršćanskih crkava i zajednica, kojima katolička crkva priznaje krštenje i tretira ih kao kršćanske, za razliku od njih (ili barem velikog broja njih) koji nju tretiraju kao nekršćansku, demonsku, pogansku..sada neka svi prosude i vide tko je više na tragu evanđelja?
druga stvar: nije tu stvar načina, nego punine istine. nedavno sam pročitao da na svijetu ima 37 000 zajednica koje se pozivaju na bibliju. nemože biti ni 2 različite istine, nego samo jedna, a kamoli 37 000, isto tako Krist je osnovao jednu Crkvu, a ne crkve, među njima mora biti zajedništvo, i to ne samo deklarativno, nego i ispovijedanja vjere, odnosno istine, djelovanja..koja je od tih 37 000 "istina " prava? da si kršćanin to nitko ne dovodi u pitanje (za razliku od nekih koji su mene zbog mojih katoličkih stavova proglašavali opsjednutim i sotonistom). jest kršćanin si, no zar nebi trebalo postići puninu toga?

i ja se slažem da će polagati račune Bogu za svoj život. No ima tu još nešto. Ljudi vjernici u njemu (svakom papi) vide Krista. Ako taj čovjek svojim govorom povede narod, recimo u križarske ratove, taj je odgovoran za smrt i patnje mnogih. Mnogih direktno ili mnogih indirektno. Dan danas je u svijesti i židova i muslimana taj povijesni debakl kršćanstva. Ti ratovi se i dan dans događaju u svijesti ljudi, a svijest je najteže očistiti. Predrasude. U tome je problem, što to sigurno nije po volji Božjoj.
U neko doba povijesti dogodio se humanizam i prosvjetiteljstvo, pa eto sada, je malo teže da papa povede narod u takav genocid (iako bi ovaj papa možda to i htio učiniti u južnoj americi).

da li u svakom papi vide Krista? bilo je svetica u povijesti (sv.Katarina npr.) koji su kritizirali pape, itekeko. ovo vidjeti Krista u nekome je više pjesnički izraz, koji se u katoličanstvu koristi za puno toga. rekao sam, ako papa zabludi, on se nađe van Crkve, papa i Krist nisu jedno te isto.
debakl kršćanstva, genocid? a muslimanska osvajanja u 7. i 8. st., istrebljivanja kršćana, turska osvajanja nešto kasnije, možda nisu bila genocid? tisuće kršćanskih robova, spaljene i porušene zemlje, pustoš, islamizacija? to što se oni nisu oporavili od traume što se našao netko da im se suprotstavi njihov je problem. ono je bilo takvo vrijeme, vrijeme kad su vjera i svjetovno bili spojeni, kao i u starozavjetna vremena. znači, u SZ može rat i genocid, jer su ga pisci stavili u usta Bogu, a ovdje obrambeni rat ne može?KC je obranila europu od najezdi s istoka. samo njoj možeš biti zahvalan što si sada kršćanin, a ne musliman. šteta što olako nasjedaš propagandi i ne promatraš povijest objektivno.
genocid u južnoj americi? papa upozorava južnoameričke biskupe, neka porade više na pastirskoj skrbi za vjernike, da ne lutaju. što tu ima genocidno?

Točno, dijele nas stoljeća od njih i svega u povijesti. Točno, izvori su nevjerodostojni. Točno, što mi znamo što je Crkva u ono vrijeme mislila o Mariji i Mariologiji. Točno, prošlo je mnogo, mnogo vremena.
Legendi i izmišljotina. Ako je u ono vrijeme povijesti papa bio "dijete svojeg vremena" za učiniti genocid sa trajnim posljedicama, možda (samo postavljam pitanje) je i bio "dijete svojeg vremena" za postaviti doktrinu o Mariologiji. Osim toga, kako kažeš oko Aleksandra VI. stvoreno je mnogo legendi i izmišljotina.

nije točno, opet brkaš stvari. jedno su doktrinarne teme, koje su (makar implicitno) sadržane u bibliji i posvjedočene u predaji, i koje (kao što si vidio u mom svjedočanstvu npr.)donose puno dobroga,od pojedinačnih propusta pojedinih papa. genocid s trajnim posljedicama? ako misliš na križare, rekao sam maloprije što mislim o tome.

Ne zaboravimo još i da je kroz povijest narod bio nepismen, da su svećenici bili pismeni, da je narodu bilo zabranjeno čitati Bibliju (i ostale knjige), da su mise bile na latinskom pa nitko ništa nije niti razumio, da je narod bio plašen mogućim zabludama ako sami čitaju a ne slušaju svećenike, da su znanstvanici ubijani jer se nisu "slagali" sa tadašnjim "učenjima" crkve i td i td.

nije istina da je narodu bilo zabranjeno čitati bibliju. biblija je praktički sve do 19. st. bila rijetka i skupa knijga, koju si nije mogao svatko priuštiti. Crkva je zabranjivala neštosamo zato jer je bilo opasnosti od iskrivljavanja. 1229. je je toulouski biskup zabranio katarsku bibliju tbog iskrivljavnja svetog teksta,1382.zbog istog, kao i zbog zlobnih komentara Wycliffovu. ljudi su tiskali bibliju samo da se na brzinu obogate (npr Tyndale 1525), od pogrešnih spomenimo:"octena biblija", zato što je u njoj umjesto prispodoba o vinogradu stajalo prispodoba o octu,"biblija ubojica", u kojoj je Isus umjesto prvo nahrani djecu rekao prvo ubij djecu, "on i ona bibliju", koja je u Ruti izmješala osobne zamjenice, "dijamantna biblija" s preko 6000 pogrešaka..itd.mnoge su poput spomenute katarske, imale krivo prevedene retke, i to namjerno, zbog opravdavanja vlastitog nauka (danas je takav New World prijevod). istina je, biblija je teška knjiga, i može lako odvesti u zablude, 2000 godina kršćanstva i 37 000 današnjih denominacija potvrđuju to.
od 1456.godine, kad je tiskana gutenbergova biblija, pa do prve protestantske 1520., KC je tiskala Bibliju u 626 izdanja, od toga 198 na narodnom jeziku. na njemačkom je do Lutherova rođenja doživjela 9 izdanja, a do njegovog prijevoda čak 27!
latinski? kad je uveden bio je govorni jezik, stoljećima je bio univerzalni jezik nepismene i poharane europe, jezik vjere, diplomacije i kulture, jezik koji je sva ta plemena i pokrajine koje su govorile svaka svojim jezikom, sjedinjavao i držao na okupu, te ujedno garantirao čistoću vjere.

Ovo ne govorim samo za RKC, iako je povijest RKC najduža pa samim time i ima i više "putra" na glavi. Ovo se odnosi i na Pravoslavne i kasnije kod pojave Protestantizma.
Ali ovo govorim o INSTITUCIJAMA crkvi.

nitko ne govori o institucijama,da je sve u njima, ali činjenica je da je Krist osnovao upravo čvrstu, institucijsku Crkvu. ti oblici se mogu mijenjati kroz povijest, njihovi nosioci mogu zabludjeti, no oni ostaju, nekakva "duhovna crkva" nikad nije postojala, i u suprotnosti je s biblijskim poimanjem crkve.

No, haime, kada sve što sam rekao ili uzmeš u obzir ili odbaciš, ostaje jedno Kristova intervencija u tvojem životu kao pripadnika RKC i Kristova intervencija u mojem životu kao nekog protestanta.
I takvih Kristovih intervencija u mnogim životima muškaraca i žena, ma koje nacije bili, ma kojeg životnog iskustva bili, ma koliko griješni bili, ma kojoj crkvenoj instituciji pripadali. Nako Kristove intervencije, nakon obraćenja, svi mi, svi koji su iskusili Kristov ulazak u život, postali smo/su njegov novi narod i dio jedne KC. One koju On sam naziva svojom nevjestom i one za koju je on dao svoj život.

istina, no to jedinstvo jedne KC se mora manifestirati kroz jednu KC, ne kroz tisuće atomiziranih denominacija. ti na jedan duhovni način jesi član KC, to je istina, no jeli to punina svega?

Jedna moja "forum poznanica" rekla je jednom da su načini na koji dolazimo bliže Bogu samo štake koje nam pomažu doći u njegovu blizinu. Velikim dijelom se slažem s njom.
Tko i tvoj način, tako i moj način.
I ti si s Kristom i ja sam s Kristom. Ti vjeruješ u Mariju na način kako ti je preneseno, ja poštujem Mariju na način kako mi je preneseno.

Ali Marija nije BIT.

dobro, a o čemu ja govorim cijelo vrijeme? pa tko je tvrdio da je Marija bit? ajd vrati se pa još jednom pročitaj sve katoličke postove ovdje.

Gospodin s tobom i sa svima nama.
Ugodan subotnji dan želim onima koji subotu drže i onima kojima su svi dani jednaki.
Bitno je, kako veli Pavao, da se u svemu proslavi Gospod.

imao sam strašno puno obaveza cijeli vikend, pa nisam stigao pisati. Božji blagoslov svima!

more_horiz
kojima katolička crkva priznaje krštenje i tretira ih kao kršćanske, za razliku od njih (ili barem velikog broja njih) koji nju tretiraju kao nekršćansku

Krštenje koje u 90% radi RKC ne može biti prihvaćeno jer je po svemu suprotno Bibliji.

nedavno sam pročitao da na svijetu ima 37 000 zajednica koje se pozivaju na bibliju. nemože biti ni 2 različite istine, nego samo jedna, a kamoli 37 000, isto tako Krist je osnovao jednu Crkvu, a ne crkve, među njima mora biti zajedništvo, i to ne samo deklarativno, nego i ispovijedanja vjere, odnosno istine, djelovanja..koja je od tih 37 000 "istina " prava?

Nije bitno koliko zajednica ima. Sama RKC ima veliki broj redova unutar sebe koji se često i ne podnose.
Krist i jeste osnovao jednu crkvu, svoju nevjestu. Tko su dionici te jedne crkve samo On zna. Pripadnost ovoj ili onoj denominaciji bila to RKC ili neka najmanja zajednica, ne znači i biti pripadnik Njegove nevjeste. Kada bi svi kršteni RKC u HR bili pripadnici njegove nevjest, bio bi to raj na zemlji. Zar ne?
Istina nije sadržana u denominaciji ili organiziranoj crkvi, nego u Kristu. Tko ima Krista ima istinu. Kada Biblija govori o onome "koji ima Krista" ne govori o organiziranoj skupini koja se zove ovako ili onako, nego gori o OSOBI POJEDINCU.

da li u svakom papi vide Krista? bilo je svetica u povijesti (sv.Katarina npr.) koji su kritizirali pape, itekeko. ovo vidjeti Krista u nekome je više pjesnički izraz, koji se u katoličanstvu koristi za puno toga. rekao sam, ako papa zabludi, on se nađe van Crkve, papa i Krist nisu jedno te isto

Dobro ja znam da papa i Krist nisu isto, ali je on njegov namjesnik na Zemlji. Ne znam gdje si, ali se spusti na tu ustu Zemlju i slušaj što narod vidi i vjeruje. I ako možeš, pouči ih.

debakl kršćanstva, genocid? a muslimanska osvajanja u 7. i 8. st., istrebljivanja kršćana, turska osvajanja nešto kasnije, možda nisu bila genocid? tisuće kršćanskih robova, spaljene i porušene zemlje, pustoš, islamizacija? to što se oni nisu oporavili od traume što se našao netko da im se suprotstavi njihov je problem.

Krist je došao PREKINUTI ZAČARANE KRUGOVE. Što to znači, muslimani su kršćane pa evo im natrag. Tvoj Bog tebe i mene nije pitao niti će nas ikada pitati što je tko tebi učinio, nego će te pitati kako si ti reagirao? Jesmo li reagirali kako i Krist ili po Zakonu oko za oko zub za zub. Nije na muslimannima odogovrnost što su nešto radili, nego na papi koji je poveo narod suprotno Riječi Božjoj.
Obrambeni rat je obradio, mislim, Augustin. i Slažem se s njime.

KC je obranila europu od najezdi s istoka. samo njoj možeš biti zahvalan što si sada kršćanin, a ne musliman. šteta što olako nasjedaš propagandi i ne promatraš povijest objektivno.

Dobro da znam da je RKC, a ne KC obranila Europu.
Nisam niti jednog svećenika vidio u ratu niti tada niti u domovinskom. Ali da su ti isti RKC svećenici mene i moje suradnike nazivali javno četničkim leglom jer smo davali pomoć svima potrebitima, to znam. Valjda su tako branili RH.

genocid u južnoj americi? papa upozorava južnoameričke biskupe, neka porade više na pastirskoj skrbi za vjernike, da ne lutaju. što tu ima genocidno?

Rekao sam da bi ovaj papa najradije mačem riješio problem što ljudi razočarani u RKC odlaze iz nje.

Što se tiče zabrane čitanja Bilije članovima RKC, niti danas svećenici ne upućuju vjernika na čitanje Biblije. Zato mnogi "vjernici" RKC ne znaju da biblija ima Stari i Novi Zavjet i misle da u Markovom evanđelju piše o farbanju jaja za uskrs.
Žalosno što svećenici, niti su sami s Bogom, niti narodu daju blizo njemu.
Na portalu Glasa Koncila vidio sam pitanje:
Molim vas recite mi zašto je Isus iako je bio Židov prešao na kršćanstvo i to baš u RKC?
Misli, ne znam bih li plakao ili se smijao.
Nema veze. Glavno da je ta osoba krštena. Kao beba.

nitko ne govori o institucijama,da je sve u njima, ali činjenica je da je Krist osnovao upravo čvrstu, institucijsku Crkvu. ti oblici se mogu mijenjati kroz povijest, njihovi nosioci mogu zabludjeti, no oni ostaju, nekakva "duhovna crkva" nikad nije postojala, i u suprotnosti je s biblijskim poimanjem crkve

I Krist je baš RKC osnovao. Dobro si rekao "ti oblici se mogu mijenjati kroz povijest". Konačno istina.
Ovo za "duhovnu crkvu" što si rekao, daj malo porazmisli!!!

istina, no to jedinstvo jedne KC se mora manifestirati kroz jednu KC, ne kroz tisuće atomiziranih denominacija. ti na jedan duhovni način jesi član KC, to je istina, no jeli to punina svega?

Kako rekoh, da se ne ponavljam: PUNINA JE KRIST I TKO IMA KRISTA IMA PUNINU. PO NJEMU SE SPASAVAMO, PO NJEMU ŽIVIMO, PO NJEMU NAM SE SUDI. Niti po čemu drugom.
Krista imaju oni koji su oprali svoje haljine njegovom krvlju. Ma gdje bio. I ne treba mu nikaka RKC ili bilokoja gruga denominacija da bi dala potvrdu o tom činu Božjem u životu čovjeka.

Ne samo da Marija nije BIT, nego marija nije niti BITNA.
Posebno da bi se njoj utjecalo, da bi zagovarala, ili da bi bila kraljica hrvata.
Tko ima pravo meni nametnuti neku kraljicu kad imamo Mesića i Sanadera? I sabor. I luku Bebića.

Pavao je rekao da smo sluge beskorisne.
A mi u HR više o sluškinji Mariji govorimo, više joj crkava iposvećijemo, nego njenom stvoritelju, kojem je i ona rekla, SAMO SAM SLUŽBENICA TVOJA.

Bilo bi ti dobro da se spustiš u narod u da ih poučiš.
Mnogi će misleći da su na dobrom putu, mogli završiti tamo gdje se ne nadaju.
Pa i da čistilište postoji.

more_horiz
[quote="lapillus"]

Krštenje koje u 90% radi RKC ne može biti prihvaćeno jer je po svemu suprotno Bibliji.

nije i to sam sam dokazao na jednom postu, ako nije na ovom forumu, napisat ću ponovno.ako nije valjano, otkuda tolike milosti ljudima kroz povijest, tolika svjedočanstva kršćanskog života?

Nije bitno koliko zajednica ima. Sama RKC ima veliki broj redova unutar sebe koji se često i ne podnose.

bitno je. redovi unutar Crkve nisu posebne denominacije, tu se iskazuje raznolikost Crkve. primjer nepodnošenja?

Krist i jeste osnovao jednu crkvu, svoju nevjestu. Tko su dionici te jedne crkve samo On zna. Pripadnost ovoj ili onoj denominaciji bila to RKC ili neka najmanja zajednica, ne znači i biti pripadnik Njegove nevjeste. Kada bi svi kršteni RKC u HR bili pripadnici njegove nevjest, bio bi to raj na zemlji. Zar ne?
Istina nije sadržana u denominaciji ili organiziranoj crkvi, nego u Kristu. Tko ima Krista ima istinu. Kada Biblija govori o onome "koji ima Krista" ne govori o organiziranoj skupini koja se zove ovako ili onako, nego gori o OSOBI POJEDINCU.

negdje sam govorio o različitim načinima pripadnosti Crkvi. kao sustav, kao nauk istina može biti samo jedna, to je logika. a nju može posjedovati samo jedna Crkva. ovo za Krista je točno, no on je upravo Crkvu postavio da bude jedno jedinstveno tijelo, njegovo tijelo, i čuvarica objavljene i stine. članovi te Crkve kao ljudi griješe, no to ne okrnjuje njezin nauk. a članovi tvoje Crkve ne griješe?

Dobro ja znam da papa i Krist nisu isto, ali je on njegov namjesnik na Zemlji. Ne znam gdje si, ali se spusti na tu ustu Zemlju i slušaj što narod vidi i vjeruje. I ako možeš, pouči ih.

a što upravo sad radim nego poučavam? vjeruj mi, itekako sam na zemlji, itekako.nego, primjećujem li ljutnju na mene?

Krist je došao PREKINUTI ZAČARANE KRUGOVE. Što to znači, muslimani su kršćane pa evo im natrag. Tvoj Bog tebe i mene nije pitao niti će nas ikada pitati što je tko tebi učinio, nego će te pitati kako si ti reagirao? Jesmo li reagirali kako i Krist ili po Zakonu oko za oko zub za zub. Nije na muslimannima odogovrnost što su nešto radili, nego na papi koji je poveo narod suprotno Riječi Božjoj.
Obrambeni rat je obradio, mislim, Augustin. i Slažem se s njime.

točno, no vidiš da se 2000 godina začarani krugovi ne prekidaju, i neće do sudnjega dana. ljudi su takvi kakvi su, sad se ti spusti malo na Zemlju, prijatelju. nego što, trebala je Crkva čekati da ju se istrijebi?

Dobro da znam da je RKC, a ne KC obranila Europu.
Nisam niti jednog svećenika vidio u ratu niti tada niti u domovinskom. Ali da su ti isti RKC svećenici mene i moje suradnike nazivali javno četničkim leglom jer smo davali pomoć svima potrebitima, to znam. Valjda su tako branili RH.

Crkvu ne čine samo svećenici, nego svi krštenici. i meni su svećenici svašta činili, to je njihov grijeh, ja im praštam i molim za njihovo spasenje. pošto si ovako skrenuo s teme na svoj privatni život, očituje se zapravo u čemu je tvoj problem s katoličanstvom: to nije nauk, nego bolno iskustvo s crkvenim ljudima. i nije to samo s tobom, i ja sam slično prolazio.

Rekao sam da bi ovaj papa najradije mačem riješio problem što ljudi razočarani u RKC odlaze iz nje.

to papa nije nigdje rekao.

Što se tiče zabrane čitanja Bilije članovima RKC, niti danas svećenici ne upućuju vjernika na čitanje Biblije. Zato mnogi "vjernici" RKC ne znaju da biblija ima Stari i Novi Zavjet i misle da u Markovom evanđelju piše o farbanju jaja za uskrs.
Žalosno što svećenici, niti su sami s Bogom, niti narodu daju blizo njemu.
Na portalu Glasa Koncila vidio sam pitanje:
Molim vas recite mi zašto je Isus iako je bio Židov prešao na kršćanstvo i to baš u RKC?
Misli, ne znam bih li plakao ili se smijao.
Nema veze. Glavno da je ta osoba krštena. Kao beba.

još jedna potvrda moje gornje procjene. nitko ne kaže da u Crkvi nema problema, njih će uvijek biti, to je i Isus prognozirao, on nikad nije prorekao idealnu Crkvu, to su sanjarenja. Crkvu je neprekidno potrebno obnavljati, a šta je u drugim zajednicama bolja situacija? a zašto preskačeš tolike pozitivne primjere?

I Krist je baš RKC osnovao. Dobro si rekao "ti oblici se mogu mijenjati kroz povijest". Konačno istina.
Ovo za "duhovnu crkvu" što si rekao, daj malo porazmisli!!!

da samo treba znati da se nauk ne mijenja, no forme da, da se evanđelje inkulturira, to ti mogu biblijom dokazati, hoćeš?

Kako rekoh, da se ne ponavljam: PUNINA JE KRIST I TKO IMA KRISTA IMA PUNINU. PO NJEMU SE SPASAVAMO, PO NJEMU ŽIVIMO, PO NJEMU NAM SE SUDI. Niti po čemu drugom.
Krista imaju oni koji su oprali svoje haljine njegovom krvlju. Ma gdje bio. I ne treba mu nikaka RKC ili bilokoja gruga denominacija da bi dala potvrdu o tom činu Božjem u životu čovjeka.

točno, no gdje je punina istine, nemože biti tisuće istina, postojanje Crkve je njegova volja, to je Crkva i dokazala, na naravne i nadnaravne načine.

Ne samo da Marija nije BIT, nego marija nije niti BITNA.

Biblija tvrdi suprotno, njezin "da" gabrijelu omogućio je utjelovljenje i spasenje.

Posebno da bi se njoj utjecalo, da bi zagovarala, ili da bi bila kraljica hrvata.
Tko ima pravo meni nametnuti neku kraljicu kad imamo Mesića i Sanadera? I sabor. I luku Bebića.

Pavao je rekao da smo sluge beskorisne.
A mi u HR više o sluškinji Mariji govorimo, više joj crkava iposvećijemo, nego njenom stvoritelju, kojem je i ona rekla, SAMO SAM SLUŽBENICA TVOJA.

Bilo bi ti dobro da se spustiš u narod u da ih poučiš.
Mnogi će misleći da su na dobrom putu, mogli završiti tamo gdje se ne nadaju.

druga potvrda gornje procjene

Pa i da čistilište postoji.

postoji. garantiram ti životom i čašću. neka me Bog prokune, ako ne postoji, i ako se u KC ne nalazi punina istine.

more_horiz
...Ugodno je i Istinito, tvoje pisanje,
brate haime...ćuvala te Presveta Bogorodica...!!

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply