[quote="lapillus"]
haime, nešto mi nije dalo mira pa evo u 5 sati ujutro dođoh na forum.
ti si legenda!
Drago mi je što si napisao svoje osobno svjedočanstvo. Sličnih, "jačih", "manje jačih" i općenito različitih svjedočanstava sam čuo i od ljudi koji pripadaju RKC i Pravoslavnima i Protestantima. Od svih onih koji vjeruju u isti temelj, trojedinoga Boga i spasiteljsku ulogu Isusa Krista.
I svima je jedno zajedničko, a to je INTERVENCIJA Isusa Krista u njihovim životima, nakon čega više nikada nisu bili isti.
Jel se ta intervencija dogodila na ovaj ili onaj način, manje je bitno. Bit je ULAZAK Boga, Isusa Krista, Duha Svetog u život pojedinca, a nije bitan NAČIN. Apostol Pavao je imao dramatičan susret s Kristom, apostol Petar manje dramatičan. No oboje su imali Krista i silu Duha Svetog prisutnih u svjedočanstvu, a njihova djela i način života su tu prisutnost potvrđivali.
Zato sam i reagirao na način koji sam reagirao. U tvojem pisanju sam primjetio ono što su imali i Pavao i Petar. Duha Svetog. Nije mi bilo jasno zašto ti je toliko bitan NAČIN i tko je dio ili nedio nečega?
e vidiš, tu smo došli do jedne bitne stvari: katolička crkva, a i ja s njezine pozicije nikada ne dovodimo u pitanje kršćansko iskustvo i kršćanstvo drugih kršćana. ja, slijedeći katolički nauk duboko vjerujem da Krist preko svih mogućih zamislivih načina ulazi u ljudski život i spašava, a pogotovo preko drugih kršćanskih crkava i zajednica, kojima katolička crkva priznaje krštenje i tretira ih kao kršćanske, za razliku od njih (ili barem velikog broja njih) koji nju tretiraju kao nekršćansku, demonsku, pogansku..sada neka svi prosude i vide tko je više na tragu evanđelja?
druga stvar: nije tu stvar načina, nego punine istine. nedavno sam pročitao da na svijetu ima 37 000 zajednica koje se pozivaju na bibliju. nemože biti ni 2 različite istine, nego samo jedna, a kamoli 37 000, isto tako Krist je osnovao jednu Crkvu, a ne crkve, među njima mora biti zajedništvo, i to ne samo deklarativno, nego i ispovijedanja vjere, odnosno istine, djelovanja..koja je od tih 37 000 "istina " prava? da si kršćanin to nitko ne dovodi u pitanje (za razliku od nekih koji su mene zbog mojih katoličkih stavova proglašavali opsjednutim i sotonistom). jest kršćanin si, no zar nebi trebalo postići puninu toga?
i ja se slažem da će polagati račune Bogu za svoj život. No ima tu još nešto. Ljudi vjernici u njemu (svakom papi) vide Krista. Ako taj čovjek svojim govorom povede narod, recimo u križarske ratove, taj je odgovoran za smrt i patnje mnogih. Mnogih direktno ili mnogih indirektno. Dan danas je u svijesti i židova i muslimana taj povijesni debakl kršćanstva. Ti ratovi se i dan dans događaju u svijesti ljudi, a svijest je najteže očistiti. Predrasude. U tome je problem, što to sigurno nije po volji Božjoj.
U neko doba povijesti dogodio se humanizam i prosvjetiteljstvo, pa eto sada, je malo teže da papa povede narod u takav genocid (iako bi ovaj papa možda to i htio učiniti u južnoj americi).
da li u svakom papi vide Krista? bilo je svetica u povijesti (sv.Katarina npr.) koji su kritizirali pape, itekeko. ovo vidjeti Krista u nekome je više pjesnički izraz, koji se u katoličanstvu koristi za puno toga. rekao sam, ako papa zabludi, on se nađe van Crkve, papa i Krist nisu jedno te isto.
debakl kršćanstva, genocid? a muslimanska osvajanja u 7. i 8. st., istrebljivanja kršćana, turska osvajanja nešto kasnije, možda nisu bila genocid? tisuće kršćanskih robova, spaljene i porušene zemlje, pustoš, islamizacija? to što se oni nisu oporavili od traume što se našao netko da im se suprotstavi njihov je problem. ono je bilo takvo vrijeme, vrijeme kad su vjera i svjetovno bili spojeni, kao i u starozavjetna vremena. znači, u SZ može rat i genocid, jer su ga pisci stavili u usta Bogu, a ovdje obrambeni rat ne može?KC je obranila europu od najezdi s istoka. samo njoj možeš biti zahvalan što si sada kršćanin, a ne musliman. šteta što olako nasjedaš propagandi i ne promatraš povijest objektivno.
genocid u južnoj americi? papa upozorava južnoameričke biskupe, neka porade više na pastirskoj skrbi za vjernike, da ne lutaju. što tu ima genocidno?
Točno, dijele nas stoljeća od njih i svega u povijesti. Točno, izvori su nevjerodostojni. Točno, što mi znamo što je Crkva u ono vrijeme mislila o Mariji i Mariologiji. Točno, prošlo je mnogo, mnogo vremena.
Legendi i izmišljotina. Ako je u ono vrijeme povijesti papa bio "dijete svojeg vremena" za učiniti genocid sa trajnim posljedicama, možda (samo postavljam pitanje) je i bio "dijete svojeg vremena" za postaviti doktrinu o Mariologiji. Osim toga, kako kažeš oko Aleksandra VI. stvoreno je mnogo legendi i izmišljotina.
nije točno, opet brkaš stvari. jedno su doktrinarne teme, koje su (makar implicitno) sadržane u bibliji i posvjedočene u predaji, i koje (kao što si vidio u mom svjedočanstvu npr.)donose puno dobroga,od pojedinačnih propusta pojedinih papa. genocid s trajnim posljedicama? ako misliš na križare, rekao sam maloprije što mislim o tome.
Ne zaboravimo još i da je kroz povijest narod bio nepismen, da su svećenici bili pismeni, da je narodu bilo zabranjeno čitati Bibliju (i ostale knjige), da su mise bile na latinskom pa nitko ništa nije niti razumio, da je narod bio plašen mogućim zabludama ako sami čitaju a ne slušaju svećenike, da su znanstvanici ubijani jer se nisu "slagali" sa tadašnjim "učenjima" crkve i td i td.
nije istina da je narodu bilo zabranjeno čitati bibliju. biblija je praktički sve do 19. st. bila rijetka i skupa knijga, koju si nije mogao svatko priuštiti. Crkva je zabranjivala neštosamo zato jer je bilo opasnosti od iskrivljavanja. 1229. je je toulouski biskup zabranio katarsku bibliju tbog iskrivljavnja svetog teksta,1382.zbog istog, kao i zbog zlobnih komentara Wycliffovu. ljudi su tiskali bibliju samo da se na brzinu obogate (npr Tyndale 1525), od pogrešnih spomenimo:"octena biblija", zato što je u njoj umjesto prispodoba o vinogradu stajalo prispodoba o octu,
"biblija ubojica", u kojoj je Isus umjesto prvo nahrani djecu rekao prvo ubij djecu, "on i ona bibliju", koja je u Ruti izmješala osobne zamjenice, "dijamantna biblija" s preko 6000 pogrešaka..itd.mnoge su poput spomenute katarske, imale krivo prevedene retke, i to namjerno, zbog opravdavanja vlastitog nauka (danas je takav New World prijevod). istina je, biblija je teška knjiga, i može lako odvesti u zablude, 2000 godina kršćanstva i 37 000 današnjih denominacija potvrđuju to.
od 1456.godine, kad je tiskana gutenbergova biblija, pa do prve protestantske 1520., KC je tiskala Bibliju u 626 izdanja, od toga 198 na narodnom jeziku. na njemačkom je do Lutherova rođenja doživjela 9 izdanja, a do njegovog prijevoda čak 27!latinski? kad je uveden bio je govorni jezik, stoljećima je bio univerzalni jezik nepismene i poharane europe, jezik vjere, diplomacije i kulture, jezik koji je sva ta plemena i pokrajine koje su govorile svaka svojim jezikom, sjedinjavao i držao na okupu, te ujedno garantirao čistoću vjere.
Ovo ne govorim samo za RKC, iako je povijest RKC najduža pa samim time i ima i više "putra" na glavi. Ovo se odnosi i na Pravoslavne i kasnije kod pojave Protestantizma.
Ali ovo govorim o INSTITUCIJAMA crkvi.
nitko ne govori o institucijama,da je sve u njima, ali činjenica je da je Krist osnovao upravo čvrstu, institucijsku Crkvu. ti oblici se mogu mijenjati kroz povijest, njihovi nosioci mogu zabludjeti, no oni ostaju, nekakva "duhovna crkva" nikad nije postojala, i u suprotnosti je s biblijskim poimanjem crkve.
No, haime, kada sve što sam rekao ili uzmeš u obzir ili odbaciš, ostaje jedno Kristova intervencija u tvojem životu kao pripadnika RKC i Kristova intervencija u mojem životu kao nekog protestanta.
I takvih Kristovih intervencija u mnogim životima muškaraca i žena, ma koje nacije bili, ma kojeg životnog iskustva bili, ma koliko griješni bili, ma kojoj crkvenoj instituciji pripadali. Nako Kristove intervencije, nakon obraćenja, svi mi, svi koji su iskusili Kristov ulazak u život, postali smo/su njegov novi narod i dio jedne KC. One koju On sam naziva svojom nevjestom i one za koju je on dao svoj život.
istina, no to jedinstvo jedne KC se mora manifestirati kroz jednu KC, ne kroz tisuće atomiziranih denominacija. ti na jedan duhovni način jesi član KC, to je istina, no jeli to punina svega?
Jedna moja "forum poznanica" rekla je jednom da su načini na koji dolazimo bliže Bogu samo štake koje nam pomažu doći u njegovu blizinu. Velikim dijelom se slažem s njom.
Tko i tvoj način, tako i moj način.
I ti si s Kristom i ja sam s Kristom. Ti vjeruješ u Mariju na način kako ti je preneseno, ja poštujem Mariju na način kako mi je preneseno.
Ali Marija nije BIT.
dobro, a o čemu ja govorim cijelo vrijeme? pa tko je tvrdio da je Marija bit? ajd vrati se pa još jednom pročitaj sve katoličke postove ovdje.
Gospodin s tobom i sa svima nama.
Ugodan subotnji dan želim onima koji subotu drže i onima kojima su svi dani jednaki.
Bitno je, kako veli Pavao, da se u svemu proslavi Gospod.
imao sam strašno puno obaveza cijeli vikend, pa nisam stigao pisati. Božji blagoslov svima!