Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Borba za tijelo Mojsijevo

power_settings_newLogin to reply
+9
melkisedek
Caesar
stranac
KRAJVREMENA
No Nick
emanuel
Izrail
ILIJA
Sinke
13 posters

descriptionBorba za tijelo Mojsijevo - Page 6 EmptyRe: Borba za tijelo Mojsijevo

more_horiz
neki dogadjaj u prošlosti može biti opisan na više mjesta. Možemo naći veliki spisak različitih knjiga u St. Zavjetu koje neko pominje ali nisu ušle u kanon St. Zavjeta. Mnoge od njih su istorijske koje opisuju jedan dogadjaj ili dio istorije. Razlog zašto nisu ušle u kanon, vjerujem, nikome nije poznat, ali isto tako vjerujem da ljudi koji su kanonizirali St. Zavjet su bili vođeni Sv. Duhom, jer takav jedan posao Isus ne bi dozvolio da olako prodje. Vjerujem da se isto desilo i sa kanonizacijom Novog Zavjeta.
Što se tiče Mojsijevog tijela, kakvu novu istinu ono donosi u odnosu na već poznato, zar to nije samo opis jednog događaja? Nije samo Juda o tome pisao, imamo i u Rimljanima 5;14 stih gdje Pavle kaže da je smrt carovala od Adama do Mojsija. Znači nešto se kod Mojsija novo desilo, prestalo je carstvo smrti i Pavle ovdje indirektno govori da je tada bilo prvo vaskrsenje. Odakle je to njima bilo poznato blage veze nemam, iz neke knjige ili usmenog predanja meni lično nije bitno, bitno je da se to ama baš niučemu ne kosi sa svim ostalim napisanim u Pismu.
Recimo:
Majmun je klempav. Sekule (ja) je klempav. To znači da je Sekule majmun?
Ne, to znači da smo oboje klempavi i samo to, ništa više niti manje od toga.
Zaključivati iz ovog stiha da je usmeno predanje jednako Pismu je malo neozbiljno (bar po meni). Nešto slično kao što neki subotari vjeruju da će samo oni biti spaseni. Čak sam čuo dobar vic:
Vodi anđeo neke spasene po nebu i prolaze pored raznih denominacija i objašnjava mu. "Vidiš ovdje su ti baptisti, a ono malo dalje su katolici. E oni tamo su pravoslavci". Nastave da lete i on dalje objašnjava "ovi su ti evangelici, a oni luterani, a oni tamo muslimani". Nailazivši na sledeću grupu anđeo upozori "ovuda tiho prolazi, ne smiju da te čuju. To su adventisti, oni misle da su jedini na nebu.".
Ja sam isto subotar, ali to ne vjerujem.

descriptionBorba za tijelo Mojsijevo - Page 6 EmptyRe: Borba za tijelo Mojsijevo

more_horiz
Mojsije je čovek preko kojeg je Hristos organizovao naciju
koja će na ovoj zemlji sprovesti plan spasenja.Bio je izabran
da bude predslika konačne pobede nad smrću.1436.godina
pre svoje smrti, Hristos je dao snazan podstrek veri svojih
slugu , vaskrsnuvsi Mojsija, da ce taj dan doci kada ce on
svojom smrcu unistiti sotonsku drzsvu smrti. Do Mojsijevog
vaskrsenja izgledalo je da smrt nesmetano i nepobedivo caruje.
Posto je Sotona doneo prvu smrt i njome okovao covecanstvo,
poceo je da se nada da se iz njegovih okova spasao samo Enoh
koji nije osetio njeno delovanje.Onda je dosao trenutak da Isus
pruzi podsticaj veri poslusnih, uskrsnuvsi Mojsija...Sotona je
svim silama pokusao to da spreci,dokazujuci da on, na sve koji
umru polaze puno pravo....To pravo je pokusao da upotrebi i nad
mrtvim Mojsijevim telom... Da bi dokazao da ce pobediti smrt, i
time ohrabrio one koji ga veruju Hristos deluje pod silom koju je
imao kada je svrgao sotonu sa neba, (" I posta rat na nebu. Mihailo i andeli njegovi
udariše na aždahu, i bi se aždaha i andeli njezini.I ne nadvladaše, i više im se ne nade mjesta na nebu),
i Mojsija vskrsava... Ovo je potvrdjeno Biblijom u Rimljanima poslanici,
gde se kaze da je smrt carovala od Adama tja do Mojsija.....

-- Mojsijevim vaskrsnucem, nijedan umrli ne moze da vasktsne.
-- Hristovim vaskrsnucem,svi ce mrtvi vaskrsnuti; Zato se on
i naziva prvencem vaskrslih....

Biblijski Hriscanin

more_horiz
Kvisko, tvoj vic mi se sviđa !... Malo je neupečatljiv, ali dobar je.
I ja imam nešto,što nije vic, vec zastrašujuća stvarnost ;

Spasenje i nova zemlja na pravoslavni nacin...

"Okruzeni lepotom nove zemlje i novozemaljskim "mirom",kretali su se
"spaseni" "sretni" i u grupama...Bez ikakvog opterecenja i znoja saku-
pljali su svoje divne plodove i radovali se, sakupljeni u velikim grupama.
Svako je na svoj nacin slavio Boga.Problem je nastao kada se jedna
velika grupa nasla u blizini zajednickog okupljanja bivsih pravoslavaca.
Sve bi dobro proslo da nije ogromnim horom koji je pevao, dirigovala
licno EGW... To je razbesnelo bivse pravoslavce, koji su resili da nesto
preduzmu...."Makarije" kaze;da ako ih nije podnosio u predhodnoj zemlji,
zasto mora i ovde da ih gleda u blizini... "S. Sava" se javi, i kaze:
Ja sam juce sam vukao jedan ogromni grozd - preko 30.kg.
jedna je subotarcina bila blizu mene,nisam hteo da mi pomogne.
-Dosli su do zakljucka da treba protestvovati kod "Svevisnjeg".Odredjen
je "Sv.Đorđe-lempija"da prenese protest preko presvetog Save i Nikolaja.
Grupa koja je protestvovala sve se vise povecavala.Cilj protesta je bio
da odele jedan deo nove zemlje gde ce oni sami da borave...
- "Mi na to imamo pravo" - govorili su - jer smo mi jedini bili prava crkva
na bivsoj zemlji...
-" Vase zelje ce biti prenete preko vasih scetaca" - tesio ih je vodja grupe.
Pobunjenici su sve vise bili glasniji;- Ako treba , napravicemo nove zakone
samo da ne gledamo ove jerestine pored nas; Odelicemo se, i, posto smo
mi jedini bili prava crkva - izjednacicemo se sa visnjim...
- Tako je - ustade Makarije (ili mi se samo pricinilo da je ustao) ako je potrebno -
pobuna , pobuna , pobuna....

more_horiz
neki dogadjaj u prošlosti može biti opisan na više mjesta. Možemo naći veliki spisak različitih knjiga u St. Zavjetu koje neko pominje ali nisu ušle u kanon St. Zavjeta. Mnoge od njih su istorijske koje opisuju jedan dogadjaj ili dio istorije. Razlog zašto nisu ušle u kanon, vjerujem, nikome nije poznat, ali isto tako vjerujem da ljudi koji su kanonizirali St. Zavjet su bili vođeni Sv. Duhom, jer takav jedan posao Isus ne bi dozvolio da olako prodje. Vjerujem da se isto desilo i sa kanonizacijom Novog Zavjeta.

Potpuno se slažem s tobom da su ljudi koji su kanonizirali Pismo bili vođeni Duhom Svetim i u odabiru NZ-a i SZ-a. Budući da su isti ljudi odredili oba kanona (NZ i SZ), jasno je da su oba kanona ispravna, jer, bilo bi vrlo neobično da Duh Sveti nadahne jednu te iste ljude da jedan kanon izaberu ispravno, a drugi kanon neispravno. Stoga, a pogotovo uzevši u obzir Božja obećanja, mi smo dužni i danas vjerovati u ispravnost njihova izbora.

Što se tiče Mojsijevog tijela, kakvu novu istinu ono donosi u odnosu na već poznato, zar to nije samo opis jednog događaja? Nije samo Juda o tome pisao, imamo i u Rimljanima 5;14 stih gdje Pavle kaže da je smrt carovala od Adama do Mojsija. Znači nešto se kod Mojsija novo desilo, prestalo je carstvo smrti i Pavle ovdje indirektno govori da je tada bilo prvo vaskrsenje.

"Zbog toga, kao što po jednom Čovjeku uđe u svijet grijeh i po grijehu smrt, i time što svi sagriješiše, na sve ljude prijeđe smrt... Doista, do Zakona bilo je grijeha u svijetu, ali se grijeh ne ubraja kad nema zakona. Da, ali smrt je od Adama do Mojsija doista kraljevala i nad onima koji ne sagriješiše prekršajem sličnim kao Adam, koji je pralik Onoga koji ima doći." Rim 1:12-14

Pavle u Rim 5 govori o tome da je smrt poslijedica grijeha a da se grijeh očitovao po Zakonu (Mojsijevom). A ipak, smrt je vladala i prije nego je Zakon dat (tj. od Adama do Mojsija). Dakle, smrti je bilo i prije nego je grijeh očitovan Zakonom. Dakle, ovdje se ne govori o uskrsnuću u vrijeme Mojsija. Stoga, izjava u Judi, kad bi se protumačila kao prvo uskrsnuće bi bila ogromna novost u Pismu (po Pismu, Henok i Ilija nisu umrli).
Isto tako, Rim 5 ne govori da je sa Mojsijem prestalo carstvo smrti, nego, dapače, objašnjava zašto je i prije Mojsija (tj. Zakona) vladalo carstvo smrti, koje je tek po Zakonu (tj. Mojsiju) dobilo svoju punu snagu.

Odakle je to njima bilo poznato blage veze nemam, iz neke knjige ili usmenog predanja meni lično nije bitno, bitno je da se to ama baš niučemu ne kosi sa svim ostalim napisanim u Pismu.

Mislim da je ovo pitanje bitno jer pokazuje neke stvari za koje se nas (katolike) optužuje. Tj. pokazuje da je apostol vjerovao u događaj koji nije dio Pisma i prihvaća njegovu istinitost. Naravno, mi bi i apostolu mogli postaviti pitanje kao što se postavlja katolicima: "nije li to vjera u bajke kao NLO", no mi to, ipak, nećemo učiniti.

Majmun je klempav. Sekule (ja) je klempav. To znači da je Sekule majmun?
Ne, to znači da smo oboje klempavi i samo to, ništa više niti manje od toga.

Ovdje si naveo dobar primjer krive logike. Kad bi ga analizirali čistim formalizmom, taj sofizam bi mogli izraziti (i razotkriti) na slijedeći način:

A i B su skupovi koji daju osobine majmuna i Sekula.

Majmun = A =[1,5] - znači, majmun ima skup osobina 1 do 5 (uključeno)
Sekule = B =[5,10] - Sekule ima skup osobina 5 - 10 (uključeno)

Neka je 5 = klempave uši.
Dakle, 5 im je zajednička osobina.

Zaključak: iako A i B imaju zajedničku osobinu 5, to ipak nisu dva jednaka skupa, tj. ne može se napisati A=B.

Analogija koju su katolici ovdje pokazali nije sofizam i u njoj nema logičke pogreške jer ono što mi dokazujemo ovim primjerom je da je ukupni skup znanja veći od onoš što je zapisano u Pismu. Dakle, sve što mi ovim primjerom dokazujemo je slijedeće:
Z = P + T (ukupno znanje je Pismo + Tradicija)

Mi ne dokazujemo što Tradicija konkretno jeste a što nije, nego samo da ona postoji. I da se zna što je ispravno a što nije.

Stoga, kad kažemo da je Marija uznesena na nebo, mi samo kažemo da je to dio Tradicije. Mi taj konkretan događaj ne dokazujemo borbom za Mojsijevim tijelom, tj. mi ne činimo grešku:

Borba za Mojsijevo tijelo = T
Marijino uznesenje = T
Zaključak: Marijino uznesenje je istinito jer je istinita borba za Mojsijevo tijelo.

Mi to ne govorimo, dakle, ne može nam se pripisati takva logička pogreška.

Dakle, ono što kažemo je slijedeće: mi znamo da postoji istinita Tradicija koja nije dio Pisma i mi znamo što ta istinita Tradicija jeste.
Protestanti, s druge strane, nikako ne mogu znati što je istinita tradicija a što nije, te su stoga u situaciji da nama ništa ne mogu prigovoriti o tome što je a što nije istinita tradicija.

Stoga, ja bih razumio da nam se, u vezi Marijinog uznesenja, kaže slijedeće: "to nije Bibliska vjera i stoga mi ne znamo da li je to istina ili nije". No to se u pravilu ne događa. Ono što se događa je da se kaže: "Marijino uznesenje je bajka."

Dakle, ako netko ovdje čini logičku pogrešku, onda su to protestanti koji iznose tvrdnje (kako?!?!) o nečem o čemu ništa ne znaju niti ikako mogu znati.

Sad dolazi pitanje: zašto si mi uzimamo za pravo tvrditi nešto što nije dio Pisma?

Odgovor je: mi smo tada postojali i mi vjerujemo svojim prethodnicima. Ne zaboravimo, radi se o ljudima koji su imali istu vjeru kao oni koje je vodio Duh Sveti kod kanonizacije Pisma (a tu smo se složili da ih je vodio), a to je ista vjera koju mi imamo i danas.

Također, Marijino uznesenje ne proturječi ničemu u Pismu pa da bi se na taj način moglo diskvalificirati. Stoga, još jednom ponavljam, ono što protestanti mogu reći o tom pitanju je slijedeće: "budući da to ne piše u Pismu, mi ne znamo da li se to dogodilo ili nije". I to je to. Sve što prevazilazi tu izjavu je logička pogreška.

Zaključivati iz ovog stiha da je usmeno predanje jednako Pismu je malo neozbiljno (bar po meni).

Pa nije baš tako. Naime, s Tradicijom jeste problem što si ne smije svatko davati za pravo što je iz nje istina a što nije. No to ne znači da to nitko ne može reći. Isto tako, mi iz samog Pisma znamo da je sam Bog dao objave koje nisu zapisane u Pismu:

"Svijećnjak bijaše skovan od zlata; skovan od svoga podnožja do svoje čaške. Svijećnjak je bio napravljen prema uzorku što ga je Jahve pokazao Mojsiju." Br 8:4

Tog uzorka nema u Pismu, a Židovi su ipak bili dužni prema njemu raditi svijećnjak. Takvih primjera u Pismu ima još.

Marijino uznesenje nije ključna stavka vjere, no mi smo dužni to vjerovati isto kao bilo koju drugu vjersku istinu. No, Tradicija ima i drugu, puno važniju stranu... ona pokazuje koje je tumačenje Pisma točno a koje nije. Naime, Pismo samo kaže da je zabranjeno samovoljno tumačenje. Stoga, Tradicija je neizbježna ako netko hoće znati što kako protumačiti. Ljudsko mudrovanje je jednostavno nedovoljan garant Istinitosti učenja (što se zorno vidi iz ogromnog broja različitih tumačenja istog Pisma).

more_horiz
Pošto Katolici ustraju na usmenoj predaji,
onda oni i imaju u toj svojoj predaji i ostale detalje te borbe,
pa bi ih molio da nam ih predoče da se i mi ostali informiramo.
Jer ovako ispada da je najlakše napasti pitanjem,
ali bez pravog odgovora.
Ako nemaš potpuni odgovor,
onda nisi u boljoj poziciji od onog drugog.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply