Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Borba za tijelo Mojsijevo

power_settings_newLogin to reply
+9
melkisedek
Caesar
stranac
KRAJVREMENA
No Nick
emanuel
Izrail
ILIJA
Sinke
13 posters

descriptionBorba za tijelo Mojsijevo - Page 5 EmptyRe: Borba za tijelo Mojsijevo

more_horiz
Mihael je zatvorio Mojsijev grob, demon ga je želio otvoriti i navesti narod na obožavanje Mojsija. Ovo je zapisano u apokrifu "Uzašašće Mojsijevo", a poslanica Jude Apostola još na par mjesta citira apokrife. Katolicima takvo što ne radi probleme, jer nisu Sola Scriptura, ali Protestanti imaju probleme jer su svjesni da Sveto Pismo nema sve predaje Apostola kod sebe.

Licno mi smetaju ovako proizvoljne tvrdnje, prosto iz razloga sto ne vidim da si citirao nekih desetak protestantskih izvora koji bi isto kazali?? Za moj problem ovo vise katolicima predstavlja problem, ili ga oni jednostavno namecu protestantima, ali malo je glupo da neko dolazi u moju kucu i kaze meni 'u cemu je moj problem', a da pri tome, u najmanju ruku, ne vidi svoj.

Osim toga, Juda nigde ne citira apokrife kao-Pismo, a ovde katolici imaju poblem, kazao bih. misli Nadahnuta je Judina poslanica, ali ne i apokrifi koji pak nikada nisu ni bili deo kanona jevrejske Biblije. Citiranje nekoh texta ne znaci da je sam izvor nadahnut. No, izgleda da je to tema za sebe.

A sto se tice navodnog citiranja apokrifa=bas sam skoro cuo da tu postoji veliki problem, a to je taj: da li Juda citira apokrif ili apokrif citira Judu, posto su neki apokrifi stariji od Judine poslanice, odnosno Judina poslanica je nastala pre tih apokrifa? To znaci da je pisac apokrifa citirao apostola Judu,a ne obrnuto.

Ako nisam u krivu, nemamo manuskript Uzašašća Mojsija- ovo mi se čini da je nekakva rekonstrukcija:
http://ancienthistory.about.com/library/bl/bl_text_jewslegends2d.htm#_ednTHE%20ASCENSION%20OF%20MOSES
ali ne navodi ovo dešavanje. Da je original sadržavao priču o raspravi nad tijelom Mojsija Mihaela i demona čitamo kod Origena, u njegovom spisu "De Principiis", 3:2

Ne postoji ceo text, postoji samo neki deo, ali citat iz Judine poslanice ne postoji, koliko ja znam. Jos par licnosti su, pored Origena, citirali ili pak spominjali Mojsjivo Vaznesenje, medju kojima su i Clement iz Alexandrije, Didymus, Gelasius Cyzicenus i jos neki, imam navode na engl. ako nekome treba.

Poz.

descriptionBorba za tijelo Mojsijevo - Page 5 EmptyRe: Borba za tijelo Mojsijevo

more_horiz
Problem "problema" je u suprotstavljanju dvije anahrone skepse iz srednjega vijeka:
Protestantska kao protukatolička i katolička kao protuprotestantska izvan okvira eshatološke samokritičnosti..
Pogledajmo u budućnost sadašnjosti tj u sadašnjost budućnosti - u čemu je suština obiju skepsi?!

more_horiz
Licno mi smetaju ovako proizvoljne tvrdnje, prosto iz razloga sto ne vidim da si citirao nekih desetak protestantskih izvora koji bi isto kazali?? Za moj problem ovo vise katolicima predstavlja problem, ili ga oni jednostavno namecu protestantima, ali malo je glupo da neko dolazi u moju kucu i kaze meni 'u cemu je moj problem', a da pri tome, u najmanju ruku, ne vidi svoj.

Ja u svojoj kući znam što je Juda apostol mislio, ti u svojoj ne znaš. Smile

U čemu je moj problem s ovim citatom?

Osim toga, Juda nigde ne citira apokrife kao-Pismo, a ovde katolici imaju poblem, kazao bih. misli Nadahnuta je Judina poslanica, ali ne i apokrifi koji pak nikada nisu ni bili deo kanona jevrejske Biblije. Citiranje nekoh texta ne znaci da je sam izvor nadahnut. No, izgleda da je to tema za sebe.

Već smo na deset tema o ovome razgovarali- Katolici nisu , kao ni Židovi ni Apostoli- Sola Scriptura. Ne vjerujemo da je učenje zatvoreno pod Sveto Pismo već da je Sveto Pismo sastavni dio učenja- Božje Riječi.

Tako da se i ja slažem da citiranje nekog teksta ne znači da je izvor nadahnut- kontekst pisanog može biti od pomoći, ali ne može biti jedini izvor budući da je nemoguće formirati kanon na taj način. Nigdje niti u jednoj knjizi Biblije ne piše da je Druga Poslanica Korićanima dijelom Biblije.

Ako Pavao citira poganskog pjesnika gdje kudi Krećane- da bi rekao kako i pogani smatraju Krećane zlima- naravno da poeziju tog čovjeka nećemo smatrati nadahnutom.

Ali ako Pavao Makabejce spominje kao heroje uz Gideona i Salamona- tada trebamo razlučiti što to znači po pitanjima Kanona.

U danom mjestu- ako su sve predaje zapisane u Bibliji, a ispada da nisu- tada usmena predaja Sola Scriptura nema osnovu u Svetom Pismu.

A sto se tice navodnog citiranja apokrifa=bas sam skoro cuo da tu postoji veliki problem, a to je taj: da li Juda citira apokrif ili apokrif citira Judu, posto su neki apokrifi stariji od Judine poslanice, odnosno Judina poslanica je nastala pre tih apokrifa? To znaci da je pisac apokrifa citirao apostola Judu,a ne obrnuto.

Zapravo, Juda uopće ne citira apokrif, već Apostolsku Tradiciju koja je, uz ostale sfere, bila zapisana u apokrifu. Uznesenje Mojsijevo je možda čak nastalo i nakon Poslanice Jude Apostola, ali u tom kontekstu samo se još jače opravdava postojanje Apostolske Tradicije van Pisanog Teksta.

more_horiz
Ja u svojoj kući znam što je Juda apostol mislio, ti u svojoj ne znaš. Smile

Smile Pa to tako ti mislis. Za mene ti ubacujes ono cega nema u toj poslanici, i pokusavas nama stvoriti 'problem'. Slicno sam ovde vidjao, iskreno receno. Zasto je Juda citirao apokrife? Da li zato da pokaze da su oni relevantni kao i samo Pismo? Ako da, onda trebas iz same Judine poslanice to pokazati, ali Juda sigurno nije zato citirao apokrife, jer uostalom nije tema Judine poslanice sta je kanonsko a sta nije, sta je relevantno a sta nije, itd. Ja priznajem da sam skroman i da ne znam sta je sve Juda mogao misliti, ali mogu sa sigurnoscu da znam sta on nije mogao misliti, a to mi je dovoljno u ovoj diskusiji. Smile

U čemu je moj problem s ovim citatom?

Uh, pa vec sam te citirao, kazao si:

Mihael je zatvorio Mojsijev grob, demon ga je želio otvoriti i navesti narod na obožavanje Mojsija. Ovo je zapisano u apokrifu "Uzašašće Mojsijevo", a poslanica Jude Apostola još na par mjesta citira apokrife. Katolicima takvo što ne radi probleme, jer nisu Sola Scriptura, ali Protestanti imaju probleme jer su svjesni da Sveto Pismo nema sve predaje Apostola kod sebe.

Neznam zasto nametati nekom problem kada on ne postoji?? A da ne pominjem da je taj spis-cist apokrif, ta nije valjda on deo kanona? Naravno, nije. Zasto nije deo kanona, onda?? Da li ga cini kanonskim to sto ga je Juda citirao u odredjenom kontextu ili?? To je problem, a ne to sto navodno protestanti imaju 'probleme'. Smile I jos mi nisi dao listu bar desetak relevantnih i autoritativnih protestantskih izvora, da bih ja stvarno pomislio kao mi imamo nekakav 'problem' sa ovim citatom? Dakle, nemamo problem. Problem koji moze postojati jeste u samom tumacenju texta, a to je nesto sasvim drugo. Mi ne pricamo ni najmanje o tome.

Već smo na deset tema o ovome razgovarali- Katolici nisu , kao ni Židovi ni Apostoli- Sola Scriptura.

Ne, drugar, na desetak tema ti si to pokusao pokazati, ali nisam vidio da ti je uspelo, posebno ne to da zidovi nisu bili Sola Scriptura. Smile Osim toga, ni na jednu od tih desetak tema nikada nisi znao objasniti sta je tacno princip Sola Scriptura, iz protestantskog ugla? Mozes copy/paste, ni to nije lose za pocetak, ali koliko vidim ti ne znas sto to tacno znaci, dok ja razumem tradiciju, jer citam i katolicke pa i pravoslavne autore glede ove teme, jer me zivo zanima odnos izmedju Tradicije (dakle, Pisma) i tradicije (ono sto je van Pisma). Dakle, kada se bude definisalo sto tocno znaci taj princip, sola scriptura, onda mozemo videti da i zidovi i apostoli jesu bili ljudi Bozje reci, a ne robovi tradicije.

Isus je citirao Pismo prilikom kusanja, i na mnogim drugim mestima. Apostoli isto tako. Pisma su se ispunila u Isusovom zivotu, na mnogo mesta se Pisma spominju u Novom zavetu kao autoritet, a ti velis da nisu bili Sola Scriptura?? Jedino ako ne znas sto princip tacno znaci.

Tako da se i ja slažem da citiranje nekog teksta ne znači da je izvor nadahnut- kontekst pisanog može biti od pomoći, ali ne može biti jedini izvor budući da je nemoguće formirati kanon na taj način. Nigdje niti u jednoj knjizi Biblije ne piše da je Druga Poslanica Korićanima dijelom Biblije.

Ovo je samo slab pokusaj da se odgovori na neka pitanja. Postoje kriterijumi kanonicnosti, i ljudi koji su radili na tome jako dobro su vodili racuna o tome. Niko nikada nije osporavao Kanonicnost bilo koje knjige Biblije ili Novoga zaveta zato sto je ne citira neka druga knjiga (!!!!!!!). Ovo je krajnje neupuceno, zaista. Gde imas u Starome zavetu slican princip, pa opet nalazis u Novom zavetu da je Stari zavet-Pismo, Bozja rec?? Bogomnadahnut?? I slicno?? Isto tako vazi i za novi zavet. Apostoli su propovedali Bozju rec, sami su to cak kazali za sebe, to je kazao i Pavle i Petar, npr. Ako je njihova poruka bila Bozja rec, sasvim je normalno i logicno zakljuciti da je i ono sto su napisali nadahnuto, a samim tim i autoritativno. Tu nema spora.
I jos nesto. Nigde ne pise da je II Korincanima delom Biblije, kazes, ali zato ovo pise:

15 I dugotrpnost Gospodina našega držite za spasenje, kao što vam je i ljubljeni naš brat Pavao po danoj mu mudrosti pisao;

16 Kao što i u svim poslanicama kada u njima govori o tom. U njima su neke stvari teško razumljive, koje neuki i nestalni iskrivljuju, kao i ostala Pisma na svoju vlastitu propast.

Ipak II Poslanica Korincanima jeste deo Pisma, jeste nadahnuta, a samim tim i izvorom autoriteta je postala. Ako to kaze Petar, ko sam ja da tvrdim suprotno??

Ako Pavao citira poganskog pjesnika gdje kudi Krećane- da bi rekao kako i pogani smatraju Krećane zlima- naravno da poeziju tog čovjeka nećemo smatrati nadahnutom.

Ali zasto, reci mi ?? Po kom to kriterijumu necemo smatrati nadahnutima?? Da li samo zato sto je paganski pisac u pitanju (ima ih nekoliko, nije jedini) ili je nesto drugo u pitanju??

Ali ako Pavao Makabejce spominje kao heroje uz Gideona i Salamona- tada trebamo razlučiti što to znači po pitanjima Kanona.

A zasto sad ovo mora biti kriterij??? Kad, kao prvo, niko nikada iz jevrejske zajednice nije Makabejce smatrao "Pismom", kada ih ni apostoli ni sam Isus nisu smatrali Pismom, zasto sad pricamo o kanonu?? Osim toga, da li se Jevrejima poslanica bavi pitanjem Kanona?? I kao trece-gde to Pavle izricito citira Makabejce kao 'junake' i 'heroje'?? Postoji samo pretpostavljeno tumacenje, no ono se moze odnositi i na proroka Jeremiju, a ako i citira-da li citira sve heroje, samo jednog, kojeg i gde tacno? Ja znam na sta mislis, ali bih zelio da i to vidimo sta je posredi. Jer, cak i da citira Makabejce (dakle, polazim od te hipoteze), ja i dalje ne vidim zasto bi o Makabejcima smatrali kanonskom?? To nije bio kriterijum nikada.

U danom mjestu- ako su sve predaje zapisane u Bibliji, a ispada da nisu- tada usmena predaja Sola Scriptura nema osnovu u Svetom Pismu.

Ovo bas i ne razumem, ali ako se cita ono sto sam gore iznio, onda ce se videti da ljudska tradicija jos manje ima mesta. Da te nepitam jos sta je 'tradiija', sta 'usmena tradicija', sta 'apostolska tradicija', a sta 'Pismo'. Smile

Zapravo, Juda uopće ne citira apokrif, već Apostolsku Tradiciju koja je, uz ostale sfere, bila zapisana u apokrifu.

Koju to apostolsku tradiciju Juda citira, kada citira jevrejske apokrife? Kako je mogla postojati apostolska tradicija pre apokrifa?? Smile

Uznesenje Mojsijevo je možda čak nastalo i nakon Poslanice Jude Apostola, ali u tom kontekstu samo se još jače opravdava postojanje Apostolske Tradicije van Pisanog Teksta.

Nisam mislio na Mojsijevo Vaznesenje, nego na II Makabejcima, ona je mozda nastala nakon Judine poslanice, za Vaznesenje ne znam tacno kada je moglo nastati. Medjutim, cak i da je tacno=citiranje vanbiblijskog spisa ne cini tim istim spisom kanonskim. Ni najmanje. Pa,uostalom, ni Isusovo ni citiranje Tore od strane apostola ne cini Toru=kanonskom i nadahnutom. Tora je vec bila takva, a postoje mnoga objasnjenja i zasto. Za razliku od apokrifa koji nikada nisu bili kanonski, nikada nisu imali isti autoritet kao Pismo. Mogli su biti dodatak Pismu, kao sto je npr. bilo slucaja u Qumranu, premda se pravila razlika izmedju tih spisa i Pisma, ali nikada apokrifi nisu bili Pismo, niti se citiraju kao Pismo, niti igde kazu "kao sto Pismo veli", i slicno, dok se to govori za starozavetne spise.

Postojala je jasna i ostra razlika izmedju Svetog Pisma i svih ostalih spisa, kao sto i danas postoji ostra razlika izmedju istih. Pokusaj judaista i njihov promasaj, sastojao se od toga sto su svoju usmenu tradiciju zapisivali i kotirali je na veoma visokom nivou, a Isus je bio protiv toga. Isti slucaj se desio i sa crkvom nakon apostola, tako da se danas njihovi spisi, tako cesto kontradiktorni jedni sa drugima pa i sa samim Pismom, uzimaju u istom nivou sa Pismom. Koliko je to dobro=Bog neka sudi.

more_horiz
Smile Pa to tako ti mislis. Za mene ti ubacujes ono cega nema u toj poslanici, i pokusavas nama stvoriti 'problem'. Slicno sam ovde vidjao, iskreno receno. Zasto je Juda citirao apokrife? Da li zato da pokaze da su oni relevantni kao i samo Pismo? Ako da, onda trebas iz same Judine poslanice to pokazati, ali Juda sigurno nije zato citirao apokrife, jer uostalom nije tema Judine poslanice sta je kanonsko a sta nije, sta je relevantno a sta nije, itd. Ja priznajem da sam skroman i da ne znam sta je sve Juda mogao misliti, ali mogu sa sigurnoscu da znam sta on nije mogao misliti, a to mi je dovoljno u ovoj diskusiji. Smile

Baš si skroman. Apostolu Judi nećeš govoriti što misli, ali ćeš mu reći što ne misli.

Ali apostol Juda je jednostavno citirao Usmenu Tradiciju ( čak ne nužno apokrif) koja nije zapisana u Bibliji. Ništa veliko- a čitava Sola Scriptura, usmena predaja da je sve što je Bog ostavio na Zemlji zapisano u verziji Biblije iz 16. stoljeća, prokazuje se kao potpuna netočnost.

Neznam zasto nametati nekom problem kada on ne postoji?? A da ne pominjem da je taj spis-cist apokrif, ta nije valjda on deo kanona? Naravno, nije. Zasto nije deo kanona, onda?? Da li ga cini kanonskim to sto ga je Juda citirao u odredjenom kontextu ili?? To je problem, a ne to sto navodno protestanti imaju 'probleme'. Smile I jos mi nisi dao listu bar desetak relevantnih i autoritativnih protestantskih izvora, da bih ja stvarno pomislio kao mi imamo nekakav 'problem' sa ovim citatom? Dakle, nemamo problem. Problem koji moze postojati jeste u samom tumacenju texta, a to je nesto sasvim drugo. Mi ne pricamo ni najmanje o tome.

Isto kao i prije: samo zato što se ti praviš da problema nema, ne znači da problem ne postoji.

Što je citirao Juda apostol? Usmenu Predaju? Gdje je ona u Protestantizmu? Apokrif? Zašto nije u Bibliji?

Katolici vele: Usmenu Tradiciju.

Time dokazujemo da su Apostoli bili Katolici, a ne Protestanti, jer su imali vjerovanja koja nisu bila zapisana u Pismu.

Ne, drugar, na desetak tema ti si to pokusao pokazati, ali nisam vidio da ti je uspelo, posebno ne to da zidovi nisu bili Sola Scriptura. Smile Osim toga, ni na jednu od tih desetak tema nikada nisi znao objasniti sta je tacno princip Sola Scriptura, iz protestantskog ugla? Mozes copy/paste, ni to nije lose za pocetak, ali koliko vidim ti ne znas sto to tacno znaci, dok ja razumem tradiciju, jer citam i katolicke pa i pravoslavne autore glede ove teme, jer me zivo zanima odnos izmedju Tradicije (dakle, Pisma) i tradicije (ono sto je van Pisma). Dakle, kada se bude definisalo sto tocno znaci taj princip, sola scriptura, onda mozemo videti da i zidovi i apostoli jesu bili ljudi Bozje reci, a ne robovi tradicije.

Židovi nisu Sola Scriptura- njihova teologija nije bazirana da je Pismo jedini izvor vjere, već poput Katolika vjeruju da je u zajedništvu s Usmenom Tradicijom nauk potpuno shvatljiv.

Dokaz tome je, primjerice, slavljenje Hanuke koja je sjećanje na žrtvu Makabejaca. Makabejci nisu kanonski spis, ali je njihova priča unutar predaje Usmene Tradicije.

Katolički sam apologetik (amaterski) koji se trenira za dijalog s Protestantima. Budi uvjeren da znam što je Sola Scriptura. Za razliku od tebe koji ne zna da je 2 Knjiga Makabejaca napisana 100 godina prije Isusa a smatra se stručnjakom za kanoničnost. O tome ćemo kasnije.

Protestanti su robovi tradicije zvane Sola Scriptura- i dok će ostati u tom neznanju, neće moći odgovoriti na temu o raspravi nad Mojsijevim tijelom Mihalea anđela i demona.

Isus je citirao Pismo prilikom kusanja, i na mnogim drugim mestima. Apostoli isto tako. Pisma su se ispunila u Isusovom zivotu, na mnogo mesta se Pisma spominju u Novom zavetu kao autoritet, a ti velis da nisu bili Sola Scriptura?? Jedino ako ne znas sto princip tacno znaci.

Sveto Pismo dio je nauka, pa je jasno da su Pisma bila važna za sve što se desilo.

S druge strane, Pisma nisu jedini izvor istine- i sama tako tvrde.

Ovo je samo slab pokusaj da se odgovori na neka pitanja. Postoje kriterijumi kanonicnosti, i ljudi koji su radili na tome jako dobro su vodili racuna o tome. Niko nikada nije osporavao Kanonicnost bilo koje knjige Biblije ili Novoga zaveta zato sto je ne citira neka druga knjiga (!!!!!!!). Ovo je krajnje neupuceno, zaista. Gde imas u Starome zavetu slican princip, pa opet nalazis u Novom zavetu da je Stari zavet-Pismo, Bozja rec?? Bogomnadahnut?? I slicno?? Isto tako vazi i za novi zavet. Apostoli su propovedali Bozju rec, sami su to cak kazali za sebe, to je kazao i Pavle i Petar, npr. Ako je njihova poruka bila Bozja rec, sasvim je normalno i logicno zakljuciti da je i ono sto su napisali nadahnuto, a samim tim i autoritativno. Tu nema spora.

Puno teksta, malo rečenog. Osim djela gdje ja "imam slabe pokušaje".

Tko je odlučio da Petrovu Apokalipsu nije napisao Petar? Pismo ili Crkva?

Ako Pismo, gdje u Pismu piše da Petrova Apokalipsa nije ili je dio kanona?
Ako Crkva- laku noć, Sola Scriptura.

Ipak II Poslanica Korincanima jeste deo Pisma, jeste nadahnuta, a samim tim i izvorom autoriteta je postala. Ako to kaze Petar, ko sam ja da tvrdim suprotno??

Petar veli da Pavao piše Poslanice, ne veli koje.
Poslanica Hebrejima je bila veliki upitnik za Kršćane koji su radili kanon- zašto?

Ali zasto, reci mi ?? Po kom to kriterijumu necemo smatrati nadahnutima?? Da li samo zato sto je paganski pisac u pitanju (ima ih nekoliko, nije jedini) ili je nesto drugo u pitanju??

A zašto pitaš tako banalna pitanja? Smile Pavao veli da je situacija na Kreti tako teška da se i grešni pjesnici sablažnjavaju nad situacijom. Po kojem bi kriteriju uopće i trebali poganski spis u tom kontekstu smatrati nadahnutim? Zar kada Pavao govori o Salomonu, ne bismo trebali imati Salomonovu knjigu u Bibliji jer je Salomon u jednom trenu bio poganin?

A zasto sad ovo mora biti kriterij??? Kad, kao prvo, niko nikada iz jevrejske zajednice nije Makabejce smatrao "Pismom", kada ih ni apostoli ni sam Isus nisu smatrali Pismom, zasto sad pricamo o kanonu??

Hajde brate, primi se knjige: Židovu slave Hanuku da daju počast herojima iz knjige Makabejaca, Pavao poziva na knjigu Makabejaca- što se sad praviš kao da "nema problema u Protestantizmu iako Apostoli, Židovi i Katolici imaju drukčija vjerovanja nego mi."

Osim toga, da li se Jevrejima poslanica bavi pitanjem Kanona??

Odgovori mi tada, koja se poslanica bavi kanonom?

Biblije još neće biti više od 300 godina.

kao trece-gde to Pavle izricito citira Makabejce kao 'junake' i 'heroje'?? Postoji samo pretpostavljeno tumacenje, no ono se moze odnositi i na proroka Jeremiju, a ako i citira-da li citira sve heroje, samo jednog, kojeg i gde tacno?

Koji je heroj iz Starog Zavjeta umro s riječima "Za bolje uskrsnuće?"

Koju to apostolsku tradiciju Juda citira, kada citira jevrejske apokrife? Kako je mogla postojati apostolska tradicija pre apokrifa?? Smile

Dragi No Nick, ako si proučavao i Židovske i Katoličke pisce tada bi barem trebao znati da je "Uznesenje Mojsijevo" apokrif koji u sebi ima istine koje su se dotad prenosile Usmenom Tradicijom.

Usmena predaja da se desila prepirka nad Mojsijevim tijelom Mihaela i demona postojala je prije pisanja Uzašašća Mojsijeva. Apokrif ju je samo spomenuo, kao što pojedini Kršćanski apokrifi spominju Kraj Svijeta i ostale istine koje su dio Kršćanske vjere.

Cijelo vrijeme zapravo iskrivljavaš moj stav: apostol Juda nije citirao apokrif, već Usmenu Tradiciju. To što je ista kasnije bila zapisana u nekanonskom spisu nije važno. Barem ne za Katolike- mi priznajemo Usmenu Tradiciju van pisanih izvora. Protestanti ne- i jedino što bi im teoretski moglo pomoći jest da u Bibliju stave "Uzašašće Mojsijevo" koje ne možemo pronaći u originalu.

Apostol Juda vjerovao je isto što i Katolici, ali ne i Protestanti.

Ovo bas i ne razumem, ali ako se cita ono sto sam gore iznio, onda ce se videti da ljudska tradicija jos manje ima mesta. Da te nepitam jos sta je 'tradiija', sta 'usmena tradicija', sta 'apostolska tradicija', a sta 'Pismo'. Smile

I što sad- dokaži da nemaš usmenu tradiciju: koristeći samo Bibliju ( Sola Scriptura ) reci mi razloge borbe za Tijelo Mojsijevo Mihaela i demona. Zaboravi čak i na apokrife ( jer i za njih ne bi saznao bez da si proučavao izvore van Biblije ) .

Možeš li se Bibliji suprotstaviti svojom predajom Sola Scriptura? Možeš li istinu Božje Riječi zamijeniti Luherovim učenjima?

Nisam mislio na Mojsijevo Vaznesenje, nego na II Makabejcima, ona je mozda nastala nakon Judine poslanice, za Vaznesenje ne znam tacno kada je moglo nastati. Medjutim, cak i da je tacno=citiranje vanbiblijskog spisa ne cini tim istim spisom kanonskim. Ni najmanje. Pa,uostalom, ni Isusovo ni citiranje Tore od strane apostola ne cini Toru=kanonskom i nadahnutom. Tora je vec bila takva, a postoje mnoga objasnjenja i zasto. Za razliku od apokrifa koji nikada nisu bili kanonski, nikada nisu imali isti autoritet kao Pismo. Mogli su biti dodatak Pismu, kao sto je npr. bilo slucaja u Qumranu, premda se pravila razlika izmedju tih spisa i Pisma, ali nikada apokrifi nisu bili Pismo, niti se citiraju kao Pismo, niti igde kazu "kao sto Pismo veli", i slicno, dok se to govori za starozavetne spise.

Stari moj, nemoj se ljutiti, ali s apologetom koji ne zna da su Makabejci nastali praktički 100 godina prije Isusa ja ne mogu razgovarati. Ne radi se o uvredi- već jednostavno ne smatram te mjerodavnim za temu o kanoničnosti. Svatko može pogriješiti, ali ovo je ipak nešto što čovjeka odmah izbacuje iz svake zrele diskusije i prokazuje kao osobu koja ne može trpiti ritam ove diskusije sa znanjem kojeg ima.

Želim obilje Božjeg blagoslova!

more_horiz
Baš si skroman. Apostolu Judi nećeš govoriti što misli, ali ćeš mu reći što ne misli.

Sto se ovoga tice zaista smatram da jesam skroman:

Neznam zasto nametati nekom problem kada on ne postoji?? A da ne
pominjem da je taj spis-cist apokrif, ta nije valjda on deo kanona?
Naravno, nije. Zasto nije deo kanona, onda?? Da li ga cini kanonskim to
sto ga je Juda citirao u odredjenom kontextu ili?? To je problem, a ne
to sto navodno protestanti imaju 'probleme'. Smile
I jos mi nisi dao listu bar desetak relevantnih i autoritativnih
protestantskih izvora, da bih ja stvarno pomislio kao mi imamo nekakav
'problem' sa ovim citatom? Dakle, nemamo problem. Problem koji moze
postojati jeste u samom tumacenju texta, a to je nesto sasvim drugo. Mi
ne pricamo ni najmanje o tome
.

Ali apostol Juda je jednostavno citirao Usmenu
Tradiciju ( čak ne nužno apokrif) koja nije zapisana u Bibliji. Ništa
veliko- a čitava Sola Scriptura, usmena predaja da je sve što je Bog
ostavio na Zemlji zapisano u verziji Biblije iz 16. stoljeća, prokazuje
se kao potpuna netočnost.

Pa ne bas. Biblija nije nastala u 16 veku, a mi ne prihvatamo one knjige koje nikada nije prihvatala jevrejska zajednica, Isus, apostoli i samim tim hriscanska zajednica. Sta je tu je. lol!

Isto kao i prije: samo zato što se ti praviš da problema nema, ne znači da problem ne postoji.

Ili: to sto ti pravis problem to ne znaci da problem uistinu postoji.

Što je citirao Juda apostol? Usmenu Predaju? Gdje je ona u Protestantizmu? Apokrif? Zašto nije u Bibliji?

Katolici vele: Usmenu Tradiciju.

Time dokazujemo da su Apostoli bili Katolici, a ne Protestanti, jer su imali vjerovanja koja nisu bila zapisana u Pismu.

Netacno bar iz tri razloga.

Prvo, zasto je Juda citirao apokrif, ili sta li god, to je dobro pitanje? U stvari, ako je citirao apokrif, zasto taj apokrif nije deo kanona, odnosno nikada nije bio deo kanona? Svejedno, zasto je Juda citirao taj spis koji danas ne postoji?? Drugo, katolici ne prihvataju svu usmenu tradiciju jevreja, ne prihvataju mnogo toga. Trece, hvala Bogu sto protestanti ili bar ja, nemam verovanja koja nisu zapisana u Bibliji, nego se drzim verovanja koja se nalaze u Bibliji. To mi je dovoljno da budem spasen.

Židovi nisu Sola Scriptura- njihova teologija
nije bazirana da je Pismo jedini izvor vjere, već poput Katolika
vjeruju da je u zajedništvu s Usmenom Tradicijom nauk potpuno shvatljiv.

Pa mogu se sloziti sa tobom. Zidovi su ukidali Bozju rec zbog tradicije-Isus je to jasno pokazao. Imali su princip da je Bozja rec jedino merilo, ali su odstupili od njega. Katolici ako slede, onda slede te zidove, dok protestanti slede Isusa i apostola, koji su prihvatali Bibliju kao Bozju rec, a tradiciju su podvrgavali kriteriju Biblije a ne obrnuto.

Dokaz tome je, primjerice, slavljenje Hanuke
koja je sjećanje na žrtvu Makabejaca. Makabejci nisu kanonski spis, ali
je njihova priča unutar predaje Usmene Tradicije.

Ovo nije nikakav dokaz, kao prvo, jer Hanuka je nacionalni praznik oslobodjenja koje se nalazi u istorijskom stivu, i to u onom koje niko nikada od strane samih zidova koji su i svetkovali ovaj praznik-nisu prihvacali kao deo kanona i Pisma. Ovo je istorijska cinjenica. Ne negira se vaznost ove knjige ni dogadjaja u njoj, ali joj se ne pripisuje normativnost kao sto je to slucaj sa kanonom Biblije.

Katolički sam apologetik (amaterski) koji se trenira za dijalog s Protestantima. Budi uvjeren da znam što je Sola Scriptura.

Znam da si to, i ne smeta mi zaista. Osim sto koristis samo katolicke odgovore, trebao bi uzeti istrazivanja koja su dali protestanti. Budi uveren da bolje od tebe znam sto je sola scriptura, a za tebe ne vidim da razumes taj princip, posto ga posmatras drugacije od onoga sto on jeste, meshash cesto pojmove, no nema veze, ja se ne treniram da pricam sa katolicima, ja branim autoritet Biblije gde mogu, tako i ovde.

Za razliku od tebe koji ne zna da je 2 Knjiga
Makabejaca napisana 100 godina prije Isusa a smatra se stručnjakom za
kanoničnost. O tome ćemo kasnije.

Naravno da si u pravu. Smile Ja sam kazao dosta sto sam kazao, ali nisam kazao sve sto mislim. Ono sto kategoricki tvrdim jeste da ova knjiga nikada nije bila priznata od strane zidovske zajednice, gde je i nastala, kao kanonski spis, niti od strane Isusa i apostola. O strucnosti naravno da mozemo kasnije, ja sam otvoren za razgovor uvek.

Protestanti su robovi tradicije zvane Sola
Scriptura- i dok će ostati u tom neznanju, neće moći odgovoriti na temu
o raspravi nad Mojsijevim tijelom Mihalea anđela i demona.

Protestanti robovi tradicije zvane sola scriptura?? Znas sta, hvala Bogu sto si ovo kazao, ovo me prosto raduje, posebno kada se setim koliko je ljudi stradalo jer je verovalo u slicno. Ako su protestanti u neznanju, a takav su doprinos dali u teologiji, egzegezi, svim biblijskim naukama da je on nemerljiv, onda ja nemam reci za tvoje 'poznavanje' protestantizma i ostalog, posebno za ovu izjavu. Svaka cast. Biti rob Biblije je mnogo manji greh nego biti rob tradicije, jer uvek se u praxi pokazalo da onaj koji ide mimo tradicije-uvek nailazi na protivljenje, jer ne sme i ne moze koristiti svoj um mimo ostalih, dok ja mogu ici mimo moje tradicije, jer Bogu polazem racune a ne ljudima. I svrh svega koristim um kojeg mi je Bog dao, a ne dozvoljavam drugima da upravljaju mojim umom. Uostalom, i katolici su vise no robovi njihove tradicije pa nikom nista.

Sveto Pismo dio je nauka, pa je jasno da su Pisma bila važna za sve što se desilo.

S druge strane, Pisma nisu jedini izvor istine- i sama tako tvrde.

To tvrde katolici u odbrani vere. Pismo ne poznaje druge izvore osim-Bozje reci. Pismo je Bozja rec, pa prema tome, Pismo je jedini izvor vere. Ostalo je sve podredjeno tom izvoru.

Puno teksta, malo rečenog. Osim djela gdje ja "imam slabe pokušaje".

Tko je odlučio da Petrovu Apokalipsu nije napisao Petar? Pismo ili Crkva?

Ako Pismo, gdje u Pismu piše da Petrova Apokalipsa nije ili je dio kanona?
Ako Crkva- laku noć, Sola Scriptura.

Hm, novi zavet je bio kriterijum za kanonicnost. Sve sto se nije slagalo sa ucenjem novoga zaveta prirodno je da nije moglo biti deo kanona. Prepoznato je kao lazni spis. Po kom principu?? Upravo na osnovu Sola Scriptura. Pismo je bilo kriterij. A drugo-Pismo je prethodilo Crkvi, i Crkva je uvek trebala biti podredjena Bozjoj reci, a ne obrnuto, sto je slucaj u katolickoj crkvi-ona ima primat u tumacenju Bozje reci (!).

Petar veli da Pavao piše Poslanice, ne veli koje.
Poslanica Hebrejima je bila veliki upitnik za Kršćane koji su radili kanon- zašto?

Naravno da ne kaze koje, ali nisam vidio da je rekao izuzetak iz II Korincane,znaci i ona je-nadahnuta. U uvodu se vidi tko ju je pisao, iz same poslanice vidimo probleme, povod i cilj pisanja, a poslanica se slaze sa ostalim ucenjem Biblije, pa prema tome kanonska je, autoritativna i nadahnuta. Kraj 'argumentima' tipa "Nigdje niti u jednoj knjizi Biblije ne piše da je Druga Poslanica Korićanima dijelom Biblije."

A zašto pitaš tako banalna pitanja? Smile
Pavao veli da je situacija na Kreti tako teška da se i grešni pjesnici
sablažnjavaju nad situacijom. Po kojem bi kriteriju uopće i trebali
poganski spis u tom kontekstu smatrati nadahnutim? Zar kada Pavao
govori o Salomonu, ne bismo trebali imati Salomonovu knjigu u Bibliji
jer je Salomon u jednom trenu bio poganin?

Zasto sad odjednom banalno pitanje???? Znaci, hoces kazati da je u ovom trenutku bitan kontext??? To je nesto sto sam odavno znao, ali sta je trebalo tako dugo da se to kaze i sa tvoje strane?? Ista stvar kao i sa citiranjem apokrifa. Bas ista stvar. Kontext igra ulogu. Ako je vec bio poznat kanon Biblije, i niko nije pravio problem oko njega, govoriti da su se novozavetni pisci bavili tim pitanjem i govorili o tome, znacilo bi samo zamena teze. Ne mozemo mi danas, zato sto nam se svidja/ne svidja kanon, tvrditi da su pisci govorili o kanonu. To je nametanje tumacenja odredjenim textovima sa idejama koje takvi textovi uopste ne sadrze. Dakle, ako je Pavle mogao citirati paganske pisce, i mi kazemo da je bitan kontext, isto tako je i sa citiranjem apokrifa. Pa, cak i vasa tradicija vam govoro ovo ili ono, kazao bi Pavle ili bilo ko drugi. Sasvim logicno.

Hajde brate, primi se knjige: Židovu slave
Hanuku da daju počast herojima iz knjige Makabejaca, Pavao poziva na
knjigu Makabejaca- što se sad praviš kao da "nema problema u
Protestantizmu iako Apostoli, Židovi i Katolici imaju drukčija
vjerovanja nego mi."

Drage volje i iskrenog srca, ali nemoj preci preko onog sto sam te pitao:

kao prvo, niko nikada iz jevrejske zajednice nije Makabejce smatrao
"Pismom", kada ih ni apostoli ni sam Isus nisu smatrali Pismom, zasto
sad pricamo o kanonu?
?

Dakle, ko to makabejce, knjigu zaista postovanu od strane jevrejske zajednice, naziva Pismom???? Niko. Znaci volio bih da mi pokazes gde se u Novome zavetu na nekoliko mesta bar citira ova knjiga i pripisuje joj se termin "Pismo". Rec "Pismo" se spominje na dosta mesta u Novome zavetu, ali nikada, nikada se ne koristi taj termin ni za jedan jedini apokrif, sto znaci da apokrifi nisu deo Pisma nikada bili. Isus je citirao "Mojsijeve knjige, psalme, proroke", sekciju od tri dela jevrejskog Pisma koja vec bila poznata zidovima, ali nigde nikada ne citira bilo koji apokrif kao deo Pisma.

Odgovori mi tada, koja se poslanica bavi kanonom?

Skoro sve. Smile

Biblije još neće biti više od 300 godina.

Biblija je vec postojala i u vreme Isusa i apostola-stari zavet. Smile Spisi novoga zaveta su zavrseni sa pisanjem u I veku AD, svi novozavetni spisi su deo kanona, ne vidim ovde nikakav problem, gore sam objasnio jos u vezi toga.

Koji je heroj iz Starog Zavjeta umro s riječima "Za bolje uskrsnuće?"

Ovo nije odgovor na moje pitanje:

gde to Pavle izricito citira Makabejce kao 'junake' i 'heroje'??
Postoji samo pretpostavljeno tumacenje, no ono se moze odnositi i na
proroka Jeremiju, a ako i citira-da li citira sve heroje, samo jednog,
kojeg i gde tacno
?

Ja znam na sto ti tipujes, ali mi nije jasno zasto ne odgovoris na pitanje koje sam ti dosta puta postavio, najiskrenije??

Dragi No Nick, ako si proučavao i Židovske i
Katoličke pisce tada bi barem trebao znati da je "Uznesenje Mojsijevo"
apokrif koji u sebi ima istine koje su se dotad prenosile Usmenom
Tradicijom.

Da, znam da je apokrif koji je sacuvan samo u fragmentima i spominjan kod nekih otaca. Da li je to istina ili ne-ne moze niko i nista biti kriterij nego ono sto je do tada vec bilo kriterij, a to je Biblija.

Usmena predaja da se desila prepirka nad
Mojsijevim tijelom Mihaela i demona postojala je prije pisanja Uzašašća
Mojsijeva. Apokrif ju je samo spomenuo, kao što pojedini Kršćanski
apokrifi spominju Kraj Svijeta i ostale istine koje su dio Kršćanske
vjere.

Nemam nista protiv cak i da je, jer ne bavim se ovim pitanjem. Ja sam drugo nesto htio reci.

Cijelo vrijeme zapravo iskrivljavaš moj stav:
apostol Juda nije citirao apokrif, već Usmenu Tradiciju. To što je ista
kasnije bila zapisana u nekanonskom spisu nije važno. Barem ne za
Katolike- mi priznajemo Usmenu Tradiciju van pisanih izvora.
Protestanti ne- i jedino što bi im teoretski moglo pomoći jest da u
Bibliju stave "Uzašašće Mojsijevo" koje ne možemo pronaći u originalu.

Ne, ne pokusavam iskrivljavati tvoj stav, mozda te nisam razumio ili se nisi ti dobro izrazio. Juda ipak jeste citirao apokrif, znaci lazni spis, onaj spis koji nije nikada bio deo kanona Biblije, ili Pisma. Izgubljen je, imamo ga samo u delovima, i pojedinim citatima nekih crkvenih otaca. Judino citiranje tog apokrifa, pa makar i tradicije, meni ni najmanje ne predstavlja problem, zato sto Pismo nije mehanicki diktat.

Apostol Juda vjerovao je isto što i Katolici, ali ne i Protestanti.

Ovo je proizvoljno tumacenje. Imas par ideja koje ti lice da su tacne, i odmah se sklapa citava slika tek tako?? Juda je verova sto i katolici?? Pa zar ne treba da se ide obrnutim redom?? Tradicija je iznad Pisma, na to se svodi sve kod katolika.

I što sad- dokaži da nemaš usmenu tradiciju:
koristeći samo Bibliju ( Sola Scriptura ) reci mi razloge borbe za
Tijelo Mojsijevo Mihaela i demona. Zaboravi čak i na apokrife ( jer i
za njih ne bi saznao bez da si proučavao izvore van Biblije ) .

Pa netacno, druze. Ovde nije kljucni problem u Bibliji, vec u tumacenju Biblije. Znaci, postojao je razlog zasto je Juda citirao apokrif, sto je time hteo reci. Cak i da se slozim oko tvog stava (glede tradicije), mi nailazimo na problem: zasto je Juda to ubacio u svoj spis. Ovde prestaje pitanje tradicije i Pisma, za moj pojam.

Možeš li se Bibliji suprotstaviti svojom predajom Sola Scriptura? Možeš li istinu Božje Riječi zamijeniti Luherovim učenjima?

What's the point?? Ne znam kakve sad veze ima luter sa svime ovime? Pa ne branim ja, druze, lutera, ja se samo donekle mogu sloziti sa njime, znaci ne u svemu??

Stari moj, nemoj se ljutiti, ali s apologetom
koji ne zna da su Makabejci nastali praktički 100 godina prije Isusa ja
ne mogu razgovarati. Ne radi se o uvredi- već jednostavno ne smatram te
mjerodavnim za temu o kanoničnosti. Svatko može pogriješiti, ali ovo je
ipak nešto što čovjeka odmah izbacuje iz svake zrele diskusije i
prokazuje kao osobu koja ne može trpiti ritam ove diskusije sa znanjem
kojeg ima.

Ne, ne ljutim se ni najmanje, samo ne znam sto si ovime zelio postici?? Covece, ko je pomenuo pogresno datiranje makabejskih knjiga?????

Nisam mislio na Mojsijevo Vaznesenje, nego na II Makabejcima, ona je
mozda nastala nakon Judine poslanice, za Vaznesenje ne znam tacno kada
je moglo nastati.

Jeli ti sada jasno zasto si tako prenaglio??? Postoji misljenje mnogih teologa da je II Makabejcima nastala nakon Judine poslanice, ja to nisam kategoricki tvrdio, kao sto vidis kazao sam "mozda je nastala nakon Judine poslanice", i ti mene ne smatras merodavnim koji je u toku sa desavanjima tog tipa, a sam to ne znas ili?? Hajde probaj se ti raspitaj o tome, pa mi onda kazi da nisam merodavan? Nemam nista protiv da tako nesto kazes, ali ocito je nesto drugo posredi kada mozes da mi tako nesto kazes, no neka ti bude. Ja bar znam da niko nikada u Bibliji nije koristio knjige o Makabejcima kao "Pismo", a za to ne treba nikakva velika skola. Smile Mada, da si me lepo citao shvatio bi me, ovako si pucao pre vremena.

Želim obilje Božjeg blagoslova!

Takodje, od srca.

more_horiz
Marija nije bezgrešna jer je došla seksom.
Judina poslanica 9,10 stih.
lukino evanđelje 46,56 stiha Hvalospjev Marijin

more_horiz
Sinke je napisao/la:
Juda 1,9 A Mihailo Aranđel, kad se prepiraše s đavolom i govoraše za Mojsijevo tijelo, ne smijaše prokleta suda da izgovori, nego reče: Gospod neka ti zaprijeti.

Odakle ovo saznanje?

Judina 1,17 A vi, ljubljeni, sjetite se riječi što ih prorekoše apostoli Gospodina našega Isusa Krista.

Što bijaše od početka, što smo čuli, što smo vidjeli očima svojim, što razmotrismo i ruke naše opipaše o Riječi, Životu -

da, Život se očitova, i vidjeli smo i svjedočimo, i navješćujemo vam Život vječni, koji bijaše kod Oca i očitova se nama - što smo vidjeli i čuli, navješćujemo i vama da i vi imate zajedništvo s nama. A naše je zajedništvo s Ocem i sa Sinom njegovim Isusom Kristom.

I to vam pišemo da radost naša bude potpuna. 1. Ivanova 1,1-4

Stoga braćo, čvrsto stojte i držite se predaja u kojima ste poučeni bilo našom riječju, bilo pismom. 2. Solunjanima 2,15

Kakve te usmene predaje spopale, Ilija? Zar ne znaš da je takvo što dodavanje Bibliji? Sve su predaje Apostola u Bibliji , tako ti vjeruješ! Ili misliš da postoje predaje apostola koje nisu? Dobro došao u Katoličku Crkvu!

Da li su ovo predaje od ljudi ili od Boga?

Obznanjujem vam, braćo: evanđelje koje sam navješćivao nije od ljudi,

niti ga ja od kojeg čovjeka primih ili naučih, nego objavom Isusa Krista. Galaćanima 1,11-12

Tako nam je potvrđena proročka riječ te dobro činite što uza nju prianjate kao uza svjetiljku što svijetli na mrklu mjestu - dok Dan ne osvane i Danica se ne pomoli u srcima vašim. 2. Petrova 1,19

Jer ne bih se usudio govoriti o nečemu što Krist riječju i djelom, snagom znamenja i čudesa, snagom Duha nije po meni učinio da k poslušnosti privede pogane. Tako sam od Jeruzalema pa uokolo sve do Ilirika pronio evanđelje Kristovo, Rimljanima 15,19

Slažem se- zato mi citiraj u kojem je Evanđelju zapisano kako ide priča o borbi za tijelo Mojsijevo. Zašto su se borili, što je demon govorio Mihaelu da je ovaj molio Boga da ga zašuti?

Kako se odnose Bozja djeca prema Njegovoj rijeci?

I tko čuva zapovijedi njegove, u njemu ostaje, i On u njemu. I po ovom znamo da on ostaje u nama: po Duhu kojeg nam je dao. 1.Ivanova 3,24

Ako ja ne držim do Božjih Zapovijedi, zašto ja znam stvari koje ti ne znaš i zašto Biblija u poslanici Jude Apostola govori da nije potpuna Riječ Božja već samo njeno Sveto Pismo koje nema sav nauk u sebi?

Ima li neko drugo evandjelje?

Ali kad bismo vam mi, ili kad bi vam anđeo s neba navješćivao neko evanđelje mimo onoga koje vam mi navijestismo, neka je proklet!

Što smo već rekli, to sad i ponavljam: navješćuje li vam tko neko evanđelje mimo onoga koje primiste, neka je proklet. Galaćanima 1,8-9

Ima li neko drugo Evanđelje? Ima- evanđelje po Lutheru i njegovim usmenim predajama radi kojih ljudi poput tebe, usprkos strasti i predanosti, nemaju potpunu Riječ Božju i fale vam odgovori na ovakve propuste.

--------------
Ilija, u kojem je Evanđelju apostol Juda doznao da je nad tijelom Mojsija bila borba između Mihaela i demona? Koju knjigu Starog ili Novog Zavjeta je citirao kada je dozivao u sjećanje na taj događaj?

Uzalud sad ti copy/pastiraš citate koji veze nemaju s pitanjem kojeg sam postavio.

Ilija, odgovori mi- siguran sam da znaš, kada tako mnogo citiraš Bibliju kada treba osuditi druge.

Da ti pomognem- u istoj "knjizi" piše da je Marija bezgrešna.
ne piše nigdje da je Marija bezgrešna .samo će je svi zvati blaženom a gdje piše da je bezgrešna

more_horiz
Nevjerojatno je da netko uzima primjer Mihaelove borbe sa Sotonom za Mojsijevo tijelo kako bi dolazao neke apsurdne teze o predaji i sl. Znamo da je Mojsije umro izvan pogleda javnosti i nitko nije znao gdje je njegovo tijelo. Sigurno je postojala Božja nakana u tome. Možemo pretpostaviti da bi prije ili kasnije njegov grob postao nacionalno svetište i plodno tlo za idolatriju, u koju su Izraelci za vrijeme Starog saveza često upadali.

Kako je onda Juda znao za taj događaj? Ljudskih svjedoka borbe za tijelo nije bilo, samo dva anđeoska bića. Nikakve autoritativne i obvezujuće predaje o tom događaju nisu mogle postojati, eventualno legende ili pretpostavke, no sve je to zapravo nevažno. Juda je otkrivenje o ovom događaju dobio posredstvom Svetog Duha i bio je nadahnut da u određenom kontekstu napiše to u poslanici. To je jedino bitno u cijelom ovom slučaju. Apostolski zapisi u poslanicama bave se prošlim, tadašnjim i budućim događajima u vezi Crkve i svijeta. Samo tjelesni i neobraćeni ljudi koji naturaju ljudsku predaju i stavljaju je u istu ravan s Pismom mogu od ovakvih izvještaja stvarati famu i dokaz nekih apsurdnih religioznih teorija.

more_horiz
stranac je napisao/la:
Juda je otkrivenje o ovom događaju dobio posredstvom Svetog Duha i bio je nadahnut da u određenom kontekstu napiše to u poslanici. To je jedino bitno u cijelom ovom slučaju. Apostolski zapisi u poslanicama bave se prošlim, tadašnjim i budućim događajima u vezi Crkve i svijeta. Samo tjelesni i neobraćeni ljudi koji naturaju ljudsku predaju i stavljaju je u istu ravan s Pismom mogu od ovakvih izvještaja stvarati famu i dokaz nekih apsurdnih religioznih teorija.

Nemojmo previdjeti da je ovaj događaj poznat između ostalog i adresatima poslanice, jer okolnosti nisu navedene a činjenice borbe između Mihaela i sotone navodi se kao sredstvo za ostvarenje poruke. Dakle nije riječ o iznošenju nekih novih i nepoznatih činjenica, nego instrumentalnog korištenja nečeg što je i piscu i primateljima poslanice poznato.

I sada se postavlja pitanje odakle im je poznato? Stoji li to igdje u Pismu? Ako ne, zaključak je jasan - i pisac i prvi kršćani vrednuju usmenu Predaju kao jednako valjan izvor Božje objave i samim time teorija ''sola Scriptura'' nije ništa više od novovjekovnog ljudskog iznašašća.

Isto tako, obratimo pažnju, nekoliko redaka dalje:

''O njima prorokova sedmi od Adama, Henok: "Gle, dođe Gospodin sa Desttisućama svojim suditi svima i pokarati sve bezbožnike za sva njihova bezbožna djela kojima bezbožno sagriješiše i za sve drzovite riječi koje grešni bezbožnici izrekoše protiv njega." (Jd 1, 12-13)

Ovdje ne samo da imamo neki teološki vrijedan zapis, nego proročanstvo koje je od Boga nadahnuto, a ne nalazi se unutar Pisma. Prema tome, mislim da su stvari posve jasne: prvi kršćani nikad nisu bili ''sola Scriptura'' (da ne spominjemo činjenicu kako definirani kanon nije postojao još 3 stoljeća!), i samim time ove nečelo nije valjano. A ako se sustav gradi na pogrešnim temeljima, znamo kakvi rezultati prozlaze.

more_horiz
[size=12]
stranac je napisao/la:
Nevjerojatno je da netko uzima primjer Mihaelove borbe sa Sotonom za Mojsijevo tijelo kako bi dolazao neke apsurdne teze o predaji i sl.

U Judinoj poslanici imamo još nešto zanimljivo:

"O njima prorokova sedmi patrijarh od Adama, Henok: "Gle, dođe Gospodin sa Desttisućama svojim suditi svima i pokarati sve bezbožnike za sva njihova bezbožna djela
kojima bezbožno sagriješiše i za sve drzovite riječi koje grešni
bezbožnici izrekoše protiv njega."
Jd 14-15

A ovo je citat iz "Knjige Henokove", vanbibliskog apokrifnog spisa kojeg su i mnogi rani Crkveni Oci citirali u svojim djelima zajedno sa ostalim spisima koji su ušli u kanon Biblije. (Stavio sam tri različita prijevoda)

"And behold! He cometh with ten thousands of ⌈His⌉ holy ones To execute judgement upon all, And to destroy ⌈all⌉ the ungodly: And to convict all flesh Of all the works ⌈of their ungodliness⌉ which they have ungodly committed, And of all the hard things which ungodly sinners ⌈have spoken⌉ against Him." En 1:9
http://www.sacred-texts.com/bib/boe/boe004.htm
"And behold, he comes with myriads of the holy to pass judgment upon them, and will destroy the impious, and will call to account all flesh for everything the sinners and the impious have done and committed against him." En 1:9http://christianelibrary.googlepages.com/schodde_enoch.pdf

"Behold, he comes with ten thousands of his saints, to execute judgment
upon them, and destroy the wicked, and reprove all the carnal for
everything which the sinful and ungodly have done, and committed
against him."
En 1:9
http://www.johnpratt.com/items/docs/enoch.html

Tu moramo zapaziti slijedeće stvari:

1. Apostol ove riječi stavlja u usta proroka Henoka.
2. Riječi proroka Henoka nisu dio Pisma.
3. Ove riječi su direktan citat iz "Knjige Henokove" - vanbibliskog poznatog spisa.

Dakle, budući da Juda direktno citira apokrifni tekst i iz njega navodi dio za koji kaže da su direktno riječi proroka, to direktno znači da apostoli nisu bili sola scriptura.

Naravno, možemo jednostavno reći da Juda ovo nije citirao nego mu je to rekao Duh Sveti, no tada će se postavit pitanje... odakle onda u apokrifu citat proroka Henoka? I zašto to nije dio Pisma ako je to citat jednog od najvećih ljudi koji su ikad hodali ovom planetom?

Inače, za informaciju, Etiopska Crkva 1. Henokovu knjigu drži kao dio svog kanona i drži da ona jeste od samog proroka. Budući da je citira i apostol, zanima me vaše mišljenje o tome zašto ona nije dio kanona?

Ja ću, kao katolik, šeretski odgovoriti: zato što je Duh Sveti tako odlučio po Katoličkoj Crkvi, iako su Crkveni Oci imali različita mišljenja o njoj. No, pretpostavljam da to nije odgovor koji ćete vi prihvatiti, pa me stoga zanima vaše mišljenje o ovome.

Inače, u Pismu ima još citata iz ove knjige.

A evo još malo o toj knjizi za one koje to zanima:
http://en.wikipedia.org/wiki/Book_of_Enoch

A adventistima bih postavio dodatno pitanje:

Kako to da se apostol Juda poziva na knjigu koja u sebi sadrži opise podzemlja koji su potpuno u skladu sa učenjem KC (te pokazuju zašto je priča o Lazaru i bogatašu doslovno istinita)?

Uglavnom, kako god uzmemo, ovo je dokaz da Sola Scriptura nije istinita vjera. Naravno, mi to znamo i bez ovoga jer u Pismu bi moralo pisati da je ono jedini autoritet (jer u suprotnom sama Sola Scriptura postaje nebibliska vjera, te, prema tome, pada zbog toga što sadrži unutarnje proturječje).

Stoga, mislim, nije na odmet ponoviti još jednom neke činjenice:

1. nigdje ne piše da je Pismo jedini autoritet.
2. Direktno piše da se potrebno držati predaje: usmene i pismene.

No, da ne srljamo, vratimo se mi za početak proroku Henoku, jer me stvarno zanima vaše mišljenje o tome.

Zadnja promjena: melkisedek; uto 07 tra 2009, 23:06; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
Caesar je napisao/la:

Isto tako, obratimo pažnju, nekoliko redaka dalje:

''O njima prorokova sedmi od Adama, Henok: "Gle, dođe Gospodin sa Desttisućama svojim suditi svima i pokarati sve bezbožnike za sva njihova bezbožna djela kojima bezbožno sagriješiše i za sve drzovite riječi koje grešni bezbožnici izrekoše protiv njega." (Jd 1, 12-13)

Ovdje ne samo da imamo neki teološki vrijedan zapis, nego proročanstvo koje je od Boga nadahnuto, a ne nalazi se unutar Pisma. Prema tome, mislim da su stvari posve jasne: prvi kršćani nikad nisu bili ''sola Scriptura'' (da ne spominjemo činjenicu kako definirani kanon nije postojao još 3 stoljeća!), i samim time ove nečelo nije valjano. A ako se sustav gradi na pogrešnim temeljima, znamo kakvi rezultati prozlaze.

Hehe, ovo se zove sinhronizacija Very Happy

more_horiz
melkisedek je napisao/la:

Stoga, mislim, nije na odmet ponoviti još jednom neke činjenice:

1. nigdje ne piše da je Pismo jedini autoritet.
2. Direktno piše da se potrebno držati predaje: usmene i pismene.

No, da ne srljamo, vratimo se mi za početak proroku Henoku, jer me stvarno zanima vaše mišljenje o tome.

Da se razumemo sveto pismo i jeste dokument koji je nastao predajom, i sam licno nemam problema sa predajom ali imam problema sa predajom koja nije u skladu sa pismom, jer cvrsto verujem da Sveti Duh nebi objavio nesto usmeno sto se kosi sa pismom.Dakle predaje koje se kose sa pismom nisu delo Svetog Duha, ako ga dopunjavaju a uklapaju se u sveto pisamsku istinu onda i ne moraju biti losa.Ali ako je neka predaja u sukobu sa pismom i ucenjem Isusa Hrista onda je odbacujem kao jeres pa taman je bilo ko napisao, ali ako je u skladu sa recju Bozijom, jer Gospod nije kontradiktoran sam sebi( to samo mi ljudi mozemo biti), onda zasto da ne ,postojali su ljudi puni Svetog Duha koji su pisali i naucavali i steta bi bilo da se njihova iskustava sa Gospodom ne iskoriste za duhovnu izgradnju, ali ponavljam trebaju i moraju biti u skladu sa pismom.

more_horiz
melkisedek

to što hvališ se zove kriva interpretacija, a Biblija ima i druge nazive za to. no, zar bi nas to trebalo čuditi, obzirom da samo pripadnike svoje presvete crkve smatraš spašenima, a nas ostale kandidatima za pakao, čak i onu djevojku preko koje si čuo evanđelje i onda se vratio u kc. valjda sad osječaš kao dužnost biti veći katolik od pape, da nadoknadiš izgubljeno vrijeme koje si proveo u zajednici koja je po tvojoj retorici otpadnička od prave vjere, a ona je, treba li naglasiti, prisutna samo u kc-i, je li tako?

kakve to veze ima što je netko rekao, a da prethodno nije zabilježeno u Pismu? pa nije svaka riječ iz Novog saveza prethodno izrečena u Starom. predaje u koje katolici vjeruju izravno se suprostavljaju Pismu, ali tu onda ne vidite nikakav problem, licemjera li velikog i jeftine demagogije. tako vjerujete da je Marija uznesena tijelom u nebo, a kad vas se pita koji izvor potvrđuje takvo što kažete predaja. kažete da je Petar prvi papa, a kad vas se pita gdje u Pismu uopće vidimo papinsku službu kao takvu, opet se vadite na crkvene oce, ili masakrirate riječ poput jeh. svjedoka, vadeći je iz konteksta uzduž i poprijeko. ja u poslanici efežanima npr. vidim pet službi, ali niti jedna nije papinska. u knjizi Djela ne vidim da je Petar sjedio na tronu u zlatnom hramu kao tvoj poglavar i s balkona mahao ljudima, imao švicarsku stražu s kopljima ili što već imaju u rukama itd. i ono najbitnije, nitko mu nije tepao: "Sveti Oče!" to vas ne muči što nije zabilježeno u Starom savezu ili Novom, ali Mojsijevo tijelo da.

Juda je nadahnut Duhom napisao u vezi Mojsijevog tijela, to je u Pismu, i nitko normalan neće od jednog komentara, koji čak nije doktrinalne naravi, stvarati temelj za ovakve teze. masa toga što vi vjerujete ne samo da nije u Pismu, nego se izravno suprostavlja njegovom generalnom učenju. to je tipična kultovska retorika koju koristite. manite se čoravog posla.

more_horiz
amos je napisao/la:

Da se razumemo sveto pismo i jeste dokument koji je nastao predajom, i sam licno nemam problema sa predajom

Slažem se da je Pismo nastalo iz Predaje jer je jasno da Isus nije ništa sam napisao, čak niti rekao da se nešto napiše, nego su to kasnije uradili učenici. No, isto kao što su činjenice da nigdje ne piše da je pismo jedini autoritet, nego piše suprotno, da treba slušati predaju usmenu i pismenu, isto tako vidimo i još neke činjenice:

1. Nigdje ne piše da se sva usmena predaja postala pismena
2. Direktno piše da sve što se imlo reći nije zapisao.

Dakle, niti tu ne možemo jednostavno reći... usmeno je postalo pismeno, jer je to također nebibliska vjera, pa prema tome, i to izlazi izvan okvira sola scriptura. A kao što znamo, Pismo nam na više mjesta govori direktno suprotno od toga.

...ali imam problema sa predajom koja nije u skladu sa pismom, jer cvrsto verujem da Sveti Duh nebi objavio nesto usmeno sto se kosi sa pismom. Dakle predaje koje se kose sa pismom nisu delo Svetog Duha, ako ga dopunjavaju a uklapaju se u sveto pisamsku istinu onda i ne moraju biti losa.

I ja imam problema sa takvom predajom. Naravno, da bismo mogli pravilno ocjeniti koja je predaja u sukobu s Pismom, moramo prvo imati točno tumačenje Pisma. A da bi imali točno tumačenje pisma, mora biti netko tko ga točno tumači.

A osim toga, mi znamo još nešto... onaj tko ga dobro tumači nužno ima uporište u tradiciji sve do Krista. To je nužnost zato što valjana tradicija pokazuje istinitost Božjeg obećanja o tome da će se Istina navještati od koljena do kojena. Dakle, mi znamo da onaj tko to nema... taj sigurno nema niti pravo tumačenje Pisma. A ako nema pravilno tumačenje Pisma... kako onda može pravilno zaključit što jeste a što nije u skladu s Pismom?

U konačnici, zato samo Pismo svjedoči da je Crkva ta koja je stup i uporište Istine, jer sve ostalo vodi nesigurnosti i tome da nitko ne može reći što jeste istina a što nije.

Ali ako je neka predaja u sukobu sa pismom i ucenjem Isusa Hrista onda je odbacujem kao jeres pa taman je bilo ko napisao, ali ako je u skladu sa recju Bozijom, jer Gospod nije kontradiktoran sam sebi( to samo mi ljudi mozemo biti), onda zasto da ne ,postojali su ljudi puni Svetog Duha koji su pisali i naucavali i steta bi bilo da se njihova iskustava sa Gospodom ne iskoriste za duhovnu izgradnju, ali ponavljam trebaju i moraju biti u skladu sa pismom.

Kao što rekoh, slažem se s ovim. No, još jednom ponavljam, onaj tko nema predaju od vremena Krista pa na ovamo, sigurno nema niti ispravno tumačenje Pisma. Jer, kontinuitet učenja je dokaz istinitosti Božjeg obećanja da će se Istina uvijek navještati. A upravo taj kontinuitet je Tradicija koje se treba držati.

Naravno, alternativa ovome je reći da Kristova krv, koja je posvetila novi Savez, nije bila dovoljno snažna da održi Božje obećanje o kontinuitetu učenja (iliti Tradicije). A iz dosadašnjeg razgovora, ja mislim da ti to nećeš reći.

more_horiz
stranac je napisao/la:
to što hvališ se zove kriva interpretacija, a Biblija ima i druge nazive za to.

Trebao bi biti konkretniji u izražavanju, jer ovako ne znam na što točno misliš pa mi je teško i odgovoriti. Pretpostavljam da se to odnosi na izjavu o tome da sola scriptura ne samo da je nebibliska nego i protubibliska vjera. Ako si na to mislio onda ću reći da to nije kriva interpretacija nego činjenica. A činjenica je zato što nisi naveo stih koji pokazuje da Pismo jeste jedini autoritet, dok s druge strane stihu 2 Sol 2:15 negiraš osnovni smisao. Naravno da imaš tumačenje koje će reći da to ne znači ono što piše, no to je samo tvoje tumačenje.

kakve to veze ima što je netko rekao, a da prethodno nije zabilježeno u Pismu? pa nije svaka riječ iz Novog saveza prethodno izrečena u Starom.

Propustio si poantu. Juda je vjerovao da ono što piše u Knjizi Henokovoj jesu riječi proroka Henoka. Dakle, Juda nije bio sola scriptura. Nitko nije bio sola scriptura zato to nikad nitko nije ni rekao, te zato to nigdje nije ni zapisano.

Sola Scriptura znači raskid sa kontinuitetom učenja, te defacto znači optužbu na račun Boga da njegova Krv s kojom je ustanovio novi Savez, nije bila u stanju održati obećanje o kontinuitetu učenja (Tradiciji).

Juda je nadahnut Duhom napisao u vezi Mojsijevog tijela, to je u Pismu, i nitko normalan neće od jednog komentara, koji čak nije doktrinalne naravi, stvarati temelj za ovakve teze.

Ovaj Judin citat dokazuje da on nije bio sola scriptura jer je vjerovao da su to riječi proroka Henoka. Da li je to doktrinalno pitanje ili nije, za ovu je raspravu nevažno. Također i citat o raspravi o Mojsijevom tijelu je dio židovski tradicije zapisan u drugom apokrifnom spisu: "Uznesenje Mojsijevo". Dakle, kako god okrenemo, sola scriptura nije istinita vjera jer naprosto nije istina da sve što znamo, znamo iz Pisma.

tako vjerujete da je Marija uznesena tijelom u nebo, a kad vas se pita koji izvor potvrđuje takvo što kažete predaja. kažete da je Petar prvi papa

Kad nas se pita zašto vjerujemo da je Marija uznesena, mi kažemo zato što su apostoli, kad su se vratili na Marijin grob, vidjeli da je prazan te su iz toga zaključili da je uznesena. Ti si par godina stariji od mene, što znači da nisi bio prisutan tom događaju, pa onda niti ne znaš da li to jeste tako ili nije. Ti možeš vjerovat što hoćeš, no znati ne možeš nikako, pogotovo što u tom vremenu nema tvojih suvjernika koji bi davali nekakvu težinu tvojim riječima.

Mi smo bili slobodni vjerovat o tom pitanju što smo htjeli, no to je vrijedilo samo do trenutka kad je dogma službeno proglašena. Od tada se to pitanje smatra zatvorenim.

Dakle, mi smo svjesni da to nije Bibliska vjera, no to nam ništa ne znači budući da mi, za razliku od tebe, imamo svoje prethodnike u tom vremenu koji daju svoje svjedočanstvo. Dakle. pitenje uznesenja Marijinog je vrlo slično pitanju rasprave o Mojsijevom tijelu. Ni o Mojsijevom tijelu apostoli nisu znali iz Pisma nego iz predaje, pa ipak nisu sumnjali u istinitost tog događaja. Tako je i s nama i našm vjerom u Marijino uznesenje.

masa toga što vi vjerujete ne samo da nije u Pismu, nego se izravno suprostavlja njegovom generalnom učenju.

Upravo suprotno. Ti imaš nebiblisku i protubiblisku vjeru. Sori, ali činjenice su takve kakve jesu. Nigdje ne piše da je Pismo jedini autoritet dok direktno piše da je važno slušati predaju usmenu i pismenu. A na primjeru Jude zorno vidimo da apostolima ni na kraj pameti nije bilo da je Pismo jedini autoritet i izvor znanja.

Evo, odgovorio sam na ono što ima bilo kakve veze s temom.

more_horiz
netko je dobro primjetio (mislim no nick) da imaš problem sa shvaćanjem principa sola scriptura, a čini se i puno toga više. činjenica je da ti i tebi slični tzv. kat. apologeti (kako samo stručan naziv za neznanje, religioznu nadmenost, krivovjerje i izvrtanje Božje riječi) imate s njim problem, a ne protestanti koji se trude ( s većim ili manjim uspjehom) učiti iz Pisma i primjenjivati naučeno u životu. Iako da ti pravo kažem, osobno ne koristim taj termin, mislim da je više isforsiran od katoličke strane, nego protestantske, a sve u cilju nametanja tradicije koja u mnogo čemu odstupa od izvornog učenja.

sada ti meni možeš napisati i da su apostoli vidjeli nlo pred Marijinim grobom, a ljudi su sve to dužni vjerovati, jer, eto, tako stvari stoje, tako kaže predaja i amen. nakon Marijinog uznesenja slijedi Marijino zastupanje u nebu, pa ukazanja po spiljama i međugorskim gudurama, pa njezine poruke koje, ako su od Boga, a po vašem jesu, također treba slušati itd.

samo je onda pitanje, po kojem standardu se ispituje famozna predaja? po čemu možemo zaključiti je li nešto ispravno ili krivo? gdje je granica, ili se iza ničega ne smije staviti makar upitnik, kao poziv na zdravi razum i zdravu biblijsku prosudbu

more_horiz
henokova knjiga obavijena je kontroverzama. čitao sam dosta materijala o njoj. je li ta knjiga krivotvorina ili ne, mislim da samo Bog zna odgovor na to pitanje. na osnovu onog što sam pročitao čini mi se da bi to mogao biti autentičan materijal, ali bolje je ne nagađati.

ono što sa sigurnošću znamo jest to da je Henok biblijska ličnost, pozitivna, čije je riječi Juda citirao u poslanici. čak i da je riječ o apokrifnom spisu, to samo po sebi nije ništa sporno. zamislimo da danas pročitamo propovjed, npr. Davida Wilkersona, pentekostalnog propovjednika čije poruke možemo vidjeti i na ovom forumu. ako prepoznamo nešto od sadržaja kao živu Božju riječ upućenu k nama, mi ćemo je srcem prosuditi, prihvatiti i izvršiti. danas sutra možda ćemo nešto od tog sadržaja upotrijebiti u propovjedanju Evanđelja. ako je Henokova knjiga autentična, vjerujem da se to dogodilo i u Judinom slučaju. Henok je rekao nešto nadahnut Duhom, Duh Sveti je to opet ponovio kroz drugog slugu puno stoljeća kasnije, ali srž svega je poruka, a ne toliko način na koji je ona prenesena.Time što je Henok rekao nešto nadahnuto, njegova knjiga nije automatski postala biblijska. Pavao je citirao poganskog pjesnika, ali zar ćemo utvrditi da vjera može doći i od svjetovne poezije. citirao je i proroka koji je tvrdio da su Krečani lijeni, ali tko danas može reći koji je to zapravo prorok bio. nije ni važno. ono što je Pavao rekao bilo je od Boga. isto tako, današnje poruke od Božjih ljudi ako su stvarno nadahnute od Boga jesu obvezujuće za one kojima su upućene, ali nisu Pismo i moraju obvezno biti prosuđivane kroz njega. tko niječe taj standard, ide protiv Boga!

vjera ne mora neophodno doći isključivo od sadržaja Pisma na papiru, a i samo Pismo to potvrđuje. vjera dolazi od propovjedanja Božje riječi, može doći od čudesa u sili Duha, ozdravljenja, proroštva, ali ovo je bitno: sve što se dogodi ili čuje, svaki izvor mora biti usklađen s Pismom, njegovim generalnim učenjem. danas je biblija kompletirana i dostupna. sve se može i mora provjeriti, a priče o praznom Marijinom grobu i apostolskom zaključku izmišljotina su i bajka, stvorene upravo zato da bi se spriječila prosudba.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply