Htio bih sažeti i skupiti biblijske argumente koje sam naveo u ovoj temi - zbog kojih vjerujem ovo što vjerujem.
1. 2. Kor. 11, 3
"Da, ljubomoran sam na vas božanskom ljubomorom, jer sve učinih da vas zaručim s jednim zaručnikom, da vas privedem Kristu kao čistu djevicu. Ali se bojim da se slučajno ne bi, kao što je zmija(c) zaveo Evu svojim lukavstvom, vaše misli pokvarile te se udaljile od Kristu dužne iskrenosti i čistoće."
Kako vidim iz ovog stiha, Eva je bila zavedena, zaveo ju je zmija(c). Nakon toga više nije bila čista djevica.
2. Post. 3: 7 Tada se obadvima otvoriše oči, i oni opaziše, da su bili goli. Zato spletoše lišće smokvino i načiniše sebi od njega pregače.
Adam i Eva su nakon što su okusili "plod" spoznali da su goli. Pokrili su intimne dijelove tijela (pregače) - a ne usta (što bi, vjerujem, bilo slučaj da su jeli ustima).
3. Isus je morao biti začet bezgrešno.
4. Post. 5: 3 I poživje Adam sto i trideset godina i rodi mu se sin, koji mu je bio po obličju sličan, i nazva ga Set. A rodivši mu se Set poživje Adam osam stotina godina, te mu se rode drugi sinovi i kćeri. Tako poživje Adam svega devet stotina i trideset godina; i umrije. A Set poživje sto i pet godina i rodi mu se Enoš.
Kain nije u Adamovom rodoslovlju (ukolio bi mu bio sin - bio bi mu prvorođeni i bio bi u rodoslovlju). Osim toga, za Šeta kaže da je sličan Adamu, za Kaina ne.
5. Post. 4: 1 Adam spoznade Evu, ženu svoju, a ona zatrudnje i rodi Kaina, pa reče: "Dobih čovjeka s pomoću Gospoda." Nato dobi još jednog sina, brata njegova Abela; Abel postade pastir, Kain ratar.
Post. 4: 25 Kad je Adam opet bio spoznao ženu svoju, i ona rodi sina, kojega nazva Set. Reče ona: "Bog mi dade drugoga sina na mjesto Abela, kojega ubi Kain."
Dakle, Adam je "poznao" svoju ženu Evu dva puta, a ona je rodila 3 sina (Kain, Abel, Šet).
To što ona kaže da je dobila sina od Gospoda (ne kaže da je dijete Adamovo): Svaki život dolazi od Gospoda. Jedino je Bog autor života - i sve živo duguje njemu postojanje. Pa tako i vanbračno dijete dobiva život od Gospoda (od sotone sigurno ne može dobiti život). Utoliko svako dijete dolazi od Gospoda jer On daje život djetetu, bez obzira je li vanbračno ili ne - kako bi bio pravedan, jer dijete nije krivo što je plod preljuba.
6. Iv. 8:40: Mjesto toga vi želite ubiti mene koji sam vam objavio istinu koju sam čuo od Boga. To Abraham nije učinio. Vi ponavljate djela oca svoga." Odgovoriše mu: "Mi nismo rođeni iz preljuba. Mi imamo samo Boga za oca." Isus im reče: "Kad bi Bog bio vaš otac, mene biste ljubili, jer ja sam od Boga izišao i došao. Nisam došao sam od sebe, već me on poslao. Zašto ne razumijete govora moga? Jer niste kadri slušati moju riječ. Vi imate đavla za oca i hoćete da vršite želju oca svoga. On bijaše ubojica od početka i nije stajao čvrsto u istini, jer u njemu nema istine."
Pažljivim čitanjem vidimo da Isus govori da ga oni hoće ubiti, te da tako ponavljaju djela svog oca koji je na početku bio ubojica, što je đavao koji se spustio u Kajina i ubio Abela. Na to mu Židovi odgovaraju da oni nisu rođeni iz preljuba. Neki hoće reći da oni hoće reći da je Isus rođen iz preljuba Marije i Josipa - što nije istina jer onda ne bi rekli da imaju Boga za oca. Dakle, oni govore o Bogu kao ocu i rođenju iz preljube. Kakve veze ima preljub s ponavljanjem djela svog oca, đavla, koji je bio ubojica na početku? To dokazuje da je rođenje iz preljuba povezano s ubojicom na početku - iz čega se vidi da je Kajin rođen iz preljuba. Đavao otac, preljub, početak!
7. Ne vjerujem da je drvo vječnog života bilo drvo (stablo s fizičkim plodom koji daje vječni život). (Post. 3: 22 -23: Da sada samo on ne pruži ruku svoju i također ne uzme s drveta života i jede i vječno živi!" Zato ga progna Gospod Bog iz vrta edenskog, da obrađuje zemlju, od koje je bio uzet.)
Isto tako ne vjerujem da je drvo spoznaje dobra i zla bilo stablo s fizičkim plodom. Ova su dva stabla izdvojena iz ostali stabala.
8. Riječ "plod" iz Post. 3 može značiti slijedeće (prijevod iz riječnika):
1) voće, proizvod
2) potmak, dijete, plod utrobe
3) rezultat nekog čina
Evo nekoliko primjera gdje se koristi ta ista hebrejska riječ, a ne znaći voće:
Post 30:2 Jakov se razljuti na Rahelu te reče. "Zar sam ja namjesto Boga koji ti je uskratio plod utrobe?"
PS 104:13 Ti natapaš bregove iz dvorova svojih, zemlja se nasićuje plodom tvojih ruku.
PS 127:3 Evo: sinovi su Jahvin dar, plod utrobe njegova je nagrada.
PS 132:11 Jahve se zakle Davidu zakletvom tvrdom od koje neće odustati: "Potomka tvog tijla posadit ću na prijestolje tvoje.
Izr. 11:30 Plod je pravednikov drvo života, i mudrac je tko predobiva žive duše.
Izr. 18:21 Smrt i život u vlasti su jeziku, a tko ga miluje, jede od ploda njegova.
SONG 2:3 - Što je jabuka među šumskim stablima, to je dragi moj među mladićima; bila sam željna hlada njezina i sjedoh, plodovi njeni slatki su grlu mome.
JER 17:10 Ja, Jahve, istražujem srca i ispitujem bubrege, da bih dao svakom po njegovu vladanju, prema plodu ruku njegovih.
9. Sotona opisan kao drvo. Eze. 31
"Sine čovječji, kaži faraonu, kralju egipatskom, i mnoštvu njegovu: 'Na što si
nalik u veličini svojoj? Eto, Asiriji je bio kao cedar na Libanonu, lijepih grana, sjenasta lišća, visoka rasta. Vrh mu je dopirao do u oblake. Voda ga je učinila velikim, bezdana ga je uzvisila. Rijeke su njezine tekle oko njegova stabla, i puštala je potoke svoje k svim drvetima poljskim. Zato je rast njegov nadvisio sva drveta poljska. Umnožili se ogranci njegovi,
produljile se grane njegove zbog obilne vode, rastao je u širinu. Na granama su njegovim vijale gnijezda svakojake ptice nebeske. Pod ograncima su njegovim svakojake životinje poljske legle mlade svoje. Bio je lijep veličinom svojom s dugim granjem svojim, jer je korijen njegov imao vodu obilnu. Cedri vrtu Božjem uti ga mogli zakloniti. Čempresi sa svojim granama nijesu mu se mogli izjednačiti. Makljeni nijesu imali takve grane kao on. U vrtu Božjem nije se moglo nijedno drvo mjeriti s njim u ljepoti. (Pogledati opis sotone u Ez. 28) Učinio sam ga lijepa mnoštvom grana njegovih. Zavidjela su mu sva drveta edenska u vrtu Božjem. Zato ovako veli svemogući Gospod: 'Jer je bio visoka rasta i pružio vrh svoj do
u oblake i ohol postao zbog veličine svoje,
Faraon nikada nije bio u Edenu!! Dakle, Biblija govori o sotoni kao o drvetu.
10. Pjesma nad pjesmama 4: 11-16
Usne tvoje, zaručnice, kaplju medom. Jezik tvoj krije med i mlijeko. Miris je haljina tvojih kao miris Libanona. Vrt je sestra zaručnica moja, dobro ograđen, studenac zatvoren, izvor zapečaćen. Nasad je tvoj voćnjak šipaka, pun plodova prekrasnih, cipra i narda, Narda i šafrana, iđirota i cimeta i svakojakih rastlina za kad, smirne i aloja, sa svakojakim najfinijim balsamima. Izvor vrta mojega jest studenac žive vode, što teče s Libanona. Zaručnica: Sjevere, ustani sad Juže, ovamo! Puhnite po vrtu mojemu! Neka kaplju mirisi njegovi! O, neka bi došao dragi moj u vrt svoj, neka bi uživao plodove svoje, prekrasne!
Dakle, ovdje plod ima metaforičko značenje – sigurno nije riječ o voću. Naravno i ovdje je riječ o seksu.
11. 1. Iv. 3: 12 Ne kao Kain, koji je bio od zloga i ubio brata svojega.
Toliko za sad – iako ima još mnogo citata Pisma povezanih s ovom temom koji nam daju naslutiti što se zaista dogodilo u Edenu. Mislim da su navedeni citati pisma dovoljan poticaj iskrenom vjerniku da detaljnije prouči ovu temu, bez obzira na učenje njegove crkve.