Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Golotinja u zapadnom svijetu -teologija

power_settings_newLogin to reply
+6
Feba
dominik
Aladin
Totus Tuus
No Nick
jony
10 posters

descriptionGolotinja u zapadnom svijetu -teologija - Page 2 EmptyRe: Golotinja u zapadnom svijetu -teologija

more_horiz
Nikad ne možemo biti sigurni što nije - dok ne znamo što jest. Nikad ne možemo biti sigurni tko nije opljačkao banku, dok ne znamo tko je.-)

Smile Pa o tome i ja pricam.

Nisam ni kazao da oni nisu pocinili greh?? Nego sam samo pitao: gde u textu to vidis?? Gledaj, mi danas imamo celu Bibliju pa cesto prebrzo zakljucujemo. Medjutim, ako pazljivo citamo kontext, a kontext ti je Postanje (bez ostalih knjiga!), onda ces videti da je greh velika misterija, sto sam i ja pokusao poentirati.

Da, naravno da su pocinili greh, mi bismo rekli, ali mislim da u ove vode treba polako ulaziti, i to s vremena na vreme, ne uvek i ne precesto. Smile

Ima i drugih tema. Smile

Pozdrav.

descriptionGolotinja u zapadnom svijetu -teologija - Page 2 EmptyRe: Golotinja u zapadnom svijetu -teologija

more_horiz
[quote="No Nick"]
Da, naravno da su pocinili greh, mi bismo rekli, ali mislim da u ove vode treba polako ulaziti, i to s vremena na vreme, ne uvek i ne precesto. Smile

Ima i drugih tema. Smile

To je Biblija, nema smisla neke teme izbijegavati.
Nemoj se ljutiti, ali dok je trebalo napadati ono što ja vjerujem i argumentiram Biblijom nismo bili ovako ljubazni tonova i nije padalo na pamet izbjegavati temu.

Dobro, ponavljam, ako nisam u pravu što se tiče "ploda" u Edenu. Ispravite me - što je bio taj plod u Edenu?

more_horiz
Pa dobro, mozda si u pravu. Ne mislim ja na izbegavanje, mozda sam se krivo izrazio. Samo se bojim konacnih zakjucaka, u stvari-bar ga ja ne mogu tek tako dati i reci-to je to! Smile Ako ti mozes-super, ja sam tu da te kritikujem, to mi bar ide. Smile

Nemoj se ljutiti, ali dok je trebalo napadati ono što ja vjerujem i argumentiram Biblijom nismo bili ovako ljubazni tonova i nije padalo na pamet izbjegavati temu.

O, pa izvini zbog ovoga, u pravu si, vec ti u pm to kazah, cini mi se, mislio sam da si to primio k srcu...? Smile

Hm, mozda jednog dana smognem vremena pa lepo krenemo redom, jer pocetak nije u Postanju 3, nego u Postanju 1 i 2. Postanje 3 govori o rusenju poretka i harmonije koju je Bog uspostavio.

Pozdrav.

more_horiz
No Nick je napisao/la:
Pa dobro, mozda si u pravu. Ne mislim ja na izbegavanje, mozda sam se krivo izrazio. Samo se bojim konacnih zakjucaka, u stvari-bar ga ja ne mogu tek tako dati i reci-to je to! Smile Ako ti mozes-super, ja sam tu da te kritikujem, to mi bar ide. Smile

O, pa izvini zbog ovoga, u pravu si, vec ti u pm to kazah, cini mi se, mislio sam da si to primio k srcu...? Smile

Hm, mozda jednog dana smognem vremena pa lepo krenemo redom, jer pocetak nije u Postanju 3, nego u Postanju 1 i 2. Postanje 3 govori o rusenju poretka i harmonije koju je Bog uspostavio.

Pozdrav.

Nemam nista protiv kritike. Ali kritika koja je sama sebi svrha je destruktivna i nema smisla. Ako već kritiziramo nešto - onda bi trebali ponuditi alternativu. Ako kritiziramo nečije vjerovanje, bilo bi lijepo da imamo nešto što možemo ponuditi kao alternativu i to potvrditi Riječju Božjom.

No Nick je napisao/la:

Postanak 3 sam uzeo kao početak grijeha - naravno početak je u Post. 1:1. Ali grijeh je počeo u Post 3.

No Nick je napisao/la:

Nije bi bila namjera povrijediti te, naprotiv... Neka te Gospod blagoslovi!

more_horiz
Cekaj malo, prijatelju...

Nemam nista protiv kritike. Ali kritika koja je sama sebi svrha je destruktivna i nema smisla. Ako već kritiziramo nešto - onda bi trebali ponuditi alternativu. Ako kritiziramo nečije vjerovanje, bilo bi lijepo da imamo nešto što možemo ponuditi kao alternativu i to potvrditi Riječju Božjom.

To sam i ucinio-prati diskusiju, molim te! Nisam se previse dotakao toga sto je greh=a ti na to mislis? Nemam alternativno resenje, ili ne mogu sada da mislim, a sto se ostalog tice-imao sam sto ponuditi kao alternativu tvojim verovanjima. izvini, ali tako je.

Pozdrav.

more_horiz
No Nick je napisao/la:
Cekaj malo, prijatelju...

To sam i ucinio-prati diskusiju, molim te! Nisam se previse dotakao toga sto je greh=a ti na to mislis? Nemam alternativno resenje, ili ne mogu sada da mislim, a sto se ostalog tice-imao sam sto ponuditi kao alternativu tvojim verovanjima. izvini, ali tako je.

Pozdrav.

Adam i Eva su pogriješili. Nisu poslušali Boga. Sve to znamo. Pojeli su nekakav plod. To isto znamo. Čekam odgovor - kad budeš mogao misliti - što je bio plod u Post. 3?

more_horiz
Hm.

Hajde da ja tebe nesto pitam, kada vidim da ovakvom linijom idemo.

Sto je predstavljalo drvo od znanja dobra i zla? U Postanju 2:17 izricito je zapovedjeno da se ne jede sa tog drtveta. Oni su jeli.

Ako znamo sto je drvo-logicno je da cemo znati kakav je i plod!

Eto, posle idemo dalje, ako budemo isli. Smile

Pozdrav.

more_horiz
Ako znaš koga predstavlja Drvo života, znat ćeš tko je Njegov protivnik - predstavljen drvetom spoznaje dobra i zla!

more_horiz
jony je napisao/la:
Ako znaš koga predstavlja Drvo života, znat ćeš tko je Njegov protivnik - predstavljen drvetom spoznaje dobra i zla!

Nisi odgovorio na moje pitanje. Ovo nije njegov odgovor, mnogo je uvijeno u tajnovist. Smile Ako znas ovo, znaces ono...Smile Pa da, tocno, samo sto je drvo poznanja dobra i zla, prijatelju, a ne drvo zivota?? Postojala su takva dva drveta u vrtu, ja nisam pricao o drvetu zivota?? Osim toga-nije pitanje "ko" nego "sto predstavlja" to drvo? Jako zanimljivo.

more_horiz
Ako su to bila stvarna dva dveta - gdje je danas to stablo života - jer Biblija kaže: Post. 3: 22 Tada reče Gospod Bog: "Eto, čovjek sad postade kao jedan od nas, tako da spoznaje, što je dobro i zlo. Da sada samo on ne pruži ruku svoju i također ne uzme s drveta života i jede i vječno živi!"

Gdje je danas to stablo s kojeg se pojede i živi vječno? Je li stablo vječnog života umrlo? To sigurno nije fizičko stablo! A onda nije ni stablo spoznaje dobra i zla! To su jedina dva stabla - izdvojena u Postanku - i za njih ne piše da su nikla iz zemlje, za razliku od ostalih biljaka!

more_horiz
Ako su to bila stvarna dva dveta - gdje je danas to stablo života - jer Biblija kaže: Post. 3: 22 Tada reče Gospod Bog: "Eto, čovjek sad postade kao jedan od nas, tako da spoznaje, što je dobro i zlo. Da sada samo on ne pruži ruku svoju i također ne uzme s drveta života i jede i vječno živi!"

Gdje je danas to stablo s kojeg se pojede i živi vječno? Je li stablo vječnog života umrlo? To sigurno nije fizičko stablo! A onda nije ni stablo spoznaje dobra i zla! To su jedina dva stabla - izdvojena u Postanku - i za njih ne piše da su nikla iz zemlje, za razliku od ostalih biljaka!

"...pa postavi kerubine i plameni mač koji se svjetlucao - da straže nad stazom koja vodi k stablu života." Postanje 3:24.

Ovo je zanimljivo pitanje koje si postavio, a osim toga, ako je Bog htio zastiti prilaz drvetu-vise je no ocigledno da Ga je On sklonio, zapravo uzeo pre Potopa.

Ne zaboravi da se to drvo spominje i u Ivanovoj apokalipsi-sto znaci nekoliko stvari.

Prvo, tematski sklad Pisma. Imas na pocetku drvo zivota, imas na kraju.

Drugo, to drvo i dan danas postoji, znaci Bog ga je uzeo.

Think! Smile

Pozdrav.

more_horiz
Pa, i ja vjerujem da to "dvo" postoji i danas - samo što ja ne vjerujem da je to doslovno "drvo" - jer ne vjerujem da može čovjek dobiti vječni život ako pojede plod s nekog doslovnog fizičkog drveta!

more_horiz
Pa, i ja vjerujem da to "dvo" postoji i danas - samo što ja ne vjerujem da je to doslovno "drvo" - jer ne vjerujem da može čovjek dobiti vječni život ako pojede plod s nekog doslovnog fizičkog drveta!

Pa, ni ja ne verujem da se tako dobija zivot. To drvo je simbol. Simbol zajednice sa Hristom. Jesti sa tog drveta znacilo bi da uzimas Boga za Spasitelja, Gospodara.

Eto ti sad. Pogledaj sto je onda moglo znaciti 'jedenje' sa zabranjenog drveta-suprostnost. To je drvo ogranicenja, zavistnosti od Boga. Nije bio greh u samom plodu (a u pitanju je plod voca) vec u simbolici sto je to drvo predstavljalo, a oni su uzeli ploda sa njega.

Osim toga, zapazio si verovatno da njega nema u Otkrivenju?? Zapitaj se zasto, ako uzmes sve ovo u vidu.

Poz.

more_horiz
No Nick je napisao/la:
Eto ti sad. Pogledaj sto je onda moglo znaciti 'jedenje' sa zabranjenog drveta-suprostnost. To je drvo ogranicenja, zavistnosti od Boga. Nije bio greh u samom plodu (a u pitanju je plod voca) vec u simbolici sto je to drvo predstavljalo, a oni su uzeli ploda sa njega.

Gdje piše da je voće?

No Nick je napisao/la:
Osim toga, zapazio si verovatno da njega nema u Otkrivenju?? Zapitaj se zasto, ako uzmes sve ovo u vidu.

Drva spoznaje dobra i zla nema u Otkrivenju 22, jer u vječnosti nema sotone i zato se ne može inkarnirati... To ide u prilog onome što ja govorim!

more_horiz
Gdje piše da je voće?

U Bibliji. Evo zasto.

Jevrejska rec za "plod" koja se koristi u Postanju 3:6 jeste פרי a ta rec se prevodi kao "voce", "fruit".

Dakle, oni su uzeli plod nekog voca. Ne znamo kog, nije ni bitno da znamo.

Drva spoznaje dobra i zla nema u Otkrivenju 22, jer u vječnosti nema sotone i zato se ne može inkarnirati... To ide u prilog onome što ja govorim!

Tesko. Tamo nema iskusenja, a to drvo je bilo iskusenje. Svima ce biti jasno da nema uzrocnika zla. Svima ce biti jasno da je Bog Gospodar svega, i da bez Njega nema zivota. Nema nezavisnosti, nema autonomije mimo Boga.

Pozdrav.

more_horiz
Kad već spominješ hebrejsku riječ za "plod" u Post. 3, evo što može značiti:

1) voće, proizvod
2) potmak, dijete, plod utrobe
3) rezultat nekog čina

Evo ti nekoliko primjera gdje se koristi ta ista HEBREJSKA riječ, kako bi znao da ne mora značiti voće:

Post 30:2 Jakov se razljuti na Rahelu te reče. "Zar sam ja namjesto Boga koji ti je uskratio plod utrobe?"
PS 104:13 Ti natapaš bregove iz dvorova svojih, zemlja se nasićuje plodom tvojih ruku.
PS 127:3 Evo: sinovi su Jahvin dar, plod utrobe njegova je nagrada.
PS 132:11 Jahve se zakle Davidu zakletvom tvrdom od koje neće odustati: "Potomka tvog tijla posadit ću na prijestolje tvoje.
Izr. 11:30 Plod je pravednikov drvo života, i mudrac je tko predobiva žive duše.
Izr. 18:21 Smrt i život u vlasti su jeziku, a tko ga miluje, jede od ploda njegova.
SONG 2:3 - Što je jabuka među šumskim stablima, to je dragi moj među mladićima; bila sam željna hlada njezina i sjedoh, plodovi njeni slatki su grlu mome.
JER 17:10 Ja, Jahve, istražujem srca i ispitujem bubrege, da bih dao svakom po njegovu vladanju, prema plodu ruku njegovih.

Ima još mnogo mjesta u Bibliji koja koriste istu riječ "plod" i ne misli se na voće... A ja vjerujem da se ni u Post. 3 ne misli na neko stablo i voće!

more_horiz
A jeste se vi udaljili od teme :-)

Hebrejska riječ p'ri (פרי)znači plod, i nemora nužno značiti voće, ali je logično, što će rast na stablu nego voće? Povrče raste na zemlji, voće na stablu Smile
Ma nije ni to bitno. Drvo spoznaje dobra i zla je simbol odvajanja od Boga. Ono je simbol neposlušnosti Bogu, jer, Bog je rekao što je dobro, a što zlo. Treba ga slušati, a onaj tko želi sam sebi određivati što je dobro, a što zlo, neće mu bit dobro.A što je s onim drugim drvom u vrtu? Onim drvom iz kojeg teču četiri rijeke koje navodnjavaju cijeli edenski vrt, što je s drvom života? Jeli prepoznajete u njemu drvo Križa ili nešto drugo mislite?

more_horiz
Totus Tuus je napisao/la:
A jeste se vi udaljili od teme :-)

Hebrejska riječ p'ri (פרי)znači plod, i nemora nužno značiti voće, ali je logično, što će rast na stablu nego voće? Povrče raste na zemlji, voće na stablu Smile
Ma nije ni to bitno. Drvo spoznaje dobra i zla je simbol odvajanja od Boga. Ono je simbol neposlušnosti Bogu, jer, Bog je rekao što je dobro, a što zlo. Treba ga slušati, a onaj tko želi sam sebi određivati što je dobro, a što zlo, neće mu bit dobro.A što je s onim drugim drvom u vrtu? Onim drvom iz kojeg teču četiri rijeke koje navodnjavaju cijeli edenski vrt, što je s drvom života? Jeli prepoznajete u njemu drvo Križa ili nešto drugo mislite?

Stvar je da to uopće nije bilo drvo. Je li drvo života, s kojeg kad čovjek pojde živi vječno, također drvo? Pa primjetimo da su drvo spoznaje dobra i zla, te drvo života izdvojeni od svih drugih stabala. A jedini tko može dati vječni život je Bog, a ne nikakvo drvo. Krist za sebe kaže da je čokot... Dakako, ne čovjek Isus, već Bog u njemu - i jedino On može dati život vječni! Prema tome, TKO je bio to stablo u Post. 3 s kojeg kad pojedemo dobivamo vječni život?

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply