jony je napisao/la:Kad već spominješ hebrejsku riječ za "plod" u Post. 3, evo što može značiti:
1) voće, proizvod
2) potmak, dijete, plod utrobe
3) rezultat nekog čina
Evo ti nekoliko primjera gdje se koristi ta ista HEBREJSKA riječ, kako bi znao da ne mora značiti voće:
Post 30:2 Jakov se razljuti na Rahelu te reče. "Zar sam ja namjesto Boga koji ti je uskratio plod utrobe?"
PS 104:13 Ti natapaš bregove iz dvorova svojih, zemlja se nasićuje plodom tvojih ruku.
PS 127:3 Evo: sinovi su Jahvin dar, plod utrobe njegova je nagrada.
PS 132:11 Jahve se zakle Davidu zakletvom tvrdom od koje neće odustati: "Potomka tvog tijla posadit ću na prijestolje tvoje.
Izr. 11:30 Plod je pravednikov drvo života, i mudrac je tko predobiva žive duše.
Izr. 18:21 Smrt i život u vlasti su jeziku, a tko ga miluje, jede od ploda njegova.
SONG 2:3 - Što je jabuka među šumskim stablima, to je dragi moj među mladićima; bila sam željna hlada njezina i sjedoh, plodovi njeni slatki su grlu mome.
JER 17:10 Ja, Jahve, istražujem srca i ispitujem bubrege, da bih dao svakom po njegovu vladanju, prema plodu ruku njegovih.
Ima još mnogo mjesta u Bibliji koja koriste istu riječ "plod" i ne misli se na voće... A ja vjerujem da se ni u Post. 3 ne misli na neko stablo i voće!
Hm, tacno tako, dobro si kazao. Ali, bojim se da necemo nigde dogurati u razumevanju ako pocnemo pricati o jevrejskom nacinu razmisljanja, idiomima i sl. I danas mozes reci plod utrobe, pa da ne mislis na neku vocku, ili smatras drugacije? No nebitno.
Bolje je da postavim pitanje: kako je onda Eva mogla pojesti taj plod? U stvari, ona ga je uzbrala sa drveta. To su dve stvari (dakle-kontext), najmanje dve stvari, koji ti kazu da je u pitanju-voce, neki plod drveta, kao sto sam i kazao.
Bog je kazao: "Ali s drveta od znanja dobra i zla ne jedi..." A plod se jede. Tako, kada kazes:
A ja vjerujem da se ni u Post. 3 ne misli na neko stablo i voće!
Ja mogu samo pohvaliti tebe i reci ti-velika je vera tvoja, jer za tu tvoju tvrdnju zaista je potrebna isuvise velika vera.
Drvo spoznaje dobra i zla je simbol odvajanja od Boga. Ono je simbol neposlušnosti Bogu, jer, Bog je rekao što je dobro, a što zlo. Treba ga slušati, a onaj tko želi sam sebi određivati što je dobro, a što zlo, neće mu bit dobro.A što je s onim drugim drvom u vrtu? Onim drvom iz kojeg teču četiri rijeke koje navodnjavaju cijeli edenski vrt, što je s drvom života? Jeli prepoznajete u njemu drvo Križa ili nešto drugo mislite?
Ovo potpisujem.
Stvar je da to uopće nije bilo drvo.
"Zena je videla da je drvo vrlo drago..."
Sta sad, menjacemo text ili...??
Je li drvo života, s kojeg kad čovjek pojde živi vječno, također drvo?
Izgleda da jeste. A simboliziralo je Krista, zajednostvo sa Njime. Zato i imas u Otkrivenju, kazao sam ti to cini mi se, sledeci navod:
"Nasred ulica njegovih [Novog Jeruzalema] i s obe strane reke drvo zivota koje radja dvanaest rodova dajuci svakoga meseca rod svoj, i lisce od drveta bijase za isceljenje narodima". 22:2.
Ocito ce postojati drvo, stvarno drvo koje ce biti simbol necega.
Jony, da te pitam nesto. Da li ti praktikujes obred euharistije, npr.? I da li si igde krsten?? To te pitam da bih bolje razumio ovaj tvoj navod:
Pa primjetimo da su drvo spoznaje dobra i zla, te drvo života izdvojeni od svih drugih stabala. A jedini tko može dati vječni život je Bog, a ne nikakvo drvo. Krist za sebe kaže da je čokot... Dakako, ne čovjek Isus, već Bog u njemu - i jedino On može dati život vječni! Prema tome, TKO je bio to stablo u Post. 3 s kojeg kad pojedemo dobivamo vječni život?
Prijatno.