Drago mi je da možemo razgovarati u dobrom duhu.
Hehe, primjećuješ li jednu stvar, dragomire - što više "brusimo" ove stvari, izgleda da se sve više slažemo, ali izgleda da postoji samo jedna stvar oko koje se na kraju nećemo složiti, a to je subota.
Nažalost, kao što sam rekao, subota najviše ispašta, kad ljudi gledaju na stari i novi zavjet kao na dvije potpuno odvojene cjeline, dva potpuno odvojena perioda u povijesti spasenja, dva potpuno drukčija Božja pristupa čovjeku.
Ali molim vas da pokušamo biti iskreni i s Bogom i s Biblijom i da pokušamo zaključiti jesu li SZ i NZ doista toliko različiti? Je li Bog starog zavjeta imao drukčiji način da spasi čovjeka, nego Bog novog zavjeta? Ovo je osnovno pitanje oko kojeg se sve vrti.
Ako kažemo da je Isus na neki način PROMIJENIO Deset Zapovijedi - što mi time govorimo? Na koji način ih je On to promijenio? Što je promijenio? Je li Isus u Novom zavjetu dao bilo kakav pokazatelj da želi promijeniti Deset Zapovijedi? Molim da budemo iskreni s Božjom objavom, koju imamo, da budemo iskreni s Isusovim riječima, koje nisu imale za cilj da sve zakompliciraju i da naprave razdor, nego da još bolje objasne Deset Zapovijedi (ok, u redu je izraz "postrožio" - ako time želimo reći da je On objasnio ljudima da ne smiju biti legalisti, nego da je SRCE ono, odakle sav grijeh i zlo izviru...!).
Međutim, možemo li negdje u Bibliji vidjeti bilo kakvu naznaku da se Deset Zapovijedi ikad treba izmijeniti, da se neka zapovijed treba prestati smatrati obvezujućom? Da, sad mislim na subotu, zato što upravo nju najviše NAPADAJU!
Zašto se čudite što toliko branim subotu? Pa ne bih ju trebao braniti, da ju vi ne napadate...