Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Pravednost i grešnost

power_settings_newLogin to reply
+7
vivi
dragan
dominik
Justin
ocean98
Daniel
simply
11 posters

descriptionPravednost i grešnost - Page 7 EmptyRe: Pravednost i grešnost

more_horiz
Dragomire
točno je da Krist svojom žrtvom oslobađa od kazne za grijeh. Ali ne sve ljude, nego samo one koji se Bogu pokore i odbace život u grijehu. To znaš.
Zašto Isus nije osudio preljubnicu koja je silom dovedena do njega??? Ne zato što ona nije zaslužila kaznu, nego zato što su je ka Kristu doveli oni ljudi koji su bili jednako grešni (ili još gori od nje). Zato je Isus pisao prstom po prašini, da im pokaže njihove grijehe - Njemu su poznati njihovi grijesi. I zato oni zaprepašteni, odustaju od kamenovanja i odlaze. Jedan po jedan.
Oni nisu došli zbog preljubnice, nego zbog Isusa. Htjeli su Njega uloviti u zamku: ako kaže da ju treba kamenovati - tužit će ga rimljanima da uzima pravdu u svoje ruke (da ne poštuje rimsku vlast); a ako kaže da ju ne treba kamenovati - prekršit će Mojsijeve odredbe i pokazati se grešnikom, prekršiteljem Božjih odredbi!!! Zato Isus ne odgovar ni DA, ni NE - nego lukavo: "tko je od vas bez grijeha, neka prvi baci kamen". Na taj način je spasio sebe, ali i preljubnicu od ovih opakih ljudi.
A što je Isus rekao preljubnici? "Ni ja te ne osuđujem. Idi i od sada ne griješi više" (Ivan 8,11). Dakle, Isus nije došao da bi uništio grešnike, nego da bi ih spasio!!! Ali je vrlo važno to što on poziva grešnika: ne griješi više! Prestani griješiti!!! Prestani kršiti Božji zakon!!! To je pouka opraštanja!!! Ja te ne osuđujem, a ti prestani živjeti suprotno Božjem zakonu!!! Prestani griješiti!!!

Da li je Isus ovim činom pokazao da se čovjek ne treba držati Božjih odredbi??? Netko će to pomisliti: ni Isus se nije pridržavao Božjih odredbi po kojima je morao preljubnicu osuditi zbog preljuba. Ali Isus nije tim postupkom promjenio Zakon: žena je bila i ostala preljubnica upravo zbog postojanja Zakona koji zabranjuje preljub. Zakon ju je definirao i razotkrio kao preljubnicu. Ali Isus nije poduzeo korake za kažnjavanje grešnika, jer tada (za vrijeme svog Prvog dolaska na Zemlju), ne dolazi da uništi, nego da spasi grešnike. (Sud će biti u vrijeme Njegovog Drugog dolaska.) Ukoliko oni ostanu i dalje u grijehu - propast će zbog grijeha. Ali ako se pokaju - ostavit će grijeh i živjeti u skladu sa svim Božjim odredbama, sa Božjom voljom!!!

Pišeš: "Posle svega Bog i nije pravedan kada je sudio Hristu, a ne nama". Biblija nas uči da je Bog ipak bio pravedan kada je Krist umro umjesto grešnika. "A sada se nezavisno od Zakona (Tore) očitovala Božja pravednost za koju svjedoće Zakon i Proroci (cijeli Stari zavjet), i to pravednost Božja po vjeri u Isusa Krista ... da učini očitom svoju pravednost u sadašnje vrijeme i da dokaže da je pravedan i da opravdava onoga koji vjeruje u Isusa" (Rimljanima 3,21.26)

Kada bi Bog bio nepravedan? Onda kada bi nas spasio bez Kristove žrtve, jednostavno kada bi odbacio mjerilo grijeha (Moralni zakon) i kada bi "prešao preko" čovjekove neposlušnosti. Ali ovako, Bog je pokazao, da je Moralni zakon neuništiv (da ima vječnu vrijednost) i da svaki grijeh (prekršaj tog Zakona) mora biti kažnjen: bilo da će grešnik sam morati platiti kaznu za grijeh, bilo da će kaznu platiti Spasitelj. Na taj način je Bog pokazao da je On pravedan, i da čovjek može od grešnika postati - pravednik, zahvaljujući Božjem djelu spasenja i novorođenja!!!

Iako je došlo vrijeme milosti, nije počelo vrijeme anarhije, bezvlašća, bezakonja. Grijeh je i dalje grijeh. Ubojstvo i krađa, idolopoklonstvo i kršenje subote - i dalje su grijesi, zlo, nemoral!! Milost ne ukida Zakon!!! Vjera ne ukida Zakon, nego ga utvrđuje:"Ukidamo li vjerom Zakon? Daleko od toga. Naprotiv, vjerom Zakon utvrđujemo" (Rimljanima 3,31)
Pravednost i Moralni zakon su nerazdvojni!!!

more_horiz
Mozes li mi objasniti On joj je rekao Idi i ne gresi vise, da li je On njoj oprostio proslio greh, i ponovo je vezao zakonom, koji je nacin da ona ne gresi?

Kako da prestane sa tim?

more_horiz
To je jako dobro pitanje, Dragomire.
Da li je preljubnica nakon što ju Isus nije osudio i rekao joj da više ne griješi - da li je ona podložna Moralnom zakonu??? Kako čovjek može prestati grešiti???

Isus joj nije riječima rekao "opraštam ti", ali budući da je ona spašena od sigurne smrti - pokajanje je bilo nešto najprirodnije u tom trenutku. Iz zahvalnosti za novu priliku - ona se pokajala za dotadašnje (stare) grijehe. I poučena od samoga Krista, odlučila je početi živjeti životom poslušnosti Bogu. Da li to znači da je ona počela živjeti neposlušno Božjim zapovijedima ili poslušno??? To mi ti odgovori, prijatelju dragi.

more_horiz
flower

U svezi s susreta preljubnice s Isusom gdje joj kaže da ne griješi više i kako da ona ispuni Isusovu želju da ne griješi više.

Bog zna da nijedan čovjek od majke rođen ne može u potpunosti i apsolutno prestati griješiti kao npr. od ovog trenutka SADA pa neću više napraviti 1. grijeh u životu.

S toga se tako nemože čitati i shvatiti Isusove riječi iz Biblije gdje kaže preljubnici: "idi i ne griješi više". Shvaćam li to na način da je Isus od nje tražio da apsolutno po život ne smije pasti u grijeh dok je god živa do smrti onda ja čitam Bibliju iskrivljeno jer onda ne tražim SMISAO i PORUKU izrečenog u citatu.

Ovako ja čitam taj redak "-idi i ne griješi više"

::::::

1. Preljubnici, griješnici dogodio se susret sa Bogom.

2. Susret s Bogom svakog čovjeka mijenja iznutra.

3. Kakva je preljubnica prije susreta s Bogom iznutra?

4. Bila je ovakva: Nije razumijela da ravnodušnost prema grijehu i dobrovoljno činjenje grijeha čovjekovu dušu zarobljava i čini nesretnu.

5. Kakva je postala nakon susreta s Isusom?

6. Ovakva: Otvorile su joj se oči srca i progledala i spoznala da grijeh čovjeka drži u stanju duhovne a)smrti b)nesreće c)ropstvu griješnih navika.

7. Što joj Isus govori izgovarajući riječi: "-idi i ne griješi više?"

8. Govori joj: Ja sam tvoj Spasitelj i u meni je spas i sreća. Grijeh je stanje u kojem si mrtva, nesratna i zarobljena. Grijeh će nastaviti cijelog tvog života pucati=(padovi nakon borbe) u tvoj život i na tebe ali (dolazi poanta...)

MORAŠ VJEROVATI U MENE I BORITI SE PROTIV STRIJELICA GRIJEHA AKO ŽELIŠ BITI ŽIVA I ISTINSKI ŽIVJETI.

Tako barem ja gledam na Isusove riječi. Puno puta sam otkrio da u jednoj malenoj rečenici se krije puuuuuno sadržaja do kojeg se dolazi kroz razmišljanje, molitvu i uz pomoć Božjeg Duha.

ocean98

more_horiz
flower

Dakle, želi od svakog od nas da postanemo borci protiv kraljevstva grijeha moglo bi se reći protiv tog stanja zla koje svojim POKUŠAJIMA želi nas proždrijeti i konzumirati i nismo U GRIJEHU - SVE DOK! nismo dobrovoljno prestali vjerovati u Isusa i rekli Grijehu: JA TE VOLIM I SAD TEBE SLIJEDIM.
Obično kad se kaže: napravio sam grijeh misli se na naše propuste u toj borbi kad napravimo nešto loše, ali u biti to nam se ne pripisuje na "račun" ako smo to loše djelo htjeli pobjeći a nismo uspjeli. Tek kad želimo učiniti to loše djelo, stvarno ŽELIMO, eee onda smo prešli s Kraljevstva Nebeskog u Kraljevstvo Grijeha, onda smo u Grijehu i njegovi smo robovi.

ocean98.

more_horiz
Ocean98
Drago mi je da možemo izmjenjivati razmišljanja i razumjevanja ovako važnih biblijskih tema. Pitanje pravednosti i grešnosti je jedno od ključnih u Bibliji, jer da nema grijeha – Isus ne bi ni morao na ovakav način dolaziti na Zemlju. Sada ću detaljno opisati grešnost i novorođenje.

Grijeh, grijeh, grijeh. To je ključni problem zbog koje čovječanstvo pati, zbog kojeg postoji toliko zla i jada na ovoj planeti, zbog kojeg je Isus napustio nebo (gdje je bio obožavan od anđela) i rodio se kao čovjek. Krist je došao da nam pomogne u rješavanju problema grijeha, koji je čovjeku (samome) nemoguće riješiti. Jedini način na koji bi čovjek mogao riješiti svoj problem grijeha, je taj da umre i plati cijenu za grijeh. Na taj način bi svi «problemi» bili riješeni: Bog bi bio pravedan, Božji moralni zakon (koji razotkriva grijeh) i dalje bi vrijedio jer je vječan, pravda bi bila zadovoljena!!! Ali čovjeka (odnosno čovječanstva) više ne bi bilo.

Budući da Bog ljubi čovjeka, čiji je Stvoritelj; budući da nikako ne može ukinuti Moralni zakon koji je vječan (ne može promijeniti niti jedno slovo od Deset zapovijedi); i budući da mora biti pravedan i pravičan – Bog poduzima nevjerovatnu žrtvu. On odlučuje sebe ponuditi kao žrtvu, umjesto grešnika!!! Kakva milost! Kakva ljubav! Kakva požrtvovnost!

Bog odlučuje umrijeti kaznom koju je trebao okusiti svaki nepravednik (grešnik) – vječnom smrću!!! Zato Krist na križu Golgote umire vječnom smrću – da bi od nje otkupio one koji će biti opravdani po vjeri!!! (Od ove smrti kojom ljudi umiru radi starosti ili bolesti – Krist nas nije otkupio; ali od vječne smrti koja je posljedica kazne zbog grijeha – jest!!!)

Što je problem kod grijeha? Da li su problem grešna djela, ili je problem u grešnoj naravi (u grešnom srcu)??? Mi ljudi rijetko možemo imati pravi uvid u motive i pobude tuđih srca. Mi uglavnom možemo vidjeti djela. Grešna djela nama su pokazatelj da čovjek ne radi dobro.

Međutim, Bog gleda na srce!!! On gleda na motiv srca, na pobudu – koja pokreće čovjeka. Zato je Bog pravedan sudac, jer ima uvid u cijelokupno naše djelovanje. Djela su samo pokazatelj unutrašnjeg stanja. Ali ponekad ljudi na osnovu djela mogu imati pogrešne zaključke o motivima, o pobudama!!!

Problem grešnosti nije u djelima, nego u naravi!!! Grešna djela su samo posljedica unutrašnjeg problema: grešnog srca!!! «Jer iz srca dolaze zle misli, ubojstva, preljubi, bludnost, krađe, lažna svjedočanstva, psovke». (Matej 15,19) Grešna djela su plod grešnog srca!!!

Kako Bog riješava problem grijeha? Da li on «cilja» na grešna djela ili na grešno srce??? Bog zna da nema trajne i prave pobjede nad grijehom, sve dok se ne riješi problem grešne naravi!!! Zato Isus poučava: "Moraš se nanovo roditi". Zato On kaže: "Tko se ne rodi od vode i Duha Svetoga, taj ne može ući u kraljevstvo nebesko" (Ivan 3,3-5)

Čovjekov glavni problem je u grešnoj naravi (u naravi koja se odnosi buntovno prema Bogu, svojevoljno prema Božjoj volji, neprijateljski prema istinskom dobru, nepovjerljivo prema Božjoj istini, nemoralno prema Božjem moralnom zakonu!!!)

more_horiz
Zato nas Bog nastoji osvjedočiti Svetim Duhom da moramo umrijeti svojoj grešnoj naravi (koju smo naslijedili od Adama) i da se moramo roditi Svetim Duhom!!! Kako to Bog postiže? Tako što nas osvjedočava da smo zli, nepravedni i grešni – i da će to biti razlog naše propasti. Ali On tu ne staje, nego nam nudi trajno rješenje grešnosti! On pristaje biti Otac pokajanom grešniku, i ući u Novi zavjet (u Novi savez) s njim. Kako to provesti?

"Ovo je Savez koji ću sklopiti sa domom Izraelovim poslije onog vremena – veli Gospodin: "Stavit ću svoje Zakone u pamet njihovu, upisat ću ih u srca njihova. Ja ću biti Bog njihov, a oni će biti narod moj!" Hebrejima 8,10

Kroz Krista i Njegovu smrt – grešnik može postati opravdan (oslobođen kazne) za prošle grijehe, i od tada može dobiti novu narav koja je slobodna od ropstva grijehu!!! Pokretač te nove naravi, tog novog srca – je ljubav, jer je ljubav prvi rod Svetog Duha. Od tada u umu i srcu novorođene osobe upisane su Božje zapovijedi – pa ne čini novi grijeh!!! Živi u potpunom skladu sa Božjom voljom i Božjim moralom! Živi životom pravednika, a ne grešnika!!!

Novorođeni čovjek i grijeh
Da li čovjek koji je novorođen, koji je obnovljen Svetim Duhom – može učiniti nešto što nije dobro??? Naravno da može!!! A u čemu je onda razlika između grešnika i novorođenog čovjeka, kad oboje mogu činiti ono što nije dobro???

Razlika je u njihovoj naravi!!! Razlika je u srcu čovječjem!!! Grešno srce vlada nad nepokajanim čovjekom; grešna narav upravlja razumom, emocijama, voljom, navikama. Zato čini grešna djela. A novorođeni čovjek je slobodan od ropstva grijehu i može mu se oduprijeti. Njegova narav se gadi grijeha i dobro se čuva da ga ne učini.

Da li to onda znači da novorođeni čovjek nikada više ne može i ne smije učiniti niti jedanu pogrešku, ne smije imati nijedan propust ili slabost??? Ne! Budući da ovakav pravednik nije savršen u ponašanju – on može pogaziti travu tamo gdje je to zabranjeno, može biti kažnjen zbog prebrze vožnje, može biti prevaren i opljačkan, može reći «krivu riječ na krivom mjestu, u krivo vrijeme». Dakle, ne radi se o perfekcionizmu, odnosno o savršenstvu ponašanja, nego se radi o naravi slobodnoj od zla, nepravde, pokvarenosti i nemorala. Niti jedno čovjekovo djelo nije potaknuto grešnim namjerama, pobudama, željama, naravi – jer ih nema!!! Ali neka od djela mogu se pokazati kao neumjesna, loša, pogrešna. Moralno savršen čovjek (pravednik) ostaje i dalje čovjek sa svojim slabostima. Ali slabosti i grešna narav nisu isto!!! Novorođena narav nije slobodna od slabosti i pogrešaka, ali je slobodna od grijeha i od ropstva grešnoj naravi!!!
Ne zaboravimo da ovaj svijet i njegov vladar (Sotona) stalno predstavljaju opasnost za svakog čovjeka, a naročito za one koji su s Bogom obnovili savez. Ta lukavstva je ponekad lako prepoznati i kloniti ih se. Ali ponekad to i nije tako lako, pa čovjek može krenuti pogrešnim putem. Zato je jako važno da stalno u molitvi i poslušnosti Bogu, provjerava put kojim ide - da ga ne bi odveo u neželjenom pravcu. Mora biti stalno budan i oprezan!!! Čim uvidi da se ne radi o nečem dobrom - odmah to napušta.

Ipak, novorođeni čovjek može učiniti neko pogrešno djelo, ali ga ono neće, samo po sebi, učiniti ponovno Božjim neprijateljem. Naravno da učinjeno djelo nije dobro – pa ćemo sami odmah shvatiti da ne činimo ono što trebamo ili će nas Bog poput Oca opomenuti!!! A mi čemo odmah odbaciti, napustiti, prestati činiti to djelo i pokajati se zbog njega.

Ukoliko to ne bismo učinili, ukoliko bismo ostali u tom grijehu – tada bi ponovno grijeh zagospodario nad nama. Počeli bismo tražiti «alibi» kako bismo mogli nastaviti to djelo, nastojali bismo ga sebi predstaviti kao nešto dobro, potrebno i nužno. Tada bi grijeh opet zagospodario nad čovjekom, i vratio bi se u neprijateljstvo prema Bogu, vratio bi se u stanje grijeha (grešnosti)!!!

Međutim, čim novorođeni čovjek uvidi da ono što radi, govori ili planira – ne vodi ka dobru – on to odmah odbacuje!!! To je dokaz da njime vlada narav kojoj se grijeh gadi!!! To je narav pravednika!!!

Novorođeni čovjek zadržava slabosti i mogučnost da čini pogreške, ali on nije više rob grešne naravi!!! Njegovim bićem više ne vlada zlo, nego poslušnost i vjernost Bogu!!!

Pozdrav!

more_horiz
Ne zaboravimo da ovaj svijet i njegov vladar (Sotona) stalno predstavljaju opasnost za svakog čovjeka, a naročito za one koji su s Bogom obnovili savez

Ko je to sa Bogom obnovio savez, Isus je rekao novi savez cinim sa vama, on nikada nije obnovio savez koji je Mojsije uspostavio sa decmom Izraela On je nacinio novi u svojoj krvi.

E moj dobri prijatelju simply, prihvatio si jednu neutemeljenu teologiju celim svojim bicem i samo trazis argumente da je branis cak kada to vise nema nikakvog smisla.

Zakon, zakon, zakon, ima li u vasoj telogiji bilo cega sto nije zakon.

Poslanica Rimljanima 7 glava, Pavle govori o tome kako je zena obavezna po zakonu bracnom zavetu dok joj je muz ziv, i da ce biti preljubnica ako ga napusti i uda se ali ako njen muz umre zakon joj daje slobodu da se uda za drugog ako to zeli odnosno vise nije pod zakonom. Pa dalje Pavle kaze,

Stoga ste vi braca moja, umrli zakonu po Kristovom tijelu tako da pripadnete drugom onomu koji je uskrsnuo iz mrtvih da donesemo rod za Boga. I ima li sta jasnije od ovog moj simply, naravno da nema mi smo mrtvi grehu i time slobodni od zakona,

Zaista dok smo bili u tijelu gresne su strasti djelovale u nasim udovima da su donosile rod smrti. I to je dosta jednostavno dok smo bili u telu to je bilo tako i dalje Pavle kaze,

A sad umrijevsi onome koji nas je drzao u ropstvu, ko je taj koji nas je drzao u ropstvu naravno djavo i niko drugi, on je bio nas gospodar ali kada smo mi umrli grehu on nema vise pravo na nas. postali smo slobodni od zakona tako da sluzimo u novom duhu a ne u starom slovu.Trebalo bi da je ovo prilicno jednostavno, Isus nas je oslobodio od robovanje grehu, i tako smo slobodni i od zakona.

Zatim Pavle govori o tome kako je zakon dosao i kako je djavo iskoristio zakonsku odredbu da proizvede u ljudima svaku zelju to cemo preskociti i idemo na 14 stih,

Zakon je dakle duhovan, a ja sam tjelesan prodan u ropstvo grijeha.Ovde je sve vase nerazumevanje zakon je duhovnan ali mi smo zbog Adama postali robovi greha. I zbog toga sto u nama zivi gresna narav zakon ne moze da nas nacini savrsenim nego samo pokazuje nase slabosti.

Ja zbilja ne razumijem sto cinim, jer ne cinim ono sto hocu, nego cinim ono sto mrzim. No ako dakle cinim ono sto necu, tim priznajem u skladu sa zakonom da je on dobar.

Puno legalista ovo nikada nije shvatilo, mi imamo u sebi dve prirode, dve naravi i to Pavle ovde jasno izlaze, mi zelimo da cinimo dobre stvari ali smo gresnici i greh vlada nada mnom, drugim recima ja znam sta je zlo i zelim ga se kloniti ali ja sam rob greha i ne mogu sebi pomoci greh i gresna priroda vlada sa mnom.

Onda ono vise ne cinim ja, nego grijeh koji stanuje u meni.Ja naime znam da nikakvo dobro ne stanuje u meni to jest u mom tijelu.

Pavle gorori o grehu kao o osobi ustvari jasno kaze neko stanuje u meni i taj neko jeste greh, iz NZ primera mi vidimo da je Isus kada je menjao ljudsku narav izbacivao djavole iz njih, i kada bi oni napustili coveka on bi bio promenje, manijak iz Gadare, Samarjanka, Marija Magdalena...

Zaista hteti uciniti dobro jest u mojoj moci, ali nije uciniti ga. Mi zelimo spasenja spasitelja, ali smo i dalje robovi greha, jer spasenja znaci oslobodjenje. Buduci da ne cinim dobro koje hocu nego cinim zlo koje necu.I tu je to ponovo mi smo gresnici, po rodjenju robovi djavola i on ima pravo da gospodari nasom sudbinom i koracima cak i kada nase srce zeli da smo drugaciji, mi imamo zelju ali ne i moc da budemo drugaciji.

Dakle ako cinim ono sto necu ne cinim ga vise ja, nego grijeh koji stanuje u meni. Ovde vrlo jasno to Pavle izlaze greh, dakle neko ko vlada sa mnom cini te stvari, neko ko je pokorio nas i gospodari sa nama, neko kome mi sluzimo i protiv svoje vlastite volje, neko ko polaze pravo da bude nas gospodar, neko a taj neko je djavo.

Prema tome otrkivam ovaj zakon kad hocu da cinim dobro zlo mi se namece. Dali sam ja ovde dobro procitao, Pavle ovde otkriva jos neki zakon, a rec zakon mozemo prevesti kao pravilo, jos nesto je on ovde otkrio sto Mojsije nije dao ljudima.

Istina moj se unutrasnji covjek slaze u veselju sa Bozijim zakonom, sada bi trebalo pravu studiju pisati o tome sta je nas unutrasnji covek, ali ukratko to su dve prirode jedne osobe, mi smo rodjenu u ovaj svet kao seme potencijali Bozije Reci, i to je dusa ili nas unutrasnji covek, a takodje smo nasledili i palu prirodu sto Biblija zove telom ili spoljnim covekom i uparvo zbog toga su ljudi SZ mogli biti ozivljeni, ali nikada nisu mogli doci do potpune pobede nad grehom, jer istinska zrva za njih nije bila polozena.

Ali vidim u svojim udovima, u svom telu o tome sam gore pisao, drugi zakon koji se bori protiv zakona moga uma te me zarobljava u zakon grijeha koji je u mojim udovima.

Jadan sam ja covjek! Tko ce mi izbaviti od ovoga smrtonosnoga tijela. Ko ce ga izbaviti od ove prve gresne prirode, ko, zakon koji je dao Mojsije, nece biti, Hvala Bogu po Isusu Kristu Gospodinu Nasemu! Pa se vi sada vracajte na zakon koliko god zelite.

Sada 8 glava 1 stih,

Sad, dakle, nema vise nikakve osobe onima koji su u Kristu Isusu. Sada dragi moji ako zelite slobodu morate biti u Hritu. Jer u njemu deluje jedan drugi i drugacije zakon.

Jer zakon, duha zivota u Kristu Isusu oslobodio me od zakona grijeha i smrti.
A sada dobri moji telozi izovlite mi ojbasniti ove pojmove koje Pavle koristi, zakon duha zivota, zakon grijeha koji je u mojim udovima, zakon moga uma. Koji su ti zakoni, ko ih je dao, i sta oni znace, jer je ocigledno da oni postoje. Bez da to uradite na jasan, konzistentan i jednostavan nacin, ne mozete sebe smatrati kvalifikovanim za ovu raspravu, ovu su kljucni termini, jer ti zakoni postoje.

NAROCITO STOGA STO KAZE DALJE PAVLE U 8 GLAVI 2 STIH,

Jer je zakon duha zivota u Kritu Isusu oslobodio me od zakona grijeha i smrti. Dakle ovaj sveti zakon zivota, oslobodio me je od zakona greha, oslobodio me je od jednog od zakona. A taj zakon donosi osudu i smrt.

Sad ako ste iskreni ljudi slusajte Rec Boziju,

Zaista, ono sto je bilo nemoguce zakonu, najjasnije kome Mojsijevom, je bilo nemoguce da nam da slobodu evo i zasto, jer je zbog tijela bio nemocan, mi smo u sebi imali zelju da gresimo bili smo gresnici i to je sam zakon koji je svet pravedan i dobar, onemogucilo da nas nacini pravednicima, vec je njegov domet bio otkrivanje greha, i odredjivanje kazne, ali ono sto nije mogao zakon, ostvario je Bog, Slava Bogu za to, kako je nas veliki Bog to ucinio, poslao je radi grijeha, svog vlastitog Sina u oblicju gresnog tijela i osudio grijeh u tijelu. Da bi se u nama koji ne zivimo po tijelu nego po Duhu, ispunio pravedni zahtev zakona.

Dakle mi zivimo u duhu, i slobodni od greha, cinimo pravedna stvari koje zakon zahteva, ali cinimo ih zato sto smo mrtvi grehu i zivi u Hristu.

I tako jednom kada nije osudio preljubnicu Isus nije na nju prebacio odgovornost da zivi po zakonu, vec ju je uputio da sledi Njega i da kroz pokajanje, posvecenje , i krstenje Svetim Duhom udje u savresni zakon slobode o kome govori Jakov.

Stvar je u tome sto jednom kada smo u Hristu mrtvi smo grehu i imamo snagu da zivimo iznad greha pobedjujuci iz dana u dan.

more_horiz
Dragomire,
budući da si mrtav grijehu (kako ti to tvrdiš) - ne treba ti Zakon, sada si slobodan od Zakona!? Dakle, tebi je dozvoljeno ubijati, krasti, lažno svjedočiti, kršiti Božju subotu, biti idolopoklonik??? Zašto tebi Zakon ne treba: da li zato što je upisan u tvoje srce i um; ili zato što tebe više ništa ne može osuditi kada si "u Kristu" - pa možeš sada bez osude činiti zlo???
Što je danas kriterij koji razotkriva zlo???

more_horiz
Kažeš da se kod nas sve vrti oko Zakona!!! Gledaj, Dragomire. Ti si rođen u 20. stoljeću, a ne prije Krista. Što je tebe (čovjeka 20. stoljeća poslje Krista) osvjedočilo i razotkrilo kao grešnika??? Na osnovu čega si ti spoznao da si grešnik i da ti treba Spasitelj? Nemoj mi reći da si u Bibliji pročitao "svi su ljudi grešni", pa si to zato prihvatio?! Jer to bi mogla biti autosugestija.

Koji je to kriterij razlikovanja dobra od zla??? Što će nas razotkriti kao grešnike??? Koji to Zakon Bog upisuje u srce i u um pri ulasku u Novi savez sa čovjekom??? Čemu služi taj Zakon upisan u umu i u srcu??? Imaš li ti u srcu i u umu upisan neki Zakon???

Zašto mi zamjeraš što stalno govorim o važnosti i značaju Zakona Božjeg? Bez Božjeg Zakona - nema ni grijeha. A kada nema grijeha - što će ti Krist kao Spasitelj od grijeha??? Ako nema grijeha, za što si se ti to kajao??? Ako je Zakon stvar prošlosti: onda današnji ubojice i lopovi ne moraju strahovati od Božje osude, kada nema Zakona koji bi to branio!!! Onda idolopoklonici i kršitelji subote mogu mirno činiti svoju volju, jer ih Bog nema na osnovu čega proglasiti grešnicima - odnosno prekršiteljima Zakona Božjeg!!! Onda Krist ne mora više ljudima danas govoriti "idi i ne griješi više" - kad grijeha nema (Krist je pokrio sve grijehe)!?!?

Zašto me pitaš onda o "zakonima duha života" i "zakonu grijeha" kada nećeš "otvoriti uho" da bi čuo što to znači (a objašnjenje je jednostavno - za učenike osnovne škole).
Budući da si "mrtav grijehu, a živ Kristu" to znači da kakvo god zlo da činiš - nema te što optužiti da činiš zlo?!?!
Čovjek koji je mrtav grijehu - može sada slobodno griješiti: za njega više ne postoje zabrane: ne ukradi, ne poželi, ne ubij, svetkuj subotu, nemaj drugih Bogova, poštuj roditelje!!! To za njega više ne vrijedi!!! Nema zakona, nije "pod Zakonom", pa te zapovijedi više ne vrijede za takvog čovjeka???
Spominješ "Zakon slobode", i tvrdiš da nas zakon slobode oslobađa od Božjeg zakona? A da nas možda Zakon slobode ne oslobađa od grijeha??? I to na način da je Zakon slobode upravo Deset zapovijedi, koji donose slobodu od grijeha (slobodu od kršenje Božjeg zakona)???

Da li ti je nakon ovih pitanja bar malo, malo, malo jasnije koja je važnost i značaj Deset zapovijedi??? I kada ćeš uvidjeti da Biblija govori o više Zakona, a ne o jednom??? Ako ne razumiješ ulogu i svrhu svakog pojedinog od tih Zakona: kako ćeš onda razumjeti grešnosti i pravednost???

more_horiz
Dragomire,
budući da si mrtav grijehu (kako ti to tvrdiš) - ne treba ti Zakon, sada si slobodan od Zakona!? Dakle, tebi je dozvoljeno ubijati, krasti, lažno svjedočiti, kršiti Božju subotu, biti idolopoklonik??? Zašto tebi Zakon ne treba: da li zato što je upisan u tvoje srce i um; ili zato što tebe više ništa ne može osuditi kada si "u Kristu" - pa možeš sada bez osude činiti zlo???
Što je danas kriterij koji razotkriva zlo???

Slusaj prijatelju, hajde da prestanes izvrtati moje reci, maliciozno naglasavati da ja dajem potvrdu za greh, ja sam tebi jasno dao Bibliske stihove, citirao ih dao svoj komentar njih, pa izvoli potkepi svoje stavove njima. Ovako ovo je tvoja meditacija, tvoje razmisljanje i nista vise od toga.

Ja sam veoma precizno rekao da zakon razotkriva greh i objavljuje kaznu. Vrlo sam bio precizan u tome. Ali sam isto tako jasno i precizno rekao da onaj koji je umro grehu ne moze ziveti u njemu.

No hajde da to zajedno procitamo da ne bude da ja ovde dajem slobodu coveku da gresi. Ali nisi ti prvi koji je lazno optuzivao hriscane da verom u slobodu daju pravo na greh, cini li su to i lazni proroci u samoj Pavlovoj generaciji, njima se obraca apostol i prorok ovim recima, pa to mozes procitati na pocetku 6 glave poslanice Rimljanima.

Sta cemo dakle reci? Da dalje ostanemo u grehu da se poveca milost. Daleko od toga! I sada ja tvoje reci cak vise ovde ne mogu uzimati kao dobronamerne,

Zašto mi zamjeraš što stalno govorim o važnosti i značaju Zakona Božjeg? Bez Božjeg Zakona - nema ni grijeha. A kada nema grijeha - što će ti Krist kao Spasitelj od grijeha??? Ako nema grijeha, za što si se ti to kajao??? Ako je Zakon stvar prošlosti: onda današnji ubojice i lopovi ne moraju strahovati od Božje osude, kada nema Zakona koji bi to branio!!! Onda idolopoklonici i kršitelji subote mogu mirno činiti svoju volju, jer ih Bog nema na osnovu čega proglasiti grešnicima - odnosno prekršiteljima Zakona Božjeg!!! Onda Krist ne mora više ljudima danas govoriti "idi i ne griješi više" - kad grijeha nema (Krist je pokrio sve grijehe)!?!?

Eto ti meni inputiras da ja dajem dozvolu za greh, ali dragi moj prijatelju to su optuzivali i apostola Pavla, pa ja mogu samo reci ponosim se sto stojim na strani Pavlovih reci,

Mi koji umrijesmo grijehu kako da jos zivimo u njemu? Dakle vrlo jasno i precizno greh je u meni umro, i ja vise ne mogu gresiti, zato sto je greh mrtav.

Ili ne znate da svi koji smo krsteni u Krista Isusa, u njegovu smo smrt krsteni? Zbilja znate li to? Posle svih ovih vekova pitanje je aktuelno da aktuelnije ne moze biti, Znate li to?

Dakle sa njim smo zajedno ukopani po krstenju u smrt da bismo, kao sto je Krist uskrsnuo od mrtvih Ocevom Slavom i mi zivjeli novim zivotom.

Jer ako smo dakle postali jedno s Kristom smrcu slicnoj Njegovoj, bit cemo i uskrsnucem slicni njemu.

Ovo znamo nas je stari covjek razapet zajedno s Isusom da se unisti ovaj gresni covjek, tako da vise ne robujemo grijehu JER TKO JE MRTAV SLOBODAN JE OD GRIJEHA, i sada pitam svakog iskrenog coveka treba li ovom bilo kakav kometnar?

I prestani mi to podmetnuti da ja kazem da covek ima pravo da gresi, ja kazem ono sto i Pavle taj po vama i mnogim od vas zenomrzac ako si mrtav slobodan si od greha i ne mozes ga ciniti jer Isus nije umro samo da bi doneo opravdanje, vec i konpletno oslobodjenje od robovanja grehu.

Za ubuduce svako ko zeli razgovarati neka polemise sa iznetim stavovima koje jesam izneo a ne da tera neku samo njemu poznatu pricu.

Mislim da je to posteno jer nije prvi put da napisete da sam rekao ono sto nisam, to nije nacin za kvalitetan dijalog. Dakle polemisiti sa mojim stavovima ali ih nemojte izvrtati pa onda ono sto vi kazete da ja mislim ismejavati i predstavljati svoju teologiju kao jedinu merilo duhovnosti.

Daleko je ona od toga!

more_horiz
Rimljani 8 su zaista iznimna poruka. I ja je tek pocinjem shvacati i zivjeti u tome.

Doista, krscanski zivot se ne sastoji u tome da se stalno odupiremo i borimo s grijehom! To je u dobru ruku Zakon, kojeg nitko nije mogao vrsiti niti ispuniti. Jer grijesimo bilo djelom, bilo mislima.

No, zato ja, ako napast dodje - borim se i molim. No, molim i Boga da mijenja moje srce, odbacujem svaki gorki korijen u srcu i Krist me oslobadja grijeha! Oslobadja me zelje, oslobadja me mogucnosti da grijesim. Kada slijedeci put dodje napast, ne moze me dotaknuti, jer nije potrebna borba - ja sam slobodan od grijeha! Jer moje srce je novo!

Zato kada vidim nesto pozeljno, lagano za ukrasti ne govorim u sebi: "Ne smijem krasti!" Vec, meni ni na um nece pasti da ukradem, jer sam od Boga rodjen. Jer onaj koji je pozelio - vec je zgrijesio, iako nije nista ukrao - taj je pod Zakonom Mojsijevim - za lopove, ubojice i preljubnike, dok ja sam pod Miloscu, koja me promijenila i iz dana u dan mijenja u oblicje Kristovo. Da, niti ne pozelim, te tako ispunim Zakon u Kristu. Biti kao Krist. - To je, recimo primjer, kako to funkcionira.

Ali to zahtijeva mnogo umiranja, molitve i nadasve Milosti Bozje o kojoj sve ovisi!

more_horiz
simply je napisao/la:
Forestsilvy
Djelimično se slažem s onim što pišeš, a djelimično ne.
Točno je da je Isus jedini pravi pravednik na Zemlji. Zašto? Zato jer pravednost znači da na čovjeku nema grijeha. To znači da je apsolutno poslušan Bogu i da na njemu nema nikakve krivice.
Ali Bibija poznaje i druge pravednike. To su ljudi koji su prepoznali svoj glavni problem (to što su Adamovi potomci i rađaju se sa naravi koja je neprijateljska prema Bogu, sa grešnom naravi) - pa su se pouzdali u Boga da ih on očisti od starih grijeha. To se zove opravdanje, ili postajanje pravednikom!!! Ne opravdavaju nas naša djela, nego pravednicima postajemo onda kada nas Krist očisti od starih grijeha. A da bismo mogli ostati pravednici i dalje - moramo prestati griješiti!!! A kako je to moguće? Samo na jedan način: da Bog upiše Svetim Duhom u naš um i srce svoj Moralni zakon (Deset zapovijedi). Tada se miijenja naša narav (naše srce) iz grešnog u srce slobodno od grijeha. (Hebrejima 8,10).
Što se tiće govorenja stranim jezicima kao dokaz krštenja Svetim Duhom, to nigdje Biblija ne tvrdi!!! Naročito kada se zna da su apostoli na Pedesetnicu počeli govoriti strane jezike (ali ne nekakve nerazumljive jezike, nego materinje jezike okolnih naroda). Drugim rječima, dobili su "ubrzani tečaj stranih jezika" koji je trajao svega nekoliko sekundi. I od tada su navješštali Evanđelje na tim materinjim jezicima drugih naroda. Nema ni govora o nekakvim nerazumljivim jezicima, niti je govorenje jezicima ikakav dokaz prisustva Duha Svetog. Biblija spominje dar jezika, ali to nije namjenjeno svima vjernicima, niti je to dokaz!!! Dokaz prisustva Svetog Duha u čovjeku je "stavit ću svoje Zakone u pamet njihovu, upisat ću ih u srca njihova. Ja ću biti njihov Bog, a oni narod moj!!!" (Hebrejima 8,10)
Ona muslimanka je osvjedočena: Isus uskoro dolazi!!! To upravo navještavaju adventisti (advent je Dolazak). Ona ima zadatak biti svjedok za Isusa koji ju je ozdravio, i treba govoriti da On dolazi uskoro.
Kako se pripremiti zu Kristov drugi dolazak? Tako što ćemo vjerom prihvatiti Krista za spasitelja od starih grijeha, i tako što će Bog upisati u nas svoj Moralni zakon - da ne činimo nove grijehe!!! Tada možemo ostati pred Bogom pravednici, odnosno opravdani Kristovim zaslugama.
Bibija naziva "ljude vjere" - pravednicima. Npr. Noa i Lot su nazvani pravednicima (2. Petrova 2,5.7.)
Pozdrav

1kor 14-procitaj
"Koji govori jezike, sam sebe podiže..."
"Dakle Su jezici za znak ne onima, koji vjeruju, nego onima, koji ne vjeruju; a proročanstvo ne onima, koji ne vjeruju, nego onima, koji vjeruju."

RIM 8:26-"A isto tako pomaže nam Duh i u našim slabostima. Jer ne znamo za što ćemo se moliti kao što treba. Ali se sam Duh moli za nas uzdisajima koji se ne mogu iskazati."

u Izaiji ti daje prorocanstvo Bog da ce ljudi govoriti tudim jezikom, jezikom koji ne razumiju umom jer duhom mole, a govoriti duhom mogu samo oni koji su krsteni Duhom Svetim, tj imaju Duha Svetog u sebi.
IZA 28:10 "Jer zapovijed po zapovijed, zapovijed po zapovijed, pravilo po pravilo, pravilo po pravilo, malo ovdje, malo ondje."
IZA 28:11"Dakako, tepavim usnama i tuđim jezikom govorit će tome narodu,"

Nadalje -" Isus mu reče: "Zaista, zaista, kažem ti: ako se tko ponovo ne rodi, ne može vidjeti kraljevstva Božjega."
IV 3:5 "
Isus odgovori: "Zaista, zaista kažem ti: ako se tko ponovo ne rodi vodom i Duhom (Svetim), ne može ući u kraljevstvo Božje.

Kako ces znati da imas Duha Svetog? hm?
, govor u jezicima jeste samo potvrda krstenja Duhom.
Tako svako moze reci da ima Duha Svetog

more_horiz
simply je napisao/la:
To je jako dobro pitanje, Dragomire.
Da li je preljubnica nakon što ju Isus nije osudio i rekao joj da više ne griješi - da li je ona podložna Moralnom zakonu??? Kako čovjek može prestati grešiti???.

U tome je i cijela poanta KRIZA!!!!
Sam covjek ne moze prestati grijesiti jer mu je narav gresna. On ne zeli grijesiti ali svejedno to radi. (pise o tome pavao kad kaze da primjecuje u svojim udovima drugi zakon)
Zato je i Krist umro,da nas oslobodi od grijeha. Primanjem Krista u svoj zivot (rim. 10: 9,10)i krstenje Njegovim DUHOM, Duhom SVetim mi dobivamo novu narav, Kristovu narav!!! Narav koja je pravedna, a ne gresna. I onda covjek sam vise nije u ropstvu tijela jer ima snagu Duha da tijelo koje je gresno obuzda. "Jer zakon Duha, koji daje život u Kristu Isusu, oslobodio me je od zakona grijeha i smrti."(rim. 8:2)
Naravno to dolazi i obracenje,jer nasa dusa je sklona starim stvarima,starim gresnim navikama koje mi sami trebamo uz pomoc Boga rijesiti, tj ocisiti svoj um Rijecu Bozjom. Kako? Kad procitamo u Bibliji da Bog kaze nemoj lagati i varati svoga bliznjega a to si cinio prije ti ces reci, ok vise to ne cinim od sada. Ponekad vecina stvari otpadne napocetku bez ikakve muke ali s nekim stvarima se treba pozabaviti.Ovisno o tome koliko korjenje je pustilo u nasem zivotu.Ali uvijek imamo pomoc Duha Svetog i molitvu u jezicima. On je tu da s njim pricamo i da nam pomogne. U tome je i cijela poanta, da ne robujemo vise, ne imamo osudu jer je Krist platio svaki nas grijeh i onaj koji jos nisi pocinio. On je savrsena zrtva. Naravno dogodit ce nam se da pogrijesimo ali zato se dignemo i idemo naprijed, svaki dan cemo se vise i vise posvecivati"!!!!! Amen, Slava Kristu!!!!
"Nema osude onima koji su u Kristu Isusu"

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply