Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Pravednost i grešnost

power_settings_newLogin to reply
+7
vivi
dragan
dominik
Justin
ocean98
Daniel
simply
11 posters

descriptionPravednost i grešnost - Page 2 EmptyRe: Pravednost i grešnost

more_horiz
U čemu je razlika kod ove dvije vrste pravednosti???
Čovjek čijim srcem vlada grijeh, nastoji svojim djelima postiči pravednost. On "radi" da bi zaradio spasenje.
Čovjek koji se pokori Bogu (pokaje zbog prijašnjih grijeha) i dopusti da ga Bog nanovo rodi – takav čovjek dobiva u um i srce upisan Boji moralni zakon – pa više ne griješi. Isus je poučavao one kojima je oprostio dotadašnje grijehe: "Idi i ne griješi više" (npr. Ivan 8,11).

Čovjek od tada živi životom pravednika. A što je sa njegovom grešnošću??? Budući da se ponizio i pokorio Bogu, pa je prihvatio Krista za svog Spasitelja – Bog ga je očistio od starih grijeh!!! A budući da su mu u umu i srcu zapisane Božje zapovijedi – on ne čini nove grijehe!!! On živi oslobođen (opravdan) od prošlih grijeha, i živi slobodan od novih grijeha (jer ima novu narav kojoj se grijeh gadi!!!). To je pravednik!!! To je čovjek slobodan od grijeha!!! Nad njim grijeh više ne gospodari!!!

Zakon i Zakon
Ono što mnoge ljude zbunjuje dok proučavaju Novi zavjet je upotreba riječi "Zakon". Čini se da Pavao malo govori o tome kako Zakon nije ukinut, niti to može biti. A onda nalazimo tekstove koji govore suprotno: «nismo više podložni Zakonu», «niste pod Zakonom nego pod milošću» i slično. Ovo nas može totalno zbuniti. A još češće ljudi koriste ove tekstove koje ne razumiju na pravi način ( na način kako ih je Pavao želi objasniti) da bi potvrdili svje stavove, svoja uvjerenja – iako su netočna.

Biblija koristi riječ "Zakon" u čak tri različita konteksta.
Prvi – Zakon je izraz kojim se označava Deset zapovijedi (Božji moralni zakon).
Drugi – zakon je izraz koji se često koristi da bi se ukazalo na Mojsijeve odredbe (na Mojsijev ili ceremonijalni zakon).
Treći – pojam Zakon, kada se koristi u izrazu "Zakon i Proroci" označava cijeli Stari zavjet.

Dakle, kada proučavamo Bibliju i dođemo do izraza "Zakon" moramo dobro paziti o čemu pisac piše: da li o Deset zapovijedi, da li o Mojsijevom zakonu ili o Starom zavjetu. Ako to ne učinimo – dolazimo do pogrešnih i iskrivljanih razumjevanja pišćeve namjere.

Kako možemo znati kada izraz «Zakon» označava prvo, kada drugo, a kada treće??? Jedino po kontekstu i obrativši pozornost na svrhu pojedinog od ova tri «Zakona»!!!

more_horiz
Pozdrav svim forumasima,

Simply zamolio bih te da ovu temu nekako sacuvamo od duboke teologije, molim te, mislim sve je to ok, I ako to zelite zaista nema problema da plivamo u dubokim stvarima teologije, ali mislim da nije bas to uvek neophodno, i molim ali stvarno molim i tebe i justina da ostavite to dokazivanje vrednosti moralnog zakona Bozijeg, pa kome ovde pada napamet da spori da su to vecne vrednosti, nikom da ja znam.

Jeste Bog ima zakon, i taj zakon zivi u nama i ako smo hriscani to je upisano u nasem srcu i umu.

To niko ne spori, NZ je ukinuo sve ceremonije i promenio je nacin na koji Bog ispunjava zakon, i to je krajnje jednostavno Bog je poslao svog duha da zivi u nas, i taj duh je dosao posto je Hrist prolio svoju krv pre toga nije i sada on oslobadje nasu savest od mrtvih dela.

Koja je razlika izmedju vere Starog i Novog Zaveta, oni su imali senku mi imamo Hrista i to je to, krv zivotinja nije mogla osloboditi ali krv Hristova je to ucinila.

Dakle sta je pravda nasa vera koja radja dela, opravdani verom imamo mir sa Bogom, Abraham je verovao Bogu i to mu je primio u pravdu, vera je dakla nasa pravda.

Sasvim dovoljno da vas Bog zove pravednikom, vera je vasa pravda, vasa i moja vera u to da je Hrist umro za mene i umesto mene, da su moji gresi bili na njemu a da je Njegova pravednost pripisana meni, to je ono sto Biblija uci,

Pogledajmo na tren na velikog reformatora Martina Lutera, sta je on bio. Jedan monah isposnik i sam kaze, mucio sam svoju dusu i telo do smrti da bih nasao mir sa Bogom.

Pa ipak tog mira nije bilo dok jednog dana Svetu Duh nije preplavio njegovo srce sa citatima pisam iz Rimljanima 5 glava, opravdani verom imamo mir sa Bogom.

Sve mucenje je bilo zavrseno on je poverovao i Hristova zrtva je postala njegova pravda, on je nosio moj greh na sebi da bi meni pripisao svoju pravednost.

Pitam se cesto koliko mi toliko vekova posle Lutera stvarno razumemo ovu istinu, vidite Biblija je tu da nam medju ostalim pokaze kako Bog gleda na nas.

Mi kazemo da verujemo da je Hrist nas Spasitelj slava Bogu, pa kad to kazemo mi moramo verovati da je uzeo nase grehe na sebe i darovao nam svoju vlastitu pravdu.

Adam je zgresio i sva njegova deca su postala gresnici, Hrist slavni Kralj je umro i verom u Njega sva Njegova deca postaju pravednici.

Kada me ljudi pitaju sta mislis da li sam ja dovoljno dobar, ja pitam jer verujes u Hrista i ako kazu da ja imam kazem Bog vas vidi savrsenim jer u vama gleda svoga Sina.

Vera je nasa pravda.

more_horiz
Koja je svrha Deset zapovijedi? Ove Božje moralne odredbe služe da nas sačuvaju od grijeha. Zato one kažu: grijeh bi ti bio kada bi ubio, ukrao, želio tuđe, kada ne bi poštovao roditelje, kada ne bi svetkovao subotu, kada bi bio idolopoklonik, kada bi imao uz Biblijskog Boga još nekog boga. Dakle «Zakon» (u ovom slučaju: Deset zapovijedi) "služi samo točnoj spoznaji grijeha" (Rimljanima 3,20)

Deset zapovijedi nas ne može opravdati, jer one ne služe tome. Njihova je funkcija samo da razotkriju da li grijeh postoji ili ne!!! A to će se vidjeti po prekršaju neke od zapovijedi!!! "Grijeh je kršenje (moralnog) Zakona – Deset zapovijedi". To je Božji kriterij razlikovanja dobra od zla, pravednosti od grešnosti!!! Čovjek koji krši barem jednu zapovijed je – grešnik! A čovjek koji svojim životom ne krši niti jednu zapovijed – pokazuje se pravednikom!!! On je bez grijeha!!!
Svrha moralnog zakona je da čovjek ne griješi!!!! Samo tada može živjeti vječno.

Koja je svrha Mojsijevog ili ceremonijalnog zakona? Ovaj "Zakon" je Bog dao Izraelcima za slučaj kada netko zgriješi!!! Dakle, onaj prvi Zakon treba čuvati čovjeka da ne čini grijeh. A ovaj drugi zakon pomaže kada čovjek već učini grijeh!!! Kada je grešnik!!! Jedino što tada može poduzeti (ukoliko ne želi umrijeti vječnom smrću) je potražiti spasenje i Spasitelja od svog grijeha. U Starom zavjetu (budući da Krist još nije došao) Bog je uveo životinjske žrtve da budu simbol Krista i Njegove žrtve. Zato je odredbama Mojsijevog zakona točno određeno koju životinju grešnik mora žrtvovati – da bi mu se moglo oprostiti. Tada se oslanjao na Spasitelja i Njegovu žrtvu, tada je "vjerom" gledao na Onoga koji će svoj život položiti umjesto grešnika – kako bi mogao postati pravednikom. "Njega koji je bio bez ikakva grijeha Bog učini mjesto nas grijehom, da mi u Njemu postanemo pravednošću Božjom" (2. Korinćanima 5,21).

Kada je Krist došao, prestala je potreba za Mojsijevim ili ceremonijalnim zakonom. Sve njegove odredbe bile su samo "sjena Kristova". Zato kristovim dolaskom taj "Zakon" gubi svoju funkciju. A što ga zamjenjuje? Što u Novom zavjetu upučuje grešnika ka Spasitelju??? To je Evanđelje!!! Ono omogučava čovjeku da upozna Spasitelja – Krista!!! A kada Krist dođe po drugi put na Zemlju i odvoji "ovce od jaraca", pravednike od grešnika – i Evanđelje će izgubiti svoju funkciju jer više neće imati koga spašavati.

Dakle, Mojsijev zakon (u Starom zavjetu) i Evanđelje (u Novom zavjetu) imaju funkciju spasiti grešnika, odnosno čovjeka kojeg je Deset zapovijedi razotkrilo kao prekršitelja (barem jedne od) Božjih zapovijedi.

Kada Biblija govori o smjeni koja nastaje prestankom Mojsijevog zakona i uvođenjem Evanđelja ona koristi slijedeće citate:
"Niste više pod (Mojsijevim) Zakonom, nego pod milošću (Evanđeljem). (Rimljanima 6,14)
"Prije dolaska vjere (Evanđelja) bili smo zatvoreni u (Mojsijevom) Zakonu, čuvani za vjeru koja se trebala objaviti. Prema tome (Mojsijev) zakon nam je bio čuvar da nas vodi u Krista, da se vjerom opravdamo. I s dolaskom vjere nismo više podložni čuvaru (Mojsijevom zakonu)!!!" (Galačanima 3,23-25)

Pojam "Zakon i Proroci" označava cijeli Stari zavjet, a pojam "Zakon" ponekad označava prvi dio Starog zavjeta (zvan Tora ili prvih pet Mojsijevih knjiga). Evo primjera:
«Nemojte misliti da sam došao ukinuti Zakon i Proroke (Stari zavjet). Ne dođoh da ih ukinem, nego da ih ostvarim!» (Matej 5,17)
«Učitelju, što moram činiti da baštinim život vječni? Što stoji – odgovori mu – pisano u Zakonu (Tori)? Što tamo čitaš?» (Luka 10,25.26.)

Zaključak:
Dakle, Moralni zakon ili Deset zapovijedi govori o grijehu, a Mojsijev zakon (u Starom zavjetu) i Evanđelje (u Novom zavjetu) govore o pravednosti!!! Prvi Zakon govori o tome kada ćemo prekršajem zapovijedi postati grešnici, a drugi Zakon i Evanđelje nam pomažu da kao grešnici pronađemo spasenje i Spasitelja, te da postanemo pravednici – ljudi slobodni od grijeha!!!

Evanđelje nas "čisti" od starih grijeha, a Deset zapovijedi upisane u naš um i srce (novorođenjem po Svetom Duhu) čuvaju nas da ne činimo nove grijehe!!! Tada živimo životom slobodnim od grijeha!!! Tada više nismo grešnici, nego pravednici!!!

Biti grešan = kršiti barem jednu Božju zapovijed

Biti pravedan = ne kršiti niti jednu Božju zapovijed, živjeti bez grijeha (u potpunoj poslušnosti Bogu)

more_horiz
Dragi Dragomire!
Nemoj mi govoriti da ne ulazim duboko u ovu temu, jer ja ne ulazim preduboko. Ja jednostavnim riječima govorim o dubokim i istinski važnim Biblijskim pojmovima. Ne želiš valjda i Kristu poručiti: "ne ulazi u dubinu mog problema"? Ne želiš valjda biti površan poznavatelj Biblije?
Osim toga spominješ "vjera je pravda naša". Izraz pravda i izraz pravednost nisu isto!!! Pravda označava pravednu kaznu za grijeh (npr: oko za oko, zub za zub - to je pravda). A pravednost je nešto savim drugo. To je stanje bezgrešnosti, stanje kada čovjek živi u potpunom skladu sa Božjom voljom, Božjom riječi i Božjim zakonom!!!
Zato nemoj ostati površan u razumjevanju ove teme, nego dobro i detaljno prouči o čemu sam pisao. Od toga možeš imati ogromne koristi.
Pozdrav!!!

more_horiz
Dragomire,

nema problema da plivamo u dubokim stvarima teologije, ali mislim da nije bas to uvek neophodno

-Brate, sve što god ti razumiješ iz Pisma, sveukupno tvoje poimanje Boga koje imaš na temelju Pisma - sve je to TEOLOGIJA, vjerovao ili ne! Stoga je nužno da raščistimo osnovne teološke stvari, a u tvom slučaju postoji puno tih OSNOVNIH stvari u kojima se ti i ja ne slažemo. Zato i samo zato, toliko detaljno objašnjavam subotu i na temelju Biblije dokazujem da je ona s pravom dio Dekaloga, da je moralna i da smo i danas obvezni da ju svetkujemo. Razumješ li?

Jeste Bog ima zakon, i taj zakon zivi u nama i ako smo hriscani to je upisano u nasem srcu i umu.

-Evo vidiš da se u osnovnoj stvari ne slažemo (a mislim da se po ovom pitanju ne slažem ni sa simplyjem do kraja) - što to znači da je zakon Božji upisan u naša srca i umove? Ljudi moji, znate li koliko je samo nasilja učinjeno nad Jeremijom 31:33?? Mislite li da je ovo pitanje tako JEDNOSTAVNO I LAKO za razumjeti?? Hej, da ti postavim samo ovo pitanje, dragomire: Misliš li da Bog nije MOGAO ili nije HTIO, upisati svoj Zakon u srca i umove drevnih Izraelaca?? Molim te da ozbiljno o ovome razmisliš. Ovo je ključno pitanje, zbog toga što je danas tzv. "teologija novog saveza" uzela puno maha, a ti teolozi kažu da je Bog u SZ-u imao DRUKČIJI NAČIN I PLAN da spasi čovjeka, nego što to ima u Novom Zavjetu! E ovo je veliko nerazumijevanje Biblije! Znaš li koliko se u posljednje vrijeme piše doktorskih disertacija na temu zakona u Bibliji (posebno u Pavlovim poslanicama), jer su najbolji teolozi shvatili koliko su neki nazovi-teolozi štete učinili, tumačeći zakon u Bibliji, te razliku između starog i novog saveza, onako kako se to njima sviđa i čini logičnim?! Shvaćaš li da je ovo pitanje saveza i zakona u Bibliji vrlo osjetljiva stvar i da o tome na koji način tu stvar shvatiš, ovisi i kakvu ćeš sliku imati O BOGU i Njegovom karakteru i načinu na koji postupa s ljudima?! A zanimljivo je da najviše od svega, zbog tog nerazumijevanja zakona i saveza - PATI SUBOTA! Zašto? Evo ukratko zašto: zato što ova "teologija novog saveza" indirektno tvrdi da je Božji moralni zakon nešto što je ustvari "prirodni zakon", odnosno nešto što je nama ljudima "prirodno" da razumijemo. I na temelju toga zaključuje da je nama "u našoj prirodi", tj. da pomoću svoje savjesti možemo razumjeti svih 9 zapovijedi, osim subote! Vidiš li koji je to način razmišljanja? Ti "teolozi" uopće ni ne počinju od Boga i ne postavljaju pitanje ŠTO JE BOŽJA VOLJA, nego počinju od ljudi i postavljaju pitanje ŠTO JA OSJEĆAM I MISLIM O BOGU I NJEGOVOM ZAKONU! O ovome bih mogao jako puno pisati, čak otvoriti posebni topic, pokazati kako je to sve išlo kroz povijest... Ali molim te da shvatiš koliko je ovo ozbiljno pitanje i da imaš sasvim krivu sliku o Bogu, ako si pod utjecajem teologije novog saveza!

To niko ne spori, NZ je ukinuo sve ceremonije i promenio je nacin na koji Bog ispunjava zakon, i to je krajnje jednostavno Bog je poslao svog duha da zivi u nas, i taj duh je dosao posto je Hrist prolio svoju krv pre toga nije i sada on oslobadje nasu savest od mrtvih dela.

- Evo, ovo što si napisao jasno svjedoči o tome da doista JESI pod utjecajem "teologije novog saveza"! Kažeš da se promijenio način na koji Bog ispunjava zakon - time hoćeš reći da se promijenio način na koji Bog spašava čovjeka, zar ne? Ovo je jako opasno reći. Zašto? Zato što na temelju toga zaključujemo da je Bog u SZ-u spašavao čovjeka na temelju čovjekovih ZASLUGA, a u NZ-u Bog spašava čovjeka na temelju njegove vjere i onda taj zakon Božji biva upisan u srce, itd... Ali čovječe proučavaj SZ i vidjet ćeš da je jedini razlog zbog kojega je Bog ono rekao u Jeremiji 31:33 taj, što su Izraelci bili Bogu NEPOSLUŠNI, a način na koji su se oni spašavali je bio isti kao i način na koji se mi danas spašavamo - milošću kroz vjeru!
Također, ne možemo reći da Duh Sveti nije vršio svoju službu regeneracije i u SZ-u! Ovo je jako opasno tvrditi.

Koja je razlika izmedju vere Starog i Novog Zaveta, oni su imali senku mi imamo Hrista i to je to

-Misliš li da je ovo tako jednostavno? Kako itko zdrave pameti može reći da su Stari i Novi zavjet dvije potpuno odvojene stvarnosti i da ništa što je postojalo u SZ-u danas ne vrijedi? Pa zar ne vidiš da se Sotona danas trudi svom snagom, da UKINE DESET ZAPOVIJEDI??

Molim sve koji misle da su ove stvari jednostavne, da pročitaju što sam napisao i da pokušaju shvatiti ozbiljnost ovog predmeta.

I oprostite što sam malo off-topic.

more_horiz
Pa ne znam zaista koji je nacin na koji ti nekada izvlacis svoje zakljucke. Ali da pokusamo to reci sto jednostavnije, prvo zakon nije postojao u celom Starom Zavetu, on je dat preko Mojsija.

Tako da i u Starom Zavetu razlikujemo tzv. razdoblje savesti, vreme kada su ljudi ziveli bez objave zakona na nacin kako je ono dana preko Mojsija.

Alu u cemu je ta jednostavna stvar, u tome sto su oni ziveli zivot verujuci u buduci dolazak Mesije je li tako?

Abraham, je video Hristov dan i radovao mu se. Oni su ziveli cekajuci da Mesija dodje, Hrist tada jos uvek nije dosao i prineo svoje telo na zrtvu, tako da oni nisu mogli biti oslobodjeni od greha, oni su cekall na Mesiju koji ce to uciniti.

I u tom vremenu svestenik na Nebu i nije bio Isus vec Melkisedek, i on u toj vremenksoj dispoziciji, nije posredovao za ljude kao posrednik sa svojom krvlju, to je poceo tek ciniti Hrist kada je uznet u Nebo i seo sa desne strane Oca.

Sa ovim se slazes? Poslanica Hebrejima o tome recito govori da je on morao naslediti Melkisedeka u sluzbi svestenstva.

U medjuvremenu, dok nije dosao Hrist, njima je dana jedna zamena, uveden je ceremonijalni zakon koji je propisivao prinosenje zivotinja kao zrtvi za greh, i to je tako jasno. Ali bi se moralo podrazumevati da je jasno da te zrtve nista nisu mogle dovesti do savrenstva, one su bile samo slika dolazeceg Jagnjeta Bozijeg koji uzima grehe sveta.

Tako da mora potojati izmena, apsolutno mora! Kada se menja svestenstvo menja se i zakon, i tako kada je Isus postao svestenik po redu Melkisedeka, on je uspovstavio svoje svestenstvo na zemlji, koje nije Levitsko svestensvo nego sluzba njegove crkve.

Nadam se da se slazes sa ovim?

Sada o sluzbi regeneracije u SZ, ona je mogla delovati u coveku sila Bozija, ali ona nije mogla osloboditi savest od mrtvih dela, jer Krv Hrista nije bila prolivena.

Da bi regeneracija postala nanovorodjenje morala je biti prolivena krv Sina Bozijeg. Ona i samo ona moze osloboditi nasu savest od mrtih dela, to nikako nije mogla zamenska zrtva SZ.

Dakle da li su starozavetni ljudi morali imati veru, da apsolutno ali ta vera nije mogla uciniti za njih ono sto cini za nas, jer nije bilo ztrve u Nebu koja je bila dostojna da ih oslobodi od robovanja grehu.

Sada po mom sudi ovo su cinjenice i mi bi sada mogli nadugo i nasiroko govoriti o ovom.
Sada u SZ oni su mogoli biti pod uticajem Svetog Duha, ali mi nemamo niti jedan stih Pisma koji nam kaze da su oni bili krsteni Svetim Duhom u toj vremenskoj dispoziciji, slazes se?

Sveti Duh je nesto sto imaju vernici NZ.

I nesto oko pravde odnosno opravdanja, kada Pavle kaze opravdani verom imamo mir sa Bogom, sama rec opravdani znaci oslobodjeni odgovornosti za grehe i prestupe.

Dakle cin vere donosti pravednost, Bog je progovorio Abrahamu on mu je poverovao i to mu je uracunato u pravdu.

Bog govori nama mi mu verujemo da je Hrist umro za nas i umesto nas i Bog nam cin ili akt vere racuna kao nasu pravdu.

Sada bi trebalo biti jasno da smo mi spaseni onim sto Hrist uradio za nas a ne onim sto mi sami cinimo za sebe.
Miloscu ste spaseni po veri i to nije od vas dar je Boziji, cak sama vera je dar misloti tebi licno, kome hoce on to jednostavno da.

Nije do onoga koji trci nego do Boga koji daje Milost.

Sada deset zapovesti, dakako nisu jedine zapovesti nama dane, postoje i druge koje mi moramo ciniti a koje tamo nisu navedene, idite po celom svetu i propovedajte ovo evanjdjelje svakom stvorenju, tako nesto pise u Mojsijevom zakonu svakako ne, da li vam te reci zvuce kao zapovest, meni da.

Ko se postidi mene pred ljudima postidece se Njega i Sin coveciji pred svojim Ocem i Njegovim anjdelima.

Tako mi nikako to ne smemo ograniciti na deset zapovesti. Ima ih jednostavno jos.

O suboti, opet subota, ali to nije tema, mada je vi svugde naravno mozete ubaciti, dobro ja to mogu razumeti jer vi verujete da je ona uslov spasenja.

Cini li vam se nekada da na ljude suvise gledate kroz prizmu vase doktrine, pa tako ih navodite da drze subotu pa to je centarlna stvar vaseg pisanja ovde.

Ja sam vam i privatno rekao a kazem i sad, da bi me neko ubedio u to nije dovoljno da pokaze svoju revnost i ljubav prema tom danu, potrebno je da mi jasno pokaze da subota nije ceremonijalna odredba, odnosno kako ona moze biti i vecna odredba a pritom imati i svoje sinbolicko preneseno znacenje!

Dakle to bi trebala biti tada tema, a nekako mi je ti justine uvek izostavis u masi detalja koje izneses, o onom sto sam tebi simply napisao mailom to stoji, ostatak teologije koji svi izbegavaju je sustinski vazan i ne mozemo ga jednostavno preskociti.

more_horiz
Tit 3,9 Smile

more_horiz
I da se osvrnem na ono sto je ocean ovde napisao i mislim da je pogodio nit.
Govorio je o tome kako ne veruje da ce ga Bog osuditi ako napravi neke greske.

Slazem se naravno da nece. Svi mi gresimo mnogo puta, naravno jako puno puta, ali imamo Hrista koji nas zastupa pred Ocem, to je ono sto mi verujemo.

On je posrednik izmedju nas i Oca, jedan i jedini i nema drugoga.

Mi nismo spaseni delima nego verom, mada stoji cinjenica da vera vremenom radja dela.

Tako Bog nam pomaze iz dana u dan da zivimo pobedonosno u Hristu.

more_horiz
Dakle da li su starozavetni ljudi morali imati veru, da apsolutno ali ta vera nije mogla uciniti za njih ono sto cini za nas, jer nije bilo ztrve u Nebu koja je bila dostojna da ih oslobodi od robovanja grehu.

Izvadio sam ovaj detalj jer je jedan od ključnih.

Na temelju čega tvrdiš da njihova vjera nije mogla za njih učiniti isto što i naša vjera za nas? Da, Isus još nije umro, ali zar je Kristova smrt donijela u svijet nešto čarobno...ne znam što, i to nešto čarobno je tek sada omogućilo svakom vjerniku da se "oslobodi robovanja grijehu"? Pretpostavljam da je to nešto čarobno - Sveti Duh?

Je li logika sljedeća: Dok Isus nije umro, Sveti Duh nije djelovao na srca ljudi, pa se oni nikad nisu doista pokajali srcem i promijenili svoje živote, nego je to sve bila samo FORMA?! A nakon što je Isus umro, Sveti Duh je dat svijetu i sada svatko tko se pokaje, doista se SRCEM kaje, jer mu to omogućuje Sveti Duh i nakon što se čovjek pokaje, on počinje doista i mijenjati svoj način života, jer mu sada Sveti Duh to omogućuje? Je li to logika o kojoj govoriš, dragomire?

Ne želim sada ulaziti u diskusije, ali ovo je doista važno i zato ću samo još pitati: što to znači da smo mi sada nakon obraćenja "oslobođeni od robovanja grijehu"? Mislim, to su fraze koje mnogi danas koriste, a kladim se da ni sami ne znaju što točno pod tim podrazumijevaju i kako to tumačenje brane Biblijom?

Jer, ako ćemo reći da prije Kristove smrti ljudi nisu mogli biti "slobodni od grijeha" u tom smislu u kojemu mi danas možemo, tada je to vrlo jaka tvrdnja, zar ne? I ako ju ne možemo Biblijom dokazati, tada bi to učenje moglo biti opasno, zar ne?

more_horiz
Hebrejima poslanica 10 glava,

Buduci da zakon poseduje samo sjenu buducih dobara, a ne samu bit stvarnosti, on ne moze nikada istim zrtvama, sto se neprestano iz godine u godinu prinose, uciniti savrsenim one koji pristupaju Bogu,

Jer ne bi li se inace prestale prinositi, buduci da sluzbenici tog bogostovlja, jedanput zauvijek ocisceni ne bi vise bili svjesni nikakva grijeha.

Naprotiv tim se zrtvama svake godine obnavlja sjecanje na grijehe.

Nemocna je naime krv bikova i jaraca da uzme grijehe.

Zato ulazecu u svijet Krist veli,

Ni zrtve ni prinosa nisi htio ali si mi pripremio tijelo, ni paljenice ni okajnice nisu ti bile ugodne.

Tada rekoh evo dolazim o meni je naime u svitku, to jest knjizi pisano, da cinim Boze volju tvoju.

Gore veli Ni zrtava ni prinosa, ni paljenica, ni okajnica nisi htio, niti su ti bile ugodne, premda se kao takve prinose po zakonu.

Malo dalje 11 stih iste glave,

Svaki drugi svecenik, svaki dan pristupa da vrsi sluzbu Boziju i da iznova prinosi iste zrtve, takve koje nigda ne mogu uzeti grijehe.

Ovi stihovi mi izlgedaju jako nedvosmisleno, staro zavetne zrtve nisu mogle ukloniti greh, tako da njihovo iskustvo nije moglo biti kao nase.

I tako je oni nisu mogli primiti Duha Svetoga jer on je dosao tek na Pedesetnicu, razlog tome je sto greh nije mogao biti uklonjen niti oprosten jer krv zivotinja to nije mogla ucinita, a bez prolivanja krvi nema prastanja.

Po meni smela je izjava da Isus nije doneo nista novo u nasa iskustva naravno da jeste, iskustvo Pedesetnice je novozavetno iskustvo i u stara vremena o njemu se prorokovalo ali ga ljudi nisu iskusili, zato sto je to ostavljeno crkvi u NZ.

Sada ja ne znam sta ti mislis o Svetom Duhu, ali On svakako jeste obecanje za vernika, no to je posebna tema.

Da li imas Svetog Duha, i ako imas kako znas da je to On! Mozda jednom otvorim topic na tu temu.

Jos nesto oko glorifikacije deset zapovesti, to nije ceo Boziji moralni zakon, on nije ukinut ali je izmenjen.

Isus Hrist je postrozio Mojsijev zakon i tako ga jeste izmenio.

Matejevo Evandjelje, 5 glava od stiha 21

Culi ste da je receno starima Ne ubij! Ko je to rekao njima starim drevnim Izraelcima Mojsije naranvo gde je to napisano na kamenoj ploci ok, slusaj sada, Tko ubije bice odgovoran sudu! A ja vam kazem, ne da ukida staru odrebu ona i dalje vazi jer je vecna, ali je nadopunjava otkrivajuci Boziju jos savrseniju Volju, Svatko tko se ljuti na svog brata bit ce odgovoran sudu... Dakle savrseno je ocito da ima nekih izmena u toj zapovesti je li tako?

Ja i ti danas nemamo samo zapovest ne ubi, nego je ona prosirena i mnogo strozija danas jer mi ne smemo da se ljutima na svog brata!

Malo ispod 27 stih iste glave,

Culi ste da je receno starima Ne cini preljuba! Ko je to rekao starima Mojsije je li tako? A ja vam kazem, ponovo On menja odredbu koju je ustavnovi Mojsije ne ukidajuci je nego postrozujuci je,tko god pogleda na zenu sa zeljom u svom srcu je vec ucinio preljubu.

Ponovo on to postrozava i tako ga menja.

Sada da li jos uvek verujete da su deset zapovesti ostale ne izmenjene?

more_horiz
flower

Ja osobno volim misliti na ovakav način kad mislim na pravednost:

Svi ljudi smo osuđeni na pakao i propast sami po sebi, ali Isus me je kupio sa svojom krvlju pa više nisam svojina grijeha i propasti - već sam Kristov i u Kristu.

Dakle, tko god se uzdaje npr. samo u dobrotu bez Isusa u svom životu kad dođe do onog dana Bog koji sjedi na ulazu u Raj i kontrolira tko ulazi vidi samo tog čovjeka i reći će mu - Tko si ti, ne poznajem te, nemožeš ući.

A kad dođe spašen čovjek koji je svoj život poklonio Isusu Bog na ulazu u Raj ne vidi samo tog čovjeka nego vidi Isusa i kaže Isusu: "može - prolazi" , i taj čovjek koji jest U Isusu ulazi u raj S Isusom jer ga Isus nosi u sebi.

Volim ovu sliku.

ocean98

more_horiz
Slazem se cela stvar je u tome da verujemo u ono sto je On uradio za nas.
Isus nikada nije rekao nista osim vera te je tvoja spasila.

more_horiz
dragomir je napisao/la:
Hebrejima poslanica 10 glava,

Isus Hrist je postrozio Mojsijev zakon i tako ga jeste izmenio.

Matejevo Evandjelje, 5 glava od stiha 21

Culi ste da je receno starima Ne ubij! Ko je to rekao njima starim drevnim Izraelcima Mojsije naranvo gde je to napisano na kamenoj ploci ok, slusaj sada, Tko ubije bice odgovoran sudu! A ja vam kazem, ne da ukida staru odrebu ona i dalje vazi jer je vecna, ali je nadopunjava otkrivajuci Boziju jos savrseniju Volju, Svatko tko se ljuti na svog brata bit ce odgovoran sudu... Dakle savrseno je ocito da ima nekih izmena u toj zapovesti je li tako?

Ja i ti danas nemamo samo zapovest ne ubi, nego je ona prosirena i mnogo strozija danas jer mi ne smemo da se ljutima na svog brata!

Malo ispod 27 stih iste glave,

Culi ste da je receno starima Ne cini preljuba! Ko je to rekao starima Mojsije je li tako? A ja vam kazem, ponovo On menja odredbu koju je ustavnovi Mojsije ne ukidajuci je nego postrozujuci je,tko god pogleda na zenu sa zeljom u svom srcu je vec ucinio preljubu.

Ponovo on to postrozava i tako ga menja.

Sada da li jos uvek verujete da su deset zapovesti ostale ne izmenjene?

Postavio bi ti jedno pitanje, čisto da se malo bolje upoznam sa tvojom slikom.

Onaj koji je u SZ-u pogledao na ženu sa željom, dali je počinio grijeh? Isto tako, onaj ko je u SZ-u mrzio na brata, dali je i on griješio?
Ili se možda, do Isusa moglo bez problema sa željom gledat na žene i mrzit na brata i Bog nije imao ništa protiv?

more_horiz
Dragomire, na koji način misliš da je Isus IZMIJENIO moralni zakon? Moralni zakon se ne može izmijeniti, jer on sadrži vječne principe. Kažeš da postoji još moralnih zapovijedi, osim Dekaloga. Slažem se. Ali Dekalog sadrži moralne PRINCIPE, a ne konkretne slučajeve. Slažeš se? Ni jednu od moralnih zapovijedi Dekaloga nitko nema pravo izbaciti. Biblija to nigdje nije učinila, a ni Isus. Slažeš se? Ako sam u zabludi, molim da me se ispravi. Molim te da se ne igraš s Božjim Zakonom, jer opasno je oduzimati ili dodavati nešto u Deset Zapovijedi, koje sadržavaju univerzalne i nepromjenjive principe! Provjeri to Biblijom!

To što citiraš Hebrejima poslanicu da starozavjetne žrtve nisu mogle ukloniti krivicu za grijeh - pa zar je to upitno? Naravno da nisu mogle, jer samo Kristova žrtva ima tu snagu, a te žrtve su predstavljale Njegovu žrtvu!

Ali meni nikako nije jasno, zašto to ističeš, s kojom svrhom? Što želiš reći? Želiš li reći da zbog toga Izraelci prije Isusove smrti nisu mogli dobiti pravo oproštenje za grijehe?
Brate, molim te, čuj me: Kristova žrtva SAMA PO SEBI nikoga ne opravdava!
Opravdanje čovjek dobiva tek NAKON ŠTO PRIHVATI TU ŽRTVU!
Je li to ok?
Onda reci, zar nisu Izraelci mogli tu žrtvu prihvatiti i prije nego što je Isusova krv prolivena? Pa naravno da jesu - i tome su ustvari i služile sve one životinjske žrtve i simbolika - to je bio sustav koji je omogućio svakom Izraelcu da prihvati Kristovu žrtvu i da bude opravdan pred Bogom.

(čak se ponekad pitam, nisu li oni trebali puno više vjere, nego mi danas, budući da Isus tada još nije ni došao na svijet - oni su to trebali vjerovati, a mi danas imamo i povijesne dokaze! Također, oni su se doista trebali POTRUDITI da odaberu životinju bez mane, da se pokaju za svoje grijehe, da zakolju životinju, itd... a mi danas možda ponekad ni ne shvaćamo koliko je naš grijeh strašan, budući da nemamo pred sobom nevinu životinju koju trebamo zaklati... ok, i u Izraelaca je to sve moglo postati formom, što se nažalost i dogodilo...ali samo sam dao ovako jedno zapažanje...)
Slažemo li se oko ovoga? U čemu je onda problem? Još uvijek mi nije jasno kako Biblijom dokazuješ ovu svoju tvrdnju:

I što ti to znači da se oni nisu mogli "osloboditi robovanja grijehu", a mi možemo? Ovo su jake tvrdnje i ako ih ne možeš Biblijom dokazati, odvest će te u vrlo čudne vode, vjeruj mi. Brinem se za tebe.

Što se tiče Svetog Duha, Njega su imali i starozavjetni ljudi i novozavjetni. Nemamo pravo tvrditi da mi danas možemo biti "duhovniji" ili da nam je Božji Duh danas "skloniji", nego što je to bio slučaj u starozavjetno vrijeme. O tome ću još posebno pisati, kad to dođe na red.

Na kraju bih te pozvao da ozbiljno preispitaš svoje stajališta u svjetlu cijelog Pisma.
Kažeš da ne voliš što puno naglašavam subotu, ali ja ju ne bih morao puno naglašavati, ako ju ljudi ne bi toliko UKIDALI, obezvređivali, itd...
Kako ne vidiš da je subota ovdje najviše na meti, kad kažemo da je novi savez nešto potpuno drukčije i novo, u odnosu na stari savez? I ne samo da ljudi onda izbacuju jednu od najljepših Božjih zapovijedi iz Dekaloga, nego počinju imati i vrlo čudnu sliku o Bogu i Svetom Duhu (tvrdi se da Bog nije htio upisati svoj zakon u srca drevnih Izraelaca i da im nije htio dati svog Duha koji bi im dao mekana srca, sposobna da vole, isto kao i nama danas... - ali zar ovo nisu gluposti? Kako netko može ovakve stvari tvrditi? Kako netko može reći da je Bog u ono vrijeme dao Izraelcima samo nekakve zakone i pravila? Izraelci su tada itekako dobro razumjeli "duh zakona", ako detaljno proučavamo Bibliju, to možemo jasno vidjeti! A to što su kasnije otpali i što su doista bili legalisti - zar smijemo reći da je to s njima bila Božja volja, da budu legalisti? Kako netko uopće ima obraza tako nešto tvrditi, stvarno ne razumijem...)

more_horiz
Dobro justine,

Mozes li mi reci gde su u starom zavetu ljudi bili nanovorodjeni, mozes li mi navesti gde je Mojsije naredio da se oni moraju nanovoroditi, mozes li mi navesti primer da su oni bili krsteni Svetim Duhom, zbilja je neverovatno za mladog anbicioznog teologa da ovako brka stvari.

Dakle da li ja nanovorodjenje uvedeno u Novom ili je bilo i deo Starog Zaveta. Da li je krstenje Svetim Duhom moglo doci dok Isus nije zrtvovao sebe ne Golgoti?

Naravno da nije.

Znaci ti tvrdis da su ljudi u SZ imali potpuno identicno iskustvo kao ljudi NZ, i da Isus nije doneo nista novo?

Ok, ti imas jedan nacin razmisljanja izgradjen na tvojoj telogiji, primecujes li kako se ponasas kao da znas sve stvari, cak si negde i rekao da bi voleo ovde na forumu od nekog nesto nauciti, za to je potrebno biti otvoren jer ako vec sve znas nema potrebe da ista vise igde ucis.

A da si citao moj post primetio bi, svakako ti to ne bi promaklo da sam rekao da Isus nije ukinuo zapovest nego je postrozio, tako sto je dopunjujuci njen smisao istu izmenio.

Pre nego sto sledeci put budes nesto pisao ili odgovarao procitaj sta sam zaista rekao.

Istinski ni jedna stvar u zakonu se nece menjati, ali se niti jedna Bozija Rec ikada moze promeniti.

Sto se subote tice na cijoj je meti na mojoj nije, i na kraju hvala za tvoju zabrinutost to vec jeste hriscanski stav.

more_horiz
Polako, brate, ne želim nemire i prepirke.

Što se tiče novorođenja, prije svega je važno što pod tim podrazumijevamo. Izgleda da ti tvrdiš da bez krštenja ne postoji novorođenje. Ja se s tim ne slažem i tvrdim da je to nebiblijski stav. Ako to ne tvrdiš, onda u redu i onda možeš biti i otvoren za opciju da su ljudi i u SZ-u mogli biti novorođeni, zar ne?

Što se tiče moje arogancije na forumu, kad sam rekao da bih volio nešto i naučiti na forumu, obraćao sam se Katolicima, s kojima sam imao dosta diskusije, ali u tim diskusijama su samo ponavljali svoje fraze i ponižavali me bez argumenata, što je vrlo naporno i doista nisam imao što za naučiti...
Inače, na ovom forumu sam puno toga naučio!

PIŠEŠ:
A da si citao moj post primetio bi, svakako ti to ne bi promaklo da sam rekao da Isus nije ukinuo zapovest nego je postrozio, tako sto je dopunjujuci njen smisao istu izmenio.
Pre nego sto sledeci put budes nesto pisao ili odgovarao procitaj sta sam zaista rekao.

Molim te shvati me da moram još jednom naglasiti da je opasno tvrditi da je Isus IZMIJENIO Deset Zapovijedi. One su dane kao principi, a Isus ništa nije izmijenio, on ih je samo OBJASNIO, tj. pokazao je njihovo pravo značenje! Slažeš li se?

Hvala ti što imaš strpljenja odgovarati na postove, znam da su ovakve teme često naporne, ali nadam se da shvaćaš da su ovo osjetljiva pitanja, te da su također jako važna, jer utječu na naše gledište o Bogu i Njegovom načinu spašavanja čovjeka i Njegovom karakteru.

Bratski pozdrav.

more_horiz
Braćo forumaši, doista ne želim da mislite da se pravim važan na forumu.

Meni je samo cilj da zajedno dođemo do BIBLIJSKIH nauka i zaključaka, jer je to i Božja volja, zar ne?

Molim da se svi uključe, kad vide da treba, jer svakako sam puno već naučio od drugih. Hvala.

more_horiz
Postavio bi ti jedno pitanje, čisto da se malo bolje upoznam sa tvojom slikom.

Onaj koji je u SZ-u pogledao na ženu sa željom, dali je počinio grijeh? Isto tako, onaj ko je u SZ-u mrzio na brata, dali je i on griješio?
Ili se možda, do Isusa moglo bez problema sa željom gledat na žene i mrzit na brata i Bog nije imao ništa protiv?

Pa prije svega, moramo shvatiti da ni u Novom zavjetu nigdje ne postoji zakonska kazna, za GLEDANJE nečije žene, zar ne? Smile
To što nije postojala zakonska kazna, ne znači da nije bilo grijeh.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply