@ Imhotep:ali mogu li onda oni koji ne poznaju Boga kvalitetno voljeti? mogu li voljeti samo oni koji uistinu poznaju Boga ili mogu voljeti svi ljudi, bez obzira na to što misle o Bogu. moje osobno skromno mišljenje je da i ateisti mogu voljeti jednako
IMHO, recimo da je porijeklo ljubavi u stvoritelju, kao i sve ostalo, prema vašem vjerovanju, jel da? Na temelju toga, nadalje bez vašeg vjerovanja, samo moje neke činjenice - primjer Hopi indijanaca, budista, neodarvinista.
Hopi - imali su nepisani kodeks koji je definirao Hopija. Kada si se ponašao normalno, imao dobru suradnju s bližnjima, nisi krao, bio dobar sa svima, sve je bilo OK. Čim si se počeo ponašati devijantno u nekom pogledu prišao bi ti neki zreliji suplemenik i
savjetovao da se popraviš (nema kazne). Ako ti to nije pomoglo, odlučuješ sam otići iz plemena, jedina kazna, jer ako nisi dobar, više nisi Hopi!
Umiranje u divljini je konzekventno...
Budisti - ideologija bez boga (da, stvarno, pusti na stranu Budu i njegova naučavanja, nije bog za budiste, samo učitelj), a ipak ima osmerodjelni put ispravnosti - ispravno govori, ispravno radi, ispravno živi, ispravno ulaži napor u dobro, gledaj dobro u drugima, koncentriraj se, ispravno misli, pokušaj razumjeti.
Neodarvinisti - na čelu s Richardom Dawkinsom, za mnoge od vas je to sam vrag zbog svoje ateističnosti. Međutim, Dawkins piše da je jedno od najvećih suvremenih oružja za preživljavanje ljudske vrste tijekom evolucije u budućnosti upravo altruizam!
Do čega svi ti ljudi, zapravo, dolaze na svojim putovima kojim idu? A to su samo neki primjeri. Što ćemo mi kao ljudi jednoga dana tek otkriti o pravoj prirodi boga i njegovoj namjeri za sve ljude (a ne samo neke
) ili bar za većinu? Čekaj malo - znamo li mi uopće TKO je bog, zapravo?
Imhotepe, care, vjerujem da ne trebaš biti zbunjen kada to pitaš što pitaš. Pusti filozofiranje i rasprave - radi najbolje što možeš za dobro ljudi u tvojemu okruženju i mirno spavaj