Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Da li volite?

power_settings_newLogin to reply
5 posters

descriptionDa li volite? EmptyDa li volite?

more_horiz
Napisao sam clanak "Da li volite?". Ovdje je http://www.sarovic.com/da_li_volite.htm . Clanak govori sta bi ljubav trebala biti, sta ljubav nije, kako nastaje, itd. Danas mu je svecana promocija i zanima me da li vam se svidja, imate li primjedbe, itd.

Srdacan pozdrav svima,

Aleksandar Sarovic
www.sarovic.com

descriptionDa li volite? EmptyRe: Da li volite?

more_horiz
pročitao sam članak, vrlo analitično, obrađuju se mnogi aspekti ljubavi, što ona je ili nije, u svakom slučaju zanimljivo i poučno štivo

more_horiz
Procitao, naravno gledano iz nekog svetskog nacina izgleda jako fino kao ideja.Ali nazalost iako jako dobro izanalizirano i podkrepljeno ima nekoliko mana ukoliko se gleda kroz ono sto govori biblija.Naravno to nije teoloski tekst nego humanisticki i kao takav nije stetan ali nazalost humanisticko doba iako lepo zvuci na papiru nema tu silu da promeni coveka da pocne da voli.
Tako da mi dobijemo jako preciznu dijagnozu bolesti, i kako treba izgledati zdravo ali nigde nema leka, covek ostaje isti.Rec Bozija definise ljubav u poslanici Korincanima jako dobro:
1 Korincanima 13.4 Ljubav je velikodušna, dobrostiva je ljubav, ne zavidi, ljubav se ne hvasta, ne nadima se;5 nije nepristojna, ne traži svoje, nije razdražljiva, ne pamti zlo;6 ne raduje se nepravdi, a raduje se istini;7 sve pokriva, sve vjeruje, svemu se nada, sve podnosi.

Naravno Bozija rec uci da je coveku nemoguce doci do tog cilja i tu i jeste problem humanizma.Jednostavno koliko god lepo zvucao i izgleda nije preotociv u praksu, i jedini nacin da se on sprovede u delo ce morati biti mere pritisaka koje se pak onda protive principima humanizma, to nas vodi u nezaobilaznu cilj opravdava sredstvo, i opet smo na pocetku.Problem humanizma kao ideje je sto pokusava da popravi nesto sto je slomljeno i ide ka dole bez ikakve sanse da stane, a kamoli da se popravi i bude funkcionalno.
Naravno tekst koji si napisao mi se svidja (osim dela o pokoravanju Bogu, naravno) i verujem da ce se ljudima dopasti i da ce se diviti lepoti kojom si napisao, i ukoliko ti je to cilj bices zadovoljan.Ali ukoliko ti je cilj da te poslusaju onda ces se razocarati, mozda otvoris debatu na kojoj ce se jos razgovarati o tome, ali praksu videt neces.Jer to sto zelis postici nemoguce je bez Boga, a humanizam iskljucuje Boga.Jedino osoba koja se ponizi pred Isusom i zatrazi oprost za svoje grehe je u stanju da prihvati tudje nedostatke i samim tim i da voli onako kako si pisao.Svaka druga ljubav jeste kako si napisao narcisoidna ljubav, ili ljubav kroz sebe.Ispunjenje mog ega i samoljubivosti i to je prisutno i u religiji isto dobro primeceno sa tvoje strane.Ali vera iskrena prevazilazi narcisoidnost, jer nas prava vera dovodi do mesta gde sagledavamo sebe kakvi smo ustvari.
Nadam se da prihvatas kritiku bez loseg osecanja i da te nisam uvredio.
Pozdrav

more_horiz
stranac je napisao/la:
pročitao sam članak, vrlo analitično, obrađuju se mnogi aspekti ljubavi, što ona je ili nije, u svakom slučaju zanimljivo i poučno štivo
Hvala stranac
Aleksandar

more_horiz
amos je napisao/la:
Procitao, naravno gledano iz nekog svetskog nacina izgleda jako fino kao ideja.Ali nazalost iako jako dobro izanalizirano i podkrepljeno ima nekoliko mana ukoliko se gleda kroz ono sto govori biblija.Naravno to nije teoloski tekst nego humanisticki i kao takav nije stetan ali nazalost humanisticko doba iako lepo zvuci na papiru nema tu silu da promeni coveka da pocne da voli.
Tako da mi dobijemo jako preciznu dijagnozu bolesti, i kako treba izgledati zdravo ali nigde nema leka, covek ostaje isti.Rec Bozija definise ljubav u poslanici Korincanima jako dobro:
1 Korincanima 13.4 Ljubav je velikodušna, dobrostiva je ljubav, ne zavidi, ljubav se ne hvasta, ne nadima se;5 nije nepristojna, ne traži svoje, nije razdražljiva, ne pamti zlo;6 ne raduje se nepravdi, a raduje se istini;7 sve pokriva, sve vjeruje, svemu se nada, sve podnosi.

Naravno Bozija rec uci da je coveku nemoguce doci do tog cilja i tu i jeste problem humanizma.Jednostavno koliko god lepo zvucao i izgleda nije preotociv u praksu, i jedini nacin da se on sprovede u delo ce morati biti mere pritisaka koje se pak onda protive principima humanizma, to nas vodi u nezaobilaznu cilj opravdava sredstvo, i opet smo na pocetku.Problem humanizma kao ideje je sto pokusava da popravi nesto sto je slomljeno i ide ka dole bez ikakve sanse da stane, a kamoli da se popravi i bude funkcionalno.
Naravno tekst koji si napisao mi se svidja (osim dela o pokoravanju Bogu, naravno) i verujem da ce se ljudima dopasti i da ce se diviti lepoti kojom si napisao, i ukoliko ti je to cilj bices zadovoljan.Ali ukoliko ti je cilj da te poslusaju onda ces se razocarati, mozda otvoris debatu na kojoj ce se jos razgovarati o tome, ali praksu videt neces.Jer to sto zelis postici nemoguce je bez Boga, a humanizam iskljucuje Boga.Jedino osoba koja se ponizi pred Isusom i zatrazi oprost za svoje grehe je u stanju da prihvati tudje nedostatke i samim tim i da voli onako kako si pisao.Svaka druga ljubav jeste kako si napisao narcisoidna ljubav, ili ljubav kroz sebe.Ispunjenje mog ega i samoljubivosti i to je prisutno i u religiji isto dobro primeceno sa tvoje strane.Ali vera iskrena prevazilazi narcisoidnost, jer nas prava vera dovodi do mesta gde sagledavamo sebe kakvi smo ustvari.
Nadam se da prihvatas kritiku bez loseg osecanja i da te nisam uvredio.
Pozdrav

Dobro si primijetio da iskrena vjera prevazilazi narcisoidnost ali stvara poniznost koja se moze razviti do mazohizma sto nije dobro za razvoj ljubavi. To sto tvrdis da ljubav nije moguca bez Boga potvrdjuje tezu. Humanizam ne iskljucuje Boga jer tada ne bi postojali krscanski humanisti. Meni nije jasno ako moze postojati mrznja bez Boga zasto ti mislis da ne moze postojati ljubav bez Boga? Ja mislim da je ljubav samo vise stanje svijesti koje ljudi nisu dovoljno razumjeli i zato se ljubav mora bolje shvatiti i primjeniti jer ce ista ljudima donijeti bolji zivot.

Ti tvrdis da "Jedino osoba koja se ponizi pred Isusom i zatrazi oprost za svoje grehe je u stanju da prihvati tudje nedostatke i samim tim i da voli onako kako sam pisao." Nije li negdje u Bibliji napisano da se Isus nalazi u svakom covjeku i u svakom drvetu, itd. Ako je to istina zasto mi ne zatrazimo oprost od svakog covjeka? Zasto mi ne bismo odgovarali pred svakim covjekom za svoja djela?

Ovo sto sam napisao u clamku je pola puta do ljubavi: Svaki čovjek će imati jednako pravo da ocjeni bilo kojeg drugog čovjeka. Svaka pozitivna ocjena će automatski donijeti neku malu nagradu pozitivno ocjenjenom čovjeku a svaka negativna ocjena će rezultirati nekom malom kaznom. To će usmjeriti svakog člana društva da stvara maksimalno moguće pogodnosti u društvu i da smanji ili ukine stvaranje bilo kakvih oblika nepogodnosti. Tehnički gledano ovo već jako liči na ljubav jer se ljubav bazira na nediskriminiranoj brizi za druge i u davanju. Ali to još uvijek nije ljubav. Kad se ovakav sistem počne primjenjivati u otuđenom društvu, većina ljudi vjerojatno neće osjetiti zadovoljstvo u samom činu davanja i zato to neće biti ljubav. U početku će zadovoljstvo proizlaziti iz egoistične potrebe dobijanja boljih ocjena od drugih ljudi i izbjegavanja dobijanja loših ocjena od drugih ljudi, ali ono će biti vrlo korisno zato što će tako ljudi stvarati pogodnosti i ustručavati se da rade nepogodnosti društvu u cjelini.

Sjedecih pola puta se nalazi u razotudjenju i zadovoljstvu zivljenja u sistemu koji sam predlozio. To ce stvarati ljubav.

Aleksandar Sarovic
www.sarovic.com

more_horiz
aleksandar je napisao/la:

Ti tvrdis da "Jedino osoba koja se ponizi pred Isusom i zatrazi oprost za svoje grehe je u stanju da prihvati tudje nedostatke i samim tim i da voli onako kako sam pisao." Nije li negdje u Bibliji napisano da se Isus nalazi u svakom covjeku i u svakom drvetu, itd. Ako je to istina zasto mi ne zatrazimo oprost od svakog covjeka? Zasto mi ne bismo odgovarali pred svakim covjekom za svoja djela?

Zabavio bih se sa ovom mislju.Ne tvrdim ja da je to tako vec rec Bozija, i naravno da ne pise da je Isus u svakom coveku.Biblija uci da je Isus u osobi koja ga je prihvatila, odnosno prihvatila reci koje je On sam govorio.U tim osobama se nalazi Isus.
Ivan 14.23 Odgovori mu Isus: Ako me tko ljubi, čuvat će moju riječ pa će i Otac moj ljubiti njega i k njemu ćemo doći i kod njega se nastaniti. 24 Tko mene ne ljubi, riječi mojih ne čuva. A riječ koju slušate nije moja, nego Oca koji me posla.

Licno verujem da biblijsko Hriscanstvo umnogome nadvisuje bilo koju teoriju humanizma, ukoliko bi osoba sledila principe zivota opisane u Novom Zavetu to bi bilo i potpuno i dovoljno da bi stvari stajale kako treba.Tesko je da danas neko moze da otkrije potpuniji put i cistiji za coveka od onog na kojui upucuje Novi Zavet, odnosno Isus sam.
Naravno potpuno se slazem sa tobom da poniznost moze preci u mazohizam i cak sta vise dopunicu da je to cesta pojava, jer nardo koji se naziva Bozijim imenom umesto u Gospodu da vide osobu koja posmatra coveka i shodno tome se i postavlja prema njemu, oni zamisljaju da je to skup nekakvih pravila i zakona koji se moraju ispunjavati da bi se Boziji pravedni sistem ispunio do kraja, da bi nas Gospod voleo prihvatao i pomogao nam.
Licno verujem da je Gospod dao propise svoje da po njima zivimo onako kako je dobro za nas i za nasu okolinu, ali da sa druge strane ne trebamo uciniti bas nista da bi nam On pomogao, jer On na samom pocetku nije ni trazi nista od nas vec samo da Mu verujemo da On ima resenje za nase komplikovane zivote.I tu je onda kacenata na odgajanju i uzrastanju u milosti Bozijoj u kojoj nas On sam kao dobara Otac po potrebi disciplinuje ako smo zalutali na nasu stetu.Jedan odnos poverenja izmedju Boga i coveka.
Ljudi koji promase tu poentu odlaze u mazohizam kako si vec rekao, i preterivanje u pokusaju da postignu nesto sto im je Bog vec darovao kada su se ponizili pred Njim.
Puno je zabluda i jako je lako upasti u Njih i zato nam je i dana rec da je citamo i da bismo znali o cemu se ustvari tu radi.Mnogo je pogresnog do dana danasnjeg uradjeno u crkvenim organizacijama, imnogo se i dan danas radi ne biblijskih stvari, ali kada se osoba susretne sa evandjeljem novog zaveta, uvidi da je najveci Humanista na zemlji bas Isus Hrist, i da je najbolje sto je moglo da izadje za coveka vec izaslo jako davno iz usta samog Boga koji je dosao na zemlju da ukaze sam na sebe, i na najbolje resenje koje postoji.
Pozdrav

more_horiz
Bog je ljubav i samo ta ljubav istinski mijenja i blagoslivlja.

more_horiz
amos je napisao/la:

Zabavio bih se sa ovom mislju.Ne tvrdim ja da je to tako vec rec Bozija, i naravno da ne pise da je Isus u svakom coveku.Biblija uci da je Isus u osobi koja ga je prihvatila, odnosno prihvatila reci koje je On sam govorio.U tim osobama se nalazi Isus.

Mislim da ipak negdje piše da se Isus nalazi u svakom čovjeku u smislu ako volite Isusa Krista voljet ćete svakog čovjeka jer se Isus Krist nalazi u svakom čovjeku i u svakom drvetu i kamenu. Pouka je da treba poštovati sve ljude i cijeniti prirodu koja nas okružuje.

amos je napisao/la:

Ivan 14.23 Odgovori mu Isus: Ako me tko ljubi, čuvat će moju riječ pa će i Otac moj ljubiti njega i k njemu ćemo doći i kod njega se nastaniti. 24 Tko mene ne ljubi, riječi mojih ne čuva. A riječ koju slušate nije moja, nego Oca koji me posla.

U ovim rečenicama gore postoji velika šupljina. Postoje druge religije na kugli zemaljskoj čiji vjernici niti vole niti mrze Isusa Krista. Da li to zmači da Bog otac ne voli pripadnike drugih religija?

amos je napisao/la:

Licno verujem da biblijsko Hriscanstvo umnogome nadvisuje bilo koju teoriju humanizma, ukoliko bi osoba sledila principe zivota opisane u Novom Zavetu to bi bilo i potpuno i dovoljno da bi stvari stajale kako treba.Tesko je da danas neko moze da otkrije potpuniji put i cistiji za coveka od onog na kojui upucuje Novi Zavet, odnosno Isus sam...

Moja najveća primjedba Novom Zavjetu leži u tome što ta knjiga koliko god dobra bila nije uspjela formirati dobro i zdravo društvo u 2000 godina postojanja. Zašto bi se tu nešto promijenilo u budućnosti? Osim toga često se ni Kršćani ne pridržavaju dovoljno Novog Zavjeta a da ne govorimo da Novi Zavjet nema nikakvog utjecaja na pripadnike drugih religija niti na nereligiozne ljude.

Aleksandar

more_horiz

Mislim da ipak negdje piše da se Isus nalazi u svakom čovjeku u smislu ako volite Isusa Krista voljet ćete svakog čovjeka jer se Isus Krist nalazi u svakom čovjeku i u svakom drvetu i kamenu. Pouka je da treba poštovati sve ljude i cijeniti prirodu koja nas okružuje.

Moram otvoreno da ti kazem da nigde ne pise u reci Bozijoj to sto si rekao, ali ako ti ipak nadjes tu smo prosvetli nas. Very Happy

U ovim rečenicama gore postoji velika šupljina. Postoje druge religije na kugli zemaljskoj čiji vjernici niti vole niti mrze Isusa Krista. Da li to zmači da Bog otac ne voli pripadnike drugih religija?

Pa o tome smo raspravljali ovde, mozes procitati ako imas vremena i volje : https://izaija95.forumcroatian.com/apologetika-f1/kranstvo-jedini-put-spasenja-t1633.htm

Moja najveća primjedba Novom Zavjetu leži u tome što ta knjiga koliko god dobra bila nije uspjela formirati dobro i zdravo društvo u 2000 godina postojanja. Zašto bi se tu nešto promijenilo u budućnosti? Osim toga često se ni Kršćani ne pridržavaju dovoljno Novog Zavjeta a da ne govorimo da Novi Zavjet nema nikakvog utjecaja na pripadnike drugih religija niti na nereligiozne ljude.

Nazalost ne mozes optuziti Novi Zavet zato sto ljudi nisu zeleli da poslusaju ucenje Novog Zaveta, kao sto ces verovatno i sam doziveti da ce te mozda jako mali broj ljudi poslusati kada je tema i knjiga koju su napisao u pitanju.Ideologija da bi bila efektivna mora da ima one koji je slede zar ne? Humanizam nije nova ideologija nego stara i promasena, jer covek nije po prirodi sklon dobru vec zlu, i zato je rec Bozija najbolje opisala stanja coveka i njegov put, i kraj.Slican problem je bio sa komunizmom, dobra ideja ali losi ljudi.Ne sumnjam u dobru nameru, i verovatno da delo koje si napisao ima dobru zelju, ali plod tog dela na kraju ce pokazati dali je ili nije bilo primenljivo u praksi.Dabi ideja Humanizma bila prakticno primenjena covek mora da se menja od sebicnog i samozivog kakav jeste prema necem boljemi i korisnijem.Ali koja motivacija treba da mu bude u tom slucaju.Zasto bi bio nesebican kada od toga samo stetuje materijalno, to su neka pitanja na koja nijedna ideja ljudska ne moze da odgovori.Svaki pokusaj coveka da donese slobodu i ravnopravnost i ljubav se zavrsio proganjanjem neistomisljenika, sto se pak protivi temeljima sloboda.Mozemo o tome sada da polemisemo, otvoren sam...

more_horiz
amos je napisao/la:

Nazalost ne mozes optuziti Novi Zavet zato sto ljudi nisu zeleli da poslusaju ucenje Novog Zaveta, kao sto ces verovatno i sam doziveti da ce te mozda jako mali broj ljudi poslusati kada je tema i knjiga koju su napisao u pitanju.Ideologija da bi bila efektivna mora da ima one koji je slede zar ne? Humanizam nije nova ideologija nego stara i promasena, jer covek nije po prirodi sklon dobru vec zlu, i zato je rec Bozija najbolje opisala stanja coveka i njegov put, i kraj.Slican problem je bio sa komunizmom, dobra ideja ali losi ljudi.Ne sumnjam u dobru nameru, i verovatno da delo koje si napisao ima dobru zelju, ali plod tog dela na kraju ce pokazati dali je ili nije bilo primenljivo u praksi.Dabi ideja Humanizma bila prakticno primenjena covek mora da se menja od sebicnog i samozivog kakav jeste prema necem boljemi i korisnijem.Ali koja motivacija treba da mu bude u tom slucaju.Zasto bi bio nesebican kada od toga samo stetuje materijalno, to su neka pitanja na koja nijedna ideja ljudska ne moze da odgovori.Svaki pokusaj coveka da donese slobodu i ravnopravnost i ljubav se zavrsio proganjanjem neistomisljenika, sto se pak protivi temeljima sloboda.Mozemo o tome sada da polemisemo, otvoren sam...

Kad kažem da Novi Zavjet nije bio dovoljno uspješan u kreiranju dobrog i zdravog društva ti to primaš kao optužbu Novog Zavjeta. Ja ne optužujem, ja samo iznosim objektivnu činjenicu. Da nisi ti malo pod utjecajem grupne narcisoidnosti kršćanskog poretka?

Zatim iznosiš vrlo tešku optužbu na račun ljudi tvrdeći da je čovjek po svojoj prirodi nije sklon dobru već zlu. Tako nešto fatalno pesimistički je tvrdio filozof Thomas Hobbes. Kad bi to bila istina ne bi postojla šansa za svijetlu budućnost čovječanstva. Meni se čini da čak ni Bog nema namjeru mijenjati prirodu čovjeka a Bog ne griješi.

Sve humanističke ideje do danas su bile dobre ali ne i dovoljno dobre. Zato je zlo pobjeđivalo. Zlo će izgubiti i dobro će zavladati kad ljudi postanu stvarno podjednaki što se nikada do danas nije dogodilo. Kad ljudi nauče gdje se nalaze stvarne vrijednosti. Kad čovjek uvidi da materijalne vrijednosti ne donose značajne pogodnosti ljudima, kad čovjek uvidi da mu je čovjek primarna i najveća vrijednost. Tada će se sebična osoba na putu ostvarenja pogodnosti za sebe truditi da čini najveće moguće pogodnosti drugima.

Aleksandar

more_horiz
Meni se čini da čak ni Bog nema namjeru mijenjati prirodu čovjeka a Bog ne griješi

Tako je,Bog ne cini nista protiv covjecje volje.
Ali covjecja volja,pokusava upravljati Bozjom voljom.
Sve humanističke ideje do danas su bile dobre ali ne i dovoljno dobre. Zato je zlo pobjeđivalo. Zlo će izgubiti i dobro će zavladati kad ljudi postanu stvarno podjednaki što se nikada do danas nije dogodilo. Kad ljudi nauče gdje se nalaze stvarne vrijednosti. Kad čovjek uvidi da materijalne vrijednosti ne donose značajne pogodnosti ljudima, kad čovjek uvidi da mu je čovjek primarna i najveća vrijednost. Tada će se sebična osoba na putu ostvarenja pogodnosti za sebe truditi da čini najveće moguće pogodnosti drugima.

S ovim se slazem,ali kao sto si i sam rekao,do sad se nikad nije desilo,jer i samo zlatno pravilo govori,sto ne zelis da tebi netko cini,ne cini ti njemu,a to podrazumjeva ovo
Tada će se sebična osoba na putu ostvarenja pogodnosti za sebe truditi da čini najveće moguće pogodnosti drugima

more_horiz
Dina je napisao/la:

Dina, ja ne znam nikoga da je pokušao upravljati Božjom voljom. Ne mogu zamisliti ni kako se to može ostvariti. Ljudi samo tumače Božju volju na različite načine. U pravu je onaj ko ispuni Božju volju dobra i ljubavi.

more_horiz
Dina je napisao/la:

Dina, ja ne znam nikoga da je pokušao upravljati Božjom voljom. Ne mogu zamisliti ni kako se to može ostvariti. Ljudi samo tumače Božju volju na različite načine. U pravu je onaj ko ispuni Božju volju dobra i ljubavi.

Slazem se Aleksandar,malo sam se nespetno izrazila ,ali sam defakto na to mislila.

more_horiz

Kad kažem da Novi Zavjet nije bio dovoljno uspješan u kreiranju dobrog i zdravog društva ti to primaš kao optužbu Novog Zavjeta. Ja ne optužujem, ja samo iznosim objektivnu činjenicu. Da nisi ti malo pod utjecajem grupne narcisoidnosti kršćanskog poretka?
Zatim iznosiš vrlo tešku optužbu na račun ljudi tvrdeći da je čovjek po svojoj prirodi nije sklon dobru već zlu. Tako nešto fatalno pesimistički je tvrdio filozof Thomas Hobbes. Kad bi to bila istina ne bi postojla šansa za svijetlu budućnost čovječanstva. Meni se čini da čak ni Bog nema namjeru mijenjati prirodu čovjeka a Bog ne griješi.

Pa vidis ne znam dali sam pripadnik narcisoidnih hriscana , jer narcis ne vidi da je narcis. Very Happy Salu na stranu ja sam rekao da ne moyes da smatras da Novi Zavet je odgovoran zato sto ga ljudi nisu poslusali, kao uostalom ni i ideju Humanizam.Istorija pokazuje uspesnost Humanizma jednako kao i evandjelja, samo sto evandjelje ne gaji iluziju kao Humanizam.Evandjelje kaze da ceo svet ide u propast i to mozemo videti ako upalimo tv, nema potrebe da se raspitujemo dublje.Mora postojati jaca sila od ideje da bi sputala coveka da ne cini zlo koje mu je u prirodi.Mislim na sebicnost i samozivost.
Druga stvar biblija uci o promeni nacina razmisljanja koja dolazi kao posledica nanovog rodjenja, ali ako upadnemo u tu temu bas ce potrajati, no ako si voljan da cujes stavove biblije meni nece biti tesko da polako napisem o tome koliko imam razumevanja.Ali ako ne zelis bilo bi posteno da mi na pocetku kazes odmah tako da znam i da ne bismo gubili vreme u besmislene rasprave.

Masta, pokusali mnogi i nije radilo.ti pominjes objektivne cinjenice ali ti objektivnost upravo izmice, jer pokazatelji naprosto drugaciji bili kroz istoriju i danas.Bilo kakva ideja ili ideologija pa i humanizam ima svoje neistomisljenike, i kako onda Humanizam tretira svoje neistomisljenike, u pocetku verbalnom a najposle i fizickom silom i toga smo bili svedoci kroz istoriju.No ne zelim da kvarim tvoj entuzijazam po tom pitanju, ukoliko covek zeli da donese neko dobro svojoj okolini ima moju podrsku, ali najbolji nacin za to je da prihvati biblijska nacela i principe zivota jer nema nista bolje od toga.

more_horiz
amos je napisao/la:

Pa vidis ne znam dali sam pripadnik narcisoidnih hriscana , jer narcis ne vidi da je narcis. Very Happy Salu na stranu ja sam rekao da ne moyes da smatras da Novi Zavet je odgovoran zato sto ga ljudi nisu poslusali, kao uostalom ni i ideju Humanizam.Istorija pokazuje uspesnost Humanizma jednako kao i evandjelja, samo sto evandjelje ne gaji iluziju kao Humanizam.Evandjelje kaze da ceo svet ide u propast i to mozemo videti ako upalimo tv, nema potrebe da se raspitujemo dublje.Mora postojati jaca sila od ideje da bi sputala coveka da ne cini zlo koje mu je u prirodi.Mislim na sebicnost i samozivost.
Druga stvar biblija uci o promeni nacina razmisljanja koja dolazi kao posledica nanovog rodjenja, ali ako upadnemo u tu temu bas ce potrajati, no ako si voljan da cujes stavove biblije meni nece biti tesko da polako napisem o tome koliko imam razumevanja.Ali ako ne zelis bilo bi posteno da mi na pocetku kazes odmah tako da znam i da ne bismo gubili vreme u besmislene rasprave.

Masta, pokusali mnogi i nije radilo.ti pominjes objektivne cinjenice ali ti objektivnost upravo izmice, jer pokazatelji naprosto drugaciji bili kroz istoriju i danas.Bilo kakva ideja ili ideologija pa i humanizam ima svoje neistomisljenike, i kako onda Humanizam tretira svoje neistomisljenike, u pocetku verbalnom a najposle i fizickom silom i toga smo bili svedoci kroz istoriju.No ne zelim da kvarim tvoj entuzijazam po tom pitanju, ukoliko covek zeli da donese neko dobro svojoj okolini ima moju podrsku, ali najbolji nacin za to je da prihvati biblijska nacela i principe zivota jer nema nista bolje od toga.

Razlika između tvog i mog pristupa leži u činjenici da ti ne možeš testirati dolazak Isusa Krista i vidjeti da li je tvoje vjerovanje opravdano ili nije. Moj sistem se može testirati i pokazati da li je moje vjerovanje opravdano ili nije. Ja ne omalovažavam tvoje vjerovanje dok ti tvrdiš da je moje vjerovanje mašta.

Aleksandar

more_horiz

Razlika između tvog i mog pristupa leži u činjenici da ti ne možeš testirati dolazak Isusa Krista i vidjeti da li je tvoje vjerovanje opravdano ili nije. Moj sistem se može testirati i pokazati da li je moje vjerovanje opravdano ili nije. Ja ne omalovažavam tvoje vjerovanje dok ti tvrdiš da je moje vjerovanje mašta.
Aleksandar

Ovako, ja naravno da mogu a istestiram kako kazes evandjelje, jer ono je sila na zivot onima koji veruju.Stoga mogu da vidim dela Gospoda kroz neke stvari u mom zivotu koje jednostavno nisam mogao resiti, a medicina ih naziva ne izlecivim, i kada sam se obratio Gospodu i zatrazio od njega pomoc On sam mi se objavio i raskinuo moje lance.Stoga ja vec sada vidim korisnost pripadanja Gospodu i poslusnosti Njegovoj reci.
Sto se tice toga dali ti omalovazavas moje verovanje, pa ono je takvo da ili ga prihvatas ili ga omalovazavas tako eto po mom misljenu svako ko ne prihvati evandljelje ga je omalovazio.Ako to ne kaze recima, ali ono delima kroz odbijanje to pokaze.
Dali se Humanizam pokazao do sada, ja verujem da jeste.Mi zivimo poduze u tom vremenu i moze se videti da jednostavno ne funkcionise kao ni Marksova teorija, smeta ljudski faktor kome jednostavno ne odgovara da bude jednak nego voli da dominira.Hriscanstvo nije vera celog sveta vec malog broja ljudi, rec Bozija Isus kaze da je mnogo zvanih ali malo izabranih.Verujem cvrsto da je covek bez Boga spooban da voli sebe i kroz sebe, nadam se da razumes sta hocu da kazem.Cak i kada voli neku drugu osobu to opet cini zbog sebe.Ogroman neresiv problem i sumnjam da ce ga bilo kakva ljudska ideologija bez upotrebe sile protiv neistomisljenika moci da resi.
Licno verujem da ovaj svet hrli u samounistenje i bez da se ispune prorostva biblije da ce sam Bog unistiti ovu planetu.Jer jednostavno covekova pohlepa je dokusurila ozon, zagadjenje, ratovi, netrpeljivost rasna i verska, i kako to da popravis ideologijom, kako da ih ubedis da te poslusaju.Isus Hrist koji je Bog nije uspeo. Zato kazem da je to mastanje.Ovaj svet je u poslednjim fazama svog postojanja, u tu Humanizam ne pomaze, jer covek ne moze da se osloni na coveka.Neki dan sam gurao nekom coveku auto da upali, i pitao je nekolicinu na ulici hoce li da mu pomognu.Ili su zurili ili im zdravlje ne dozvoljava, a sve mladi ljudi.I na kraju neki dekica je priskocio i pomogao.Sve je manje ljudi koji se okrecu oko sebe da pomognu, i sve je vise covek odvojen od coveka u svojoj sebicnosti i samozivosti.tu Humanizam ne pomaze jer nema vise ko to da poslusa.
Pozdrav

more_horiz
amos je napisao/la:

Ovako, ja naravno da mogu a istestiram kako kazes evandjelje, jer ono je sila na zivot onima koji veruju.Stoga mogu da vidim dela Gospoda kroz neke stvari u mom zivotu koje jednostavno nisam mogao resiti, a medicina ih naziva ne izlecivim, i kada sam se obratio Gospodu i zatrazio od njega pomoc On sam mi se objavio i raskinuo moje lance.Stoga ja vec sada vidim korisnost pripadanja Gospodu i poslusnosti Njegovoj reci.
Sto se tice toga dali ti omalovazavas moje verovanje, pa ono je takvo da ili ga prihvatas ili ga omalovazavas tako eto po mom misljenu svako ko ne prihvati evandljelje ga je omalovazio.Ako to ne kaze recima, ali ono delima kroz odbijanje to pokaze.
Dali se Humanizam pokazao do sada, ja verujem da jeste.Mi zivimo poduze u tom vremenu i moze se videti da jednostavno ne funkcionise kao ni Marksova teorija, smeta ljudski faktor kome jednostavno ne odgovara da bude jednak nego voli da dominira.Hriscanstvo nije vera celog sveta vec malog broja ljudi, rec Bozija Isus kaze da je mnogo zvanih ali malo izabranih.Verujem cvrsto da je covek bez Boga spooban da voli sebe i kroz sebe, nadam se da razumes sta hocu da kazem.Cak i kada voli neku drugu osobu to opet cini zbog sebe.Ogroman neresiv problem i sumnjam da ce ga bilo kakva ljudska ideologija bez upotrebe sile protiv neistomisljenika moci da resi.
Licno verujem da ovaj svet hrli u samounistenje i bez da se ispune prorostva biblije da ce sam Bog unistiti ovu planetu.Jer jednostavno covekova pohlepa je dokusurila ozon, zagadjenje, ratovi, netrpeljivost rasna i verska, i kako to da popravis ideologijom, kako da ih ubedis da te poslusaju.Isus Hrist koji je Bog nije uspeo. Zato kazem da je to mastanje.Ovaj svet je u poslednjim fazama svog postojanja, u tu Humanizam ne pomaze, jer covek ne moze da se osloni na coveka.Neki dan sam gurao nekom coveku auto da upali, i pitao je nekolicinu na ulici hoce li da mu pomognu.Ili su zurili ili im zdravlje ne dozvoljava, a sve mladi ljudi.I na kraju neki dekica je priskocio i pomogao.Sve je manje ljudi koji se okrecu oko sebe da pomognu, i sve je vise covek odvojen od coveka u svojoj sebicnosti i samozivosti.tu Humanizam ne pomaze jer nema vise ko to da poslusa.
Pozdrav

Ja ne razmišljam fatalistički.

more_horiz
Nije tu stvar razmisljanja, vec nazalost sagledavanja objektivnih cinjenica.Ovaj svet je u tami i to verujem i sam mozes primetiti.Clanak o ljubavi je zasigurno bio podstaknut time sto vidis, i zeljom da se nesto promeni na bolje.Nazalost covek je postao toliko otudjen od ljubavi da ga je nemoguce nauciti da voli, vec je potrebno mnogo vise od toga, potrebno je da mu ljubav bude data od samog Gospoda prvo, pa tek onda ce kapaciteti covekovi biti ispunjeni ljubavlju. Neko smatra da ljubav tolerancija, ali nazalost nije. Ljubav se bori za one koji voli, dok tolerancija pusta svakog da propadne na njegovom putu dok to ne uznemirava ostale oko te osobe koja propada.Naravno termin boriti ne podrazumeva fizicku borbu sa nekim, vec duhovno-dusevnu borbu za osobu.Kroz razgovore , moilitve itd... Sinoc sam bas gleda prezentaciju Al Gora na jednom sajtu o unistenosti zemlje, idalje fabrike rade punim kapacitetima, automobilska industrija i automobili idalje zagadjuju okolinu, ljudi vole lepo da mirisu i dezodoransima unistavaju ozon itd... Ova planeta stenje pod pritiskom covekove zelje za dominacijom, i nikog nije briga dok ima novca na racunu sve je uredu, vazno je da se kapital povecava.To su sve tuzne i istinite cinjenice.U islamskim zemljama idalje ubijaju samo zato sto si Hriscanin, i onda svet odluci da resi taj problem jer trpi Humanizam i napravi jos gori pokolj. I to su sve cinjenice koje mozemo videti svaki dan.Komsija ubiju komsiju jer je pomerio medju za jedan metar.U zelji da zadovolje sebe stupaju u predbracne seksualne odnose, dolazi do nezeljenih trudnoca, i osoba voli vise sebe negoli nerodjeno dete i onda ga humano ubije abortusom.Primera koliko god hoces, aids, homoseksualizam, narkomanija, alkoholizam su samo posledice covekovog loseg stanja i potrebe da resi pitanje unutar sebe i glad koju oseca. Losom hranom (u duhovnom smislu) otrovan covek postupa sve bolesnije, indoktriniran sve vise zudi za telesnim uzitcima nadajuci se da ce ga oni zasititi, ali oni iako zasite na momenat prouzrokuju posle joc vecu glad.
Jedino sto motivise coveka je uvek bila zelja za dominacijom nad drugim covekom, a ne da bude zajedno sa nekim.To pokusava da ostvari kroz materijalna dobra jer novac je najbolji nacin kontrole i samostalnosti.Medjutim ko da zadovolji zelju za novcem, koliko god ga imas uvek je malo( tako kazu ljudi iz sveta) i to radja zavist, pohlepu, mrznju, i covek kao takav jako tesko i rekao bih nikako ne moze da se promeni.Moze ga neka ideja zaseniti na kratko, ali kada dodje do njegove koze onda su tu prica ljubavi zavrsava.Jer kakva je korist od ideologije ako ja nemam materijalnu korist i moc kroz tu ideologiju.Hriscanstvo bi trebala biti vera slugu, vera ljudi koji se zrtvuju da bi postigli plodove Svetog Duha u svom zivotu, ali evo malo o tim plodovima:

Galatima 5.22 Plod je pak Duha: ljubav, radost, mir,velikodušnost, uslužnost, dobrota, vjernost, 23 blagost, uzdržljivost

Nazalost u zelji za vlascu i dominacijom nad ostalima sam crkvena organizacija je kroz istoriju odstupala od ucenja koje je navodno sama zastupala.I zato da bi covek upoznao sta jeste Hriscanstvo i bio Hriscanin treba imati jedno poznavanje Novog Zaveta i njegovog ucenja, i naravno da uz pomoc Boziju se trudi da neke apetite odbaci od sebe i zameni ih pozitivnim stvarima iz pisma.Nazalost monogi to danas promase i zbog toga je Hristov nauk nedovoljno poznat ljudima, bas iz razloga jer oni koji bi trebali da odsevaju Hristov lik , svojim postojanjem Ga brukaju i izlazu ruglu.
Ali ako bi samo pruzio priliku Isus iz Novog Zaveta da dotakne tvoje razmisljanje video bi sigurno da tu ne pise nista drugo negoli ono sto i sam zelis reci:
Ivan 3.16 Uistinu, Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni. 17 Ta Bog nije poslao Sina na svijet da sudi svijetu, nego da se svijet spasi po njemu.

Bog je najveci humanista koji postoji, On sam je izvor Humanizma i jedini je sposoban da bude Humanista.Jer Bog voli coveka iako covek ne voli sam sebe, jer da voli sam sebe cinio bi sebi dobro.Poremeceni sistemi vrednovanja stvari ga cine da voli sve sto nije dobro za njega, i tako mnogo vise voli ono sto mu skodi nego sebe.Primeri su brojni kroz poroke.
Prorok Izaija jako davno izgovara jedno od mnogih mesijanskih prorostava ( za slucaj da ne znas, mesijanska prorostav su prorostva vezana za dolazak mesije koji je Isus Hrist.Hrist-Pomazanik-Mesijah jedno isto znacenje) I kaze ovako:
Izaija 55.1 O svi vi koji ste žedni, dođite na vodu; ako novaca i nemate, dođite. Bez novaca i bez naplate kupite vina i mlijeka! 2 Zašto da trošite novac na ono što kruh nije i nadnicu svoju na ono što ne siti? Mene poslušajte, i dobro ćete jesti i sočna ćete uživati jela.

Ovi stihovi ukazuju na sluzbu Hrista i u evandjelju nalazimo da Isus vice kod hrama te reci:
37 U posljednji, veliki dan blagdana Isus stade i povika: Ako je tko žedan, neka dođe k meni! Neka pije 38 koji vjeruje u mene! Kao što reče Pismo: 'Rijeke će žive vode poteći iz njegove utrobe!'39 To reče o Duhu kojega su imali primiti oni što vjeruju u njega. Tada doista ne bijaše još došao Duh jer Isus nije bio proslavljen.

Zasto sam citirao sve ove stihove? Pa zato sto covek zedan i gladan ispunjenja stalno poseze za stvarima koje ga jos vise truju, i tu glad za ispunjenjem moze dobiti kroz ispunjenje Svetim Duhom i nikako drugacije.Put ka tom Ispunjenju je jasno ucrtao sam Gospod kada je bio na zemlji. I On u svojim recima kaze Ja sam put, istina i zivot! Dakle da bismo doziveli to ispunjnje moramo biti na tom putu , a na tom putu se nalazimo tako sto smo poslusni reci koju nam je ostavio sam Gospod, ali to ce nas kostati nekih stvari koje volimo vise nego sebe, a koje nam stete.E zato je potrebna poniznost, jer ona dopusta da neko bolje zna od nas samih koji je put dobar za nas.Ali covek pa i moze biti religiozna osoba poseze za pogresnim plodovima i hrani se hranom koja doduse postize trenutan efekat koji je dobar, ali zakopava jos dublje i truje jos gore ionako otrovanog coveka.Manje ili vise su ti plodovi opisani u delima tela u Galatima poslanici:

5.19 A očita su djela tijela. To su: bludnost, nečistoća, razvratnost,
20 idolopoklonstvo, vračanje, neprijateljstva, svađa, ljubomor, srdžbe, spletkarenja, razdori, strančarenja,21 zavisti, pijančevanja, pijanke i tome slično.

Nazalost sva ta dela tela mozemo videti i kod naroda koji se naziva Bozijim imenom i to jos vise zbunjuje osobu koja ne poznaje ucenje Novog Zaveta, i cak sta vise osoba koja gaji kod sebe te plodove i hrani se njima pokusa opravdati svoje postupke i time jos vise naskodi izvornoj zamisli evandjelja, umesto da lepo prizna da treba jos rasti u milosti i poznavanju i poslusnosti reci Bozijoj.Ali to ni slucajno nije problem nauka koji je ostavio Gospod, nego iskljucivo ne poslusnosti osobe koja se naziva imenom Bozijim. Mada sam Isus je upozoravao da ce takvo vreme doci i da budemo spremni, apostoli isto su upozoravali, ali poziv da svako od nas kao pojedinac pristupi milostivom i dobrom Gospodu kroz Njegovu rec uvek stoji.To sto neko drugi nije poslusan reci nebi trebalo biti izgovor, nego naprotiv poziv za svakog od nas da budemo blize Onome koji je zivot, i da sa tim zivotom reflektujemo Njegovu slavu.I zato nam je slava Gospodu ostavio rec da je mozemo citati i sami uvideti sta je ono sto je Gospod Isus ucio i govorio kako se treba ziveti, i uvidi osoba sve zablude u crkvi i oko nje, ali tu je i poziv sada znas , svetli !!

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply