Nije tu stvar razmisljanja, vec nazalost sagledavanja objektivnih cinjenica.Ovaj svet je u tami i to verujem i sam mozes primetiti.Clanak o ljubavi je zasigurno bio podstaknut time sto vidis, i zeljom da se nesto promeni na bolje.Nazalost covek je postao toliko otudjen od ljubavi da ga je nemoguce nauciti da voli, vec je potrebno mnogo vise od toga, potrebno je da mu ljubav bude data od samog Gospoda prvo, pa tek onda ce kapaciteti covekovi biti ispunjeni ljubavlju. Neko smatra da ljubav tolerancija, ali nazalost nije. Ljubav se bori za one koji voli, dok tolerancija pusta svakog da propadne na njegovom putu dok to ne uznemirava ostale oko te osobe koja propada.Naravno termin boriti ne podrazumeva fizicku borbu sa nekim, vec duhovno-dusevnu borbu za osobu.Kroz razgovore , moilitve itd... Sinoc sam bas gleda prezentaciju Al Gora na jednom sajtu o unistenosti zemlje, idalje fabrike rade punim kapacitetima, automobilska industrija i automobili idalje zagadjuju okolinu, ljudi vole lepo da mirisu i dezodoransima unistavaju ozon itd... Ova planeta stenje pod pritiskom covekove zelje za dominacijom, i nikog nije briga dok ima novca na racunu sve je uredu, vazno je da se kapital povecava.To su sve tuzne i istinite cinjenice.U islamskim zemljama idalje ubijaju samo zato sto si Hriscanin, i onda svet odluci da resi taj problem jer trpi Humanizam i napravi jos gori pokolj. I to su sve cinjenice koje mozemo videti svaki dan.Komsija ubiju komsiju jer je pomerio medju za jedan metar.U zelji da zadovolje sebe stupaju u predbracne seksualne odnose, dolazi do nezeljenih trudnoca, i osoba voli vise sebe negoli nerodjeno dete i onda ga humano ubije abortusom.Primera koliko god hoces, aids, homoseksualizam, narkomanija, alkoholizam su samo posledice covekovog loseg stanja i potrebe da resi pitanje unutar sebe i glad koju oseca. Losom hranom (u duhovnom smislu) otrovan covek postupa sve bolesnije, indoktriniran sve vise zudi za telesnim uzitcima nadajuci se da ce ga oni zasititi, ali oni iako zasite na momenat prouzrokuju posle joc vecu glad.
Jedino sto motivise coveka je uvek bila zelja za dominacijom nad drugim covekom, a ne da bude zajedno sa nekim.To pokusava da ostvari kroz materijalna dobra jer novac je najbolji nacin kontrole i samostalnosti.Medjutim ko da zadovolji zelju za novcem, koliko god ga imas uvek je malo( tako kazu ljudi iz sveta) i to radja zavist, pohlepu, mrznju, i covek kao takav jako tesko i rekao bih nikako ne moze da se promeni.Moze ga neka ideja zaseniti na kratko, ali kada dodje do njegove koze onda su tu prica ljubavi zavrsava.Jer kakva je korist od ideologije ako ja nemam materijalnu korist i moc kroz tu ideologiju.Hriscanstvo bi trebala biti vera slugu, vera ljudi koji se zrtvuju da bi postigli plodove Svetog Duha u svom zivotu, ali evo malo o tim plodovima:
Galatima 5.22 Plod je pak Duha: ljubav, radost, mir,velikodušnost, uslužnost, dobrota, vjernost,
23 blagost, uzdržljivost
Nazalost u zelji za vlascu i dominacijom nad ostalima sam crkvena organizacija je kroz istoriju odstupala od ucenja koje je navodno sama zastupala.I zato da bi covek upoznao sta jeste Hriscanstvo i bio Hriscanin treba imati jedno poznavanje Novog Zaveta i njegovog ucenja, i naravno da uz pomoc Boziju se trudi da neke apetite odbaci od sebe i zameni ih pozitivnim stvarima iz pisma.Nazalost monogi to danas promase i zbog toga je Hristov nauk nedovoljno poznat ljudima, bas iz razloga jer oni koji bi trebali da odsevaju Hristov lik , svojim postojanjem Ga brukaju i izlazu ruglu.
Ali ako bi samo pruzio priliku Isus iz Novog Zaveta da dotakne tvoje razmisljanje video bi sigurno da tu ne pise nista drugo negoli ono sto i sam zelis reci:
Ivan 3.16 Uistinu, Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni.
17 Ta Bog nije poslao Sina na svijet da sudi svijetu, nego da se svijet spasi po njemu.
Bog je najveci humanista koji postoji, On sam je izvor Humanizma i jedini je sposoban da bude Humanista.Jer Bog voli coveka iako covek ne voli sam sebe, jer da voli sam sebe cinio bi sebi dobro.Poremeceni sistemi vrednovanja stvari ga cine da voli sve sto nije dobro za njega, i tako mnogo vise voli ono sto mu skodi nego sebe.Primeri su brojni kroz poroke.
Prorok Izaija jako davno izgovara jedno od mnogih mesijanskih prorostava ( za slucaj da ne znas, mesijanska prorostav su prorostva vezana za dolazak mesije koji je Isus Hrist.Hrist-Pomazanik-Mesijah jedno isto znacenje) I kaze ovako:
Izaija 55.1 O svi vi koji ste žedni, dođite na vodu; ako novaca i nemate, dođite. Bez novaca i bez naplate kupite vina i mlijeka!
2 Zašto da trošite novac na ono što kruh nije i nadnicu svoju na ono što ne siti? Mene poslušajte, i dobro ćete jesti i sočna ćete uživati jela.
Ovi stihovi ukazuju na sluzbu Hrista i u evandjelju nalazimo da Isus vice kod hrama te reci:
37 U posljednji, veliki dan blagdana Isus stade i povika: Ako je tko žedan, neka dođe k meni! Neka pije
38 koji vjeruje u mene! Kao što reče Pismo: 'Rijeke će žive vode poteći iz njegove utrobe!'
39 To reče o Duhu kojega su imali primiti oni što vjeruju u njega. Tada doista ne bijaše još došao Duh jer Isus nije bio proslavljen.
Zasto sam citirao sve ove stihove? Pa zato sto covek zedan i gladan ispunjenja stalno poseze za stvarima koje ga jos vise truju, i tu glad za ispunjenjem moze dobiti kroz ispunjenje Svetim Duhom i nikako drugacije.Put ka tom Ispunjenju je jasno ucrtao sam Gospod kada je bio na zemlji. I On u svojim recima kaze Ja sam put, istina i zivot! Dakle da bismo doziveli to ispunjnje moramo biti na tom putu , a na tom putu se nalazimo tako sto smo poslusni reci koju nam je ostavio sam Gospod, ali to ce nas kostati nekih stvari koje volimo vise nego sebe, a koje nam stete.E zato je potrebna poniznost, jer ona dopusta da neko bolje zna od nas samih koji je put dobar za nas.Ali covek pa i moze biti religiozna osoba poseze za pogresnim plodovima i hrani se hranom koja doduse postize trenutan efekat koji je dobar, ali zakopava jos dublje i truje jos gore ionako otrovanog coveka.Manje ili vise su ti plodovi opisani u delima tela u Galatima poslanici:
5.19 A očita su djela tijela. To su: bludnost, nečistoća, razvratnost,
20 idolopoklonstvo, vračanje, neprijateljstva, svađa, ljubomor, srdžbe, spletkarenja, razdori, strančarenja,
21 zavisti, pijančevanja, pijanke i tome slično.
Nazalost sva ta dela tela mozemo videti i kod naroda koji se naziva Bozijim imenom i to jos vise zbunjuje osobu koja ne poznaje ucenje Novog Zaveta, i cak sta vise osoba koja gaji kod sebe te plodove i hrani se njima pokusa opravdati svoje postupke i time jos vise naskodi izvornoj zamisli evandjelja, umesto da lepo prizna da treba jos rasti u milosti i poznavanju i poslusnosti reci Bozijoj.Ali to ni slucajno nije problem nauka koji je ostavio Gospod, nego iskljucivo ne poslusnosti osobe koja se naziva imenom Bozijim. Mada sam Isus je upozoravao da ce takvo vreme doci i da budemo spremni, apostoli isto su upozoravali, ali poziv da svako od nas kao pojedinac pristupi milostivom i dobrom Gospodu kroz Njegovu rec uvek stoji.To sto neko drugi nije poslusan reci nebi trebalo biti izgovor, nego naprotiv poziv za svakog od nas da budemo blize Onome koji je zivot, i da sa tim zivotom reflektujemo Njegovu slavu.I zato nam je slava Gospodu ostavio rec da je mozemo citati i sami uvideti sta je ono sto je Gospod Isus ucio i govorio kako se treba ziveti, i uvidi osoba sve zablude u crkvi i oko nje, ali tu je i poziv sada znas , svetli !!